Povodom natpisa u Oslobođenju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lola_007

#26 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by lola_007 »

Vragolan wrote:
Joe7 wrote:"Privrednici sugeriraju?!?!? da se ne žuri sa uvođenjem normi EUR3"

Ovlašteni uvoznici novih automobila (mafija) na sastanku u ASA Autu (a đe drugo) su zaključili da je prerano
sa uvođenjem zakona o uvozu automobila starijih od 7 godina, a koji bi radio po sistemu homologacije EUR3......blablabla

WTF , pita li se ovdje narod išta, ima li iko muda da kaže iz naroda trebaju li mu auta očuvana od 7g kojih vani ima na tone a koji zadovoljavaju taj standard EUR3 ?

Niko ? Narod je stoka ni pojma nema dok Ministri i Uvoznici kreje nam sudbinu.
pa ja bi uveo duplo skuplju registraciju za auta starija od 10 godina, gorivo bi digao na 5 KM po litru,

a vecini vozaca ne bi dao ni zaprezna kola da voze
Po kom osnovu :-)
Jednostavno što ti imaš a drugi si ne mogu priuštiti.

Onima što imaju stari TV ti bi TV pristojbu naplaćivao duplo , onima što žive u starim domovima udvostručio bi porez, struju, smeće,vodu, starijima koji su bolesni ti bi poskupio liječika i liječenje itd...itd...

Koji papanluk ncncncncncn :cry:[/quote]

evo kratak odgovor pa ti razmisli, po osnovu spasavanja ljudskih zivota

@lola

Dok je takvih kao ti ja nikada lopate u ruku necu uzeti
i da, lako sam stekao sve sto imam, nisam ja kriv sto ima naivnih ljudi[/quote]
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Moje dostojanstvo i ponos mi nedozvoljava da se prepirem stobom.Citiram:"Dok je takvih kao ti ja nikada lopate u ruku necu uzeti"Za tvoju informaciju ja nelopatam i nije mi to potrebno imam u životu što mi je potrebno i to sve pošteno zarađeno.A vala neka vozi ko kakvo auto može meni nesmeta ni golf ni askona,ni fićo.
Suvišno je bilo šta reći.Prijatno
Vragolan

#27 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Sarajevski wrote:najvise degenirika po gradu vidjam u skupim autima. od golfa petice, audija, bengi pa nadalje. po pice s kim god ko hoce da statistički oni prave najvise sranja na cesti. osim toga, posto mi zbog posla po dana prodje u autu, kako po sarajevu tako po zemlji, ono sto oni rade sa autima je prestrasno.
ginu ljudi u golfovima jer su stara auta, losa u sudaru, istruhla i sl. no to nije tema ove price
ukinu ce se starosna granica, ali uvesti homologizacija. i to je ok, jer prosurfaj malo pa vidi sta je ezro 3 norma, o 4 da i ne govorim.
nama omiljeni vw je to uveo od 2000. godine. nije ni to sreca, ali ja bih odmah svoju dvojku, da mogu, mijenjao za takvu cetvrorku, sa jastucima, abs i slicno
pa jel mislis fakat da svi mozemo imati stan i novo auto i sta sve ne? ovdje 80 posto ljudi gladuje, deset posto zivi nako, pet posto ima za novo auto a pet posto hadzija. ja zasad spadam u tih deset posto, jednostavno ne mogu kupit novo auto jer sam se uvalio u stan i vozim se sa djetetom u golfu
sta je tu je.
tih 80% gladuje a ima para da krpi golfa i da ga svake godine registruje, pa mu ga isn mazne na vece, naspe za petaka i on glavni na cesti
pa far od mog auta vrijedi kao citavo necije auto, i sad taj balo i taj sto gladuje mene udari, u najboljem slucaju zavrsi ne na steti da ne govorimo dalje
pa ako je gladan ne treba mu auto, a ta ista bijeda se sada buni

a ako cemo o vozacima, tj., pilotima, onda cemo otvoriti drugu temu
Asana

#28 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Asana »

Kada onaj koji si to moze priustiti uveze auto staro do 7 godina, prodaje svoje auto staro 10 godina ...
Eto prilike da ga kupi onaj koji si ne moze priustiti auto mladje od 7 godina ... onaj prvi ga ionako nece izvoziti na evropsko trziste nego prodavati ovdje, u BiH.

U cemu je problem?
citroen

#29 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by citroen »

bas ste svi nervozni zbog ove Euro 3 norme.......jedni koliko vidim hoce i euro 5 da bude standard pri uvozu polovnjaka kod nas,a drugi bi mozda spustili i na euro 2,ali mislim zaista da je za sad najbolje da se uvede euro 3,ima pravo dobrih vozilica koje zadovoljavaju euro 3,et ja sam vozio Xantiu 97 godiste 1.8 16V koja je bila sa euro 3 motorom,i sa punom opremom sto se tice sigurnosti,air bagovi,abs i ostale dzidze,tako i ostali proizvodjaci imaju modele sa euro 3 motorima koji su izasli prije 2000 godine, ako ovaj zakon stupi na snagu u skorije vrijeme brze ce se ocistiti ovi krsevi,tako da dvice nece biti 4000KM 86 god, vec ce biti 800KM,jer ce vjerovatno vise raje za te pare htjet kupiti novije .......Euro 3 Welcome to BiH... :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
johntra

#30 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

ništa norme, nego homologacija WELCOME TO BIH, pa nek onda uvozi ko šta želi i šta hoće, bilo kojeg godišta....ali, da zadovoljava ekološke i sigurnosne osnove... :thumbup:
prof.

#31 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by prof. »

e sto me nerviraju ovi ratni i poratni profiteri koji su se domogli kesa pa sad pametuju kako su oni kao ugrozeni jer moraju da dijele cestu s nama sto vozimo krseve!
po tim njihovim argumentima, mi svi imamo kes al' eto iz inata necemo da kupimo novo nego cekamo da ukinu zabranu pa da krenemo u lov na evropske kante. situacija je sljedeca:
raja nema para za novo auto - ne zato sto je lijena ili nesposobna vec zato sto zivi sa vec pomentim profiterima i babinim sinovima pa toj istoj raji preostaju 2 opcije:
1. da za onoi malo para kupi golfa II 84. godiste i da ga krpi iz godine u godinu ili
2. da za to isto malo para kupi recimo pola 97. godiste

e sad ja pitam ovog pametnajkovica sto je za zabranu uvoza sta vise voli - da dijeli cestu s golficima iz 80 i neke ili s koliko-toliko ispravnim vozilima euro3 norme? jer nema trece opcije. i ako ostave zabranu raja se nece voziti autobusom. sto duze zabrana bude na snazi stanje ce sve vise i vise liciti na ono na kubi, samo sto ce kod nas u pitanju biti golfovi i kadeti a ne americki oldtimeri
Kiberluskoni

#32 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Kiberluskoni »

Da podsjetim "hadzije" sto vozaju aute ciji far kosta ko necije auto :-) da imaju Dubai i ostale ljepote na zamlji pa neka se tamo qurce ako mogu. Isto tako da podsjetim da se u demokratskim drustvima nista ne rjesava silom i zabranama, pa im u tom slucaju preporucujem Bjelorusiju, Transnjistru i slicne oaze. Koja logika, za ne povjerovat: "imam ja i treba zabranit da mi neko to moje ogrebe...". Jarane, plati kad vec imas, kasko i ne sikiraj se. Takodje, platis i osiguranje za putnike i bezbrizno na cestu, pa sa visine gledaj jad i bijedu u krsevima oko sebe. Ako ti se ni to ne svidja, pasos u ruke i dovidjenja, nije ovo zemlja za tebe. Sta ocekujes, da neko zbog tebe natjera gradjane da trose novac zbog tebe i tebi slicnih? Pola drzave ne radi i nema zdravstveno, a mi razmisljamo sto se voze u G2!!!
Problem uvoza nema veze sa ekologijom, sigurnosti i slicnim stvarima. Ima veze sa vjestackim i prisilnim odrzavanjem monopola nasih tajkuna. Prvo su kukali i prijetili da ce otpustati radnike, kada su smanjene i ukinute carine na nove aute, pa sad i ovo. Da se i jedan zakon postuje, ovaj nam ne bi trebao. Islo bi se na tehnicki i ne bi mogao registrovati neispravno auto. Policija bi iskljucivala aute sto dime, sa razbijenim sajbama i slicno, ne bi se mogli registrovati auti na kojima je naplacena totalna steta... I sada zato sto neko prima platu za posao koji ne radi kako treba, treba sve prevaliti na gradjane. Pa pored toga sto im od crkavice odvajaju za bijednih 4 milje plate, treba da o svom trosku uljepsavaju ugodjaj na cestama. Situacija je jako jednostavna, ljudi voze ono za sta imaju novaca. Zabrane samo povecavaju cijenu vozila, novih i polovnih, a razlika izmedju realne i monopolske cijene idu u zidove vila, bazene, Cayene, zna se cije.
johntra

#33 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

zabrana više ne postoji niti će ikada postojati...to je suština cijele priče...ukidanje zabrane je tražila Evropska unija, a niko od naših uvoznika ili prodavaca novih automobila, jer se zna da je u BiH prodaja polovnih nad novim automobilima u omjeru 3,5:1 i nikada se ovdje neće prodavati nova vozila više od polovnih...
bilo je vrijeme da se ukine zabrana i niko protiv toga nema ništa, problem je samo ova godina dok se ne uvede homologacije, jer postoji realna zabrana ako se do decembra ukine zabrana, da će BiH postati otpad...a to se ne govori džaba, jer se na lotovima širom EU nalazi masu automobila koji su ostali nakon akcija za spas autoindustrije i kojih se ovi jedva čekaju kutarisati....
respo

#34 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by respo »

dok se ne uvede homologacija
ali dok se ne uvede da to sve fino funkcionise staviti granicu 10 godina i to je to kad bude ta homologacija i ne bude korupcije tu uvezi sta te volja pa ako prodje prodje ako ne prodje prodaji kao zeljezo
Haris.ba

#35 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Haris.ba »

johntra wrote:, jer se na lotovima širom EU nalazi masu automobila koji su ostali nakon akcija za spas autoindustrije i kojih se ovi jedva čekaju kutarisati....
http://sr.wikipedia.org/wiki/Homologacija

nema nikakvih ograničenja 7, 10 ili euro 3 motori. To Evropa ne poznaje. Samo što, bilo bi pošteno, treba ko u Evropi staviti da nova/novija auta imaju jeftiniju registraciju, auta sa starijom klasom motora ima veću registraciju(ko manje zagađuje - manja registracija). Tako ako golf 2 zadovoljava uslove homologacije - treba biti dopušten njegov uvoz (ako nema katalizator - onda ugraditi).
Vragolan

#36 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

uuuuuu vidim uzburkale se strasti, svak se cese gdje ga svrbi

za ove neupucene ja nigdje nisam rekao da treba ista zabraniti, nego samo uduplati cijenu poreza, osiguranja i registracije automobila starijih od 10 god.

pa bujrum, ko ima nek izvoli

a ne, kod nas ce bosnjak kupiti G2, da bi bio glavni u mahali, a djetetu tutnuti argetu za dorucak, rucak i veceru

da malo bolje razmislite i da se upitate neke stvari puno bi vam jasnije bilo o cemu pricam a ne ko kakvi volovi odma ricete gluposti

vidim prozvan sam i profiterom, pa sta i da jesam, ti koji si me prozvao i vlast za koju glasas mi dozvoljavate da budem profiter

@kiberluskoni
a prozvao si me hadzijom pod navodnicima, pa bolje i pod navodnicima nego nikako, i da, hvala Bogu imam auto ciji far vrijedi kao necije auto
volio bi da ga i ti imas, u tome je razlika izmedju mene i tebe ti ces radije biti zavidan "hadzijama" kao sto sam ja a nisata po tom pitanju neces uraditi
potrudi se da i ti budes hadzija
chuchumbamayumbe

#37 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by chuchumbamayumbe »

Better Man wrote:Uvozom automobila starijih od sedam godina bi samo postali još veći otpad Evropskog i svjetskog smeća nego što smo sad i to ne treba dozvoliti. Nekad poslije rata su se počela uvoziti polovna auta kao npr. golf 2 itd. koja tad nisu bila baš stara, ali ona su tu i danas na našim cestama i to su sve sami krševi i grobovi od auta. Trebamo usvajati zakone kojima ćemo ukloniti iz saobraćaja sve neispravne krševe na način da se odvuku na otpad i presuju ili prodaju van granica naše zemlje.
Ocito nemas pojma o cemu pricas, jer da znas koja auta spadaju pod Euro3 normu, ne bi ovako komentarisao.
Nece se moci uvoziti G1, G2 i ta godista.
Hajde se malo raspitaj koja auta (motori) potpadaju pod E3 normu, pa se javi da diskutujemo o tome sto je to lose ako se ljudima dozvoli da uvezu Golf4 koji ce ih kostati koliko ih ovdje trenutno kosta G2.
A ova bagra na celu sa ASA-om to koce, boli njih briga za ljude i njihovu navodnu sigurnost. Njima je briga za njihov profit...
Jimmy_The_Saint

#38 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Jimmy_The_Saint »

Vragolane, sunce, u EU bi porez na tog BMW-a čiji ti far vrijedi više od nečijeg krša koštao taman toliko da se za te pare može uzeti još jedno auto, novo. Zato se malo poklopi, i ako ti je previše poreza, a ti kupi Dačiju Logan 1,4 i ne sekiraj se više, udariće ti na zlo.
Jimmy_The_Saint

#39 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Vragolan wrote:
nosara wrote: Najvise zivota nestane u "makinama" i od "makina" kojima mladi degenerici nadomjestaju muda...
Sve novo, nabrijano, nasvirano, a za volanom 95%-tna lobotomija...

Logicno bi bilo da oni koji imaju bolja kola placaju visestruko vece poreze, registracije, takse...

S obzirom na to da je ovdje logika umrla i sahranjena prije 20 godina, ne bi me cudilo da gnjide na vlasti zabrane promet polovnih vozila bez obzira na starost... :lol:

Obzirom da ogranicenja takve vrste samo uticu na smanjen priliv u budzete, bujrum, bas me veseli... :D
znaci je kupim novog golfa, sa svim mgucim filterima i katalizatorima, ASRovime, ESPeovima, ABSovima i ostalim skracenicama, alarmima za ne vezanje pojasa, za kisu, za maglu, za mudo mi otislo previse u ljevo itd itd, air begovima, oblika pedestrian friendly i ostalim sigurnostnim perverzijama, ja bi trebao platiti veci porez i takse i ragistarciju od nekog ko voza G2 sastavljen i 6 takvih golfova, u najbolje slucaju je makar boja ista, djelomicno ispravne signalizacije, pojas zahrdjao, sjediste samo sto ne propadne na cestu, nema auspha o loz ulju da ne govorimo

i najvise degenerika gine u gore pomenutoj i slicnim makinama
I kad već govorimo o degeneraciji....

Vidi ovaj film, klinac sa džetom starijom od njega, izveo malu, provozali se, valjda se i maznuli negdje, skreću uredno na raskršću usred čaršije.... Opali u njih taj tvoj golf sa ABS, HSP, SDPR i svim ostalim džidžama... Bukvalno, ali bukvalno raspoluti ovu džetu, voljelo se dvoje mladih na CUM-u, bore im se za život...

Međutim, taj tvoj idol sa golfom pržio je pjan k'o letva 130 kroz crveno. E, pa ti meni reci - ko je pogin'o a ko je degenerik?
Vragolan

#40 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:
Vragolan wrote:
nosara wrote: Najvise zivota nestane u "makinama" i od "makina" kojima mladi degenerici nadomjestaju muda...
Sve novo, nabrijano, nasvirano, a za volanom 95%-tna lobotomija...

Logicno bi bilo da oni koji imaju bolja kola placaju visestruko vece poreze, registracije, takse...

S obzirom na to da je ovdje logika umrla i sahranjena prije 20 godina, ne bi me cudilo da gnjide na vlasti zabrane promet polovnih vozila bez obzira na starost... :lol:

Obzirom da ogranicenja takve vrste samo uticu na smanjen priliv u budzete, bujrum, bas me veseli... :D
znaci je kupim novog golfa, sa svim mgucim filterima i katalizatorima, ASRovime, ESPeovima, ABSovima i ostalim skracenicama, alarmima za ne vezanje pojasa, za kisu, za maglu, za mudo mi otislo previse u ljevo itd itd, air begovima, oblika pedestrian friendly i ostalim sigurnostnim perverzijama, ja bi trebao platiti veci porez i takse i ragistarciju od nekog ko voza G2 sastavljen i 6 takvih golfova, u najbolje slucaju je makar boja ista, djelomicno ispravne signalizacije, pojas zahrdjao, sjediste samo sto ne propadne na cestu, nema auspha o loz ulju da ne govorimo

i najvise degenerika gine u gore pomenutoj i slicnim makinama
I kad već govorimo o degeneraciji....

Vidi ovaj film, klinac sa džetom starijom od njega, izveo malu, provozali se, valjda se i maznuli negdje, skreću uredno na raskršću usred čaršije.... Opali u njih taj tvoj golf sa ABS, HSP, SDPR i svim ostalim džidžama... Bukvalno, ali bukvalno raspoluti ovu džetu, voljelo se dvoje mladih na CUM-u, bore im se za život...

Međutim, taj tvoj idol sa golfom pržio je pjan k'o letva 130 kroz crveno. E, pa ti meni reci - ko je pogin'o a ko je degenerik?
vidis ti kao i ostlai os stabla ne vidite sumu, ja ovdje ne pricam o vozacima, a zamsili da je degenerik vozao dzetu i opalio golfa, ili zamisli da su to dvoje iz dzete imali bolje auto bi li zavrsili kako su zavrsili, ali eto degenrik vozao g5 sa bebom kojoj nije nista bilo, zamisli degenerika u dzeti sa bebom i onakim udeosm, degenrik ostaj edegerik
dakle ovdje necu da raspravljam o vozacima, debili daj g2 ili ferarija on ostaje debil, o njima vec ima tema

ako vec pokusavas da me isprovociras smisli bolji nacin a ne to idol sa golfom, golfa sam pomenuo jer je to auto dobrom bosnjaku statusni simbol vec 30 godina, glavni su u mahali oni koji imaju gofove

treba malo dublje zagrebati, najlakse je kupiti kantu, uvaliti se u kredit i kukati kako je tesko
sto ja moram imati auto, a ne mogu kupiti djetetu knjige za skolu ili dati mu danas 1 ili 2 KM za cokoladu
ne, kod nas ce radije kupiti auto imati 6 mobitela a djete nek gleda vrsnjake kako jedu cokolade, hebi ga mora babo pokazati da i on ima auto,
pa ja znam ljudi kojima auta truhnu na parkingu, ne vozaju ih jer nemaju para da sipaju gorivo ili za popravke a svake godine registruju ta auta, pa ako ge vec ne mozes vozati prodaj ga, pa za te pare kupi djeci obucu odjecu i makar jednom napuni frizider

znam, sad ocekujem kometare kako je auto danas potreba
Vragolan

#41 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:Vragolane, sunce, u EU bi porez na tog BMW-a čiji ti far vrijedi više od nečijeg krša koštao taman toliko da se za te pare može uzeti još jedno auto, novo. Zato se malo poklopi, i ako ti je previše poreza, a ti kupi Dačiju Logan 1,4 i ne sekiraj se više, udariće ti na zlo.
kad bi malo bolje, a povrsno, citao st pisem skontao bi sta hocu da kazem, no ima nas koji nismo optereceni vlastitom pamecu
meni ne smeta porez na nova auta, je sam reko da se digne cijena registracija starih auta
ko ima da za BMW-a taj se ne sekira koliki mu je porez
Jimmy_The_Saint

#42 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Ama, čitam ja tebe k'o bukvar - ti bi da auto bude "luksuz" i da ga nema svak' pa da si rahat na cesti. Ne sviđa mi se taj rezon, iako imam ganc novo auto, iako me cigo s protruhlom dvicom iz čista mira na pumpi NAMJERNO opalio po blatobranu koji košta barem koliko pola njegovog auta, ne sviđa mi se nikakav i ničiji rezon po kojem treba opaliti sirotinju da bi bila još veća sirotinja. Uostalom, sam si rek'o - dabogda ga svi imali sa ABS-om, ESP-om, češljem za stidne dlake i držačem za sahan pačeta, al' svak' se krpi kol'ko mu je jorgan dug.
Sarajevski

#43 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Sarajevski »

[quote="dabogda ga svi imali sa ABS-om, ESP-om, češljem za stidne dlake i držačem za sahan pačeta.[/quote] :D :lol: :thumbup:
Vragolan

#44 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:Ama, čitam ja tebe k'o bukvar - ti bi da auto bude "luksuz" i da ga nema svak' pa da si rahat na cesti. Ne sviđa mi se taj rezon, iako imam ganc novo auto, iako me cigo s protruhlom dvicom iz čista mira na pumpi NAMJERNO opalio po blatobranu koji košta barem koliko pola njegovog auta, ne sviđa mi se nikakav i ničiji rezon po kojem treba opaliti sirotinju da bi bila još veća sirotinja. Uostalom, sam si rek'o - dabogda ga svi imali sa ABS-om, ESP-om, češljem za stidne dlake i držačem za sahan pačeta, al' svak' se krpi kol'ko mu je jorgan dug.
osjetim nekakvu gorcinu i i patronizam iz tvog posta, ali nema veze

nije problem sto ja nisam rahat, problem je upravo u ovome drugom boldiranom
sto vecini naroda vire noge ispod tog jorgana, kratak , koliko god da ga natezu jorgan ostaje kratak

eto tebe opali cigo i to namjerno, zamisli da je tom cigi registracija 1000KM za taj krs,
Željezničar

#45 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Željezničar »

Moj drug prošle sedmice u Asi kupio novu peticu - proizvodnja 2009 sa Euro 2 motorom 1.6 benzin. E sad se ja pitam što ja za uvoz polovnog vozila moram imati Euro 3, a oni prodaju nova sa Euro 2 motorom? Mislim da je ta firma nastala na sumnjivim oslobađanjima od carine i doprinosa, kod koje djelovi koštaju skuplje nego u Italiji, glavni generator problema kada je uvoz polovnih auta u pitanju.
Haris.ba

#46 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Haris.ba »

Željezničar wrote:oj drug prošle sedmice u Asi kupio novu peticu - proizvodnja 2009 sa Euro 2 motorom 1.6 benzin
Koliko kermi?
HAVANA

#47 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by HAVANA »

Željezničar wrote:Moj drug prošle sedmice u Asi kupio novu peticu - proizvodnja 2009 sa Euro 2 motorom 1.6 benzin. E sad se ja pitam što ja za uvoz polovnog vozila moram imati Euro 3, a oni prodaju nova sa Euro 2 motorom? Mislim da je ta firma nastala na sumnjivim oslobađanjima od carine i doprinosa, kod koje djelovi koštaju skuplje nego u Italiji, glavni generator problema kada je uvoz polovnih auta u pitanju.

:shock:Euro 2 :?
Ovo samo kod imamovića može.
Sa kojeg je to tržišta i gdje je proizvedeno?
Djeluje mi nemoguće. :?
Da nije euro 3 moldavija,litvanija...
and

#48 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by and »

treba omogućiti uvoz svih automobila.biće jeftinijih dijelova,a natjeraće i zastupnike koji prodaju nova vozila da smanje svoje ogromne marže,da daju vozila po povoljnim uslovima....
jedina stvar koja mora besprijekorno funkcionisati su tehnički pregledi.ako se voze auta sa 10-15 godina starosti,a tehnički su ispravna,ne vidim u čemu je problem?
Kiberluskoni

#49 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Kiberluskoni »

Da ovaj vragolan nije mozda Superhik, zadahom i trbuhom? "Otimajmo od sirotinje i dajimo bogatima" znam je da sam to negdje procitao?
Misljenje je kao shupak, svako ga ima a i smrdi. Ne vidim zasto bi tvoje misljenje bilo relevantno za ovu temu, ako ga ne potkrijepis objektivnim argumentima. Objektivan argument nije da tebi nesto smeta i da ti mislis da ce nekome biti bolje ako mu nesto zabranis. Neces vjerovati, i ljudi sa g2 razmisljaju i na kraju kupuju auto na osnovu neke odluke.
Za situacije sa "cigom" (jos smo i rasisti, fino, sta mislis da im stavimo zutu traku oko auta, pa da ljudi pripaze kad idu pored njih)..) ima kasko i obavezno osiguranje. Jedno je dobrovoljno za "hadzije" a drugo je zakonski obavezno. Nema potrebe za trecim. Pa kad te lupi, ti fino muriju zovnes i zdravo. Cak ako i on nema osiguranje, ti imas.
I kakve to sad ima veze sa euro 3 normama? Nikakve, da se postuje sve sto bi trebalo da se postuje. Na kraju zabrana ispada samo zato da se zastiti trzisna pozicija pojedinaca. Ista je prica bila kada su ljudi poceli uvoziti auta iz USA, pa kada su zagalamili vlasnici placeva: "Golf iz Amerike ima 4 centa siru sajbu od naseg i nista mu ne pase, to treba zabranit..." Kako bismo lako zabranili drugom, kada je nasa guzica u pitanju. Ceste po kojima se vozimo su najvise napravljene zahvaljujuci novcu od naknade za puteve i dijelu cijene iz goriva koja se izdvaja za istu namjenu. I gle paradoksa, ako uzmemo za premisu da je g2 najzastupljenije auto u BiH, dodjemo do zakljucka da su vlasnici tih auta najvise izdvojili novca za te iste ceste. I sad im treba zabraniti da se voze ili ih jos vise po usima opaliti, kako bi elita imala mjesta na cesti sa svojim ljubimcima. Rekoh prije, tako ima samo u "demokratskim oazama" poput Bjelorusije.

A price na licnoj osnovi, ostavi za kafane i za svoje drustvo, ne truj temu (ili nadji neku tipa, "Jel mi veci sa 17kama ili 18kama", ili "Hocul' moci duze na koznim sjedistima?")
Jimmy_The_Saint

#50 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Vragolan wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ama, čitam ja tebe k'o bukvar - ti bi da auto bude "luksuz" i da ga nema svak' pa da si rahat na cesti. Ne sviđa mi se taj rezon, iako imam ganc novo auto, iako me cigo s protruhlom dvicom iz čista mira na pumpi NAMJERNO opalio po blatobranu koji košta barem koliko pola njegovog auta, ne sviđa mi se nikakav i ničiji rezon po kojem treba opaliti sirotinju da bi bila još veća sirotinja. Uostalom, sam si rek'o - dabogda ga svi imali sa ABS-om, ESP-om, češljem za stidne dlake i držačem za sahan pačeta, al' svak' se krpi kol'ko mu je jorgan dug.
osjetim nekakvu gorcinu i i patronizam iz tvog posta, ali nema veze

nije problem sto ja nisam rahat, problem je upravo u ovome drugom boldiranom
sto vecini naroda vire noge ispod tog jorgana, kratak , koliko god da ga natezu jorgan ostaje kratak

eto tebe opali cigo i to namjerno, zamisli da je tom cigi registracija 1000KM za taj krs,
Naravno da sam ogorčen, a priznajem i da patroniziram - tome forumi služe, i meni i tebi. Ti bi uostalom i "čorbu" na pet marki, jel' ? Znači, da ciganima, izbjeglicama, konobarima, rudarima i ostaloj gamadi poskidaš jorgane (kratke i prekratke). Neće moći.

A moj cigo - eno si sam rek'o da je degen degen, u dvici i u mečki. Iz dana u dan na cesti vidim dokaze za to (gledao sam MAJSTORE koji jedu cestu sa Renault Clio, pa čak i jednog sa jebenim KIA Prideom, ili stojkanima starijim od mene, i debile s novim terencima). Ja bih volio da ima neka šema po kojoj će Cigo platiti što je napravio pizdariju skuplje nego što mu auto košta, ćorka za ljude koji ugrožavaju tuđe živote od zajebancije - to se ne rješava nikakvim haračima.To mi je isto mog'o uraditi i pjan nadrkan džiber s ganc-novom toyotom (bilo je i takvih pokušaja, cigojnera nisam izmanevris'o zato što sam pumpo gume, a u auto koje stoji možeš vazda opalit).

Na kraju krajeva, paša moj solidni, nije kapitalizam varijanta "ko ima, ima, ko nema nabij ga na kurac pa vrti". Kapitalizam je (i) pravo izbora. Pa ako moj jaran sa četiri puta manjom platom kupi sebi 10 puta bolji mobitel, to je njegovo pravo. Ničija djeca ne gladuju zbog auta, pusti mi te demagogije sitih. Eto sam kažeš da ga NE VOZI ko nema para za čorbu. Upaliće ga kad mu se razboli dajdža u Hadžićima, Ford Sierra iz 1992 ionako nije auto s kojim se kupe pice po folkotekama. Nego auto ZA NEVOLJU.
Post Reply