Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jazzer

#26 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

Tek sam sada vidio ovu temu. Zna li neko do kada se predaje zahtjev za povrat poreza?

Hvala.
karanana

#27 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

31.3
jos 4 dana.
jazzer

#28 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

karanana wrote:31.3
jos 4 dana.
Ima li sanse da se ti papiri obezbijede do tada? Tesko, je l de?
karanana

#29 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

jazzer wrote:
karanana wrote:31.3
jos 4 dana.
Ima li sanse da se ti papiri obezbijede do tada? Tesko, je l de?
moze, ima sanse.
GIP1022 imas od poslodavca.
popunis GPD 1051 za 10-15 minuta.
od banke dobijes potvrdu o placenoj kamati za 10 minuta,
ugovore imas, kopiraj ih.
odes u opstinu i izvadis kucnu listu i ovjeris izjavu za 10 minuta.
sud bi mogao biti problem za ZK i uvjerenje o neposjedovanju druge nekretnine, ali ako imas par sati vremena, onda se moze.
jazzer

#30 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

jazzer wrote:Ima li sanse da se ti papiri obezbijede do tada? Tesko, je l de?
karanana wrote: moze, ima sanse.
GIP1022 imas od poslodavca.
popunis GPD 1051 za 10-15 minuta.
od banke dobijes potvrdu o placenoj kamati za 10 minuta,
ugovore imas, kopiraj ih.
odes u opstinu i izvadis kucnu listu i ovjeris izjavu za 10 minuta.
sud bi mogao biti problem za ZK i uvjerenje o neposjedovanju druge nekretnine, ali ako imas par sati vremena, onda se moze.
Ok, pokusacu.

Hvala ti puno Karanana.
Nadinka

#31 Re: Povrat poreza

Post by Nadinka »

Kako treba da izgleda ova izjava, na koga se adresira i to?

Da li je neko bio jutros u opstini, kakvo je stanje, ja planiram na pauzi otici nadam se da necu zaglaviti do 5 :D
LieToMe

#32 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

Nadinka wrote:Kako treba da izgleda ova izjava, na koga se adresira i to?

Da li je neko bio jutros u opstini, kakvo je stanje, ja planiram na pauzi otici nadam se da necu zaglaviti do 5 :D
ako mislis na izjavu da ti je to jedina nekretnina to se vadi u zk (to je valjda novija procedura) do sad se vadilo u opstini (pupunis formular da pod svjesti i pameti :-) izjavljujes da nemas drugih nekretnina) sad to fino vadis u zk, bar smo mi vadili jer nam je receno u opstini da se to vadi u zk
Nadinka

#33 Re: Povrat poreza

Post by Nadinka »

LieToMe wrote:

ako mislis na izjavu da ti je to jedina nekretnina to se vadi u zk (to je valjda novija procedura) do sad se vadilo u opstini (pupunis formular da pod svjesti i pameti :-) izjavljujes da nemas drugih nekretnina) sad to fino vadis u zk, bar smo mi vadili jer nam je receno u opstini da se to vadi u zk
Cek,cek, imam potvrdu iz Suda (gdje se vadi zk) da mi je to jedina nekretnina, sad treba jos nesto??
karanana

#34 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

a ja sam opet u opstini uzeo "izjavu" i napisao da ne posjedujem imovinu, teta ovjerila i ja to predao uz ZK i izjavu suda. mozda mi je ta opstinska izjava visak, nemam pojma.
LieToMe

#35 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

Nadinka wrote:
LieToMe wrote:

Cek,cek, imam potvrdu iz Suda (gdje se vadi zk) da mi je to jedina nekretnina, sad treba jos nesto??
pa to je to, trebati iz opstine samo kucna lista i ovjerene kopije licnih karti (ako je stan 1/2) znaci za vlasnika i suvlasnika, ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor, iz banke papir o placenim kamatama, vjencani list, cips... ovo govorim sta je nama trebalo ti proberi :lol:
Nadinka

#36 Re: Povrat poreza

Post by Nadinka »

LieToMe wrote:
Nadinka wrote:
LieToMe wrote:
pa to je to, trebati iz opstine samo kucna lista i ovjerene kopije licnih karti (ako je stan 1/2) znaci za vlasnika i suvlasnika, ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor, iz banke papir o placenim kamatama, vjencani list, cips... ovo govorim sta je nama trebalo ti proberi :lol:
oj ne otkud sad cips ubicu se
LieToMe

#37 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

karanana wrote:a ja sam opet u opstini uzeo "izjavu" i napisao da ne posjedujem imovinu, teta ovjerila i ja to predao uz ZK i izjavu suda. mozda mi je ta opstinska izjava visak, nemam pojma.
nama rekose da je validno ovo iz zk posto oni tamo automatski provjeravaju jer su uvezani, jer je bilo slucajeva da ovi sto izjave "na svoju odgovornost" kupe u medjuvremenu drugu nekretninu. ja sad pricama onako kako su nama rekli. ne ubijajte mesinDŽera :D
LieToMe

#38 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

Nadinka wrote: oj ne otkud sad cips ubicu se

cips ne stariji od 6 mjeseci. pazi ovo je za opcinu novo sarajevo more bit da je razlicito od opcine do opcine. ne mozes vise biti pametan
Nadinka

#39 Re: Povrat poreza

Post by Nadinka »

LieToMe wrote:

cips ne stariji od 6 mjeseci. pazi ovo je za opcinu novo sarajevo more bit da je razlicito od opcine do opcine. ne mozes vise biti pametan
u istoj sam opstini :D
jbg moram znaci i do poste svratiti :D

a kakvo je stanje s guzvama? i kako predat svu ovu masu papira, u kovertama?
p.s. sve idu kopije jel tako (ugovori,specifikacije od plata isl)
LieToMe

#40 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

Nadinka wrote:
LieToMe wrote:

u istoj sam opstini :D
jbg moram znaci i do poste svratiti :D

a kakvo je stanje s guzvama? i kako predat svu ovu masu papira, u kovertama?
p.s. sve idu kopije jel tako (ugovori,specifikacije od plata isl)
sa guzvama ne znam mi smo papire vadili u februaru, da ne trcimo u zadnji tren a dragi je predao u pon i mislim da je zavrsio za pola sata jer je teta ispred njega donijela nesto na cerilici a ovi ne znaju citat cirilicu :-)
e da, trebaju ti ovjerene kopije svega (ugovora o stanu i kreditu) ovo ostalo smo predali sve orginale (cips, vjencani list, zk, izjave) svakako sljedece godine opet nanovo jer ne smije biti starije od 6 mjeseci pa dodje na isto.
mirzasila

#41 Re: Povrat poreza

Post by mirzasila »

Potrebno je uvjerenje sa suda da ne posjedujes nekretninu ali i izjava koju koju popunis i ovjeris u opcini. I meni je bilo cudno na pocetku jer izgleda kao da je izjava visak ali mislim da oni time pokrivaju posjedovanje nekretnine izvan kantona jer uvjerenje sa suda vazi samo za kanton.
LieToMe

#42 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

mirzasila wrote:Potrebno je uvjerenje sa suda da ne posjedujes nekretninu ali i izjava koju koju popunis i ovjeris u opcini. I meni je bilo cudno na pocetku jer izgleda kao da je izjava visak ali mislim da oni time pokrivaju posjedovanje nekretnine izvan kantona jer uvjerenje sa suda vazi samo za kanton.
mi smo vec predali u pon i ne rekose suprugu da ima manjka papira, prihvatili sve najnormalnije, dobio odrezak tj papir da je predao (sa iznosom placene kamate) i sad cekamo
mirzasila

#43 Re: Povrat poreza

Post by mirzasila »

Nasa posla. Svako "goni" na svoju stranu. Mene teta fino upita imas li izjavu. Radi se o poreskoj na Ilidzi...

p.s. predao sam prije 10-ak dana
Last edited by mirzasila on 30/03/2012 09:23, edited 2 times in total.
karanana

#44 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

cuj i cips treba?
e ja sam predo bez cipsa pa nek se oni vise pushe. fino na salteru porezne ispostave novo sarajevo pise sta treba donijeti i cips nije na listi. ja sam usliko taj papir koji je okachen na salter. sad mi nece biti mrsko da ga skeniram i postavim ovdje. za par minuta cu.
mirzasila

#45 Re: Povrat poreza

Post by mirzasila »

Koliko se sjecam ni ja nisam cips predao
LieToMe

#46 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

karanana wrote:cuj i cips treba?
e ja sam predo bez cipsa pa nek se oni vise pushe. fino na salteru porezne ispostave novo sarajevo pise sta treba donijeti i cips nije na listi. ja sam usliko taj papir koji je okachen na salter. sad mi nece biti mrsko da ga skeniram i postavim ovdje. za par minuta cu.
:lol: ovo izgleda ko lutrija :lol: zavrtis bubanj pa sta izvuces :D mi smo cips izvadili u februaru bas iz razloga da se ne ganjamo kasnije s njim :lol: i kupili one izjave i popunili ali nam rekose ne treba :lol: sta me briga, predali smo, oni prihvatili, mi dobili papir da je kod njih sve predato, ako im je jos nesto trebalo trebali su reci kad smo predavali, sto se mene tice ja sad samo cekam pare :D
maajaa

#47 Re: Povrat poreza

Post by maajaa »

Meni je receno da u Opstini trebam ovjeriti izjavu da je kupovinom stana prvi put rijeseno moje stambeno pitanje (Novi grad). CIPS nisam ni ja predala, ali svakako teta rece da ce zvati ako im budu trebali dodatni papiri ...
bemi

#48 Re: Povrat poreza

Post by bemi »

LieToMe wrote:
karanana wrote:gdje se kucna lista vadi?
smio bih se zakleti da sam zadnje dvije godine podnosio sve ostale dokumente koje si navela, ali ne i kucnu liste.
u opstini u kojoj zivis tj gdje si prijavljen, kupis obrazac (pola KM ili 1 KM) popunis na vlastitu odgovornosti i ovjeris na salteru u opstini. tete u Novom Sarajevu naplacuju ovjeru, kaze eto koliko das (kao da smo na pijaci) :-)
U opcini Novi Grad obrazac za izjavu (kućna lista) je besplatan, stoji na izvolite i ovjera se ne plaća, informacija od prije desetak dana
LieToMe

#49 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

bemi wrote:
LieToMe wrote:
karanana wrote:gdje se kucna lista vadi?
smio bih se zakleti da sam zadnje dvije godine podnosio sve ostale dokumente koje si navela, ali ne i kucnu liste.
u opstini u kojoj zivis tj gdje si prijavljen, kupis obrazac (pola KM ili 1 KM) popunis na vlastitu odgovornosti i ovjeris na salteru u opstini. tete u Novom Sarajevu naplacuju ovjeru, kaze eto koliko das (kao da smo na pijaci) :-)
U opcini Novi Grad obrazac za izjavu (kućna lista) je besplatan, stoji na izvolite i ovjera se ne plaća, informacija od prije desetak dana
rekoh ja lutrija :-) meni je najbolje bilo kad nam je teta rekla eto koliko damo za ovjeru...katastrofa
prilagodjena

#50 Re: Povrat poreza

Post by prilagodjena »

ne treba cips barem u n. gradu a izjava se odradi za 5 min. :wink:
moj muž predao juče oko podne,nije bilo gužve :)
Post Reply