Dijalog mozga

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Kupalo

#26 Re: Dijalog mozga

Post by Kupalo »

Jedna od definicija inteligencije je sposobnost snalazenja u nepoznatim situacijama. Znanje je samo skup podataka , beskorisnih bez sposobnosti upotrebe.
bogumil-8

#27 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

Da, zbrka zbog različitosti osoba (po starosti, znanju i iskustvu, inteligenciji i mudrosti, strpljivosti/brzopletosti, ...) koje postaju. Zbog toga sam, obično, dnevno (ponegdje i mjesečno) postavljao sam jednu (što kraću i sažetiju) misao. U ovakvom šarenilu nije moguće razgovarati (to su mogle žene u mom selu, kad piju kahvu, sve govore, sve čuju i sve razumiju, a ja sam slušao "galamu").
radio_mocan

#28 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

@nellington

Ti, kao i vecina ovdje ogranicava "znanje" na ono sto se uci u skoli, ali evo, ako se zeli ici polahko sa temom, neka bude, samo da odgovorim na ova direktna pitanja.

1.Znanje je, izmedu ostalog, drzati olovku u ruci.Da bi ispunio ovaj test, treba ti to.
2.Poznavanje razlicitih boja, ako boje uopce i postoje, to je tema za sebe.
3.Poznavanje geometrijskih oblika.
4.Trebas znati citati da bi uopce znao sta se trazi.
itd.
statix wrote:Ne moram ti nista dokazivati, dovoljno je reci, da prema tvojoj definiciji, svaki mozak kao organ ima istu sposobnost razvijanja i iste organske osobine.
Ne sa fizioloske strane, ali inace, da.
nellington wrote:Englez, postoje li talenti, ako inteligencija eto ne postoji?
Ne, ne postoji.

@bogumil-8

OK, postujem, polahko.
nellington

#29 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Majstore, i sam znaš da je teško održati jednu nit u razgovorima na forumu. Ovdje ipak imamo jednu nit koju labavo držimo. Pobijamo tezu uvaženog forumaša koji se trenutno zove radio-mocan o nepostojanju inteligencije.

A sad odgovor englezu:

I sada imamo dva učenika koji znaju čitati, držati olovke u ruci, znaju vrste geometrijskih oblika. Jedan zna ovo riješiti, drugi ne. Zašto?
statix

#30 Re: Dijalog mozga

Post by statix »

Ok.
Mozemo li reci da je retardiranost manjak znanja?
bogumil-8

#31 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

bogumil-8 wrote: "Inteligencija" - ( upamtio od ranije "definiciju") je moć snalaženja u datoj situaciji!
Možemo li riječ po riječ, pojam po pojam (već je mnogo pojmova "u igri" - da se ne "rasplinemo"?)?!
Edit: Da se koncentrišemo na pojmove: inteligencija i mudrost?!
Da, ipak krenemo nekim redom?! Od "amebe", od začeća?! Linkove dadoh zbog ovih "brzaca".
Mislim da se radi o djeci 10-12 godina, pa pažljivo sa njima!
Last edited by bogumil-8 on 09/02/2010 17:12, edited 1 time in total.
radio_mocan

#32 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

nellington wrote:Majstore, i sam znaš da je teško održati jednu nit u razgovorima na forumu. Ovdje ipak imamo jednu nit koju labavo držimo. Pobijamo tezu uvaženog forumaša koji se trenutno zove radio-mocan o nepostojanju inteligencije.

A sad odgovor englezu:

I sada imamo dva učenika koji znaju čitati, držati olovke u ruci, znaju vrste geometrijskih oblika. Jedan zna ovo riješiti, drugi ne. Zašto?
Zato sto nemaju isto znanje koje se "kupi" od prvog trenutka necijeg postojanja pa sve do tog konkretnog dana.

Medutim, zelio bih da ovdje stanemo, te da postavljacica teme da smjernice o cemu trebamo diskutovati pa cemo nastaviti.
nellington

#33 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Mislim da mi Amazonka i Chmoljo neće zamjeriti ako ipak nastavim sa diskusijom na ovu temu, pa ako nam postavljačica teme da druge smjernice, neka se napravi split u dvije teme.

Koje to znanje može pomoći da ovo riješiš ako nikad nisi vidio ovaj konkretan problem? Dvije osobe s identičnim (elementarnim) znanjima nisu jednako sposobne da riješe ove probleme. To je i tebi jasno, ali flameaš.
bogumil-8

#34 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

Ovu "opasku po godinama" dao sam zbog toga što imam bliskog rođaka (bistro, prilično inteligentno, "načitano",...), ali "ne umije još da sluša". Kada mu skrenem pažnju na to odmah shvati manjkavost svog "trčanja" i "istrčavanja".
Kada sam napisao ovu rečenicu: "Inteligencija" - ( upamtio od ranije "definiciju") je moć snalaženja u datoj situaciji! - i dao odgovarajući link, očekivao sam da ćemo "dorađivati" ovu "definiciju" koju sam citirao po sjećanju (proširiti je, produbiti i pojasniti), koristeći pri tome i "tuđa znanja" uz vlastito rasuđivanje.
Last edited by bogumil-8 on 09/02/2010 17:28, edited 1 time in total.
nellington

#35 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

majstore bogumil-8... problem u nastupu korisnika trenutno poznatog kao mocan_radio jeste pokušaj sofističkog pristupa diskusiji i nadmudrivanja, bez realnih argumenata. Iskreno se nadam da će se dio ove teme izmjestiti u zasebnu temu, pa ako neko može argumentovano da brani njegovu tezu, da polemišemo.
Static-X

#36 Re: Dijalog mozga

Post by Static-X »

nellington wrote:Mislim da mi Amazonka i Chmoljo neće zamjeriti ako ipak nastavim sa diskusijom na ovu temu, pa ako nam postavljačica teme da druge smjernice, neka se napravi split u dvije teme.

Koje to znanje može pomoći da ovo riješiš ako nikad nisi vidio ovaj konkretan problem? Dvije osobe s identičnim (elementarnim) znanjima nisu jednako sposobne da riješe ove probleme. To je i tebi jasno, ali flameaš.
E de bogati mi ti nadji dvije osobe s idnticnim znanjima pa da vidimo :-)
radio_mocan

#37 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

nellington wrote:
Rijesit ce je neko ko je imao isto iskustvo ranije.
Onaj koji nije, istu nece rijesiti.

Dobro znas da ne postoje dvije osobe sa identicnim znanjem.
Jos samo da dodam, da je problem ovdje sto pojedinci nece da prihvate misljenje koje nije u skladu sa razmisljanjem
vecine.
Last edited by radio_mocan on 09/02/2010 17:29, edited 1 time in total.
nellington

#38 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Identičnim znanjima relevantnim za konkretne probleme kojim se ovdje bavimo.
radio_mocan

#39 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

Nellington, to ne postoji, htio ti to priznati ili ne.
Svo znanje je povezano, direktno ili indirektno.
bogumil-8

#40 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

@static-x, jesi li ti šesti razred?
Static-X

#41 Re: Dijalog mozga

Post by Static-X »

bogumil-8 wrote:@static-x, jesi li ti šesti razred?
Nije peti, sto pitas?
bogumil-8

#42 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

Imam jednog rođaka te dobi - isti takav ( liči "ko jaje jajetu").
Šta misliš kad (ti, ja, bilo koji čovjek) počinjemo sticati znanja i iskustva?
Ja mislim da počinjemo sticati iskustva i prije rođenja, a da je jedno od privih "znanja", "spoznaja" - "znanje" o ugodnom i neugodnom, prijatno/neprijatno.
Static-X

#43 Re: Dijalog mozga

Post by Static-X »

bogumil-8 wrote:Imam jednog rođaka te dobi - isti takav ( liči "ko jaje jajetu").
Šta misliš kad (ti, ja, bilo koji čovjek) počinjemo sticati znanja i iskustva?
Ja mislim da počinjemo sticati iskustva i prije rođenja, a da je jedno od privih "znanja", "spoznaja" - "znanje" o ugodnom i neugodnom, prijatno/neprijatno.
Covjekov mozak prima "znanje" iz okoline u kojoj se nalazi, a ta inteligencija je nista vise nego manipulacija "znanja" u mozgu. Koliko ko angazuje svoj mozak tolika mu i inteligencija, pa nekaze se djabe pustio mozan na ispasu.
cat lover

#44 Re: Dijalog mozga

Post by cat lover »

Šta je sad vovo, kaka je vovo tema?
metar_drva

#45 Re: Dijalog mozga

Post by metar_drva »

negiranje inteligencije i njeno svrstavanje, iskljucivo, kao skup ranije stecenih iskustava je nebuloza par excellence i mislim da ne zasluzuje neku ozbiljnu diskusiju.
Jara

#46 Re: Dijalog mozga

Post by Jara »

radio_mocan wrote:
nellington wrote:

Jos samo da dodam, da je problem ovdje sto pojedinci nece da prihvate misljenje koje nije u skladu sa razmisljanjem
vecine.
U skladu sa već ovdje parafraziranom definicijom inteligencije, rješit će onaj koji ima veću sposobnost snalaženja.
Tvrdnja da ove probleme neće riješiti oni koji nisu imali "isto iskustvo ranije" - nije tačna!
Znanje nije isto što i inteligencija.
Ima obrazovanih ljudi sa prosječnom inteligencijom, i nepismenih sa natprosječnom!
metar_drva

#47 Re: Dijalog mozga

Post by metar_drva »

Jara wrote:
radio_mocan wrote:
nellington wrote:

vecine.
U skladu sa već ovdje parafraziranom definicijom inteligencije, rješit će onaj koji ima veću sposobnost snalaženja.
Tvrdnja da ove probleme neće riješiti oni koji nisu imali "isto iskustvo ranije" - nije tačna!
Znanje nije isto što i inteligencija.
Ima obrazovanih ljudi sa prosječnom inteligencijom, i nepismenih sa natprosječnom!
upravo tako jara!
radio_mocan

#48 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

"Sposobnost snalazenja" jeste uzimanje neceg iz vlastite memorije.
To nesto se mora tu nalaziti, a, ako ga nema, neces se ni snaci.

Eto, kako ce se covjek snaci za gore postavljeni zadatak kad nikad nije
vidio ni kvadrat ni krug niti pravu liniju?

Covjek se ne moze snaci, ako nema znanje da ga iskoristi u tom trenutku.
metar_drva

#49 Re: Dijalog mozga

Post by metar_drva »

radio_mocan wrote:"Sposobnost snalazenja" jeste uzimanje neceg iz vlastite memorije.
To nesto se mora tu nalaziti, a, ako ga nema, neces se ni snaci.

Eto, kako ce se covjek snaci za gore postavljeni zadatak kad nikad nije
vidio ni kvadrat ni krug niti pravu liniju?

Covjek se ne moze snaci, ako nema znanje da ga iskoristi u tom trenutku.
meni se cini da je tebi ova tema previse apstraktna :D
cat lover

#50 Re: Dijalog mozga

Post by cat lover »

Ja sam našao vovo:

Kvantni mozak
Možda je najteže pitanje ikada postavljeno u znanosti ono što se naziva "teškim problemom" ili "problemom povezivanja". Radi se o problemu sučeljavanja nematerijalnog svijeta naših misli i osjećaja s materijalnim svijetom našeg tijela. Emocionalna stanja, kojima su uzrok misli i osjećaji (nematerijalni svijet) se izravno reflektiraju u fiziologiji našeg tijela (materijalni svijet).
Na primjer, kada se nematerijalna misao pojavi u mozgu o dizanju ruke, trenutno mozak pokreće proizvodnju neurotransmiterskih glasnika, koji se pronose živčanim sustavom. Elektronički impulsi se šalju mišićimaa u ruci što će konačno biti odgovor na početnu misao.
Kako je to uopće moguće? Kako može nešto nematerijalno kao misao imati stvarni primjetni fizikalni učinak? A to se događa stalno u našem tijelu!
Od kada je Descartes odlučio odijeliti tijelo od uma, najvjerojatnije ne ćemo dobiti odgovore iz Newton-ijanske fizike. Pa kako se onda može prijeći most između nematerijalnog svijeta uma i materijalnog svijeta tijela? Možda možemo dobiti odgovore od kvantne fizike?
Totalitet vanjskog realiteta, koga percipiramo mozgom dolazi od pet osjeta, sluh, njuh, okus, dodir i vid. Prema filozofu Immanuel Kant-u (1724. – 1804.) trebali bi razlikovati između noumenalnog (umnog, svijesnog) svijeta, svijeta po sebi (daß Ding an sich) i fenomenskog svijeta, kakvog ga percipiramo. Ono što je Kant mislio je nemogućnost izravne percepcije svijeta, jer ga možemo jedino percipirati kroz svoja osjetila. Kakav je vanjski realitet nitko nezna, upravo zato šo ga nikada ne možemo percipirati izravno. Može se postaviti i pitanje postoji li uopće fizikalni realitet. Kant je međutim vjerovao u stvarnost fizikalnog realiteta, kao izvora naših percepcija. Immanuel Kant je tvrdio kako sve što znamo o svijetu je samo interpretacija našeg mozga. Kako bi se uvjerili u ono što kaže Kant, pokušajte izbrojiti crne točke na slijedećoj slici:
Image
Nemojte reči kako niste uspjeli! Naravno niste, jer nema crnih točaka na slici! Vaš je mozak zamislio crne točke koje ste vidjeli kako skaču natrag naprijed!
itd......
(Jan Wicherink, Souls of distorsion)
Post Reply