TOEFL Test

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Oriental_snowflake

#26 Re: TOEFL Test

Post by Oriental_snowflake »

Hvala. Bas steta :sad: Gledala sam Zagreb isto zauzeto idem dalje ...
Angelina84

#27 Re: TOEFL Test

Post by Angelina84 »

Oriental_snowflake wrote:Trebala bih polagati TOEFL test sto je prije moguce, medjutim odem ja do SUS-a i neka fina djevojka mi pomogne sa potrebnom literaturom da malo osvjezim pamcenje i kaze kako trebam izvrsiti online prijavu te da u februaru ima slobodnih mjesta. Tako dodem kuci i da prijavim kad nema mjesta do aprila. :( Otisla ponovo danas medjutim nije bilo te fine djevojke a neka druga gospodja mi nije nista znala objasniti. Ja sad nesto kontam da nema smisla da nema mjesta do aprila ni u Sarajevu ni u Brcko distriktu. :roll: Postoji li mogucnost da ima neka sistemska greska? Da li je neko imao slicno iskustvo?

Možel IELTS umjesto TOEFL-a il' baš ideš u Ameriku?
Oriental_snowflake

#28 Re: TOEFL Test

Post by Oriental_snowflake »

Moze i IELTS, ali takodjer nema termina u februaru nego tek u martu nazalost, a to mi ne odgovara. Gledala sam i kod komsija ali je isto stanje i kod njih.
novi

#29 Re: TOEFL Test

Post by novi »

Moze li se Toefl jos uvjek polagati u Mostaru? Zadnji put sam se oko polaganja testa interesovala proslog ljeta i bilo je termina za polaganje u Mostaru i Tuzli, nisam ni znala da ima ikakva opcija u Sarajevu...
DA li je u Sarajevu samo problem sa terminima (posto se meni ne zuri ludo...)ili nema testiranja uopste? :shock:
Angelina84

#30 Re: TOEFL Test

Post by Angelina84 »

novi wrote:Moze li se Toefl jos uvjek polagati u Mostaru? Zadnji put sam se oko polaganja testa interesovala proslog ljeta i bilo je termina za polaganje u Mostaru i Tuzli, nisam ni znala da ima ikakva opcija u Sarajevu...
DA li je u Sarajevu samo problem sa terminima (posto se meni ne zuri ludo...)ili nema testiranja uopste? :shock:
ima u Sarajevu, odi na http://www.sus.ba/useac/admtoefl.html
Erzsebet

#31 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

Takve stvari se ne pitaju ovdje, nego se ode na njihovu stranicu i pogleda.

Nego, ima li neko možda neki CD ili program za vježbu ili test, da nam uploaduje ovdje? Dobro bi bilo vježbati i bez knjige, tj. neki pravi test.
malosutra81

#32 Re: TOEFL Test

Post by malosutra81 »

Erzsebet wrote:Takve stvari se ne pitaju ovdje, nego se ode na njihovu stranicu i pogleda.

Nego, ima li neko možda neki CD ili program za vježbu ili test, da nam uploaduje ovdje? Dobro bi bilo vježbati i bez knjige, tj. neki pravi test.
i do :D
s tim da trenutno nije kod mene, al cim ga dobijem nazad mogu ga uploadovati (ukoliko mi neko objasni kako :oops: )
Erzsebet

#33 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

malosutra81 wrote:
Erzsebet wrote:Takve stvari se ne pitaju ovdje, nego se ode na njihovu stranicu i pogleda.

i do :D
s tim da trenutno nije kod mene, al cim ga dobijem nazad mogu ga uploadovati (ukoliko mi neko objasni kako :oops: )
Biće vjerovatno kasno dotad, barem što se mene tiče. Ja imam jedan test, ali nemam pojma kako ga staviti na internet, pošto je zaštićen, mora se nešto tu hakovati :). Stripi je dobar za te stvari, postavio sam pitanje i na temi gdje je download filmova, pa ćemo vidjeti hoće li iko reagovati.
stripiii

#34 Re: TOEFL Test

Post by stripiii »

TOEFL new ibt (internet based) / 2 cds with 4 tests

Code: Select all

CD1
http://rapidshare.com/files/13929340/TOEFL_IBT_CD1.part1.rar
http://rapidshare.com/files/13929430/TOEFL_IBT_CD1.part2.rar
http://rapidshare.com/files/13929324/TOEFL_IBT_CD1.part3.rar

CD2
http://rapidshare.com/files/13929471/TOEFL_IBT_CD2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/13929459/TOEFL_IBT_CD2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/13929417/TOEFL_IBT_CD2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/13929349/TOEFL_IBT_CD2.part4.rar
http://rapidshare.com/files/13929403/TOEFL_IBT_CD2.part5.rar
http://rapidshare.com/files/13929352/TOEFL_IBT_CD2.part6.rar
http://rapidshare.com/files/13929321/TOEFL_IBT_CD2.part7.rar

password for both cds is: 1234567890 

TYPE IT, dont copy/paste it 
Collection Longman (English) Size: 9,48 Gb

Sve ostalo...
Erzsebet

#35 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

Stripiii...

Ako dobijem dovoljan score na testu, zvaću te na pivu, moramo nazdraviti. Dugujemo ti svi na ovom forumu veliku zahvalnost :).
novi

#36 Re: TOEFL Test

Post by novi »

Angelina84 wrote:
novi wrote:Moze li se Toefl jos uvjek polagati u Mostaru? Zadnji put sam se oko polaganja testa interesovala proslog ljeta i bilo je termina za polaganje u Mostaru i Tuzli, nisam ni znala da ima ikakva opcija u Sarajevu...
ima u Sarajevu, odi na http://www.sus.ba/useac/admtoefl.html

Puno hvala! :thumbup:
Nisam se dugo (kad kazem dugo mislim stvaaaaaaaarno dugo) interesirala pa tako nisam ni znala da je SUS oformljen kod nas, a ocigledno nisam pregledala prethodne postove...Hvala na poslanom linku bez bespotrebnog patroniziranja bez kojih odredjeni psiho-profili ljudi valjda ne mogu :roll: )
Cipelica

#37 Re: TOEFL Test

Post by Cipelica »

A zna li neko u koliko sati otprilike se odrzava toefl? Zanima me jer dolazim iz Mostara, pa da gledam hocu li negdje morat prespavat? Hvala :)
malosutra81

#38 Re: TOEFL Test

Post by malosutra81 »

Cipelica wrote:A zna li neko u koliko sati otprilike se odrzava toefl? Zanima me jer dolazim iz Mostara, pa da gledam hocu li negdje morat prespavat? Hvala :)
prije ces saznati ako nazoves SUS nego ovdje ;-) a i reci ce ti tacno ne otprilike :-D
sretno :thumbup:
Erzsebet

#39 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

malosutra81 wrote:
Cipelica wrote:A zna li neko u koliko sati otprilike se odrzava toefl? Zanima me jer dolazim iz Mostara, pa da gledam hocu li negdje morat prespavat? Hvala :)
prije ces saznati ako nazoves SUS nego ovdje ;-) a i reci ce ti tacno ne otprilike :-D
sretno :thumbup:
Baš ne volim kad neko postavlja pitanja na forumu, koja se mogu saznati iz prve ruke, vrlo lako i bez ikakvih dilema. Ako si uplatio/la TOEFL, onda ti piše na računu u koliko ti je sati. Nisi napisao/la ni gdje polažeš, u svakom gradu je u različito vrijeme.
Miss RX

#40 Re: TOEFL Test

Post by Miss RX »

TOEFL sam polagala u Americi ,pa rekoh da napisem i ja koju ,prvenstveno da vam dam ideju kako izgleda taj ispit.
Ispit je prilicno naporan i tezak ,ne sto je tezak engleski,vec nacin na koji se ispit provodi.Sa vremenom ste ograniceni,puno je pitanja,slusajuci,odgovaraju i tipkajuci se na kraju smorite kao da ste bili u mlinu....
Ne znam koliko kome ovdje treba bodova ili scora,ali za mene je najtezi dio bio speaking.Tu se ne trazi samo znanje vec i vasa vjestina da brzo smislite pricu.Ne obracajte paznju na svoj akcenat ,vec pokusajte da pravilno ,polako izgovarate i prvenstveno pokazite svoju smjelost i hrabrost.
Ima zaista dosta knjiga za pripremu za TOEFL i nema najbolje ,svaku koju nabavite ako je temeljito spremite pomoci ce vam da se pripremite.Mislim da je i writing prilicno tezak,jer nemate puno vremena za pisanje ili ideju,dakle ,prije nego dodjete procitajte teme koje zadaju,jer tamo necete imati previse vremena da razmisljate,sa pisanjem krecete odmah,jer problem je najveci u vremenu.
Takodjer,ako upisete u Google Free Toefl preparation test,mozete se pomoci tako da vidite kakav je test i sta vas ocekuje.
Puno srece svima koji izlaze na ovaj ispit.
Max Bunker

#41 Re: TOEFL Test

Post by Max Bunker »

Koliko vremena treba za spremanje testa ?
Ovo pitam iz razloga sto imam neku ambiciju ( a vidjet cu kako je pretvoriti u realnost ) da idem vani i zavrsim master.
Sto se tice bodova, tacnije koliko je bodova potrebno za master vani, znam jer sam provjerio da za Svedsku i Norvesku iznosi od 61 do 79 ( internet based test ), od 173 do 213 (computer based test ).
malosutra81

#42 Re: TOEFL Test

Post by malosutra81 »

Max Bunker wrote:Koliko vremena treba za spremanje testa ?
Ovo pitam iz razloga sto imam neku ambiciju ( a vidjet cu kako je pretvoriti u realnost ) da idem vani i zavrsim master.
Sto se tice bodova, tacnije koliko je bodova potrebno za master vani, znam jer sam provjerio da za Svedsku i Norvesku iznosi od 61 do 79 ( internet based test ), od 173 do 213 (computer based test ).
koliko treba odredjuje univerzitet, tako da kao sto si sam napisao to je od-do...nema pravila. dobro je to sto nekad progledaju kroz prste kad ti fale 2-3 boda i ako npr uradis GRE jako dobro i ako ti ostali dokumenti u aplikaciji nesto vrijede...
vrijeme za spremanje testa je individualno...koliko poznajes engleski? u principu tu nemas sta da ucis, moja preporuka je da citas dosta na engl, slusaj pjesme na engl, uci nove rijeci itd...nadji neku metodu, bitno je da ti engleski udje u uho. naravno, postoje knjige iz kojih pripremas TOEFL (ne znam tacno jer nisam trazila, al mislim da mozes iznajmiti istu u onom centru nakon sto se prijavis)...imas mali milion sample testova na netu, itd.
mgogic

#43 Re: TOEFL Test

Post by mgogic »

Moja topla preporuka, pored raznih software od kojih preporucujem Kaplanov, je da pocnes intenzivno slusati, a najbolje prije spavanja audiobooks.Imas ih po torrentima mali milion, vjeruj mi, slusaj sat vremena prije spavanja stivo koje ti godi, i za 2 mjeseca ces biti spreman za test k'o John Wayne!!
manki

#44 Re: TOEFL Test

Post by manki »

Dragi Sa-x-ovci, evo ja polagao TOEFL, i dobio rezultate. Konačan rezultat iBT-a mi je 87 :(

Razočarao sam se, jer sam mislio da ću bolje uraditi, ali sam u suštini znao da će biti prilično nizak rezultat, jer sam uprskao na readingu. Idiot, nisam se pripremio, i nisam shvatio koncept prvog dijela odnosno readinga. Pa sam sve zapisivao i izvlačio najbitnije, da bi u suštini program sam dao pregled pitanja po paragrafima i nije bilo potrebno zapisivanje, tako da nisam stigao odgovoriti na većinu pitanja iz readinga i trema me bila uhvatila. :(

Tako da mi je rezultat slijedeći: Reading 11 ( :-x ), Listening 24, Speaking 27, Writing 24 = 87.

Može li me iko utješiti ko ima iskustva s tim i reći da je to dovoljno da apliciram za magistarske vani, iako je za većinu univerziteta što apliciram minimium između 80 i 90. :sad:
Erzsebet

#45 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

manki wrote:Dragi Sa-x-ovci, evo ja polagao TOEFL, i dobio rezultate. Konačan rezultat iBT-a mi je 87 :(

Razočarao sam se, jer sam mislio da ću bolje uraditi, ali sam u suštini znao da će biti prilično nizak rezultat, jer sam uprskao na readingu. Idiot, nisam se pripremio, i nisam shvatio koncept prvog dijela odnosno readinga. Pa sam sve zapisivao i izvlačio najbitnije, da bi u suštini program sam dao pregled pitanja po paragrafima i nije bilo potrebno zapisivanje, tako da nisam stigao odgovoriti na većinu pitanja iz readinga i trema me bila uhvatila. :(

Tako da mi je rezultat slijedeći: Reading 11 ( :-x ), Listening 24, Speaking 27, Writing 24 = 87.

Može li me iko utješiti ko ima iskustva s tim i reći da je to dovoljno da apliciram za magistarske vani, iako je za većinu univerziteta što apliciram minimium između 80 i 90. :sad:
Dovoljno je za većinu univerziteta, a tamo gdje nije dovoljno, traži da te izuzmu i odmah se uvrijedi jer uopšte to traže od tebe, kaži da nemaš vremena to polagati, izmisli neki razlog. Svi oni, čim dobiju novac od tvoje stipendije, nije ih briga za tvoj engleski, vjeruj mi. Jedino su striktni na CEU Budapest, ali mislim da oni traže ukupan rezultat od 79, ali nisam siguran.
manki

#46 Re: TOEFL Test

Post by manki »

Erzsebet wrote:
manki wrote:Dragi Sa-x-ovci, evo ja polagao TOEFL, i dobio rezultate. Konačan rezultat iBT-a mi je 87 :(

Dovoljno je za većinu univerziteta, a tamo gdje nije dovoljno, traži da te izuzmu i odmah se uvrijedi jer uopšte to traže od tebe, kaži da nemaš vremena to polagati, izmisli neki razlog. Svi oni, čim dobiju novac od tvoje stipendije, nije ih briga za tvoj engleski, vjeruj mi. Jedino su striktni na CEU Budapest, ali mislim da oni traže ukupan rezultat od 79, ali nisam siguran.
Hvala na odgovoru... Skapirao sam da 87 u suštini nije loš rezultat, ali ofirno mi predati rezultate da im stoji 11 za reading, a još i najlakša kategorija, da je barem writing pa bih razumio lol.. Fakat sam degen.. :-?

Ja sam planirao u Lund aplicirati, ali vidim da je njima 90 minimun requirement, pa se nadam da ću uspjeti "proći" s 87.. Također sam gledao neke poput UCL-a, Westminstera, Groeningena itd... Svi traže negdje oko 90. :|
Bodkin

#47 Re: TOEFL Test

Post by Bodkin »

manki wrote:
Erzsebet wrote:

Hvala na odgovoru... Skapirao sam da 87 u suštini nije loš rezultat, ali ofirno mi predati rezultate da im stoji 11 za reading, a još i najlakša kategorija, da je barem writing pa bih razumio lol.. Fakat sam degen.. :-?

Ja sam planirao u Lund aplicirati, ali vidim da je njima 90 minimun requirement, pa se nadam da ću uspjeti "proći" s 87.. Također sam gledao neke poput UCL-a, Westminstera, Groeningena itd... Svi traže negdje oko 90. :|
znam da WU u Becu trazi 100...znam da je dosta para ali ako mozes predati sve papire i reci da polazes TOEFL u skorije vrijeme, imas prilicno brzo novi rok i mogucnost da popravis rezultat.
Lady_Lara

#48 Re: TOEFL Test

Post by Lady_Lara »

Evo ti malo vise informacija o TOEFL, ACT i SAT. Ja sam kroz sve ovo prosla, pa sam htjela da stavim ovo informaciju ako ko slujano dode na forum i hoces malo vise info o ACT i SAT.

Sretno!

Prije nego sto pocnem pisati evo ti link do websajta koji ima SVE o Studiranju u Americi: http://studyusa.com/ (Poslala sam im poruku da dodaju Bosansko-Srpski jezik da prevedu njihov website sa Engleskog na nas jezik, tako da se nadam da ce to uraditi i pomoci nasim studentima koji nisu dobri sa Engleskim jezikom)

Prije nego sto pocnes da gledas fakultete, moras prvo da uzmes ove testove:

1. TOEFL Test (koji je testira tvoje znanje Engleskog jezika).
-TOEFL Website: http://www.ets.org/toefl/
-Ovo je lista centara u Bosnia gdje mozes uzeti test: http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/tclists/IBT_b.html
Srajevo datumi:
Fri., May 13, 2011, Sat., May 14, 2011, Sat., May 28, 2011, Fri., Jun 10, 2011, Fri., Jul 08, 2011, Sat., Jul 23, 2011
Imaju plus Tuzlu i Brcko

Malo o TOEFL Testu:
-Ako si internacionalni student moras uzeti vaj test da bi usao u koji god Americki fakultet
-Prije su bili papirni testovi ali sad su skroz presli na online testing kroz system TOEFL iBT
-Testirat ce ti tvoju mogucnost da slusas, citas, pises i govoris Engleski
-Citanje ima 3-5 sekcija, svaki ima oko 12-14 pitanja (60-100 minuta);
-Slusanje ima 4-6 predavanja, svaki oko 6 pitanja plus 2-3 razgovora sa 5 pitanja svaki razgovor (60-90 minuta)
-onda imas Pauzu (10 minuta)
-Govor: imas 6 zadataka/poslova; 2 samostalnih i 4 integrisanih (20 minuta)
-Pisanje: 1 integrisani dio (pisanje sastava/essey) i 1 integrisan posao/zadatak (20 minuta)
-Kraj Testa!
-Sve ove informacij + Primjer Pitanja mozes naci ovdje: http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/pdf/TOEFL_Tips.pdf
-BBESPLATNA KNJIGA o TOEFL: http://books.google.com/books?id=64uk5E ... r&dq=TOEFL &hl=en&ei=_CarTeLhNsfZgAfrkdDzBQ&sa=X&oi=book_resu lt&ct=result&resnum=4&ved=0CEYQ6AEwAw#v=onepage&q& f=false
-Practice Test:Ovaj test je od jedne kompanije koja je poznata u Americkom obrazovanju. http://pearsonpte.com/TestMe/Preparing/Pages/home.aspx

Moj Savjet: Cula sam da nije tezak test ako znas dobro Engleski jezik. Na testu trebat ces da procitas male sastave i da odgovaras pitanja koji su odgovoreni u sastavu ili koja ti logicno moras skontati. Samo se dobro KONCENTRISI i bit ces ok.

2. ACT -Da bi usao u americki college/university moras uzeti ACT ili SAT. Vise fakulteta primaju SAT nego ACT, ali meni je ACT bio laksi test.
-Cilj testa je da se upostavi dali si imao dobru edukaciju u srednjoj skoli.
-Test Lokacija nema u Bosnia, ima u Srbiji i Hrvatskoj. Srbija: International Academic Center u Beograd; Datumi: 12 Februara, 9 Aprila i 11 Juna 2011. Hrvatska: Zagreb, Institut fore Developoment Education, 09-Apr-2011
11-Jun-2011.
CIJENA: $50 dolara (za sljanje tvojih rezultata prvim 4 fakultetima)

Malo o Testu:
-Ima 5 sekcija: Engleski jezik, Matematika, Citanje, Nauke i Pisanje. Svaka sekcija je multiple choice/odgovori osim Pisanje.
-Engleski: 75 pitanja i 45 minuta je test. Pitanje ce testirati tvoju gramatiku, struktura recenica, organizacija i stil. Dat ce ti recenice i podvuci ce ispod rijeci i dat ce ti aleternative kako da promijenis sastav tih rijeci.
-Matamatika: 60 pitanja, 60 minuta. Bit ce multiple-choice; znaci ima ces pitanje i onda 4/5 odgovora koji ces ti oznaciti dali je tacan ili ne. Netrebas znati komplikovane formulei mozes koristiti kalkulator
-Citanje: 40 pitanja, 35 minuta, gdje ce testirati tvoje razumnjenje teksta. Pitat ce te da procitas 4 sekcije i onda da napises odgovore koji se mogu naci u tim sekcijama. Tema sekcija ce biti o historiji, nauci i kreativnom/fikcionalnom pisanju.
-Nauka: 40 pitanja, 35 minuta. Testira tvoje vjestinu/umjesnost koji si dobrio kroz studiranja nauka. Naprimjer: interpretaciju, analizu, evaulaciju, rasudjivanje i rijesavanje problema. Bit ce opet multiple choice.
-Pisanje: pisanje sastava/essay, 30 minuta. Testira tvoje srednje skole pisanje. Tema ce biti na nekom problemu (pollucija zraka, sirotinjstvo itd) i onda ce opisati dva misljenja i pitati te da odgovoris sta ti mislis, tvoj stav na misljenju. Tada mozes de prestrijiti na jednom, drugom misljenju ili napraviti trece/tvoje misljenje.
-website: http://www.actstudent.org/index.html
-BESPLATNA Knjiga gdje mozes vjezbati za test i ima primjerke pitanja: http://books.google.com/books?id=KUcakZ ... r&dq=ACT&h l=en&ei=hi-rTa7AAcuB0QHl26j5CA&sa=X&oi=book_result&ct=result& resnum=5&ved=0CFQQ6AEwBA#v=onepage&q&f=false ( Ako ova knjiga nije dovoljna, onda otidi na google.com/books i trazi ACT )

3. SAT-Da bi usao u americki fakultet/college moras SAT ili ACT uzeti. Vise fakulteta primaju SAT nego ACT.
-Cilj je isti kao ACT (citaj govore).
-Datumi: May 7, Jun 4. SAT Cijena je $75; SAT Subject Test: $49.Lokacij: neznam ali kontaktiraj Europski SAT: [email protected]
-SAT Website: http://sat.collegeboard.com/home

Malo o Testu:
-Papirni je test kao ACT.
-Tri sekcije: Kriticno Citanje, Matematika i Pisanje. Svaka sekcija se racuna 200-800 poena.
-Kriticno Citanje: testira tvoje razumijevanje o fakultetskim niveom citanja na Engleskom.Pitat ce te da sastavis recenice sa tacnim rijecima. ovdje trebas da znas complikovane/velike rijeci UZMI RIJECNIK I POCNI UCITI VELIKE RIJECI! Veoma vazno je ih znati da uspijes u ovoj sekciji.
-Matematika: Testira znanje srednje skole matematike. Pitat ce te da radis sa algebriskim formulama, linske funkcije, exponente, stepeni, tangentkse linije, alsolutna vrijednost, geometircne figure, vjerovatnosti, i analizirati datu. Neki su multiple choice, i neki ti moras upisati odgovore. Mozes koristiti kalkulator; nemoras memorizirati formule.
-Citanje: Bit ce multiple choice koji ce testirati kako koristis pisani Engleski. Morat ces napisati kratki essay/sastav. Testirat ce dali mozes prepoznati greske, pobiljsati paragrafe i rijecenice, i dali ti je logicna organizacija sastava. Nebrini se ako nije perfektan essay, oni znaju da nemas dosta vremena za to.
-Subject SAT: Neki fakulteti hoce da njihovi aplikanti uzimaju maximalno 3 SAT u Predmetima (Biologija, Hemija, Fizika, Matematika, Spanski, Francuski, Kineski, Japanski, Koreanski, Njemacki, Italianski, Latinski, Hebrew, Literaturi, U.S. Historiji i Svjetskoj Historiji).
-Practice Test: http://sat.collegeboard.com/practice/
-Subject Practice Test: http://sat.collegeboard.com/practice/sa ... reparation
-BESPLATNA knjiga: http://books.google.com/books?id=aBdT5m ... r&dq=SAT&h l=en&ei=9TirTb73HcTm0gG__KX6CA&sa=X&oi=book_result &ct=result&resnum=3&ved=0CEkQ6AEwAg#v=onepage&q&f= false

-Ako mislis da znas dobro neke predmete mozes otici na ovaj websajt, uzeti test i dobiti fakultetski credit: www.UExcelTest.com
Neki fakulteti nece primit taj credit, tako pogledaj ovdje listu koji primaju taj credit: http://www.uexceltest.com/credit/accept/.

STIPENDIJE

Drzavni fakulteti nisu toliko skupi (jedna godina je oko $6,000; to je samo za casove i nije ukljuceni nista durgo kao soba, knjige, hrana itd) ali privatni fakultetu mogu biti oko $30,000-40,000. Tako da sam ti stavila nekoliko websajta gdje mozes traziti scholarships/stipendije:
1.International Scholarships: http://www.internationalscholarships.com
2. Sportske Scholarships: http://www.sport-scholarships.com 3. Pretraga colleges/universities: http://www.collegeboard.com/student/cse ... d=colleges
3. Lista scholarships: http://www.depauw.edu

Pretraga Fakulteta: http://www.princetonreview.com/?gclid=C ... 4AodjzJ7Hg

Ok, to je to!
Ja sam kroz sve ovo prosla i nadam se da je ovaj moj, dug dug essay ti pomogao Ako imas pitanja, mozes me naci ovdje ili na facebook/adedajic.

Sretno! Lady_Lara

Pročitaj više: http://www.dernek.ba/procitaj/28/347314 ... z1KkNjxDC3
Ddur

#49 Re: TOEFL Test

Post by Ddur »

Što se tiče score.a, svaki ozbiljni univerzitet na svijetu traži minimalno 100 bodova iBT.
Koliko sam mogao da uočim, Cambridge i Oxford traže najmanje 110.

Sam test nije toliko težak, koliko je način polaganja neobičan, prosto jer čovjek nije navikao.
Kada pričaš oko tebe priča još 10 ljudi što zna da bude strašno dekoncentritajuće. Jedno je vježbati iz knjige, a drugo je kada si pod takvim pritiskom.

Kakav god score ostvariš računaj da će 10% slabije uraditi na test, ali kao što neko reče - samo polako. Što se tiče speaking.a, nije bitno kako govoriš već šta govoriš, a za to ti treba puno vježbe. Meni je došlo da opšitem neko tradicionalno jelo iz moje države, a ja se 10 sekundi nisam mogao sjetii ćevapa...:)

Sretno !
Fibi

#50 SAT TEST

Post by Fibi »

Da li neko zna kontakt za SAT testove u BiH, ove godine? Uporno pokusavam kontaktirati Kampus u Sarajevu..jer sam pronašla da se tamo radi, ali niko se ne javlja..Hvala vam puno unaprijed! I ima li neko da studira u Italiji ili planira? :idea:
Post Reply