Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
-
GaRGa
#26 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
Sto se tice staza Jahorina je penzionerska planina, pravo dosadna za skijanje u poredjenju sa Bjelasnicom.
- Alfons Kauders
#27 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
jest, kad rade kotlovi... sto je u prosjeku svaki peti put kad odem gore...GaRGa wrote:Sto se tice staza Jahorina je penzionerska planina, pravo dosadna za skijanje u poredjenju sa Bjelasnicom.
-
Semiramida
#28 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
Kad je ZOI84 ponudio sezonske ski karte za 290KM (Bjelašnica i Igman), kao pasionirani skijaš, rekreativac, smatrala sam da je to dobra investicija (jer se isplati za nekih 8-9 dana, ako se uzimaju dnevne karte koje su valjda 35KM), te kupila kartu.
I u principu sam zadovoljna: idem na skijanje kad god mogu. Desi se da nekad ne rade svi liftovi, desi se da ne urade sve staze, parking je skup, gorivo je skupo, al' šta sad?! I prije rata je skijanje bilo skup sport. Ako već idem na planinu, idem da mi bude lijepo, a ne da mrzim sve koji rade na i oko skijališta, političare i guzonje s apartmanima.
Jahorina je ljepša od Bjelašnice, to je općepoznato. Obično ima i više snijega i više sunca, bolje kapacitete itd. Al' eto, nekom je ugođaj skijati na jednoj, a nekom na drugoj planini. Planiram skoknuti na Jahorinu nekad u martu, kad se zasitim divljakuše Bjelašnice.
Bilo bi super kad bi se, recimo iduće godine, moglo organizovati da sezonski ili sedmični ski-pass vrijedi za sve olimpijske planine. Valjda to nije toliko nemoguće.
BTW, skijati u Austriji / Italiji / Francuskoj (da ne govorimo o daljim destinacijama) i dalje je cjenovno neuporedivo skuplje od naših planina, ali više i pruža. Samo sedmični ski-pass je cca 170€...
I u principu sam zadovoljna: idem na skijanje kad god mogu. Desi se da nekad ne rade svi liftovi, desi se da ne urade sve staze, parking je skup, gorivo je skupo, al' šta sad?! I prije rata je skijanje bilo skup sport. Ako već idem na planinu, idem da mi bude lijepo, a ne da mrzim sve koji rade na i oko skijališta, političare i guzonje s apartmanima.
Jahorina je ljepša od Bjelašnice, to je općepoznato. Obično ima i više snijega i više sunca, bolje kapacitete itd. Al' eto, nekom je ugođaj skijati na jednoj, a nekom na drugoj planini. Planiram skoknuti na Jahorinu nekad u martu, kad se zasitim divljakuše Bjelašnice.
Bilo bi super kad bi se, recimo iduće godine, moglo organizovati da sezonski ili sedmični ski-pass vrijedi za sve olimpijske planine. Valjda to nije toliko nemoguće.
BTW, skijati u Austriji / Italiji / Francuskoj (da ne govorimo o daljim destinacijama) i dalje je cjenovno neuporedivo skuplje od naših planina, ali više i pruža. Samo sedmični ski-pass je cca 170€...
- karanana
#29 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
ovo sa sezonskom za 290 jeste bila dobra investicija. doduse izgledala je kao losa zbog nedostatka snijega u decembru i pocetkom januara. medjutim izgleda da ce se apsolutno isplatiti u februaru i martu za one koji imaju vremena i novca za dodatna sranja (parking, benzin....)
bez daljnjeg da je 35 ili 39 dnevna skupa, ali nekako mi 27 izgleda psiholoski prihvatljivom i nekako realnom u kombinaciji sa novim i brzim liftovima. ta razlika u cijeni ce mi pokriti dio goriva ili parking. i ja bih volio da im je ova cijena cijelu sezonu ali nije ni sada lose sto su znizili. pa sad i ima najvise snijega.
bez daljnjeg da je 35 ili 39 dnevna skupa, ali nekako mi 27 izgleda psiholoski prihvatljivom i nekako realnom u kombinaciji sa novim i brzim liftovima. ta razlika u cijeni ce mi pokriti dio goriva ili parking. i ja bih volio da im je ova cijena cijelu sezonu ali nije ni sada lose sto su znizili. pa sad i ima najvise snijega.
- Alfons Kauders
#30 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
nazalost sezonsku ne uzimamo cisto zato jer volim sharati... s rajom najcesce idem na jahorinu, a kad uhvatim radni dan, onda picim sam na bjelasnicu...karanana wrote:ovo sa sezonskom za 290 jeste bila dobra investicija. doduse izgledala je kao losa zbog nedostatka snijega u decembru i pocetkom januara. medjutim izgleda da ce se apsolutno isplatiti u februaru i martu za one koji imaju vremena i novca za dodatna sranja (parking, benzin....)
da nisu takvi idioti napravili bi jedinstvenu kartu i svi sretni...
- macan prvi
#31 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
Moze li mi neko ovo reci: uz pretpostavku idealnih uslova (uredjene staze, dobri hotelski kapaciteti, mekani jastucici pod guzom u ski-liftovima
), sta biste rekli koja je planina zahtjevnija za skijasa? Je li Bjelasnica stvarno toliko strmija u odnosu na Jahorinu? Nazalost nemam toliko licnog iskustva na tim planinama pa da sam znam. 
-
salihh
#32 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
jahorina je za sminkere, bjelasnica je za skijase...macan prvi wrote:Moze li mi neko ovo reci: uz pretpostavku idealnih uslova (uredjene staze, dobri hotelski kapaciteti, mekani jastucici pod guzom u ski-liftovima), sta biste rekli koja je planina zahtjevnija za skijasa? Je li Bjelasnica stvarno toliko strmija u odnosu na Jahorinu? Nazalost nemam toliko licnog iskustva na tim planinama pa da sam znam.
- dzenan_tr
#33 Re: Vlasic i Bjelasnica? Sta je to?
@ Jefferson:
Vlasnik liftova na Vlašiću je Općina Travnik i od kad su pušteni u funkciju nakon rata dozvolu za korištenje stalno je dobijao jedan, isti čovjek ili grupa ljudi koju on predstavlja. Pa, ako je kupio te trosjede, zar ne bi bilo bolje da ih postavio nego da mu truhnu u skladištu, i ako mu Općina već tolike godine daje koncesiju na korištenje liftova zašto bi ju doslovno bilo briga voze li se skijaši u trosjedima ili ih vuku sidra??? A, ako ja griješim u prethodnom, koji je onda razlog pa su staze na Vlašiću u jako lošem stanju? Lično mislim da niko ne želi uložiti novac u zajednički interes, u ovom slučaju u infrastrukturu i staze, bar ne dok "zajednički interes" ne postane "d.j.l." i da se do tad samo vlada po paroli "uloži minimalno izvuci maksimalno". I onda dolazimo do onoga čega si se ti samo dotakao, dok se "oni" dogovore čiji će sve biti "zajednički interes" vrijeme prolazi... Nama, ali i njima...
Vlasnik liftova na Vlašiću je Općina Travnik i od kad su pušteni u funkciju nakon rata dozvolu za korištenje stalno je dobijao jedan, isti čovjek ili grupa ljudi koju on predstavlja. Pa, ako je kupio te trosjede, zar ne bi bilo bolje da ih postavio nego da mu truhnu u skladištu, i ako mu Općina već tolike godine daje koncesiju na korištenje liftova zašto bi ju doslovno bilo briga voze li se skijaši u trosjedima ili ih vuku sidra??? A, ako ja griješim u prethodnom, koji je onda razlog pa su staze na Vlašiću u jako lošem stanju? Lično mislim da niko ne želi uložiti novac u zajednički interes, u ovom slučaju u infrastrukturu i staze, bar ne dok "zajednički interes" ne postane "d.j.l." i da se do tad samo vlada po paroli "uloži minimalno izvuci maksimalno". I onda dolazimo do onoga čega si se ti samo dotakao, dok se "oni" dogovore čiji će sve biti "zajednički interes" vrijeme prolazi... Nama, ali i njima...