Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac_i_Hercegovac

#26 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

Eborg wrote:
Mi Bosanci i Hercegovci paralelno ulažemo u "sve tri vojske". Tako da nemaš ništa od te strategije kada će omjer snaga biti isti i sada i za 50 godina unutar BiH (govorim o naoružanju koje se de facto dijeli na tri dijela).

Fabrika granata? Tenkovi? Tenkovi su uslovima modernog ratovanja u BiH znatno ograničenih mogućnosti, raspravljalo se o tome na jednoj drugoj temi pa svakako pogledaj. Što će ti tenkovi kada ti 3 stealth bombardera mogu uništiti sve tenkove za par sati na samom početku rata
Mi Bosanci i Hercegovci svi ulazemo u OS BiH a vise od 50% naoruzanja i ljudstva OSBIH se odnosi na Bosnjake jer oni cine najvecu percentazu stanovnistva BiH. Koliko znam danas od 8000 vojnika koje BiH ima 4000 cine Bosnjaci, 1500 Hrvati i 2500 Srbi. Drugim rijecima ako OSBIH naruce 30 novih oklopnjaka onda 15 od njih svakako idu u Tuzlu, jer je to po zakonu tako odredjeno, dok i oni Hrvatski idu u Tuzlu a ostatak ide za Banja Luku. (Jer oklop VFBIH se nalazi u Tuzli a ne u Mostaru ili Livnu.)

Bosna nikada nece ratovati protiv Amerike. Mi moramo da gledamo u Hrvatsku i Srbiju. To sto je Amerika bombardovala Srbiju je slucajnost. Niko ti nece doci da pomogne ako opet dodje do rata. Procitaj sta je Turski ministar za vanjske poslove izjavio 1992:"Turska je sekularna drzava i zbog tog razloga mi nemozemo pomagati svakoj muslimanskoj zemlji koja se nadje u nevolji pa ni Bosni iako imamo dugu tradiciju odnosa sa tom zemljom."

Sarajlije su i na pocetku proslog rata govorili kako ce ih Amerika spasiti ako samo Karadzic ispali jednu granatu na Sarajevo. Pa ispalio ih je vise od 2 miliona i nista. Tek kada su stizali slike koncentracionih logora do tv ekrana prosjecnog Amerikanca tek tada su nesto poduzeli. I onda im je usput bilo da bombarduju Srbiju na Kosovo jer su vec buli angazovani.

Cinjenica je znaci da samo bosanci odlucuju o svojoj vlastitoj sigurnosti. Niko njima nece pomoci i slati neke humanitarne vojske. Sto znaci da je jedan M84 tenk za nas dobar jer Srbija nema boljih. Kada Srbija i Hrvatska budi imale Apache helikoptere i steatlh bombardere onda stoji to sto si napisao.
ljubav_aha

#27 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

znaci tema je VOJNA avijacija :!: promjeni naslov teme ;-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#28 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:znaci tema je VOJNA avijacija :!: promjeni naslov teme ;-)
Utva nije vojni avion :D
ljubav_aha

#29 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
ljubav_aha wrote:znaci tema je VOJNA avijacija :!: promjeni naslov teme ;-)
Utva nije vojni avion :D
uh,to nisam znala :D :lol: ;-)

:)
ljubav_aha

#30 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

BG muzej treba posjetiti,naravno tokm dana,jer nema nocno unutarnje osvjetljenje ,doslovno je u staklu

ZG cesto odrzava izlozbe istog sardzaja,znaci vojni sektor avijaicje

sribja je uzela sve stare mig-ove
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#31 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ovih par ratova u pustiji su pokazali da : bitke dobija tehnika a ratove dobija cizma.
nama treba sto vise dobro obucenih "cizama" i podosta "laHke konjice" i na zemlji i u zraku i to samo defanzivne. nasa najveca predost je sto se branimo, sto imamo dovoljno brzih cizama i konfiguraciju terene -koju bi svaka gerila samo pozeljeti mogla...Ono sto imamo fabrika municije u Konjicu i "pracki" u Travniku je sasvi dovoljno..kaljasnikove Kineze ionako prodaju na buvljacima...treba samo dobru zalihu baruta i mesinga za municije ......
e ima jos nesto sto bosanksa vojska mora pod obavezno stvoriti
ergelu bosanskih brdskih konja za lahke konjice..napravit solidnu ergelu na kojose treba drzati samo pastuhe i krdo kobila i zdrijebad.. kad pastusi narasu dijet narodu ko hoce a ostako pustit na Bjelasnicu, Jahorinu nek se razmnozavaju i zive u divljini..lako ih je pohavatat kad zatreba

osim ovoga je vazno imati dobroorganizvanu pozadinu sto mi nikako nemamo ...bosnajcui trebaju kompletno prekopirati onaj titin model opstenarodne odbrane osavremenjen sa izraelskim modelom ...tu smo za sada najtanji

svako zensko celjade treba nauciti pucati i cim postane puneljetna da od zajednice dobije pistolj makar i onaj damaski da i u tangice moze zadjenuti..... najnezasticeniji dio drustva u posljednjem ratu su bile zene ...to se nikada vise ne smije ponoviti..ima jedan helikopter i tenk manje ali svako punoljetno zensko mora imat pistolj i znat pucat....ako se ovi iz "varsavskog pakta" budu bunili ima osnovat lovacko-ekoloska drustva napravit streljane na kakvom proplanku i dopodne vjezbat gadjanje a popodne hranit fazane i jelene ...pa nek se buni ko hoce...

a o tome da vec mzoemo sami pravit milione bespilotenih letjelice ne treba ni govorit...
nadrealista

#32 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by nadrealista »

Fajcak wrote:
nadrealista wrote: Naši su imali 5-6 helikoptera MI 8 i MI 17 ( razlika je u snazi motora i navigacionim uređajima). Jedan je sigurno oboren u okolini Srebrenice.
Slovenci su nam maznuli bell 412 SP tj. zadržali zbog nemogućnosti isporuke, a postoji "verzija" da je novac za taj helikopter naplatio za svoje potrebe Fikret Abdić koji je imao ovlasti člana predsjedništva "92. Kasnije su Slovenci tim helikopterom obavljali misiju EUFOR u BIH a svi smo ga mogli vidjeti u filmu "Ničija zemlja" .....
Bila su takođe 2 aviona UTVA-75 (školsko-borbeni avion) koji su povremeno "radili" i borbene zadatke ali najčešče samo izviđanje.
gdje je dokaz za ovo što pišeš?imaš li sliku tog helikoptera? službena objava vlade slovenije je bila to da helikopter zadržavaju kako kompenzaciju za pomoć koju je slovenija slala bosni u ratu i svagdje se spominje ruski MI 24,nikakav bell..

Dokaz nemam ali potražit ću ti neke novinske članke. Ovako, to je kao što sam napisao jedna verzija priče koju sam čuo od ljudi koji su u ratu letjeli i boravili u ZG itd....a ti vjeruj u službene objave tipa ...."pomoć koju je Slovenija slala Bosni" :-) :-) :-) to je tvoje pravo.

I samo još jeno pitanje ..."nako usput
Kako će MUP, prije početka rata "92 (kako piše u članku) kupiti takav jurišni helikopter kao borbeno sredstvo ?? To nema ni jedna policija na svijetu. Ko bi letio s"tim, gdje su mehaničari?To su sve stvari koje su morale biti rješene prije nabavke.
Bosanac_i_Hercegovac

#33 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

Malo je of topic ali valjda se gazda zoom nece ljutiti. Mene zanima par stvari ako neko zna neka odgovori:

1) Imamo fabriku municije u konjicu i tesku fabriku granata u Vogosci. Ali dali imamo svu sirovinu da u slucaju "ne daj boze rata" produciramo sami granate? Znaci imamo li baruta i ostalih sirovina? Evo ovo je ta fabrika u Vogosci:

http://www.pretis.ba/

2) Koliko BiH godisnje od prilike izdvaja za vojsku?
zambaklija

#34 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by zambaklija »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Kojeg su nam maznuli slovenci:

Ovog:

Image
ja za ovo još nikada nisam čuo,mislim za ovu topovnjaču ali za Bell jesam,evo izvod iz teksta:

Od aprila do oktobra 1992. godine Slovencima je plaćen dio isporučenog oružja i vojne opreme u iznosu od 1,2 miliona DEM. “U septembru 1992. godine sastali su ministar odbrane Janez Janša i ministar MUP-a BiH Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, načelnik CSB-a Sarajevo, i Hasan Čengić, te Dragutin Mate. Na sastanku koji je trajao sat i po govorilo se o povratku helikoptera Bell i izmirivanju duga prema slovenačkom Ministarstvu odbrane. Na Čengićevo pitanje, koliko smo dužni, Janša je iz fascikle izvukao papir i rekao 3,1 milion DEM. Na Čengićevu primjedbu da je cifra prevelika, Janša je rekao da toliko košta roba isporučena BiH. Čengić je pristao platiti dug, ali je od Janše tražio da mu dostavi specifikaciju isporučene robe i fakture, što je Janša obećao učiniti u roku od sedam dana, ali nikada to nije uradio. Garancija za plaćanje bio je helikopter Bell koji je prije početka rata za potrebe Predsjedništva BiH kupila bosanska Vlada. Dug je izmiren, ali helikopter nikada nije vraćen BiH”, stoji između ostalog u knjizi Matjaža Frangeža Kaj nam pa morete, u kojoj se još navodi da je Fikret Abdić sa Janezom Janšom 18. avgusta potpisao sporazum o pomoći Republike Slovenije BiH, piše Slobodna Bosna.

cijeli tekst na linku:

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=73

negdje sam imao i fotke tog zrakomlata :mrgreen: ali nemogu iih pronaći....
felipe kajetano

#36 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by felipe kajetano »

Toto wrote:ovih par ratova u pustiji su pokazali da : bitke dobija tehnika a ratove dobija cizma.
nama treba sto vise dobro obucenih "cizama" i podosta "laHke konjice" i na zemlji i u zraku i to samo defanzivne. nasa najveca predost je sto se branimo, sto imamo dovoljno brzih cizama i konfiguraciju terene -koju bi svaka gerila samo pozeljeti mogla...Ono sto imamo fabrika municije u Konjicu i "pracki" u Travniku je sasvi dovoljno..kaljasnikove Kineze ionako prodaju na buvljacima...treba samo dobru zalihu baruta i mesinga za municije ......
e ima jos nesto sto bosanksa vojska mora pod obavezno stvoriti
ergelu bosanskih brdskih konja za lahke konjice..napravit solidnu ergelu na kojose treba drzati samo pastuhe i krdo kobila i zdrijebad.. kad pastusi narasu dijet narodu ko hoce a ostako pustit na Bjelasnicu, Jahorinu nek se razmnozavaju i zive u divljini..lako ih je pohavatat kad zatreba

osim ovoga je vazno imati dobroorganizvanu pozadinu sto mi nikako nemamo ...bosnajcui trebaju kompletno prekopirati onaj titin model opstenarodne odbrane osavremenjen sa izraelskim modelom ...tu smo za sada najtanji

svako zensko celjade treba nauciti pucati i cim postane puneljetna da od zajednice dobije pistolj makar i onaj damaski da i u tangice moze zadjenuti..... najnezasticeniji dio drustva u posljednjem ratu su bile zene ...to se nikada vise ne smije ponoviti..ima jedan helikopter i tenk manje ali svako punoljetno zensko mora imat pistolj i znat pucat....ako se ovi iz "varsavskog pakta" budu bunili ima osnovat lovacko-ekoloska drustva napravit streljane na kakvom proplanku i dopodne vjezbat gadjanje a popodne hranit fazane i jelene ...pa nek se buni ko hoce...

a o tome da vec mzoemo sami pravit milione bespilotenih letjelice ne treba ni govorit...
Djesi strateg..s'a mai...Meni se covjece sve pomijesalo od opstenarodne odbrane zena u tangicama kombinovano sa izraelskom taktikom lovacko-ekoloskih diverzanata...jos i divlji poniji sa Bjelasnice :-) ..a fazani nek budu posebno obuceni za pismonose :-D

Fakat..na nekim temama o kojima bi se moglo nesto napisati pojave se strucnjaci za moral u Bosnjaka koji pricaju istu pricu na svim pdf-ma od hebacine do religije..modifikovanu u skladu sa temom i trenutkom :-)
zenny

#37 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by zenny »

za razliku od nekih pricam ono u sto sam siguran, stari mi je pilot jos od prije rata... mi-24 nikada nije dosao u BiH, ljudi su isli na obuku u tursku i dogovor je bio da ce kad' se vrate u BiH nakon nekog vremena doci i helikopteri ali se to nije desilo ni nakon, otprilike, 6 godina sad... mi-24 nije vidio bosne, osim onih koje koriste neki iz eufora, mislim da su bugari ali nisam siguran, nije ni vazno...
Mjesanac

#38 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Mjesanac »

Image
felipe kajetano

#39 Re: Letjelice/avioni BiH

Evo malo pogleda sa visina...BL-Mrkonjic...karte na pregled :-D
Image

Image

Image

Image

Image

Image
bosnafly

#40 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by bosnafly »

Nekima mozda smeta sto se tema malo mjenja ali meni odgovara,svasta se covjek nacita,zanimljivo,dosta razliciti misljenja ima,a sto se tice mene interesuju sve letjelice i civilne i vojne,zato samo nastavite,i opet da pitam koji su korpusi imali MI-8??
pozdrav :-D
Fajcak

#41 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Fajcak »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
vox-populi

#42 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by vox-populi »

Bosanac_i_Hercegovac wrote: Recimo sta mislis kakva bi bila politicka pozicija Bosnjaka i Bosanaca i Hercegovaca kada bi imali ukupnu 10 hrdjavih tenkova i 10.000 pusaka te recimo 5 helikoptera od kojih 2 nisu sposobna za let a jos jedan koji se koristi za rezervne djelove za ostala dva? Da li bi njihova politicka pozicija bila ista kao ona kada imaju recimo 200 hrdjavih tenkova i 150 hrdjavih transportera i 20 helikoptera koji ipak lete i 200.000 cijevi u svojim skladistima te jednu fabriku municije u konjicu i jednu super modernu fabriku granata svih kalibera u Sarajevu, fabriku "Orkana" u Travniku?
Pozicija gdje? U svijetu i u Evropi bi bila gdje je i sada, na samom dnu. U medjukomsijskim odnosima bi se malo mogli kurciti Crnoj Gori, mozda Makedoniji i mozda Albaniji. Inace, opet samo dno. Ne kontam ulaganje novca u nesto cime ces dvijema jednako jadnim zemljama pokazati kako si manje jadan.

P.S. ne bih da miniram covjeku temu, izvinjavam se na djelimicnom off-topicu.
karanana

#43 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by karanana »

otkud ovi avioni i helikopteri republici srpskoj?
zar jna nije povukla svo oruzje i tehniku iz BiH? ili ih je vojska republike srpske zaplijenila silom blokirajuci jna u kasarnama i bazama, i nakon toga ih uz dogovor da ostave naoruzanje i tehniku pustila u srbiju?

e sakibe, sakibe...
bosnafly

#44 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by bosnafly »

vox-populi wrote:
Bosanac_i_Hercegovac wrote: Recimo sta mislis kakva bi bila politicka pozicija Bosnjaka i Bosanaca i Hercegovaca kada bi imali ukupnu 10 hrdjavih tenkova i 10.000 pusaka te recimo 5 helikoptera od kojih 2 nisu sposobna za let a jos jedan koji se koristi za rezervne djelove za ostala dva? Da li bi njihova politicka pozicija bila ista kao ona kada imaju recimo 200 hrdjavih tenkova i 150 hrdjavih transportera i 20 helikoptera koji ipak lete i 200.000 cijevi u svojim skladistima te jednu fabriku municije u konjicu i jednu super modernu fabriku granata svih kalibera u Sarajevu, fabriku "Orkana" u Travniku?
Pozicija gdje? U svijetu i u Evropi bi bila gdje je i sada, na samom dnu. U medjukomsijskim odnosima bi se malo mogli kurciti Crnoj Gori, mozda Makedoniji i mozda Albaniji. Inace, opet samo dno. Ne kontam ulaganje novca u nesto cime ces dvijema jednako jadnim zemljama pokazati kako si manje jadan.

P.S. ne bih da miniram covjeku temu, izvinjavam se na djelimicnom off-topicu.
nema veze,samo ti.....volim kad se vako dosta naroda javlja a moju temu.
pozdrav
felipe kajetano

#45 Re: Letjelice/avioni BiH

Inace pilotima svih zaracenih strana u ex-Yu svaka cast..za razliku od ostatka bivsih oficira JNA koji su vecinom imali karakternu osobinu pichke(cast izuzetcima)njima nije nikada manjkalo hrabrosti i samopouzdanja..
JBL

#46 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by JBL »

felipe kajetano wrote:Inace pilotima svih zaracenih strana u ex-Yu svaka cast..za razliku od ostatka bivsih oficira JNA koji su vecinom imali karakternu osobinu pichke(cast izuzetcima)njima nije nikada manjkalo hrabrosti i samopouzdanja..
A jel? One novinare (Brnik) su sprzili slucajno? Kolone kamiona su przili slucajno? Rusenje civilnog zrakoplova EU? Pilot je cak sjedio u zatvoru. Ja karaktera i ...
Eborg

#47 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Eborg »

JBL wrote:
felipe kajetano wrote:Inace pilotima svih zaracenih strana u ex-Yu svaka cast..za razliku od ostatka bivsih oficira JNA koji su vecinom imali karakternu osobinu pichke(cast izuzetcima)njima nije nikada manjkalo hrabrosti i samopouzdanja..
A jel? One novinare (Brnik) su sprzili slucajno? Kolone kamiona su przili slucajno? Rusenje civilnog zrakoplova EU? Pilot je cak sjedio u zatvoru. Ja karaktera i ...
Ako ćemo realno, taj pilot koji je srušio EU helikopter je "Balija". :D

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%95%D0 ... 0%B8%D1%9B
felipe kajetano

#48 Re: Letjelice/avioni BiH

JBL wrote:
Pricamo o predanosti zadatku a ne o Hegelovim postulatima moralnosti :wink: Pilot Emir Sisic je dobio zadatak da ga obori i on je to ucinio..od mene kapa dole i duboko postovanje!Druga je strana price sta se desilo kasnije i onog sudjenja.!Ja govorim o njihovom predanostu zadatku i posebnom mentalitetu ljudi..Ovdje ja ne pravim razliku izmedju srpskih,hrvatskih i bosnjackih pilota i ne politicarim kao kakva snaŠa ko ti...fulas stalno jaRane adresu da dozivis ejaKulaciju patriotizma...ne mora se sve gledati kroz tu prizmu :wink:
JBL

#49 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by JBL »

felipe kajetano wrote:Pricamo o predanosti zadatku a ne o Hegelovim postulatima moralnosti :wink: Pilot Emir Sisic je dobio zadatak da ga obori i on je to ucinio..od mene kapa dole i duboko postovanje!Druga je strana price sta se desilo kasnije i onog sudjenja.!Ja govorim o njihovom predanostu zadatku i posebnom mentalitetu ljudi..Ovdje ja ne pravim razliku izmedju srpskih,hrvatskih i bosnjackih pilota i ne politicarim kao kakva snaŠa ko ti...fulas stalno jaRane adresu da dozivis ejaKulaciju patriotizma...ne mora se sve gledati kroz tu prizmu :wink:
Po istoj metodi se radilo i u Srebrenici. Streljaj, zakopaj, prebaci, zakopaj! Sve sama naredjenja. A naredjenja treba izvrsavati, jelte. On je pucao na nenaoruzano civilinu letjelicu. Da mu je neko naredio da sravni vrtic. A sto da ne? Skola? Bolnica? Ja casti, hrabrosti i samopouzdanja.
JBL

#50 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by JBL »

...
Last edited by JBL on 22/02/2010 15:01, edited 1 time in total.
Post Reply