Humanost Evrope

Rasprave o vjerskim temama.
mama32

Post by mama32 »

... od tog dzeparca koji su nam davali , slali smo i svojima u Bosnu...
CiCiban

Post by CiCiban »

sii. rat je nest drugo.. ne moze se elegantno dati noga :( but, dosjetice se vec :)
mama32

Post by mama32 »

babba wrote:Mama?

Jesi jos tu?

Nemoras mi slati, znam da ni vi nemate.Nema smisla.Pa valja tebi otplatiti stan,auto,kompjuter..... u toj tudjini tamo.
Ljepo je menii ovdje, mogu ja, rat ce proci...
.. ti vjerovatno imas razloga za svoju frustraciju, ali mislim da je svaka pomoc i u ratu bila dobro dosla. Drugo je to sto ljudi i nakon rata ocekuju donaciju iliti sadaku. A ona je,IPAK, najpotrebnija bolesnim, siromasnim, ugrozenim i naravno, djeci....
CiCiban

Post by CiCiban »

:D
.. a mozgovi nesto trece..
to nece ni postati problemciCC
:)
H2SO4

Post by H2SO4 »

Pravi humanizam bi trebao biti jedan bolji svijet,bez siromastva,viza i novih zidova.A sadaka je vise nego licemjerstvo,prema gladnim i napacenim,koji se rode i umru u siromastvu,bijedi,patnji,ratu,ubijanju,silovanju i nemaju nikakve mogucnosti za boljim i sretnijim djetinstvom a ni zivotom ako su srece da ostanu zivi i ne poginu ili se osakate vec kao djeca.

Mada Svedska je po meni jedna od zemalja koja ne zasluzuje ovakvu kritiku,jer su ipak ,sto se humanizma tice, daleko otisli od ostalih EU clanica.Takodjer svijest svedjana je na viskokom nivou bar sto se tice religioznih i bilo kojih drugih prava covjeka.Fasizam ce tesko pobijediti u Svedskoj s' obzirom na visokoizgradjenu svijest svedskog naroda.Svedska je jedna od sve manje EU zemalja gdje jos uvjek funkcionise demokratija u pravom smislu rijeci
imigrant

Post by imigrant »

e vala vise mi ide ovo na qrac!

Posto se sada manje roka po osnovi srba hrvata i muslimana, i posto je ta tema izvakana zajedno sa srebrenicom i brojem ubijenih.
sada se roka po osnovi krsanstva vs islam i kako je evropa ovaka ili onaka, i kako cafiri znaju sta rade i kako islamisti se sire i ostale picke materine. (sory za psovanje)

baba and co, odjebite vise, sve vam negativno bilo kakv post kada se bar malo svijetla baci na jebenu CAFIRSKU evropu, odma je to skriveni motiv za kupovinu oruzja i ubijanje muslimanske dijece i patanju palestine iraqa. ako tu evropu toliko prezirete, pa nemojte nikada tamo ici, nemojte koristiti njene proizvode odselite se na brdo i izolirajte se izolir trakom i tog zla!

Olabavite malo. Isti ste kao i oni zadrti komunisti koji su na citav zapad gledali na Kapitalisticko leglo zla, izrabljivacko nehumane prirode. Evo i sami koristite te iste termine, samo u drugom kontextu!

Opet ste isti kao i oni zadrti neokonzervativci, rebublikanci to jest koji isto imaju sjeban pogled na svijet kao i vi, samo sa druge strane. Isti ste kao oni! Eto vam bus, jer se i dalje demagogija moze furati dok je on jos na vlasti. U sustini bez njega i nemozete!

gadi mi se ovaj forum vise jer se pretvorio u veeeliku bitku ISLAM protiv CAFIRA i tako dalje. Nedo bog da neki CIA spijun cita ovaj forum i vidi da u sred evrope (pa dobro nije bas sredina) u jednoj ovako krhkoj drzavi izlaze postovi koji su u najmanju ruku radikalni, da ne kazem extremni...
bombardovace nas ba :D

odo na ljubav i sex, jedino jos tamo nistre prodrli!!!

:x :x :x :x :x :x :x
imigrant

Post by imigrant »

H2SO4 wrote:Pravi humanizam bi trebao biti jedan bolji svijet,bez siromastva,viza i novih zidova.A sadaka je vise nego licemjerstvo,prema gladnim i napacenim,koji se rode i umru u siromastvu,bijedi,patnji,ratu,ubijanju,silovanju i nemaju nikakve mogucnosti za boljim i sretnijim djetinstvom a ni zivotom ako su srece da ostanu zivi i ne poginu ili se osakate vec kao djeca.

Mada Svedska je po meni jedna od zemalja koja ne zasluzuje ovakvu kritiku,jer su ipak ,sto se humanizma tice, daleko otisli od ostalih EU clanica.Takodjer svijest svedjana je na viskokom nivou bar sto se tice religioznih i bilo kojih drugih prava covjeka.Fasizam ce tesko pobijediti u Svedskoj s' obzirom na visokoizgradjenu svijest svedskog naroda.Svedska je jedna od sve manje EU zemalja gdje jos uvjek funkcionise demokratija u pravom smislu rijeci
Tako nekako!
:D
slazem se! mislm da se bar javim na temu!
mama32

Post by mama32 »

CiCiban wrote: samo da zaheftam nesto..
'kao pojedinci, kao doseljenici, kao gosti,'..bili su uglavnom jeftina radna snaga.. dok se nije dosjetilo da je lakse izmjestiti tvornicu pravo u leglo jeftinih stvari. . i onda vise doseljenici nisu bili potrebni..smora da ih zato sada uvozi u cisternama.. :)

p.s. mama da li to od mRRvice up-ravo pravis :shock: SLona :?
O kom vremenu govoris? Znam samo da mi ovamo, ipak , zivimo zivot dostojan covjeka. Ko se potrudio, i uspio je... Moguce da su Bosanci snalazljiviji , ali ce, ipak, prije biti da imamo bolje predispozicije , zahvaljujuci otadzbini.[/b]
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

"Sto se tice te emisije - 1) porez od 30% na svaki telefonski poziv u Swe.
2) Fino se zabavljaju ti robovlasnici Svedi na cjenu siromastva 3) Napravili emisiju zaposlili kadar i nije nikom dosadno. 4) Cak dobivaju super "epitet" finog naroda dok sa druge strane muzu jadne kineze i indijce u kineskim fabrikama. "
Upravo to, sa jedne strane sele fabrike u manje placene drzave, tamo gdje ce ljudi da rade za manju satnicu dok se velike guzonjice bogate, a ovamo prave show jednom godisnje za prikupljanje para siromasnim samo da bi odrzali fino lice pred svijetom... :sad: :sad: Nemam nista protiv humanitarnih akcija ali mi ovo malo smrdi...
mama32

#35 Re: Humanost Evrope

Post by mama32 »

vodolija_33 wrote: A odgovor na ovo drugo pitanje traži kod Ejupa Ganića, Hasana Muratovića, Muhameda "Šaćirbeja", i "ostalih" političara koji su potpisivali dokumenta o primljenim donacijama iz Arapskih država. Nije bez razloga princ Fahd na Alipašinom polju nabrajao donacije, koje je samo Saudijska Arabija poslala Bosni. Da ne pričam o ostalim zemljama sa istoka. Od tada nismo više ni banke dobili. :x
Vjerujem da su arapske zemlje pomagale. Sjecam se da su u jednom hr sabirnom centru gdje sam bila, pomagali novcano po 100 dm mjesecno, onim izbjeglicama koji su radili ili na neki nacin bili aktivni u centru.
Moje je pitanje , medjutim, bilo da li arapske zemlje pomazu drugim zemljama gdje ne zive muslimani. Nemam o tome aps. nikakvih podataka.

Ne tražimo mi ništa od Evrope niti očekujemo. Ne daj Bože. Očekivali smo od '92 do '95 i dobili smo...... da se ne izrazim :x Puno bi nam bilo bolje i korisnije da su zaustavili rat na vrijeme nego što sada živimo od njihove milostinje....(činjenica da je 3 i pol godine ignorisala zločine koji su se dešavali u njenom sopstvenom dvorištu, puno govori o njenoj dobroti). :x Ali jebi ga, trebalo je "zaposliti" 400,000 vojnika i pratećeg osoblja koje je bilo raspušteno rušenjem Berlinskog zida i ukidanjem granice između Zap. i Isto. njemačke. :x
Eto koliko je velikodušna ta Evropa.....

Nemoj mi te priče, majke ti. JOŠ ĆE TI NEKO POVJEROVATI. :x
Izgleda da ipak ocekujete, sudeci po tonu kojim pises. Moram naglasiti da se ovdje radi o pomoci djeci, a ona priznacete , nemaju nista sa religijom niti politikom.
obicna

Post by obicna »

Ma Hebes ti nas nama niko nevalja!
mama32

Post by mama32 »

CiCiban wrote:sii. rat je nest drugo.. ne moze se elegantno dati noga :( but, dosjetice se vec :)
ne mogu dati nogu svojim drzavljanima.
mama32

Post by mama32 »

Soul_Sista wrote: Upravo to, sa jedne strane sele fabrike u manje placene drzave, tamo gdje ce ljudi da rade za manju satnicu dok se velike guzonjice bogate, a ovamo prave show jednom godisnje za prikupljanje para siromasnim samo da bi odrzali fino lice pred svijetom... :sad: :sad: Nemam nista protiv humanitarnih akcija ali mi ovo malo smrdi...
Soul, jel' ti lose u Svedskoj? Imas li mogucnost skolovanja, zaposlenja? Imas li mogucnost da kupis racunar? I da imas brzi internet? Imas li mogucnost da i ti das tih 100 kr. ?
:?
babba

Post by babba »

Slazem se sa postom da Sweden ima jako razvijenu svjest.

Juce sam bio na jednom od intervjua u toj istoj Sweden gdje me je Sef pitao doslovice- "Jesi li ti musliman? (moj odgovor je bio: Nisam vjernik ali sam rodjen kao musliman)
Program integracije propada. Oni su vrlo dobro nacitani o teorijama rasa i znaju da "adaptirani" Evropski muslimani mogu lakse da se uklope u sredinu kao sto je bilo do sada.
To sto si prvo bila izbjeglica pa dobila status "drugoklasnog gradjanina" nije slucajnost nego opet njihov interes "programa integracije".
Od 8% nezaposlenih u Swe 5% su stranci.
Sta mislite koji ?
Oni tamne puti.
Dali ti mama zivis u svedskom kvarteru? Ili si jos jedna od onih koji zive u getu? Tzv "Crna glava" ?
Kada sam dosao u Swe bio sam sasvim sretan normalan i radostan decko.
Sada sam sasvim nesto drugo.
Obidji malo one kvartere pune crnaca, arapa, bosanaca.
Ja zivim u jednom od njih.
No nije sve tako crno ja se mogu preseliti u jedan od bogatijih jer imam mogucnosti, ali vidis ja to necu. Zelim ostati ovdje.
Na jednom partiju bogatuna izjavio sam da je to geto ustvari moj stvarni dom i da se jedino tamo osjecam kao kod kuce.
Samo su se zgledali.
Vidis mama da nije sve u kompjuteru, kuci i krunama.
Ja imam neke druge vrjednosti.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

mama32 wrote:
Soul_Sista wrote: Upravo to, sa jedne strane sele fabrike u manje placene drzave, tamo gdje ce ljudi da rade za manju satnicu dok se velike guzonjice bogate, a ovamo prave show jednom godisnje za prikupljanje para siromasnim samo da bi odrzali fino lice pred svijetom... :sad: :sad: Nemam nista protiv humanitarnih akcija ali mi ovo malo smrdi...
Soul, jel' ti lose u Svedskoj? Imas li mogucnost skolovanja, zaposlenja? Imas li mogucnost da kupis racunar? I da imas brzi internet? Imas li mogucnost da i ti das tih 100 kr. ?
:?
Da, imam mogucnost za sve to sto si nabrojala, samo to nema veze za temu koju si postavila...ja sam dala i vise od 100 kr sa tim sto sam uclanjena u "Rädda Barnen" i aktivna bila ne smao otvaranjem novcanika, tako iduci put kad budes skakala po meni, prvo se informisi! Sto se tice zaposljenja, nisam sigurna da cu tu imati puno mogucnosti jer i ako budem htjela da trazim posao na recimo montazi u Ericssonu, sumnjam da cu dobiti taj posao jer istu firmu sele negdje juznije da bi veliki sefovi sebi vise stavili u dzep. I ovde je manje i manje posla, ako zivis u Svedskoj nece te mimoici taj faktum o kojem cesto mozes procitati u novinama.

Samo sto je meni dobro, ne znaci da je i drugima u ovom drsutvu punom segregacije i straha od nepoznatog, shvatas???
mama32

Post by mama32 »

Soul_Sista wrote: Da, imam mogucnost za sve to sto si nabrojala, samo to nema veze za temu koju si postavila...ja sam dala i vise od 100 kr sa tim sto sam uclanjena u "Rädda Barnen" i aktivna bila ne smao otvaranjem novcanika, tako iduci put kad budes skakala po meni, prvo se informisi! Sto se tice zaposljenja, nisam sigurna da cu tu imati puno mogucnosti jer i ako budem htjela da trazim posao na recimo montazi u Ericssonu, sumnjam da cu dobiti taj posao jer istu firmu sele negdje juznije da bi veliki sefovi sebi vise stavili u dzep. I ovde je manje i manje posla, ako zivis u Svedskoj nece te mimoici taj faktum o kojem cesto mozes procitati u novinama.

Samo sto je meni dobro, ne znaci da je i drugima u ovom drsutvu punom segregacije i straha od nepoznatog, shvatas???
Shvatam.. Ali, isto nesto kontam, mi se uvijek mozemo vratiti u Bosnu, tamo cemo sve imati, a sta ce ovi jadni Svedi?
mama32

Post by mama32 »

babba, da te ne bih citirala, ionako je previse nepotrebnog teksta, reci cu ti samo, da nisam nikakav drugoklasni gradjanin ( sta mislis kad to kazes?). Iako drzavljanin jedne druge drzave, ovdje sam po dolasku odmah dobila posao. To sto sam ga opet izgubila(Soul) zbog outsourcinga. , izgubile su ga i one djevojke Svedkinje i Dankinje i Norvezanke, sto su sa mnom radile. Sto je kriza na radnom trzistu, nema veze sa strancima. A shefovi, Soul, pa oni su ipak ti koji odlucuju. Izvoli , otvori si i ti firmicu, pa ces vidjeti mozes li opstati ili ne.

babba, ne zivim u gethu. Zivim u centru grada. To mogu i ostali stranci.
A koje su to vrijednosti koje ti imas zivuci u tom getu? Solidarnost?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

mama32 wrote:babba, da te ne bih citirala, ionako je previse nepotrebnog teksta, reci cu ti samo, da nisam nikakav drugoklasni gradjanin ( sta mislis kad to kazes?). Iako drzavljanin jedne druge drzave, ovdje sam po dolasku odmah dobila posao. To sto sam ga opet izgubila(Soul) zbog outsourcinga. , izgubile su ga i one djevojke Svedkinje i Dankinje i Norvezanke, sto su sa mnom radile. Sto je kriza na radnom trzistu, nema veze sa strancima. A shefovi, Soul, pa oni su ipak ti koji odlucuju. Izvoli , otvori si i ti firmicu, pa ces vidjeti mozes li opstati ili ne.

babba, ne zivim u gethu. Zivim u centru grada. To mogu i ostali stranci.
A koje su to vrijednosti koje ti imas zivuci u tom getu? Solidarnost?
Da, slazem se da kad dodze do outsourcinga sumnjam da se gleda cija je glava crna a cija bijela, sto pokazeju da smo opet svi u istom camcu, kako se to fino kaze. Ko hoce posao, taj ce raditi svasta, prati tanjire, dijeliti novine, prati guzice (nesto sto i sama radim) i ne stidim se, borim se za sebe. A ove nabrojane poslove na koje se gleda kao naj nizim, te poslove rade i svedi i stranci.
Sto se tice firme, da je otvorim sigurno ne bih opstala, iz iskutva svog starog govorim koji je otisao u konkurs dva puta...pa eto ti vidi...velike ribe pojedose male. Ne mozes ni zaraditi svojim rukama ono sto naj bolje znas da radis...tuzno je ovo sve...I kad jos naprave show da prikupljaju pare onim koji zaista nemaju samo da bi prikrili sta se desava iza zatvorenih vrata, da bi to eto samo sve fino izgledalo u svijetu, da pokazu kako su prvi medzu evropskim zemljama...eh to se zove LICIMJERJE, prve klase!
Shvatam.. Ali, isto nesto kontam, mi se uvijek mozemo vratiti u Bosnu, tamo cemo sve imati, a sta ce ovi jadni Svedi?
Pa ljudi koji zive u Bosni nemaju posla, zasto bi ga meni neko dao kad bi se odlucila da se vratim, sto sam ja to nesto bolja??? :? I stvarno, da se vratim u Banjaluku, ne bih dobila posao zato sto mozda nemam dobre kvalifikacije za isti nego zato sto mi je ime pogresno...heh u sta to da se vratim???
obicna

Post by obicna »

Kad ce ta forumska kafica u Swe da se prijavim :-)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Ne znam, obicna..jednom smo to dogvarali ali nista ne bi sa tim....mozda bi se mogla jedna organizivoti :)
babba

Post by babba »

Solidarnost?

Izgleda da je razlika izedju nas sto ja zivim u realnosti, u dobru i u zlu a vi "odabrani" u serviranim emisijama na TV4.
Redovno jedem Klasov burek i baklave koje kupim kod "arapa"(uvjek me je cudilo ovo "arapa". Boze nazivaju li npr. egipcani npr. njemce "krscani"?).
Ako vas cini radosnim vas posao,novac nema razloga da ulazite u ovu temu jer ce vam samo zagorcati vas mirni zivot.

Istina - laz
pravda - nepravda
oprost - osveta

Smrt fasizmu sloboda narodu !!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:Pravi humanizam bi trebao biti jedan bolji svijet,bez siromastva,viza i novih zidova.A sadaka je vise nego licemjerstvo,prema gladnim i napacenim,koji se rode i umru u siromastvu,bijedi,patnji,ratu,ubijanju,silovanju i nemaju nikakve mogucnosti za boljim i sretnijim djetinstvom a ni zivotom ako su srece da ostanu zivi i ne poginu ili se osakate vec kao djeca.

Po prvi se put s tobom u POTPUNOSTI slazem! :-)
I nije mi krivo! :)

Ono sto bih htio da dodam je da svi oni koji su se nasalantali na gore napisano zaboravljaju da se tu radilo o pomoci obicnih, malih ljudi, koji su davali BAS sadaku kako je ti nazva, a ne tamo nekim organizacijama koje to dalje plasiraju. Koliko sam shvatio mamu32 zeljela je da ukaze na plemenitost obicnog covjeka, a ne na to kako funkcionisu humanitarne organizacije koje ce plasirati dalje te pare.

Uostalom, i mi dajemo, neko cesce, neko rjedje ali halalom i ne vidim u tome nista lose u principu. Sasvim je sigurno da nismo MI, obicni smrtnici ti koji su doveli do toga da ti ljudi imaju zivot kakav imaju.
Ali zato mozemo pomoci i to i radimo kad mozemo.

A to radi i svedski narod i njihovi obicni, obicni ljudi...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

babba wrote:Solidarnost?

Izgleda da je razlika izedju nas sto ja zivim u realnosti, u dobru i u zlu a vi "odabrani" u serviranim emisijama na TV4.
Redovno jedem Klasov burek i baklave koje kupim kod "arapa"(uvjek me je cudilo ovo "arapa". Boze nazivaju li npr. egipcani npr. njemce "krscani"?).
Ako vas cini radosnim vas posao,novac nema razloga da ulazite u ovu temu jer ce vam samo zagorcati vas mirni zivot.

Istina - laz
pravda - nepravda
oprost - osveta

Smrt fasizmu sloboda narodu !!!

Lupas babba gluposti i pojma nemas! 8) :D :D
babba

Post by babba »

Kako za koga :-)

Bolje grob nego rob!
Engram::X

Post by Engram::X »

Vodenjak wrote:
Engram::X wrote:Image

Smradu!
dos`o hotty pa naprdujte :D

Qwert wrote:
83 posto njemaca ne zele da muslimani dobiju jedan slobodni radni dan (za Bajram) zato sto je Njemacka kriscanska zemlja.
I sta je tu cudno? Njihova zemlja, njihovi praznici...i Iran ne mora davati slobodne dane za bozic.
iran se ne poziva ne demokratiju vec na teokratiju

svabija nacelno "zaziva" demokratiju ...selektivnu ocito :D

mama32 wrote:Spomenuta akcija je izvedena u org. Radiohjälpen (pomoc preko radia i tv) s naslovom Världens barn ( Djeca svijeta). U ovoj org. je u periodu 2000-2003 prikupljeno preko 400 miliona kruna koje su onda raspodijeljene humanitarnim org. koje pomazu da najugrozenija djeca u svijetu dobiju pristup obrazavanju, zdravstvenoj zastiti i boljoj buducnosti.

Neke od tih org. su (i primjeri sta trenutno rade):

Diakonia- pomaze prvi centar u irackom Kurdistanu koji nudi lijecenje traumatiziranoj djeci i djeci sa drugim psihickim problemima.

Erikshjälpen- itd itd.

Primjeri kako i mala pomoc moze dobro doci:

100 kruna (oko 20 km) je dovoljno da pruzi dorucak i rucak ulicnoj djeci u Ugandi, jedan mjesec.

100 kr. je dovoljno i da se skoluje jedno dijete u Afganistanu, jednu godinu.

500 kr. je dovoljno da se dvoje djece skoluje u Nepalu , dvije god.

1000 kr. za jednomjesecnu upotrebu lijekova za 5 trudnica i HIV pozitivnih zena u Malawiju da bi se sprijecilo sirenje bolesti na njihovu nerodjenu djecu.

Svake godine umiru milioni djece od bolesti i drugih uzroka kao siromastvo, rat i katastrofe. Ici u skolu, otici u bolnicu, imati hranu svaki dan, za milione i milione djece je neostvarivi san. Tako ne bi trebalo biti.

Slobodan prevod sa svedskog.

SOUTH PARK je odlicno opisao miroljubivo krscansko misionarstvo & humanizam nad malim Starvin` Marvinom & bracom

Image
Post Reply