Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Rasprave o vjerskim temama.
HAVANA

#26 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by HAVANA »

Shoshana wrote:Tesko Axmo, na ovom ili na nekom drugom podforumu... Jer se ljudi ne vrijedjaju, ne potcjenjuju i ne ignorisu drugo i drugacije - zato sto imaju drugacije svjetonazore, nego zato sto im fali obrazovanja, kulture, vaspitanja, sklonosti ka preispitivanju vlastitih ubjedjenja (a bogami ponekad i zivaca), a imaju na pretek predrasuda, egocentrizma (iliti ego-kulturocentrizma, da bude tacnije), hormona i inih faktora.

Tako se ja ponekad lakse slozim sa nekim vjernikom, nego sa nekim ateistom, isto kao sto se lakse slozim sa nekim Kinezom nego sa nekim Bosancem, isto kao sto se ponekad lakse razumijem sa mojom cistacicom nego sa mojim direktorom....( a kad me puca PMS ne razumijem se ni sama sa sobom :mrgreen: )... Isto kao sto se ponekad i ti lakse slozis sa nekim ljudima koje jos od prvog utiska bas i ne mirises - ali si dovoljno velik covjek da postujes neki uzajamno etablirani respekt.

Opet.... s jedne strane, tesko je voditi ikakav smislen dijalog (sto je, ipak osnovna funkcija ljudske komunikacije i ovog foruma) bez iznosenja vlastitog misljenja na zadatu temu. Na ovom podforumu, kao i u svim drugim raspravama gdje postoje razlicita misljenja (a ja ne znam ni za jednu raspravu u kojoj svi ucesnici imaju identicna misljenja) - osnovni cilj obrazlaganja vlastitih stavova nije pitanje literarnih dostignuca, nego dokazivanje ispravnosti svojih stavova (koliko samom sebi, toliko i drugima). Rijetki su ljudi koji postavljaju pitanja bez nekog prekonstruisanog koncepta (mada ih ima, i mada su najcesce ismijani kao neznalice), i onog trena kada tvoj doprinos temi predje granice njegove koncepcije - umjesto dijaloga imamo argumentaciju koja, ako su ljudi vicni argumentaciji na tome i zavrsi, a ako nisu - onda ta argumentacija predje u frustraciju, svadju i na kraju - vrijedjanje.

S druge strane, tesko je odrediti sta jeste, a sta nije uvreda. Pri tom ne mislim na namjerne uvrede tipa 'glup si k'o *urac' nego na one neke, meni licno neshvatljive "uvrede" kada se vjernik vrijedja sto ja kazem da se takvom bogu ne bih poklonila taman da se sutra predamnom ukaze i dokaze svoje postojanje, ili kada se jedan ateista uvrijedi sto vjernik misli da ateisti fali moral, ili da ce ateista goriti u paklu. Mislim...... meni je zaista zao ako moje misljenje ikoga vrijedja, ali ce se taj neko ipak morati pomiriti sa cinjenicom da je to moje vlastito misljenje na koje imam puno pravo. Kako ikoga moze uvrijediti necije razmisljanje? Mene vrijedjaju samo ruzne namjere. Vrijedjalo bi me da mi neko kaze "mi svi vjernici od srca zelimo da vi svi nevjernici gorite u paklu"... To bi me, ono fakat uvrijedilo. Ali to nije istina. Vecina vjernika koje ja poznajem su upravo htjeli da me od tog pakla spase. Sto su, ipak, veoma lijepe namjere, zar ne? (I za one koji misle da se iza ovih rijeci krije neka ironija - u krivu su, ne krije se nikakva ironija. Umjesto toga - zapitajte se radije koji su vasi porivi u ovim i ovakvim raspravama. Nije valjda da pisete tek zato da biste se divili vlastitoj pameti?)

S trece strane, ne mogu a da ovo ne kazem.... Posto i sama veoma cesto poprijeko odgovorim.... Ne vrijedja me, i ne smeta mi mnogo toga. Ne smeta mi cak ni (iskrena i otvorena) ljudska glupost. NIko nije savrsen, i niko nije kriv sto je takav kakav je. Ali mi smeta bezobrazluk, i na bezobrazluk ću uvijek odgovoriti bezobrazlukom, jer mi je pun klinac vise 'skloni se ovome, skloni se onome"... Sklonicu se pred emocijama, sklonicu se pred ubjedjenjima, sklonicu se i pred iskrenim neznanjem, ali se necu skloniti pred bezobrazlukom, bez obzira ko je prema kome bezobrazan. I ako smatram da je neko (slabiji ili ne) bez razloga napadnut, ja cu ga braniti, bio on vjernik ili ne, bio on Bosanac ili Rom, bio on bos ili hadzija... Pa ako treba nek' me se i banuje. Ja cu sa svojom savjescu lijepo zivjeti.

KOme nije jasno da iza svega napisanog stoji i velika doza samoispitivanja i samokritike - ja dalje ne mogu.

Samo da reKnem da se slažem sa shoshanom :D
Zlata M.

#27 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Zlata M. »

@Shoshana, lijepo si ovo rekla.
A sad slijedece pitanje :
( opet... :D ) Cemu uopste diskusije o odredjenim stvarima ?!...konkretno : o vjeri ?!
Moze li se, uopste, sa potpuno oprecnim stavovima, postici uljudna diskusija...? ...dijalog ?...umjesto paralelnih monologa. :-)
Klokot

#28 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Klokot »

Ne mozemo. Sto prije to shvatimo bice bolje. Hrvati i Srbi su drugog svijetonazora.
Shoshana

#29 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

Zlata M. wrote:@Shoshana, lijepo si ovo rekla.
A sad slijedece pitanje :
( opet... :D ) Cemu uopste diskusije o odredjenim stvarima ?!...konkretno : o vjeri ?!
Moze li se, uopste, sa potpuno oprecnim stavovima, postici uljudna diskusija...? ...dijalog ?...umjesto paralelnih monologa. :-)
Eh, zasto ......

Radoznalost je ubila macku :D

No, da odgovorim ozbiljno, zato sto je diskusija jedni nacin da se upoznamo, jedini nacin da se razumijemo, i jedini nacin da prevazidjemo predrasude koje su uglavnom izazvane nepoznavanjem onog drugog i strahom od nepoznatog. Ja cak i one rasprave koje predju u svadju smatram boljim nego neko 'nista' gdje smo se svi redom izolovali u sigurnosti vlastitog neznanja.
madner

#30 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Shoshana wrote:Tesko Axmo, na ovom ili na nekom drugom podforumu... Jer se ljudi ne vrijedjaju, ne potcjenjuju i ne ignorisu drugo i drugacije - zato sto imaju drugacije svjetonazore, nego zato sto im fali obrazovanja, kulture, vaspitanja, sklonosti ka preispitivanju vlastitih ubjedjenja (a bogami ponekad i zivaca), a imaju na pretek predrasuda, egocentrizma (iliti ego-kulturocentrizma, da bude tacnije), hormona i inih faktora.

S trece strane, ne mogu a da ovo ne kazem.... Posto i sama veoma cesto poprijeko odgovorim.... Ne vrijedja me, i ne smeta mi mnogo toga. Ne smeta mi cak ni (iskrena i otvorena) ljudska glupost. NIko nije savrsen, i niko nije kriv sto je takav kakav je. Ali mi smeta bezobrazluk, i na bezobrazluk cu uvijek odgovoriti bezobrazlukom, jer mi je pun klinac vise 'skloni se ovome, skloni se onome"... Sklonicu se pred emocijama, sklonicu se pred ubjedjenjima, sklonicu se i pred iskrenim neznanjem, ali se necu skloniti pred bezobrazlukom, bez obzira ko je prema kome bezobrazan. I ako smatram da je neko (slabiji ili ne) bez razloga napadnut, ja cu ga braniti, bio on vjernik ili ne, bio on Bosanac ili Rom, bio on bos ili hadzija... Pa ako treba nek' me se i banuje. Ja cu sa svojom savjescu lijepo zivjeti.

KOme nije jasno da iza svega napisanog stoji i velika doza samoispitivanja i samokritike - ja dalje ne mogu.
Divan primjer :D
Prozor

#31 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Prozor »

ovaj (pod)forum je mila majka čega ima
Shoshana

#32 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

madner wrote:

S trece strane, ne mogu a da ovo ne kazem.... Posto i sama veoma cesto poprijeko odgovorim.... Ne vrijedja me, i ne smeta mi mnogo toga. Ne smeta mi cak ni (iskrena i otvorena) ljudska glupost. NIko nije savrsen, i niko nije kriv sto je takav kakav je. Ali mi smeta bezobrazluk, i na bezobrazluk cu uvijek odgovoriti bezobrazlukom, jer mi je pun klinac vise 'skloni se ovome, skloni se onome"... Sklonicu se pred emocijama, sklonicu se pred ubjedjenjima, sklonicu se i pred iskrenim neznanjem, ali se necu skloniti pred bezobrazlukom, bez obzira ko je prema kome bezobrazan. I ako smatram da je neko (slabiji ili ne) bez razloga napadnut, ja cu ga braniti, bio on vjernik ili ne, bio on Bosanac ili Rom, bio on bos ili hadzija... Pa ako treba nek' me se i banuje. Ja cu sa svojom savjescu lijepo zivjeti.

Ah :oops: ne kolega, to nije do kulturocentrizma, to je do hormona :D

a i zato je tu ono malo zuto ;-), dole ispod teksta
madner

#33 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Shoshana wrote:
madner wrote:

Ah :oops: ne kolega, to nije do kulturocentrizma, to je do hormona :D

a i zato je tu ono malo zuto ;-), dole ispod teksta

Halo ba, pa nemam rezervne oci za ovo malo zuto :D

Ako je do hormona, onda je u redu. Jer gdje hormoni pocinju nema logike i ne mora biti gornji dio u skladu sa donjim :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

madner wrote: Halo ba, pa nemam rezervne oci za ovo malo zuto :D

Ako je do hormona, onda je u redu. Jer gdje hormoni pocinju nema logike i ne mora biti gornji dio u skladu sa donjim :D
ergo, hormoni su napravljeni od žena :oops: :lol: :evil:
cyprus

#35 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Možemo li, na ovom podforumu,da bez uvreda kažemo šta mislimo?...
A zašto samo na ovom podforumu? :)
madner

#36 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Chmoljo wrote:

Nek si joj reko :D
Gaia

#37 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Gaia »

madner wrote:
Chmoljo wrote:

Nek si joj reko :D
ko bi rek'o da hormoni dijele toliko slicnosti sa duhom! :D :-D
Shoshana

#38 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

madner wrote:
KOlega, bezze trazis kavgu :D Hormoni odredjuju na sta cu reagovati, a ne kako cu reagovati. Logika je tu, nis' se ne brini. Gornje je itekako u skladu s donjim, osim ako mi ne pripisujes nekakve nadljudske sposobnosti, sto, mada mi veoma laska, moracu te razocarati - nije istina. :(

@Chmoljo :D nas hormoni napadnu jednom u mjesecu, a vama se hormoni ukazu u pubertetu i ne popustaju vas do kraja zivota :oops: :D
Chmoljo

#39 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote:
@Chmoljo :D nas hormoni napadnu jednom u mjesecu, a vama se hormoni ukazu u pubertetu i ne popustaju vas do kraja zivota :oops: :D
zbog tog hormona nismo "mekušci" :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Shoshana

#40 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

Eto :lol: :lol: kazem ja, vi samo o tome mislite :mrgreen:
Chmoljo

#41 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote:Eto :lol: :lol: kazem ja, vi samo o tome mislite :mrgreen:
zbog tog hormona nas volite, i zato se slažemo... ali kad vas hormoni pođu pucat'... e tad smo :( gotovi...

:lol: :lol: :lol: ono nema više tabli "čuvaj se psa" nego "čuvaj se pms-a" :lol:
Shoshana

#42 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

Chmoljo wrote:
Shoshana wrote:Eto :lol: :lol: kazem ja, vi samo o tome mislite :mrgreen:
zbog tog hormona nas volite, i zato se slažemo... ali kad vas hormoni pođu pucat'... e tad smo :( gotovi...

:lol: :lol: :lol: ono nema više tabli "čuvaj se psa" nego "čuvaj se pms-a" :lol:
Ja sam na poslu isprintala i zalijepila na zid karikaturu na kojoj pise "I don't have PMS, I'm just a regular BITCH!" :lol: :lol: :lol:
madner

#43 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Shoshana wrote:
madner wrote:
KOlega, bezze trazis kavgu :D Hormoni odredjuju na sta cu reagovati, a ne kako cu reagovati. Logika je tu, nis' se ne brini. Gornje je itekako u skladu s donjim, osim ako mi ne pripisujes nekakve nadljudske sposobnosti, sto, mada mi veoma laska, moracu te razocarati - nije istina. :(

Cuj ja da trazim svadju. Pa to mi niko nikad nije rekao na ovom forumu. :D Ja sam mirotvorac, covjek koji pokusava da prebrodi razlike i nadje zajednicke tacke u cilju medjusobnog uvazavanja i razumjevanja :D Samo sto ne podnosim par stvari kao sto je: :D

Cirkularna logika, gdje si u pokusaju da ne uvrijedis nikoga i uvazis svakoga dosla do toga da nisi nista rekla. Jer ako je svaki stav relativan i ima neku relativnu vrijednost u odnosu na sistem vrijednosti, onda nemamo sta ni diskutovat.
black

#44 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by black »

madneru de ti saha igraj :mrgreen: teren pogodan za igru, mahagoni.. :mrgreen:
madner

#45 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

black wrote:madneru de ti saha igraj :mrgreen: teren pogodan za igru, mahagoni.. :mrgreen:
Cekam Smislova da povuce potez, ali samo se pocesao iza uha :D
Shoshana

#46 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Shoshana »

madner wrote: Cuj ja da trazim svadju. Pa to mi niko nikad nije rekao na ovom forumu. :D Ja sam mirotvorac, covjek koji pokusava da prebrodi razlike i nadje zajednicke tacke u cilju medjusobnog uvazavanja i razumjevanja :D Samo sto ne podnosim par stvari kao sto je: :D

Cirkularna logika, gdje si u pokusaju da ne uvrijedis nikoga i uvazis svakoga dosla do toga da nisi nista rekla. Jer ako je svaki stav relativan i ima neku relativnu vrijednost u odnosu na sistem vrijednosti, onda nemamo sta ni diskutovat.
Ah, svadjalica, dakle :D

Nema problema, javi mi se negdje oko 15-og iduceg mjeseca - bicu u stanju odgovoriti ti kako i dolikuje :D

A do tada, iz tvojih odgovora na moje postove na ovoj temi mogu zakljuciti samo slijedece :D :

Ne pada mi na pamet da sa tobom raspravljam ni o logici, ni o humaniori - nemas veze ni sa jednim ni sa drugim. :mrgreen:

Naravno, tebi je dozvoljeno da se nerviras citajuci moje postove :D iskreno mi puca i mala i velika rokada za tvojim zivcima :D
arzuhal

#47 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by arzuhal »

shoshana, stipu ba madnera :D

On naš'o igrat sa 90-togodišnjim Smislovom, k tomu još možda i najpoznatijim pozicionistom u historiji šaha. Pješak naprijed, pješak nazad, to je logika pozicionista. Ne znaju za taktiku i samo strateški igraju, iz samo njima poznatih razloga :lol: . Uvijek igraju na sigurno, razvijajući poziciju k'o paukovu mrežu, vrebajući strpljivo grešku i ishitrenost protivnika...Često idu i na remi, uzdajući se u zamor protivnika i dekoncentraciju, e da bi ga slomili u narednoj partiji..Nema kod njih taljevske borbe, boja i mirisa, pokreta i plesa, žrtvovanja i enigme...Sve 'nako suhoparno, dosadno da ti se smuči ta drevna igra... :D
madner

#48 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

arzuhal wrote:shoshana, stipu ba madnera :D

On naš'o igrat sa 90-togodišnjim Smislovom, k tomu još možda i najpoznatijim pozicionistom u historiji šaha. Pješak naprijed, pješak nazad, to je logika pozicionista. Ne znaju za taktiku i samo strateški igraju, iz samo njima poznatih razloga :lol: . Uvijek igraju na sigurno, razvijajući poziciju k'o paukovu mrežu, vrebajući strpljivo grešku i ishitrenost protivnika...Često idu i na remi, uzdajući se u zamor protivnika i dekoncentraciju, e da bi ga slomili u narednoj partiji..Nema kod njih taljevske borbe, boja i mirisa, pokreta i plesa, žrtvovanja i enigme...Sve 'nako suhoparno, dosadno da ti se smuči ta drevna igra... :D
Ovo ukoseno je duboko :D
Steta, mogao si igrat i drugu poziciju od dvice, jer lopta se krece, kombinacija tece. :D

Shoshana wrote:
madner wrote: Cuj ja da trazim svadju. Pa to mi niko nikad nije rekao na ovom forumu. :D Ja sam mirotvorac, covjek koji pokusava da prebrodi razlike i nadje zajednicke tacke u cilju medjusobnog uvazavanja i razumjevanja :D Samo sto ne podnosim par stvari kao sto je: :D

Ah, svadjalica, dakle :D

Nema problema, javi mi se negdje oko 15-og iduceg mjeseca - bicu u stanju odgovoriti ti kako i dolikuje :D

A do tada, iz tvojih odgovora na moje postove na ovoj temi mogu zakljuciti samo slijedece :D :

Ne pada mi na pamet da sa tobom raspravljam ni o logici, ni o humaniori - nemas veze ni sa jednim ni sa drugim. :mrgreen:

Naravno, tebi je dozvoljeno da se nerviras citajuci moje postove :D iskreno mi puca i mala i velika rokada za tvojim zivcima :D
I to bi to, argumentacija sa maksimalnim uvazavanjem drugog i niposto provokacije na licnoj osnovi. :D
Gaia

#49 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by Gaia »

neki dan sam napisala nesto na ovu temu bez da sam je procitala. sad sam lijepo sve procitala. dojmila me shoshanina otvorenost i sirina i ponukala me na razmisljanje;

kaze se koliko ljudi toliko cudi a i razlicitih misljenja. ljudi se "ljudski ne slazu" zato sto vecinu svog zivota "provode u glavi". pa kad otvore usta da govore onda im rijeci direktno iz glave izlaze na usta. tj. sve sto govorimo definiramo mentalno. i nije da nesto fali nasem umu ali je ogranicen. nas um ne moze razumjeti pravu ljubav bez obzira koliko on to pokusavao razumjeti, pisati o tome, odgonetnuti, um nije programiran niti osposobljen da razumije ljubav.

trebamo nauciti govoriti iz duse. tada rijeci zaobilaze glavu i dolaze direktno na usta iz srca. samo tada rijeci koje izlaze kroz nasa usta nisu samo rijeci, recenice ili cijele price vec su energija, osjecaj, svijest, ljubav i samilost. tada prestaje biti vazno koliko su rijeci elokventne jer postaju kompletan izrazaj i oni koji ih slusaju pocinju osjecati nesto drugacije od vas. ne spavaju vise dok govorite niti su zauzeti razmisljajuci o tome sta ce oni sljedece reci zato sto vas osjecaju. prestaju biti sa vama u "um-umu" komunikaciji. a takva je vecina danasnjih ljudskih komunikacija. i to je razlog zasto se ljudi uglavnom ne mogu "ljudski nesloziti".

kada komuniciramo srcem i dalje cujemo i razumijemo rijeci ali one prestaju biti vazne zato sto se izmedju nas i drugih pocinje desavati nesto intimno i prekrasno sto dolazi iz svakog djelica nas i drugih; istinska komunikacija duse sa dusom umjesto uma sa umom u kojoj slaganje ili neslaganje misljenja gubi svaki smisao.
madner

#50 Re: Možemo li, da se ljudski ne slažemo?

Post by madner »

Ja ipak mislim da je problem u iznosenju svojih ili tudjih ideja kao apsolutnih istina. Po principu meni je to toliko ocito da ne moram nista dodat. :D
Post Reply