pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

nova_korisnica

#26 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by nova_korisnica »

@pipi
eto vidis, to je takodjer jedan primjer: zaboravim naziv biljke (ili je stvarno mozda do asocijacije?!)
:D
bilo kako bilo, meni to zaista smeta i bojim se da ne postane problem koji ce jos jace utjecati na moju svakodnevnicu..
nisam se nikada drogirala, drogu cak ni probala, alkohol jesam konzumirala (ali ne pretjerano), a ni to vise ne radim, bavim se sportom, nekada manje, nekada vise...zdravo se hranim (voce, povrce, riba, bjelo meso, cajevi, voda itd)..nemam trenutno nekih stresnih situacija....
doktori ce bezbeli reci da je stres...ali ne mogu zaista da se time tjesim..niti da su to posljedice rata....

znate one igrice jogging za mozak i slicno?!?! ja recimo to kada igram, ja to rasturam....ali ne znam je li to ikakav pokazatelj...ima li ko kakav test da uradimo da vidimo na kojem smo stepenu senilnosti? :D
juce mi durgarica nesto prica i govori: eto znas u povjerenju, nemoj pls nikome reci...
ja rekoh: sve i da hocu, necu..jer cu zaboraviti... :roll:
saga

#27 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by saga »

hjoj, ja sam do prije par godina svima rodjendane pamtila, sjetila se cestitat... ma i onima koje znam kratko
sad em sto ne pamtim nove vec stare zaboravih... a ne bih se ni svog sjetila, da drugu nije isti dan, pa mi zvoni podsjetnik na mobitelu
takodjer pamtila neke bezvezne datume kao kad nekog prvi put sretoh i slicno, a sada... ha ha haaa
o brojevima telefona da ne pricam... sad ih znam ukupno 9, ukljucujuci svoj... i to su sve brojevi stari godina i godina... ne pamtim kad sam zapamtila neki novi broj :D
a ono kad trebam nesto uradit, pa kazem za 5 minuta cu, e to definitvno vise ne praktikujem... uradim odmah, jer cu sigurno zaboravit
al najgore mi je kad npr. planiram ukljucit masinu kad je jeftina struja, redovno zaboravim... cesto stavim podjetnik na mob, pa vidim, pa krenem ukljucit, al na putu do wc-a svratim u kuhinju da pijem vode, i samo se vratim otkud sam posla... a masine se ujutro sjetim :(
a jos nemam ni godina nesto mnogo... ni 22
a standardno je ono... uletim u sobu nesto da uzmem, onda stojim 5 minuta razmisljam, pa se ne sjetim... pa odem nazad, pa krenem gledat po sobi nebil skontala zasto sam krenula po to nesto... i ha i hu, nekad se sjetim, al pocesto i ne
O'zone
Globalni moderator

#28 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by O'zone »

Ha! koliko nas ima možemo komotno grupu na FB napravit :D ili se nekako drugačije organizovati da se možemo ispomogati jer ja obično tuđe stvari pamtim bolje nego svoje.

Sve ovo dolazi u obzir ako ne zaboravimo :D :D :D
bebeSa

#29 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by bebeSa »

Gospoda Ministarka wrote:
bebeSa wrote:Isti problem, malo vise godina. Pokusajte bilo kojim nacinom poboljsati cirkulaciju krvi. Meni su pomogli magneti, magnetni nakit, malo vise vode (ne bili kakve tecnosti nego samo voda) i malo vise kretanja.
bebeSa, imam slabu cirkulaciju... uvijek ledene noge i ruke... imam konstantnu potrebu da pijem vodu, dnevno preko 2l ... da li stvarno mislis da ta zaboravnost ima veze sa cirkulacijom?
I koji magneti mogu pomoci?
Meni je pomogao magnetni nakit iz Energetix-a. Ako si zainteresovana posaljem ti broj na PP.
Ja ne znam tacno koji su to magneti, ugradjeni su u nakit, nosis ih svakodnevno, djeluju kako na koga. Meni su cak popustili i bolovi u sinusima, smanjilo se trnjenje ruku, glavobolje itd. Kad sam vise bila puna hemije okrenula sam se magnetima i mogu ti reci da su mi pravo pomogli. Vec godinama nisam bila na inekcijama, a prije sigurno 2 puta godisnje! Imaju katalog i narucuju se komadi nakita iskljucivo preko ukljucenih clanova.Ja sam bila clan, odkad sam pokupovala sve sto me zanimalo, vise nisam. Imam neki stari katalog na kojem ima www.energetix.tv pa malo pogledaj.
Pozdrav
Michun

#30 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by Michun »

O'zone wrote:Ha! koliko nas ima možemo komotno grupu na FB napravit :D ili se nekako drugačije organizovati da se možemo ispomogati jer ja obično tuđe stvari pamtim bolje nego svoje.

Sve ovo dolazi u obzir ako ne zaboravimo :D :D :D
Aferim, odlicna ideja. :)
Nasmija me pravo :lol: :lol: :lol:
SOMA

#31 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by SOMA »

Tuspas mene i sviju nas! :D

Ovo "frisko" zaboravljanje jos i nekako, s tim se borim s papirom i olovkom, a ima i prednosti, mozes stalno gledat iste filmove, citat iste knjige,... :D ;-) ali meni fali citav jedan period mog zivota (93 do 97 = izbjeglistvo), pa kad mi ljudi pricaju "sjecas li se....?" ja blejim ko budala :cry: a mozda je bolje da se ne sjecam...
ljubav_aha

#32 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by ljubav_aha »

a sot je sa osboama koje su u SAD i kasnim 30tim isli na studij i sl. ma kad se mora,i kad je volja izuzetno snazna,sve se pamti :)
sexy

#33 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by sexy »

Zaboravljanje se veze za nacine ucenja koje koristis, ako koristis mehanicko ucenje-ucenje napamet, onda se tu mogu pojaviti odredjeni problemi vezani za uspjesnost upamcivanja ili retencije (zadrzavanja) upamcenog. Stoga ti preporucujem da koristis tzv. smisaono ucenje koje dosta manje opterecuje nas mozak. A sto se tice zaboravljanja onako nekih stvari nevezanih za ucenje (poput bivsih momaka koje i treba zaboravljati), ne trebas se nesto posebno brinuti niti nervirati oko toga, jer je to u tim godinama pomalo fizioloski ako krenemo od cinjenice da ako zelimo pamtiti, moramo i zaboravljati, a jos si u fazi aktivnog i kontinuiranog ucenja. Stoga nas mozak ono sto ne obnavljamo ili mu nismo dali neki poseban znacaj niti paznju kada smo to pohranili u nasu memoriju, te informacije deponuje u podsvijest i samim tim nam je onda teze izvuci ponovo te informacije koje nam u datom trenutku zatrebaju. Sve u svemu, mozak kao i nase tijelo treba relaksaciju, ako necete da odapne prije vremena.... ;-)
Michun

#34 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by Michun »

Hoces reci da smo mi "zaboravni" savrseno normalni :? :)
O'zone
Globalni moderator

#35 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by O'zone »

Slučajno naletjeh na ovu temu i moram reć da je odlična... Ček malo pa ja sam izgleda već nešto pisao ovdje???

A nema veze zaboravite :D:D:D:D
avantgarde

#36 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by avantgarde »

I zaboravljanje je kao i pamcenje normalan prirodni proces sve dok se ne zaboravljaju vazne ili vitalne stvari.

Znaci sve dok ne zaboravite da ste gladni smatrajte se normalnim :mrgreen: :-D .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: pamcenje ili bolje reci zaboravljanje

Post by Truba »

Znaci meni je alarm bio kad sam zaboravio gdje mi je kljuc od blokade na biciklu
Satima se nisam.mogao sjetiti
Jes da ga nisam.vozao ima mozda 7 8 mjeseci
Ali definitno nije dobro

Bio je s ostalim.kljucevima :lol: u onom kao mal9m novcaniku
Post Reply