Trebam pomoc :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

minjonja

#26 Re: Trebam pomoc :)

Post by minjonja »

ta prica oko mlijeka je vrlo prosta. kao i kod ljudi, odrastanjem neki postaju intolerantni na laktozu iz mlijeka i dobiju proljev. ako pas podnosi mlijeko, moze se davati, ako ne, nemoj da ne bi gubio previse vode. nisam vet, ali znam da proljev nije nikad dobar :D

al vama je lahko sto imate pse. svakako vrse nuzdu vani pa vas boli briga :D ne znate kako je to kad imas maciji wc i dobije proljev. tri dana moras stan provjetravati :D

@dile, haj postavi sliku cuke da vidim kako izgleda taj dedo :D sad mahsuz preletila preko one teme sa slikama i ne nadjoh ga.
Cholina_Lokica

#27 Re: Trebam pomoc :)

Post by Cholina_Lokica »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=2600

eto dede minjonja :D ima jos njegovih slika na temi ali mi je mrsko traziti dalje :D
Friesian

#28 Re: Trebam pomoc :)

Post by Friesian »

magdalenax wrote:
Friesian wrote:mnogi grijese sto se mlijeka tice... ipak kad mucnemo svojom glavom pas je sisar i sta jede do dva mjeseca ako ne smije mlijeko unositi?
A da li je mlijeko od majke isto kao mlijecni proizvodi koje kupujemo tj. mlijeko od krave? Ne bih uporedjivala te dvije stvari. Meni su objasnjavali da su izmedju ostalog u pitanju i neki enzimi koji kod stenaca postoje i onda se "gube"...nisam veterinar, jogurt dajem, al malo ste me zbunili :)
s obzirom da se pri rucnom hranjenju stenaca koristi: kozije mlijeko (koje je puuuuno masnije od kravljeg), punomasni jogurt, majoneza, jaje i sve to maaalo razblazeno vodom onda se moze zakljuciti da je kujino mlijeko masnije od kravljeg sto opet dovodi do zakljucka da upravo iz tog razloga ne treba kravlje mlijeko ne treba dovoditi do pojave proliva jer je masnoca najveci krivac za to... :-D ipak svi znamo da je kravlje mlijeko univerzalno mlijeko i cesto se jos kod pojedinih vrsta zivotinja moraju dodavati odredjeni sastojci...

sto se tice tih "enzima" to sam objasnio u ranijem postu... stvar je u prisustvu Lactobacilus-a odnosno bakterije koja ima sposobnost razlaganja mlijeka...

i opet se slazem sa @Dile-tom
magdalenax

#29 Re: Trebam pomoc :)

Post by magdalenax »

Friesian wrote: s obzirom da se pri rucnom hranjenju stenaca koristi: kozije mlijeko (koje je puuuuno masnije od kravljeg), punomasni jogurt, majoneza, jaje i sve to maaalo razblazeno vodom onda se moze zakljuciti da je kujino mlijeko masnije od kravljeg sto opet dovodi do zakljucka da upravo iz tog razloga ne treba kravlje mlijeko ne treba dovoditi do pojave proliva jer je masnoca najveci krivac za to... :-D ipak svi znamo da je kravlje mlijeko univerzalno mlijeko i cesto se jos kod pojedinih vrsta zivotinja moraju dodavati odredjeni sastojci...

sto se tice tih "enzima" to sam objasnio u ranijem postu... stvar je u prisustvu Lactobacilus-a odnosno bakterije koja ima sposobnost razlaganja mlijeka...

i opet se slazem sa @Dile-tom
Majoneza? Mislim da cu ipak koristiti jogurt :D Ja sam stence hranila onim mlijekom za bebe, tako su mi preporucili i sve je bilo ok, stene zdravo. Nakon toga vise nikakvo mlijeko nisam koristila. Al dobro svako ima neki svoj nacin i misljenje.
Friesian

#30 Re: Trebam pomoc :)

Post by Friesian »

ovo sam ti prepisao iz knjige koju imam Heand rearing wild and domestic animals i prema toj knjizi se vode na SOSwild animals emisiji na Animal planet-u... tako da iskreno knjigama najvise i vjerujem...
7th_Heaven

#31 Re: Trebam pomoc :)

Post by 7th_Heaven »

Odrasli psi ne trebaju mlijeko. I ako je pas žedan mlijeko nije primjerno jer ima previše kalorija.

Kravlje mlijeko ima u poređenju s pasjim mlijekom dosta više mliječnog šećera i malo masnoća, zato ni za štence nije primjerno. Za štence koji nemaju majku je najbolje da koristite neki mliječni nedomjestak koji se kupi u specijalizovanim prodavnicama.

Kravlje mljeko nije primjerno za pse upravo zato sto ima previše mliječnog šećera. On se razrađuje u tankom crijevu uz prisustvo encima laktaze. Štenci se u najranijem periodu života prehranjuju isključivo s majčinim mlijekom i imaju dovoljno pomenutog encima. S odrastanjem se količina laktaze smanjuje. Pri starosti od 16 sedmica pas nema tog encima više. Pošto nema laktaze, mliječni šećer se nerazgradjen i naravno neabsorbiran transportuje u debelo crijevo gdje se pod uticajem mliječnih bakterija pretvori u mliječnu kiselinu. Pas koji je naviknut na mlijeko ima u debelom crijevu bakterije koji tu kiselinu razgrađuju. Pas koji nema tih crijevnih bakterija dobije proljev jer se mliječna kiselina i ostatak mliječnog šećera vežu za vodu.

Dakle, da li pas podnosi mlijeko ili ne zavisi od njegove ishrane do tada. Ako je naviknut na mlijeko onda ga može piti. Trebamo naravno biti pažljivi u količini jer pas od deset kila bi mogao dobiti samo do četvrtinu litra punomasnog mlijeka na dan.

U jogurtu i kiselom mlijeku je mliječni šećer razgrađen tako da to dvoje pas može normalno piti. Najmanje mliječnog šećera ima sir.
encian

#32 Re: Trebam pomoc :)

Post by encian »

znaci, sto se mlijeka tice, sve je do navike?
Post Reply