nasa politicka pasivnost

kiky

#26 Re: nasa politicka pasivnost

Post by kiky »

narod ima vlast prema sebi ...
kakv narod takva vlast ...
pa ti sad reci nešto narodu ...
:D
vivaldi

#27 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vivaldi »

kiky wrote:narod ima vlast prema sebi ...
Ovo ti nije na mjestu. Ne mogu da vjerujem kako ljudi povrsno dozivljavaju stvari. Narod i vlast nemaju nikakve veze. Pa zar stvarno bilo ko na ovom forumu (za polupismeni svijet me i ne cudi) misli ili gaji iluziju kako ce se nekada pojaviti neko posten i pravdoljubiv ili tako neka spasonosna stranka koja ce biti drugacija od ovih danas???

Pa hebemu, sjetite se Obamanije..citav svijet je svrsavao na njegove pacifisticke govore, uvazavanje ostatka svijeta i ostale budalastine.., dobi covjek ni kriv ni duzan nobelovu nagradu za mir, a 2 dana nakon toga poslao 16 hiljada novih vojnika u afgansitan :lol: . Pa jel stvarno neko vidi razliku izmedju njega i busha, osim sto nema vise gafova zbog kojih mi je bivsi predsjednik bio simpatican???

Da sada malo banalizujem iz nase perspektive.
Ljudi moji pa da se vi sami svi tako lijepi, pametni i posteni sutra prijavite na izbore jel vi znate kakav je put do izbora? Jel vi mislite predizbornu kampanju uraditi sa 2 printera i 5 paketa A4 papira?

Znate li koliko kosta jedan jedini bilboard? Znate da za ozbiljan rezultat morati imati destine ili stotine stranackih odbora po drzavi? Znate li da svaki taj odbor mora imati kancelariju, telefon, struju, internet...? Znate li koliko to kosta? Znate li koliko kostaju predizborni mitinzi? Majice, salovi, bedzevi, tv spotovi, reklame...? To sto se dobije od drzave ne moze pokriti 2 dana kampanje.

Vama za to trebaju pare, ogromne pare, a njih imaju zna se ko - mutni likovi. Ali oni ne daju dzaba. Sve se to mora vratiti kad se dodje na vlast kroz razne korupcije, postede, oslobadjanje od kriminala, tuzbi...Pa ti da u kampanju udjes ko djevica Marija do kraja kampanja si ..da ne kazem sta.

Ti vec prvi dan kad dodjes na vlast dugujes uslugu mnogim mracnim tipovima i u startu sva ona lijepa prica sa pocetka pada u vodu. Sjetite se samo, na ovom forumu omiljenog, Cede Jovanovica i njegovih kontakata za zemunskim klanom tokom rusenja slobe - covjeku je trebala zastita, morao je i sa crnim djavolom pravit pakt.

U nasem slucaju se moraju praviti dealovi i sa vjerskim organizacijama jer su oni strasno mocan faktor u BiH i nije ih dobro imati protiv sebe. Naravno i oni imaju svoje uslove i zahtjeve i da te podrze ili da te bar ne napadaju.

Ma to je jedan zacarani krug pun komplexnih odnosa, gdje onaj obicni narod iz tvog posta jednostavno nema nikakve veze - ne smao kod nas vec svugdje u svijetu..
Bitte_Halt_ja_ja

#28 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

vivaldi wrote:
Ovo ti nije na mjestu. Ne mogu da vjerujem kako ljudi povrsno dozivljavaju stvari. Narod i vlast nemaju nikakve veze. Pa zar stvarno bilo ko na ovom forumu (za polupismeni svijet me i ne cudi) misli ili gaji iluziju kako ce se nekada pojaviti neko posten i pravdoljubiv ili tako neka spasonosna stranka koja ce biti drugacija od ovih danas???

Pa hebemu, sjetite se Obamanije..citav svijet je svrsavao na njegove pacifisticke govore, uvazavanje ostatka svijeta i ostale budalastine.., dobi covjek ni kriv ni duzan nobelovu nagradu za mir, a 2 dana nakon toga poslao 16 hiljada novih vojnika u afgansitan :lol: . Pa jel stvarno neko vidi razliku izmedju njega i busha, osim sto nema vise gafova zbog kojih mi je bivsi predsjednik bio simpatican???

Ljudi moji pa da se vi sami svi tako lijepi, pametni i posteni sutra prijavite na izbore jel vi znate kakav je put do izbora? Jel vi mislite predizbornu kampanju uraditi sa 2 printera i 5 paketa A4 papira?

Znate li koliko kosta jedan jedini bilboard? Znate da za ozbiljan rezultat morati imati destine ili stotine stranackih odbora po drzavi? Znate li da svaki taj odbor mora imati kancelariju, telefon, struju, internet...? Znate li koliko to kosta? Znate li koliko kostaju predizborni mitinzi? Majice, salovi, bedzevi, tv spotovi, reklame...? To sto se dobije od drzave ne moze pokriti 2 dana kampanje.

Vama za to trebaju pare, ogromne pare, a njih imaju zna se ko - mutni likovi. Ali oni ne daju dzaba. Sve se to mora vratiti kad se dodje na vlast kroz razne korupcije, postede, oslobadjanje od kriminala, tuzbi...Pa ti da u kampanju udjes ko djevica Marija do kraja kampanja si ..da ne kazem sta.

Ti vec prvi dan kad dodjes na vlast dugujes uslugu mnogim mracnim tipovima i u startu sva ona lijepa prica sa pocetka pada u vodu. Sjetite se samo, na ovom forumu omiljenog, Cede Jovanovica i njegovih kontakata za zemunskim klanom tokom rusenja slobe - covjeku je trebala zastita, morao je i sa crnim djavolom pravit pakt.

U nasem slucaju se moraju praviti dealovi i sa vjerskim organizacijama jer su oni strasno mocan faktor u BiH i nije ih dobro imati protiv sebe. Naravno i oni imaju svoje uslove i zahtjeve i da te podrze ili da te bar ne napadaju.

Ma to je jedan zacarani krug pun komplexnih odnosa, gdje onaj obicni narod iz tvog posta jednostavno nema nikakve veze - ne smao kod nas vec svugdje u svijetu..

100% si u pravu, ali to po meni nije izgovor da se isti nesposobnjakovici biraju. Jedina stranka koja sad zvuci "nevino" a ima bar neku perspektivu jeste NS, to sto nema "snage" kao ostali i sto su malo zeleniji od ostalih opet nije razlog da se isti mesetari biraju. Sta ce im i politicko iskustvo i kapacitet kad nas sadasnji vuku ogromnim koracima prema kamenom dobu. Svjestan sam da je alternativa jadna,da samo manje stranke uopste i predstavljaju alternativu. Moguce da ce na kraju i oni krenuti istim koracima kao i trenutni ali daj brate sansu da vidimo a ne jos 4 godine u mraku sa kretenima. A ko misli da je SDP ista drugaciji od trenutne vladajuce koalicije naivni je od glasaca SDA-SNSD-HDZ. Ljudi sve na Lagumdziju svaljuju, kao da bi on ostao na celu da ga ostatak ne podrzava, mojne bajki.
vivaldi

#29 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vivaldi »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:100% si u pravu, ali to po meni nije izgovor da se isti nesposobnjakovici biraju. Jedina stranka koja sad zvuci "nevino" a ima bar neku perspektivu jeste NS, to sto nema "snage" kao ostali i sto su malo zeleniji od ostalih opet nije razlog da se isti mesetari biraju. Sta ce im i politicko iskustvo i kapacitet kad nas sadasnji vuku ogromnim koracima prema kamenom dobu. Svjestan sam da je alternativa jadna,da samo manje stranke uopste i predstavljaju alternativu. Moguce da ce na kraju i oni krenuti istim koracima kao i trenutni ali daj brate sansu da vidimo a ne jos 4 godine u mraku sa kretenima. A ko misli da je SDP ista drugaciji od trenutne vladajuce koalicije naivni je od glasaca SDA-SNSD-HDZ. Ljudi sve na Lagumdziju svaljuju, kao da bi on ostao na celu da ga ostatak ne podrzava, mojne bajki
Slazem se i ja s tobom :-D , samo sto mislim da NS, bar na ovim izborima, nema nikakve sanse za ozbiljniji rezultat. Kao sto si i sam napisao oni su zeleni. Nekako su vise mladalacki entuzijazam nego ozbiljna stranka. Ja osim Tanovica i Bajica te ovog Kojovica za kojeg sam cuo ovde na forumu nikoga vise ne znam, a em sam mlad em zivim u Sarajevu.

E sada ti pomisli koliko ljudi (onih preko 45-50 godina koji u principu najvise i glasaju) je culo za "nekog" Bajica u posavini, zapadnoj hercegovini, semberiji, han pijesku, kalesiji, dijelovima krajine...??? Ma nisam siguran da mnogi znaju i ko je Tanovic, a kamoli bajic. Samim tim, kad ljudi nemaju pojma ko si, onda nemas sta traziti ni na izborima.

Njima fali prepoznatljivih lica i uticajnih ljudi u loklanim sredinama koji vuku glasove, jer ja u svom zivotu nisam upoznao NIJEDNOG glasaca koji pred izbore cita stranacke programe i statute (osim onih koji su politicki aktivni naravno). Cak se ni danis ne pojavljuje odavno. Mislim da su to sve mane politickog neiskustva, kao i kokuzluk naravno. Npr. uporedi Fahrinu stranku koja je puno mladja od NS, ali fahrini su ko putujuci dzindasi - pa njegov karavan je maltene svako vece u drugom mjestu, tribine, govori, kafa, caj, pozdravljanje s ljudima (znaci Avaz ne racunam). Oni su stalno na terenu - nemoj me pogresno razumiti, ja uopste ne govorim o tome sta oni pricaju vec o pristupu. Kampanja NS se cini mi se odvija samo na sa-x-u, a od toga tesko da mozes napraviti bolji rezultat od dosadasnjeg.

S druge strane, ako su kokuzi, ako igraju posteno i nemaju nekih opcija. Medjutim, ja da sam na njihovom mjestu, skupio bih nesto para, iznajmio ili kupio 1-2 neka krsa od autobusa. Obljepio plakatima, napunio rezervoare pa na eksukrziju po bosni jer to jedini nacin da ljudi bar cuju za njih. Kao sto sam vec rekao, oni nemaju para da svaki cosak izlijepe plakatima, da placaju spotove, a na podrsku jakih medija ne mogu racunati jer su oni vec u sluzbi drugih stranaka.
katamaran101

#30 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

Ovo šta vivaldi piše dosta je realno. Mogu da se složim sa napisanim. Jedino što čovjek zaboravi momente koji dovode do izbora « prave osobe », ko je taj i kome dati što više glasova ? Nije za svakoga ni ta politika, pa čovjek bio pametan koliko hoće.

Danas su svuda u svijetu Zeleni u modi, često su i u koaliciji i bez njih se ne može daleko dogurati, jer nose veliki broj glasova, a i svako drugo mjesto im odgovara, zlatna opozicija, borba za prirodu, čistoću, finoću i kontrolu.
zrikavac48

#31 Re: nasa politicka pasivnost

Post by zrikavac48 »

vivaldi wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dokle god narod/gradjani predstavnike koje bira dozivljava kao vlast i odnosi se prema izabranicima kao nekom ko vlada njima, a i obrnuto, dok oni koji su izabrani da upravljaju ne svate zbog cega su izabrani, u drzavi Bosni i Hercegovini nece biti napretka. To je ono prvo poslije nacionalne, blago receno, zanesenosti koja vec dugo vlada narodom\gradjanima ove time do bijede i propasti dovedene drzave.
katamaran101

#32 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

1. Državu sebi grade građani, a političari moraju da provode politiku..
2. Da bi se napravilo 'dobro gnijezdo', pojedinac sam odlučuje o tome.
3. Za to je potreban sistem...
4. Pametne jedinke prave sebi dobar sistem.
5. Jedinke koje to nisu sposobne, same su krive...

Politička pasivnost je idealan preduslov, dobrog sistema - drugima.
jeza u ledja

#33 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:

Ja se uopste ne slazem sa ovim postom.
Naravno, tacno je da politicari moraju biti 'politicari' i raditi stvari koje nisu popularne. Tacno je da moraju 'sklapati pakt sa djavolom' i svima onima kojima duguju, na ovaj ili onaj nacin, dodvoravati se.
No ne radi to svi u istoj mjeri. U tome je razlika.
Prica o Obami je najbolji pokazatelj. Ko se razocarao u njega? Neko ko je vjerovao u bajke. Ja sam i prije njegovog izbora govorio kako ce on biti najvece razocarenje jer ljudi ocekuju previse od njega. Ne mozes ti ocekivati toliko od politicara.
Ja sam Obamu sgotivio jer je uspio ubit cinizam u meni, i u mnogim drugima. Kad prica o necemu sto se zove 'nada', to je nada da si ti kao jedinka u stanju nesto promjeniti. Da mozes izglasati nekoga ko ce nesto stvarno promjeniti, i to se po mom misljenju desava sa nacinom kako radi SAD vlada, itekako. Porediti ga s Bushem je nonsens.
I znam da to sve zvuci tako naivno od mene, cuj 'nada' :roll: , ali ja mislim da imamo cemu da se nadamo. To je tako u SAD, to je tako i u BiH. Samo treba vjerovati i raditi na tome (GLASATI) i doci ce bolja vremena.

U svemu je najbitnije da GLASATE, nije bitno za koga, samo glasajte.
Agic Nurija

#34 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Agic Nurija »

osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
Dobar prijedlog, nema šta, baš kao da si Tuđmanov najbliži suradnik!
Agic Nurija

#35 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Agic Nurija »

katamaran101 wrote:1. Državu sebi grade građani, a političari moraju da provode politiku..
2. Da bi se napravilo 'dobro gnijezdo', pojedinac sam odlučuje o tome.
3. Za to je potreban sistem...
4. Pametne jedinke prave sebi dobar sistem.
5. Jedinke koje to nisu sposobne, same su krive...

Politička pasivnost je idealan preduslov, dobrog sistema - drugima.
:thumbup:
Agic Nurija

#36 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Agic Nurija »

Bosna je danas u Evropi politički najnesređenija zemlja i biti svjestan toga, a ostati i dalje politički pasivan je jednako stanju u kojem vidiš kako ti vlastito dijete ide prema provaliji, a ti, iz konformizma ili notorne lijenosti ne želiš da pomakneš dupe sa mindera, sa polusnenim komentarom, "ko mu je kriv, samo se odlučilo i uputilo tamo đe ne treba....!"

I ne smijemo zaboraviti da je politička nesvijest i nespremnost političkog angažovanja pojedinca osnovni, da ne kažem temeljni krivac svih bivših i današnjih diktatura, materijalnih bijeda i anarhije, posebno u bivšim "kolonijama" Afrike, Južne Amerike, Azije...Uloga uzročnika i kvazi dušebrižnika u političkom pasiviziranju stanovništva, koja dolazi sa "govornica" monoteističkih institucija je ugrađena u temelje "božasnstvenog haosa"!

Zamislimo se kao nedorasla derišta kojima "neko" samovoljno pošalje "visokog predstavnika", čitaj protektora, tumači kao diktatora, samo zato, jer nismo u stanju da između sebe (iz kojih li samo razloga i povoda!?) izaberemo makar stotinu "pametnih, ali i odvažnih i hrabrih", koji će izaći pred svjetsku javnost i u ime svog zemaljskog naroda podnijeti zahtjev za deokupaciju Bosne, za povratak ljudskih prava cijelom bosanskom narodu, za organizovanje istinskih parlamentarnih izbora na kojima će se birati predstavnici državnog naroda, koji će zasjedati u Bosanskom Republičkom Parlamentu i svaki će morati položiti zakletvu da će u prvom redu služiti i raditi na dobrobiti svakog drđavljanina/građanina države koju predstavlja, a tek onda u korist političke opcije svoje partije....!

Od svega je najteže izači i reči istinu u lice onima, koji su te postavili na "prijestolje", a kojima si prethodno prodao dušu - za šaku eura!
kijameta

#37 Re: nasa politicka pasivnost

Post by kijameta »

Pa posto je BiH sada konfederalna ti mi sa ovim zalaganjem za federaciju,dodzes kao neki bosnjacki unitarista :D
Rvati u BiH nikada ali bas nikada nece dobiti federalnu jedinicu,kako stvari idu ima da vriste od srece ako dobiju i opstinu.
Pa ljudi su pasivni,ubijeni u pojam, 80 % moje raje ne glasa a sve su potencijalni glasaci ljevice ali ne moze ih se ni puskom natjerati da glasaju.Imaju sto izgovora ali svodi se na apatiju,bezvoljnost,zasicenost.
Narod ne valja a politicari su ipak dio naroda i bice nam sve gore,period 2000-2010 cemo sa sjetom pominjati,kako nam je tada bilo super i sanjati da nam bude opet ovako dobro.
vivaldi

#38 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Ja se uopste ne slazem sa ovim postom.
Naravno, tacno je da politicari moraju biti 'politicari' i raditi stvari koje nisu popularne. Tacno je da moraju 'sklapati pakt sa djavolom' i svima onima kojima duguju, na ovaj ili onaj nacin, dodvoravati se.
No ne radi to svi u istoj mjeri. U tome je razlika.
Naravno da ne radi svi u istoj mjeri, ali za razliku od tebe ja to pripisujem prije svega razlicitoj moci i uticaju. Stranke koje nisu u vlasti ili su to samo negdje na lokalnom nivou, ne mogu "vratiti" uslugu kao sto mogu one na vlasti.
jeza u ledja wrote:Prica o Obami je najbolji pokazatelj. Ko se razocarao u njega? Neko ko je vjerovao u bajke. Ja sam i prije njegovog izbora govorio kako ce on biti najvece razocarenje jer ljudi ocekuju previse od njega. Ne mozes ti ocekivati toliko od politicara.
Ovde se isto ne slazemo. Ne mozes ti narod okriviti da je vjerovao u bajke, jer je narod vjerovao Obami na rijec i zato su i glasali za njega. Stanje u afganistanu i iraku je bukvalno isto kao i za vrijeme Busha, a Obama nije bas tako pricao u kampanji zar ne? Ustvari ta njegova "pacifisticka" prica mu je fakticki bila najjaci adut. Nije narod kriv sto je ovaj slagao.
jeza u ledja wrote:I znam da to sve zvuci tako naivno od mene, cuj 'nada' , ali ja mislim da imamo cemu da se nadamo. To je tako u SAD, to je tako i u BiH. Samo treba vjerovati i raditi na tome (GLASATI) i doci ce bolja vremena.

U svemu je najbitnije da GLASATE, nije bitno za koga, samo glasajte.
Naziv ove teme je "nasa politicka pasivnost", ali ja licno ne smatram da smo mi pasivni. Izaznost na izborima kod nas nije nista ni manja ni veca nego u ostalim zemljama. Medjutim, ovde se vazda proteze teza kako stalno glasamo za iste. Medjutim da li je to bas tako?

Znas i ti kao i ja da je u postDejtonskoj BiH bezbroj stranaka prodefilovalo kroz vlast: sda, sbih, sdp, hdz, hdz 1990, sds, snsd, socijalisti, dns, pdp..jos nekih malih stranaka koje su koalirale..., a slabo se sta promjenilo. Kada bolje razmislim u rijetko kojoj zemlji je narod toliko razlicito birao kao u Bosni. Vecina ovih stranaka ima razlicite programe, ali cim dodju na vlast sve se nekako misteriozno promjene. Ne znam zasto, ali znam da narod sigurno nije kriv.

Ja tebe razumijem, ako si politicki aktivan ili simpatizer neke stranke koja je sada u opoziciji, ali i da tvoji opcija pobjedi umjesto tebe ce se pojaviti neko od porazenih koji ce govoriti "eto koga ste izabrali glupi narode"..

Na kraju ne razumijem ovu tvoju poruku. Samo glasajte NIJE BITNO za koga :? Jel to neki olimpijski slogan vazno je ucestvovati?
zrikavac48

#39 Re: nasa politicka pasivnost

Post by zrikavac48 »

Agic Nurija wrote:Bosna je danas u Evropi politički najnesređenija zemlja i biti svjestan toga, a ostati i dalje politički pasivan je jednako stanju u kojem vidiš kako ti vlastito dijete ide prema provaliji, a ti, iz konformizma ili notorne lijenosti ne želiš da pomakneš dupe sa mindera, sa polusnenim komentarom, "ko mu je kriv, samo se odlučilo i uputilo tamo đe ne treba....!"

I ne smijemo zaboraviti da je politička nesvijest i nespremnost političkog angažovanja pojedinca osnovni, da ne kažem temeljni krivac svih bivših i današnjih diktatura, materijalnih bijeda i anarhije, posebno u bivšim "kolonijama" Afrike, Južne Amerike, Azije...Uloga uzročnika i kvazi dušebrižnika u političkom pasiviziranju stanovništva, koja dolazi sa "govornica" monoteističkih institucija je ugrađena u temelje "božasnstvenog haosa"!

Zamislimo se kao nedorasla derišta kojima "neko" samovoljno pošalje "visokog predstavnika", čitaj protektora, tumači kao diktatora, samo zato, jer nismo u stanju da između sebe (iz kojih li samo razloga i povoda!?) izaberemo makar stotinu "pametnih, ali i odvažnih i hrabrih", koji će izaći pred svjetsku javnost i u ime svog zemaljskog naroda podnijeti zahtjev za deokupaciju Bosne, za povratak ljudskih prava cijelom bosanskom narodu, za organizovanje istinskih parlamentarnih izbora na kojima će se birati predstavnici državnog naroda, koji će zasjedati u Bosanskom Republičkom Parlamentu i svaki će morati položiti zakletvu da će u prvom redu služiti i raditi na dobrobiti svakog drđavljanina/građanina države koju predstavlja, a tek onda u korist političke opcije svoje partije....!

Od svega je najteže izači i reči istinu u lice onima, koji su te postavili na "prijestolje", a kojima si prethodno prodao dušu - za šaku eura!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

I da izaberemo one koji ce znati da su izabrani da sluze i rade za dobrobit naroda/gradjana (a ne da vladaju narodom, jer mnogi do sada izabrani jos ne znaju da smo vec odavno zakoracili u 21. stoljece te se ponasaju kao vladari) , a za sto su i placeni od naroda/gradjana lijepe ali ispacene drzave.
osa

#40 Re: nasa politicka pasivnost

Post by osa »

kijameta wrote:
Pa posto je BiH sada konfederalna ti mi sa ovim zalaganjem za federaciju,dodzes kao neki bosnjacki unitarista :D
Rvati u BiH nikada ali bas nikada nece dobiti federalnu jedinicu,kako stvari idu ima da vriste od srece ako dobiju i opstinu.
Pa ljudi su pasivni,ubijeni u pojam, 80 % moje raje ne glasa a sve su potencijalni glasaci ljevice ali ne moze ih se ni puskom natjerati da glasaju.Imaju sto izgovora ali svodi se na apatiju,bezvoljnost,zasicenost.
Narod ne valja a politicari su ipak dio naroda i bice nam sve gore,period 2000-2010 cemo sa sjetom pominjati,kako nam je tada bilo super i sanjati da nam bude opet ovako dobro.
upravo tako, najrealniji okvir za održivu, prosperitetnu i bolju bih, imaju hrvati, sredinu između konfederacije ili ostcjepljenja što je srpski prijedlog, te unitarizacije i bošnjačke bih što je bošnjački prijedlog, a da li će do takve bih doći, vidjet ćemo, moguće da neće nikada, jer kako navedoh ima i gorih prijedloga a u bih dobre stvari teško prolaze, pa to znamo iz iskustva a bogami i vidimo iz trenutne situacije.
katamaran101

#41 Re: nasa politicka pasivnost

Post by katamaran101 »

Sviđa mi se kako zboriš zrikavac48... :thumbup:

Incko, sav u očaju, samo što nije počeo javno da izlazi sa parolama:“Magarci, ako hoćete ovako, neka vam bude“, ali poruka je druge naravi. Državi je potrebna građanska opcija, opcija napretka, tolerancije...na žalost – upravo su tu međunarodni subjekti napravili svjesno nefunkcionalnu državu (što je sredstvo, ali i cilj) da se BiH uguši u sopstvenom mulju. A, ko ne zna sebi, ne zna ni drugome, misli se na sporvođenje realne politike, od koje je BiH udaljena par svjetlsonih godina i ne misli tako brzo 'na šine'. Ima tu još kojekakvih reformi..ali i zamki.

U politici treba više politički/obrazovanih žena, bilo to kome pravo ili ne.
U svijetu, one su važan balans, po mnogo čemu.

Poželjno je, da ih je više nego i muškaraca, ako se uzme u obzir onaj iskonski 'instinkt majke' kojima raspolažu za razliku od muškaraca i njihovih 'borbenih' hormona. Manje su sklone konfliktima, realnije su, štedljivije, sposobnije u trenutnom svijetu krize da vode društvo daleko ekspeditivnije, brže i jednostavnije. Misli se, naravno na one prave u svojoj struci. Lakše su u komuniciranju, dogovaranju..i niko nije rekao, da je politika isključivo pravo muškog svijeta.

Pogledajte odnos u svijetu: koliki je broj nezaposlenih m/ž, pa će vam biti jasnije o čemu je riječ.

Na žalost, neko se plaši da će mu taština biti povrijeđena, što je samo znak slabosti, ali i nesposobnosti da se pogleda u oči istini gdje vlada zakon „konkurencije“, po kojem manje sposobniji više strahuju, opravdano, da će biti pobijeđeni 'na svim' nivoima.

Međutim, i za to je potrebno vrijeme, koje sve brže ističe na pješčanom satu b-h politike.

Politička pasivnost muških, ne treba da znači i političku pasivnost žena. :bih:
El_comadante

#42 Re: nasa politicka pasivnost

Post by El_comadante »

da smo mi pasivni politički to je tačna konstatacija iz razloga što na izbore itađe max. 60% birača na izbore a na zadnjim izborima je izlanost recimo u općini Novi Grad Sarajevo bila malo preko 40%. dakle sve je jasno a narod bira vlast. dakle možemo mjenjati ssituaciju u državi jer hajmo sad ove izboe glasati za naprimjer LDS ili GDS a ako niša ne naprave hajmo onda BPS ili NS i tako redeom. valjda če neko valjati.
Klodovik

#43 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Klodovik »

Moja politička pasivnost je potpuno nevažna. Onaj ko prima platu ili naknadu za ono što radi (posebno nakon što se svojevoljno kandidira ili pristane da preuzme mjesto/funkciju) ima obavezu da radi kako treba, odgovorno i u skladu sa zakonom.
jeza u ledja

#44 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote: Naravno da ne radi svi u istoj mjeri, ali za razliku od tebe ja to pripisujem prije svega razlicitoj moci i uticaju. Stranke koje nisu u vlasti ili su to samo negdje na lokalnom nivou, ne mogu "vratiti" uslugu kao sto mogu one na vlasti.
Ne rade svi u istoj mjeri, jer nisu svi u politici iz istog razloga. Nemam razloga da vjerujem da je Danis Tanovic iz istog razloga u politici kao i Safet Halilovic.
vivaldi wrote: Ovde se isto ne slazemo. Ne mozes ti narod okriviti da je vjerovao u bajke, jer je narod vjerovao Obami na rijec i zato su i glasali za njega. Stanje u afganistanu i iraku je bukvalno isto kao i za vrijeme Busha, a Obama nije bas tako pricao u kampanji zar ne? Ustvari ta njegova "pacifisticka" prica mu je fakticki bila najjaci adut. Nije narod kriv sto je ovaj slagao.
Tvoje vidjenje prioriteta americkih glasaca je gledano kroz prizmu spoljne politike, pa stoga ni ne mozes neke stvari kako treba sagledati.
PS: Stanje u Iraku nije isto.

vivaldi wrote: Naziv ove teme je "nasa politicka pasivnost", ali ja licno ne smatram da smo mi pasivni. Izaznost na izborima kod nas nije nista ni manja ni veca nego u ostalim zemljama. Medjutim, ovde se vazda proteze teza kako stalno glasamo za iste. Medjutim da li je to bas tako?
Mislim da je ova tvoja recenica upravo savrsen primjer glasacke pasivnosti BH gradjana. Varas se prijatelju, debelo. BiH ima jednu od najnizih izlaznosti u Evropi, (na zadnjim opstim izborima 54.5%). Samo sest zemalja u Evropi je na zadnjim izborima imalo manju izlaznost (redom Poljska, Svicarska, Litvanija, Albanija, Kosovo i Rumunija). Sve republike bivse Jugoslavije su imale vecu izlaznost. Sve zemlje zapadne Evrope (osim Svice) su imale vecu izlaznost. (recimo Belgija 91.2%, Danska, Island, Turska, Svedska i Holandija preko 80%; Austrija, Norveska, Spanija, Grcka i Njemacka preko 70%; V. Britanija 61.3%, Francuska 60.2%, Hrvatska 63.4%, Slovenija 63.1%, Srbija 60.7%, itd...).
I pazi sad, od ovih 6 zemalja ispod nas sa malom izlaznosti, u DOSLOVCE SVAKOJ su na vlasti desnicari, konzervativci, populisti, demokrscani, nacionalisti, itd.

Upravo si pokazao na primjeru svoju politicku pasivnost i ravnodusnost - a to je ono sto nas ubija....Ubico. :D
vivaldi wrote: Znas i ti kao i ja da je u postDejtonskoj BiH bezbroj stranaka prodefilovalo kroz vlast: sda, sbih, sdp, hdz, hdz 1990, sds, snsd, socijalisti, dns, pdp..jos nekih malih stranaka koje su koalirale..., a slabo se sta promjenilo. Kada bolje razmislim u rijetko kojoj zemlji je narod toliko razlicito birao kao u Bosni. Vecina ovih stranaka ima razlicite programe, ali cim dodju na vlast sve se nekako misteriozno promjene. Ne znam zasto, ali znam da narod sigurno nije kriv.
Kod nas prosjecan broj stranaka moras pomnoziti sa 3, jer svaki narod ima svoje samoproklamovane desnicare, ljevicare, centriste...

vivaldi wrote: Ja tebe razumijem, ako si politicki aktivan ili simpatizer neke stranke koja je sada u opoziciji, ali i da tvoji opcija pobjedi umjesto tebe ce se pojaviti neko od porazenih koji ce govoriti "eto koga ste izabrali glupi narode"..

Na kraju ne razumijem ovu tvoju poruku. Samo glasajte NIJE BITNO za koga :? Jel to neki olimpijski slogan vazno je ucestvovati?
Zbog svega ovoga kazem najbitnije je GLASATi, vise nego to za koga cete glasati, jer sto vas vise bude glasalo to ce vas vise razmisljati svojom glavom, a ne pustati druge da odlucuju za vas.
kijameta

#45 Re: nasa politicka pasivnost

Post by kijameta »

osa wrote:
kijameta wrote:
upravo tako, najrealniji okvir za održivu, prosperitetnu i bolju bih, imaju hrvati, sredinu između konfederacije ili ostcjepljenja što je srpski prijedlog, te unitarizacije i bošnjačke bih što je bošnjački prijedlog, a da li će do takve bih doći, vidjet ćemo, moguće da neće nikada, jer kako navedoh ima i gorih prijedloga a u bih dobre stvari teško prolaze, pa to znamo iz iskustva a bogami i vidimo iz trenutne situacije.
Probudi se iz snova,Bosna je stvar dogovora Srba i Bosnjaka a Hrvati su tu jedva za kusura. Niti vas ko sta pita niti ce vas pitati. :D :D
vivaldi

#46 Re: nasa politicka pasivnost

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:vivaldi je napisao/la:
Naravno da ne radi svi u istoj mjeri, ali za razliku od tebe ja to pripisujem prije svega razlicitoj moci i uticaju. Stranke koje nisu u vlasti ili su to samo negdje na lokalnom nivou, ne mogu "vratiti" uslugu kao sto mogu one na vlasti.

Ne rade svi u istoj mjeri, jer nisu svi u politici iz istog razloga. Nemam razloga da vjerujem da je Danis Tanovic iz istog razloga u politici kao i Safet Halilovic.
Nemam ni ja razloga da vjerujem da Danis Tanovic uopste zna u sta se upustio kad je usao u politiku. Nisam siguran da covjek uopste zna koliko u Federaciji ima Kantona, a kamoli nesto drugo.
Ne znam cak ni da li je sada uopste u BiH?
Covjek je umjetnik, bavi se drugim stvarima i totalno ga razumijem, ali ako se ikada pojavi u nekoj tv debati mislim da se samo moze obrukati, osim ukoliko ne bude sam pa bude pricao sam o uopstenim stvarima tipa "vece plate, ukljucivanje omladina, evropa, nato...". Mislim da je njemu najpametnije da se obraca pisanim saopstenjima, ustvari samo da ih on potpise.

Nije ovo tema o NS, ali evo natjerao si me da kazem svoje misljenje o njima. Mislim da su oni perspektivna stranka, ali ne za ovo vrijeme. Oni imaju neku sansu tek kada se u BiH rijese nacionalna pitanja. Zivot nije forum sa-x-a.
Ti kada dodjes u zapadnu hercegovinu (a to je teritorijalno veliki komad BiH) i kada ugledas bezbroj hrvatskih zastava od ulicne rasvjete do skolskih objekata, crijepove u boji sahovnice..pa dva puta bi razmislio prije nego sto bi naglas spomenuo ime Tanovica i Bajica, a kamoli sta drugo. Pa tamo ni Komsic koji je Hrvat ne smije da se pojavi.

Sta tek reci za RS? Ako tamo osvoje vise od 1% glasova Sahara ce postati prashuma. Svaka kuca ima nekog ko je poginuo, ranjen ili nekoliko ratnih veterana koji se nisu borili za multietnicnost. Poslije toga godinama trpili sankcije, smjene ohr-a, satanizovani u evropskim medijima...i nakon svega toga da ti njega ubjedis da glasa za bilo koga ko u prvom clanu statuta nema "jaka RS"? Iluzija, ogroooomna iluzija....

Nacionalno pitanje, pomirenje ili sta vec mogu postici jedino/samo/iskljucivo predstavnici najjacih nacionalnih stranaka plus vjerski lideri - sve drugo je utopija. Da li ce se to ikada desiti - nemam pojma.

Ja razumijem da mnogi misle "ljudima su prazni stomaci", ali to pitanje ce biti najvaznije tek kada se rijesi ovo prvo. To nije zakljucak mojih mozdanih celija vec je to praxa pokazala. U BiH je palo preko 100 hiljada mrtvih glava. Jos vise invalida, protjeranih, sliovanih..to su traumaticna iskustva koja su ljude ispunila mrznjom i averzijom koja ce jos dugo trajati. Ona mozda nije vidljiva 24 sata dnevno golim okom - ali je bila vidljiva na svakim izborima!
Opet kazem, prazan stomak nije bitan. Ljudim su u Bosni stomaci u ratu bili puuuno prazniji pa nisu popustali.
Spanci nisu gladni odavno, ali ETA je i dan-danas aktivna. Evropska Unija nije ni Kipar ujedinila. Primjera je bezbroj.

Osim toga, Nasa stranka jednostavno nema ni kapacitet, ni snagu, ni ideju, ni organizaciju za ozbiljnije poduhvate. Nisu oni bas stranka od juce, a pogledaj onu temu o njima na ovom forumu!!???
Spominju neke kampanje na facebooku, youtube-u :-) :-) bas kao da su neka nevladina organizacija. Nebi me cudilo da spomenu poshumljavanje Trebevica..
Kada ih vec uporedih sa NVO pogledaj npr. sta radi CCI. Oni imaju masu projekata. Dosta ozbiljne analize, zakljucci, istrazivanja, kampanje, sagovornici, primjeri,analize, preporuke..sve dokumentovano i sto je najvaznije vrlo ozbiljne teme i problematika.
Ovde se isto ne slazemo. Ne mozes ti narod okriviti da je vjerovao u bajke, jer je narod vjerovao Obami na rijec i zato su i glasali za njega. Stanje u afganistanu i iraku je bukvalno isto kao i za vrijeme Busha, a Obama nije bas tako pricao u kampanji zar ne? Ustvari ta njegova "pacifisticka" prica mu je fakticki bila najjaci adut. Nije narod kriv sto je ovaj slagao.

NS kao da nije svjesna da se bori protiv giganata koji imaju clanstvo koje se mjeri u desetinama hiljada glasova, a to su sigurni glasaci koji izlaze na izbore taman da nas taj dan pogodi uragan 5 kategorije. Oni glasaju zbog sebe jer ih je stranka uhljabila, zato i jesu sigurni. A tek budzet? Pa boris se protiv ljudi koji raspolazu milijardama!!!!

Tvoje vidjenje prioriteta americkih glasaca je gledano kroz prizmu spoljne politike, pa stoga ni ne mozes neke stvari kako treba sagledati.
PS: Stanje u Iraku nije isto.
Jesi pogledao maloprije al-jazeeru? Stanje je puno drugacije. Ovaj put greskom nisu pobili civile, vec iracke novinare jos pustili snimak iz helikoptera. No comment.
Naziv ove teme je "nasa politicka pasivnost", ali ja licno ne smatram da smo mi pasivni. Izaznost na izborima kod nas nije nista ni manja ni veca nego u ostalim zemljama. Medjutim, ovde se vazda proteze teza kako stalno glasamo za iste. Medjutim da li je to bas tako?

Mislim da je ova tvoja recenica upravo savrsen primjer glasacke pasivnosti BH gradjana. Varas se prijatelju, debelo. BiH ima jednu od najnizih izlaznosti u Evropi, (na zadnjim opstim izborima 54.5%). Samo sest zemalja u Evropi je na zadnjim izborima imalo manju izlaznost (redom Poljska, Svicarska, Litvanija, Albanija, Kosovo i Rumunija). Sve republike bivse Jugoslavije su imale vecu izlaznost. Sve zemlje zapadne Evrope (osim Svice) su imale vecu izlaznost. (recimo Belgija 91.2%, Danska, Island, Turska, Svedska i Holandija preko 80%; Austrija, Norveska, Spanija, Grcka i Njemacka preko 70%; V. Britanija 61.3%, Francuska 60.2%, Hrvatska 63.4%, Slovenija 63.1%, Srbija 60.7%, itd...).
I pazi sad, od ovih 6 zemalja ispod nas sa malom izlaznosti, u DOSLOVCE SVAKOJ su na vlasti desnicari, konzervativci, populisti, demokrscani, nacionalisti, itd.

Upravo si pokazao na primjeru svoju politicku pasivnost i ravnodusnost - a to je ono sto nas ubija....Ubico.
Zaboravio si spomenuti jedan "mali" detalj. Sredjenost nasih birackih spiskova. U tih nasih 100% samo ptice znaju koliko ima umrlih ili ljudi koji uopste vise ne zive ovde tako da je realan izlazak puno veci.
Ja tebe razumijem, ako si politicki aktivan ili simpatizer neke stranke koja je sada u opoziciji, ali i da tvoji opcija pobjedi umjesto tebe ce se pojaviti neko od porazenih koji ce govoriti "eto koga ste izabrali glupi narode"..

Na kraju ne razumijem ovu tvoju poruku. Samo glasajte NIJE BITNO za koga Jel to neki olimpijski slogan vazno je ucestvovati?

Zbog svega ovoga kazem najbitnije je GLASATi, vise nego to za koga cete glasati, jer sto vas vise bude glasalo to ce vas vise razmisljati svojom glavom, a ne pustati druge da odlucuju za vas.
Razmisljanje svojom glavom nema veze s time koliko puta glasas vec ima s time koliko si obrazovan, inteligentan, nacina percipiranja stvari, upucenosti.. Ja nisam nikada glasao, ali ne bih za sebe rekao da ne razmilsjam svojom glavom.
jeza u ledja

#47 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

Nisi nikad glasao??????!?!?!?! :o :o :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

E stvarno, potrudio se da napises toliko o svom misljenju, a nikad na izbore nisi izasao??????

Sve bih ti nesto kao rekao, ali ne znam ni ja stvarno sta.... :roll:
sansun

#48 Re: nasa politicka pasivnost

Post by sansun »

stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
vodstvo, u najmanju ruku katastrofa, narod strasno pasivan, kao i uvijek, svi kukaju - niko nista ne poduzima.
na proslim izborima nisam izlazio pa se i sam smatram dijelom problema no na slijedecim bi da se i ja oglasim ali zaista ne znam za koga bih glasao.
Paša moj, smnatram da takvi poput tebe, koji niste na prošlim izborima glasali, ne predstavljate samo dio problema već glavni problem. Niej moguće da niko ne valja, onaj ko sebi da za pravo zaključiti kako niko od političara ne valja je isti kao neko ko kaze da niko od ljudi ne valja. To nije ništa nego odraz umišljenosti i uobraženost pojedinaca koji sebe na svaki način pokušavaju izdvojiti iz mase težeći ka nekoj vještačkoj i lažnoj posebnošću.
Ne znam kako se ljudi ne stide toga da javno ( pa makar i anonimno) kazu da nisu glasali, neshvatljivo...
jeza u ledja

#49 Re: nasa politicka pasivnost

Post by jeza u ledja »

Ma ja ba, niko ne valja.
Sta ce onaj XYZ, cuj ja njemu da dajem glas ko kakav levat.

:roll:

@ vivaldi, pitanje za tebe,
Znaci koliko vidim ne izlazis na izbore jer 'nemas za koga glasati', jel tako? Da li ti znas koja je svrha izbora? Da li shvatas da izlazio ti na izbore ili ne, ova drzava ce i dalje postojati, kao i entitet, i kanton ili sta vec, i na celu ce biti predsjednici, premijeri, vijecnici, parlamentarci?? To su ljudi koji odlucuju i o tvojoj sudbini i neko ce za njih glasati. Ako ti neces, ima ko hoce. Je li ti svejedno ko ce tu biti? Ako ti nije svejedno, ne mogu drukcije zakljuciti nego da ti je jednostavno mrsko glasati. Ako ti jeste svejedno, onda opet ne mogu drukcije zakljuciti nego da si lijen, jer nisi ni probao da nesto promjenis pa da vidis da li je isto.
Ako pak ne mislis da treba ista mijenjati i sve ti je potaman, opet cu zakljuciti da si lijen jer ne izlazis izbore i ne trudis se glasas za one koji su ti omogucili da ti bude dobro.

Kako god okrenem dolazim do istog zakljucka.
Bosnolog

#50 Re: nasa politicka pasivnost

Post by Bosnolog »

Vlast je ogledalo naroda to jest gradana BIH a politicka pasivsnost je posljedica svih ukupnih odnosa i stanja u drustvu,njene tragicne historijske proslosti i neizvjesne buducnosti!!!

Mladi a prije svega studentska avangarda je najvece moje razocarenje zbog njihove pliticke pasivnosti i vlastite buducnosti.
Post Reply