Boze dragi

Rasprave o vjerskim temama.
imigrant

Post by imigrant »

Ma koga vise boli k. sta se desava u njemackoj,
ajmo u holandiju,
tamo je zanimiljivije :D :D :D
mama32

Post by mama32 »

Uostalom, sta mi imamo s tim, kad se u Bosni nosenje marame drugacije tumaci. Mnogi ce reci da se marama NE MORA nositi, osim onda kad ides na namaz.

:|
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

mama32 wrote:Uostalom, sta mi imamo s tim, kad se u Bosni nosenje marame drugacije tumaci. Mnogi ce reci da se marama NE MORA nositi, osim onda kad ides na namaz.

:|
na namazu se marama MORA nositi, inace te stare nene oko tebe iSceraju ;)
a to tumacenje si posudila iz tzv. bosanskog islama (ne bih ga ja kudio, samo konstatujem :D)

p.s. znam da vi zene ne volite bas fudbal, ali mi reci jesi li cula za pojam derbi-navijac? (ne mislim na f.c. derby county :D)
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote: p.s. znam da vi zene ne volite bas fudbal, ali mi reci jesi li cula za pojam derbi-navijac? (ne mislim na f.c. derby county :D)
Ko gdje sta kako zasto kada igra, pa da navijam?

Mislim da se uzalud trudite i branite nesto za sta domaci igraci IMAJU PUNO PRAVO. Kako biste se vi ponasali na domacem terenu? Dozvolili da gosti-igraci nose vase dresove? Pa da onda igrate sami protiv sebe...
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

oprosti sam bio preoptimistican, fudbal je ipak muski sport :roll:
nebi

Post by nebi »

LudoALudjiJA wrote: a to tumacenje si posudila iz tzv. bosanskog islama
Za mene je bosanski islam TAJ islam.Cast svim verzijama i releases,
ali ovaj je za mene islam kao takav(da malo kakimo po filozofiji). :D
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote:oprosti sam bio preoptimistican, fudbal je ipak muski sport :roll:
Kako s maramom igrati fudbal? :? :-?

Ima jedna sto voli fubal, dobra je za shutiranje. Necu reci koja, da se ne prepozna. :-D
mama32

Post by mama32 »

nebi wrote:
LudoALudjiJA wrote: a to tumacenje si posudila iz tzv. bosanskog islama
Za mene je bosanski islam TAJ islam.Cast svim verzijama i releases,
ali ovaj je za mene islam kao takav(da malo kakimo po filozofiji). :D
Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

mama32 wrote:
LudoALudjiJA wrote:oprosti sam bio preoptimistican, fudbal je ipak muski sport :roll:
Kako s maramom igrati fudbal? :? :-?

Ima jedna sto voli fubal, dobra je za shutiranje. Necu reci koja, da se ne prepozna. :-D
pitaj muske clanove porodice ili poznanike sta oznacava pojam derbi-navijac ;) imam utisak da si otisla u krivom smjeru, pa se cuvaj autogola ;)
Baghira

Post by Baghira »

Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi. :-) A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima? :roll: :D

Sto se tice krstova u skolama, nikad mi nisu smetali, niti sam morala molitve izgovarati i ne znam sto je nekima to uopste bio trn u oku te su se toliko zalagali da se isti ukinu. :-? Mislim da su tu malo pretjerali.

Hocu reci, ne mozes na necemu insistirati, a na drugoj strani traziti otklanjane nekih vjerskih simbola, koji su u toj drzavi neka vrsta tradicije, jel', zato sto ti smetaju. (Voljela bih da od poznavalaca islama ovdje na forumu cujem, da li je zaista problem muslimanima boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst, kao recimo u skolama, bolnicama, etc.?)
meldina

Post by meldina »

Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.
Jesmo Evroplajni kao i turci iz evropskog dijela Turske, ali NISMO iz zapada nasa kultura i obicaji su ottomanski i vise slicni Turskoj kulturi nego npr Njemackoj ili Francuskoj kapiras?
To sto cijeli zapad ima zajedno je vijera a mi to nemamo s njima :roll:
nebi

Post by nebi »

crna_pantera wrote:Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi. :-) A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima? :roll: :D

Sto se tice krstova u skolama, nikad mi nisu smetali, niti sam morala molitve izgovarati i ne znam sto je nekima to uopste bio trn u oku te su se toliko zalagali da se isti ukinu. :-? Mislim da su tu malo pretjerali.

Hocu reci, ne mozes na necemu insistirati, a na drugoj strani traziti otklanjane nekih vjerskih simbola, koji su u toj drzavi neka vrsta tradicije, jel', zato sto ti smetaju. (Voljela bih da od poznavalaca islama ovdje na forumu cujem, da li je zaista problem muslimanima boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst, kao recimo u skolama, bolnicama, etc.?)
Meni nije problem,nisam boravio u Transilvaniji i nemam oziljke zuba na vratu.Pitanje bi se moglo postaviti i vice versa:Je li pripadnicima drugh religija problem boraviti u prostoriji u kojoj se nalaze lehve ili polumjesec i zvijezda?
Samo,to su ipak dva arsina:ucionica,bolnicka soba itd. su JAVNE prostorije
gdje neki dolaze silom prilika(losi ucenici,haste),a odjeca je privatna i stvar izbora.U sredini gdje zivim vidjam i rabine,bas su mi nekako simpaticni.Ako nije problem da 13-godisnje djevocice dolaze u skolu
golog trbuha i nasminkane kao callgirls,sa piercing i tatoos,zasto bi bio problem da dolaze sa nikabom,krstom oko vrata,sari itd.
nebi

Post by nebi »

meldina wrote:
Jesmo Evroplajni kao i turci iz evropskog dijela Turske, ali NISMO iz zapada nasa kultura i obicaji su ottomanski i vise slicni Turskoj kulturi nego npr Njemackoj ili Francuskoj kapiras?
meldina,saberi se.Ako ne mozes,oduzmi se.
meldina

Post by meldina »

meldina,saberi se.Ako ne mozes,oduzmi se.
kome cu se oduzet??? :D :D
novalic

Post by novalic »

vidis kako tebi meldina duhovito i inteligentno odgovori..

ma cudo od cure 8-)
mama32

Post by mama32 »

meldina wrote:
Koji obicaji i koja kultura? Ja ne znam kakvi su to ottomanski obicaji, pojasni...

A jedino da neki meteorit padne, pa da izmijeni cinjenicu da je Bosna U Evropi.
mama32

Post by mama32 »

novalic wrote:vidis kako tebi meldina duhovito i inteligentno odgovori..

ma cudo od cure 8-)
Ja je pravo gotivim. :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

drage mama32 i meldina,

bosna je sjeciste civilizacija skoro 2000 godina i u njoj su prisutni i istocni i zapadni uticaji, i jedni i drugi je obogacuju
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote:drage mama32 i meldina,

bosna je sjeciste civilizacija skoro 2000 godina i u njoj su prisutni i istocni i zapadni uticaji, i jedni i drugi je obogacuju
Kako je to lijepo receno...

A da su bili samo istocni, ili samo zapadni.. :roll:
Sta bi ti volio? :D
Baghira

Post by Baghira »

nebi wrote:
crna_pantera wrote:Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi. :-) A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima? :roll: :D

Meni nije problem,nisam boravio u Transilvaniji i nemam oziljke zuba na vratu.Pitanje bi se moglo postaviti i vice versa:Je li pripadnicima drugh religija problem boraviti u prostoriji u kojoj se nalaze lehve ili polumjesec i zvijezda?
gdje neki dolaze silom prilika(losi ucenici,haste),a odjeca je privatna i stvar izbora.U sredini gdje zivim vidjam i rabine,bas su mi nekako simpaticni.Ako nije problem da 13-godisnje djevocice dolaze u skolu
golog trbuha i nasminkane kao callgirls,sa piercing i tatoos,zasto bi bio problem da dolaze sa nikabom,krstom oko vrata,sari itd.
Pogresno sam se izrazila, nije stvar u problemu nego u dozvoli. Znaci, da li je muslimanima, po propisima kurana, dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst?

U ovom slucaju u Njemackoj se ne radi o zabrani ucenicima nosenja vjerskih simbola u skolama, nego o zabrani nosenja nikaba kao zaposlenom licu u drzavnim ustanovama, eksplicitno u skolama. Za koju nemam razumijevanja, isto kao ni za zahtjev uklanjanja krsta :-?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

mama32 wrote:
LudoALudjiJA wrote:drage mama32 i meldina,

Kako je to lijepo receno...

A da su bili samo istocni, ili samo zapadni.. :roll:
Sta bi ti volio? :D
da su samo istocni ili samo zapadni, to onda ne bila bosna

a vrlo mi je jasno sta bi ti voljela
meldina

Post by meldina »

Koji obicaji i koja kultura? Ja ne znam kakvi su to ottomanski obicaji, pojasni...

A jedino da neki meteorit padne, pa da izmijeni cinjenicu da je Bosna U Evropi.
Pa zar to ne znas???
Npr bosanska narodna nosnja ,bosanski stari gradovi ili bascarsija
sevdalinke bosanska kuhinja sve je to ottomansko :-D
nebi

Post by nebi »

crna_pantera wrote:
nebi wrote:

Pogresno sam se izrazila, nije stvar u problemu nego u dozvoli. Znaci, da li je muslimanima, po propisima kurana, dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst?

U ovom slucaju u Njemackoj se ne radi o zabrani ucenicima nosenja vjerskih simbola u skolama, nego o zabrani nosenja nikaba kao zaposlenom licu u drzavnim ustanovama, eksplicitno u skolama. Za koju nemam razumijevanja, isto kao ni za zahtjev uklanjanja krsta :-?
Dakle:muslimanima je dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst(vecina muslimana nema oziljke na vratu),a svi koji tvrde suprotno samo politiziraju temu.Poznati su slucajevi da su muslimani klanjali u crkvama(naravno,moraju se skloniti ikone i krstovi u na strani prema Mekki),kao i slucajevi da su kriscani molitvu obavljali u dzamiji.
Baghira

Post by Baghira »

Hvala na iscrpnom odgovoru :D Izvinjavam se na trosenju Vam dragocijenog vremena :P (Djelujete mi malo iznervirano :roll: :D)
nebi

Post by nebi »

crna_pantera wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru :D Izvinjavam se na trosenju Vam dragocijenog vremena :P (Djelujete mi malo iznervirano :roll: :D)
Ni najmanje :D ,zao mi je zbog utiska.Samo,trenutno radim nesto drugo,pa citam jednim okom :)
Post Reply