Kako GRAS krade nas novac

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mehmedbey

#26 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by mehmedbey »

Pa dobro, vjerovatno se racuna na to da student, kao punoljetna osoba, ipak moze nesto zaraditi, dok srednjoskolci ne mogu. Ali eto, kazem, slazem se da bi trebalo to jos malo spustiti.
IDEA

#27 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by IDEA »

Ja kao i svi drugi u ovom gradu kroz sve moguće poreze koje sebi uzme država dajem i za Gras koji se kao javno preduzeće dijelom financira državnim parama i ovo koristi za pokrivanje neuspjeha svog menadžmenta.
S obzirom da oni to itekako koriste tako da se ništa ne trude za poboljšanje poslovanja i ništa ne rade osim zapošljavanja rodbine, smatram da bi svako od nas kojem se odbija za raznorazne poreze mogao imati pravo i na koju besplatnu vožnju.

Sa druge strane, ne vozim se često tramvajem ali i u tim rijetkim slučajevima bila sam svjedok užasnog ponašanja revizora. Npr. kada su dva revizora samo prošli pored par mangupa na kojima na čelu piše "nemam kartu" a onda su počeli doslovno maltretirati neku staricu koja očito ni za "džabnu" penzionersku nema jer ako iko oni sve plaćaju. Žena se sva tresla koliko su joj prijetili, mislila sam da će joj srce zakazati. Dan-danas mi je krivo što se nisam umiješala i zaštitila je. A da ne pominjem da im se po govoru odmah vidi da teško da imaju i tri osnovne (da ne pominjemo BH državljanstvo).
Kada bi se Gras samo rješio ovih rodbinskih zapošljavanja papaka sve bi bilo bar malo bolje. A evo čitam zapošljavaju još revizora. Pitam se može li se preko zakona o javnosti informacija (pošto su javna firma) tražiti podatak čija su ovi rodbina i odakle su? Pa više potroše na njihove plaće, jakne, odijela, čizme i još sto stvari koje ih sleduju nego što ima ljudi bez karte u tramvaju.
mehmedbey

#28 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by mehmedbey »

IDEA wrote:Ja kao i svi drugi u ovom gradu kroz sve moguće poreze koje sebi uzme država dajem i za Gras koji se kao javno preduzeće dijelom financira državnim parama i ovo koristi za pokrivanje neuspjeha svog menadžmenta.
S obzirom da oni to itekako koriste tako da se ništa ne trude za poboljšanje poslovanja i ništa ne rade osim zapošljavanja rodbine, smatram da bi svako od nas kojem se odbija za raznorazne poreze mogao imati pravo i na koju besplatnu vožnju.
Nece moci. Iz poreza koji ja placam se finansiraju kojekakve stvari od kojih ja nemam nikakve koristi. Jednostavno drzava tako funkcionise. Ti placas porez, a zauzvrat imas pravo glasa pa odredjujes ko ce doci na vlast i rasporedjivati kako ce se taj novac trositi. Nema Robin Hood fazona.
IDEA wrote:Sa druge strane, ne vozim se često tramvajem ali i u tim rijetkim slučajevima bila sam svjedok užasnog ponašanja revizora. Npr. kada su dva revizora samo prošli pored par mangupa na kojima na čelu piše "nemam kartu" a onda su počeli doslovno maltretirati neku staricu koja očito ni za "džabnu" penzionersku nema jer ako iko oni sve plaćaju. Žena se sva tresla koliko su joj prijetili, mislila sam da će joj srce zakazati. Dan-danas mi je krivo što se nisam umiješala i zaštitila je.
Ja mislim da se prije svega treba ljutiti sto se progleda kroz prste nekim ljudima, bez obzira iz kog razloga, nego da se zali neko ko se zbog toga sto nije platio kartu nadje u nezgodnoj situaciji. Ovu akciju koju su odnedavno pokrenuli podrzavam i ona je upravo i usmjerena u rjesavanje tog problema, kao sto joj i samo ime govori "nijedan putnik bez karte".
IDEA wrote:A da ne pominjem da im se po govoru odmah vidi da teško da imaju i tri osnovne (da ne pominjemo BH državljanstvo).
A ja mislim da ti ovakve primjedbe ne trebaju. To je odraz malogradjanstine. Ne znam sto bi tebi smetao neciji naglasak. Da nemaju drzavljanstvo ne bi ih mogli ni zaposliti. A slozices se da za obavljanje ovog posla, neka aman zaman skolska sprema nije ni potrebna. Ljudi treba da znaju da kazu dobar dan i da traze kartu na pokaz, eventualno da u slucaju da zateknu putnika bez karte istom naplate kaznu ili u slucaju da to odbije, zamole ga da napusti vozilo i sl. Nikakva posebna pamet.
IDEA wrote:Kada bi se Gras samo rješio ovih rodbinskih zapošljavanja papaka sve bi bilo bar malo bolje. A evo čitam zapošljavaju još revizora. Pitam se može li se preko zakona o javnosti informacija (pošto su javna firma) tražiti podatak čija su ovi rodbina i odakle su? Pa više potroše na njihove plaće, jakne, odijela, čizme i još sto stvari koje ih sleduju nego što ima ljudi bez karte u tramvaju.
Kao ne koristis usluge GRAS-a cesto, ali eto odlicno poznajes sve rodbinske veze i porijeklo zaposlenih. Opet kazem, ne shvatam sta te toliko tangira gdje je neko rodjen i kakvim naglaskom prica. Ako je drzavljanin BiH i zadovoljava zakonom propisane uslove za obavljanje tog posla stvarno ne vidim nikakve prepreke da tamo radi. Ako posjedujes neke informacije o stelama pri zaposljavanju ti se obrati policiji, javnom tuziocu, krimolovcima, SIPA-i...

A ovo sa radnom odjecom i obucom mi nikako nije jasno. Malo se pljuje po GRAS-ovcima sto nisu fino obuceni, a onda ne odgovaraju ni uniforme. Ma ko bi nasem narodu ugodio...
IDEA

#29 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by IDEA »

Da onda pojasnim. Ne koristim trenutno tramvajske usluge ne zato jer sam lovator i vozim se svaki dan autom već zbog trenutne sreće da mi je radno mjesto blizu i idem pješke. A od rane mladosti sam se i te kako navozala tramvajem.

Situaciju iz Grasa znam jer je Sarajevo malo i svako zna nekoga negdje.

Naglasak mi smeta samo u tom kontekstu jer imam bližnjeg na birou već godinama a ti novozaposleni revizori su tek došli u Sarajevo i ni ne znaju gdje je biro. Sada pitaj da li je ovaj moj imao ikakvih šansi jer koliko znam konkursa za posao nije ni bilo. E pa ti mi objasni pored toliko nezaposlenih u Sarajevu, smeta li tebi kada neko prijavljuje adresu tek poslije potpisivanja ugovora o radu.

To što su pravi krkani i neuredni nema veze sa cijenom kožnih jakni, HTZ cipela, i dr. koji se ,k'o da gledam, nabavljaju putem tendera po još skupljoj cijeni da ostane i za zasluge.

I ponovo naglašavam, da je to privatna firma-njihova stvar ali Gras sve marifetluke i minuse pokriva i MOJIM novcem.
Adriatic

#30 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by Adriatic »

Mislim da sam već negdje na nekoj drugoj temi napisao ovo ali vrijedi ponoviti.
Ministar saobraćaja Krmpotić, nedavno je izjavio da je GRAS-u u pretprošloj godini uplaćeno 20 miliona KM i da on ne zna gdje su te pare otišle????????
O politici zapošljavanja u toj monstrum firmi da i ne govorim. Slobodna Bosna je davno pisala da sve važne položaje u toj firmi drže gospoda iz Sandžaka.
Nedavno je u novinama izašao članak da prosječni vozač ima platu od KM 1.300.
Da li je ovo malo?
I opet nisu zadovoljni, opet malo malo pa štrajkuju.
Situacija u toj firmi neće se promijeniti dok se ne privatizuje i dok se ne uvede konkurencija.
Pa ćemo onda vidjeti da li će ti "begovi" (koji napr. na trolejbuskoj stanici OTOKA prave pauze između vožnji i po pola sata sjedeći u kafani) propuštati vožnje, štrajkovati ...
Ali po svemu sudeći....ne lipši magarče
a.dis

#31 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by a.dis »

Ta akcija naplate karata im koliko vidim važi samo prvih 4-5 stanica.. Nakon toga narod već počinje izlaziti na srednja i od akcije ništa.
ultima_palabra

#32 Re: Kako GRAS krade nas novac

Post by ultima_palabra »

Što zaključaše All about temu?
Helem, maloprije stade tramvaj tamo gdje šine sijeku cestu kod Filozofskog, taman da nijedno auto ne može proći :-)
I ni makac, valjda oko struje nešto
Post Reply