Zemljotres Chile

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TheMule

#26 Re: Zemljotres Chile

Post by TheMule »

Djokej wrote:Evo neki stručnjaci upozoravaju da bi i Sarajevo mogli zadesiti zemljotresi kao u Čileu, za nekih 50-100 godina..
Koji strucnjaci?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#27 Re: Zemljotres Chile

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
corolla02 wrote:slike su vise no uzasne; sto je jos cudnije precjednica ne trazi jos uvijek kakavu medjunarodnu pomoc :?
Zato sto je Cile PRAVA funkcionalna drzava. Cileanski zakoni o gradnji su jedno od najrigoroznijih na svijetu upravo zbog toga sto su podlozni zemljotresima!
da to jest, ono bas su ispraksani, ali meni to bas ono nesto :-? valjda nema mnogo zratavaa..
Djokej

#28 Re: Zemljotres Chile

Post by Djokej »

statix

#29 Re: Zemljotres Chile

Post by statix »

Djokej wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100227081

Evo ja sad ovdje pročitah..
Toliko su nekorisne te spekulacije o zemljotresima, jer ne mozes gotovo nista uraditi, obzirom da se ne moze predvidjeti...
Kurent

#30 Re: Zemljotres Chile

Post by Kurent »

PipiDugaDevetka wrote:
Kurent wrote:Bio tamo prije par dana... :skoljka:
Gdje kupuješ lutriju i daješ sadaku?

Nije mi do šale ipak je tragedija u pitanju, drago mi je da si imao sreću da eskejpiraš na vrijeme.
Suti, mogao sam ziiik. Gledam malo prije fotografije autoputa prema Santiagovom aerodromu, popolovio se, jednog dijela ima drugog nema.

A lijepa je zemlja, uredjena i taman sam se obradovao sto nam ne trebaju vize za Cile.
jeza u ledja

#31 Re: Zemljotres Chile

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
corolla02 wrote:slike su vise no uzasne; sto je jos cudnije precjednica ne trazi jos uvijek kakavu medjunarodnu pomoc :?
Zato sto je Cile PRAVA funkcionalna drzava. Cileanski zakoni o gradnji su jedno od najrigoroznijih na svijetu upravo zbog toga sto su podlozni zemljotresima!
Ma ja, ne moze se poredit zaostali Haiti sa Cileom.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#32 Re: Zemljotres Chile

Post by corolla02 »

evo malo statistike vezano za zemljotrese

Image

Image
Skyfox

#33 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

jefferson wrote:
Upravo ovo je kljucni faktor sto nije bilo puno vise zrtava.
Skyfox

#34 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

statix wrote:

Toliko su nekorisne te spekulacije o zemljotresima, jer ne mozes gotovo nista uraditi, obzirom da se ne moze predvidjeti...
Image

European-Mediterranean seismic hazard map: peak ground acceleration (g), 10% probability of acceedance in 50 years.

Prema ovoj mapi izvan smo zone velikih potresa.

http://www.wbseismicmaps.org/Overview%2 ... cation.htm
samo malo

#35 Re: Zemljotres Chile

Post by samo malo »

Pretpostavljam da se radi o istim strucnjacima koji su ono bjese prosle ili pretprosle godine? raju nalozili da nakon onog nocnog, slijedi jos jaci zemljotres sutra, pa su iselili Momu i Uzeira, a masa raje tog poslijepodnevna onako dikretno izasli u parkove da setaju, stari sa unucima, mladji sa psima, i tako se svi koncentrirali u parkovima, kofol slucajno :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#36 Re: Zemljotres Chile

Post by ladyblue18 »

samo malo wrote:Pretpostavljam da se radi o istim strucnjacima koji su ono bjese prosle ili pretprosle godine? raju nalozili da nakon onog nocnog, slijedi jos jaci zemljotres sutra, pa su iselili Momu i Uzeira, a masa raje tog poslijepodnevna onako dikretno izasli u parkove da setaju, stari sa unucima, mladji sa psima, i tako se svi koncentrirali u parkovima, kofol slucajno :D
Ako pod strucnjacima mislis na mahalu, a sumnjam da je mahala autor texta na portalu.

Inace, tema je Chile.
Skyfox

#37 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

http://www.cnn.com/interactive/2010/02/ ... le/?hpt=T1

zanimljiva predzadnja slika, ostecena zgrada ali ipak se nije srusila...
Skyfox

#38 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

pirmin

#40 Re: Zemljotres Chile

Post by pirmin »

Skyfox wrote:
statix wrote:

Image

European-Mediterranean seismic hazard map: peak ground acceleration (g), 10% probability of acceedance in 50 years.

Prema ovoj mapi izvan smo zone velikih potresa.

http://www.wbseismicmaps.org/Overview%2 ... cation.htm
Opet dovoljno jakih da pretumbaju jedan grad :-? kao sto je to slucaj bio sa Banjalukom `69.

Ne bih se bas pouzdao u ovu grafiku.
michio

#41 Re: Zemljotres Chile

Post by michio »

Ljubljana, Zagreb, Banja Luka, Skopje, Bar, Dubrovnik sve su to gradovi koji su pretrpili zemljotres. Zemljotres na Balkanu nije rijetkost.
Skyfox

#42 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

cyprus

#43 Re: Zemljotres Chile

Post by cyprus »

U BiH su u najvećoj opasnosti od velikih zemljotresa Hercegovina i područje Banja Luke. Sarajevo daleko od toga da je bezbjedno, ali je ipak mnogo manja šansa da se ovdje dogodi neki katastrofalan potres.
pirmin

#44 Re: Zemljotres Chile

Post by pirmin »

cyprus wrote:U BiH su u najvećoj opasnosti od velikih zemljotresa Hercegovina i područje Banja Luke. Sarajevo daleko od toga da je bezbjedno, ali je ipak mnogo manja šansa da se ovdje dogodi neki katastrofalan potres.
BL jeste trusno podrucje ali mislim da se onaj iz `69 nece ponoviti.
Vodim se logikom da ni jedan grad nije dva puta tesko pogodjen-osim onih mozda na ekstremno tektonski-nestabilnim podrucjima.
Mozda i grijesim. :?
Skyfox

#45 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

U teoriji ni jedno mjesto nije imuno na potrese, negdje su manje sanse negdje vece, ovisi sta je uzrok. Znanost je jos daleko od potpunog shvacanja ovog procesa.

Na linku iznad pise da je od 1900. bilo 74 potresa u SA sa magnitudom vecom od 3.0 stepeni.
Cholina_Lokica

#46 Re: Zemljotres Chile

Post by Cholina_Lokica »

eh et.. skrani nam ovaj zemljotres dan i pomaknu zemljinu os
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#47 Re: Zemljotres Chile

Post by ladyblue18 »

Dile wrote:eh et.. skrani nam ovaj zemljotres dan i pomaknu zemljinu os
Evo i ja sad procitah. :-?
Skyfox

#48 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

Sinoc gledam na vijestima u Chileu potpuno rasulo i anarhija a vlada govori da je sigurnosna situacija pod kontrolom... Ljudi kradu hranu za bebe ali i TV i frizidere, spominju se i neke fashisticke grupe...
Vlada prikriva pravo stanje...
Skyfox

#49 Re: Zemljotres Chile

Post by Skyfox »

kriticarka_nikova

#50 Re: Zemljotres Chile

Post by kriticarka_nikova »

Teoreticari zavjera tvrde da se ovim zemljotresima koji pogadjaju zadnjih dana siromasne dijelove planete Zemlje, bakcu Amerikanci uz pomoc svog tajnog oruzja zvanog HAARP. Rijec je o nizu antena koje se prema teoriji mogu koristiti za kontrolu vremena, "proizvodnju" zemljotresa i manipulaciju mozdanim talasima u ljudskom mozgu.Samo sto djeluje obrnuto- HAARP ne prima signal, vec salje elektromagnetske zrake koji pogadjaju dijelove inosfere i zagrijava ih, sto stvara odredjeni tip talasa u smjeru prema zemljinoj kori sto i uzrokuje zemljotrese.

Ovao "tajno oruzje" se navodno nalazi na Aljasci u Gakuni, a saznalo se za to jer su se stanovnici pobunili zbog cudnih anomalija na nebu kad je projekat poceo s radom.

Ovaj uredjaj navodno su Amerikanci "smislili" zahvaljujuci radovima Nikole Tesle koja je on prucavao.
Post Reply