sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Edin H.

#26 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Edin H. »

Jescemo zlatnim kasikama :oops:
detroit-mercy

#27 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by detroit-mercy »

trgovina je losa nafaka da bi se jedna drzava bazirala na njoj. Proizvodnja ce da ode u helac, a kad se lova ne proizvodi trgovina ti je ko teret.
Uz sve to covjek je ovdje jako lijepo objasnio disneyland zvani EU
Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumunja koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion.

Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje.

Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.

U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.

Njemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagađivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki dio prljave industrije prebacila u Češku.

Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.

Prošle godine u veljači sam jedne nedjelje u vijestima na radiju u osam sati čuo u špici krajnje uznemirujuću vijest - U Mađarskoj građani nezadovoljni s EU izišli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vijesti, međutim Mađarska se nije više spominjala. Navečer sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom događaju ni riječi.

Znači da je saborska komisija za informiranje već reagirala. Nakon par dana stjecajem okolnosti sreo sam se s nekim Mađarima pa sam upitao što je to bilo. Najprije nisu shvaćali na što mislim, a kada sam im objasnio što je bilo na vijestima, odmahnuli su rukom i rekli "Ma kod nas su stalno neke demonstracije protiv EU".

E pa sada se pitam gdje je demokracija, gdje je sloboda štampe, kojom se toliko busamo u prsa.

Tvrdim da je to zato jer bi protiv EU bilo ne 50% građana RH, već 90%da ovakve vijesti prikažu na našoj televiziji. Bojim se da na kraju građani neće niti glasovati o ulasku u EU, već će do tog vremena Sabor promijeniti Ustav, pa će Sabor mjesto nas donijeti najbolje rješenje, a to je ulazak u EU, jer znaju da su im izgledi da narod glasa za EU veoma mali.

Tako je bilo u Nizozemskoj i Sloveniji, kada su kroz ispitivanje javnog mijenja shvatili da će narod biti protiv ulaska u EU.

Kada se puk pobunio što se nije izišlo na referendum, odgovor je bio:" Vi ste glasali za našu stranku, koja je u svom programu imala ulazak u EU i mi sada samo izvršavamo ono što smo vam u predizbornoj kampanji obećavali".

Nadalje, zašto Ustav EU nije prošao u Francuskoj i Nizozemskoj, zašto su pribjegli Lisabonskom sporazumu, zašto Lisabonski sporazum prihvaćaju parlamenti, zašto ga ne daju na referendum?

Zato jer bi prošli kao u Irskoj, a u Irskoj znamo nisu prošli.

Da li su naši političari svjesni toga što čine ovom narodu? Da li su svjesni toga da će ulaskom u EU u vrlo kratkom roku sva dobra prijeći u vlasništvo bjelosvjetske mafije i da će naš narod biti najamna radna snaga, bolje rečeno robovi.

Oni nisu svjesni da kada vlasnik plati porez na dobit, ostatak dobiti završava van granica RH Samo ako je vlasnik Hrvat ta dobit se opet investira u RH.

Znam dobro o čemu pričam, jer sam donedavno radio u stranoj tvrtci i znam koliko novca je svake godine vlasnik odnosio iz RH.

Što je to potaklo sve naše stranke da u svojim programima gotovo svi (osim nekih malih stranaka) imaju ulazak u EU. Kao jedini logični odgovor nameće mi se misao da su kupljeni, jer bogatoj EU (s velikim osjećajem za pronalaženje zlatnog rudnika) nije problem podijeliti našim političarima stotinjak milijuna eura da bi ovi napravili sve što se od njih traži. Njima investirati taj novac je kao meni dati prosjaku 5 kuna.

ImageZar nitko ne vidi da su vodeće članice EU (Engleska, Francuska, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Njemačka), sve od reda bile kolonijalne sile, da su kolonije osvojili ratom, da su u tim ratovima poubijali milijune ljudi i opljačkali sve što se opljačkati moglo. Ali sve što su oružjem dobili, oružjem su i izgubili. Sada imaju muzeje pune umjetnina, zlata, bjelokosti i dragulja, ali imaju i izdajnike (one koji su za njih ratovali u vlastitoj domovini protiv vlastitog naroda), koji su im sada problem (U Francuskoj: Marokanci, Tunižani, Alžirci, Mauri i.t.d.).

London ima preko 50% obojenog stanovništva, a da ne pričamo o tome na što sliči Nizozemska) i izvor su kriminala. Sada imaju i jedno veliko iskustvo, pa su poučeni Aljaskom, koju su SAD kupile od Ruskoga cara došle do zaključka: što se otme oružjem, oružjem se može vratiti, ali što se kupi, može se samo kupnjom vratiti, pa su sada krenuli osvojiti svijet na novi način: globalizacijom.

Pročitajte malu plavu knjižicu EU-a, koja se zove Ustav EU-a, u kojoj sve piše...

I sada su te zemlje lansirale priču o globalizaciji.
Što se to krije iza globalizacije? Globalizacija je kolonizacija bez ispaljenog metka.

I mi nasjedamo tim hohštaperima, koji nas uče što je to demokracija, što je dobro, a što je zlo, a do jučer su sijali smrt širom svijeta.

Istrijebili su cijele civilizacije. Najveći demokrati na ovome svijetu, SAD, donedavno su imali robove, a do jučer se nisu vozili u istim autobusima sa crncima, dok je Dubrovačka republika 1642. Godine donijela zakon o ukidanju ropstva, dakle u vrijeme kada je Sjeverna Amerika još bila engleska kolonija i nije postojala kao država (SAD su oformljene kao država 1776. godine).

I sada im je taktika da žrtvu najprije bace na koljena (najčešće kroz financijska zaduženja), a onda dolaze s kovčezima novca, odvjetnicima i ugovorima, pa sve vrijedno kroz kratko vrijeme promijeni vlasnika, naravno za sitan novac, jer i kralj u pustinji, kada umire od žeđi, daje kraljevstvo za kap vode.

Ja jesam za EU, ali ne EU s ovakvom politikom, politikom koju vode kapitalisti, a ne političari.

Kakva je to politika kada su kapitalisti zbog svoje gramzljivosti, pohlepe i nepresušne želje za što većim bogatstvom svoj kapital radi veće zarade prebacili u Kinu (gdje radnik radi za 1 $ dnevno), a radnike uz čiju pomoć su stekli taj isti kapital šalju na burzu, da bi robu proizvedenu u njihovim tvornicama u Kini dopremili u EU da je prodaju svojim dojučerašnjim radnicima, koji sada žive od socijalne pomoći.

Tako su do sada uništili tekstilnu industriju u EU, obućarsku industriju, načeli drvno- prerađivačku industriju, automobilsku industriju i.t.d.

Tvrdim da ovakva politika EU nije dobra, da se bazira samo na kapitalu, a za čovjeka više nitko ne brine. Sada više nije dovoljno raditi radnim danom što bi rekli Zagorci od ve do ve, već je potrebno raditi i subotom i nedjeljom, ali to samo kod nas, dok ti isti centri u svojim matičnim državama nedjeljom ne rade (Austrija i Njemačka).

No, ta politika je politika rezanje grane na kojoj se sjedi, jer kada 50% radnika u EU završi na burzi, a druga polovica više ne bude mogla plaćati socijalu radnicima na burzi, ponovo će poteći krv potocima. Da li će se to krvoproliće zvati Oktobarska ili Francuska revolucija nije bitno, ali to je s ovakvom politikom EU neminovno.

Bogataše u EU kod nas najviše zanima Slavonska ravnica, izvori pitke vode i naša obala zajedno s otocima. Industrija ih ne zanima, to imaju kod sebe u Koreji, Kini, Vijetnamu, Turskoj i Indiji.

Njih naša industrija koja im konkurira smeta. Nju treba uništiti. Pogledajte samo kakav pritisak rade na našu vladu u vezi brodogradilišta. Naša brodogradilišta im smetaju jer konkuriraju Korejskima, koja su u njihovom vlasništvu. To opravdavaju slobodnim tržištem i zaštitom tržišnog natjecanja.

Kad smo već kod slobodnog tržišta, da kažem i to da je njihova teorija da sve što nije profitabilno, dakle što ne može na tržištu opstati, treba propasti.

Ali to pravilo važi samo za neke, iako tvrde da smo svi jednaki (sve svinje su jednake, samo su neke jednakije, Orwell), pa pitam se zašto onda sada u ovoj krizi nisu pustili da propadnu sve banke u EU i SAD-u, jer su po toj logici trebale propasti, zašto su automobilskoj industriji dali financijsku injekciju, zašto je samo Amerika, da spasi svoje gospodarstvo, žrtvovala preko tisuću petsto milijardi USD?

Zar mi dotacijama ne spašavamo svoje gospodarstvo? Zar nije bolje da im pomognemo sa dva tri milijuna USD, nego da ti radnici završe na burzi, gdje će koštati proračun desetak puta više?

Dakle mi sve slijepo vjerujemo tim bjelosvjetskim lažovima. Možda ćete reći da sam pregrub u iznošenju svojih ocjena. Ne nisam pregrub, ja sam očajan, mogu ovo pismo poslati i u novine ali one ga neće objaviti.

Goebbels, Hitlerov šef propagande je za ove današnje managere propagande bio dječji vrtić. Ovi danas su učenici Američkog agresivnog marketinga rođenog u potrošačkom društvu (Marketing, što je to ustvari?

Jedna definicija kaže da je potrošačko društvo izgradilo marketing, koji je sposoban čovjeka uvjeriti da kupi nešto što mu ne treba, za novac koji nema-karticu). To pak znači da čovjeka treba nagovoriti da se što više zaduži, jer je onda s njime lakše vladati.

Ako čovjek nikome ništa ne duguje, tada si može puno toga dopustiti, ali ako duguje, za auto, za kuću ili stan, dovoljno mu je priprijetiti otkazom i čovjek šuti, jer ako ostane bez posla, ostat će bez svega, a nitko ne želi ostati bez egzistencije i dobara koja je stjecao mukotrpnim radom, pogotovo kada iza sebe ima obitelj, koja je svakom radniku svetinja.

Koliko su lažljivi, sjetit ćete se i sami, kada Vas podsjetim na obećanja stranih banaka. Dok nisu imali pristup u RH, onda su nas uvjeravali da ako im otvorimo vrata, da ćemo imati kamatu istu kao i u njihovim matičnim državama (kod njih je sada kamata 3%, a kod nas 13%).

Kada su ušli obećavali su tvrtkama, koje pređu k njima iz tadašnjeg SDK, da će im platni promet raditi besplatno. No naše tvrtke na to nisu nasjedale, pa su onda dr. Šošić i dr. Đodan javno popljuvali SDK, nazvavši SDK komunističkim mastodontom, koji treba ukinuti (jer takvo što ne postoji nigdje u svijetu), a poslovne subjekte prebaciti u poslovne banke. Napokon su donijeli zakon koji je tvrtke prisilio da račune i novac prebace u poslovne banke, ali tog časa više nijednoj banci nije palo na pamet održati obećanje o besplatnom platnom prometu, štoviše cijena platnog prometa je poskupjela otprilike pet puta.

U tim istim bankama danas možete dobiti kredit za auto, kamion ili bilo što drugo proizvedeno na zapadu u roku par sati do par dana, dok za recimo farmu krava kredit će naš seljak ganjati par godina.

Naša vlast je po meni učinila najveći propust 1992. godine, kada je u pretpristupnim ugovorima s EU potpisala da će otvoriti naše tržište europskim proizvodima i da će prodati banke. Tim potezom smo uništili domaću industriju, poljoprivredu i tržište novca - ili rečeno šahovskom terminologijom, poklonili smo protivniku kraljicu i topove.

Da nastavim sa šahovskom terminologijom: naša vlada igra šah s EU, a ima znanje početnika, koji zna samo kako se vuku figure, dok protivnik zna desetak poteza unaprijed i unaprijed zna gdje će nas navući na tanki led i matirati, odnosno postići sve ono što su naumili.

Za ulazak u EU najprije su nam uvjetovali suradnju s Haškim sudom. Zatim smo morali izručiti generala Gotovinu, pa smo morali prihvatiti ZERP, sada ćemo morati dati Slovencima 90% onoga što traže i tako malo po malo, najednom ćemo se naći na koljenima bez hlača.

Ako se samo malo suprotstavimo, izvući će asa iz rukava, a to je da će preko noći zatražiti povrat svih dugova, što je ovoga časa oko 50 milijardi USD.

I što mislite što nas onda čeka?

Čeka nas jedino moguće, a to je uvođenje maksimalnih poreza na sve moguće i nemoguće, od poreza na rogatu stoku za seljake, porez na višak stambenog prostora, porez na vikendice, aute (neke od tih poreza već imamo, ali će sada biti nekoliko puta veći), porez na porez - i do čega će to dovesti?

Dovest će do drastičnog pada cijena nekretnina i do općeg kolapsa u zdravstvu, školstvu i trgovini.

I sada je jasno zašto EU inzistira na brzom sređivanju gruntovnice i zemljišnih knjiga.

Prošle godine, naš bivši premijer je rekao da je Hrvatska jedna velika obitelj, s čime se ja u potpunosti slažem, samo se pitam da li je u njegovu malu obitelj dolazila policija i centar za socijalni rad raditi reda ili je taj red radio sam, pa se pitam zašto mu u velikoj obitelji EU treba raditi reda?

Nadalje, mnogi besplatni programi EU su izmišljeni za to da pripreme teren za dan D. Npr. program po kojem emisari EU uče naše lumene kako gospodariti društvenom imovinom, a za to im trebamo dati popis društvene imovine s procjenom vrijednosti. Da li Vam to što govori?
[/quote]

Problem primjera koje navodis je za koga je radjeno istrazivanje ili intervjui. Za one koji su protiv EU naces hiljadu ovakvih nezadovoljnika, za one koji su za EU naces na hiljade njih koji su zadovoljni.
Zato ovakvi primjeri nisu uopste releveantni, oni samo sluze da bi neko u ovom slucaju si ti podrzao svoju tezu/hipotezu da je EU kurac. Sada ja ti mogu naci odredjene primjere koji ce podrzati moju tezu da je EU blagostanje.
U principu se gledaju generalni trendovi, je li ukupnom stanovnistvu Madjarske bolje sa EU ili bez EU, ili Rumunije, Njemacke, Danske, nije bitno koga. Na drugu stranu treba staviti a sta da nisu u EU, da li bi Madjarska, Poljska, Rumunija imali istu stopu razvoja ili ne.
Koliko drzava je u liniji i ceka na red za uclanjenje a koliko je u liniji i ceka na red za ispisnicu iz kluba. EU nosi odredjene pogodnosti i benficija ali u isto vrijeme ti daje obaveze i pravila. Mi Bosanci smo po principu uzeti sve pogodnosti i prednosti ali ko hebe obaveze i duznosti, pravila najmanje.
Sada reci mi sta je druga opcija EU po tebi, mozda muda u sake pa po cio dan uz i niz Rondo..
mostarac

#28 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by mostarac »

mi nemamo izbora i nas niko i ne pita. Svidjalo nam se ili ne mi cemo uci u EU.
Postaviti pitanje da li bi madjarskoj ili rumuniji bilo bolje bez EU nije dobro ako pitas da li bi samoj madjarskoj ili samoj rumuniji bilo bolje van EU. Naravno da ne bi. Nikome ne bi, jer izolacija nikad nikom nije donijela srecu pa ne bi ni madjarskoj, ni rumuniji, ni bilo kome drugome.
Da li bi obicnom covjeku u madjarskoj i rumuniji, a takvih je najvise, bilo lakse da se napravila nekakva srednjeevropska unija kao partner EU i da li bi se te drzave razvijale na jedan primjereniji i ljudima prihvatljiv nacin mislim da bi. To bi bilo idealno rjesenje za postkomunisticke zemlje, ali njih niko nije pitao, niti je iko pitao njihov narod.
Ispisnicu iz EU jos niko nije predao iz jednostavnog razloga, a to je da izolacija uvijek vodi najgorem rjesenju.
Generalno EU je nesto na sta smo prisiljeni i gdje mora da idemo, ali nije nesto gdje cemo profitirati. Profitirat ce kapital, ali vecina ljudi ce da zivi i gore nego danas, jer vecina ljudi nema kapital i nisu kapitalisti.

EU koja stoji na ovakvim principima, a koji su principi dam ti marku da se dovedes u stanje da ti mogu uzet 10, ce prije ili kasnije dozivit krah. Pitanje je samo ko ce prvi imati dovoljno hrabrosti da joj kaze "Dovidjenja, gospodo i hvala lijepa. Od vas vise ni aspirin".
Romanija

#29 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Romanija »

Kratkorocno i srednjerocno se nece promjeniti nista, osim sto ce se lakse dobijati neke crkavice od EU pomoci ze pojedine investicije. S druge strane nad BiH glavom ce visiti malj koji ce uvjek prijetiti da je tresne u glupu titntaru (primjer Bugarske).
Dovoljno je pogledati u kakvom se stanju nalaze Grcka, Portugal, pa cak i Spanija nakon svih ovih godina u EU, pa se mozde zakljuciti da ni dugorocno malo ce se sta promjeniti. Samo primjer Grcke gdje se prijavljuju desetine hiljada nepostojecih stabala maslina kao podloga za subvencije, ili gdje vozaci drzavnih firmi zaradjuju i do 3000 Euroa mjesecno a plata se finansira iz kojekakvih drzavnih budzeta, daje BiH veoma crnu buducnost u EU. Sve je do mentaliteta i ustroja drustva, a to je vec odredila istorija ovih prostora u proteklim vijekovima.
Ionako ogromnoj vecini BiH populacije ulazak u EU pocinje i zavrsava sa ukidanjem tih prokletih viza za koje se misli da ce donijeti neku bolju buducnost.
A fino nam je onaj lord za rata govorio: 'Don't dream the dreams!'.
Last edited by Romanija on 01/04/2010 14:41, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#30 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Romanija wrote:Kratkorocno i srednjerocno se nece promjeniti nista, osim sto ce se lakse dobijati neke crkavice od EU pomoci ze pojedine investicije. S druge strane nad BiH glavom ce visiti malj koji ce uvjek prijetiti da je tresne u glupu titntaru (primjer Bugarske).
Dovoljno je pogledati u kakvom se stanju nalaze Grcka, Portugal, pa cak i Spanija nakon svih ovih godina u EU, pa se mozde zakljuciti da ni dugorocno malo ce se sta promjeniti. Samo primjer Grcke gdje se prijavljuju desetine hiljada nepostojecih stabala maslina kao podloga za subvencije, ili gdje vozaci drzavnih firmi zaradjuju i do 3000 Euroa mjesecno a plata se finansira iz kojekakvih drzavnih budzeta, daje BiH veoma crnu buducnost u EU. Sve je do mentaliteta i ustroja drustva, a to je vec odredila istorija ovih prostora u proteklim vijekovima.
Ionako ogromnoj vecini BiH populacioje ulazak u EU pocinje i zavrsava sa ukidanjem tih prokletih viza koje ce donijeti neku bolju buducnost.
obrazlozenja su ti pravo romanijska

:lol: :lol: :lol: :lol:
cuj: ne treba uc u EU zato sto su grci lopovi prijavili milione stabala maslina i sad su u dugu tri pokoljneja u buducnost :lol: :lol: :lol:
respo

#31 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by respo »

promijen it ce se sama europska unija :D
Romanija

#32 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Romanija »

Toto wrote: obrazlozenja su ti pravo romanijska

:lol: :lol: :lol: :lol:
cuj: ne treba uc u EU zato sto su grci lopovi prijavili milione stabala maslina i sad su u dugu tri pokoljneja u buducnost :lol: :lol: :lol:
Odgovorio si i sebi i meni. A sad sto te gabri za pokoljenja, shvatam, ima ih jos koji misle da ce sa EU i dzep biti dublji za jamit' stosta.
fini dečko

#33 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by fini dečko »

Edin H. wrote:Jescemo zlatnim kasikama :oops:
Ja već jedem :oops: , ovo obećanje su mi oni prethodni ispunili :oops:
susc_ovjek

#34 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by susc_ovjek »

Da bi ljudi dobro zivjeli u BiH, moraju se donijeti odredjeni zakoni.
S obzirom da mi imamo politicare nizasta, jedini nacin da ih donesu je taj da nas neko uslovljava donosenjem tih zakona.
EU nas uslovljava i EU postavlja standarde koje svaka clanica mora pratit.
Ko hoce da shvati, shvatit ce.

Evo i primjer. Njemacka je prva uvela biometrijske pasose za svoje gradjane. Niko ih nije tjerao, niti su morali, jednostavno je strucnjak doso i reko, nama to treba, i oni su to napravili. BiH nije takva, niti ce bit u dogledno vrijeme!!!!
BiH to jos vise treba, BiH je nudjeno da to uradi (pare i znanje) prije svih u europi, da budemo primjer drugima! Ali nasi politicari su to jednostavno ostavili po strani i nisu to uradili sve dok ih neko nije natjero da urade (uslovi za bezvizni rezim). Ovo govori o tome koliko nama to treba, tj. koliko mi ne mozemo sami, jer narod nikad nije vidio nista bolje pa mnogo kaki o tome kako je Bosna najbolja u svemu i 'kako ovo nema nigdje u svijetu'.

Da se razumijemo, ovih 'glupih' i malih propisa je na more.. koje pomazu svakom sloju u drustvu.
Npr.
U EU radnik je maksimalno zasticen i ne moze ga poslodavac hebavat u zdrav mozak.
U Njemackoj covjek ne moze da radi a da ne dobiva platu, jer ga je drzava zastitila.
Veoma jednostavno, kad firma nema para da da plate, mora da prijavi bankrot, ako ne prijavi, covjek koji je nadlezan za to je krivicno odgovoran (ide u zatvor), kada prijavi, drzava placa 3 plate i to je ujedno i rok da se firma oporavi. U ta 3 mjeseca radnik zna da mora trazit drugi poso. Nakon toga, zdravo, kapak!

Znaci, ko je protiv EU, za mene nije normalan!
Cak i kad bi nasli naftu ovdje da mozemo da zivimo mnogo bogato i da nam finansijski ne treba pomoc, ja bih opet bio za EU zato sto znam da je nas narod takav da nikad nece izglasat vlast koja je normalna i koja zna napravit propise da zastiti svoj narod zakonima.

Toliko...
simonese

#35 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by simonese »

moderni robovi
"ja radim na plantazi od pamuka"
udrch

#36 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by udrch »

Nećemo više nikad ratovati :D
detroit-mercy

#37 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by detroit-mercy »

mostarac wrote:mi nemamo izbora i nas niko i ne pita. Svidjalo nam se ili ne mi cemo uci u EU.
Postaviti pitanje da li bi madjarskoj ili rumuniji bilo bolje bez EU nije dobro ako pitas da li bi samoj madjarskoj ili samoj rumuniji bilo bolje van EU. Naravno da ne bi. Nikome ne bi, jer izolacija nikad nikom nije donijela srecu pa ne bi ni madjarskoj, ni rumuniji, ni bilo kome drugome.
Da li bi obicnom covjeku u madjarskoj i rumuniji, a takvih je najvise, bilo lakse da se napravila nekakva srednjeevropska unija kao partner EU i da li bi se te drzave razvijale na jedan primjereniji i ljudima prihvatljiv nacin mislim da bi. To bi bilo idealno rjesenje za postkomunisticke zemlje, ali njih niko nije pitao, niti je iko pitao njihov narod.
Ispisnicu iz EU jos niko nije predao iz jednostavnog razloga, a to je da izolacija uvijek vodi najgorem rjesenju.
Generalno EU je nesto na sta smo prisiljeni i gdje mora da idemo, ali nije nesto gdje cemo profitirati. Profitirat ce kapital, ali vecina ljudi ce da zivi i gore nego danas, jer vecina ljudi nema kapital i nisu kapitalisti.

EU koja stoji na ovakvim principima, a koji su principi dam ti marku da se dovedes u stanje da ti mogu uzet 10, ce prije ili kasnije dozivit krah. Pitanje je samo ko ce prvi imati dovoljno hrabrosti da joj kaze "Dovidjenja, gospodo i hvala lijepa. Od vas vise ni aspirin".
Veoma vidiljivo je sta godine izlolacije rade od ljudi, jednostavno postaju nepovjerljivi prema svemu, pa je ta Europa neki bauk koji nam prijeti svima nad glavom. Uglavnom, ovdje citajuci se stice dojam sa ljudi u EU ne zive, ne skoluju se, ne lijece se, da nista bod bogom ne funkcionise osim izrabljivanja. Na suprot tome Bosna koja je sva u kurcu, koja je po svim paramterima u supku, u kojoj vlada bezakonje, nepotizam, korupcija i sta sve ne jos se nesto se nesto kurci i kofrci i nalazi u svemu dlaku u jajetu.
Cista analogija svemu tome, vec godinama se nalazim vani, zivio sam u vise drzava od Evrope do Amerike, sretao mnogo ljudi i td.
Karakteristicno za sve ljude koji dolaze iz ovih podneblja da imaju potrebu da se kurce a niko ne zna sa cime. Tako kada sretnes Albance, Srbe, Bosance, Rumune, svima je jedna te ista prica, kako u svijetu nista ne valja, kako su oni svi samo tako zivjeli, sve znaju, sve imaju, ma da ne povjerujes. A tek kada pocne prica znas sta smo mi Albanci, Bosanci, Srbi, veoma karakteristicno je da nikada tako nesto ne cujes od naroda koji uticu na svjetska zbivanja (politicka, ekonomska). Nikada do sada nisam cuo znas ti sta smo mi Nijemci, ili sta imamo mi Nijemci, jok vazda najveca fukara se nesto kurci i kofrci. E tako i spram odnosa prema uniji, mi smo ti koje bi eto trebali moliti za ulazak. E pa upravo tako kako narod razmislja, razmisljaju mu i politicari, pa smatraju da eto nas treba neko za nesto moliti ili nama se prilagodjavati, zato smo tu gdje jesmo. U svojim govnima je najljepse.
ritam

#38 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by ritam »

Ja sam i pročitao na jednom forumu (nije bio ovaj) jednom davno, kada je jedan napisao (ne znam je li bio drogiran, alkoholiziran, ili je pofukao prethodnu noć kakvu 22-godišnjakinju u svojoj državnoj instituciji, ali mu je bila sintaksa pravilna, pa ga ne bih pomilovao) kako je ovdje najbolje, jer upravo sada u ovom periodu bezakonja ima najviše slobode.
Ko zna, možda će se to jednom ispostaviti kao tačno, kada se mnogo više bude radilo, mnogo manje, bez konkretnih pokazatelja bude vjerovalo drugima.
No mislim da je Marx negdje napisao, a parafrazirat ću ga, da on živi za onu mrvicu savršenstva i slobode, koju u budućnosti treba ostvariti.
Možda nam to EU donese, a možda i ne.
Treba probati makar.
;-)
Static-X

#39 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Najbolje je da sacekamo da nam jedan od komsija udje pa da vidimo od njih kako je, ako nebude valjalo njima onda dici ruke od te unije, traziti da nas pripoje bliskom istoku :D
Toto

#40 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote:Najbolje je da sacekamo da nam jedan od komsija udje pa da vidimo od njih kako je, ako nebude valjalo njima onda dici ruke od te unije, traziti da nas pripoje bliskom istoku :D
ne pika ti ova ako Crnogorci udju prije Srbije. Crnogorci su skuzili ovaj grcki fazon pa uvezli stotinjak pirocanaca da im sade masline. Kad Srbija kupi luku Bar i kad narastu masline crnogorci mogu komatno da zive a da ne mrdnu ni prstom.
Static-X

#41 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Jadna li im se majka ako se ogledaju u grcki sistem, .. pa zar grcka nije na rubu kolapsa?
Toto

#42 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote:Jadna li im se majka ako se ogledaju u grcki sistem, .. pa zar grcka nije na rubu kolapsa?
ZA ekonomsko stanje u Grckoj, Spaniji i ostalim zemljama nije kriva EU.
Island nije u EU pa je bankrotiro.
Static-X

#43 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Citava je planeta zaljuljana, nije krivac EU ili bolje receno nije jedini krivac.
ljubav_aha

#44 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by ljubav_aha »

2jz wrote:Da li zaista mislite da ce se zivot prosjecnog covjeka improvizovati na bolje eventualnim ulaskom Bosne u EU?

sto mislis kako se BiH mora promjeniti prije ulaska u EU :?:

kad se taj uslov ispuni,moze se pisati na ovoj temi
xyz101

#45 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by xyz101 »

jednostavnija trgovina je uslov za ekonomski uspjeh vecina drzava u svijetu.
danas malo ko (osim kine i indije) proizvodi.
recimo, americka ekonomija je 90% koncentrisana na trgovinu.
primjera radi, kada dobijes mogucnost da jedan kauch prodas svabi u minhenu bez ikakvih carinskih zaebancija odmah ces osjetiti razliku (u dzepu)
jednom kada se chitava eu ekonomski ujedini, vidjet cete i sami razliku kada imate trziste od 400 miliona umjesto 4 miliona.
Static-X

#46 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Dali se mi uopste mozemo nositi sa zapadno evropskim standardima?
Prosto sumnjam, .. zato mislim da unija nebi tako dobro uticala na BiH.
Toto

#47 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote:Dali se mi uopste mozemo nositi sa zapadno evropskim standardima?
Ja prosto sumnjam da se ti mozes nositi sa Europskim standardima pa mislim da ne mozes ni uticati na ocjenu o uticaju EU na BiH.
PalaSa Marsa

#48 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by PalaSa Marsa »

xyz101 wrote:dosta toga ce se promjeniti.
nesto na bolje, nesto na gore.
mali covjek, obicni radnik, uvijek ce ostati donji.
bez ozbira o kakvom se sistemu ili drzavno-politickoj organizaciji radilo.

pametan covjek nikad ne zeli biti obicni radnik.
Naprotiv, ako dodje prava EU u BiH, bice da ce svi biti isti i onaj radnik k'o i onaj doktor. Nece biti nikakvih razlika, apsolutno nikakvih presija na radnika od strane recimo doktora i sl.. Svi ce imati svoje mjesto pod Suncem. Al' ako dodje prava EU! Al' s' druge strane, doci ce i stvari za koje ce biti jako tesko da se nas narod privikne i koje su za nas mentalitet malo ne pojmljive. Vidjecemo uostalom. :)
Lutalica_sa

#49 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Lutalica_sa »

Ne znam da li ste culi za najnoviju informaciju ali...ozbiljni se razgovori vode izmedju Bosne i Njemacke oko kupovine BMW-a. Nas predstavnik je gospodin Brankovic i na pitanje jednog reportera kako tu kupovinu zeli izvesti, odgovorio je "po zakonu".:D
Static-X

#50 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Toto wrote:
Static-X wrote:Dali se mi uopste mozemo nositi sa zapadno evropskim standardima?
Ja prosto sumnjam da se ti mozes nositi sa Europskim standardima pa mislim da ne mozes ni uticati na ocjenu o uticaju EU na BiH.
Srecom ti mozes, pa de nas zadivi.
Post Reply