Kol'ko smo "mačo"?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#26 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Cudan neki ovaj forumaski svijet. Da niste Svedjani? 
-
ado-šampion
#27 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Nije bitno samo zakopčati pojas kako bilo, bitno se pravilno svezati, tj. pojas treba biti ravno svezan, nikako presavijen, posebno ne na stomaku, i treba biti zategnut tako da se između stomaka i pojasa jedva može ugurati prst. Sto puta sam vidio, čovjek se sveže a između stomaka i pojasa možeš jastuk stavit, ne konta on kako opasan tako svezan pojas može biti kad tijelo poleti prema njemu nošeno injercijom.Skyfox wrote:cuo sam pricu lik sletio s autom u rijeku kao suvozac. On nije bio vezan vozac jeste, vozac se nije uspio otkopcati i udavio se. Od tada nikad se ne veze i uredno placa kazne al kaze nikad se nece vezati.
A bilo je na TV, zensku pojas skoro presjekao pri frontalnom...
-
fixer
#28 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Vezem se cak i u taxiu 
- NekoIzMase
#29 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Prvo sto uradim kada sjednem u auto je vezanje pojasa i napomena suvozacu/ici da se veze i to iz vise razloga:
- Nervira me zvucno upozorenje za nevezane putnike;
- Ne zelim nositi nekoga na dusi u slucaju da nas neko udari dok se vozimo ili ne daj Boze ja skrivim nesrecu;
- Prosao sam obuku u bivsoj firmi za sigurnost na radu i cestama jer je posao podrazumijevao svakodnevnu voznju.
Mada vecina ljudi u BiH smatra vezanje pojasa papanlukom, vodim se logikom da je bolje biti ziv papak nego jos jedna budala za volanom. Cak sam cuo razne price da, ukoliko si vezan, veca je sansa da ce te murija zaustaviti jer odmah posumnjaju da si cugao
- Nervira me zvucno upozorenje za nevezane putnike;
- Ne zelim nositi nekoga na dusi u slucaju da nas neko udari dok se vozimo ili ne daj Boze ja skrivim nesrecu;
- Prosao sam obuku u bivsoj firmi za sigurnost na radu i cestama jer je posao podrazumijevao svakodnevnu voznju.
Mada vecina ljudi u BiH smatra vezanje pojasa papanlukom, vodim se logikom da je bolje biti ziv papak nego jos jedna budala za volanom. Cak sam cuo razne price da, ukoliko si vezan, veca je sansa da ce te murija zaustaviti jer odmah posumnjaju da si cugao
-
adisk
#30 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Vezanje svakako, nekad jeste nezgodno na kratke relacije uz svu nervozu, covjek postane netolerantan prema samom sebi. Imao sam jedan udes u taxiju prije 5-6 godina na raskrsnici dundee-zetra - lik nam se samo usetao u putanjumayab wrote: Kod sudara na brzini od svega 50 km/h udara o unutrašnjost vozila jačinom kojom bi udario o tlo da je bačen s trećeg sprata.
mislim da smo ga smechirali bas na nekih 40-50, s tim da je yugo bio, a mi smo bili u grdnoj jetti 2. nisam bio vezan!
yugach je odletio u zbun, ja glavom do sajbe 1mm, koljenom od onu radio pregradu, a vozac sljepocnicom tamo od onu kosu precku vrata. to mantanje, izgubljen pogled, covjek se jedva osvijestio.
elem, nevjerovatan je taj trzaj i brzina odvijanja tih sekvenci strave, to guzvanje haube itd.
u svakom slucaju bolje pojas i modrica preko ramena, nego ahmedija neka oko cela, fiksatori, gradjevinski materijali po tijelu
- Optimist
#31 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ja sam se poceo vezati od kad sam polozio, i sad mi bude neugodno da sjedim za volanom ako nisam vezan. Jednostavno ruzno sjednem i nekako se primaknem volanu. A sa pojasom sjedim ispravno. Uglavnom ove kratke relacije se ne vezem, a ako je duze od 15-ak min voznja, vezanje obavezno. Negdje sam cuo da se u nekih vozila airbag nece aktivirati ako nije vezan pojas. Zna li iko vise o ovome?
- Drvosjeca iz Dejcica
#32 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Kod vecine modernih vozila, ako ne i kod svih, airbag i pojas cine jedan sistem. Kod udara, mjereno u milisekundama, pojas se zateze automatski do maksimuma, vec u fazi kada tijelo od inercije udara krene naprijed pojas se postepeno otpusta te tako pravi efekat amortizacije udarca tijela i umanjuje rizik povrede unutrasnjih organa (. Airbag je samo dodatna zastita koja dodatno ublazi efekat udarca tijela ili dijela tijela od armature vozila. Kod aktivacije airbaga on se ne napuse uvijek u punom kapacitetu vec zavisno od jacine udara, 60%, 70% ili 100%.Optimist wrote:Ja sam se poceo vezati od kad sam polozio, i sad mi bude neugodno da sjedim za volanom ako nisam vezan. Jednostavno ruzno sjednem i nekako se primaknem volanu. A sa pojasom sjedim ispravno. Uglavnom ove kratke relacije se ne vezem, a ako je duze od 15-ak min voznja, vezanje obavezno. Negdje sam cuo da se u nekih vozila airbag nece aktivirati ako nije vezan pojas. Zna li iko vise o ovome?
- Better Man
#33 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Nije bitna dužina relacije uvijek se vežem kad sjedam za volan.
- Jimmy_The_Saint
#34 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Kakve veze ima "mačo" i pojas, pobogu.
Davne 1996 u Hrvackoj je bila kampanja "Pametni vezuju pojas, ostali plaćaju 100 Kuna". Prvo to. Pa sam bio vani dje su kazne još jače. Poslije su mi se godinama taksisti ibretili što se kopčam. Ponekad bih kao suvozač u civilu na kraćim relacijama samo palcem drž'o pojas kad nailazi murija. Otkad vozim, vazda spengan, i do granapa, em je sigurnije, em je tak'i zakon, em pišti ono govno smrtimice, jebe u mozak.
A prilikom udesa ne proletit kroz šajbu - prajsles.
Davne 1996 u Hrvackoj je bila kampanja "Pametni vezuju pojas, ostali plaćaju 100 Kuna". Prvo to. Pa sam bio vani dje su kazne još jače. Poslije su mi se godinama taksisti ibretili što se kopčam. Ponekad bih kao suvozač u civilu na kraćim relacijama samo palcem drž'o pojas kad nailazi murija. Otkad vozim, vazda spengan, i do granapa, em je sigurnije, em je tak'i zakon, em pišti ono govno smrtimice, jebe u mozak.
A prilikom udesa ne proletit kroz šajbu - prajsles.
- sinus
#35 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Vežem pojas jer ne želim da budem u istom košu sa glupim ljudima, jer ja nisam glup i ne želim da me neko slučajno dovede u isti nivo sa glupim ljudima koji ne vežu pojas ( to sebi ne bih nikada oprostio).
Suvozaču obavezno napomenem da se veže jer mi ono tandrkalo svira i probi uši ako nije vezan. Ne dozvoljavam da suvozač veže pojas preko praznog sjedišta pa onda da sjedne ( bilo je takvih pokušaja) jer moje auto nije krkansko auto u kojem se pojas veže na prazno da bi zavarao senzor.
Kada vidim neko dobro auto, a pojas vezan preko praznog sjedišta jasno mi je da to auto vozi balvan koji je veliki đubro i koji sigurno ugrožava ostale učesnike u vožnji.
Đaba pare, đaba zlato, ali kultura, obazrivost i odgoj se ne mogu kupiti. Glupi Đubro ostaje Glupi Đubro pa kada bi se i u zlatnom autu vozio.
Suvozaču obavezno napomenem da se veže jer mi ono tandrkalo svira i probi uši ako nije vezan. Ne dozvoljavam da suvozač veže pojas preko praznog sjedišta pa onda da sjedne ( bilo je takvih pokušaja) jer moje auto nije krkansko auto u kojem se pojas veže na prazno da bi zavarao senzor.
Kada vidim neko dobro auto, a pojas vezan preko praznog sjedišta jasno mi je da to auto vozi balvan koji je veliki đubro i koji sigurno ugrožava ostale učesnike u vožnji.
Đaba pare, đaba zlato, ali kultura, obazrivost i odgoj se ne mogu kupiti. Glupi Đubro ostaje Glupi Đubro pa kada bi se i u zlatnom autu vozio.
- madner
#36 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ja kod kupovine auta prvo provjerim da ne pisti, zvidi, svijetli ako se ne svezem. Ako radi bilo sta od toga trazim drugi model koji ne vrijedja moje pravo izbora da se vezem ili ne.
-
AdnanSA
#37 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Vežem se uvijek bilo kao vozač ili suvozač pa i ako se vozim na zadnjem sjedištu. Do sada učestvovao u dva manja saobračajna udesa i zahvaljujući pojasu nisam imao nekih povreda. Ljudi u drugim autima su bili lakše povrijeđeni i sa razbijenim glavama i krvavim nosevima.
-
laks
#38 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Koliko si ti pametan i kulturan vidi ti se iz postasinus wrote:Vežem pojas jer ne želim da budem u istom košu sa glupim ljudima, jer ja nisam glup i ne želim da me neko slučajno dovede u isti nivo sa glupim ljudima koji ne vežu pojas ( to sebi ne bih nikada oprostio).
Ne vežem se jer nemam navike i kad sam vezan osjećam se vezan.
- sinus
#39 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Nadam se da će administracija reagovati na pisanje @laks jer ne želim da budem primoran da se spustim na njegov nivo pa da odgovaram istom mjerom
Ja se nikome sa ovog foruma osobno nisam obračao pa tako ni nicku @Laks
- Karabaja
#40 Re: Kol'ko smo "mačo"?
evo ja ću s složiti s nikom laks da si jako neobazriv, nekulturan i vrijeđaš ljude oko sebesinus wrote:Nadam se da će administracija reagovati na pisanje @laks jer ne želim da budem primoran da se spustim na njegov nivo pa da odgovaram istom mjerom
- Ateista
#41 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Kad sam tek polozio vezao sam se, stekao sam tu naviku a i taman je tad kao poostren zakon i bilo je kao obavezno.
Medjutim, kad sam presao s konja na agarca (citaj sa passata na golfa
), pojas mi je poceo pravo smetati jer je tvrd i ne osjecam se slobodan. S obzirom na to da sam vidio da nema nista od te poostrene kontrole, sve sam se rijedje vezao i na kraju sam skroz prestao.
Nije poenta da se pravim da sam macho kao sto neki misle, jednostavno mi smeta pojas i mislim da sam sa njim opasniji jer me dekoncentrise.
Medjutim, kad sam presao s konja na agarca (citaj sa passata na golfa
Nije poenta da se pravim da sam macho kao sto neki misle, jednostavno mi smeta pojas i mislim da sam sa njim opasniji jer me dekoncentrise.
- sinus
#42 Re: Kol'ko smo "mačo"?
PoštenoKarabaja wrote:evo ja ću s složiti s nikom laks da si jako neobazriv, nekulturan i vrijeđaš ljude oko sebesinus wrote:Nadam se da će administracija reagovati na pisanje @laks jer ne želim da budem primoran da se spustim na njegov nivo pa da odgovaram istom mjerom
Ali nikome nisam sa ovog foruma rekao da je ovakav ili onakav
A pravo mi teško bude što će mi zahaturiti ovi nevezivači pojasa
- Dust
#43 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ako vec hocete o zaradi evo pa racunajte:
jedan onaj mali troosovinac sto fura Alipasinom pretovaren (vjerujte mi skoro svaki drugi je i to se vidi odokativno) kazna je 1 000 KM firmi, 100 km odgovornom licu i 40 km vozacu, ukupno saberite,
e sve to puta ca 5-6 kamina po firmi po 5-6 tura dnevno, pa vidite cifre za koju se drzava zakida.
Na sve to dodje unistena cesta + kazna inspekcije sobracaja kantonalna firmama a koja se racuna na nacim da se pretovar (obicno nekoliko tona) pretvori u kg pa puta 0,90 pf.po kg.
Ovo je kriminal a ne pojas od pisljivih 30 KM.
jedan onaj mali troosovinac sto fura Alipasinom pretovaren (vjerujte mi skoro svaki drugi je i to se vidi odokativno) kazna je 1 000 KM firmi, 100 km odgovornom licu i 40 km vozacu, ukupno saberite,
e sve to puta ca 5-6 kamina po firmi po 5-6 tura dnevno, pa vidite cifre za koju se drzava zakida.
Na sve to dodje unistena cesta + kazna inspekcije sobracaja kantonalna firmama a koja se racuna na nacim da se pretovar (obicno nekoliko tona) pretvori u kg pa puta 0,90 pf.po kg.
Ovo je kriminal a ne pojas od pisljivih 30 KM.
-
T4h
#44 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Od kako mi je pojas zivot spasio, kada mi se EUFOROV dzip parkirao u gepek, vezem se cim sjednem. Nas narod samo treba "po dzepu", to je najbolja skola. Nego vozi ni ne sjedi normalno u sjedistu nego se nagne na stranu, jedna ruka na volanu...drugom drzi mobitel ili tipka po cd-playeru. 
- madner
#45 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ne mora biti licno vrijedjanje da popijes ban.sinus wrote:Nadam se da će administracija reagovati na pisanje @laks jer ne želim da budem primoran da se spustim na njegov nivo pa da odgovaram istom mjerom
- sinus
#46 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Tu je administracija da odluči da li ću ja popiti ban ili ne.madner wrote:Ne mora biti licno vrijedjanje da popijes ban.sinus wrote:Nadam se da će administracija reagovati na pisanje @laks jer ne želim da budem primoran da se spustim na njegov nivo pa da odgovaram istom mjerom
Ostali nisu relevantni
- madner
#47 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Pa ti si trazio isti za covjeka cccc.... 
- sinus
#48 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Gdje ti pročita da sam ja tražio ban čovjekumadner wrote:Pa ti si trazio isti za covjeka cccc....
Reagovanje nije isto što i ban, ja koliko znam prvo ide upozorenje, ali nejse...ccc
- madner
#49 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Zavisi, nazvati ljude glupim, krkanima, balvanima i djubrima zato sto mislis da ce se vecina sloziti moze dovesti i do direktnog bana.
Ja bi ti pobrisao sve postove, da se ne igras sa ljudima kojih nije strah voziti bez pomocnih tock ovaj pojasa
Ja bi ti pobrisao sve postove, da se ne igras sa ljudima kojih nije strah voziti bez pomocnih tock ovaj pojasa
- Op3r4t0r
#50 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Nevjerovatno kako su ljudi na forumu idealni, perfektni, bez gresaka, ama bas na svakoj temi o kojoj se prica kako nesto u stvarnom svijetu nije kako treba ispostavi se da ovdje svi ili velika vecina nije takva, ovi ovdje svi rade po propisu, svima je jasno da se veliki dio ljudi ne veze, eto i ta mala kontrola sax-a je pokazala da 90% ljudi nije vezano, ali na ovoj temi ispade da se veze 99,99% ljudi.
Vec odavno su mi ovakve teme postale jako smjesne.
Vec odavno su mi ovakve teme postale jako smjesne.