Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Vragolan

#26 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

uvjek dobar gost wrote:
energIs wrote:S kojim god gradom u BiH poredis, Sarajevo je navjise multietnicki i otvoreni grad, tako da je svaka rasprava na ovu temu... nidje veze...
Moramo li se ugledati uvijek na gore od sebe.... Tuzla je recimo po mnogim ljudima bolja od Sarajeva....

No poenta je na drugim stvarima... al nema veze !
savijest i samokritika su hebene stvari, lakse je glavu okrenuti od problema, ili u ovom slucaju naci "gori" primjer, nego suociti se sa realnoscu
zato smo, kao drustvo, truhli iznutra, zbog povrsnosti

znas onu, ma suti, dobro je samo nek ne puca
energIs

#27 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by energIs »

ne znam stvarno sta ocekivati od grada koji je pod opsadom bio 1425 dana i jos na kraju reci da nije multietnicki i otvoreni? mislim da je stvarno sramota to i pomisliti... :-?
zonbirile

#28 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by zonbirile »

Jevreja je nestalo,ko je sljedeći?
karanana

#29 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by karanana »

razlika izmedju banjaluke i sarajeva je da je iz banjaluke 100.000 bosnjaka protjerano, a iz sadasnjeg grada sarajeva je 100.000 srba otislo njihovom voljom i voljom njihovih lidera. prema tome, da, sarajevo nije multietnicno, ali ne njegovom krivicom kao sto je to slucaj sa gradovima u rs-u.
Vragolan

#30 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

energIs wrote:ne znam stvarno sta ocekivati od grada koji je pod opsadom bio 1425 dana i jos na kraju reci da nije multietnicki i otvoreni? mislim da je stvarno sramota to i pomisliti... :-?
ovo boldirano je kljucna rijec
rat je stao prije 15 godina, a sto je najtuznije tad je bila bolja situcaija, ljudi su bili zdraviji nego sada
umjesto da nas rat ucini boljima, uspjesnijima, zdravijima nas je ubio u pojam (sto li je to tako )

osjetim nekakvu dozu necega iz tvog posta, tako da necu dalje ulaziti u diskusiju

@karanana
jedno pitanje, da ti dijete ide u arzijin vrtic, a ti nisi bosnjak, sta bi ti, kako bi se osjecao
ovo je jedan banalan primjer, hocu da kazem vlast nista ne cini da zaustavi to iseljavanje a busa se u prsa kako je sarajevo multietnicno
karanana

#31 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by karanana »

vragolane, kontra pitanje: da je tih 100.000 srba ostalo, mislis da bi arzija tek tako lako bila izabrana na mjesto gdje je sada? znaci moras gledati na stvari hronoloski.
DaysleepeR

#32 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by DaysleepeR »

Sarajevo je i dalje i multietničko i otvoreno

upravo smo imali biker party na koji je došlo jako puno ljudi sa strane, svi sa oznakama svojih klubova, država, nacije i sl koji su po Sarajevu hodali sa svojim oznakama i nisu doživjeli nijednu jedinu neugodnost već samo pozitivu i gostoprimstvo

treba odvojiti politička previranja od stvarnog stanja, političari izjavljuju stvari koje su dio ovog ili onog političkog cilja
uvjek dobar gost

#33 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by uvjek dobar gost »

Uzrok i posljedica... dva su pojma !

Meni je poznat uzrok il uzroci, možda i previše mi je sve to poznato !
No posljedica se vremenom pretvorila u uzrok ! Ovdje mislim na dominaciju, pranje mozga, usađivanje logike žrtve, mislim na propuštanje prilika, mislim na nas kakvi smo, mislim i na Arziju te njene nalogodavce, mislim na djecu, mislim na okruženje... jednostavno mislim !

Prije par dana jedna osoba me je pitala zašto tolik misliš...... ostao sam skamenjen pitanjem !

Samim tim hoću reći da me najviše brine zatvorenost i skučenost koju nam nude oficijelne politike i elite koje ih predstavljaju, da nema nekoliko desetaka pojedinaca i pojedinki..... Sarajevo bi skoro pa krepalo , ugišilo bi se u provincijaliluku i bahatluku....
Vragolan

#34 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Vragolan »

karanana wrote:vragolane, kontra pitanje: da je tih 100.000 srba ostalo, mislis da bi arzija tek tako lako bila izabrana na mjesto gdje je sada? znaci moras gledati na stvari hronoloski.
ok je to sto govoris, ali ako cemo ganjati multi ovo multi ono, sta je to vlast uradila da se vrati makar 1%, ali da ostanu a ne da ostvare povrat stana da ga prodaju i odu, gdje su bolji uslovi za zivot itd itd
a ne govoriti ko im brani neka se vrate, a vamo im nedati posla
treba se maniti licemjerstva
Gospoda Ministarka

#35 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Gospoda Ministarka »

Ja pomislila jos jedan peder trazi pravo da decka voda za ruku po gradu. :D
uvjek dobar gost

#36 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by uvjek dobar gost »

Gospoda Ministarka wrote:Ja pomislila jos jedan peder trazi pravo da decka voda za ruku po gradu. :D
Tako fina dama kao Vi trebala bi znati da se ne rekne peder već homoseksualac.....
no_crnjak

#37 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by no_crnjak »

mah....citam neke komentare i ono....
opstina novi grad je bila najmnogoljudnija opstina u Yu....i u njoj su procentualno prednjacili srbi...
eh....ja ih znam masu...sto su se isparili 92-ge...vrnuli se 96-te prodali stanove i sad zive po...hmm........tipa...Vlasenice,Šekovića,Bratunca,Pala,Trnova,Miljevine....pa i Beograda,Novog Sada,Podgorice........tako da mi licno.....puca....niko ih nije
tjerao...jbg...realnost...
Gospoda Ministarka

#38 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Gospoda Ministarka »

Znam ja to vrlo dobro ali ovi nasi lokalni su pederi.
karanana

#39 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by karanana »

no_crnjak wrote:mah....citam neke komentare i ono....
opstina novi grad je bila najmnogoljudnija opstina u Yu....i u njoj su procentualno prednjacili srbi...
eh....ja ih znam masu...sto su se isparili 92-ge...vrnuli se 96-te prodali stanove i sad zive po...hmm........tipa...Vlasenice,Šekovića,Bratunca,Pala,Trnova,Miljevine....pa i Beograda,Novog Sada,Podgorice........tako da mi licno.....puca....niko ih nije
to i ja hocu da kazem. oni fakticki nisu ni probali da se vrate. nisu ni dali prostora za to da im se pruzi prilika. dosli su od 96. pa nadalje sa jednom namjerom, a to je povrat i prodaja. ja mislim i da im je neko ponudio posao sekund kad su dosli da rjesavaju papire za stanove, ne bi pristali.

a ne kazem ja ni da su vlasti ista probale da urade po tom pitanju. ali zar nismo i mi "vecinski" u istim govnima sto se poslova i ekonomije tice?
elSaik

#40 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by elSaik »

Vragolan wrote:
karanana wrote:vragolane, kontra pitanje: da je tih 100.000 srba ostalo, mislis da bi arzija tek tako lako bila izabrana na mjesto gdje je sada? znaci moras gledati na stvari hronoloski.
ok je to sto govoris, ali ako cemo ganjati multi ovo multi ono, sta je to vlast uradila da se vrati makar 1%, ali da ostanu a ne da ostvare povrat stana da ga prodaju i odu, gdje su bolji uslovi za zivot itd itd
Isti su uslovi za preživljavanje i jednima i drugim i trećima. Ukoliko su njima draži Vlasenica, Bijeljina i Glasinac od Sarajeva, neka ih tamo, što da se vraćaju. Činjenica jeste da je Sarajevo sada pomalo "ekstremnije" islamsko, ali takvo nije bilo 96., a da su se isti vratili tad, danas Sarajevo ne bi bilo ovakvo kakvo jeste.
no_crnjak

#41 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by no_crnjak »

Vragolan wrote:

srbima ne dati posla....95 % Srba koje znam su zaposleni....
a sta je vlast u BL i BL-om srezu uradila....da vrati 200.000 hrvata ?
no_crnjak

#42 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by no_crnjak »

elSaik wrote:
Vragolan wrote:
Isti su uslovi za preživljavanje i jednima i drugim i trećima. Ukoliko su njima draži Vlasenica, Bijeljina i Glasinac od Sarajeva, neka ih tamo, što da se vraćaju. Činjenica jeste da je Sarajevo sada pomalo "ekstremnije" islamsko, ali takvo nije bilo 96., a da su se isti vratili tad, danas Sarajevo ne bi bilo ovakvo kakvo jeste.

to je to...
The 51st State

#43 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by The 51st State »

zonbirile wrote:Jevreja je nestalo,ko je sljedeći?
Jos samo da vrate DN-ove..., za bezbjedan izlazak sarajevskih Jevreja po nama je padala municija proizvedena u Izraelu, eto krivi smo. :roll:
Joey Tribbiani

#44 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Joey Tribbiani »

evo jedan moj primjer. Komsije prekoputa su srbi, dragi mojoj porodici, druzili se 30 godina... Rat zavrsio, vratili se samo da prodaju kucu i razgulili u australiju. Niko ih nije otjerao, ja bih licno volio da se vrate, da nisu nikako ni isli. Snasli su se tamo, bolje im je i ne pada im na pamet da zive ovdje. Neki idu dalje zbog novca, vecina Bosnjaka nema rezervnu drzavu pa ovdje zapnu i rukama i nogama da zive i rade.

S druge strane, komsije iz moje ulice su Hrvati, ostali su tu i snalaze se kao i svi ostali, sve se razlikuje od covjeka do covjeka...glupo je pricati kad neko moze da se vrati a nece ili recimo ranije je zivio na grbavici a danas pored Slavijinog stadiona, takve niko nije tjerao. Sto se mene tice, za sve ima mjesta...osim za one koji su uzeli pusku u ruku i znali dobro sta nas čeka a nisu htjeli da stanu uz svog komsiju nego su gledali grad sa jevrejskog groblja i iz metalke
smijesni_ste

#45 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by smijesni_ste »

A vidis ima i onih koji su ovdje bili citav rat...pa otisli poslije rata ne osvrcuci se nijednog trenutka...sto li Boze...
riko-ga

#46 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by riko-ga »

Tema prezvakana 100 puta ali uvijek aktuelna.

Prvo nemoze se generalizirati po tom pitanju.Prvi razlog po meni zasto su Srbi napustili Sarajevo do polovine Aprila 92 je taj sto su mislili dace se za par dana vratiti na tenkovima u isti.Znaci te niko nije tjerao iz grada u to sam ubjedjen 100%.E poslije toga dolaze oni Srbi koji su smatrali da im je mjesto u Sarajevu i tu su ostali.Jedan dio nji je protjeran na ovaj ili onaj nacin iz grada.Jedan dio je otisao na drugu stranu jer je bio bez hrane vode......I jedan dio je ostao sve do 95.

Poslije 95 jedan dio srba iz Sarajeva koji je bio pod kontrolom ARBiH je otisao trbuhom za hljebom u bijeli svijet isto kao i puno veci broj Bosnjaka iz toga istoga Sarajeva.A najveci broj Srba je otisao poslije to jeste prije reintegracije Grbavice,Vogosce,Ilidze,Hadzica i Ilijasa i to po naredbi njihovi vodja.I ja te ljude nesmatram istjeranim.Zasto su otisli to je drugo ali nije im to niko od aktuelne vlasti iz Federacije naredijo ili nalozijo.

Poslije 95 veliki broj ti isti Srba je normalno dolazijo u Sarajevo vadijo papire za kuce,stanove,radnje ili zemlju i to sve prodavali i vraceli se tamo negdje u Lukavicu,Pale,Bijeljinu ili vec gdje.

Da zakljucim.Po mojoj nekoj procjeni broj Srba koji je protjeran iz Sarajeva je oko 10% u odnosu na ukupan broj Srba koji su napustili Sarajevo od 92 do 95 godine.
Šeha

#47 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Šeha »

Sta je bilo prvo, kokos ili jaje, nije toliko ni bitno vise i bice sve manje vazno.

Ono sto ostaje je cinjenica da je Sarajevo sve vise jednonacionalno. Sad, moje misljenje je da je Sarajevo jos uvijek otvoren grad, svima je moguce doci i zivjeti tu, ne bih to povezivao sa prethodnom tezom. Problem je sto drugi ne zele doci i zivjeti. Zasto? To je pravo pitanje.
Prpa.ba

#48 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Prpa.ba »

Sa svim eventualnim problemima manjinskih naroda u Sarajevu trebaju se pozabaviti nadlezne institucije. :thumbup: :D
Klodovik

#49 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by Klodovik »

Kad se već spominje 1991., treba izračunati podatke za područje koje je Sarajevo tada obuhvatalo, pa onda reći ima li multietničnosti ili nema. Sjetimo se malo ko je držao koje pozicije u Sarajevu i BiH pred rat. Srbi i Hrvati su držali značajna mjesta u raznim sferama života i rada (što je sasvim normalno), ali i TADA su neki govorili kako su ugroženi. Ko je prije rata bio premijer, ministar odbrane, predsjednik skupštine, direktori firmi, profesori na univerzitetu, dekani itd.?

Meni je glavni pretpostavljeni Hrvat; prvi pretpostavljeni mi je Hrvat. U kancelariji nas ima troje konstitutivnih (kako se to danas kaže), a slično je u kancelariji do nas. I sve to u Sarajevu koje "nije multietnički i otvoreni grad".
Last edited by Klodovik on 11/02/2010 18:17, edited 1 time in total.
shown

#50 Re: Sarajevo nije multietnički i otvoren grad!

Post by shown »

zato je banja luka na 1 mjestu cak i fakultet svestenik blagosilja,smjesno
Locked