Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
callmethebreeeze

#26 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

pa, ne prave ih samo arapi... :-) :-) :-)
neboderi se prave ima nekih stotinjak godina. i pravice ih se sve vise jer nas je sve vise na zemlji. i kakve veze ima sto nisu gradili takve gradjevine prije 1600 godina?! neimarstvo na ovom nivou ni u jednoj civilizaciji nije postojalo u to doba.
NIN

#27 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

callmethebreeeze wrote:pa, ne prave ih samo arapi... :-) :-) :-)
neboderi se prave ima nekih stotinjak godina. i pravice ih se sve vise jer nas je sve vise na zemlji. i kakve veze ima sto nisu gradili takve gradjevine prije 1600 godina?! neimarstvo na ovom nivou ni u jednoj civilizaciji nije postojalo u to doba.
Mala ispravka ticano teme bi bila to da je visina uvijek bila teznja covjeku i indikator same civilizacije. Krenuvsi od Babilona i njihove kule, Egipcana i njihovih piramida pa do Srednjoamerickih civilizacija i njihovih piramida i danasnjih oblakodera sirom planete. Razlicitih interpretacija sudnjih tekstova iz svetih spisa je kamara (sto i nije toliko cudno jer su pisani na taj nacin da se mogu interpretirati na vise nacina). Onaj ko vjeruje on ce i u oblacima naci lik Isusa, u krompiru kriz ili arapskim napisano rijec Alah (djelo crva).

@Arzuhal je vas, ateiste/skeptike, lijepo docekao svojim komentarom jer je vecini ovdje sistematika i analitika spansko selo. Odmah da kazem da nisam musterija ulaziti u ovu debatu ali cu vam reci da koliko je sama tema glupost toliko su glupa i providna oponiranja pokretacu teme. Dajte ljudi malo konstruktivnosti!
callmethebreeeze

#28 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

NIN wrote:
Mala ispravka ticano teme bi bila to da je visina uvijek bila teznja covjeku i indikator same civilizacije. Krenuvsi od Babilona i njihove kule, Egipcana i njihovih piramida pa do Srednjoamerickih civilizacija i njihovih piramida i danasnjih oblakodera sirom planete. Razlicitih interpretacija sudnjih tekstova iz svetih spisa je kamara (sto i nije toliko cudno jer su pisani na taj nacin da se mogu interpretirati na vise nacina). Onaj ko vjeruje on ce i u oblacima naci lik Isusa, u krompiru kriz ili arapskim napisano rijec Alah (djelo crva).

@Arzuhal je vas, ateiste/skeptike, lijepo docekao svojim komentarom jer je vecini ovdje sistematika i analitika spansko selo. Odmah da kazem da nisam musterija ulaziti u ovu debatu ali cu vam reci da koliko je sama tema glupost toliko su glupa i providna oponiranja pokretacu teme. Dajte ljudi malo konstruktivnosti!

ja sam se teznje ka visini dotaknuo u proslom postu. covjek je fino nas ateiste/skeptike pitao za misljenje, pa ga iznosimo.
NIN

#29 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

callmethebreeeze wrote:
NIN wrote:

ja sam se teznje ka visini dotaknuo u proslom postu. covjek je fino nas ateiste/skeptike pitao za misljenje, pa ga iznosimo.
Vidim ali sam se osvrnuo na tvoju opasku kada kazes da se neboderi prave tek u zadnjih par stotina godina sto nije tacno. Neboderi se prave u zadnjih 5-6 hiljada godina! Dakle, antropoloski gledajuci, visina gradjevina je indikator napretka civilizacije - od Sumera pa do Dubaija!
callmethebreeeze

#30 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

okej, nisam bio dovoljno precizan, kad sam napisao neboder mislio sam na ove moderne od celika i stakla. ti se, kako ja znam, prave u zadnjih stotinjak godina. ali malo znam o arhitekturi, pa se izvinjavam ako sirim dezinformacije.
:D
BHF_Manijak

#31 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote: Daleko od toga.

Moje postove mozes shvatiti kao malecki doprinos sprijecavanju sirenja praznovjerja u BiH.
A podforum je vrlo je zanimljiv usput.
Nema mi nista draze nego kad neko, pun sebe dodje na forum da predstavi navodne dokaze o postojanju boga i ispravnosti objave. Rastavljanje takvih teorija na proste faktore mi dodje nesto kao hobi.
Sreca pa ti uspijeva,ide ti to od ruke pravo :mrgreen: :mrgreen: Ne znam gdje si ti prije rastavljao,cujem da si medju orijentalistima trazen...
Covjece ti da si htio rastavljati na proste faktore,ne bi na forumu bio i raspravljao sa ljudima koji bas i nemaju aman jake veze sa vjerom,cast pojedincima,da ih sad ne imenujem,a vjerujem isto tako da bi recimo u ekoj zivoj debati sa odredjenim ljudima,ne samo bio rastavljen na proste faktore,vec pobijen do nogu da ne bi znao sta je te snaslo...Cuo sam ja za takve,ubjedjene u svoje stavove,pa kad nalete na insana sa ilumom(znanjem),koji ih razoruza dok se okrenu,eh onda idu linijom manjeg otpora pa prelaze u defanzivu,ili kako nas narod kaze,uhinje se,zato mojne te price molim te,svi su jaki preko tastature,a kad sta trebakokretno,odnosno uzivo,obicno se spuste brzo ili u nedostatku arguemenata,jer su naletili na veceg znalca,ili zbog nekog straha onda pocnu defanzivnim stilom da diskutuju,punih usta respekta prema sagovorniku,takvo nesto imadoh priliku gledati u razgovoru Hafizovica i Karica sa jednim orjentalistom,koji je prethodno studente "razvaljivao",kako ti rece,pa onda kad je vidio gdje je i sat je,ne bi ga nigdje vise... :zzzz: :oops:
NIN

#32 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

callmethebreeeze wrote:okej, nisam bio dovoljno precizan, kad sam napisao neboder mislio sam na ove moderne od celika i stakla. ti se, kako ja znam, prave u zadnjih stotinjak godina. ali malo znam o arhitekturi, pa se izvinjavam ako sirim dezinformacije.
No problem. :)

Samo, kada se razmjenjuju ubjedjenja onda se mora biti sto precizniji, narocito ako je u pitanju debata ove vrste gdje se sve svodi na interpretaciju. Protiv interpretacije se ide faktima i naukom - u ovom konkretnom slucaju antropoloskim uvidima, historijskim faktima, sociologijom i psihologijom - dakle svime onim sto fali u interpretacionom modelu na kome se fakticki temelje sve religije i teizmi, od animizma pa do modernog monoteizma.

:)
Optimus Prime

#33 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
Optimus Prime wrote: Daleko od toga.

Moje postove mozes shvatiti kao malecki doprinos sprijecavanju sirenja praznovjerja u BiH.
A podforum je vrlo je zanimljiv usput.
Nema mi nista draze nego kad neko, pun sebe dodje na forum da predstavi navodne dokaze o postojanju boga i ispravnosti objave. Rastavljanje takvih teorija na proste faktore mi dodje nesto kao hobi.
Sreca pa ti uspijeva,ide ti to od ruke pravo :mrgreen: :mrgreen: Ne znam gdje si ti prije rastavljao,cujem da si medju orijentalistima trazen...
Covjece ti da si htio rastavljati na proste faktore,ne bi na forumu bio i raspravljao sa ljudima koji bas i nemaju aman jake veze sa vjerom,cast pojedincima,da ih sad ne imenujem,a vjerujem isto tako da bi recimo u ekoj zivoj debati sa odredjenim ljudima,ne samo bio rastavljen na proste faktore,vec pobijen do nogu da ne bi znao sta je te snaslo...Cuo sam ja za takve,ubjedjene u svoje stavove,pa kad nalete na insana sa ilumom(znanjem),koji ih razoruza dok se okrenu,eh onda idu linijom manjeg otpora pa prelaze u defanzivu,ili kako nas narod kaze,uhinje se,zato mojne te price molim te,svi su jaki preko tastature,a kad sta trebakokretno,odnosno uzivo,obicno se spuste brzo ili u nedostatku arguemenata,jer su naletili na veceg znalca,ili zbog nekog straha onda pocnu defanzivnim stilom da diskutuju,punih usta respekta prema sagovorniku,takvo nesto imadoh priliku gledati u razgovoru Hafizovica i Karica sa jednim orjentalistom,koji je prethodno studente "razvaljivao",kako ti rece,pa onda kad je vidio gdje je i sat je,ne bi ga nigdje vise... :zzzz: :oops:
Moje retoricke sposobnosti i snalazenje u diskusijama nisu uopce bitne za ovu raspravu posto vecinu postavljenih teza mogu cak i srednjoskolci rastaviti na proste faktore.

Ovu naprimjer.
Ovdje postavljac teme sugerise da je ocit materijalni dokaz za istinitost objave ta da je Muhamed znao da ce Arapi nekada praviti visoke gradjevine.

Svaki srednjoskolac koji poznaje historiju zna da su se ljudi od pocetka civilizacije pa do danas sa manje i li vise uspjeha pravili monumentalne gradjevine. Keopsova piramida je bila visoka preko 200 metara, a cak i na arapskom poluotoku u Jemenu postoje visespratnice iz doba prije Kurana.

Dakle taj nejasni hadis je u biti sasvim irelevantan ako te cinjenice uzmemo u obzir.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#34 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Priorat »

besana wrote:Ja taman pomislih zanimljiva tema, jer mi je ovo interesantno, imam i knjugu " Mali predznaci sudnjeg dana" kad ono ....... nishta... tema ce ubrzo kljuc-kljac :D

No predznaci su tu, i velike zgrade, i veliki stomaci, i zene izgledaju ko muskarci, a muskarci ko zene, i rasirenost homesekualizma, i ... sve je tu ... :D

:D :thumbup:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#35 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

Meni je oduvijek bila fascinirajuca ljudska potreba da izmjeri koliko jos ima do svog kraja.

Sa jedne strane nauka, astronomija i navodna predvidjanja udara kometa, ogromnih meteora... do Sunca koje ce u svom procesu sagorjevanja goriva enormno narasti i time, najvjerovatnije, zbrisati i zemlju "sa lica svemira". A sa druge strane vjera gdje je u Islamu sam poslanik rekao da bukvalno niko sem Boga ne zna kad ce nastupiti taj trenutak. U svoje vrijeme je tvrdio da je taj trenutak jako blizu a eto, od tada prodje 1400 godina.

Jer... koliko bi nam uopste koristilo kad bi zasigurno znali kad je taj trenutak ?

Datum, sat... minut, sekund !? Da li bi se ista promijenilo u glavama ljudi da negdje pise kad ce kucnuti posljednji cas ?
Optimus Prime

#36 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Optimus Prime »

besana wrote:Ja taman pomislih zanimljiva tema, jer mi je ovo interesantno, imam i knjugu " Mali predznaci sudnjeg dana" kad ono ....... nishta... tema ce ubrzo kljuc-kljac :D

No predznaci su tu, i velike zgrade, i veliki stomaci, i zene izgledaju ko muskarci, a muskarci ko zene, i rasirenost homesekualizma, i ... sve je tu ... :D
Znaci kad za dvadesetak godina izmislimo tablete protiv debljanja time cemo sprijeciti sudnji dan?

Morate biti stvarno malo originalniji. Rasirenost homoseksualizma :lol:

Mene bi na primjer stvarno fasciniralo da sutra sunce izadje na zapadu.
callmethebreeeze

#37 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

NIN wrote:
callmethebreeeze wrote:okej, nisam bio dovoljno precizan, kad sam napisao neboder mislio sam na ove moderne od celika i stakla. ti se, kako ja znam, prave u zadnjih stotinjak godina. ali malo znam o arhitekturi, pa se izvinjavam ako sirim dezinformacije.
No problem. :)

Samo, kada se razmjenjuju ubjedjenja onda se mora biti sto precizniji, narocito ako je u pitanju debata ove vrste gdje se sve svodi na interpretaciju. Protiv interpretacije se ide faktima i naukom - u ovom konkretnom slucaju antropoloskim uvidima, historijskim faktima, sociologijom i psihologijom - dakle svime onim sto fali u interpretacionom modelu na kome se fakticki temelje sve religije i teizmi, od animizma pa do modernog monoteizma.

:)
slazem se. mada se nadam da su ostali shvatili. moj princip je dosta jasan. neka vjeruje u sta god ko hoce, sve dok mene ne pokusava prisliti da vjerujem u to i ne ogranicava moje slobode. sto se tice vjerovanja u sudnji dan, zar neki evengalisti nisu izracunali tacan datum iskusovog dolaska, ali su popadali u depresiju kad su vidjeli da se nista nije desilo.
ja mislim da "sudnji dan" nece za naseg vakta.
NIN

#38 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

Big Boy wrote:Meni je oduvijek bila fascinirajuca ljudska potreba da izmjeri koliko jos ima do svog kraja.

Sa jedne strane nauka, astronomija i navodna predvidjanja udara kometa, ogromnih meteora... do Sunca koje ce u svom procesu sagorjevanja goriva enormno narasti i time, najvjerovatnije, zbrisati i zemlju "sa lica svemira". A sa druge strane vjera gdje je u Islamu sam poslanik rekao da bukvalno niko sem Boga ne zna kad ce nastupiti taj trenutak. U svoje vrijeme je tvrdio da je taj trenutak jako blizu a eto, od tada prodje 1400 godina.

Jer... koliko bi nam uopste koristilo kad bi zasigurno znali kad je taj trenutak ?

Datum, sat... minut, sekund !? Da li bi se ista promijenilo u glavama ljudi da negdje pise kad ce kucnuti posljednji cas ?
:thumbup:

Oduvijek se covjek bavio svojim krajem. Uostalom, to i jeste u sustini kataliziralo samu genezu religije i vjerovanja u svim mogucim kulturama i civilizacijama tokom cijele historije ljudskog roda!
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#39 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

NIN wrote:Oduvijek se covjek bavio svojim krajem.
Svako zivo bice ce smrt okusiti i ono sto je svima neminovno je da cemo prije ili kasnije doci do svog kraja na ovom svijetu. Tako se covjek od vajkada, da li iz velikog straha od nepoznatog ili od silne zelje da vidi nevidljivo, svim silama trudi da otkrije nemoguce.

Ne mozemo predvidjeti ni svoj kraj, a kamoli kraj svijeta.
callmethebreeeze

#40 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Big Boy wrote:
Svako zivo bice ce smrt okusiti i ono sto je svima neminovno je da cemo prije ili kasnije doci do svog kraja na ovom svijetu. Tako se covjek od vajkada, da li iz velikog straha od nepoznatog ili od silne zelje da vidi nevidljivo, svim silama trudi da otkrije nemoguce.

nekada se smrznem kad skontam kako je lako glavu izgubiti. dovoljno bi bilo da se okliznem i nezgodno padnem kad ustanem i da me nema. a bas mi je merak zivjeti. zato i ne razmisljam previse o smrti kao prije. zivim i cekam da vidim kako ce konec izgledati.
zlafa

#41 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by zlafa »

Optimus Prime wrote: Mene bi na primjer stvarno fasciniralo da sutra sunce izadje na zapadu.
Taj treba docekati, prije tog predznaka ima jos par velikih.. Poput pojave Dedzala silazak Isa, Pojava Dima, kao i naravno mnogo manjih ali ne i ne vaznih predznaka. Mislim da si veliki zalogaj uzeo...
korozija

#42 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by korozija »

Ko se smije kladit da sudnji dan nece doc nikad? :D
NIN

#43 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

Big Boy wrote:

Opet bih da pohvalim repliku :thumbup: , ali ne bih se slozio sa konstatacijom da ne mozemo predvidjeti svoje krajeve. U sustini, mozda ne sad ali za koju deceniju ili stoljece to ce biti rutina!
BSn

#44 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by BSn »

NIN wrote:
Big Boy wrote:

Opet bih da pohvalim repliku :thumbup: , ali ne bih se slozio sa konstatacijom da ne mozemo predvidjeti svoje krajeve. U sustini, mozda ne sad ali za koju deceniju ili stoljece to ce biti rutina!
Jah, isto sto smo i 2000. sve robotizovali.

Ovdje se provlaci jedna stvar koja nema veze s islamom, a to je da ljudi pokusavaju odgonetnuti kada ce kraj svijeta. To se jednostavno, ako ijednoj drugoj religiji, onda islamu ne moze pripisati, jer islam u startu kaze da samo Bog zna kada ce da bude, te se time ponistava citava prica o tome kada. Ljudi se vise s ovim znacima pripremaju da znaju prepoznati znake koji im govore da dolazi, ili iz toga zele izvuci neke sasvim druge informacije koje onda mogu povezati s necim drugim, k'o sto sam i ja trazio na prosloj stranici. S tim u vezi, zelim da zahvalim zlafi na odgovoru, a ocekujem i da arzuhal naleti, jer on rece da ima hadise o tome pri ruci.
NIN

#45 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

BSn wrote: Jah, isto sto smo i 2000. sve robotizovali.

Ovdje se provlaci jedna stvar koja nema veze s islamom, a to je da ljudi pokusavaju odgonetnuti kada ce kraj svijeta. To se jednostavno, ako ijednoj drugoj religiji, onda islamu ne moze pripisati, jer islam u startu kaze da samo Bog zna kada ce da bude, te se time ponistava citava prica o tome kada. Ljudi se vise s ovim znacima pripremaju da znaju prepoznati znake koji im govore da dolazi, ili iz toga zele izvuci neke sasvim druge informacije koje onda mogu povezati s necim drugim, k'o sto sam i ja trazio na prosloj stranici. S tim u vezi, zelim da zahvalim zlafi na odgovoru, a ocekujem i da arzuhal naleti, jer on rece da ima hadise o tome pri ruci.
Polako, bumo videl'. :)

A to sa islamom, krscanstvom, jal' ti judaizmom ti dodje na isto! ;-) - ista civilizacijska pozicija i identican narod u dusu (semiti)! :)

Pozdrav romaticima! :D
P.S. Cekam ga i ja! :D
arzuhal

#46 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

BSn wrote: Kolega, ja bih da priupitam o ovome navedenom:
- Da li se misli na fizicki nestanak Kabe, tj. njeno rusenje? Ovo pitam, jer sam nekada dosao do te informacije, mada ni izvor nije bio siguran da li je dobro skont'o. Pa, posto vidim da besjedis na tu temu, rek'o da ti ne znas sta vise o tome.
- Ako ce doci to vrijeme, ko ce onda biti u Isaovim redovim, kada se ovaj vrati?
- Ka'ba je već rušena fizički i obnavljana (npr. za vrijeme vladavine Abdul-melika koji je poslao Hadžadža ibn Jusufa u Mekku da uguši pobunu Abdullaha ibn Zubejra koji se proglasio halifom. Tom prilikom je trajala opsada Mekke i Hadžadž je naredio katapultiranje grada tokom kojeg je pogođena i urušena i Ka'aba). Nestanak Ka'abe, o kojem je riječ u hadisu kao jednom od predznaka, je bukvalan nestanak preko noći - ljudi će zaspati, a ujutro neće biti Ka'be na njenom mjestu. Međutim, toliko će ljudi izgubiti interes za njom da neće odmah ni primjetiti da je nema. Jasno je, dakle, kakvo će biti stanje islama i muslimana tada.
- Taj nestanak Ka'be će se desiti poslije Isa, alejhi-selam.
HAVANA

#47 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by HAVANA »

Sta ce bit na grbavici?Kako da se postavim?Nemam velik stomak.volim zene.zivim na 5 spratu :? :D
madner

#48 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by madner »

Na Grbavici ako Zeljo izgubi derbi to je znak da je gotovo :D
derion

#49 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by derion »

besana wrote:No predznaci su tu, i velike zgrade, i veliki stomaci, i zene izgledaju ko muskarci, a muskarci ko zene, i rasirenost homesekualizma, i ... sve je tu ... :D
Nije da odbacujem mogućnost bilo koje vrste apokalipse u skorije vrijeme, ali ovo što ti navodiš, besana, postoji stoljećima. Stomačine su oduvijek bile prisutne. Dok se gojaznost u antičkom Egiptu smatrala bolešću*, čini mi se da su veliki stomaci u Starom Rimu bili simboli visokog statusa.

Homoseksualnost je oduvijek postojala. Pederastija** (starogrčki termin za ljubav između starijeg čovjeka i mladića) postoji još od najranijeg vremena starogrčkih plemena. Tada je pederastija bila sasvim prihvaćena socijalna norma, pa nešto kontam - ako je ikada trebalo doći do ponovne Velike poplave, to je valjda u vrijeme stare Atine i Rima, kada su moralna načela (barem po današnjem standardu mnogih društava i kultura), zaista bila na nezavidnom nivou.

Ateista

#50 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

homerus wrote:
Ateista wrote:Na kakve sve nacine ljudi nece pokusati da dokazu nesto sto se ne moze dokazati... :-) :D
ateisto, moj vrli prijatelju, ovo je podforum ''religija''. ne znam zašto uopće zalaziš u teme u kojima se diskutuje o nečem što po tvome (ne)vjerovanju i ne postoji.
Ateizam je vjersko neopredjeljenje, stav direktno vezan za religiju. Bas sam govorio o tome na temi o ateizmu koja je skoro otvorena i zakljucana, ateizam je proizvod religije, vrsta odgovora na religiju. To sto sam ateista ne znaci da me te stvari ne interesuju, samo ne vjerujem u boga i u vjerske knjige, ali samo pitanje religije, pogotovo njenog uticaja n drustvo me itekako interesuje jer me ne zaobilazi.
nemoj biti nepristojan, jer ako si već ateist, onda si sigurno visoko obrazovan, pristojan, načitan, pametan, inteligentan... (kako se inače volite predstavljati) i tvoj grandiozni um je uspio dokučiti sve pojedinosti nastanka kosmosa, harmonije u njemu, i naravno života kao jednog još uvijek (za druge osim tebe i tebi slične) neobjašnjivog fenomena. ti ne bi uopće trebao imati vremena da se raspravljaš sa onima koje smatraš primitivnim i nazdanim.
Pusti se provokacija o nazadnosti i slicno, to necu ni komentarisati. ;-)

Ako si rekao da imas namjeru ozbiljno prodiskutovati o ovome, onda to znaci da zelis cuti i misljenja druge strane koja se ne slaze sa tim. Kazes da su to predznaci sudnjeg dana, sto treba da potvrdi tacnost, a moje je misljenje da je to jako proizvoljno i slobodno tumacenje. Mislim da su drugi vec dovoljno rekli, da ne ponavljam.

Ono sto mi nema logike, nevezano samo za ovu temu su dvije paralelne price, jedna kako se postojanje boga ne moze dokazati logikom, argumentima, naucnim metodama, kako se vjeruje srcem i slicno, a onda druga kada se to pokusava dokazati. Ako se nesto pokusava dokazati naucno, onda bi u kur'an trebao biti pisan na nivou naucne knjige - jasno i precizno. Visoke zgrade i potresi nista ne znaci bez podataka o konkretnoj visini zgrada, o jacini i ucestalosti zemljotresa. Ovako, ko zna kolike ce jos zgrade praviti, mozda je ovo sitnica u odnosu na to st ce biti nekad, a ko zna kakvi i koliko cesti zemljotresi nas sve mogu ocekivati. :-)

Ako si imao namjeru da raspravljas iskljucivo sa pripadnicima islamske vjeroispovijesti, ako ne zelis kritiku argumenata od strane onih koji ne vjeruju u sudnji dan, onda si to trebao naglasiti i ja se ne bih ukljucivao i mijesao, te ne bih bio kako ti kazes nepristojan. :D
uživaj u besmislu u kojeg vjeruješ. sretno
Ako bi tebi zivot bez vjere bio besmislen, trebao bi shvatiti da nas ima koji nalazimo smisao i u drugim stvarima, te da nam zivot nije ni malo besmislen kako ti se to cini.
Post Reply