Ko je pokrenuo proceduru ?Control panel wrote:grafit ce biti obrisan. pokrenuta je procedura ima jedno deset dana. ali znate kakao stvari kod nas idu sporo. dok se sva papirologija zavrsi, pa dok se odabere najbolji ponudzac, pa dok...
Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
-
AntigonaA
#26 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
- vee-jay
#27 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Control panel wrote:grafit ce biti obrisan. pokrenuta je procedura ima jedno deset dana. ali znate kakao stvari kod nas idu sporo. dok se sva papirologija zavrsi, pa dok se odabere najbolji ponudzac, pa dok...
- Djokej
#28 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Jel FILIS muško ili žensko?? 
- Edin H.
#29 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Razbice te A.K.zlatiborka wrote:Mene zanima sta bi se desilo da ja, evo jos danas, uprtim katntu, toplu vodu, cetke i ostale rekvizite, odem tamo i pocnem prati taj grafit. I to usred bijelog dana!ladyblue18 wrote:valterbranisarajevo wrote:Ekipa iz gimnazije je jučer otišla u opštinu i ponudili se da sami obrišu grafit. Rečeno im je: "morate napisati pismeni zahtjev i čekati 7 dana da dobijete dozvolu"....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sta bi se desilo, da li bi me uhapsili, napisali prijavu, silom otjerali, ispendrecili ili ......
Snimanje i publicitet me ne zanima, samo kako bi reaogovala policija i "vlast"....
Sta vi mislite.....![]()
- Control panel
#30 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
to je najmanje bitno.AntigonaA wrote:Ko je pokrenuo proceduru ?Control panel wrote:grafit ce biti obrisan. pokrenuta je procedura ima jedno deset dana. ali znate kakao stvari kod nas idu sporo. dok se sva papirologija zavrsi, pa dok se odabere najbolji ponudzac, pa dok...
bitno je to da se za ovakve stvari moraju pokrenuti procedure i da se ispravi glupšost jednog zaljubljenog kretena. da ovoga nije bilo niko nebi morao pokrenuti proceduru a mi nebi o ovome raspravljali na forumu.
ubise nas procedure. i ja bih sam otisao tamo i obrisao ono za 10 minuta posla. uzmes nitro razredjivac i znas kakao skida onaj sprej lak. u sekundi. ali eto sto zlatiborka napisa da ja nebih dobio prijavu za ostecenje spomenika...
cekacemo dok se procedura sprovede. za jedno mjesec-dva, pola godine
mene bi jedino u ovoj prici moglo iznenaditi da autor teksta ode sam i ono obrise. at hoce li nadlezen i kada to ukloniti to me uopste ne iznenadjuje, ovaj zahtjev lezi u nekoj ladici i kad pitas tog cinovnika on bi odgovorio imamo mi i precih stvari.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#31 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
A svakakvih razloga za pokretanje tema
Eto jeftinog nacina da se uberu bodovi pred izbore, imaju tri ,,udruzenja'' kojima bi ovo prvenstveno trebalo bosti oci i koja su mogla da se uvale 2 km za razredjivac na benzinskoj pumpi i za trulex koji su mogli uzeti ispod lavaboa kod vlastite kuce. SDP, forum mladih SDP-a, udruzenje boraca, udruzenje gradjana ,,JOSIP BROZ TITO''! Nemojte me pogresno shvatiti, ali ovo nije vrijedno ni pokretanja teme ni slikanja, mozda u kontekstu raspravljanja o neodgoju danasnjih pubertetlija i ponovnom ignorisanju ovakvih desavanja gradjana Sarajeva od kojih me nista vise ne iznenadjuje, jer mi niko ne moze reci da nije bilo nikoga ko je prolazio pored vjecne vatre dok su ovo balavci sarali, mozda se istovremeno grijali i cugali. Jedan poziv mobitelom ,, halo policija, evo upravo sam vidio kako neka djeca skrnave spomenik kod vjecne vatre'' ljudi vam se zahvale, pozovu motorolom najblizeg drota i isti bi u roku od najkasnije 3-4 minute bio na licu mjesta zbog frekventnosti lokacije, jer u ovakvim slucajevima se i najobicniji prasinar potrudi da doakze da ,,radi svoj posao'', i prica bi bila zavrsena 
- Vragolan
#32 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
hajd izvuci glavu iz svoje demokratske guJce pa skontaj neke stvariA1fa wrote:A svakakvih razloga za pokretanje temaEto jeftinog nacina da se uberu bodovi pred izbore, imaju tri ,,udruzenja'' kojima bi ovo prvenstveno trebalo bosti oci i koja su mogla da se uvale 2 km za razredjivac na benzinskoj pumpi i za trulex koji su mogli uzeti ispod lavaboa kod vlastite kuce. SDP, forum mladih SDP-a, udruzenje boraca, udruzenje gradjana ,,JOSIP BROZ TITO''! Nemojte me pogresno shvatiti, ali ovo nije vrijedno ni pokretanja teme ni slikanja, mozda u kontekstu raspravljanja o neodgoju danasnjih pubertetlija i ponovnom ignorisanju ovakvih desavanja gradjana Sarajeva od kojih me nista vise ne iznenadjuje, jer mi niko ne moze reci da nije bilo nikoga ko je prolazio pored vjecne vatre dok su ovo balavci sarali, mozda se istovremeno grijali i cugali. Jedan poziv mobitelom ,, halo policija, evo upravo sam vidio kako neka djeca skrnave spomenik kod vjecne vatre'' ljudi vam se zahvale, pozovu motorolom najblizeg drota i isti bi u roku od najkasnije 3-4 minute bio na licu mjesta zbog frekventnosti lokacije, jer u ovakvim slucajevima se i najobicniji prasinar potrudi da doakze da ,,radi svoj posao'', i prica bi bila zavrsena
za pocetak se upitaj jedno
-gdje bi ti bio da nije bilo onih kome je ovaj spomenik posvecen
i ti da imas imalo gradjanske svijesti i znanja o sebio kao pripadniku jedne drzave ne bi ovakav post napisao
znaci sada su za sve tekovine antifasisticke borbe zaduzeni, SDP-ovci i partizani, okupljeni oko raznih udruzenja,
i sad ces mi se ti busati da si demokrata i antifasista, de alaati ne rise
ova temu treba da shvatis gdje smo stigli kao drustvo
- A1fa
#33 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Vragolan wrote:hajd izvuci glavu iz svoje demokratske guJce pa skontaj neke stvariA1fa wrote:A svakakvih razloga za pokretanje temaEto jeftinog nacina da se uberu bodovi pred izbore, imaju tri ,,udruzenja'' kojima bi ovo prvenstveno trebalo bosti oci i koja su mogla da se uvale 2 km za razredjivac na benzinskoj pumpi i za trulex koji su mogli uzeti ispod lavaboa kod vlastite kuce. SDP, forum mladih SDP-a, udruzenje boraca, udruzenje gradjana ,,JOSIP BROZ TITO''! Nemojte me pogresno shvatiti, ali ovo nije vrijedno ni pokretanja teme ni slikanja, mozda u kontekstu raspravljanja o neodgoju danasnjih pubertetlija i ponovnom ignorisanju ovakvih desavanja gradjana Sarajeva od kojih me nista vise ne iznenadjuje, jer mi niko ne moze reci da nije bilo nikoga ko je prolazio pored vjecne vatre dok su ovo balavci sarali, mozda se istovremeno grijali i cugali. Jedan poziv mobitelom ,, halo policija, evo upravo sam vidio kako neka djeca skrnave spomenik kod vjecne vatre'' ljudi vam se zahvale, pozovu motorolom najblizeg drota i isti bi u roku od najkasnije 3-4 minute bio na licu mjesta zbog frekventnosti lokacije, jer u ovakvim slucajevima se i najobicniji prasinar potrudi da doakze da ,,radi svoj posao'', i prica bi bila zavrsena
za pocetak se upitaj jedno
-gdje bi ti bio da nije bilo onih kome je ovaj spomenik posvecen
i ti da imas imalo gradjanske svijesti i znanja o sebio kao pripadniku jedne drzave ne bi ovakav post napisao
znaci sada su za sve tekovine antifasisticke borbe zaduzeni, SDP-ovci i partizani, okupljeni oko raznih udruzenja,
i sad ces mi se ti busati da si demokrata i antifasista, de alaati ne rise
ova temu treba da shvatis gdje smo stigli kao drustvo
Ma druze, sve ja to kontam, ali pravite od muhe medvjeda. Ne moras to meni objasnjavati vec pubertetlijama koji pojma nemaju ni da je postojala tamo neka Jugoslavija, kojima je i Bosna kao sto to Frenkie otpjeva ,,od Bascarsije do Cengic Vile''. Koliko spomenika se na sve strane skrnavi iz raznih nacionalistickih pobuda, ovdje neko ko pojma nema o historiji izjavljuje svoju ljubav, i sta sad?
Dakle jos jedanput, pola litre razrjedjivaca, trulex i ako ti nije ofirno otidji i ocisti i problem rijesen
-
Klodovik
#34 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Nema nijedan nivo vlasti da mu bode oči. Gradonačelnik i gradska uprava nisu nadležni, njima je za sve kriv Kanton. Kantonu je kriv Dodik i RS. A Općini su valjda krivi svi. Naravno, plata uredno liježe na račune.
I da ne zaboravim... svi govore "glasajte za nas". Ne znam samo zašto bih glasao.
I da ne zaboravim... svi govore "glasajte za nas". Ne znam samo zašto bih glasao.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#35 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Ti ocigledno nisi upratio da je za ciscenje ovoga potrebna cijela dokumentacija, odobrenje, proces citav treba proci...
E svasta...
@Klodovik-

E svasta...
@Klodovik-
- Djokej
#36 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
A.K.- Al Kapone
Filis( u slengu SIFILIS) volim te.. ( zna se da je Al Kapone u zatvoru umro od sifilisa).. Dešifriro sam poruku
Filis( u slengu SIFILIS) volim te.. ( zna se da je Al Kapone u zatvoru umro od sifilisa).. Dešifriro sam poruku
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#37 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Djokej wrote:A.K.- Al Kapone
- A1fa
#38 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Hajmo bas da vidimoladyblue18 wrote:Ti ocigledno nisi upratio da je za ciscenje ovoga potrebna cijela dokumentacija, odobrenje, proces citav treba proci...![]()
E svasta...
@Klodovik-![]()
Buduci da ja nisam iz sehera, kojoj opstini pripada podrucje vjecne vatre? Stari Grad? Evo da ne palamudimo, hocel ko od vas Sarajlija nazvati ili da ja iz druge carsije nazovem i lazno se predstavim kao stanovnik glavnog grada?
Evo da nas ne saltaju od jednog do drugog, krenimo po hijerarhiji i nazovimo predsjednicu mjesne zajednice Ferhadija
Sekretar: Jasmina Elezović
Adresa : Štrosmajerova 1/2
Telefon: 033 226 122
E-mail : [email protected]
evo je na FB
http://www.facebook.com/search/?ref=ffs ... 1531722..1
buduci da je clanica grupe ,,Bojkotujmo TV OBN koja jedina nije odala pocast zrtvama Srebrenice!'' predpostavljam da ce imati sluha i za skrnavljenje ovog spomenika
http://www.starigrad.ba/bs/txt.php?id=125
sa lijeve strane na odlicnoj stranici opstine imate i imena vjecnika kojima mozete direktno postaviti ovo forumsko pitanje, za neke ste mozda i samo glasali. Da je srece da moja mahala ima ovakve jasne kontakte pa da znam kome da se ja zalim kad meni sta u Visokom zasmeta
- valterbranisarajevo
#39 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Centar.
Ja ovu temu nisam otvorio zbog predizborne kampanje, budi siguran..kao što reče Klodovik, a ja ću ga dopuniti. sarajevo ili tačnije ova lokacija spada pod ingerenciju 5 nivoa vlasti: Opština Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, FBiH, BiH i ja stvarno očekujem da neko od nih reaguje. Oni i njihove nadležnosti i nenadležnosti. uostalom-gdje je puno baba....U pitanju nije običan komad fasade na kojem je neko napisao grafit, nego spomenik zaliven krvlju ljudi koji su prije 65 godina oslobodili Sarajevo od fašizma. Još jedan razlog za otvaranje ove teme je taj što kada nisu u stanju skinuti jedan običan grafit sa antifašističkog spomenika za što im, što reče Control panel treba 5 minuta, kako onda možemo očekivati da napokon obnove Spomen park Vraca, ili će u godini velikih jubileja -65. godišnjice pobjede nad fašizmom i 65 .godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma opet polagati vijence, uz prisustvo kamera, na spomenike išarane kukastim krstovima (privremeno prekrečenim samo dok se obavi taj posao)...
Ja ovu temu nisam otvorio zbog predizborne kampanje, budi siguran..kao što reče Klodovik, a ja ću ga dopuniti. sarajevo ili tačnije ova lokacija spada pod ingerenciju 5 nivoa vlasti: Opština Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, FBiH, BiH i ja stvarno očekujem da neko od nih reaguje. Oni i njihove nadležnosti i nenadležnosti. uostalom-gdje je puno baba....U pitanju nije običan komad fasade na kojem je neko napisao grafit, nego spomenik zaliven krvlju ljudi koji su prije 65 godina oslobodili Sarajevo od fašizma. Još jedan razlog za otvaranje ove teme je taj što kada nisu u stanju skinuti jedan običan grafit sa antifašističkog spomenika za što im, što reče Control panel treba 5 minuta, kako onda možemo očekivati da napokon obnove Spomen park Vraca, ili će u godini velikih jubileja -65. godišnjice pobjede nad fašizmom i 65 .godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma opet polagati vijence, uz prisustvo kamera, na spomenike išarane kukastim krstovima (privremeno prekrečenim samo dok se obavi taj posao)...
- Control panel
#40 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
ja imam jedan prijedlog.
da sacekamo jos koji dan i onda recimo u cetvrtak da se skupimo i fino razredjivace, cetke i krpe u ruke i odemo sami da ono ocistimo. pa kad nas je vise neka nam onda pisu prijave.
samo me interesuje da se ne neparavi neka veca steta. mislim ovo treba strucno ocistiti a da se ne unisti podloga.
imali kakav strucnjak za farbe i fasade da nam kaze strucno misljenje. mozemo li koristiti nitro razredjivac a da ne napravimo vecu stetu nego korist.
da sacekamo jos koji dan i onda recimo u cetvrtak da se skupimo i fino razredjivace, cetke i krpe u ruke i odemo sami da ono ocistimo. pa kad nas je vise neka nam onda pisu prijave.
samo me interesuje da se ne neparavi neka veca steta. mislim ovo treba strucno ocistiti a da se ne unisti podloga.
imali kakav strucnjak za farbe i fasade da nam kaze strucno misljenje. mozemo li koristiti nitro razredjivac a da ne napravimo vecu stetu nego korist.
- valterbranisarajevo
#41 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
I mene je toga strah. Ja znam da su ljudi iz struke upozoravali da nestručnim brisanjem i prefarbavanjem grafita na Vracama (što se radi prije polaganja vijenaca) samo pravi još veća šteta, jer je je u pitanju visokokvalitetni mermer osjetljiv na takve intervencije.
Svojevremeno je gradska uprava organizovala jednu akciju čišćenja grafita. Da li je neko možda vidio kako su to radili? Jesu li imali kakvu specijalnu mašinu za čišćenje? Baš ću malo prosurfati po Interentu da vidim kako se uklanjaju grafiti u ostalim evropskim gradovima. Ako postoji neka specijalna mašina, zašto ne bi mogli pokrenuti neku incijativu da Sarajevo nabavi jednu. Posla će za nju uvijek biti...
Svojevremeno je gradska uprava organizovala jednu akciju čišćenja grafita. Da li je neko možda vidio kako su to radili? Jesu li imali kakvu specijalnu mašinu za čišćenje? Baš ću malo prosurfati po Interentu da vidim kako se uklanjaju grafiti u ostalim evropskim gradovima. Ako postoji neka specijalna mašina, zašto ne bi mogli pokrenuti neku incijativu da Sarajevo nabavi jednu. Posla će za nju uvijek biti...
- Control panel
#42 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
valterbranisarajevo wrote:I mene je toga strah. Ja znam da su ljudi iz struke upozoravali da nestručnim brisanjem i prefarbavanjem grafita na Vracama (što se radi prije polaganja vijenaca) samo pravi još veća šteta, jer je je u pitanju visokokvalitetni mermer osjetljiv na takve intervencije.
meni se cini kada je ta akcija bila u gradu da su oni to cistli onim kompresorom za pranje auta. ili je bar licilo na to. valjda pod pritiskom se skida boja. ko ce znati.
- valterbranisarajevo
#43 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Nisam prolazio zadnjih dana, ali su mi javili da je grafit uklonjen, navodno prešprican nekim sprejom ili sl. Kažu da nije baš najkvalitetnije, ali ipak ga nema...Pretpostavljam komunalci pred polaganje vijenaca....
- valterbranisarajevo
#44 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Evo kako su očistili...

Usput interesantan članak, kao se Rim bori protiv grafita....
Borba protiv grafita u Rimu
Po novom zakonu ko bude uhvaćen da šara po zidovima grada biće kažnjen sa 1.000 evra, a ista kazna čeka i svakog ko prodaje auto lak ili farbu maloletnicima
Glavni grad Italije, Rim, objavio je rat grafitima. Kazne su drastično povećane, čak i do 1.000 evra, ali dosadašnje iskustvo pokazalo je da je to nedovoljno. Zato je grupa srednjoškolaca preuzela stvar u svoje ruke…
Reč grafit stara je koliko i sam Rim. Etimološko poreklo reč vodi od italijanskog glagola graffiare, što znači grebati, a upravo su tako stari Rimljani obeležavali ulice. U današnjem Rimu malo je reći da su grafiti sveprisutni – gotovo na svakoj zgradi u gradu postoji neka žvrljotina, ili nečiji potpis. Iako se neki grafiti mogu svrstati u umetnost, većina ovih na rimskim ulicama je daleko od toga.
Grafit još od 1985.
Učenica srednje škole Virdžinija Bidalone upravo je poprskala zid crkve sredstvom za čišćenje rerni i čeličnom četkom riba grafit. Virdžinija kaže da je najveća ironija u tome što neke od potpisanih „umetnika“ lično poznaje. Bidalone kaže da je grafite ranije doživljavala kao deo urbane kulture. Onda ju je Rebeka Spicmiler pozvala da se pridruži grupi koja ih uklanja sa zidova grada:
„Pre svega ovoga bilo mi je potpuno normalno da svuda vidim grafite. Toliko ih ima, da sam mislila da je grad jednostavno takav, ali sada znam da može biti bolji i čistiji.“
Organizatorka grupe Rebeka Spicmiler kaže da je suština problema nedostatak građanske kulture. Ljudi nemaju osećaj da javni prostor pripada svima, već ga doživljavaju kao ničiju zemlju. Na žalost, u Rimu nisu samo grafiti problem. Rimske ulice prepune su smeća, ali i psećeg izmeta. Spicmilerova pokazuje na grafit preko puta ulice i kaže da je problem u tome što su građani Rima apsolutno pasivni, a pasivnost tumače kao toleranciju:
„Sećam se kada je ’nikao’ taj grafit. To je bilo još 1985. godine i to vam govori da apsolutno nikog nije briga za ove zgrade.“
„Učimo jedni od drugih“
Spicmilerova počela je da obilazi različite rimske škole kako bi u svoj projekat uključila još dece. Kao Amerikanka koja već 25 godina živi i radi u Italiji, ona ističe da ne želi da nametne strane vrednosti. Naprotiv, ona pokušava da oživi zajedničku inicijativu koja nedostaje rimskoj kulturi:
„Ne želim da bilo ko misli da pokušavam da nametnem američki način života. Svi se slažu da je ovo što radimo prava stvar. S druge strane, ja kao Amerikanka sigurno u sebi imam taj tipično američki ’uradi sam’ stav.“
Anita Garibaldi, praunuka Đuzepea Garibaldija, nacionalnog heroja koji je pomogao ujedinjenje Italije pre gotovo 150 godina, u potpunosti je saglasna sa Spicmilerovom. Njena „Fondacija Garibaldi“ pomaže inicijative koje na bilo koji način utiču na razvoj civilnog društva. Fondacija je osmislila ime za projekat uklanjanja grafita – „Preuzimanje Rima“ (Retake Rome):
„Saradnja sa decom na ovakvom projektu pomoći će im da razviju osećaj za zajedništvo. Od Amerikanaca zaista možemo puno da naučimo o tome, a oni od Italijana mogu da nauče kako da budu topliji i pristupačniji.“
Možda i kako da izraze zadovoljstvo. Zid crkve koji je godinama bio prekriven grafitima, sada blista. A blistaju i klinci od ponosa…
Autorke: Megan Vilijams, Rim / Natalija Miletić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Deutsche Welle

Usput interesantan članak, kao se Rim bori protiv grafita....
Borba protiv grafita u Rimu
Po novom zakonu ko bude uhvaćen da šara po zidovima grada biće kažnjen sa 1.000 evra, a ista kazna čeka i svakog ko prodaje auto lak ili farbu maloletnicima
Glavni grad Italije, Rim, objavio je rat grafitima. Kazne su drastično povećane, čak i do 1.000 evra, ali dosadašnje iskustvo pokazalo je da je to nedovoljno. Zato je grupa srednjoškolaca preuzela stvar u svoje ruke…
Reč grafit stara je koliko i sam Rim. Etimološko poreklo reč vodi od italijanskog glagola graffiare, što znači grebati, a upravo su tako stari Rimljani obeležavali ulice. U današnjem Rimu malo je reći da su grafiti sveprisutni – gotovo na svakoj zgradi u gradu postoji neka žvrljotina, ili nečiji potpis. Iako se neki grafiti mogu svrstati u umetnost, većina ovih na rimskim ulicama je daleko od toga.
Grafit još od 1985.
Učenica srednje škole Virdžinija Bidalone upravo je poprskala zid crkve sredstvom za čišćenje rerni i čeličnom četkom riba grafit. Virdžinija kaže da je najveća ironija u tome što neke od potpisanih „umetnika“ lično poznaje. Bidalone kaže da je grafite ranije doživljavala kao deo urbane kulture. Onda ju je Rebeka Spicmiler pozvala da se pridruži grupi koja ih uklanja sa zidova grada:
„Pre svega ovoga bilo mi je potpuno normalno da svuda vidim grafite. Toliko ih ima, da sam mislila da je grad jednostavno takav, ali sada znam da može biti bolji i čistiji.“
Organizatorka grupe Rebeka Spicmiler kaže da je suština problema nedostatak građanske kulture. Ljudi nemaju osećaj da javni prostor pripada svima, već ga doživljavaju kao ničiju zemlju. Na žalost, u Rimu nisu samo grafiti problem. Rimske ulice prepune su smeća, ali i psećeg izmeta. Spicmilerova pokazuje na grafit preko puta ulice i kaže da je problem u tome što su građani Rima apsolutno pasivni, a pasivnost tumače kao toleranciju:
„Sećam se kada je ’nikao’ taj grafit. To je bilo još 1985. godine i to vam govori da apsolutno nikog nije briga za ove zgrade.“
„Učimo jedni od drugih“
Spicmilerova počela je da obilazi različite rimske škole kako bi u svoj projekat uključila još dece. Kao Amerikanka koja već 25 godina živi i radi u Italiji, ona ističe da ne želi da nametne strane vrednosti. Naprotiv, ona pokušava da oživi zajedničku inicijativu koja nedostaje rimskoj kulturi:
„Ne želim da bilo ko misli da pokušavam da nametnem američki način života. Svi se slažu da je ovo što radimo prava stvar. S druge strane, ja kao Amerikanka sigurno u sebi imam taj tipično američki ’uradi sam’ stav.“
Anita Garibaldi, praunuka Đuzepea Garibaldija, nacionalnog heroja koji je pomogao ujedinjenje Italije pre gotovo 150 godina, u potpunosti je saglasna sa Spicmilerovom. Njena „Fondacija Garibaldi“ pomaže inicijative koje na bilo koji način utiču na razvoj civilnog društva. Fondacija je osmislila ime za projekat uklanjanja grafita – „Preuzimanje Rima“ (Retake Rome):
„Saradnja sa decom na ovakvom projektu pomoći će im da razviju osećaj za zajedništvo. Od Amerikanaca zaista možemo puno da naučimo o tome, a oni od Italijana mogu da nauče kako da budu topliji i pristupačniji.“
Možda i kako da izraze zadovoljstvo. Zid crkve koji je godinama bio prekriven grafitima, sada blista. A blistaju i klinci od ponosa…
Autorke: Megan Vilijams, Rim / Natalija Miletić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Deutsche Welle
- Control panel
#45 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
e ako mi nismo mogli ovo bolje uraditi bog me ubio. ja strucnjaka.valterbranisarajevo wrote:Evo kako su očistili...
- respo
#46 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
sad treba preko sprejem napisati ne saraj 
- nellington
#47 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
ŽeMskoDjokej wrote:Jel FILIS muško ili žensko??
Da mi je znati ko predlaže ovakve metode uklanjanja grafita, da ga malo propitam o osnovama estetike.
- suncica24
#48 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Na Vracama su one kukaste krizeve ispisane prosle godine samo "zalili" sivom farbom... treba li reci da su "grafiti" bili ispisani na GRANITNIM plocama i da je prefarbati GRANITNE ploce vece skrnavljenje spomenika od samog pisanja "grafita"?!nellington wrote:ŽeMskoDjokej wrote:Jel FILIS muško ili žensko??Gledam neku noć na Hayatu onaj njihov astronomski show (Hayat traži zvijezdu) kad cura pjeva, ime joj Filis... reko' "Evo je! Finu probr'o AK"
Da mi je znati ko predlaže ovakve metode uklanjanja grafita, da ga malo propitam o osnovama estetike.
PS: I dzaba kontaktiranje Opcine, Grada, Komisije za spomenike... samo su me gledali ko idiota kad sam rekla zasto ih kontaktiram
- valterbranisarajevo
#49 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?

Za sve ima rješenje. Ova mašina se zove Aquila. Uklanja grafite, pere fasade, čak uklanja i zalijepljene žvake. Koliko košta ne znam, ali ne vjerujem da se njezina cijena ne bi mogla uklopiti u kantonalni budžet. Inače u drugim državama postoje specijalizovane firme, koje posjeduju te mašine i čiste grafite...
- KadSeMrtviProbudimo
#50 Re: Ima li koji nivo vlasti da mu ovo bode oči?
Ovom "Aquilom" Semiha se hvalila pred kraj svog mandata.
Gledao sam neka brisanja grafita ovim kompresorom u blizini Tržnice, jako spor i bučan posao, ali - skida grafite.
Ne znam šta se dešava sa podlogom na kojoj je grafit postavljen, da li visok pritisak vodenog mlaza oštećuje tu podlogu ili ne?
Gledao sam neka brisanja grafita ovim kompresorom u blizini Tržnice, jako spor i bučan posao, ali - skida grafite.
Ne znam šta se dešava sa podlogom na kojoj je grafit postavljen, da li visok pritisak vodenog mlaza oštećuje tu podlogu ili ne?