novi voz

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#26 Re: novi voz

Post by Eborg »

A na kojim će relacijama biti? Ja sam jednom otišao do Sarajeva iz Zenice i nazad vozom, stao je u svakom prokletom selu i trebalo mu je ravno 2 sata u jednom pravcu. :-?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#27 Re: novi voz

Post by Toto »

Edin H. wrote:Nisam znao da je ova Kosorka polozila i za masinovodju :shock:
Ona je kocnicar. Masinovodja je u bjezaniji.
zenny

#28 Re: novi voz

Post by zenny »

Eborg wrote:A na kojim će relacijama biti? Ja sam jednom otišao do Sarajeva iz Zenice i nazad vozom, stao je u svakom prokletom selu i trebalo mu je ravno 2 sata u jednom pravcu. :-?
isao si lokalom, brzi voz sarajevo-zenica je prejaka stvar.. karta povratna nekih 6-7 marki a stignes za oko 50 minuta, mislim da samo stane u kaknju nesto kratko....
ima li neko info koliko ce karta za ovaj voz biti za relaciju zenica-sarajevo.. u svakom slucaju isplatljivije i ugodnije od putovanja busem koji je poskupio dobro...
michio

#29 Re: novi voz

Post by michio »

Ovaj izgleda kao neki lokalni voz sto i nije mozda lose da BIH samo takve i kupuje.
karanana

#30 Re: novi voz

Post by karanana »

ma dzaba i da uzmemo one njemacke, japanske ili francuske sto idu 300 na sat kad nase pruge i prelazi to ne dozvoljavaju. voz ce uvijek do konjica ici 40-50 na sat da se pruga ne bi razvalila ili da na prugu slucajno ne izleti kakav golf ili krava ili ne daj boze kakva nana ili pjano koji se iz kafane vraca kuci hodajuci prugom. e jedino sto bi mogo ubrzati malo od jablanice do mostara. a gore na sjeveru ima potencijala za ubrzanje ali opet ne znam kako ce rijesiti probleme sa mjenjanjem lokomotiva u entitetima ili u drugim drzavama. kako ce recimo na putu za budimpestu kompoziciju preuzeti lokomotiva zrs?
Optimist

#31 Re: novi voz

Post by Optimist »

Kad spominjete vozove, ima igrica TRAINZ simulacuja. Zna li iko gdje se moze nabaviti ta igrica u Sarajevu? Ima vise izdanja, cak je izasla i verzija 2010. :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: novi voz

Post by PipiDugaDevetka »

Edin H. wrote:E ako je to tako kao sto ti kazes, uskoro ces na nasim prugama vidjeti i spanske vozove (pipi ja jos uvijek mislim da smo kupili spanske, a ne portugalske vozove).
U pravu si @Edine H., Talgo je španski voz.
http://www.zfbh.ba/zfbhbax/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=27 wrote:Španska delegacija u posjeti ŽFBH

„Talgo“ stiže 2010. godine

Predsjednik Uprave ŽFBH Narcis Džumhur primio je 28. oktobra 2008. godine u Sarajevu delegaciju španske firme "Talgo" u kojoj su bili generalni direktor Hoze Mario Oriol Fabro, direktor marketinga Mario Orio i direktor predstavništva ove firme za BiH Josip Brkić. Tom prilikom ŽFBH zatražile su od firme "Talgo" da prve dvije garniture isporuči u julu umjesto u oktobru 2010. godine, kako bi novi vozovi mogli biti uvršteni u red vožnje za 2011. godinu. Predstavnici "Talga" su kazali da analiziraju mogućnost skraćenja rokova proizvodnje i ranije isporuke, kako bi udovoljili ovim zahtjevima.

Predsjednik Uprave ŽFBH Narcis Džumhur, istakao je da u BiH traju pripreme za obezbjeđenje uslova za održavanje „Talgo“ vozova prije njihovog dolaska, koji podrazumijevaju instaliranje najsavremenije opreme. Oprema koju dopremaju Španci biće ugrađena u fabriku ŽFBH u Rajlovcu, a trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine. Tokom razgovora bilo je riječi i o pripremnim radovima u Bosni i Hercegovini, te aranžmanu za dugoročne operacije i održavanje ovih vozova.
Zbunila me ova vijest u vezi sa portugalskim VAGONIMA. Tako ti je to kada brzo i površno čitaš.
Sori.

http://www.zfbh.ba/zfbhbax/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=27 wrote:Kreditni sporazum FBiH i Republike Portugal

Planirana nabavka 1.000 novih vagona
Image
softly

#33 Re: novi voz

Post by softly »

Meni se ne svidjaju ovi vozovi sto lice na tramvaje.

Zna se sta je voz - vagoni sa kupeYima.
KUPE je prava MJERA za druzenje u putovanju.
U kupeyu ne mozes biti otudjen jer nema sanse da ne popricas sa ostalima. Jedna pita je taman za jedan kupe, kupe je kao separe u kafani - atmosfera je intimna, a ako ih je manje moze biti i VEOMA INTIMNA...
Kad kondukter udje u kupe i malo posjedi, pa ga malo pocastis, ne moras ni imati kartu...

Dakle, ovaj voz nije los izvana, ali mi se ova unutrasnja transparentnost nimalo ne svidja.
Ovaj voz je samo jedno prevozno sredstvo, voz sa kupeyima je vise od putovanja.
kurty

#34 Re: novi voz

Post by kurty »

Ne sjecam se kad sam se zadnji put obradovao kao sad kad sam vidjeo da us pusteni u saobracaj...

Svaka cast...

Svjestan sam da ce voz ici mnogo manjom nego onoj za koju je pravljen, ali lijepo ce ga biti vidjeti...

p.s. mogu mislit danas situacije u Malesicima, recimo, kad je ovo naislo po ljude... :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Maraschino

#35 Re: novi voz

Post by Maraschino »

lijepo za oko, nema sta... :-) :-)

narucis vozove a dobijes vlakove...dje to ima...ima ba u bosni i hercegovini

:bih: :bih:
Eborg

#36 Re: novi voz

Post by Eborg »

Ako bi dobro uskladili linije vrlo rado bih koristio voz umjesto busa! :)
samo malo

#37 Re: novi voz

Post by samo malo »

Ovo cudo i ne moze dalje od Zenice i Sarajeva, odnosno do drugog entiteta i susjednih drzava.. kako bi mijenjali lokomotivu, fleksericom?
atko

#38 Re: novi voz

Post by atko »

Fino je vidjet ovakav voz sto jes jes ... al kad malo odzumiras pa uhvatis siru sliku hud izgleda ko alisa u zemlji cuda :lol: ... pa neki dan propalo 15 metara pruge prema Konjicu ... sto je zanimljivo u najavi prije dnevnika bas to najavise da ce biti u dnevniku kako zfbih kupuju nove vovzove a pruga im se raspada ... a jos je zanimljvije to da u dnevniku ni rijeci ne bi o tome :roll: ... sto li :x (mora da su skontali da je po srjedi ipak vlak a ne voz :D )

Kamo srece da ovakvi vozova imamo na desetine .... al putnicki zeljeznicki saobraaj je vazda bio u minusu i moro se subvencionirati ... kad drzava izadje na kraj sa lobistima i kad zeljecnice preuzmu uvoz nafte, ulja, psenice i slicno onda mozda na nesto i pocnu liciti ... ovako ... svako malo novi kredit za otplatu starog i podjelu placa :x
Alfons Kauders

#39 Re: novi voz

Post by Alfons Kauders »

samo malo wrote:Ovo cudo i ne moze dalje od Zenice i Sarajeva, odnosno do drugog entiteta i susjednih drzava.. kako bi mijenjali lokomotivu, fleksericom?
ne moze do tuzle, nije elektrificirana pruga... :D

fin je voz, samo sto nam apsolutno ne treba niti ima gdje voziti... :D a baska sto ce ga neki nas masinovodja, koji je dobio posao samo zato jer ga je okotila necija svekrva, zaova ili jetrva... :D onako pjan skrhati niz ivan, kad se opusti uz halida i zaboravi nagib... :D
macan prvi

#40 Re: novi voz

Post by macan prvi »

:thumbup:

PipiDugaDevetka wrote:
Djokej wrote:Kako se kreću karte za voz???
33 KM za Bgd jedan smjer.
Zg....ne znam
Mostar desetak KM.
Zagreb je oko 60 maraka jedan pravac.
samo malo

#41 Re: novi voz

Post by samo malo »

Ne moze do Tuzle nikako, valja kroz Doboj, a tamo se mijenja lokomotiva :D

Lijep je voz, u svakom slucaju, bar neka vizualna promjena na sumornim BH prugama.

Sad sto ce biti strmopizdjenja niz Ivan, jebiga.
macan prvi

#42 Re: novi voz

Post by macan prvi »

zenny wrote:
Eborg wrote:A na kojim će relacijama biti? Ja sam jednom otišao do Sarajeva iz Zenice i nazad vozom, stao je u svakom prokletom selu i trebalo mu je ravno 2 sata u jednom pravcu. :-?
isao si lokalom, brzi voz sarajevo-zenica je prejaka stvar.. karta povratna nekih 6-7 marki a stignes za oko 50 minuta, mislim da samo stane u kaknju nesto kratko....
ima li neko info koliko ce karta za ovaj voz biti za relaciju zenica-sarajevo.. u svakom slucaju isplatljivije i ugodnije od putovanja busem koji je poskupio dobro...
Treba mu ustvari 80 minuta, al nema veze :D Isto mu treba kao autobusu, a jeftiniji je duplo.

kurty wrote:Ne sjecam se kad sam se zadnji put obradovao kao sad kad sam vidjeo da us pusteni u saobracaj...

Svaka cast...

Svjestan sam da ce voz ici mnogo manjom nego onoj za koju je pravljen, ali lijepo ce ga biti vidjeti...

p.s. mogu mislit danas situacije u Malesicima, recimo, kad je ovo naislo po ljude... :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kurty, mislim da ga jos uvijek testiraju, jos nije dobio dozvolu za koristenje tako da ce shokovi jos cekati. :D
Alfons Kauders

#43 Re: novi voz

Post by Alfons Kauders »

samo malo wrote:Ne moze do Tuzle nikako, valja kroz Doboj, a tamo se mijenja lokomotiva :D

Lijep je voz, u svakom slucaju, bar neka vizualna promjena na sumornim BH prugama.

Sad sto ce biti strmopizdjenja niz Ivan, jebiga.
i da ne ide kroz doboj, od brijesnice do tuzle bi ga morali gurati... :D ili izmisliti neke jebeno dobre baterije... :D

mene samo zanima koliko su se nasi "ugradili" dok su ga kupovali... :D garant nas je kostao ko maglev... :D
macan prvi

#44 Re: novi voz

Post by macan prvi »

Alfons Kauders wrote:
samo malo wrote:Ovo cudo i ne moze dalje od Zenice i Sarajeva, odnosno do drugog entiteta i susjednih drzava.. kako bi mijenjali lokomotivu, fleksericom?

fin je voz, samo sto nam apsolutno ne treba niti ima gdje voziti... :D a baska sto ce ga neki nas masinovodja, koji je dobio posao samo zato jer ga je okotila necija svekrva, zaova ili jetrva... :D onako pjan skrhati niz ivan, kad se opusti uz halida i zaboravi nagib... :D
Mislim da je dobro sto uvode ove vozove jer se tako, barem tamo gdje ima pruge :D , stvara konkurencija autobusima.
I za preko 40 godina pruge do Ploca nikad nije bilo nijedno skrhavanje s pruge, ni s Ivana ni negdje drugo. :)
alibaba_i_30_godina

#45 Re: novi voz

Post by alibaba_i_30_godina »

PipiDugaDevetka wrote:
Image
Meni ovaj Talgo voz izgleda kao da ima 2 sprata, jel' to moguce?! :-) :D :D
Alfons Kauders

#46 Re: novi voz

Post by Alfons Kauders »

macan prvi wrote:
Alfons Kauders wrote:

Mislim da je dobro sto uvode ove vozove jer se tako, barem tamo gdje ima pruge :D , stvara konkurencija autobusima.
I za preko 40 godina pruge do Ploca nikad nije bilo nijedno skrhavanje s pruge, ni s Ivana ni negdje drugo. :)
eee dok je bila rahmetli juga ili austrougarska, nisu se kadrovi birali po hromosomima, vec po sposobnostima... :D

ovo ce nasi cobani sjebat za pola godine i onda ce kukati da se vlada ponovo zaduzi par miliona da ga poprave... :D
Alfons Kauders

#47 Re: novi voz

Post by Alfons Kauders »

NeyDan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Image
naravno da je moguce, ali u civiliziranom svijetu...

kod nas bi nakon prvog tunela imao samo 1 sprat... i pola putnika manje...
macan prvi

#48 Re: novi voz

Post by macan prvi »

NeyDan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Image
To nije nista novo, evo kakvi vozovi idu po njemackim zeljeznicama.

Image
battan-

#49 Re: novi voz

Post by battan- »

Nista to nije, pogledajte sta Dodik kupuje:

Image

Nakon izbora na relaciji Laktasi-BL-Beograd.
Last edited by battan- on 12/02/2010 00:08, edited 1 time in total.
samo malo

#50 Re: novi voz

Post by samo malo »

Ne mora znaciti, ovo za dva sprata i nase tunele, pazi gdje je ovom vozu prvi sprat, gdje drugi... a na nasim starim vozovima, tj vagonima, dok se popnes uz one merdevine na ulazu, vec si na drugom spratu ovog Talga. Ovdje mogu i kolica invalidska uci, na nase stare dobre vagone se ne mozes sale popeti ako nemas bar broncanu medalju iz gimnastike.
Post Reply