Tenkovi iz rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BSn

#26 Re: Tenkovi iz rata

Post by BSn »

karanana wrote:ovdje ima dosta interesantnih slika i podataka. moguce je i da ima informacija o tome sta je ar bih imala.
http://stef124.tripod.com/

edit: jeli iko bio na tom nekom groblju tenkova tamo kad se ide prema jelahu i tesnju? ondje pored hifa pumpe prije doboja ima tabla kao istorijski muzej "groblje tenkova". jeli daleko od te raskrsnice to tog groblja?

Nije daleko. Medjutim, mislim da nisu svi unisteni tenkovi na tom groblju, jer je VRS uspio povuci par muzejskih eksponata da bi ublazili sramotu. - Sta ces, nikad nisu cjenili umjetnost. :D
Eborg

#27 Re: Tenkovi iz rata

Post by Eborg »

@karanana: Svakako stani, impresivno je vidjeti kako su ih skurili. :-) Samo bi trebalo to nekako natkriti, ovako samo propadaju i svašta se može zavući u njih. Dakle, mislim da se autom možeš spustiti do njih, gledaj fudbalski teren i ne možeš ih fulati.

BTW, zašto mi nešto u podsvijesti govori da je ovaj "Zeko" bio u centru Zenice, tačnije kod "Borca" i "Galerije"? Čini mi se da je jedno vrijeme tamo stajao tenk baš sa takvim nazivom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#28 Re: Tenkovi iz rata

Post by Chmoljo »

felipe kajetano wrote:
@chmoljo
pa onom cudu sa slike pristaje ono ime obzirom na okolnosti u kojima vjerovatno djeluje..bilo bi bezeze da se zove npr."poljsko cvijece"...
nije bitno kako ga oni zovu. ti ljudi se ibrete kada dođu ovdje i vide da smo svijetle puti. problem je kad ti kažeš da je to super naziv, a kao neko ko živi blizu muslimana trebao bi znati da ono u Iraku nije ni DŽ od jihada i da jihad ne znači "sveti rat" :oops: kao neko ko živi blizu muslimana valjda bi trebao da razumiješ pojednostavljivanje takvih pojmaova...

nejse, ne želim praviti digresiju na jednoj ovako konkretnoj temi :wink:
Last edited by Chmoljo on 05/01/2010 16:41, edited 2 times in total.
Eborg

#29 Re: Tenkovi iz rata

Post by Eborg »

felipe kajetano wrote:U jednom od ovih tenkova sa Karusa je bio tada Kapetan NN a sada jedan od glavnih faca u OS BIH :-)
To je nama naša borba dala. :-)
BSn

#30 Re: Tenkovi iz rata

Post by BSn »

Chmoljo wrote:
gledao nedavno izbor pet ili deset (ne sjećam se tačno) najboljih tenkova ikada na Discovery. uzimani su u obzir i oni iz WW2. uglavnom za najboljeg proglasiše njemački Leopard 2. Sjećam se da su prikazivali neke balavce u Švedskoj armiji kako se iživljavaju s njim :mrgreen: neću lupati napamet zbog kojih su mu karakterisitika dali najviše ocjene.

Je l' to onaj tenk s volanom?
BaileyS

#31 Re: Tenkovi iz rata

Post by BaileyS »

Meni nekako najdrazi ovaj zeko, takozvani Vlah killer :D Ovo samo za @felipea kajetana 8)
tetakk

#32 Re: Tenkovi iz rata

Post by tetakk »

@Eborg

Vjerovatno jeste. :)
Fotografisao sam ga na putu Bugojno-Novi Travnik poslije naseg tenkovskog proboja linija kod Donjeg Vakufa. On je izvukao tenk T-55 koji je tada zarobljen.
black

#33 Re: Tenkovi iz rata

Post by black »

felipe kajetano wrote:Gledam neki dan reportazu o britanskom "challangeru" onako ne cini se los...trenutno drzi rekord..naime navodno je prilikom agresije na Irak sa udaljenosti oko 5 km je pogodio Iracki tenk..
to je jedan od boljih tenkova, no bolji je leopard 2 a6, onda tu su jos merkava, m1a2, leClerc, i jedan od najboljih tenkova danas (po nekima) je juznokorejski k-2 crni panter itd. no ko bi sve to upratio, stalno se modificira
celo43

#34 Re: Tenkovi iz rata

Post by celo43 »

ako neko zeli vidjeti kako se dolazilo do tenkova, nek na youtube potrazi "Zarobljavanje tenka "Crna udovica" "
felipe kajetano

#35 Re: Tenkovi iz rata

Post by felipe kajetano »

Posljedica unistenja ovih par tenkova i BOV na Karusama nije neuspjeh te oklopne jedinice..oni su dobro krenuli i napravili strasan psiholoski efekat na protivnika..krenulo je rokanje i ispred nije bilo nikoga jer je nastupila bjezanija prema Jelahu..jedinica koja je trebala ici sa boka nije imala muda da krene za njima(inace radilo se o kasnije ce se ispostaviti najgoroj jedinici VRS"Osinjskoj brigadi")Noc prije kapetan kojeg sam spomenuo kad je saznao ko ce mu sutra praviti drustvo je htio da sve prekine ali je dobio uvjeravanja od puk.Lisice da ce biti sve u redu i da mora da se krene..mislim da je bilo malo problema i sa postavljanjem mosta...Elem sa ove vremenske distance mogu da kazem da se mozda sve dobro zavrsilo jer da su ovi krenuli nastupila bi vjerovatno teska klanica i mnogi bi nizasto poginuli..
Eborg

#36 Re: Tenkovi iz rata

Post by Eborg »

tetakk wrote:@Eborg

Vjerovatno jeste. :)
Fotografisao sam ga na putu Bugojno-Novi Travnik poslije naseg tenkovskog proboja linija kod Donjeg Vakufa. On je izvukao tenk T-55 koji je tada zarobljen.
Hvala! :thumbup:
maler

#37 Re: Tenkovi iz rata

Post by maler »

bosnafly wrote:pozdrav svim
posto sam nov ovde nisam znao gdje da postavim svoje pitanje pa zato je tu gdje je.trazim info o nasoj ABiH,koje su tenkove imali,nadam se da ce neko odgovorit na moje pitanje.ako ko ima slika slobodno stavite,najvise me interesuje koji je korpus ima T34/85 tenkove?
:-D :-D
mani se armije, nađi djevojku
felipe kajetano

#38 Re: Tenkovi iz rata

Post by felipe kajetano »

BaileyS wrote:Meni nekako najdrazi ovaj zeko, takozvani Vlah killer :D Ovo samo za @felipea kajetana 8)
Radilo se o sarkazmu na ime grdosije..nisam pretpostavljao ovakav efekat obzirom da ovdje ne zive nikakvi Iracani..ako je neko uvrijedjen ja mu se iskreno izvinjavam!!!

Mislim da ti ovo Vlah Killer ne bi bilo bas politicki korektno iz postovanja prema najslavnijem tenkisti ABiH Slavisi Sucuru...al' ajd radi se ionako o mashinama za ubijanje pa moRe proci :wink:
zambaklija

#39 Re: Tenkovi iz rata

Post by zambaklija »

meni se ovo vlah kiler nikako nesviđa :shock:
bingov buraz

#40 Re: Tenkovi iz rata

Post by bingov buraz »

Sluzio sam vojsku u Semizovcu,mehanizovana brigada,godina 1999 ni govora o zajednickoj vojsci,SFOR je jos uvijek glavni i dolazi inspekcija SFOR-a i VRS u vezi unistavanja naoruzanja.Ja sam bio pristapska jedinica i idem u pratnji ako kome sta zatreba.Nas pukovnik vodi obilazak i objasnjava srpskoj strani sta imamo od naoruzanja,ide redom nekakva oklopna kola to su nam donirali englezi,patovi donacija Amerikanaca i tako redom,dolazi do zarobljenih T-55 i sa sirokim kezom ovo ste nam donirali vi :mrgreen: 8-)

Znam da su u 3 korpusu prvi tenk zarobili pruscani legendarni ajvaz dedo :)
Eborg

#41 Re: Tenkovi iz rata

Post by Eborg »

zambaklija wrote:meni se ovo vlah kiler nikako nesviđa :shock:
+1
Maraschino

#42 Re: Tenkovi iz rata

Post by Maraschino »

felipe kajetano wrote:U jednom od ovih tenkova sa Karusa je bio tada Kapetan NN a sada jedan od glavnih faca u OS BIH :-)

ti znas jednoga a ja ih znam vise...samo sto cvijece mirisu odozdo... :wink:
BaileyS

#43 Re: Tenkovi iz rata

Post by BaileyS »

felipe kajetano wrote:
Radilo se o sarkazmu na ime grdosije..nisam pretpostavljao ovakav efekat obzirom da ovdje ne zive nikakvi Iracani..ako je neko uvrijedjen ja mu se iskreno izvinjavam!!!

Mislim da ti ovo Vlah Killer ne bi bilo bas politicki korektno iz postovanja prema najslavnijem tenkisti ABiH Slavisi Sucuru...al' ajd radi se ionako o mashinama za ubijanje pa moRe proci :wink:
Slavisa, kojeg sam usput receno imao prilike vidjeti u akciji dok je davao podrsku mojoj brigadi na Nisicima, nije ni ubrojan u te (po mom shvatanju) zbog kojih bi se trebao uvrijediti. Ovo je bila vise reakcija na "simpaticno" ime jihad killer a s obzirom da sam i ja bio nekakav dzihadlija, braneci svoju zemlju i kucni prag (to u prevodu znaci dzihadlija) normalno da sam se nasao prozvanim.

Ako se neko ko ne bi trebao nasao uvrijedjen zbog moje poruke tebi ja mu se izvinjavam.
tetakk

#44 Re: Tenkovi iz rata

Post by tetakk »

Image
VIdi ti mojih komsija iz Buca Potoka :dance: :mrgreen:
bosnafly

#45 Re: Tenkovi iz rata

Post by bosnafly »

maler wrote:
bosnafly wrote:pozdrav svim
posto sam nov ovde nisam znao gdje da postavim svoje pitanje pa zato je tu gdje je.trazim info o nasoj ABiH,koje su tenkove imali,nadam se da ce neko odgovorit na moje pitanje.ako ko ima slika slobodno stavite,najvise me interesuje koji je korpus ima T34/85 tenkove?
:-D :-D
mani se armije, nađi djevojku
heheeh,sto me nasmija...imam ja zenu i dvoje djece al hvala na ideji,ali zena s eneslaze... :)
4x4

#46 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

Postao/la felipe kajetano dana 05/01/2010 17:49

Posljedica unistenja ovih par tenkova i BOV na Karusama nije neuspjeh te oklopne jedinice..oni su dobro krenuli i napravili strasan psiholoski efekat na protivnika..krenulo je rokanje i ispred nije bilo nikoga jer je nastupila bjezanija prema Jelahu..jedinica koja je trebala ici sa boka nije imala muda da krene za njima(inace radilo se o kasnije ce se ispostaviti najgoroj jedinici VRS"Osinjskoj brigadi")Noc prije kapetan kojeg sam spomenuo kad je saznao ko ce mu sutra praviti drustvo je htio da sve prekine ali je dobio uvjeravanja od puk.Lisice da ce biti sve u redu i da mora da se krene..mislim da je bilo malo problema i sa postavljanjem mosta...Elem sa ove vremenske distance mogu da kazem da se mozda sve dobro zavrsilo jer da su ovi krenuli nastupila bi vjerovatno teska klanica i mnogi bi nizasto poginuli..
ne vjerujem da si bio blizu tih dogadjaja.
cuj, armija bih bjezala prema jelahu; i karadzicevci ih ko fol stjerali u kut,, ali eto,, da nije bilo 'osinjske brigade' ,, sve bi ih pomlatili.
koji umni proljev.

kao prvo, kada je tzv.vrs krenula sa 18 tenkova i oklopnjaka da puca prema polozajima armije bih, tok dogadja je bio veoma lako predvidjedi.
naime, kada ti tenkovi, vbr, i oklopnjaci u istom momentu pucaju na polozaj, imas dva izbora... chekati na istom mjestu,,,,,, i poginuti,, ili se povuci na sekundarne linije.
a nasi vojnici su upravo uradili to drugo.
povukli se na sekundarne linije,, a karadzicevci mislili da smo u rasulu, i krenuli svim zeljezom na nas.
a mi smo to jedva docekali.
jer kad su se tenkovi pojavili na chistom, onda smo ih zumirali sa crvenim strijelama (mi smo ih zvali 'zelene strijele" jer smo ih dobili od pakistanaca)
i pretvorili ih sve u pepelo.
od 18 oklopnih vozila i tenkova, unistili smo 16.
i te osinjske brigade koje su pokusale nesto, dobili su po pi-zz-i....i svi se razbjezali.

to je bio zadnji napad tenkova na polozaje armije bih.
od kad je srpska vojska saznala da posjedujemo crvene strijele, nikad vise nisu krenuli na nas sa tenkovima.
bosnafly

#47 Re: Tenkovi iz rata

Post by bosnafly »

Nisam se ocekivao da ce biti tako puno odgovora,i oni koje +-me -nasmiijase hvala vam za to,a druga stvar je ja se bavim maketama/modelling i napravio sam jedan tenk T-55,vidite sliku pa ocjenite al uvjek sam za potragom slika i filmova,jel mi uvjek treba neka informacija i nadam se da ce tema nastaviti,bujrum svima.
bosnafly
ps kako se stavlja slika`?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Tenkovi iz rata

Post by Truba »

Panza wrote:
o kome se radi?

:| :| :| ala ga je ovaj spizdio :shock:
bosnafly

#49 Re: Tenkovi iz rata

Post by bosnafly »

komi wrote:
Panza wrote:
o kome se radi?

:| :| :| ala ga je ovaj spizdio :shock:
aauu al ga pogodi......nebi mu ja bio na mjestu....
Post Reply