NEKREDITNI NOVAC

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stojan nenadovic

#26 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by stojan nenadovic »

Gospodine xyz101, postojanje kriza nije nikakva prirodna zakonitost. U sistemu nekreditnog novca, nemoguća je pojava kriza. U sistemu kreditnog novca, krize se pojavljuju kada nema dovoljno novca u opticaju. Velika svetska kriza iz 1929. godine pojavila se zato što je u opticaju nedostajalo 30% ncovca. Ovog puta je počelo sa nedostatkom 18% novca. To ne sme da se dešava. Novac mora samo da se postepeno povećava u opticaju. Ako se tako radi nema inflacije. Novac u opticaju postaje realan novac. Nivo cena je stabilan. Vrednost novcu je uvek ista. Banke mogu da taj novac primaju na štednju i da iz te štednje daju kredite. Kolke su kamate, to je privatan dogovor banke i njenih klijenata. To se nikoga ne tiče, jer ne utiče na količinu novca u opticaju. Bankarski posao postaje najdosadniji i najbezvredniji posao na svetu. Ako banke imaju pravo da prave novi novac multiplikacijom depozita, one postaju gospodari sveta. One povlače novac iz opticaja i prave krize. One ubacuju novac u opticaj i prave inflaciju. Biagio Bossone, koji je bio izvršni direktor Svetske banke i MMF-a, i određen za vođu radne grupe koja je pripremala odluke za Samit G-20, 8. marta 2009. godine je napisao: "Mi predlažemo sistem nekreditnog novca, da se stvaranje novca odvoji od pozajmljivanja". Novac ima pravo da stvara samo najviša vlast u jednoj zemlji, a novac može da pozajmljuje bilo ko, i to državu uopšte ne treba da interesuje. Bosoneov članak, u kojem je predlagao nekreditni novac, uklonjen je sa sajta Samita, i nema ga u Arhivu sajta i nije bio na Dnevnom redu Samita. Tako su vladari svetom putem kredita, produžili svoju vlast. Nadam se privremeno, jer u SAD kongresmen Dennis Kucinich, najavljuje kandidaturu za Predsednika, a zastupa nekreditni novac (pogledajte http://monetary.org).
FED koji u SAD predstavlja Centralnu banku, u privatnim rukama je Rokfelera i Rotšilda, i njegov rad nije bio pod kontrolom od kada je osnovan. Sada je kngresmen Ron Pol napisao knjigu End the FED i prikuplja većinu u Kongresu, koja treba da okonča vlast FED-a, koja je uspostavljena na nezakonit način.
atko

#27 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by atko »

tema je :thumbup:

Ovakve stvari bi trebalo ubaciti u prvi osnovne pa nadalje ;)
The Nightwatchman

#28 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by The Nightwatchman »

xyz101 wrote:ne slazem se s tim.
kriza nije pocela US federalnim povlacenjem novca.
sto ti zoves " povlacenjem novca" americka vlada jednostavnije regulise sa dizanjem ili smanjenjem kamata na dugove koje daje bankama (u kojima night watchman radi )
kada jedna drzava "povuce novac" (tj, digne kamatu na dug) ona pokusava da smanji inflaciju.
jeste to bio jedan od razloga za krizu ali nije primarni razlog.

stat cu ovdje , jer je americka kriza najvise prouzrokovana spekulacijama derivata za nekretninu a to da objasnim trebalo bi mi sat vremena (kojeg sad nemam)

ps. nightwatchman,,
svaka budala moze razumiti o cemu ti pricas.
ali ti uvijek zaboravljas nekoliko osnovnih koeficijenata u svojim predavanjima.
naime, nijedna banka nece dati dug drugoj banci bez kamata.
pobogu covjece, ni drzava ne daje pare bankama bez kamata.
tvoj multiplikator ima jos nekoliko osnovnih nedostataka, kao na primjer kad kazes ako jedna banka dobije 100 novcanih jedinica onda 80 jedinica dadne kredita drugoj banci,,
to je ok,, ali si zaboravio spomenutu da banke onda racuna chitav kredit kao dio svoje novcane investicije.
tako od 80 novcanih jedinica lako dobijes 150 jedinica, koje onda dalje dajes kao kredite, itd,itd/
od 150 novcanih jedinica dobijes 250 jedinica,,, i u veoma kratkom roku banke mogu okrenuti nekoliko miliona novcanih jedinica .... da dalje ne duljim,, g. nenad stojanovic ne prica uopste o tome.
interesantan si ti meni lik. prije svega postavljac teme se ne zove nenad stojanovic, nego stojan nenadovic. toliko o tvojoj paznji i fokusiranosti dok citas postove.

kazes da covjek uopste ne prica o tome, a ja kazem da se slazem da on ne prica o tome. ali je jedno sigurno - on jos manje prica o islamskom bankarstvu. ako se ne sjecas svog prvog posta, evo ga:
xyz101 wrote:covjek hoce bankovni sistem koji vec postoji.
u islamskom svijetu.

sto znaci,da banke daju kredite bez zarade kroz kamate.
to je vec vidjeno u islamskim zemljama.
i nazalost.
a evo i iduceg:
xyz101 wrote:islamski bankovni sistem ne funkcionise jer je zasnovan na idealu.
slicno kao komunizam.
svi ti ideali zaboravljaju jednu od najvaznijih osobina ljudskog drustva:
pohlepa
na to sam ti ja odgovorio da postavljac teme ni priblizno ne zeli da se bavi islamskim bankarstvom, i bio sam itekako u pravu. kreditni novac upravo nastaje multiplikacijom depozita. to su sredstva koja ne postoje i to je ono sto je covjek htio reci kada je postavio temu pod naslovom "nekreditni novac".

četiri su osnovna principa nekreditnog novca:

1. Banke mogu odobriti kredite samo do iznosa ukupne prikupljene štednje.

2. Stvaranje novog novca dopuštajući kredite iznad iznosa prikupljene štednje je zabranjeno.

3. Potrebna dodatna količina novca u opticaju, koji je štampan, polaže se na račun penzijskog fonda.

4. Novac je stavljen u promet plaćanjem penzija iz mirovinskog fonda.

gospodine @xyz101, dosao si na temu, pokusavas nesto reci, a nemas osnovna znanja. što se mene tiče totalni je diletant neko ko koristi ovakvu formulaciju:
xyz101 wrote:sad u bankovnim papirima taj dug se racuna
kakvim covjece bankovnim papirima? znas li ti uopste kako izgleda bilans stanja i uspjeha jedne banke?

i ti meni tvrdis da u islamskom bankarstvu nema multiplikacije depozita... covjece, kakva samo hrabrost...

nadalje, samo da te obavijestim da sam i sam pobornik islamskog bankarstva i da apsolutno nista nemam protiv istog, čak naprotiv...

ali na zalost, sto bi rekao rambo amadeus "razgovor se uvijek odvija na razini glupljega"
The Nightwatchman

#29 Re: NEKREDITNI NOVAC

a ja stojanu postavljam kljucno pitanje:

koju tehniku koristiti u "resetovanju" gobalnog monetarnog sistema?

dakle, ukoliko se vlade odluce da prihvate ovaj koncept, onda je potrebno da se to uradi na globalnom nivou - ili svi ili niko. uvodjenje "nekreditnog novca" na razini pojedinačnih nacionalnih ekonomija značilo bi kolaps istih.

nadalje, šta je sa dugoročnim leverage aranžmanima svjetske banke i MMF-a prema nerazvijenim zemljama?

razumijem ovaj koncept na razini jedne nacionalne ekonomije, ali se bojim da na globalnoj razini ta monetarna egzibicija ne bi donijela puno dobroga.

btw. ja licno u potpunosti podrzavam ideju nekreditnog novca
stojan nenadovic

#30 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine Atko, ja zaista verujem da će deca u osnovnoj školi učiti o nekreditnom novcu i tada više nikada neće biti moguće da se uradi ovo što je danas urađeno sa novcem. Danas Centralne banke u svetu, počev od FED-a u SAD pa nadalje su u privatnim rukama i kod njih je skoncentrisana sva vlast. Centralne banke su nezavisne od nacionalnih parlamenata i rade šta hoće, odnosno, prema instrukcijama koje dobijaju iz inostranstva. Parlamenti trba da izglasaju da se novac emituje kao poklon, prema formuli koju sam dao, i niko neće imati ni krizu (deflaciju) ni inflaciju. Odnosi među valutama biće uvek isti, i valute će se prevoditi jedna na drugu, kao što se jedan jezik prevodi na drugi. To će biti kao da postoji jedna svetska vlada koja izdaje jednu svesku valutu. Sve mirnim putem i demokratski.
Jednačina koju sam dao je zaista na nivou osnovne škole. Ali ona može da se da i u obliku diferencijalne jednačine:
dM = (PdQ - MdV)/(V+dV) ; dQ je promena proizvodnje, dV je promena brzine opticaja, P je nivo cena a to je const.
Realna količina novca se definiše kao recipročna vrednost brzine opticaja novca, a to je 1/V. Iz toga se vidi da realna količina novca raste, ako se brzina opticaja novca usporava. Realna količina novca raste, kako se društvo razvija. Znači nije potrebna nikakva monetarna politika. Milton Fridman, nobelovac, najveći monetarsta XX veka, ostavio nam je poruku da samo dodajemo novac po 3% svake godine i da ne radimo ništa drugo. Možda sada možemo i više. Razvoj Kine pokazuje da je to moguće. Kina emituje tzv. nonperforming loans, a to su najgori krediti, tj. krediti koji se ne vraćaju. Ako se kredit ne vrati, znači da je on pretvoren u poklon. Posle Drugog svetskog rata, Evropa se izgradila uz pomoć Maršalovog plana. To je bio zajam koji nikad nije bio vraćen. Kao sada u Kini. Naravno postoji Svetski poredak nekreditnog novca i postoje i nacionalni sistemi za svaku zemlju posebno. Postoji svetski nekreditni novac i postoji nacionalni nekreditni novac. Sve to treba da uredi Samit G-20. Ali Bosoneov predlog nije bio na Dnevnom redu Samita i Bosone je smenjen sa položaja vođe radne grupe koja priprema materijal za Samit.
Videćemo šta će dalje bit. http://monetary.org
stojan nenadovic

#31 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine Night Wachman, oduševljen sam što podržavate ideju o nekreditnom novcu. Najvažnije je da se stvori većina koja je za nekreditni novac. Ostalo su nijanse. U SAD za Dennisa Kucinicha radi i http://richardccook.com Ričard Kuk je bio savetnik kod više američkih predsednika i savetnik u NASI (svemirskoj agenciji). Ričard Kuk predlaže da svaki građanin SAD dobije kao poklon nacionalnu dividendu. Pre nekoliko godina Kuk je zastupao zlatni standard. Tada sam mu ja pisao i uputio ga na moj sajt. Sada kažu da je Kuk prihvatio čisti nekreditni novac. Kongresmen Ron Pol sada zastupa zlatni standard i već ima većinu u Predstavničkom domu za borbu protiv FED-a. Napisao je knjigu End the FED. Kod Pola se, na Sound money, pojavio sa komentarom, neki Jack i rekao da zlatni standard nije odgovor i da Polove ideje nisu odgovor. Ja sam na to napisao da je odgovor moja formula. Džek me je uputio na svoj sajt End the European Central Bank, gde sam našao prilog Mathematically Perfect Economy. Tu sam našao neke šeme, slično kao kod Bosonea. Ima u Torontu, neki sarajlija Mirko Katić, koji je napisao knjigu od 1000 strana gde takođe daje neke šeme i zastupa nekreditni novac. Jedino sam ja dao formulu kroz koju sam definisao nekreditni novac. Ali ja mislim da je to sve jedno isto. Stephen Zarlenga, koji takođe radi za Kucinicha (http://monetary.org) predviđa da se nekreditni novac daje za infrastrukturu, prosvetu, zdravstvo i penzije. Neki misle da Kina svoj nekreditni novac (kao zajam koji se ne vraća) daje samo za proizvodnju. Ja mislim da je Kina davala za proizvodnju, dok se razvijala i izvozila, a da sada daje i za povećanje potrošnje na unutrašnjem tržištu. Kina je davala po 50% takvih kredita a sada Argentina daje po 35% takvih kredita. Argentina je donedavno bila u najvećoj krizi, dok je slušala MMF, a sada je članica G-20. Bosone i ja koristimo izraz nekreditni novac, a Zarlenga za nekreditni novac kaže jednostavno novac a za kreditni novac kaže jednostavno kredit. Znači novac je jedna stvar a kredit sasvim druga stvar. Mi kažemo kreditno-monetarna politika da bi podvukli da je to jedno isto.
xyz101

#32 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

kao prvo , kucinich nece nikada biti predsjednik amerike.
drugo, davanje novca od strane drzave prema bankama kao poklon je nerealno (bas kao sto je islamski bankovni sistem po izvornom koranu nerealan ) jer se oduzima moc od drzave da upravlja postojecom ekonomijom kroz dizanje i spustanje kamata. i sto je najvaznije jedna amerika bi izgubila moch da printa novac gdje i kad hoce, i prodaje ga kao vrijednosne hartije drugim drzavama.
to je okosnica americkog kapitalistickog sistema, zato ideja "nekreditnog novca" nece nikada zazivjeti.

sad, za mr.nightwatchmana , interesantno je gledati kako od jednog razumnog covjeka koji priznaje gresku prelazi u frustriranog deckica zalopojkaste naravi.
nekreditni novac i multiplacija depozita su dva potpuna dva razlicita pojma.
nebo i zemlja kako bi na naski rekli.
a sto se tice islamskog bankovnog sistema on se zasniva na utopicnom idealu gdje je jednakost i ravnopravnost svih na glavnom mjestu (slicno kao 'nekreditni novac' )
po koranu jedan covjek ne moze posuditi novac drugom covjeku i onda zauzvrat ocekivati vecu sumu nego sto mu je dao.!
to je apsolutno isto kao "nekreditni novac".
ali oba ta ideala zaboravljaju jednu od glavnih osobina ljudske naravi.
pohlepu.
jedan covjek hoce uvijek da ima (ako moze) vise od drugog,, i zato americki bankovni sistem funkcionise.
cak i kad je recesija odredjeni ljude gube and drugi dobijaju.
samo primjer, jedan od mojih fundova je vise zaradio u recesiji nego za vrijeme ekonomskog booma 05e.

sami ste rekli
The Nightwatchman wrote:, ukoliko se vlade odluce da prihvate ovaj koncept, onda je potrebno da se to uradi na globalnom nivou - ili svi ili niko. uvodjenje "nekreditnog novca" na razini pojedinačnih nacionalnih ekonomija značilo bi kolaps istih.
tacno tako.
zato i islamski bankovni sistem po koranu nije funkcionisao jer su druge zemlje koji se nisu podrzavale tog kodeksa bile daleko ispred.
pa su se na kraju muslimani morali dosjetiti neceg da lici americkom (citaj zapadnjackom) bankovnom sistemu a.k.a, lizing strategija, gdje banke nude odredjenu svotu novca da bi zaradili na njoj.
a to je totalno suprotno originalnom islamskom bankarstvu.
koji, priznat cemo , moze funkcionisati samo ako se svi ostali na svijetu pridrzavaju istog sistema.
a to se nece nikad dogoditi.
zonbirile

#33 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

smiješne stvari od ozbiljnih ljudi.Kakav novac,nekreditni.Pa novac je u svojoj suštini imaginacija i nije tačno da ga je manjka nego ga je viška.Jučer javili da FED diže kamate,a te priče o FED-u.Pa za 2g im ističe 100g koncesija,kakve ublehe Rona i piona ortačke grupe u čijim je rukama FED.Da je samo FED,nego i sve nacionalne centralne banke u relevantnim zemljama.Smiješno,lole oformile sistem i sada štancaju ekonomske stručnjake,Nobelovce i sl. šalabajzere da se vrte u krug i objašnjavaju procese.Too big to fail je fora koja funkcioniše dugo,dugo,iza nje je moć i što da ne sila-RAT.Pustite dječije priče za odrasle,a ovaj što spominje islamsko bankarstvo neka ode u BBI bank,to je mimikrija,blasfemija.Jednostavno lopovi izbacili pojam i način obračuna kamate,nego kao učestvuješ sa njima u poslu gdje im za njihov udjel duguješ taman i dio "kamate".
The Nightwatchman

#34 Re: NEKREDITNI NOVAC

xyz101 wrote:kao prvo , kucinich nece nikada biti predsjednik amerike.
drugo, davanje novca od strane drzave prema bankama kao poklon je nerealno (bas kao sto je islamski bankovni sistem po izvornom koranu nerealan ) jer se oduzima moc od drzave da upravlja postojecom ekonomijom kroz dizanje i spustanje kamata. i sto je najvaznije jedna amerika bi izgubila moch da printa novac gdje i kad hoce, i prodaje ga kao vrijednosne hartije drugim drzavama.
to je okosnica americkog kapitalistickog sistema, zato ideja "nekreditnog novca" nece nikada zazivjeti.

sad, za mr.nightwatchmana , interesantno je gledati kako od jednog razumnog covjeka koji priznaje gresku prelazi u frustriranog deckica zalopojkaste naravi.
nekreditni novac i multiplacija depozita su dva potpuna dva razlicita pojma.
nebo i zemlja kako bi na naski rekli.
a sto se tice islamskog bankovnog sistema on se zasniva na utopicnom idealu gdje je jednakost i ravnopravnost svih na glavnom mjestu (slicno kao 'nekreditni novac' )
po koranu jedan covjek ne moze posuditi novac drugom covjeku i onda zauzvrat ocekivati vecu sumu nego sto mu je dao.!
to je apsolutno isto kao "nekreditni novac".
ali oba ta ideala zaboravljaju jednu od glavnih osobina ljudske naravi.
pohlepu.
jedan covjek hoce uvijek da ima (ako moze) vise od drugog,, i zato americki bankovni sistem funkcionise.
cak i kad je recesija odredjeni ljude gube and drugi dobijaju.
samo primjer, jedan od mojih fundova je vise zaradio u recesiji nego za vrijeme ekonomskog booma 05e.

sami ste rekli
The Nightwatchman wrote:, ukoliko se vlade odluce da prihvate ovaj koncept, onda je potrebno da se to uradi na globalnom nivou - ili svi ili niko. uvodjenje "nekreditnog novca" na razini pojedinačnih nacionalnih ekonomija značilo bi kolaps istih.
tacno tako.
zato i islamski bankovni sistem po koranu nije funkcionisao jer su druge zemlje koji se nisu podrzavale tog kodeksa bile daleko ispred.
pa su se na kraju muslimani morali dosjetiti neceg da lici americkom (citaj zapadnjackom) bankovnom sistemu a.k.a, lizing strategija, gdje banke nude odredjenu svotu novca da bi zaradili na njoj.
a to je totalno suprotno originalnom islamskom bankarstvu.
koji, priznat cemo , moze funkcionisati samo ako se svi ostali na svijetu pridrzavaju istog sistema.
a to se nece nikad dogoditi.
uz disleksiju iz prethodnih postova, ti pokazujes i ocigledan manjak osjecaja za sarkazam i ironiju.
atko

#35 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by atko »

@stojan nenadovic prica o jednom odlicnom i realnom nacinu gledanja na novac ... a vi se tu odmah shopate ... mozete li prestati biti offtopic ... ako imate drugacije poglede ne znaci da ova tema treba biti zachatana :roll:

Jednostavno poenta ovakve monetarne politke je moc i kontrola ... da ne idemo u detalje jer cemo doci do teorija zavjere i samog djavola :D

Ukratko ... USA je nastala tako sto je grupa bjelaca porobila jedan novi kontinet (resurs) iz kojeg je prositeko napredak (industrija) koja je stvorila bogatstvo (fiansije) koje su dale moc (vojsku)

Resursi su realni i ograniceni malo ih je ponestalo ... sto je za sobom povuklo industriju ... ostale su vojska i finasije ;)

I sta imamo ratove i finasijske krize kojim se nastoji kontrolisati svijet ;)

Nekreditni novac znaci kraj toga i pocetag realne postavke stvari ... ili sto bi narod rekao pokri se koliko ti je jorgan dug ;)

Ova monetarna politika znaci stvaranje duga koji se izrazava novcem ... cilj je da nikad ne izadjes iz kredita i da si ovisan ... a kad si ovisan onda moras biti poslusan ... svako normalan ce razmisliti tri puta i kada uzima najmanji kredit ... ne mogu ja potrositi novac koji nemam takosto cu uzeti novac od banke koji ne postoji ... sad vec dolazimo do nadrealista ... nema nicega, dje ba nestalo i koga ti foliras :D :wink:
stojan nenadovic

#36 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine Atko, ja sam napisao naučno i matematički, najviše što se moglo učiniti. Inače to se shvaća zdravorazumski pa mnogi misle da nikakva nauka tu i nije potrebana. Smatra se da se poredak kreditnog novca zasniva na zaveri bankara koji su okupirali ceo svet i drže ga u ropstvu. Potrebna je svetska revolucija koja će srušiti vlast bankara. Svi su naučnici korumpirani i nalaze se u službi bankara. To važi za obične naučnike, ali ne može da se odnosi na naučnike kakav je bio Kopernik, Njutn ili Nikola Tesla. Znači poslednja reč i najveća odgovornost leži na naučnicima. Dok se ne upotrebe naučni argumenti, vladari svetom putem kredita, dokazivaće da je novac po definiciji dug. Nauka mora da dokaže da je novac po definiciji poklon. Postoji sajt End the European Central Bank (s) na kojem se nalazi tekst Mathematically Perfected Economy. Matematički je dokazano da je ovaj monetarni model neodrživ i da mora biti zamenjen modelom nekreditnog novca, koji se polanja. SAD ne mogu dopustiti da propadaju na osnovu kreditno-monetarnog sistema, koji su zamislili Rokfeleri i Rotšildi, dok se zemlje kao Kina, koje do nedavno nisu imale šta da jedu, sada nezadrživo napreduju. Zato će se poredak u SAD, uskoro promeniti, bez obzira da li će pobediti Kucinich, ili neko drugi.
statix

#37 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

Istina je da SAD gubi ekonomsku i politicku dominaciju na svjetskom trzistu, ali to ne podrazumijeva neke radikalne promjene.

Pitanje, da li bi se emisija novca vrsila u skladu sa godisnjim bruto proizvodom, i sta u slucaju kad je to nedovoljno. Ko ce davati kredit bez kamate. Ako drzava printa koliko joj fali, sistem odmah propada.
atko

#38 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by atko »

Ali takodje je istina da SAD prezivljava tak sto sjebe svaki sistem koji joj prijeti ;)

Dok se neki sistem zabavisa svojim uspjehom skonta da je potkopan u medjuvremenu
statix

#39 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

atko wrote:Ali takodje je istina da SAD prezivljava tak sto sjebe svaki sistem koji joj prijeti ;)

Dok se neki sistem zabavisa svojim uspjehom skonta da je potkopan u medjuvremenu
Ko drugom jamu kopa.... :D
zonbirile

#40 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine Atko, ja sam napisao naučno i matematički, najviše što se moglo učiniti. Inače to se shvaća zdravorazumski pa mnogi misle da nikakva nauka tu i nije potrebana. Smatra se da se poredak kreditnog novca zasniva na zaveri bankara koji su okupirali ceo svet i drže ga u ropstvu. Potrebna je svetska revolucija koja će srušiti vlast bankara. Svi su naučnici korumpirani i nalaze se u službi bankara. To važi za obične naučnike, ali ne može da se odnosi na naučnike kakav je bio Kopernik, Njutn ili Nikola Tesla. Znači poslednja reč i najveća odgovornost leži na naučnicima. Dok se ne upotrebe naučni argumenti, vladari svetom putem kredita, dokazivaće da je novac po definiciji dug. Nauka mora da dokaže da je novac po definiciji poklon. Postoji sajt End the European Central Bank (s) na kojem se nalazi tekst Mathematically Perfected Economy. Matematički je dokazano da je ovaj monetarni model neodrživ i da mora biti zamenjen modelom nekreditnog novca, koji se polanja. SAD ne mogu dopustiti da propadaju na osnovu kreditno-monetarnog sistema, koji su zamislili Rokfeleri i Rotšildi, dok se zemlje kao Kina, koje do nedavno nisu imale šta da jedu, sada nezadrživo napreduju. Zato će se poredak u SAD, uskoro promeniti, bez obzira da li će pobediti Kucinich, ili neko drugi.
---------------------------------------------------------------------------------------
Svakako je ovakav sistem neodrživ,ali kada bi bio u vasioni,pošto postoji interesna grupa,ona ga svako malo korigira.To što zastupate je utopija i djelujete djetinjasto zajedno sa svim likovima koje spominjete.Čudim se da ste toliko ubijeđeni u te nebuloze.
atko

#41 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by atko »

statix wrote:
atko wrote:Ali takodje je istina da SAD prezivljava tak sto sjebe svaki sistem koji joj prijeti ;)

Ko drugom jamu kopa.... :D
... znaci da ga je ucmeko :D
stojan nenadovic

#42 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, Vi ne mozete naći grešku u računu koji sam napisao. To nije nebuloza, nego je to tako. Tako će biti i kroz hiljadu godina. Svet će ili propasti, ili preći na nekrediti novac. Od početka istorije i robne privrede, čovečanstvo se razvija po stopi koja je data jednačinom, koju sam ja dao Vama. Ako se radi po toj jednačini, novac se stvara kao realni novac. I dok svet postoji, realnog novca može biti koliko može biti po toj formuli. Ovaj novac koji se pravi daje neke nominalne cifre, koje moraju da se preračunavaju na realne cifre, da bi se stvarno znalo šta se realno dešava. Tome jednostavno mora doći kraj. Ako uskoro dođe do sloma kreditnog poretka i uspostavi se nekreditni poredak, ja to mogu doživeti. Ako ovaj poredak potraje duže, ja to neću doživeti. Ali ovaj poredak predstavlja jedan kratak trenutak u vremenu. Uskoro će biti promenjen i svet će brzo zaboraviti vreme kada je takav besmislen sistem uopšte postojao.
xyz101

#43 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

g. nenadovicu,

sto atko, zonbrile i svi mi ostali pokusavamo da kazemo kako je tvoja ideja veoma dobra (isto kao i islamsko bankarstvo) ali nije izvodljiva.
jedino ako znas nacin kako da ubjedis ameriku da preda sve svoje ovlasti (kao sto je stampanje papira i prodavanja tih istih dokumenata drugim zemljama za basnoslovne sume) i tim putem izgubi gotovo svu moc jedine svjetske velesile ?

zapitaj se sta amerika dobiva ako promjeni danasnji bankovni sistem ?
nista.
a gubi sve.
xyz101

#44 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

da dodam.
americki budzet samo za ovu godinu je 1.4 trilion dolara.
1.4 trilion dolara ? to je hiljadu i cetrsto milijardi dolara !ili >lako< receno " hiljadu hiljada miliona dolara i chetiri stotine hiljada miliona dolara" :D
pa ne postoji zlato ni dijamanti na svijetu koji bi toliko vrijedili.
samo prije 10 godina niko nije znao sta trilion znaci.

zapitaj se odkud onda amerikanci dobijaju taj novac?
pa printaju ga.
FED jednostavno uzme papir, napise 18 nula na njemu i ponudi kini, indiji, arapskim emiratima , i onda oni plate svojim valutama.
i tako danasnji svijet funkcionise.

kad amerika ne bi mogla pisati nule na papirma onda ne bi mogla financirati svoju glomaznu armiju,, i samim tim bi propao "demokratski" (chitaj zapadnjacki) sistem drustva koji postoji u svijetu danas.
statix

#45 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

Besmisleno je pricati i o nacionalizaciji FED-a, a narocito o nekreditnom novcu.
statix

#46 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

FED jednostavno uzme papir, napise 18 nula na njemu i ponudi kini, indiji, arapskim emiratima , i onda oni plate svojim valutama.
i tako danasnji svijet funkcionise.
To polako umire, jer drugi postaju konkurentni i siti su finansiranja tudjih ratova...
xyz101

#47 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

ko postaje konkurentan ?

EU ?
Kina ?
India ?

Svi oni su pokupovali dosta tih papira sa americkim nulama, i sad da puste sve to da propadne ?
nikada.
ovaj FED sistem ce trajati zauvijek.
poslije triliona doci ce gazilioni,
bizilioni,, kizilioni,, itd,itd.
nule ce se dodavati i skidati,, ali sistem ce ostati isti :wink:
xyz101

#48 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

neko rece, novac je zamisljena vizija.
on toliko vrijedi koliko zamisljas da vrijedi.
dok god amerika ima bombe koje mogu sa neba pasti u lijevi ili desni dzep svakom covjeku na planeti ljudi ce postovati americku valutu. :thumbup:
zonbirile

#49 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

pa problem jeste u tome što ističe 100g koncesije date FED-u na kvarno i sada se ortačkoj grupi ne ispušta krava muzara,a ostali svijet skontao fol.Sadam je platio glavom,jer nije htjeo obračun i isplatu nafte u dolarima,Kina ima 6000 milijardi dolara¸.Pokvarenluk,ili profitabilnost svjetske štamparije novca zvane FED je u tome što se preko 60% ukupne mase naštancanih dolara nalazi vani,znači za toliko je uvezeno realnog dobra u zemlju.O kojim se ciframa radi,samo unutrašnji dug je preko 14 triliona dolara.Sem toga dolar je od početka štancanja pod FED-om pao na 0 vrijednosti od 1914.
xyz101

#50 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

zonbrile, tesko je argumentovati sa izmisljenim brojevima.
provjeri to prvo pa cemo onda u detalje..
mislim , kina 6k milja,., 14 triliona, itd.
ne ide to.

u medjuvremenu da te pitam dali znas kako se vrijednosti velikih valuta odredjuje ?
(velikih valuta= dolara, eura, funte, itd)
Post Reply