ajmo u holandiju,
tamo je zanimiljivije
na namazu se marama MORA nositi, inace te stare nene oko tebe iScerajumama32 wrote:Uostalom, sta mi imamo s tim, kad se u Bosni nosenje marame drugacije tumaci. Mnogi ce reci da se marama NE MORA nositi, osim onda kad ides na namaz.
Ko gdje sta kako zasto kada igra, pa da navijam?LudoALudjiJA wrote: p.s. znam da vi zene ne volite bas fudbal, ali mi reci jesi li cula za pojam derbi-navijac? (ne mislim na f.c. derby county)
Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.nebi wrote:Za mene je bosanski islam TAJ islam.Cast svim verzijama i releases,LudoALudjiJA wrote: a to tumacenje si posudila iz tzv. bosanskog islama
ali ovaj je za mene islam kao takav(da malo kakimo po filozofiji).
pitaj muske clanove porodice ili poznanike sta oznacava pojam derbi-navijacmama32 wrote:Kako s maramom igrati fudbal?LudoALudjiJA wrote:oprosti sam bio preoptimistican, fudbal je ipak muski sport![]()
![]()
Ima jedna sto voli fubal, dobra je za shutiranje. Necu reci koja, da se ne prepozna.
Jesmo Evroplajni kao i turci iz evropskog dijela Turske, ali NISMO iz zapada nasa kultura i obicaji su ottomanski i vise slicni Turskoj kulturi nego npr Njemackoj ili Francuskoj kapiras?Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.
Meni nije problem,nisam boravio u Transilvaniji i nemam oziljke zuba na vratu.Pitanje bi se moglo postaviti i vice versa:Je li pripadnicima drugh religija problem boraviti u prostoriji u kojoj se nalaze lehve ili polumjesec i zvijezda?crna_pantera wrote:Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi.A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima?
![]()
![]()
Sto se tice krstova u skolama, nikad mi nisu smetali, niti sam morala molitve izgovarati i ne znam sto je nekima to uopste bio trn u oku te su se toliko zalagali da se isti ukinu.Mislim da su tu malo pretjerali.
Hocu reci, ne mozes na necemu insistirati, a na drugoj strani traziti otklanjane nekih vjerskih simbola, koji su u toj drzavi neka vrsta tradicije, jel', zato sto ti smetaju. (Voljela bih da od poznavalaca islama ovdje na forumu cujem, da li je zaista problem muslimanima boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst, kao recimo u skolama, bolnicama, etc.?)
meldina,saberi se.Ako ne mozes,oduzmi se.meldina wrote:Jesmo Evroplajni kao i turci iz evropskog dijela Turske, ali NISMO iz zapada nasa kultura i obicaji su ottomanski i vise slicni Turskoj kulturi nego npr Njemackoj ili Francuskoj kapiras?Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.
To sto cijeli zapad ima zajedno je vijera a mi to nemamo s njima
Koji obicaji i koja kultura? Ja ne znam kakvi su to ottomanski obicaji, pojasni...meldina wrote:Jesmo Evroplajni kao i turci iz evropskog dijela Turske, ali NISMO iz zapada nasa kultura i obicaji su ottomanski i vise slicni Turskoj kulturi nego npr Njemackoj ili Francuskoj kapiras?Bosanci su prije svega Evropljani, pa tek onda muslimani, krscani/hriscani, jevreji, budisti i ostali vjernici. Tu spadaju i oni koji vjeruju u razum, ljude, ljubav, toleranciju, a ima i takvih. Nisu samo ovi strasni (ne strashni) u svojoj vjeri.
To sto cijeli zapad ima zajedno je vijera a mi to nemamo s njima
Kako je to lijepo receno...LudoALudjiJA wrote:drage mama32 i meldina,
bosna je sjeciste civilizacija skoro 2000 godina i u njoj su prisutni i istocni i zapadni uticaji, i jedni i drugi je obogacuju
Pogresno sam se izrazila, nije stvar u problemu nego u dozvoli. Znaci, da li je muslimanima, po propisima kurana, dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst?nebi wrote:Meni nije problem,nisam boravio u Transilvaniji i nemam oziljke zuba na vratu.Pitanje bi se moglo postaviti i vice versa:Je li pripadnicima drugh religija problem boraviti u prostoriji u kojoj se nalaze lehve ili polumjesec i zvijezda?crna_pantera wrote:Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi.A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima?
![]()
![]()
Sto se tice krstova u skolama, nikad mi nisu smetali, niti sam morala molitve izgovarati i ne znam sto je nekima to uopste bio trn u oku te su se toliko zalagali da se isti ukinu.Mislim da su tu malo pretjerali.
Hocu reci, ne mozes na necemu insistirati, a na drugoj strani traziti otklanjane nekih vjerskih simbola, koji su u toj drzavi neka vrsta tradicije, jel', zato sto ti smetaju. (Voljela bih da od poznavalaca islama ovdje na forumu cujem, da li je zaista problem muslimanima boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst, kao recimo u skolama, bolnicama, etc.?)
Samo,to su ipak dva arsina:ucionica,bolnicka soba itd. su JAVNE prostorije
gdje neki dolaze silom prilika(losi ucenici,haste),a odjeca je privatna i stvar izbora.U sredini gdje zivim vidjam i rabine,bas su mi nekako simpaticni.Ako nije problem da 13-godisnje djevocice dolaze u skolu
golog trbuha i nasminkane kao callgirls,sa piercing i tatoos,zasto bi bio problem da dolaze sa nikabom,krstom oko vrata,sari itd.
da su samo istocni ili samo zapadni, to onda ne bila bosnamama32 wrote:Kako je to lijepo receno...LudoALudjiJA wrote:drage mama32 i meldina,
bosna je sjeciste civilizacija skoro 2000 godina i u njoj su prisutni i istocni i zapadni uticaji, i jedni i drugi je obogacuju
A da su bili samo istocni, ili samo zapadni..![]()
Sta bi ti volio?
Pa zar to ne znas???Koji obicaji i koja kultura? Ja ne znam kakvi su to ottomanski obicaji, pojasni...
A jedino da neki meteorit padne, pa da izmijeni cinjenicu da je Bosna U Evropi.
Dakle:muslimanima je dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst(vecina muslimana nema oziljke na vratu),a svi koji tvrde suprotno samo politiziraju temu.Poznati su slucajevi da su muslimani klanjali u crkvama(naravno,moraju se skloniti ikone i krstovi u na strani prema Mekki),kao i slucajevi da su kriscani molitvu obavljali u dzamiji.crna_pantera wrote:Pogresno sam se izrazila, nije stvar u problemu nego u dozvoli. Znaci, da li je muslimanima, po propisima kurana, dozvoljeno boraviti u prostorijama u kojima se nalazi krst?nebi wrote:Meni nije problem,nisam boravio u Transilvaniji i nemam oziljke zuba na vratu.Pitanje bi se moglo postaviti i vice versa:Je li pripadnicima drugh religija problem boraviti u prostoriji u kojoj se nalaze lehve ili polumjesec i zvijezda?crna_pantera wrote:Ocigledno je da mnogi islam pripisuju iskljucivo stranim drzavljanima, koji eto i mogu odseliti u islamsku drzavu ako im se ne svidjaju zakoni u zapadnoj, uz to demokratskoj, drzavi.A sta je sa njemackim drzavljanima koji su konvertirali na islam? Da li i oni da napuste domovinu? Sta predlazete njima?
![]()
![]()
Samo,to su ipak dva arsina:ucionica,bolnicka soba itd. su JAVNE prostorije
gdje neki dolaze silom prilika(losi ucenici,haste),a odjeca je privatna i stvar izbora.U sredini gdje zivim vidjam i rabine,bas su mi nekako simpaticni.Ako nije problem da 13-godisnje djevocice dolaze u skolu
golog trbuha i nasminkane kao callgirls,sa piercing i tatoos,zasto bi bio problem da dolaze sa nikabom,krstom oko vrata,sari itd.
U ovom slucaju u Njemackoj se ne radi o zabrani ucenicima nosenja vjerskih simbola u skolama, nego o zabrani nosenja nikaba kao zaposlenom licu u drzavnim ustanovama, eksplicitno u skolama. Za koju nemam razumijevanja, isto kao ni za zahtjev uklanjanja krsta