Audi A6 vs Peugeot 607

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TM_AGENT

#26 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by TM_AGENT »

Išao sam danas da "skeniram" A6 - mislim da je sat vrećan jedno 80.000-100.000 unazad :o Naime, previše je tragova kamencica na haubi motora (previše za kilometražu od 170k), sjedišta su previše istrošena i uništena, kao i volan, ostala plastika itd., display nešto zeza (kaže na hladnom radi a kad se zagrije ne radi), u vožnji kad motaš lijevo čuje se neka buka ispod prednjih točkova. Međutim, za kilometražu lik i dalje tvrdi da je tako malo prešao jer je bio u garaži i prethodni vlasnik ga nije mnogo koristio.

Pored toga, uočio sam da je hladnjak izobličen, kada sam ga pitao šta je to - navodo pokupio "neku životinju" itd. Opet mi je sumnjiva jedna druga stvar koje je proizašla iz priče, navodno je nedavno skršio Golfa V - i onda se ja upitah, a šta ti je Audi radio u garaži??!! Čemu kupovina golfa pored A6 itd. Uglavnom, nisam oduševljen tako da audi otpada. Btw. cijeni ga 17.500 KM i to prvenstveno iz razloga što uz njega idu i neke felgice 17" sa gumama koje je platio 2.500 KM

Eto, to je ukratko, na kraju ću radije uvesti to auto iz Švice ili EU nego ga kupiti ovdje.
Blobi

#27 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by Blobi »

Ovako... Necu ti sugerisati koji auto trebas da kupis, ali ti mogu prenijeti iskustvo svog poslovnog saradnika. Njegov auto je (bio) A6 2.5 TDI Quattro iz 1999 (karavan) g. sa 150ks. Moras biti svjestan da je taj Audi, kako vec rekose, luksuzni auto. Odrzavanje (bez obzira sto je star 12 g.) nije jeftino. Dakle, moj kolega je bio prvi vlasnik tog Audija i cesto je putovao van bh. granica. Za 10 godina, koliko je vozio taj auto, na servisiranje je ptrosio 30.000KM. Tih 30.000KM za 12 godina i nije neka svota s obzirom na to da taj auto nije gasen. Zahvaljujuci redovnom servisiranju nikad od njega nisam cuo da je imao kvar ili zastoj, a presao je 380.000km. E sad, nekome se moze uciniti puno novca, ali njemu to nije predstavljalo nista iz razloga sto nije pitao za cijenu, pa je mijenjao sve sto su u servisu rekli da treba. Realno gledajuci, ta cifra je upola manja iz razloga sto u servisima pocesto "izmisle" kvar.

Dalje, sa Peugeotima uopste nemam dobra iskustva, mada mi se svidjaju njihovi auti, narocito 607. Servisiranje A6 i 607 otprilike bi trebalo da kosta isto (ako bi se gledala zamjena ekvivalentnih djelova u istim servisnim intervalima), medjutim po nasim cestama voziti automobil sa tako mekanim ovjesom kakav ima 607 je ludost. Zbog te cinjenice utrostruci servisne intervale Pezoa (iz iskustva). Uostalom, Audi proizvodi kvalitetnije aute. To je bilo tako prije 12 godina, to je i danas tako!

A sto se navedenog Audija tice, njegova kilometraza mi je jako sumnjiva, da ne kazem da je vracana. Reci cu ti nesto jednostavno. Vozim Passata iz 2007, 2.0 TDI. Za manje od tri godine sam presao 160.000km. Od toga 80% gradska voznja. Skontaj koliko je taj Audi presao, a pretpostavljam da ga je vozio neki poslovan covjek.

Pozdrav.

P.S. Jel se meni samo cini, ili nase ceste od rata nisu bile u losijem stanju?
Blobi

#28 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by Blobi »

Ovako... Necu ti sugerisati koji auto trebas da kupis, ali ti mogu prenijeti iskustvo svog poslovnog saradnika. Njegov auto je (bio) A6 2.5 TDI Quattro iz 1999 (karavan) g. sa 150ks. Moras biti svjestan da je taj Audi, kako vec rekose, luksuzni auto. Odrzavanje (bez obzira sto je star 12 g.) nije jeftino. Dakle, moj kolega je bio prvi vlasnik tog Audija i cesto je putovao van bh. granica. Za 10 godina, koliko je vozio taj auto, na servisiranje je ptrosio 30.000KM. Tih 30.000KM za 12 godina i nije neka svota s obzirom na to da taj auto nije gasen. Zahvaljujuci redovnom servisiranju nikad od njega nisam cuo da je imao kvar ili zastoj, a presao je 380.000km. E sad, nekome se moze uciniti puno novca, ali njemu to nije predstavljalo nista iz razloga sto nije pitao za cijenu, pa je mijenjao sve sto su u servisu rekli da treba. Realno gledajuci, ta cifra je upola manja iz razloga sto u servisima pocesto "izmisle" kvar.

Dalje, sa Peugeotima uopste nemam dobra iskustva, mada mi se svidjaju njihovi auti, narocito 607. Servisiranje A6 i 607 otprilike bi trebalo da kosta isto (ako bi se gledala zamjena ekvivalentnih djelova u istim servisnim intervalima), medjutim po nasim cestama voziti automobil sa tako mekanim ovjesom kakav ima 607 je ludost. Zbog te cinjenice utrostruci servisne intervale Pezoa (iz iskustva). Uostalom, Audi proizvodi kvalitetnije aute. To je bilo tako prije 12 godina, to je i danas tako!

A sto se navedenog Audija tice, njegova kilometraza mi je jako sumnjiva, da ne kazem da je vracana. Reci cu ti nesto jednostavno. Vozim Passata iz 2007, 2.0 TDI. Za manje od tri godine sam presao 160.000km. Od toga 80% gradska voznja. Skontaj koliko je taj Audi presao, a pretpostavljam da ga je vozio neki poslovan covjek.

Pozdrav.

P.S. Jel se meni samo cini, ili nase ceste od rata nisu bile u losijem stanju?
TM_AGENT

#29 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by TM_AGENT »

@Blobi, hvala puno na konkretnim savjetima i informacijama.

Baš sam nešto upoređivao cijene(sa njemačkih stranica poput "mobile tačka de"-iako i tamo ponekad znaju biti napuhane), te sam skontao da za novac koji bih dao na ovu A6 (plus prvi servisi i neka stina ulaganja) mogu uvesti-kupiti Passata iz 2004-2005.

Nevjerovatne su ove dileme. Nadam se da mi neće potrajati mjesecima kao mome kolegi. Naime, on je od prvobitne ideje za kupovinu Lexusa, pa preko BMW-a, Mercedesa, Chrysler-a nakon 7 mjeseci konačno kupio A8 :)
TM_AGENT

#30 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by TM_AGENT »

Dugujem vam i obavještenje - odustao sam od ponuđena dva auta i sasvim iznenada kupio Lancia Lybru, 1.9 JTD, 2002.godište, 138000 kilometraža, za 10.000KM :)
citroen

#31 Re: Audi A6 vs Peugeot 607

Post by citroen »

TM_AGENT wrote:Dugujem vam i obavještenje - odustao sam od ponuđena dva auta i sasvim iznenada kupio Lancia Lybru, 1.9 JTD, 2002.godište, 138000 kilometraža, za 10.000KM :)
Nek bude sa srecom drug,dobar auto :thumbup:
Post Reply