Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
- _luda_tetka_
#26 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Radila sam u kladionici i znam kakav je strah kad iscekujes da ti neko radi 200, 300 KM usadi traumu za citav zivot.
Neka je pucala, svaka joj cast! Nadam se da ce brzo oporaviti!
Neka je pucala, svaka joj cast! Nadam se da ce brzo oporaviti!
- Troll_Happens
#27 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
maxell_sarajevo wrote:Kladionica nije bila njeno vlasnistvo, svatko je mogao uci u nju, mogao sam se i ja slucajno tamo naci pa ni kriv ni duzan da metak primim.Jedan001 wrote:maxell_sarajevo wrote:Otkud njoj pravo da nekome oduzme zivot?
Neopravdavam ni cin pljackasa, al ovako smo postali divlji zapad, jednostavno se bez razmisljanja potezu pistolji, pa to nije normalno.
otkud tebi pravo da ser..
dok ovako ne budemo zavrsavali stvari drotovi se nece probuditi..
u americi zakon udje ti u posjed upucas ga i ne razmisljas previse.. svaka cast djevojci trebala je drugog skota ubiti isto
nije bila ali je branila svim sredstvima jer je bila napadnuta... mogao je svako uci ali to je rizik.. i kad udjes u banku postoji rizik ako je u toku pljacka da te pljackas upuca prema tome... to ti je vise sreca nego realno stanje na terenu. srecom dobro je ciljala
- felipe kajetano
#28 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Ta sranja od kladionica treba pozatvarati,em sto sirotinja izgubi pare em u zadnje vrijeme i glave.Jbt svaka mahala ima 5 kladionica..napraviti par velikih i fajront!
- Prolaznik
#29 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
Prosvijetli me i citiraj gdje piše da ne smiješ ubiti u samoodbrani?maxell_sarajevo wrote:
Prelistaj malo bolje literaturu i krivicni zakon BIH
- Haris.ba
#30 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Denis Mrnjavac - Amar Mistrić - Amela(nadam se da će preživjeti!!!) - to be continued...
Last edited by Haris.ba on 15/02/2010 22:38, edited 2 times in total.
- stachu
#31 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
To mozda krivicni zakon Zimbabwe-a...Prolaznik wrote:Prosvijetli me i citiraj gdje piše da ne smiješ ubiti u samoodbrani?maxell_sarajevo wrote:
- striker
#32 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
maxell_sarajevo wrote:Kladionica nije bila njeno vlasnistvo, svatko je mogao uci u nju, mogao sam se i ja slucajno tamo naci pa ni kriv ni duzan da metak primim.Jedan001 wrote:maxell_sarajevo wrote:Otkud njoj pravo da nekome oduzme zivot?
Neopravdavam ni cin pljackasa, al ovako smo postali divlji zapad, jednostavno se bez razmisljanja potezu pistolji, pa to nije normalno.
otkud tebi pravo da ser..
dok ovako ne budemo zavrsavali stvari drotovi se nece probuditi..
u americi zakon udje ti u posjed upucas ga i ne razmisljas previse.. svaka cast djevojci trebala je drugog skota ubiti isto
Ne razmišljaš kako bi ti možda i spasila guzicu da si se zadesio tamo?
- Neelix
#33 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
nazalost, nas zakon ti ne daje to pravoProlaznik wrote:Zakon ti jasno i nedvosmisleno daje pravo da u samoodbrani UBIJEŠ bez da za to odgovaraš. Postoje naravno, pravila i uslovi ali generalno gledano djevojka je postupila pravilno. Ako legalno posjeduješ poštolj i ako si napadnut imaš pravo da se braniš svim sredstvima pa čak i da ubiješ.maxell_sarajevo wrote:Otkud njoj pravo da nekome oduzme zivot?
-
MAN-lion's coach
#34 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Eto...posrale ih kladionice...trebala je dati novac i fajront...uostalom mislim da su sve te pljačke kladionica namještene...vlasnici nisu cvjećke...
- chuchumbamayumbe
#35 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Zao mi je djevojke pravo, nadam se da ce se izvuci, tri metka kako rekose...!?
Medjutim, kada je u pitanju pljacka, pa jos i oruzana, zadnja stvar je ulaziti u konflikt.
Das pare, kasnije pozoves policiju kada se sve smiri i to je to.
Nikakvo "kurchenje" nego "suradjivanje" sa kriminalcima. To je jednostavno tako.
Mislim, ko zna sta je sve bilo, kako se sve izdesavalo, ali zadnja stvar je da se opires (pogotovu ako oni zele samo novac).
Pod hitno zatvoriti sve kladionice u kojima radnici nisu fizicki odvojeni od kladionicara (neprobojno staklo + neprobojna vrata), i alarm na dohvat ruke.
Nije mi jasno kako to ove gaze ne urade?! Zar im se isplati gubiti tolike pare na pljackama, a da ne govorim o strahovima i zivotima tih djevojaka koje neduzne stradaju zbog mizerije.
Medjutim, kada je u pitanju pljacka, pa jos i oruzana, zadnja stvar je ulaziti u konflikt.
Das pare, kasnije pozoves policiju kada se sve smiri i to je to.
Nikakvo "kurchenje" nego "suradjivanje" sa kriminalcima. To je jednostavno tako.
Mislim, ko zna sta je sve bilo, kako se sve izdesavalo, ali zadnja stvar je da se opires (pogotovu ako oni zele samo novac).
Pod hitno zatvoriti sve kladionice u kojima radnici nisu fizicki odvojeni od kladionicara (neprobojno staklo + neprobojna vrata), i alarm na dohvat ruke.
Nije mi jasno kako to ove gaze ne urade?! Zar im se isplati gubiti tolike pare na pljackama, a da ne govorim o strahovima i zivotima tih djevojaka koje neduzne stradaju zbog mizerije.
-
Saraph
#36 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Boze mili dragi...e mor'o sam svega mi ovo napisat'
Pa ljudi, sta vise ova stoke treba da uradi da se ljudi probude?
Svako misljenje treba postovati, ali ima granica...evo kazu ljudi "mi postali divlji zapad, potezu oruzje bez razloga, ili preferirali bi" mi nesto, kao preferirali...cak stavise, jeli, parlament na pijaci Ciglane..ee Tito mili dragi...
Treba nama jos ratova, i deset genocida da u sebi prepoznamo malo dostojanstva i samopostovanja i od dronova postanemo ljudi.
Djevojka, sama u kladionici, sigurno nije prvi put da je uznemiravana, vjerovatno i ranije opljackana i maltretirana, i ni sama ne zna sta vise da uradi, ne moze se tuci, ne moze se odbraniti ni na koji nacin, osim oruzjem.
I udju pljackasi naoruzani, i traze pare, i djevojka umjesto para servira jadu metak, i ona primi tri, na poslijetku svi smo navijek znali ...da je ovaj sto je poginuo svetac, a djevojka baraba..., a bezbeli ovaj sto je umalo ubio...jadnik, smrc Boze mili, nije imao za hljeba...mor'o covjek pucat', nije im'o za hljeba, ali za pistolj jeste.
Djevojka sto trpi pijance, propalice i svakakve pljackase za 500-600 maraka neredovno primljene plate je kriva sto neko ne moze za te pare da radi, nego hoce sve i odmah, pistoljem, na djevojku...
Da Bogda se rodio neko ko ce nam sjeme obrisat', da se ova usrana nacija sjebe zauvijek, kad smo izgubili i ono malo ljudi sa mudima i savjescu u ratu, nek' i pederluk ovaj izbrise sa lica zemlje...
" ja bih preferirao"....e jebem ti zivot
Pa ljudi, sta vise ova stoke treba da uradi da se ljudi probude?
Svako misljenje treba postovati, ali ima granica...evo kazu ljudi "mi postali divlji zapad, potezu oruzje bez razloga, ili preferirali bi" mi nesto, kao preferirali...cak stavise, jeli, parlament na pijaci Ciglane..ee Tito mili dragi...
Treba nama jos ratova, i deset genocida da u sebi prepoznamo malo dostojanstva i samopostovanja i od dronova postanemo ljudi.
Djevojka, sama u kladionici, sigurno nije prvi put da je uznemiravana, vjerovatno i ranije opljackana i maltretirana, i ni sama ne zna sta vise da uradi, ne moze se tuci, ne moze se odbraniti ni na koji nacin, osim oruzjem.
I udju pljackasi naoruzani, i traze pare, i djevojka umjesto para servira jadu metak, i ona primi tri, na poslijetku svi smo navijek znali ...da je ovaj sto je poginuo svetac, a djevojka baraba..., a bezbeli ovaj sto je umalo ubio...jadnik, smrc Boze mili, nije imao za hljeba...mor'o covjek pucat', nije im'o za hljeba, ali za pistolj jeste.
Djevojka sto trpi pijance, propalice i svakakve pljackase za 500-600 maraka neredovno primljene plate je kriva sto neko ne moze za te pare da radi, nego hoce sve i odmah, pistoljem, na djevojku...
Da Bogda se rodio neko ko ce nam sjeme obrisat', da se ova usrana nacija sjebe zauvijek, kad smo izgubili i ono malo ljudi sa mudima i savjescu u ratu, nek' i pederluk ovaj izbrise sa lica zemlje...
" ja bih preferirao"....e jebem ti zivot
- kamen spoticanja
#37 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
lose,mnogo lose,iskreno se nadam da ce djevojka prezivjet...
dajte ljudi krv,kome se podudara krvna grupa,to je sad krucijalno...u ovakvim situacijama minute su vazne
jedan mladi zivot je u pitanju...
dajte ljudi krv,kome se podudara krvna grupa,to je sad krucijalno...u ovakvim situacijama minute su vazne
jedan mladi zivot je u pitanju...
- JThomas
#38 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
ljudi dragi, ne vrijedi život barabe života poštena čovjeka, čak ni za primjer. ne vrijedi, džaba je. jeble ga gazdine pare ga jeble...
- karanana
#39 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
pare su osigurane, a kao sto se iznad rece, sa gazdama tu nisu cista posla. cak mislim da njima pljacke odgovaraju jer konto osiguranja dobiju vise nego sto se opljacka. zato nikad u izvjestajima o pljackama kladionica ne znamo koliko je novca odneseno jer se te cifre napushu i naplate.chuchumbamayumbe wrote: Nije mi jasno kako to ove gaze ne urade?! Zar im se isplati gubiti tolike pare na pljackama, a da ne govorim o strahovima i zivotima tih djevojaka koje neduzne stradaju zbog mizerije.
-
maxell_sarajevo
#40 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
Odbrana mora biti srazmjerna napadu, ona je prva pucala,nazalost nas zakon je takav kakav jest.Prolaznik wrote:Prosvijetli me i citiraj gdje piše da ne smiješ ubiti u samoodbrani?maxell_sarajevo wrote:
Krajnja nuzda postoji kad kada je djelo ucinjeno da ucinitelj od sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojecu neskrivljenu opasnost koja se na drugi nacin nije mogla otkloniti, a ako pri tom ucinjeno zlo nije vece od onog koje je prijetilo.
- Prolaznik
#41 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Za "stručnjake": Krivični zakon BiH
Clan 10.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u nuznoj odbrani. (2) Nuzna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da ucinitelj od sebe ili drugog odbije istodobni protupravni napad i koja je srazmjerna napadu. (3) Ucinitelj koji prekoraci granice nuzne odbrane moze se blaze kazniti, a ako je prekoracenje ucinio zbog jake razdraz enosti ili straha izazvanog napadom, moze se i osloboditi od kazne. Krajnja nuzda
Clan 10.
(1) Nije krivicno djelo ono djelo koje je ucinjeno u nuznoj odbrani. (2) Nuzna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da ucinitelj od sebe ili drugog odbije istodobni protupravni napad i koja je srazmjerna napadu. (3) Ucinitelj koji prekoraci granice nuzne odbrane moze se blaze kazniti, a ako je prekoracenje ucinio zbog jake razdraz enosti ili straha izazvanog napadom, moze se i osloboditi od kazne. Krajnja nuzda
-
krusty
#42 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
maxell_sarajevo wrote: Odbrana mora biti srazmjerna napadu, ona je prva pucala,nazalost nas zakon je takav kakav jest.
Krajnja nuzda postoji kad kada je djelo ucinjeno da ucinitelj od sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojecu neskrivljenu opasnost koja se na drugi nacin nije mogla otkloniti, a ako pri tom ucinjeno zlo nije vece od onog koje je prijetilo.
genijalac
ako u tebe neko uperi pistolj, logicno je da ce pucati ako mu ne das pare zar ne ?
ti ga upucas prije nego on tebe i upravo si uradio to, otklonio opasnost od sebe
zato ne seri vise nego idi hvataj ove sto pljackaju kladionice i ostalu stoku po gradu
-
vruce pivo
#43 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Ja sam jednom dozivio situaciju u kojoj je pistolj bio uperen prema meni...
Tada mozak ne radi,noge se odsjeku,adrenalin udari u glavu,a odluku koju donosite da li cete okrenuti ledja i pobjeci, pruziti otpor ili poslusati naredbu donosite u jednoj sekundi...Cini mi se da je Amela donjela pogresnu odluku i nadam se da je to nece kostati zivota...
Tada mozak ne radi,noge se odsjeku,adrenalin udari u glavu,a odluku koju donosite da li cete okrenuti ledja i pobjeci, pruziti otpor ili poslusati naredbu donosite u jednoj sekundi...Cini mi se da je Amela donjela pogresnu odluku i nadam se da je to nece kostati zivota...
- chuchumbamayumbe
#44 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
Jel provjereno da je ona prva pucala!?maxell_sarajevo wrote:Odbrana mora biti srazmjerna napadu, ona je prva pucala,nazalost nas zakon je takav kakav jest.Prolaznik wrote:Prosvijetli me i citiraj gdje piše da ne smiješ ubiti u samoodbrani?maxell_sarajevo wrote:
DOk se ne izvrsi istaga sve je preuranjeno, ali mi zao cure pravo. Eto, ja imam njenu krvnu grupu, ali nisam u Sarajevu.
Nadam se da ce ono djubre uhvatiti sto prije i osuditi ga kako treba!!!
Znaju li se imena zlikovaca?!
- JThomas
#45 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
pustite ba nužnu odbranu, život je u pitanju, to se cijeni u svakoj konkretnoj situaciji je li srazmjerno ili nije, a mislim da nema sudije koji bi je osudio ovdje...samo da cura preživi da do toga dođe.
- Vares City
#46 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Daj Boze da je obojicu roknula!!!!!!Dile wrote:jedan gad manje... samo da se djevojka izvuce...
,..samo da prezivi,..
-
skojotovski
#47 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
evo upratih na TVSA ide apel za darovanje krvi 
-
maxell_sarajevo
#48 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladinoca Derby
Kako znas da su uperili pistolj, mozda su neki ljubavni problemi između njih bili, kako znas da je pljacka bila?krusty wrote:maxell_sarajevo wrote: Odbrana mora biti srazmjerna napadu, ona je prva pucala,nazalost nas zakon je takav kakav jest.
genijalac
ako u tebe neko uperi pistolj, logicno je da ce pucati ako mu ne das pare zar ne ?
ti ga upucas prije nego on tebe i upravo si uradio to, otklonio opasnost od sebe
zato ne seri vise nego idi hvataj ove sto pljackaju kladionice i ostalu stoku po gradu
Mnogo pitanja malo odg.Odosmo mi u off, zelim ovoj djevojci sve najbolje.
Policija ne moze ove stvari sprijeciti jer ne mogu biti u svakoj kladionici kao sto se onaj jedan zadesio u banci.
-
barby02
#49 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Mozda je najteze pitanje otkud Ameli oruzije? Njoj svaka cast ! Na kraju, tu je veliko pitanje momenta, kako bi ona odreagovala u drugoj postavci situacije (to je za istrazitelje- mi nagadjamo). Momenti su u pitanju , ni ja ne znam kako bih reagovala da sam tamo i da mi se to desilo i da sam imala pistolj. . . . . Sve ovo je previse zalosno za ovaj grad. . a sutimo li? Sutimo !
Nego ima li iko da zna, kako je djevojka? U ovoliko sati nije vise na operacionom stolu. . .
Nego ima li iko da zna, kako je djevojka? U ovoliko sati nije vise na operacionom stolu. . .
- perfect_guy
#50 Re: Pljacka-Ubistvo-Kladionica Derby
Krivični zakon BiH kaže:
Nužna odbrana
Član 24.
(1)
Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2)
Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno predstojeći protupravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3)
Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.
Krajnja nužda
Član 25.
(1)
Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2)
Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.
(3)
Učinitelj koji sam izazove opasnost ali iz nehata, ili prekorači granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod osobito olakšavajućim okolnostima, može se i osloboditi od kazne.
(4)
Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se opasnosti.
http://www.sudbih.gov.ba/files/docs/zak ... _tekst.pdf
Nužna odbrana
Član 24.
(1)
Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2)
Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno predstojeći protupravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3)
Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.
Krajnja nužda
Član 25.
(1)
Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2)
Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.
(3)
Učinitelj koji sam izazove opasnost ali iz nehata, ili prekorači granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod osobito olakšavajućim okolnostima, može se i osloboditi od kazne.
(4)
Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se opasnosti.
http://www.sudbih.gov.ba/files/docs/zak ... _tekst.pdf