Protektovanje guma
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- zambaklija
#26 Re: Protektovanje guma
a kako stoje cijena za cjelogodišnje:215/65 R15 96T (max 190 km/h) 
-
suljke
#27 Re: Protektovanje guma
Stim sto su vam gume poskupljale i to dobro u odnosu na august mjesec
- udwarach
#28 Re: Protektovanje guma
Phenixe imas li sta reci na ovo?LeKo wrote:Još u cijenu uključite montažu i balansiranje i onda je to to, ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova guma.
-
Phenix
#29 Re: Protektovanje guma
Pa gume su poskupile u fabrici, tako da su poskupile i u maloprodaji, ali mislim da su cijene i vise nego prihvatljive. Ja nisam jedini koji u Sarajevu drzi Phenix gume, ima ih na par mjesta, ali sam cijenom najpovoljniji. Drugdje u cijenu gume jest uracunata montaza i balansiranje, ali kad uporedite njihovu i moju cijenu, i na moju cijenu dodate troskove montaze i balansiranja u dzepu vam u prosjeku ostane od 20 pa na vise KM u zavisnosti koje gume kupujete. A ostali vam nece dati garanciju.udwarach wrote:Phenixe imas li sta reci na ovo?LeKo wrote:Još u cijenu uključite montažu i balansiranje i onda je to to, ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova guma.
Isto tako pored vec postojecih certifikata kvalitete (sve mozete pogledati na www.phenixgume.com), fabrika je dobila i par novih priznanja za kvalitetu, te za proces proizvodnje i zbrinjavanje otpada i zastitu eko sustava, a od strane europskih inspekcija.
A moje licno misljene, Phenix je bolji i od Tigra i od Save uz sve duzno postovanje. Vozio sam i na jednim i na drugim, tako da znam. Znam da se ljudi kunu u Savu S3, ali dok ne probas drugo i ne znas da postoji bolje. A to sad sto ce neko reci da je Phenix protekt i da to ne valja, njegova licna stvar..
Nas narod je takav i uvijek ce biti takav naopak, 90% njih koji govore kako je protekt sran*e, da se na njemu gine, odljepljuje gazni sloj itd i sl, nisu u zivotu vozili na protekt gumi ni licno oni vidili da se odljepljuje gazni sloj.., ali su nekad culi od nekog kako je neko nekom pricao... To je nasa stara mahalska i to ce kako rekoh uvijek biti tako. A na kraju sve ima svog kupca i svoju cijenu.
P.S. u proslom postu sam pisao vezano za montazu/balansiranje..
LP,
-
BiH-ać
#30 Re: Protektovanje guma
Phenix, uz dužno poštovanje ipak ti živiš od te gume, ali kako pheonix protekt može biti bolji od save ili tigra , a protektirnica uzme izrađenu staru gumu bez šare te iste save ili tigra i stavlja novi gazni sloj na nju
- johntra
#31 Re: Protektovanje guma
iskreno, ja bih uvijek prije kupio pravu gumu nego protekt, ali sam imao jarana koji je na protekt gumi vozio cijele godine i to dvičinu GTI, a nikada mu se ništa nije desilo...sreća ili kvaliteta, ko će mu ga znati... 
-
Phenix
#32 Re: Protektovanje guma
Ja zivim od plate sa redovnog posla, a prodajom guma se bavim u sezoni, tj pred zimu i tokom zime, jer svakom je koja markica pride za uhar, a radno vrijeme mi je po 4 sata dnevno, tako da imam i slobodnog vremena. fabrika Sintex pri proizvodnji Phenix guma ne uzma ni Tigar ni Savu, vec uvozi polovne gume (Michelin, Pireli i sl.) iz Njemacke i iz Italije. Gume koje se uvoze kao "podloga" za protektiranje su polovne, ali ispravne gume, koje je neki njemac/italijan nakon jedne ili dvije sezone bacio... Sa takve gume se skida sve dok ne ostane samo zicana konstrukcija gume (koji je btw najskuplji dio u proizvodnji gume) te se stavlja sirovina i protektira se kompletna guma, i bocni i gazni sloj, tako da vise nema slabe tacke kao nekad kod protekt guma gdje se desavalo da se odvoji gazni sloj od ostatka gume. A kazem da je Phenix guma bolja od gore spomenutih jer sam vozio i jednoj, i drugoj i trecoj gumi, sto vjerujem nije kod vas slucaj, vec ste culi od nekog da protekt ne valja, da je Sava vrhunska guma, te nemate svoje misljenje steknuto licnim iskustvom vec prepricavate neciju pricu.BiH-ać wrote:Phenix, uz dužno poštovanje ipak ti živiš od te gume, ali kako pheonix protekt može biti bolji od save ili tigra , a protektirnica uzme izrađenu staru gumu bez šare te iste save ili tigra i stavlja novi gazni sloj na nju
- shpitzza
#33 Re: Protektovanje guma
evo ja kupio phenix gume za ford fiestu 165/75 R14 i nabacio na prednju osovinu ( na zadnjoj su bridgestone zimske,koje su dosle na fiesti ,sacuvane, dobra sara ).cekam da zapada i da malo zatrpa cestu,jer svako jutro putujem malo dalje na posao putem koji je pun krivina i uzvisica, pa da dam komentar...razlog za kupovinu protekta je cisto financijske prirode....a ta prica da svi koji nemaju za gume ne bi trebali ni voziti kola je meni skroz bezveze jer onda niko ni nebi vozao kola ...mislim da su rijetki oni koji na danasnjem vaktu mogu keshirati najmanje 400 KM za nov set guma odjednom...mozda u sarajevu ( mada i to cisto ne vjerujem ) ..al u ostalim gradovima tesko....
...eto provjerim pa javim...pozzz
Last edited by shpitzza on 27/12/2011 08:25, edited 1 time in total.
- Qler
#34 Re: Protektovanje guma
Koliko kosta ta jedna protekt?
- hogar strasni
#35 Re: Protektovanje guma
NIsam nikad vozio protekt pa ne znam, al ne znam sta imate protiv Tigra, evo ja ih vozam na tri auta vise od 4 godine,za normalne voznje fantasticna guma, za budzat obicnog naroda i jare i pare.
-
IcedFlame
#36 Re: Protektovanje guma
Potpisujem.hogar strasni wrote:NIsam nikad vozio protekt pa ne znam, al ne znam sta imate protiv Tigra, evo ja ih vozam na tri auta vise od 4 godine,za normalne voznje fantasticna guma, za budzat obicnog naroda i jare i pare.
Za moje auto se i ne isplati protekt od 50 KM, kad je Tigar 60 KM, a pokazale su mi se puno bolje od save (generalno gledajuci sve uslove).
Iz mog iskustva sa jeftinim gumama:
Snijeg i pravi zimski uslovi: Kumho > Tigar >= Sava S3 > Sava S2
U uslovima koji nisu pravi zimski, mokra cesta: Sava S2 odskace kao najlosija, ostale su tu negdje
U uslovima kad je temperatura visoka, a cesta suha: Kumho i Tigar su tu negdje, s tim da je Kumho puno meksi, brze se trosi i vise proklizava, a Sava mi je puno losija u ovim uslovima i cvili ko luda
- toniran
#37 Re: Protektovanje guma
meni mana na opel astri ima protekt zimsku gumu, znaci gume su pred evo 2 sezona i jos uvijek odlicno stoje, znaci kopaju beton kad slajdra, sava kit* za protekt .
- hogar strasni
#38 Re: Protektovanje guma
Zivota mi mog, nije da ja nesta sad forsiram ili reklamiram Tigra, mene jos nigdje zimi ostavila nije a izvukla me u razne vukojebine ,ha sad prošlajdra negdje al nadji mi je koja ne prošlajdra dok ne ufati. Na ovakom kokuznom vaktu za pare koje se daju za te gume dobijes jako puno, a puno manje se ljeti trose od drugih razvikanih guma,provjereno.
- Bakir1
#39 Re: Protektovanje guma
cijena protekt gume nije mjerodavna u malim dimenzijama guma tipa 13,14 ili 15 nisu velike razlike u cijeni,ali recimo svaka guma za terenca je troduplo jeftinija od brendirane gume.
31x10,5 155 KM phoenix a brend od 350 KM pa nebo je granica.
vozio protekt na svome autu (terencu) i zakleo se da nikada vise necu kupiti brendiranu gumu za terensko vozilo
31x10,5 155 KM phoenix a brend od 350 KM pa nebo je granica.
vozio protekt na svome autu (terencu) i zakleo se da nikada vise necu kupiti brendiranu gumu za terensko vozilo
- addoea
#40 Re: Protektovanje guma
Evo da i ja odgovorim ovdje posto vidim da se pise sve i svasta! Govorim iz iskustva i nije nikakva reklama za Phenix! Vozim vec 4 godinu na ovim gumama, znaci svake zime se uzimaju nove! I voze se znaci citavu zimu i ljeto, sve tako do sljedece sezone! Auto prelazi godisnje 70.000+ km i do sada nisam imao problema! A prije toga je bilaa sava s2, 3godine zaredom guma dobije gutu na gaznoj povrsini a ne doceka proljece! Tako da je sava sad daleko od mog auta! A sto se tice voznje na Phenixu, sve pohvale, imam jednu dionicu koja je zimi zahtjevna i nikada nisam stao! Jedina mana, sto se mene tice je ta sto su malo bucnije gume! I zato od mene za Phenix 
-
emric
#41 Re: Protektovanje guma
Protekt je za Tigra i Savu jednostavno nedostižan. I sve ove priče kako nije sigurno... pa bolan ne lijepi se to selotejpom.LeKo wrote:ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova guma
I kakve veze ima koliko je skupo auto, ne znači da trebaš sve skupo plaćati ako si kupio malo bolje auto. Ono, vidiš lika s džipom i smiješ mu se što kupuje hljeb od marku?
-
NediM17
#42 Re: Protektovanje guma
Prvo ti cestitam sto si kvotirao post star 8 godina. Drugo ti cestitam sto mislis da je neki protekt kurton bolji od Save ili Tigra.
- Industrialyzer
#43 Re: Protektovanje guma
Hljeb od marku je njegova stvar, ali taj dzip se moze zabiti u mene zbog losih guma, cim padne prvi snijeg. Stvarno me ne zanima veze li se neko i slicne stvari, ali gume su bitne za sve ucesnike u saobracaju.emric wrote:Protekt je za Tigra i Savu jednostavno nedostižan. I sve ove priče kako nije sigurno... pa bolan ne lijepi se to selotejpom.LeKo wrote:ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova gumaPostoji tačan proces kako se biraju, rade, peku...
I kakve veze ima koliko je skupo auto, ne znači da trebaš sve skupo plaćati ako si kupio malo bolje auto. Ono, vidiš lika s džipom i smiješ mu se što kupuje hljeb od marku?
-
emric
#44 Re: Protektovanje guma
Možeš se i ti zabiti u njega i sa najskupljim gumama, jer većinom je kriv vozač a ne guma.Industrialyzer wrote:Hljeb od marku je njegova stvar, ali taj dzip se moze zabiti u mene zbog losih guma, cim padne prvi snijeg. Stvarno me ne zanima veze li se neko i slicne stvari, ali gume su bitne za sve ucesnike u saobracaju.
- nepass1
#46 Re: Protektovanje guma
Nezz zasto mjenjati gume dok se ne raspadnu, samo prilagodis brzinu
Kad ne mozes krenuti sa mjesta novi protekt
Kad ne mozes krenuti sa mjesta novi protekt
- basicm
#47 Re: Protektovanje guma
Protekt probati, pa onda pricati o njima.
-
NediM17
#48 Re: Protektovanje guma
Nek proba ko mora, bolje i to nego celavi Michelin sa 0.5mm sare, ali opet bolje Tigar ili Sava.
Kome novci nisu problem, treba ici na najbolje... Goodyear, Michelin, Continental, Pirelli, Bridgestone...
Tu i tamo na testovima se pojavi i neka fantasticna guma mimo gore nabrojanih, takve gume su sigurno isto jako dobra kupovina.
Kome novci nisu problem, treba ici na najbolje... Goodyear, Michelin, Continental, Pirelli, Bridgestone...
Tu i tamo na testovima se pojavi i neka fantasticna guma mimo gore nabrojanih, takve gume su sigurno isto jako dobra kupovina.
- Industrialyzer
#49 Re: Protektovanje guma
Nije losa guma na cistom snijegu, ali za sve ostalo je katastrofa.basicm wrote:Protekt probati, pa onda pricati o njima.
-
Throttle
#50 Re: Protektovanje guma
Protekt samo za neke lude dimenzije il za neke specificne terene. Ne mogu shvatit ljude koji na obicna auta stavljaju protekt a solidna nova guma 10-20% skuplja. Mislim da nije vrijedno kompromisa.