ma ja to moj karnana govorim odavno...rat je vodjen kako su drugi diktirali i kako je njima odgovaralo. previse se slucajnosti desilo da bi covjek to ignorisao. kao sto sam napisao ranije znali su srbi za napad hrvatske, oruzje povuceno, narod najarcan na bjezaniju..sve slucajnost? mi smo samo pijuni bili dok su se drugi jebavali preko nasih ledja.karanana wrote:mozda bi se na zapadu uzeo prijedor ali palo bi gorazde, sarajevo bi se pritislo, vjerovatno bi srbi ponovo napali igman i bjelasnicu te potpuno blokirali grad. tako da mislim da se nije bilo blizu vojne pobjede.
Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- exliberal
#26 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#27 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
bingov buraz wrote:Price o prepustanju linija su price za malu djecu,5 i 7 korpus i pridruzene jedinice su imali ogromne gubitke u tim borbama pa sama kontraofanziva na Kljuc kada su Srbi doveli sve najbolje sto su imali+arkanovci,zasto bi ginuli ako je vec dogovoreno sve.Fakti su da je VRS imala nenadoknadiv minus u ljudstvu,premoc u teskom naoruzanju i oklopima se znatno istopila i srozan moral osjecajem da ih je Srbija napustila.
Pa zasto ta prednost nije iskoristena? Ko je to sabotirao? Niko ne kaze da bi se rat zavrsio 95. Za jos jednu godinu rata VRS nije bio spreman a ipak se rat zavrsava sramotnim sporazumom. Slazem se sa @zavrzlamom da velike sile nisu bile na nasoj strani ali se ne slazem da smo ih morali slusati. Kada god je neprijateljska vojska pocinjala da trpi poraze, pozivala je na pregovore. (vidi pregovori Mladic - Halilovic 93e i Halilovic - Petkovic iste godine). U\ trenutku kada resursi Srbije i ps-a ne mogu vise da finansiraju rat nastaje "Veliki Sporazum". Zasto Bosanci ne nazovu stvari imenom? To je bio cin izdaje i kolaboracije sa neprijateljem. Danas to isto rade samo podmuklije. Ali eto... kad u Srebrenici se ne mogu da sloze da tuze pc za genocid i nakn adu stete onda i ne zasluzuju bolje. Ovo zadnje je of topic. Izvinjavam se zbog toga.
- madner
#28 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
A cime bi pritisnuli?karanana wrote:mozda bi se na zapadu uzeo prijedor ali palo bi gorazde, sarajevo bi se pritislo, vjerovatno bi srbi ponovo napali igman i bjelasnicu te potpuno blokirali grad. tako da mislim da se nije bilo blizu vojne pobjede.
VRS je u vrh glave mogao mobilizovati 120 000 ljudi. Ako je glavnina prebacena da sprijeci pad BL i prodiranje 5 korpusa, onda nema ko da napadne Sa.
- karanana
#29 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
pa vojska koja je bjezala iz bihacke krajine bi se vjerovatno pregrupisala negdje oko banjaluke. ne kazem da bi gorazde palo za par dana ali da se rat nastavio jos 6 mjeseci vjerovatno bi, jer bi se poslala i vojska koja je bila na srebrenici. i u slucaju nastavka rata srbima vise nato ne bi bio prijetnja jer sumnjam da bi nato nastavio bombardirati srbe dok mi uzimamo teritoriju. vjerovatno bi se onda nato totalno povukao i mislim da bi tada sarajevo dobro zaplatilo za sve poraze na zapadu. padom gorazda bi ponovo pali i igman i bjelasnica, ako ne i prije, i onda se postavlja pitanje sta bi bilo sa sarajevom jer bi se UN vjerovatno potpuno povukao i ne bi bilo ni tunela ni aerodroma za snabdijevanje grada.madner wrote:A cime bi pritisnuli?karanana wrote:mozda bi se na zapadu uzeo prijedor ali palo bi gorazde, sarajevo bi se pritislo, vjerovatno bi srbi ponovo napali igman i bjelasnicu te potpuno blokirali grad. tako da mislim da se nije bilo blizu vojne pobjede.
VRS je u vrh glave mogao mobilizovati 120 000 ljudi. Ako je glavnina prebacena da sprijeci pad BL i prodiranje 5 korpusa, onda nema ko da napadne Sa.
ali ko zna. ipak mislim da je dobro da je sve stalo.
Last edited by karanana on 12/01/2010 15:19, edited 1 time in total.
-
kv99
#30 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
exliberal wrote:ma ja to moj karnana govorim odavno...rat je vodjen kako su drugi diktirali i kako je njima odgovaralo. previse se slucajnosti desilo da bi covjek to ignorisao. kao sto sam napisao ranije znali su srbi za napad hrvatske, oruzje povuceno, narod najarcan na bjezaniju..sve slucajnost? mi smo samo pijuni bili dok su se drugi jebavali preko nasih ledja.karanana wrote:mozda bi se na zapadu uzeo prijedor ali palo bi gorazde, sarajevo bi se pritislo, vjerovatno bi srbi ponovo napali igman i bjelasnicu te potpuno blokirali grad. tako da mislim da se nije bilo blizu vojne pobjede.
Ako je sve bilo dogovoreno kako ti kazes onda je neko to zaboravio da kaze cetnicima koji su sve do zadnjeg dana davali sve od sebe ne bi li onemogucili to sto ti kazes da je dogovoreno. Ne samo sve one ofanzive koje su zaustavili borci u rovu a ne neki amerikanac iz Misurija vec i klanje svuda gdje su to mogli . Zasto su onda izvodili onakve operacije ne samo pocetkom agresije vec i u drugoj polovini kao npr kod Olova krajem 94 kad su pokusali da presjeku Tuzlu od ostatka teritorije , napada na Bihac, grcevite odbrane Treskavice i blokade Gorazda i ostalih enklava pa do zavrsnih borbi gdje imas svjedocenja boraca na forumu da su pokusavali da zaustave Armiju do zadnjeg dana i ne samo cetnici iz BiH vec i iz Smrdije ? Tezom " sve je dogovoreno " ne samo da omalovazavas sve one pobijene civile vec svaki minut koji su borci proveli u rovu a to je gore nego sve sto su politicari uradili poslije rata bas tim borcima. Prvo su ih oni odbacili a onda vidim i takvi kao i ti jer negirate sve ono sto je uradzeno od njih. Da njih nije bilo VECINA nas na forumu bi sada bili u masovnim grobnicama a prezivjeli daleko od BiH a sto nije tako nije do dogovora vec do boraca.
- osa
#31 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
sve je to još u krarđorđevu dogovoreno 
- madner
#32 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ta vojska se vec pregrupisala, sta mislis ko je izgubio Sanski Mostkaranana wrote:pa vojska koja je bjezala iz bihacke krajine bi se vjerovatno pregrupisala negdje oko banjaluke. ne kazem da bi gorazde palo za par dana ali da se rat nastavio jos 6 mjeseci vjerovatno bi, jer bi se poslala i vojska koja je bila na srebrenici. i u slucaju nastavka rata srbima vise nato ne bi bio prijetnja jer sumnjam da bi nato nastavio bombardirati srbe dok mi uzimamo teritoriju. vjerovatno bi se onda nato totalno povukao i mislim da bi tada sarajevo dobro zaplatilo za sve poraze na zapadu. padom gorazda bi ponovo pali i igman i bjelasnica, ako ne i prije, i onda se postavlja pitanje sta bi bilo sa sarajevom jer bi se UN vjerovatno potpuno povukao i ne bi bilo ni tunela ni aerodroma za snabdijevanje grada.madner wrote:A cime bi pritisnuli?karanana wrote:mozda bi se na zapadu uzeo prijedor ali palo bi gorazde, sarajevo bi se pritislo, vjerovatno bi srbi ponovo napali igman i bjelasnicu te potpuno blokirali grad. tako da mislim da se nije bilo blizu vojne pobjede.
Srebrenicu je napala poprilicno mala formacija, a za svaku ofanzivu na Sarajevo VRS je morao imati podrsku onih jedinica koje su prebacene u BL.
Ako je do Oluje bila neka vaga (mada se slazem da se njihova prednost topila), u Oluji su izgubili 2 brigade Abdicevih i jedan korpus Rvcakih Srba.
-
keep it real
#33 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
nisam upoznat sa dogadjajima iz tog perioda , bio bi vrlo zahvalan kad bi neko ukratko objasnioindepender wrote: Kada god je neprijateljska vojska pocinjala da trpi poraze, pozivala je na pregovore. (vidi pregovori Mladic - Halilovic 93e i Halilovic - Petkovic iste godine). toga.
svrhu ti pregovora i kakve su poraze nanijele snage abih .
ps osa ti si objektivan a znas dosta toga hajde na brzinu ako mozes objasni .
- bingov buraz
#34 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Hebi ga jarane pitas pogresnu osobu moji su plakali kad je data naredba da se stane a Prijedor i Banjaluka na prepisaj hoda.independer wrote:bingov buraz wrote:Price o prepustanju linija su price za malu djecu,5 i 7 korpus i pridruzene jedinice su imali ogromne gubitke u tim borbama pa sama kontraofanziva na Kljuc kada su Srbi doveli sve najbolje sto su imali+arkanovci,zasto bi ginuli ako je vec dogovoreno sve.Fakti su da je VRS imala nenadoknadiv minus u ljudstvu,premoc u teskom naoruzanju i oklopima se znatno istopila i srozan moral osjecajem da ih je Srbija napustila.
Pa zasto ta prednost nije iskoristena? Ko je to sabotirao? Niko ne kaze da bi se rat zavrsio 95. Za jos jednu godinu rata VRS nije bio spreman a ipak se rat zavrsava sramotnim sporazumom. Slazem se sa @zavrzlamom da velike sile nisu bile na nasoj strani ali se ne slazem da smo ih morali slusati. Kada god je neprijateljska vojska pocinjala da trpi poraze, pozivala je na pregovore. (vidi pregovori Mladic - Halilovic 93e i Halilovic - Petkovic iste godine). U\ trenutku kada resursi Srbije i ps-a ne mogu vise da finansiraju rat nastaje "Veliki Sporazum". Zasto Bosanci ne nazovu stvari imenom? To je bio cin izdaje i kolaboracije sa neprijateljem. Danas to isto rade samo podmuklije. Ali eto... kad u Srebrenici se ne mogu da sloze da tuze pc za genocid i nakn adu stete onda i ne zasluzuju bolje. Ovo zadnje je of topic. Izvinjavam se zbog toga.
Danas kad se pogleda to bi znacilo egzodus srpskih civila i mogucu klanicu onih koji bi ostali,ipak su to operacije sirih razmjera i teze je kontrolisati svakog vojnika i jedinicu na terenu.
Uglavnom NATO malo pripretio Aliji i ovaj ko grlica odmah potpisao.
@karanana
pa znas li ti kakve su ofanzive bile na to isto Gorazde i nije palo.
-
kv99
#35 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
osa wrote:armija bih sama ni donji vakuf nije mogla zauzeti, hajde sad udrite(verbalno) stoički ću to podnijeti i stajati na braniku istine.
U pravu si ABIH nije mogla sama da porazi cetnike ali "zaboravljas" da ni HV/HVO nije mogao sam da porazi cetnike. Imas primjer da je HV ( HVO je tu igrao kao i obicno mizernu ulogu ) usetao u Kupres tek kad ga je ABiH oslobodila a bas iz Kupresa je krenulo i sve ono sto je dovelo do protjeravanja cjelokupnog srpskog stanovnistva iz Knina ( tj ono sto ti zagovaras kao "Hrvatski model demokracije" ) i Krajine.... a da ne spominjemo Bihac i ostale gradove gdje se ABiH borila dok je HV /HVO 3 godine hladili m*da i krali oruzje placeno za ABiH => da nije bilo ABIH sad bi ti u Knin isao sa vizom RSK
- bingov buraz
#36 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ovo mnogi zaboravljaju,mislim da bi sljedece pregrupisavanje krajiskog korpusa VRS bilo negdje istocno od Brckog.madner wrote:
Ta vojska se vec pregrupisala, sta mislis ko je izgubio Sanski Most![]()
-
behavac
#37 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Da li je ovo uopste bitno danas ???
- bingov buraz
#38 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
@Osa malo kaki ,pa ni oni nisu udarili na Knin dok se stvari nisu poslozile,sta vrijedi nesto zauzeti ako to ne mozes zadrzati.kv99 wrote:osa wrote:armija bih sama ni donji vakuf nije mogla zauzeti, hajde sad udrite(verbalno) stoički ću to podnijeti i stajati na braniku istine.
U pravu si ABIH nije mogla sama da porazi cetnike ali "zaboravljas" da ni HV/HVO nije mogao sam da porazi cetnike. Imas primjer da je HV ( HVO je tu igrao kao i obicno mizernu ulogu ) usetao u Kupres tek kad ga je ABiH oslobodila a bas iz Kupresa je krenulo i sve ono sto je dovelo do protjeravanja cjelokupnog srpskog stanovnistva iz Knina ( tj ono sto ti zagovaras kao "Hrvatski model demokracije" ) i Krajine.... a da ne spominjemo Bihac i ostale gradove gdje se ABiH borila dok je HV /HVO 3 godine hladili m*da i krali oruzje placeno za ABiH => da nije bilo ABIH sad bi ti u Knin isao sa vizom RSK
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#39 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
[quote="kv99"][quote="exliberal"][quote="karanana"]uote]
Pa kako bi se onda mogle ocistiti teritorije ako se narod ne protjera silom. Da bi upotrebio silu treba ti neki povod. Taj povod moze biti i ubistvo svata u Sarajevu ili nesto drugo. E sad da ne bude da smo se dogovorili pocnemo nekakav rat. Ali taj rat je strogo kontrolisan. Zato je Halilovic sklonjen, zato je Mahmutcehajic sklonjen, zato je Kljujic sklonjen. I svi oni vpatrioti koji su se borili za domovinu u njenim granicama. Zato se ja cudim da ti borci koji sui svoje najljepse godine proveli u rovu jos uvijek nose sliku najveceg izdajnika Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji kada protestuju za njihove bijedne naknade. I jos su ponose time. I sta trewba jos da uradi covjek pa da im dodje u glavu da su prevareni.
Pa kako bi se onda mogle ocistiti teritorije ako se narod ne protjera silom. Da bi upotrebio silu treba ti neki povod. Taj povod moze biti i ubistvo svata u Sarajevu ili nesto drugo. E sad da ne bude da smo se dogovorili pocnemo nekakav rat. Ali taj rat je strogo kontrolisan. Zato je Halilovic sklonjen, zato je Mahmutcehajic sklonjen, zato je Kljujic sklonjen. I svi oni vpatrioti koji su se borili za domovinu u njenim granicama. Zato se ja cudim da ti borci koji sui svoje najljepse godine proveli u rovu jos uvijek nose sliku najveceg izdajnika Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji kada protestuju za njihove bijedne naknade. I jos su ponose time. I sta trewba jos da uradi covjek pa da im dodje u glavu da su prevareni.
- karanana
#40 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
pa bile su ofanzive na gorazde i oni su fakticki jednim dijelom i bili u gorazdu i nekih 500 metara od centra. ali su se oni bili malo primirili i pomalo prepali intervencije nakon srebrenice pa su stali. ali ako bi se rat rasplamsao u tolikom obliku da bi se bitke vodile okolo banjaluke, mislim da ni oni vise ne bi obracali paznju niti bi ih bilo strah vojne intervencije jer nato ne bi imao razlog da bombarduje jedne a ne bombarduje druge i nato bi vjerovatno rekao, ako vi napadate krajinu zasto onda i oni ne bi napali gorazde i sarajevo.
- felipe kajetano
#41 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ovdje se stalno mjesaju babe i zabe..stvara se mit o neustrasivoj ABiH koje je nepravedno zaustavljena eto u trenutku konacnog udarca "cetaljima"..Svaki mit je opasan tako i ovaj koji se stvorio kod jednog dijela stanovnistva koji je uglavnom u tim trenucima igro monopola u podrumu ili nije bio tu i nije bio involviran u sva desavanja.Kao posljedicu tog mita imamo danas neke nebulozne prijetnje traktorijadama i sl.stvarima.Cinjenica je da je zapad odlucio da prekine sranje..Srbi drze vise teritorije nego sto im realno pripada..u tom trenutku oko 70% i krece se u ravnanje racuna.Tu je HV koja treba da pomogne jer Armija nema kapacitet da sama tako nesto napravi..zracni udari NATO-avijacije po polozajima VRS,krstarece rakete sa Jadrana koje su pale oko BL je jasno upozorenje,rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio) i stavljanje u informativnu blokadu tako da ljudi ne znaju sta se desava..sve su to zasluge NATO-a.Da se to nije desilo armija ne bi zauzela ni trecinu onoga sto jeste.
Neposredno prije toga se desava Srebrenica pod nejasnim okolnostima..gdje su jedinice 2 i 3 korpusa da zastite te ljude?
Glavni grad se nije mogao deblokirati citav rat iako je Armija imala znacajnu prednost u ljudstvu a ni tehnike nije bas falilo kako se misli...
Klasicna zamjena teritorija...onom ko to ne vidi jbg...iluzije su dozvoljene!
Neposredno prije toga se desava Srebrenica pod nejasnim okolnostima..gdje su jedinice 2 i 3 korpusa da zastite te ljude?
Glavni grad se nije mogao deblokirati citav rat iako je Armija imala znacajnu prednost u ljudstvu a ni tehnike nije bas falilo kako se misli...
- Joey Tribbiani
#42 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Mislis da je Hrvatska na celu sa tudjmanom pomagala BiH iz ljubavi pa joj dugujemo neku ogromnu zahvalnost? Naravno da je lakse uz njihovu pomoc bilo ali su to radili samo zato sto su cetnici zamalo ucilini od krajine ono sto je bilo u srebrenici. Da su uspjeli bili bi na hrvatskoj granici. Puno pricas, da ne kazem, laprdas na svakoj temi a postovi ti i nisu nesto narocito pametniosa wrote:armija bih sama ni donji vakuf nije mogla zauzeti, hajde sad udrite(verbalno) stoički ću to podnijeti i stajati na braniku istine.
- Joey Tribbiani
#43 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
pricas ko da ta tvoja "istna" opravdava genocid. Znaci po tebi je u redu pobiti hiljade ljudi u jednom danu kad se vec dobila neka teritorija za falsu viskija od plavih sljemovafelipe kajetano wrote:Ovdje se stalno mjesaju babe i zabe..stvara se mit o neustrasivoj ABiH koje je nepravedno zaustavljena eto u trenutku konacnog udarca "cetaljima"..Svaki mit je opasan tako i ovaj koji se stvorio kod jednog dijela stanovnistva koji je uglavnom u tim trenucima igro monopola u podrumu ili nije bio tu i nije bio involviran u sva desavanja.Kao posljedicu tog mita imamo danas neke nebulozne prijetnje traktorijadama i sl.stvarima.Cinjenica je da je zapad odlucio da prekine sranje..Srbi drze vise teritorije nego sto im realno pripada..u tom trenutku oko 70% i krece se u ravnanje racuna.Tu je HV koja treba da pomogne jer Armija nema kapacitet da sama tako nesto napravi..zracni udari NATO-avijacije po polozajima VRS,krstarece rakete sa Jadrana koje su pale oko BL je jasno upozorenje,rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio) i stavljanje u informativnu blokadu tako da ljudi ne znaju sta se desava..sve su to zasluge NATO-a.Da se to nije desilo armija ne bi zauzela ni trecinu onoga sto jeste.
-
Alfa_Ze
#44 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
LOGISTICKA BLOKADA Tudjmana /Susaka i Bobana su svakako to uslvljavali !! Nadam se da kontas na sto mislim .osa wrote:armija bih sama ni donji vakuf nije mogla zauzeti, hajde sad udrite(verbalno) stoički ću to podnijeti i stajati na braniku istine.
Okvirni principi su tu dogovoreni, daljnji tok su diktirali dogadjaji na terenu. Je li Tudjman ''dragovoljno'' potpisao Wasingtonski sporazum ??osa wrote:sve je to još u krarđorđevu dogovoreno
- felipe kajetano
#45 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ko opravdava genocidJoey Tribbiani wrote:pricas ko da ta tvoja "istna" opravdava genocid. Znaci po tebi je u redu pobiti hiljade ljudi u jednom danu kad se vec dobila neka teritorija za falsu viskija od plavih sljemovafelipe kajetano wrote:Ovdje se stalno mjesaju babe i zabe..stvara se mit o neustrasivoj ABiH koje je nepravedno zaustavljena eto u trenutku konacnog udarca "cetaljima"..Svaki mit je opasan tako i ovaj koji se stvorio kod jednog dijela stanovnistva koji je uglavnom u tim trenucima igro monopola u podrumu ili nije bio tu i nije bio involviran u sva desavanja.Kao posljedicu tog mita imamo danas neke nebulozne prijetnje traktorijadama i sl.stvarima.Cinjenica je da je zapad odlucio da prekine sranje..Srbi drze vise teritorije nego sto im realno pripada..u tom trenutku oko 70% i krece se u ravnanje racuna.Tu je HV koja treba da pomogne jer Armija nema kapacitet da sama tako nesto napravi..zracni udari NATO-avijacije po polozajima VRS,krstarece rakete sa Jadrana koje su pale oko BL je jasno upozorenje,rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio) i stavljanje u informativnu blokadu tako da ljudi ne znaju sta se desava..sve su to zasluge NATO-a.Da se to nije desilo armija ne bi zauzela ni trecinu onoga sto jeste.
-
keep it real
#46 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
independer wrote:
ma sta borci znaju , trebali bi oni malo kod internet ratnika da im objasne strucnjaci sta se desavalo .
- independer
#47 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Jeste bitno je. Borci su izmanipulisani sa sve tri strane a danas prezivljavaju sa 100 km mjesecno bez mogucnosti zaposlenja, budu manipulisani svakog dana tako sto vlast drzeci situaciju napetom cini da se ta populacija drzi u stanju straha od onog drugog tako da se pobuna ugusi u startu, i za njihovu bijedu su u njihovim ocima krivi svi drugi osim onih koji su ih doveli u taj polozaj. Ako ljudi znaju istinu iz tog vremena znati ce si odrediti svoju buducnost i tu istu buducnost uzeti u svoje ruke a ne da dozvoljavaju da im buducnost odredjuje neko drugi.behavac wrote:Da li je ovo uopste bitno danas ???
- bingov buraz
#48 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Vidi vi iz tog kotla oko Sarajeva niste bas mogli najrealnije da sagledate situaciju i ja to razumijem vas je ubijalo svakodnevno snajperima i granatama i vama je najbitnije bilo da se to zaustavi.Situacija na drugim teritorijama je bila znatno drugacija.karanana wrote:pa bile su ofanzive na gorazde i oni su fakticki jednim dijelom i bili u gorazdu i nekih 500 metara od centra. ali su se oni bili malo primirili i pomalo prepali intervencije nakon srebrenice pa su stali. ali ako bi se rat rasplamsao u tolikom obliku da bi se bitke vodile okolo banjaluke, mislim da ni oni vise ne bi obracali paznju niti bi ih bilo strah vojne intervencije jer nato ne bi imao razlog da bombarduje jedne a ne bombarduje druge i nato bi vjerovatno rekao, ako vi napadate krajinu zasto onda i oni ne bi napali gorazde i sarajevo.
Da su Srbi mogli zauzeti Gorazde zauzeli bi ga i pored Evrope i Amera kao sto su zauzeli i Srebrenicu.
- mO k3
#49 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
kakav je tvoj stav za blokadu Sarajeva???felipe kajetano wrote:Jel to borbeno vozilo koristeno za uspjesno deblokiranje Saraj'vaultima_palabra wrote:Evo ga maksuzija, marka poršefelipe kajetano wrote:![]()
.....stipu se toga jaRane
-
kv99
#50 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Upravo je to poenta svega. Srbi su drzali 70 % i nisu planirali da predaju ni pedalj i sve sto su izgubili do Dejtona su izgubili u borbama. Nista nisu predali bez borbe, nigdje se nisu povukli jer su to "zeljeli". Ni na Kupresu /Vlasicu/ Vozuci/ Treskavici/ a onda i Krajina i sve sto se dogadzalo tu. Da je bilo po volji srba vi bi jos i danas sjedili po bunkerima i pucali po Sarajevu ( ono sto bi ostalo od njega jer je plan bio da ga u najmanju ruku prepolovite i podjelite na dva dijela ), danas bi Bihac bio u centru "srpske zemlje" itd. Sve sto ste MOGLI da zauzmete to ste zauzeli a sve sto ste izgubili ste izgubili jer niste mogli vise da vojnicki drzite. Nista niste prodali , niste niste dobrovoljno napustili.felipe kajetano wrote:Ovdje se stalno mjesaju babe i zabe..stvara se mit o neustrasivoj ABiH koje je nepravedno zaustavljena eto u trenutku konacnog udarca "cetaljima"..Svaki mit je opasan tako i ovaj koji se stvorio kod jednog dijela stanovnistva koji je uglavnom u tim trenucima igro monopola u podrumu ili nije bio tu i nije bio involviran u sva desavanja.Kao posljedicu tog mita imamo danas neke nebulozne prijetnje traktorijadama i sl.stvarima.Cinjenica je da je zapad odlucio da prekine sranje..Srbi drze vise teritorije nego sto im realno pripada..u tom trenutku oko 70% i krece se u ravnanje racuna.Tu je HV koja treba da pomogne jer Armija nema kapacitet da sama tako nesto napravi..zracni udari NATO-avijacije po polozajima VRS,krstarece rakete sa Jadrana koje su pale oko BL je jasno upozorenje,rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio) i stavljanje u informativnu blokadu tako da ljudi ne znaju sta se desava..sve su to zasluge NATO-a.Da se to nije desilo armija ne bi zauzela ni trecinu onoga sto jeste.