Koliko ja znam u svakoj religiji stoji da ne mozes reci, e ja cu to za 5 godina, nego ako vjerujes i praktikujes, omah se ubacujes u taj nacin zivota. Ti si se udala bez nikaba?! Znaci li da ce se ostale teze udati ako kao djevojke stave nikab ili je preporuka- udajte se pa "nabacite " i nikab. Jesi li bila pokrivena kao djevojka? Jesi 100 posto. Jesi li muza upoznala u dzamiji, na mevludu?! Bi li te ozenio da ti nije vidio lice? Jesi li o tome razmisljala? Ja tvoj izbor postujem ali eto kad dozvoljavas da pitamo, onda ja uzimam slobodu da te pitam. . pozz.amina_sa wrote: pa da ali ja sam udata a kao cura ga nisam nosila i prvu godina braka nisam bila pod nikabom mislim imam svog muza koji me gleda i upucuje komplimente kakve on zeli i prijateljice naravno![]()
Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
-
barby02
#26 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
-
amina_sa
#27 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Naravno da mozes pitati...pa pokrila sam se s 12 godina odprilike ali ono moderno tzv. a muza bas slucajno i jesam upoznala ispred dzamije imam ja prijateljicu koja je kao cura nosila nikab pa se naravno udala i sretno zivi jer njen prosac ima pravo da je vidi normalno i bez nikaba i bez mahrame da joj vidi kosu ali pod uvjetom da ona hoce da se uda a i on zeni naravno ako se ne svide nikom nista ....barby02 wrote:Koliko ja znam u svakoj religiji stoji da ne mozes reci, e ja cu to za 5 godina, nego ako vjerujes i praktikujes, omah se ubacujes u taj nacin zivota. Ti si se udala bez nikaba?! Znaci li da ce se ostale teze udati ako kao djevojke stave nikab ili je preporuka- udajte se pa "nabacite " i nikab. Jesi li bila pokrivena kao djevojka? Jesi 100 posto. Jesi li muza upoznala u dzamiji, na mevludu?! Bi li te ozenio da ti nije vidio lice? Jesi li o tome razmisljala? Ja tvoj izbor postujem ali eto kad dozvoljavas da pitamo, onda ja uzimam slobodu da te pitam. . pozz.amina_sa wrote: pa da ali ja sam udata a kao cura ga nisam nosila i prvu godina braka nisam bila pod nikabom mislim imam svog muza koji me gleda i upucuje komplimente kakve on zeli i prijateljice naravno![]()
- ljubav_aha
#28 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Pitanje
Da li je nikab farz ili sunnet za ženu, i da li se ta nareba odnosila samo na Poslanikove žene?
Odgovor
Prema mišljenju većine islamskih pravnika, koje preferiramo, nikab nije farz. Nema jasne i nedvojbene naredbe u autentičnim zakonskim izvorima kojom se naređuje nošenje nikaba. U našim uslovima žene trebaju nositi hidžab, a ne nikab.
amina_sa,davno sam pisala na temo o nosenju marame,u Kur'an je preporucljivo da je zena skormno obucena,znaci,prema danasnjim standardima sasvim solidno,elegantno,rijec skromnost je podvucena u Kur'an,sve ostalo je modificirano,prevedno kako kome odogovara,jso niko ne zna tacan prevod tog dijela u Kur'an,a moja prijateljica prica perefektno arapski,i istice uzrok nesporazuma,koji isticu i lingvisticari koji se bave prevodom Kur'an kao i tumaci Kur'an
Da li je nikab farz ili sunnet za ženu, i da li se ta nareba odnosila samo na Poslanikove žene?
Odgovor
Prema mišljenju većine islamskih pravnika, koje preferiramo, nikab nije farz. Nema jasne i nedvojbene naredbe u autentičnim zakonskim izvorima kojom se naređuje nošenje nikaba. U našim uslovima žene trebaju nositi hidžab, a ne nikab.
amina_sa,davno sam pisala na temo o nosenju marame,u Kur'an je preporucljivo da je zena skormno obucena,znaci,prema danasnjim standardima sasvim solidno,elegantno,rijec skromnost je podvucena u Kur'an,sve ostalo je modificirano,prevedno kako kome odogovara,jso niko ne zna tacan prevod tog dijela u Kur'an,a moja prijateljica prica perefektno arapski,i istice uzrok nesporazuma,koji isticu i lingvisticari koji se bave prevodom Kur'an kao i tumaci Kur'an
-
lamarab
#29 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Moram da pohvalim ideju za ovu temu!
Zene sa skroz prekrivenim licem na ulici bar na mene ostavljaju utisak da se radi o introvertnim ljudima,
zatvorenim u sebe, sa kojima se tesko moze komunicirati...to je samo utisak, i ja ne sudim na osnovu utiska.
Zato mi je drago da si ovdje javno izasla pred nas i odlucila da nam se razgovorom otkrijes, i pokazes na suprotno-
pokazes nam covjeka, sasvim obicnog i jednostavnog, tolerantnog, komunikativnog...
Pozdravljam tvoj podvig!
Ako postoji odbojnost ljudi prema tom nacinu pokrivanja to je zato sto se osjecaju iskljucenim iz komunikacije,
zato mi je drago da se ukljucujete na ove i druge nacine, stvarno lijepo!
Zene sa skroz prekrivenim licem na ulici bar na mene ostavljaju utisak da se radi o introvertnim ljudima,
zatvorenim u sebe, sa kojima se tesko moze komunicirati...to je samo utisak, i ja ne sudim na osnovu utiska.
Zato mi je drago da si ovdje javno izasla pred nas i odlucila da nam se razgovorom otkrijes, i pokazes na suprotno-
pokazes nam covjeka, sasvim obicnog i jednostavnog, tolerantnog, komunikativnog...
Pozdravljam tvoj podvig!
Ako postoji odbojnost ljudi prema tom nacinu pokrivanja to je zato sto se osjecaju iskljucenim iz komunikacije,
-
*mima*
#30 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
amina_sa wrote:Ovu sam temu odabrala da vidim razlicita misljenja ljudi zasto bi neka zena pokrila svoje lice ... danas se postavlja pitanje da li se to nosi prisilno ili dobrovoljno ? Ljudi imaju razlicita shvatanja i ubjedjenja o tome , a na ovom forumu i ovoj temi imate priliku da me pitate sve o tome vezano za nikab jer ja znam kako ga je nositi jer je to dio moje nosnje....pa izvolite bujrum
Jesi se ti pokrila radi sebe ili radi drugih?
- mrtva kokoš
#31 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
hay mogu shvatiti to kompletno pokrivanje prije braka, ali poslije nikako...
da citiram maybelline pa mozda prije dobijemo oboje odgovor...
drugo pitanje se tice odjece, zar nije receno da oblacenje treba da bude primjerno i takvo da ne privlaci paznju na sebe...takav nacin oblacenja, kakav ti prakticiras zasigurno privlaci vise paznje i pogleda nego jedna uobicajeno obucena zena. zar ne bi trebalo oblacenje da bude primjereno prostoru na kojem se nalazite, tj. da se oblacenje koliko toliko prilagodi odredjenoj kulturoloskoj sredini...
da citiram maybelline pa mozda prije dobijemo oboje odgovor...
Mozda naivno pitanje, ali bas zato sto si udata i zauzeta, zasto biti sasvim pokrivena? Vjernica si i brak ozbiljno shvatas, znaci neces nesto flertovati niti "izazivati", a neces ni odgovarati na potencijalne udvarace (a za njihove "grijehe" valjda ne mozes biti okrivljena? )
nemoj mi sada odg. da se sakrijem od muskih pogleda i sl. normalno koji god muskarac pogleda pokrivenu zenu on je pogleda sa dozom postovanja moguce da bude slucajeva flerta ali taj flert na kraju krajeva ti mozes da prihvatis ili da odbijes, to je do tebe...da li to znaci nedostatak sigurnosti, ljubavi prema muzu ili se na taj nacin pokusaje sprijeciti budjenje kojekakvih pobuda. mislim u prirodi covjeka je da pogledi mogu izazvati simpatiju i sl. prema drugoj osobi, ali on je u stanju da "kontrolise" tu simpatiju, valjdaA zasto je u Islamu samo zena pod nikabom? Zasto ne i muskarac?
drugo pitanje se tice odjece, zar nije receno da oblacenje treba da bude primjerno i takvo da ne privlaci paznju na sebe...takav nacin oblacenja, kakav ti prakticiras zasigurno privlaci vise paznje i pogleda nego jedna uobicajeno obucena zena. zar ne bi trebalo oblacenje da bude primjereno prostoru na kojem se nalazite, tj. da se oblacenje koliko toliko prilagodi odredjenoj kulturoloskoj sredini...
- softly
#32 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
lamarab wrote:Zene sa skroz prekrivenim licem na ulici bar na mene ostavljaju utisak da se radi o introvertnim ljudima, zatvorenim u sebe, sa kojima se tesko moze komunicirati...to je samo utisak...
...
Ne znam zasto, ali i ja imam osjecaj da se radi o ZATVORENIM osobama!
Pardon - LJUDIMA, kako ti rece, jer nisam uvijek siguran ko je ispod te odjece.
O osjecaju ZATVORENOSTI nemam ti nista pametnije reci nego da je jedini lijek za to - OTVARANJE!
Neku vece u onoj TV emisiji gdje je gostovala ova Nadja Dizdarevic, razmisljam o APSURDU potpuno sakrivene osobe na tele-VIZIJI !
Mnogo logicnije bi bilo da se u tu emisiju ukljucila preko telefona jer smo ionako imali ton bez slike.
Tek na ovakvim primjerima shvacamo koliko znaci - GOVOR LICA.
Medjutim treba postivati vlastiti izbor kakav je da je (i ako nije u koliziji sa drustvenim normama, naravno) ali ne mogu shvatiti pokretanje ovakvih kontradiktornih tema - PROBLEM KOMUNIKACIJE POKRIVENIH OSOBA !
Svasta!
Last edited by softly on 04/03/2010 09:12, edited 1 time in total.
-
bogumil-8
#33 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Nikab i hidžabultima_palabra wrote:http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
Thursday, 10 April 2008 14:15
Pitanje
Odgovor
Zato J. Barčić i ostala "braća" ne poštuju našu IZ! Imaju "oni" svoje učenjake koje citiraju i čije tumačenje Kur'ana uvažavaju i cijene. Naši učenjaci (za "njih") nisu pravi učenjaci.
U odgovoru na pitanje iz naslova teme: Zato što je Muhamed a.s. imao jake seksualne porive, nezasite seksualne želje i "potrebe", te je to prvenstveno radi njegove zaštite!
- Michun
#34 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Postoji napredak i postoji nazadak. Po mom skromnom misljenju, ovo je nazadak za zenu i za drustvo u kojem se nalazi. Kao takva ne moze raditi, doprinositi zajednici. Mozda moze u nekoj maloj zajednici i sredini u kojoj se krecu iste takve osobe. Nekome je zaista dovoljno da bude u kontaktu sa malom zajednicom a neko zeli da vidi svijet...atko wrote:Sto kaze balas ... naucili su nas da se radujemo normalnim stvarima![]()
Jos malo pa ce biti ... hrabra zena se odvazila i presla sama ulicu![]()
Koji preserans da ne povjerujes![]()
![]()
![]()
I mislim...zasto od zene traziti nesto sto se ne trazi od muskarca. Ovo je doba kad su svi ljudi jednaki, barem bi trebalo biti.
Iskreno, ne uklapa se u nasu sredinu i jako mi je cudno vidjeti zenu pokrivenu. I dok sam ziva zivotom, ima da se cudim. Nisam odrasla uz te vrijednosti a odgajala me muslimanka koja je klanjala 5 vakata.
Ne mislim da je pretjerano hrabro...religija je opijum za narod kao sto rekose marksisti.
-
lamarab
#35 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Ne znam jesam li dobro protumacila sustinu onoga sto si htio reci,softly wrote:lamarab wrote:Zene sa skroz prekrivenim licem na ulici bar na mene ostavljaju utisak da se radi o introvertnim ljudima, zatvorenim u sebe, sa kojima se tesko moze komunicirati...to je samo utisak...
...
zato mi je drago da se ukljucujete na ove i druge nacine, stvarno lijepo!![]()
O osjecaju ZATVORENOSTI nemam ti nista pametnije reci nego da je jedini lijek za to - OTVARANJE!
Neku vece u onoj TV emisiji gdje je gostovala ova Nadja Dizdarevic, razmisljam o APSURDU potpuno sakrivene osobe na tele-VIZIJI !
Mnogo logicnije bi bilo da se u tu emisiju ukljucila preko telefona jer smo ionako imali ton bez slike.
Medjutim treba postivati vlastiti izbor kakav je da je (i ako nije u koliziji sa drustvenim normama, naravno) ali ne mogu shvatiti pokretanje ovakvih kontradiktornih tema - PROBLEM KOMUNIKACIJE POKRIVENIH OSOBA !
Svasta!
ali cini mi se da mislis da je komunikacija sa pokrivenom osobom nepotrebna.
Ne znam kako ... jer i dalje su dio drustva, kakve to veze ima?
Evo ja na primjer bas zelim da znam kako razmisljaju , kako se u nekim situacijama ponasaju,
oni su dio nas kao i bilo koja skupina. Ne vidi im se lice- pa sta. To je njihov licni izbor,
bojim se da nam fali postovanja prema razlicitostima.
Nek izadju i javno se izjasne i govore o tome, da je to njihov licni stav i volja, da su i dalje dio nas...
ne znam stvarno sta fali tome...
zivila tolerancija!!!!!!!!!
-
SoulSeeker
#36 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Ne odobravam pokrivanje žena jer kao polaznu tačku sa ciljem preventivnog spriječavanja bluda, vanbračnih seksualnih odnosa, silovanja i sl. uzima pogrešnu polaznu tačku po kojoj je žena kriva što je lijepa a to je apsolutno pogrešno. MIšljenja "pokrivena sam a samim time i zaštićenija" kao što zna napisati autorica teme također ne kažu puno toga jer u ovom konktekstu možete reći da ste se počeli osjećati bezbjednijim od kada ste kupili novi tenk koji vrlo rado vozate po gradu.
Žene i njihova ljepota su dio prirode, žene ne mogu snositi nikakvu odgovornost za ono što je prirodno pa tako ni za svoju ljepotu, a ti koji se trebaju kontrolisati su muškarci a ne žene. Ako je neko već toliki manijak pa želi silovati svaku ženu koju vidi, onda takvoj osobi nisu krive žene jer ima jako velikih problema koje mora pod hitno riješavati, možda čak i odstranjivanjem sjemenika.
Tema po meni nema pozitivan edukcijski karakter i u najmanju ruku je doživljavam kao doprinos daljnjoj radikalizaciji islama u BiH. Ko se želi pokrivati neka se pokriva, to je njegovo pravo i potreba i ne razumijem čemu služe pitanja tipa "meni je dobro, a vi me pitajte zašto mi je ovako dobro pa će biti dobro i vama" osim ovome.
Žene i njihova ljepota su dio prirode, žene ne mogu snositi nikakvu odgovornost za ono što je prirodno pa tako ni za svoju ljepotu, a ti koji se trebaju kontrolisati su muškarci a ne žene. Ako je neko već toliki manijak pa želi silovati svaku ženu koju vidi, onda takvoj osobi nisu krive žene jer ima jako velikih problema koje mora pod hitno riješavati, možda čak i odstranjivanjem sjemenika.
Tema po meni nema pozitivan edukcijski karakter i u najmanju ruku je doživljavam kao doprinos daljnjoj radikalizaciji islama u BiH. Ko se želi pokrivati neka se pokriva, to je njegovo pravo i potreba i ne razumijem čemu služe pitanja tipa "meni je dobro, a vi me pitajte zašto mi je ovako dobro pa će biti dobro i vama" osim ovome.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#37 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
hamza_sarajevo ,ponovi još jednom onakav post bićeš trajno isključen sa foruma bez opomene.
(Međusobne dedmečeve ostavite za pp ili druge teme
)
Pridržavajte se pravila foruma.Komentiranje moderacije nije dopušteno.
(Međusobne dedmečeve ostavite za pp ili druge teme
Pridržavajte se pravila foruma.Komentiranje moderacije nije dopušteno.
- NIN
#38 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Strucnjaci kazu da cak 70-tak procenata otpada na neverbalnu komunikaciju, dakle govor tijela. Od tih 70% velika vecina su facijalne ekspresije i ocna aktivnost (beonjace su evolucioni produkt u svrhu komunikacije).softly wrote:Neku vece u onoj TV emisiji gdje je gostovala ova Nadja Dizdarevic, razmisljam o APSURDU potpuno sakrivene osobe na tele-VIZIJI !
O intro/ekstrovertnosti bi se itekako moglo promuhabetiti sto se tice nasih prostora i danasnje pop-kulture.
- Female_Sa
#39 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Iskreno mislim da je to pokrivanje lica nepotrebno. Islamske sam vjeroispovijesti, praktikujem Islam, mnogo sam knjiga procitala i koliko sam upucena, u Kur'anu nije naredjeno da zena pokrije lice (bar ja to nisam procitala/nasla u Kur'anu, ako grijesim, "ispravite" me). Potrebno je pokriti tijelo do rucnih/noznih zglobova kao i kosu, odnosno glavu i vrat, a lice ne.
Mene zanima sljedece: Ako zena prilikom obavljanja namaza ne pokriva lice pred Bogom, tj. Allahom dz.s., zasto onda da pokriva lice pred drugim ljudima. Apsurdno. Tom logikom, drugi ljudi onda predstavljaju vecu svetost od samog Boga.
Mene zanima sljedece: Ako zena prilikom obavljanja namaza ne pokriva lice pred Bogom, tj. Allahom dz.s., zasto onda da pokriva lice pred drugim ljudima. Apsurdno. Tom logikom, drugi ljudi onda predstavljaju vecu svetost od samog Boga.
- zlafa
#40 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
@bogumil-8 de ti malo se preispitaj. Sta Muhammed s.a.w.s. i njegove potrebe, ma ko si ti da tako govoris bolan? O osobi koju voli haman trecina covjecanstva.. Ako ne mozes sta pametno reci nemoj molim te. Ne bitno je sta ti imas protiv "vehabija" ili koga god al ostavi Poslanika molim te.
@Female-sa kao sto rece Ljubav_aha problem je lingvisticki. Tako po nekim misljenjima i prevodima ajjet gdje se kaze "i da spuste vela svoja niz grudi svoje" se odnosi i ima lingvisticku podrsku u arapskom jeziku pa se moze prevesti i kao pokrivanje lica, al Allah s.w.t. opet zna najbolje. Na kraju to je sve stvar izbora i stvar od lijepih stvari koji se mogu uciniti pa ako to neko cini Allaha radi treba to prihvatiti
.
@Female-sa kao sto rece Ljubav_aha problem je lingvisticki. Tako po nekim misljenjima i prevodima ajjet gdje se kaze "i da spuste vela svoja niz grudi svoje" se odnosi i ima lingvisticku podrsku u arapskom jeziku pa se moze prevesti i kao pokrivanje lica, al Allah s.w.t. opet zna najbolje. Na kraju to je sve stvar izbora i stvar od lijepih stvari koji se mogu uciniti pa ako to neko cini Allaha radi treba to prihvatiti
- Zlata M.
#41 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Female_Sa wrote:Iskreno mislim da je to pokrivanje lica nepotrebno. Islamske sam vjeroispovijesti, praktikujem Islam, mnogo sam knjiga procitala i koliko sam upucena, u Kur'anu nije naredjeno da zena pokrije lice (bar ja to nisam procitala/nasla u Kur'anu, ako grijesim, "ispravite" me). Potrebno je pokriti tijelo do rucnih/noznih zglobova kao i kosu, odnosno glavu i vrat, a lice ne.
Konstatacija je na mjestu.
...ili mozda nije ? ...ko zna.
Ali sam poprilicno sigurna da ovakav jedan cin itekako ima veze sa prosloscu zene koja nosi nikab (kod nas, u BiH...znaci - ne u Saudijskoj Arabiji )
Ne mislim da je uvijek ono "morala zbog muza" u pitanju...covjek uvijek bira najjednostavnije objasnjenje, da bi zadovoljio svoju znatizelju.
Na casne sestre smo navikli, sa tim smo zivjeli na nasim prostorima i prije nego sto je doslo do "upale imana"* (*@ikrime)...prihvatali ( i prihvatamo
Bez da se izjasnjavam "za" ili "protiv", bilo bi mi, u svakom slucaju zanimljivo pogledati stvari iz perspektive zene koja nosi nikab, ukoliko je jos uvijek raspolozena za diskusiju.
- softly
#42 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Nisi me dobro razumjela.lamarab wrote:Ne znam jesam li dobro protumacila sustinu onoga sto si htio reci,softly wrote:lamarab wrote:Zene sa skroz prekrivenim licem na ulici bar na mene ostavljaju utisak da se radi o introvertnim ljudima, zatvorenim u sebe, sa kojima se tesko moze komunicirati...to je samo utisak...
...
zato mi je drago da se ukljucujete na ove i druge nacine, stvarno lijepo!![]()
Svasta!
ali cini mi se da mislis da je komunikacija sa pokrivenom osobom nepotrebna.
Ne znam kako ... jer i dalje su dio drustva, kakve to veze ima?
Evo ja na primjer bas zelim da znam kako razmisljaju , kako se u nekim situacijama ponasaju,
oni su dio nas kao i bilo koja skupina. Ne vidi im se lice- pa sta. To je njihov licni izbor,
bojim se da nam fali postovanja prema razlicitostima.
Nek izadju i javno se izjasne i govore o tome, da je to njihov licni stav i volja, da su i dalje dio nas...
ne znam stvarno sta fali tome...
zivila tolerancija!!!!!!!!!
I zato cu da ti to pojednostavim na par konkretnih primjera:
Evo, svi mi na ovom forumu smo tu zato sto smo, pretpostavljam - ANONIMNI.
I to je u redu, zato forumi i postoje.
A sad zamisli da smi svi ovdje identificirani - osim nekih!
To ne bi bilo u redu i to bi, umjesto izhandjale teme o pravima pokrivenih, moglo postaviti i pitanje o pravu OTKRIVENIH u okolnostima u kojima neki imaju pravo da su "pokriveni"!
Ili drugi primjer - zatamnjena stakla na automobilima.
Zna se ko ima pravo na takvo skrivanje - policija i VIP.
Ja kad vidim ko sve vozi automobile sa potpuno tamnim staklima, pobjesnim jer on ima PRIVILEGOVAN polozaj da sve vidi a njega niko!
A pogotovo kad mi neko ljeti PRIGOVORI kako ga nisam pozdravio na ulici, a on (ona) se skriva iza crnih naocala koje sakrivaju pola lica. Da se razumijemo, ovakve naocale su logicne ljeti, ali oni koji ih nose zaborave da su sa takvim naocalama postali tesko prepoznatljivi te u pravilu KRIVE one koji ih nisu prepoznali.
Zamisli kad bi oni rekli kako ih drustvo tesko prihvaca!
I da zavrsim - pitanje pokrivanja nije, dakle, samo pitanje licnog izbora, ima nesto sto se zove UKLAPANJE U DRUSTVO.
Nedavno smo imali priliku gledati sjajnu seriju na NG o onim tipovima iz nekog plemena sto su ih doveli u Ameriku.
Oni u svom plemenu hodaju gologuzi, imaju samo neke fisheke na cunama.
Ali su ih u Americi bogme propisno obukli i nisu im omogucili da sa cunama landaraju po Menhetnu.
Jesu li time narusena njihova ljudska i religijska prava ?!
- zlafa
#43 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
@softly sada ispadose zene koje se pokrivaju naki indijanci ne znaju ni u sta ni u pare
Ovo nije amerika i htio to neko prihvatiti ili ne vecina stanovnistva je islamskog opredeljenja:) drugo zakon ove zemlje NE BRANI da se ona kompletna pokrije tako da ova zena nicim ne krsi zakone nasem nam drage BiH. Tako da ti primjer nije na mjestu 
- ružmarin-a
#44 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
jesi li ti prisiljena?amina_sa wrote:Ovu sam temu odabrala da vidim razlicita misljenja ljudi zasto bi neka zena pokrila svoje lice ... danas se postavlja pitanje da li se to nosi prisilno ili dobrovoljno ? Ljudi imaju razlicita shvatanja i ubjedjenja o tome , a na ovom forumu i ovoj temi imate priliku da me pitate sve o tome vezano za nikab jer ja znam kako ga je nositi jer je to dio moje nosnje....pa izvolite bujrum
moje mišljenje (a i očekuješ mišljenje forumaša je slijedeće:
nošenjem nikaba, ti kao persona gubiš identitet u društvu kao i mogućnost da učestvuješ aktivno u socijalnim aktivnostima, da radiš i privređuješ i sebi obezbjediš egzistenciju, uz Božiju pomoć
možda griješim, ali sam definitivno protiv iz gore navedenog razloga
Mislim da je velika hrabrost staviti nikab, ali isto tako mislim da ima i lijenguza kojima ovo odgovara, ne vole raditi, vole dugo spavati, muž ih hrani a one uživaju (iju koja li sam drznica)
Također, poznajem (čuj poznajem, imam rodicu) koje ga je nosila (nikab), otarasila se skota s kojim je bila u braku, makla (nikab), upisala fakultet i resocijalizovala se i hvala Allahu dž.š. sasvim je sad super, vesela i nasmijana pod hidžabom i raduje se životu a meni onako iskreno rekla da bježim glavom bez obzira od bradonja ma šta to značilo
Hvala na mogućnosti da iznesem svoje skromno mišljenje i halali jer je oštro, ali je iskreno
i da dodam, ako si ti u ime Allaha to uradila i misliš da si veličanstvenija, od nas običnih smrtnica koje smo nepokrivene ili pokrivene moderno (ko ona Kurićka s hajata) onda lijepo
ako je mir i spokoj u tebi onda
uh što svašta ispisah i bez revidiranja odoh odmah na "pošalji"
- ultima_palabra
#45 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Ta žena nije pokrivena, islamski gledano, otkriven joj je vrat, hlače su joj često uske.ružmarin-a wrote:pokrivene moderno (ko ona Kurićka s hajata)
Mislim, nije sad da je nešto ona relevantna, ali kod nje je ono više neki modni detalj.
- ružmarin-a
#46 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
ne znam, sem da joj pošaljemo poruku na FB da je priupitamo: okano jesi ti poktrivena il se samo tako češljašultima_palabra wrote:Ta žena nije pokrivena, islamski gledano, otkriven joj je vrat, hlače su joj često uske.ružmarin-a wrote:pokrivene moderno (ko ona Kurićka s hajata)
Mislim, nije sad da je nešto ona relevantna, ali kod nje je ono više neki modni detalj.
Last edited by ružmarin-a on 04/03/2010 11:36, edited 1 time in total.
- Control panel
#47 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
i rukuje se sa muskarcima.ultima_palabra wrote:Ta žena nije pokrivena, islamski gledano, otkriven joj je vrat, hlače su joj često uske.ružmarin-a wrote:pokrivene moderno (ko ona Kurićka s hajata)
- ružmarin-a
#48 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
nema veze rukovanje s muškarcima, znam ih x što se rukuju i to je po mom mišljenju ok, jer tako izražavaju svoj stepen kulture i sklanjaju barijere u komunikaciji s muškarcima, npr. drugih svjetonazora, i fakat je poželjno, ako je takva priroda poslaControl panel wrote:
i rukuje se sa muskarcima.
- ultima_palabra
#49 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Nemaš šta ne znati, postoje propisi kako se žena pokriva. A možda joj je kosa ko kod Lošeružmarin-a wrote:ne znam, sem da joj pošaljemo poruku na FB da je priupitamo: okano jesi ti poktrivena il se samo tako češljašultima_palabra wrote:Ta žena nije pokrivena, islamski gledano, otkriven joj je vrat, hlače su joj često uske.ružmarin-a wrote:pokrivene moderno (ko ona Kurićka s hajata)
Za rukovanje se slažem
- softly
#50 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?
Ja sam ti samo htio na konkretnim primjerima kazati da su i PREVELIKO SAKRIVANJE i PREVELIKO OTKRIVANJE, jednaki problemi u jednoj civiliziranoj ljudskoj zajednici.zlafa wrote:@softly sada ispadose zene koje se pokrivaju naki indijanci ne znaju ni u sta ni u pareOvo nije amerika i htio to neko prihvatiti ili ne vecina stanovnistva je islamskog opredeljenja:) drugo zakon ove zemlje NE BRANI da se ona kompletna pokrije tako da ova zena nicim ne krsi zakone nasem nam drage BiH. Tako da ti primjer nije na mjestu
Izvini, ali SAKRIVANJE pojedinca u drustvu mora imati debeo razlog i ako vec nije zabranjeno onda je makar besmisleno problematizirati pitanje "UKLAPANJA NEVIDLJIVE OSOBE U DRUSTVO" !