sheilak wrote:
Jesam te razumijela, ali sam se pogresno izrazila

. Htjela sam reci da i nad poguzijom ima poguzija

. Ovdje mislim na dijasporce koji su nemilosrdni kad je klopa iz domovine u pitanju. Koriste nas kao
drug mule, a kad unesemo hranu, moras paziti da ti ruke ne otkinu kad podju otimati

.
To jest, ali ja licno nikad nikog ne bi pitao da mi unese nesto. Pa makar ne pojeo nase nesto dvije-tri godine. Mislim, meni je ono bas neki "cejf" nase nesto pojest, pa poneses sa sobom nekih stvari (doduse ja masovno vino nosim ciljano zbog drugih stvari, tj. poduzetnickih

), ali kad mene neko nazove i kaze mi mozes li mi ponjeti 3-4kg necega ja osip na zelucu dobijem. Prvo, mogu ukupno ponjeti 23.5kg po koferu, a dva kofera mogu nositi. Ima tu odjece koju moras nositi, onda posla poneses sa sobom, tj. papira, knjiga, pa onda vracas se sa tim nekim svojim zadovoljstvima, i onda ti tako neko uleti i kaze 3-4kg necega. ALi to sam ja stopirao, sad vise nikom ne govorim kad idem u BiH, a i tamo gdje sam ja nema nasih pa je lakse.
Medjutim, oni koji ne zive vani ne znaju da kad tako nemas pristupa nasoj hrani (posebno u djelovima kao sto je ovaj gdje sam ja, pa prvi bosanac zivi na nekih 200km od tebe) covjek se zadovolji tim nekim sitnicama kao sto je suho meso, ili pasteta. Koliko god to zvucalo kao kukanje, nije, jer ti zivis bez tog, ali eto kad imas priliku ponjeti to iz BiH ili kupiti negdje u prodavnici ovdje, covjek neke svoje potrebe zadovolji. Nema tu nista lose, ono bude ti drago, ljepse se osjecas. To je isto ono kad si jeo nesto u djetinjstvu pa najednom dodjes u priliku jesto to nakon 10g, pa se ono obradujes ko malo diejte.
Medjutim, nasi isto pretjeruju. Konkretno, amerikanci ce progledati na alkohol koji je flasiran, npr. vino. Ali nasi ponesu 10kg suhovine, svi psi na aerodromu te pronadju

i jos onda se pocnu svadjati sa carinicima sto ne mogu unjeti, ko da je nasa policija. Pa onda i carinici ostanu zbunjeni sto se neko uopste svadja s njima.
Ali eto, nasa posla