Dijete - majci !
- because_of_you
#26 Re: Dijete - majci !
Koliko sam upoznata, u izvorima stoji da žensko dijete ide ocu do punoljetstva. A što se tiče zašto ide roditelju suprotnog pola, ne bih znala reći, ali po mom nekom rezonovanju ima tu "logike" i mudrosti...
Ja sam navela šta stoji u šeriatskim izvorima, ali isto tako, ništa od toga nije eksplicitno naređeno, tako da roditelji između sebe (a kasnije i dijete) mogu da na fin način dogovore daljnji život... Mislim da su ove odrednice date iz razloga da ako bi došlo do sporenja između bivših supružnika, pa da unaprijed već ima određeno kako bi trebalo biti...
Ja sam navela šta stoji u šeriatskim izvorima, ali isto tako, ništa od toga nije eksplicitno naređeno, tako da roditelji između sebe (a kasnije i dijete) mogu da na fin način dogovore daljnji život... Mislim da su ove odrednice date iz razloga da ako bi došlo do sporenja između bivših supružnika, pa da unaprijed već ima određeno kako bi trebalo biti...
- Daisy
#27 Re: Dijete - majci !
Margita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
Uz redovno i nikad uskraceno pravo ocu da posjeti, vidi, odvede dijete sebi na vikend, god, odmor ili slicno.
Naravno tu redovito nailazimo na emotivno zajebane pojedince koj se svete bivsem/bivsoj preko djece pa bi se tu dalo raspravljati do beskraja.
No kako rekoh na pocetku-ako pricamo o nekim normalnim i razumnim ljudima onda mi je strasno i pomisliti odvojiti dijete od majke. Ja bih umrla od tuge. Bukvalno.
takodje
- DaffyDuck
#28 Re: Dijete - majci !
ne mora znaciti.. puno je tu i do navike... ja sam npr. odrasla s ocem i ne bih mogla zamisliti svoj zivot u drugom slucajuDaisy wrote:Margita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
Uz redovno i nikad uskraceno pravo ocu da posjeti, vidi, odvede dijete sebi na vikend, god, odmor ili slicno.
Naravno tu redovito nailazimo na emotivno zajebane pojedince koj se svete bivsem/bivsoj preko djece pa bi se tu dalo raspravljati do beskraja.
No kako rekoh na pocetku-ako pricamo o nekim normalnim i razumnim ljudima onda mi je strasno i pomisliti odvojiti dijete od majke. Ja bih umrla od tuge. Bukvalno.
takodje
sve je to individualno i tesko je raspravljati sta je za dijete bolje
-
djana h
#29 Re: Dijete - majci !
Moje misljenje o tim arapskim zakonima je da oni tako postupaju,tj.dodjeljuju dijete ocu jer im je vazno da djeca od njihove loze ostanu uz njih.Ne dozvoljavaju da tudji covjek i njegova familija odgajaju tu djecu ,pretpostavljajuci da ce se majka poslije preudati.Njihovi su obicaji i zakoni okrenuti tome da sacuvaju svoju krv i lozu od vanjskih utjecaja.
Kod nas se prednost daje majci,i to je po meni uredu,jer nijedan otac ,koliko god volio svoju djecu ne moze im biti majka.
Jedino,u ekstremnim slucajevima kada je majka bas nesposobna da odgaja djecu i brine se o njima dopustila bih da se povjere ocu.
Kod nas se prednost daje majci,i to je po meni uredu,jer nijedan otac ,koliko god volio svoju djecu ne moze im biti majka.
Jedino,u ekstremnim slucajevima kada je majka bas nesposobna da odgaja djecu i brine se o njima dopustila bih da se povjere ocu.
-
zelenashica
#30 Re: Dijete - majci !
Zapitaš li se slučajno da li možda i otac umro od tugeMargita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
- bez_ideje
#31 Re: Dijete - majci !
Jahhhh...inace moj nik bude presudan kad se javim,ono da zapisam biva....pa reknem fuj
Znas ti vrlo dobro na sta se to fuj odnosilo,izmedju redova na -dijete je sigurnije kod oca,jer ga kod majke moze sexualno zlostavljat buduci muz
O temi sam rekla u prvom postu,klasicna nepravda koja nije toliko zakonski koliko obicajno ukopana,jos kad se nadoda inat,osveta,mrznja....dijete bas subjekat potkusurivanja!
Samo,sami ocevi su podosta krivi za to...naravno da nije u najboljem interesu djeteta da bude dodijeljeno osobi koja nije toliko bliska sa njim i koja nije provodila bar podjednako kvalitetnog vremena sa djetetom.....Zbog balkanizama danas ispasta ona manjina pravih osvjestenih oceva koji hoce jednaku sansu da dobiju dijete .....znate sta vam je ciniti....
Znas ti vrlo dobro na sta se to fuj odnosilo,izmedju redova na -dijete je sigurnije kod oca,jer ga kod majke moze sexualno zlostavljat buduci muz
O temi sam rekla u prvom postu,klasicna nepravda koja nije toliko zakonski koliko obicajno ukopana,jos kad se nadoda inat,osveta,mrznja....dijete bas subjekat potkusurivanja!
Samo,sami ocevi su podosta krivi za to...naravno da nije u najboljem interesu djeteta da bude dodijeljeno osobi koja nije toliko bliska sa njim i koja nije provodila bar podjednako kvalitetnog vremena sa djetetom.....Zbog balkanizama danas ispasta ona manjina pravih osvjestenih oceva koji hoce jednaku sansu da dobiju dijete .....znate sta vam je ciniti....
-
zelenashica
#32 Re: Dijete - majci !
Definitivno prava rečenica bezidejkobez_ideje wrote:Jahhhh...inace moj nik bude presudan kad se javim,ono da zapisam biva....pa reknem fuj![]()
![]()
Znas ti vrlo dobro na sta se to fuj odnosilo,izmedju redova na -dijete je sigurnije kod oca,jer ga kod majke moze sexualno zlostavljat buduci muz![]()
- ljubav_aha
#33 Re: Dijete - majci !
zelenashica wrote: Ne mislim ni da majka treba dobiti dijete,ni otac...mislim da trebaju imati oboje jednake šanse.Da se treba bez predrasuda donijeti odluka.
Ko to garantuje da sam ja bolja za dijete samo zato što sam majka?
Ko to garantuje da je to što sam ja nosila dijete u utrobi važnije od očeve uloge u svemu tome?
Ko garantuje da je majka ta koja je više „sposobnija“da odgoji dijete nego otac?
Niko!
zelenashica,licno bih te pocastila za svaku tvoju napisanu rijec
moje tri prijetaljice/sestre/ su odrasle uz oca,a mama im je umrla,doku su bile ispod 10 godine dobne starosti , u BiH ,prije rata
u SAD,kao sto rekoh,otac je nakon razovoda uzeo sina,istna,ona je poseban slucaj/peronality/
meni je smijesno sto se ovdje javljaju zenska lica koja su uvjerena da majke imaju kvalitetnije predispozicije za odgoj djeteta od oceva
- ljubav_aha
#34 Re: Dijete - majci !
zelenashica wrote:Definitivno prava rečenica bezidejkobez_ideje wrote:Jahhhh...inace moj nik bude presudan kad se javim,ono da zapisam biva....pa reknem fuj![]()
![]()
Znas ti vrlo dobro na sta se to fuj odnosilo,izmedju redova na -dijete je sigurnije kod oca,jer ga kod majke moze sexualno zlostavljat buduci muz![]()
Samo,sami ocevi su podosta krivi za to...naravno da nije u najboljem interesu djeteta da bude dodijeljeno osobi koja nije toliko bliska sa njim i koja nije provodila bar podjednako kvalitetnog vremena sa djetetom.....Zbog balkanizama danas ispasta ona manjina pravih osvjestenih oceva koji hoce jednaku sansu da dobiju dijete .....znate sta vam je ciniti.......
- ljubav_aha
#35 Re: Dijete - majci !
amrica : "
Ja za ovo jos nisam cula. Da se pored zive majke, bez obzira koliko ona negativna bila, dodijeli dijete ocu, bez obzira koliko on pozitivan bio.
Nazalost, cula sam za neke druge stvari, da majka poslije razvoda ne dozvoljava ocu da vidja djecu, a covjek zdrav i prav i sve ok, i sudska presuda da ima pravo itd.... ali ona uvijek ima izgovor da djeca ne mogu doci. A on ne zeli socijalne radnike i policiju da bi vidio svoju djecu, da djeca ne bi imala traume. A u medjuvremenu, ona se preudala i djeca porucila tati telefonom: mi imamo novog tatu. ne zovemo se vise kao ti...blablabla
djana77:"Kod nas se prednost daje majci,i to je po meni uredu,jer nijedan otac ,koliko god volio svoju djecu ne moze im biti majka.
Jedino,u ekstremnim slucajevima kada je majka bas nesposobna da odgaja djecu i brine se o njima dopustila bih da se povjere ocu."
vas dvije procitaje postavlljeni tekst koji je napsiala zubizareta
Ja za ovo jos nisam cula. Da se pored zive majke, bez obzira koliko ona negativna bila, dodijeli dijete ocu, bez obzira koliko on pozitivan bio.
Nazalost, cula sam za neke druge stvari, da majka poslije razvoda ne dozvoljava ocu da vidja djecu, a covjek zdrav i prav i sve ok, i sudska presuda da ima pravo itd.... ali ona uvijek ima izgovor da djeca ne mogu doci. A on ne zeli socijalne radnike i policiju da bi vidio svoju djecu, da djeca ne bi imala traume. A u medjuvremenu, ona se preudala i djeca porucila tati telefonom: mi imamo novog tatu. ne zovemo se vise kao ti...blablabla
djana77:"Kod nas se prednost daje majci,i to je po meni uredu,jer nijedan otac ,koliko god volio svoju djecu ne moze im biti majka.
Jedino,u ekstremnim slucajevima kada je majka bas nesposobna da odgaja djecu i brine se o njima dopustila bih da se povjere ocu."
vas dvije procitaje postavlljeni tekst koji je napsiala zubizareta
Zubizareta wrote:Margita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
ne mora znaciti.. puno je tu i do navike... ja sam npr. odrasla s ocem i ne bih mogla zamisliti svoj zivot u drugom slucaju![]()
sve je to individualno i tesko je raspravljati sta je za dijete bolje
- ljubav_aha
#36 Re: Dijete - majci !
Margita81,npr.: djete umre roditeljima,znaci li to automatski da oba roditelja ne mogu osjecati bol istom snagomzelenashica wrote:Zapitaš li se slučajno da li možda i otac umro od tugeMargita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
No kako rekoh na pocetku-ako pricamo o nekim normalnim i razumnim ljudima onda mi je strasno i pomisliti odvojiti dijete od majke. Ja bih umrla od tuge. Bukvalno.ne volim sebičnost,...pa ni u ovom slučaju....normalno pričam o normalnim roditeljima,....ne o poremećenim vrijednostima kad jednog od roditelja,ali zar nemaju i očevi osječaje....
- ljubav_aha
#37 Re: Dijete - majci !
vids da na ovoj temi ima nekoliko forumasica koje apsolutno ne zanima ako je otac iz tvoje price zasluzio i dokazao da moze imati svoju djecuDZONPI wrote:Prava tema.Nepravda je to da se uvjek zeni dodjeli djeca.Evo primjer iz prve ruke.Ona cjeli dan u kuci surfa internetom i nadje ljubavnika.On radisa nekad i po 12 sati rada da bi ostvario sve sto jedna porodica treba da ima.3 djece.Na kraju ona njemu ja hocu samostalan zivot folovi ovaj jadan doso sposla nista mu nije jasno sta bi.Covjek radi brine se da djeci nebi sta falilo.Dakle ona napusta muza zbog svog ljubavnika i uz to mu otima djecu.Pa gdje je tu pravda.Njega ko jebe sto se te sve godine jadan trudio i sad osto covjek bez icega,Hajd jebo nju ali zasto da on bude zeljan svoje djece za koju se toliko borio radi njenog svaleranja.
ovo pitanje bi bilo odlican kriterij za zaposljvanje pravnih lica
-
Margita81
#38 Re: Dijete - majci !
Nikada se to ne bih ni usudila reci!ljubav_aha wrote:Margita81,npr.: djete umre roditeljima,znaci li to automatski da oba roditelja ne mogu osjecati bol istom snagomzelenashica wrote:Zapitaš li se slučajno da li možda i otac umro od tugeMargita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
No kako rekoh na pocetku-ako pricamo o nekim normalnim i razumnim ljudima onda mi je strasno i pomisliti odvojiti dijete od majke. Ja bih umrla od tuge. Bukvalno.ne volim sebičnost,...pa ni u ovom slučaju....normalno pričam o normalnim roditeljima,....ne o poremećenim vrijednostima kad jednog od roditelja,ali zar nemaju i očevi osječaje....
![]()
![]()
![]()
![]()
Kao sto mi je tesko zamisliti da moje dijete odvoje od mene isto tako mi je nezamislivo da ja dijete odvojim od njenog oca. On je rodjen za tu ulogu, prosao je s nama sve-od mijenjanja pelena, hranjenje, ustajanje po noci, prvih bolesti, prohodavanja, igre u parku, rodjendani i sve sto znaci biti roditelj...znam vrlo dobro sta znaci otac i tesko mi je imati neki ocit stav na ovoj temi.
No bez obzira na sve to kad bi doslo do razvoda izmedju nas dvoje uvjerena sam da bi moj dragi dijete ostavio sa mnom. Jer sam ja mama. Velika je to rijec sa jos vecim znacenjem.
Nadam se da nikad necu saznati iz prve ruke kakav je to haos i bol kako za roditelje tako i za djecu.
Teska tema...
-
zelenashica
#39 Re: Dijete - majci !
Taman kad krenuh da čitam posto pomislih da će ovo da bi moj dragi ostavio dijete samnom biti razlog da malo pokušam mijenjati mišljenje o tebi kao osobi koja je pomalo sebično nastupila na početku,jer zaboga posredi bi onda bio kao dogovorMargita81 wrote:
Nikada se to ne bih ni usudila reci!
Kao sto mi je tesko zamisliti da moje dijete odvoje od mene isto tako mi je nezamislivo da ja dijete odvojim od njenog oca. On je rodjen za tu ulogu, prosao je s nama sve-od mijenjanja pelena, hranjenje, ustajanje po noci, prvih bolesti, prohodavanja, igre u parku, rodjendani i sve sto znaci biti roditelj...znam vrlo dobro sta znaci otac i tesko mi je imati neki ocit stav na ovoj temi.
No bez obzira na sve to kad bi doslo do razvoda izmedju nas dvoje jerena sam da bi muvoj dragi dijete ostavio sa mnom. Jer sam ja mama. Velika je to rijec sa jos vecim znacenjem.
Nadam se da nikad necu saznati iz prve ruke kakav je to haos i bol kako za roditelje tako i za djecu.
Teska tema...
Vidi ja da sam na tvom mjestu pomislila bi da je možda ta ista rečenica sasvim ok i za drugu stranu: ZnaŠ ja sam uvjeren da bi moja draga ostavila dijete meni,jer sam ja tata.Velika je to riječ sa još većim značenjem.... ...
Ne razumijem samo kako se možete drage mamice uzdizati toliko iznad očeva,ama bile bi vrag majke da ni je bilo njih
Ama jok bona...nemaju kao mi samo zarad okoline.Zašto kažem radi okoline?Pa recimo da ti imaš posao extra plaćen,ali radno vrijeme uh zahtijeva da druga strana provodi više vremena sa djetetom,u tom slučaju otac.Znaš taj tata,ma koliko bio fin bi dobio epitet papučara,tipa kojeg uzdržava žena...
....Hajde de reci još samo da ste najljepše,najpametnije,najsposobnije,najvrjednije
Znaš ja bi se stvarno zapitala šta je to samnom ako bi "tražila"da dijete ide meni bez da se sagleda i druga strana,strana oca,drugi kvaliteti,......ja tek sad vidim da ja haman znam ipak šta je ravnopravnost,.....
-
Margita81
#40 Re: Dijete - majci !
zelenashica wrote:Taman kad krenuh da čitam posto pomislih da će ovo da bi moj dragi ostavio dijete samnom biti razlog da malo pokušam mijenjati mišljenje o tebi kao osobi koja je pomalo sebično nastupila na početku,jer zaboga posredi bi onda bio kao dogovorMargita81 wrote:
Nikada se to ne bih ni usudila reci!
No bez obzira na sve to kad bi doslo do razvoda izmedju nas dvoje jerena sam da bi muvoj dragi dijete ostavio sa mnom. Jer sam ja mama. Velika je to rijec sa jos vecim znacenjem.
Teska tema...ali sam nastavak jer ja sam mama,te veličanje riječi :roll:me opet vraća na onu staru:nek je meni dobro ko hebe drugog
čitaj:sebičnost
![]()
Vidi ja da sam na tvom mjestu pomislila bi da je možda ta ista rečenica sasvim ok i za drugu stranu: ZnaŠ ja sam uvjeren da bi moja draga ostavila dijete meni,jer sam ja tata.Velika je to riječ sa još većim značenjem.... ...
Ne razumijem samo kako se možete drage mamice uzdizati toliko iznad očeva,ama bile bi vrag majke da ni je bilo njih. ....Znate li koliko ima normalnih muškaraca danas,normalnih i predanih očeva,očeva koji svoju djecu paze više od majki.....očito nemate pojma kad mislite da ste vi najbolji izbor.Sad ako provodiš možda više vremena sa djeteom,ako su mi prvrženija,vjerovatno je to splet okolnosti,većina muškaraca rade i više nego treba,žene iako rade to je ono daj da sam više uz dijete..znači imamo priliku da se pokazujemo i dokazujemo kao majke
a oni,imaju li oni priliku?
Ama jok bona...nemaju kao mi samo zarad okoline.Zašto kažem radi okoline?Pa recimo da ti imaš posao extra plaćen,ali radno vrijeme uh zahtijeva da druga strana provodi više vremena sa djetetom,u tom slučaju otac.Znaš taj tata,ma koliko bio fin bi dobio epitet papučara,tipa kojeg uzdržava žena...da tako je,balkanki mentalitet...
....Hajde de reci još samo da ste najljepše,najpametnije,najsposobnije,najvrjednijejaoooo mrzim uzdizanje iznad nekoga u koga se zaklinjalo sa ljubavlju na usnama........i da fkt idem na promjenu spola
![]()
Znaš ja bi se stvarno zapitala šta je to samnom ako bi "tražila"da dijete ide meni bez da se sagleda i druga strana,strana oca,drugi kvaliteti,......ja tek sad vidim da ja haman znam ipak šta je ravnopravnost,.....
Ja pricam svoju pricu koja se ne mora odnositi na sve ostale majke/oceve. Hajmo onda ako vec hoces biti realni i pricati koliko je ustvari pozrtvovanih oceva nasuprot istih takvih mama? Kroz cijelu historiju pa i do danasnjih dana. PA i u zivotinjskom svijetu..da, svaka mama treba tatu da bi uopce bila mama ali ne mozes to izjednacavati i gotovo.
Mozes to zvati i sebicnost ne smeta mi...sebicna sam kad je moje dijete u pitanju jesam
-
opet ja
#41 Re: Dijete - majci !
@zelenasice, ne zelim sada....kao ono nesto.... ali mora da nisi majka
ja ti ne mogu objasniti koji je to osjecaj, ta vezanost... majka jeste majka...moze tebi to zvucati koliko hoces sebicno (vjerovatno i jeste) ali je to prirodno...u tebi raste 9 mjeseci, iz tebe izadje bice, novo bice, novi zivot...jos uvijek vezan za tebe pupcanom...vi disete kao jedno, smiri se jedino uz tebe, osjetis kada nesto nije uredu...ma neopisiv osjecaj...to je sve ono sto cini veliku razliku izmedju tebe tj.majke i oca.
Ne kazem ja da moj muz ne voli nase dijete koliko ga ja volim...ali tu povezanost nema....ne moze ni imati.
ja ti ne mogu objasniti koji je to osjecaj, ta vezanost... majka jeste majka...moze tebi to zvucati koliko hoces sebicno (vjerovatno i jeste) ali je to prirodno...u tebi raste 9 mjeseci, iz tebe izadje bice, novo bice, novi zivot...jos uvijek vezan za tebe pupcanom...vi disete kao jedno, smiri se jedino uz tebe, osjetis kada nesto nije uredu...ma neopisiv osjecaj...to je sve ono sto cini veliku razliku izmedju tebe tj.majke i oca.
Ne kazem ja da moj muz ne voli nase dijete koliko ga ja volim...ali tu povezanost nema....ne moze ni imati.
-
zelenashica
#42 Re: Dijete - majci !
Nije ovdje tema ni moja niti tvoja priča...ovdje je tema predrasuda prema očevima koji gotovo nikad nemaju šansu da dobiju dijete ....Margita81 wrote:
Ja pricam svoju pricu koja se ne mora odnositi na sve ostale majke/oceve. Hajmo onda ako vec hoces biti realni i pricati koliko je ustvari pozrtvovanih oceva nasuprot istih takvih mama? Kroz cijelu historiju pa i do danasnjih dana. PA i u zivotinjskom svijetu..da, svaka mama treba tatu da bi uopce bila mama ali ne mozes to izjednacavati i gotovo.
Mozes to zvati i sebicnost ne smeta mi...sebicna sam kad je moje dijete u pitanju jesam
I ne želim uopšte da se u ovom kontekstu pominje životinjski svijet,mi smo napredna bića i daleko smo iznad njih,daleko iznad njihova intelekta....ja znam šta je instikt,ali to nam ne daje za pravo da više vjerujemo instiktu(majka je majka)nego činjenicama.
Ja samo mislim da se svaki postupak"dodjeljivanja"djeteta treba svesti na činjenice ZA i PROTIV,a ne na instikte
Kad sušam ovako drage mamice koje samo znaju za svoje osjećaje,svoje sebične porive zapitam se da li se sebičnoj osobi uopšte treba i dodijeliti dijete
Naravno borba za dijete je sasvim ok,ali fer i ravnopravna....
ps.Naravno da odgovorim na tvoje pitanje o požrtvovanosti očeva kroz vrijeme.
Ali to mogu samo uraditi protupitanjem:Koliko su majke i okoline dali priliku da očevi iskažu svoju požrtvovanost?
Vidiš,o tome sam već natuknula u predhodnom postu...okolina je ta koja očevima u startu uzima vrijeme provedeno sa djecom,muškarcu pada na teret i opskrba porodice,i sve ostalo da bi je uzdržavao...kako očekuješ da onda majka koja sjedi uz dijete ima iste mogućnosti kao otac?
Mijenjamo se,hajde.....muškarci kući žene na posao(ne mislim baš bukvalno)....pa da vidimo za par decenija kome bi rekli da je bitniji dijetetu...otac ili majka
pss.Ovo majka na posao otac kući ne važi za mene,ja uporno samo tražim da budem žena,majka....a ne 100%ravnopravna sa muškarcima,na nekim temama sam radi toga čak bila i kamenovana
-
zelenashica
#43 Re: Dijete - majci !
Da te razočaram draga ja sam majka već nepunih 7 godinaopet ja wrote:@zelenasice, ne zelim sada....kao ono nesto.... ali mora da nisi majka
- Loulou
#44 Re: Dijete - majci !
Zanimljivo mi je kako žene gorljivo brane ovu ili onu tezu, a na temu se nije javio još ni jedan muškarac koji izričito kaže da bi želio da u slučaju razvoda (ili, ako je do razvoda već došlo) želio da dijete/djeca ostanu s njim.
-
Margita81
#45 Re: Dijete - majci !
zelenashica wrote:Nije ovdje tema ni moja niti tvoja priča...ovdje je tema predrasuda prema očevima koji gotovo nikad nemaju šansu da dobiju dijete ....Margita81 wrote:
Mozes to zvati i sebicnost ne smeta mi...sebicna sam kad je moje dijete u pitanju jesam![]()
I ne želim uopšte da se u ovom kontekstu pominje životinjski svijet,mi smo napredna bića i daleko smo iznad njih,daleko iznad njihova intelekta....ja znam šta je instikt,ali to nam ne daje za pravo da više vjerujemo instiktu(majka je majka)nego činjenicama.
Ja samo mislim da se svaki postupak"dodjeljivanja"djeteta treba svesti na činjenice ZA i PROTIV,a ne na instikte![]()
Kad sušam ovako drage mamice koje samo znaju za svoje osjećaje,svoje sebične porive zapitam se da li se sebičnoj osobi uopšte treba i dodijeliti dijete...mene što nisam sebična nimalo ne umanjuje kao majku...ja sam majka,ali realna majka....majka koja želi najbolje svom djetetu.
Naravno borba za dijete je sasvim ok,ali fer i ravnopravna....![]()
ps.Naravno da odgovorim na tvoje pitanje o požrtvovanosti očeva kroz vrijeme.
Ali to mogu samo uraditi protupitanjem:Koliko su majke i okoline dali priliku da očevi iskažu svoju požrtvovanost?
Vidiš,o tome sam već natuknula u predhodnom postu...okolina je ta koja očevima u startu uzima vrijeme provedeno sa djecom,muškarcu pada na teret i opskrba porodice,i sve ostalo da bi je uzdržavao...kako očekuješ da onda majka koja sjedi uz dijete ima iste mogućnosti kao otac?
Mijenjamo se,hajde.....muškarci kući žene na posao(ne mislim baš bukvalno)....pa da vidimo za par decenija kome bi rekli da je bitniji dijetetu...otac ili majka![]()
pss.Ovo majka na posao otac kući ne važi za mene,ja uporno samo tražim da budem žena,majka....a ne 100%ravnopravna sa muškarcima,na nekim temama sam radi toga čak bila i kamenovana![]()
Okolina i drustvo koje je vjekovima patrijarhalno bilo? Okolina koju je izgradio upravo muskarac i sad ti pricas o zakinutosti jadnih njih jer su zene bile bitchies od postanka, rode djecu i onda se pretvore u sebicne bestije? Mislim da izgaras na ovoj temi vise no treba, svi smo dali svoje misljenje no eto samo se ti osjetila pozvanom da napadas i vrijedjas nas sebicnjace. Chill lady.
-
opet ja
#46 Re: Dijete - majci !
e pa onda znas na sta mislimzelenashica wrote:Da te razočaram draga ja sam majka već nepunih 7 godinaopet ja wrote:@zelenasice, ne zelim sada....kao ono nesto.... ali mora da nisi majka
Ne kazem ja da moj muz ne voli nase dijete koliko ga ja volim...ali tu povezanost nema....ne moze ni imati.i nemaš potrebe da mi pojašnjavaš o osjećajima koje majke imaju....pogotovo ne meni koja je godine posvetila želji da ima dijete,žrtvovala i zdravlje i sebe.....ali ko sam ja kao majka bitnija od oca...ama žene svaka čast nama majkama,ali da bi sebe kao majke uzdizale nema potrebe da gazimo po očevima
A svaka cast ocevima koji svoju ulogu ozbiljno shvate
- arzuhal
#47 Re: Dijete - majci !
Čitajući jedan slučaj o ostajanju djeteta bez biološke majke (ne smrću majke) i prihvatanja tog djeteta od strane jedne druge žene sam pročitao i rečenicu koja mi je otvorila raznolika vrata u razmišljanju (a onda sam nailazio na pregršt dokaza tome u životu oko sebe):
...jer nije majka ona koji rodi dijete, već ona koja ga othrani.
-
zelenashica
#48 Re: Dijete - majci !
Znam ja na šta ti misliš....i ja imam taj isti instikt...ali mi niko ne daje zapravo da taj instikt ide iznad činjenica,iznad ravnopravnosti.....opet ja wrote:e pa onda znas na sta mislimzelenashica wrote:Da te razočaram draga ja sam majka već nepunih 7 godinaopet ja wrote:@zelenasice, ne zelim sada....kao ono nesto.... ali mora da nisi majka
Ne kazem ja da moj muz ne voli nase dijete koliko ga ja volim...ali tu povezanost nema....ne moze ni imati.i nemaš potrebe da mi pojašnjavaš o osjećajima koje majke imaju....pogotovo ne meni koja je godine posvetila želji da ima dijete,žrtvovala i zdravlje i sebe.....ali ko sam ja kao majka bitnija od oca...ama žene svaka čast nama majkama,ali da bi sebe kao majke uzdizale nema potrebe da gazimo po očevima
...sta cu...instinkt proradi
![]()
A svaka cast ocevima koji svoju ulogu ozbiljno shvate
-
zelenashica
#49 Re: Dijete - majci !
arzuhal wrote:Čitajući jedan slučaj o ostajanju djeteta bez biološke majke (ne smrću majke) i prihvatanja tog djeteta od strane jedne druge žene sam pročitao i rečenicu koja mi je otvorila raznolika vrata u razmišljanju (a onda sam nailazio na pregršt dokaza tome u životu oko sebe):
-
Margita81
#50 Re: Dijete - majci !
arzuhal wrote:Čitajući jedan slučaj o ostajanju djeteta bez biološke majke (ne smrću majke) i prihvatanja tog djeteta od strane jedne druge žene sam pročitao i rečenicu koja mi je otvorila raznolika vrata u razmišljanju (a onda sam nailazio na pregršt dokaza tome u životu oko sebe):
E vidis i sa ovime se slazem