JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sunčan dan

#26 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sunčan dan »

Tooooo Građani. Svaka čast. Samo tako treba.... prozivati i prozivati. :) Neka vide da MI IMAMO PRAVO DA ZNAMO.
poplava

#27 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Kakve veze imaju pare sa prljavim gradjanima? Jedino bi pomoglo da postave lavabo na svakim vratima pa da se peru ruke prije ulaska. Za pola sata u spici kroz jedan tramvaj prodje par hiljada ljudi. Sta tu znaci jedno pranje domestosom ujutro ili uvece?
Downunda

#28 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

Alhemicarkaa wrote:Para im ne manjka, a ni domestos nije skup. Na 20 tramvaja to je 60 km, puta 30 dana to je 1800 km, radnike nek plate 1000 km, pa nek sve izadje na 5000 km, je nista naspram ove cinjenice:

"Ovim pismom želimo ukazati na enormno nepoštivanje svih moralnih, ali i zakonskih normi koje su do sada prekršene bezbroj puta, i to od strane svih instanci vlasti ove države.

G. Silajdžiću, kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjena neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:
- 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
- te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama")
(Izvor: http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm , Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?

Ovo pokazuje da je GRAS samo u navedenom periodu iz budžeta KS i preko Ministarstva prometa i komunikacija primio sredstva namijenjena u druge svrhe, i to u iznosu od 7.943.389 KM."

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080417046
Odlično.

Samo da još dodam da bih ja GRAS zatvorio iste sekunde kad bih mogao i to upravo zbog ovih razloga;
upravu firme boli ... da ne kažem šta, kakvi su im tramvaji, busevi, kombiji itd, a pogotovo ih libo kako posluju (koji milion u minusu; nema veze; daće Tajo para), jer su ih gradske vlaste RAZMAZILE ko dedo svoje unuke za Bajram, dajući ima pare svake godine iz budžeta (nešto a la Skenderija - na tiketi parketa još piše Made in Yugoslavia).

Pa GRAS otkad je nast'o radi u konstantnom minusu (ako se uopšte i mogu pronaći pravi podaci),
naplata karata im nije ni 50%, a da ne govorim o tome koliko se struje troši na tramvaje (a nemogu ni pokriti troškove), ali kao što rekoh "boli hin brigaaa" jer i da zafali tu je Tajo da djeli pare.
Svako vozilo im je neisprano (usrali su i one autobuse što su nam ih Japanci dali)
Vječito opravdanje im je što ne plaćaju svi karte. A namjerno neće a uvedu zone i sistem k'o svugdje u normlnom svijetu.
Samo kod nas platiš 1.60 od Čaršije do Katedrale i 1.60 od Čaršije do Ilidže.

Zaključak:
Katanac, janjetina za kolektiv, jeftin sat, ženama po ruža i Refan u tegli i
Allahimanet dragi GRAS!
safran

#29 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by safran »

Zimus, nakon sto sam N puta cekala komercijalu po 1/2 sata kod Katedrale odem na njihovu web stranicu da vidim imaju li Red voznje. I znate sta, web stranica im je sasvim OK. SKinem taj red voznje ali ne lezi vraze - to sto tu pise more bit bidne, more bit ne bidne. Naime, u spici interval izmedu voznji treba biti 10 minuta ali realno iznosi po 1/2 sata. Ako prigovorite vozacu doticni se na vas izdernja da vas prosto bude stid: "Gdje ti zivis, znas li kakva je saobracajna guzva u ova doba?". Eh, sad, saobracajna guzva u Sarajevu u periodu 16-18 h je prije konstanta nego variabla, pa zar je nije moguce ukalkulisati u tu jednacinu. Vidim na web stranici mozete uputiti i prigovor. Ne bude mi mrsko pa im prigovorim sto su trolejbusi prljavi, hladni u zimskom periodu (primjetila sam da su krajem marta poceli paliti grijanje :? ) a sjedista neispravna. Nakon nekih sedam dana dobijem obavijest da je moj prigovor proslijeden sefu sluzbe trolejbuskog saobracaja. Nakon jos nekih 10-ak dana javlja se i sef himself. Kaze, hvala na prigovoru ali nije trebalo, vozila se redovno griju i odrzavaju a i redovno ciste. Pa recite da nas ne slusaju.
pita

#30 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

safran wrote:Zimus, nakon sto sam N puta cekala komercijalu po 1/2 sata kod Katedrale odem na njihovu web stranicu da vidim imaju li Red voznje. I znate sta, web stranica im je sasvim OK. SKinem taj red voznje ali ne lezi vraze - to sto tu pise more bit bidne, more bit ne bidne. Naime, u spici interval izmedu voznji treba biti 10 minuta ali realno iznosi po 1/2 sata. Ako prigovorite vozacu doticni se na vas izdernja da vas prosto bude stid: "Gdje ti zivis, znas li kakva je saobracajna guzva u ova doba?". Eh, sad, saobracajna guzva u Sarajevu u periodu 16-18 h je prije konstanta nego variabla, pa zar je nije moguce ukalkulisati u tu jednacinu. Vidim na web stranici mozete uputiti i prigovor. Ne bude mi mrsko pa im prigovorim sto su trolejbusi prljavi, hladni u zimskom periodu (primjetila sam da su krajem marta poceli paliti grijanje :? ) a sjedista neispravna. Nakon nekih sedam dana dobijem obavijest da je moj prigovor proslijeden sefu sluzbe trolejbuskog saobracaja. Nakon jos nekih 10-ak dana javlja se i sef himself. Kaze, hvala na prigovoru ali nije trebalo, vozila se redovno griju i odrzavaju a i redovno ciste. Pa recite da nas ne slusaju.
A sto si ocekivao da ce napisati---da neradimo posao za koji smo placeni...hvala da si nas upozorio...be real :-)
poplava

#31 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Downunda wrote: Vječito opravdanje im je što ne plaćaju svi karte. A namjerno neće a uvedu zone i sistem k'o svugdje u normlnom svijetu.
Jah... Mi uvijek imamo opravdanje zasto nesto ne placamo. Samo bih volio da vidim da tako udjes u taxi pa kazes: ovo je preskupo, ja necu platiti za voznju.
A zone su uvedene, sad da li valjaju ili ne, moze se raspravljati.
Downunda

#32 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

poplava wrote:
Downunda wrote: Vječito opravdanje im je što ne plaćaju svi karte. A namjerno neće a uvedu zone i sistem k'o svugdje u normlnom svijetu.
Jah... Mi uvijek imamo opravdanje zasto nesto ne placamo. Samo bih volio da vidim da tako udjes u taxi pa kazes: ovo je preskupo, ja necu platiti za voznju.
1. Ja plaćam mjesečnu kartu ZBOG SEBE (a ne zbog tebe), koliko god patetično zvuči (da se ne bi dovodio u nezgodan položaj tj svađao se sa revizorima na javnom mjestu)

2. Jel se i ti javljaš iz ŠVECKE - ili imaš problema sa čitanjem, odosno sa onim što sam napisao ?
Kakve ba zone - cijenu karata određuje PREĐENA KILOMETRAŽA U SVAKOJ NORMALNOJ ZEMLJI, ja o tome govorim, to su ti zone, a ne šarene linije na papirima za buseve, tramvaje i kombije koji idu ispod Trebevića

Možda sada vidiš bolje !

3. GRAS je javno preduzeće (JP), a taxi je privatno i nigdje se PRIVATNO I DRŽAVNO NE POREDE (osim kod tebe):
prema tome nemamo o čemu više pričati (GRAS finansira država/kanton, koji se finansiraju od PORESKIH OBAVEZNIKA (jer ima ne padaju pare sa neba pa da dijele milione maraka GRASU, KSC Skenderiji i ostalim neprofitabilnim i mizernim firmama),
a taxi su sine, privatne firme i sami određuju koliko će biti skupi ili jeftini - i ili profitiraju ili ispaštaju!

350 000 stanovnika ovog grada se žali i na poslovanje i na usluge GRASA; a ti porediš JP sa privatnom firmom

živio Aneks 7
poplava

#33 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Downunda wrote:
poplava wrote:
1. Ja plaćam mjesečnu kartu ZBOG SEBE (a ne zbog tebe), koliko god patetično zvuči (da se ne bi dovodio u nezgodan položaj tj svađao se sa revizorima na javnom mjestu)

2. Jel se i ti javljaš iz ŠVECKE - ili imaš problema sa čitanjem, odosno sa onim što sam napisao ?
Kakve ba zone - cijenu karata određuje PREĐENA KILOMETRAŽA U SVAKOJ NORMALNOJ ZEMLJI, ja o tome govorim, to su ti zone, a ne šarene linije na papirima za buseve, tramvaje i kombije koji idu ispod Trebevića

Možda sada vidiš bolje !

3. GRAS je javno preduzeće (JP), a taxi je privatno i nigdje se PRIVATNO I DRŽAVNO NE POREDE (osim kod tebe):
prema tome nemamo o čemu više pričati (GRAS finansira država/kanton, koji se finansiraju od PORESKIH OBAVEZNIKA (jer ima ne padaju pare sa neba pa da dijele milione maraka GRASU, KSC Skenderiji i ostalim neprofitabilnim i mizernim firmama),
a taxi su sine, privatne firme i sami određuju koliko će biti skupi ili jeftini - i ili profitiraju ili ispaštaju!

350 000 stanovnika ovog grada se žali i na poslovanje i na usluge GRASA; a ti porediš JP sa privatnom firmom

živio Aneks 7
Za zone pogledaj gore boldirano i ko ih je spomenuo. Izgleda da ipak ti ne znas sta govoris.
Ja isto placam kad se vozim tramvajem, ne zbog revizora, nego zato sto sam naucen da placam za ono sto uzimam/dobijam zauzvrat. Prema tome, ako se vozim tramvajem - platim, ili ne idem tramvajem. A od Bascarsije do Katedrale cu ipak radije prosetati. Ako nista drugo, zdravije je.
I na kraju, ako je preduzece javno (drzavno) ne znaci da usluge koje pruza trebaju biti besplatne. Ili, ako je vec tako, neka onda svima bude besplatno, pa da vidimo do kad ce postojati.
A tih 350000 stanovnika vidim svaki put na protestima protiv kantonalne vlade.
Downunda

#34 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

Poplava;

Hajde da probamo opet:

1.Rekao si TI da su zone uvedene, a znamo da nisu (misli se na zone po svim evropskim standarima - gdje cijena karte zavisi od daljine destinacije)

2. Preduzeće ne prevozi ljude besplatno jer dobiva redovno pare od Kantona, pa im je svejedno rade li dobro ili ne (izgleda da ću ti i ovo morati boldirati), a da se ljudi vole džaba vozati, to je tačno na žalost - ali to je problem GRASA,
ponavljam: boli njih briga ko plaća a ko ne, jer svakako ne žive od prodaje karata, nego od para Kantona (najviše)

3.Kantonalna vlada i protesti nemaju veze sa ovom temom (ne hvataj se kao davljenik za slamku)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#35 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by mIRCerka »

safran wrote:Zimus, nakon sto sam N puta cekala komercijalu po 1/2 sata kod Katedrale odem na njihovu web stranicu da vidim imaju li Red voznje. I znate sta, web stranica im je sasvim OK. SKinem taj red voznje ali ne lezi vraze - to sto tu pise more bit bidne, more bit ne bidne. Naime, u spici interval izmedu voznji treba biti 10 minuta ali realno iznosi po 1/2 sata. Ako prigovorite vozacu doticni se na vas izdernja da vas prosto bude stid: "Gdje ti zivis, znas li kakva je saobracajna guzva u ova doba?". Eh, sad, saobracajna guzva u Sarajevu u periodu 16-18 h je prije konstanta nego variabla, pa zar je nije moguce ukalkulisati u tu jednacinu. Vidim na web stranici mozete uputiti i prigovor. Ne bude mi mrsko pa im prigovorim sto su trolejbusi prljavi, hladni u zimskom periodu (primjetila sam da su krajem marta poceli paliti grijanje :? ) a sjedista neispravna. Nakon nekih sedam dana dobijem obavijest da je moj prigovor proslijeden sefu sluzbe trolejbuskog saobracaja. Nakon jos nekih 10-ak dana javlja se i sef himself. Kaze, hvala na prigovoru ali nije trebalo, vozila se redovno griju i odrzavaju a i redovno ciste. Pa recite da nas ne slusaju.
Datum kad ti je to stiglo je naravno 1 april....
_mubarle_

#36 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by _mubarle_ »

ne znam da li je neko spomenuo prije ovo pitanje ali mene interesuje sta je sa onim nocnim prevozom??
trebala je biti potpisivana peticije ali je nije bilo jer su na isti dan odrzani protesti povodom ubistva Denisa,pa ima li ista od te peticije,hoce li biti opet potpisivanje...hvala unaprijed
poplava

#37 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Downunda wrote:Poplava;

Hajde da probamo opet:

1.Rekao si TI da su zone uvedene, a znamo da nisu (misli se na zone po svim evropskim standarima - gdje cijena karte zavisi od daljine destinacije)

2. Preduzeće ne prevozi ljude besplatno jer dobiva redovno pare od Kantona, pa im je svejedno rade li dobro ili ne (izgleda da ću ti i ovo morati boldirati), a da se ljudi vole džaba vozati, to je tačno na žalost - ali to je problem GRASA,
ponavljam: boli njih briga ko plaća a ko ne, jer svakako ne žive od prodaje karata, nego od para Kantona (najviše)

3.Kantonalna vlada i protesti nemaju veze sa ovom temom (ne hvataj se kao davljenik za slamku)
Evo opet:

1. Zone su uvedene, pogledaj mapu na GRAS-ovom web site-u. Evo, na primjer kad vec spominjes evropske standarde, znas li kako funkcionise javni prevoz Beca? Ako ne znas, pogledaj ovde:
http://www.wien.gv.at/english/transport ... ctrans.htm
Vidjeces da je cijeli grad jedna zona i da karta koja kosta 1.7 EUR vazi za tu zonu bez obzira koliko se dugo vozio u jednom smjeru (cini mi se u roku od sat vremena). Osim toga, mozes kupiti vremenski ogranicene karte (24h, 72h, 7 dana itd).

2. Nisam bas siguran da im je svejedno, mislim da je dobar dio para sto dobiju od kantona na racun subvencija za penzionere, ucenike, itd. A besplatno vozanje nije samo problem GRAS-a, nego sudstva koje je nemocno, kao i u svemu ostalome.

3. Kantonalna vlada je "sef" rukovodstvu GRAS-a, tako da mislim da imaju itekakve veze sa ovim.
Downunda

#38 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

poplava wrote:
Downunda wrote:Poplava;

Hajde da probamo opet:

Evo opet:

1. Zone su uvedene, pogledaj mapu na GRAS-ovom web site-u. Evo, na primjer kad vec spominjes evropske standarde, znas li kako funkcionise javni prevoz Beca? Ako ne znas, pogledaj ovde:
http://www.wien.gv.at/english/transport ... ctrans.htm
Vidjeces da je cijeli grad jedna zona i da karta koja kosta 1.7 EUR vazi za tu zonu bez obzira koliko se dugo vozio u jednom smjeru (cini mi se u roku od sat vremena). Osim toga, mozes kupiti vremenski ogranicene karte (24h, 72h, 7 dana itd).

2. Nisam bas siguran da im je svejedno, mislim da je dobar dio para sto dobiju od kantona na racun subvencija za penzionere, ucenike, itd. A besplatno vozanje nije samo problem GRAS-a, nego sudstva koje je nemocno, kao i u svemu ostalome.

3. Kantonalna vlada je "sef" rukovodstvu GRAS-a, tako da mislim da imaju itekakve veze sa ovim.
Odlično
Zone su u Beču vremenski ograničene, ali sa kartom jedne zone se ne možeš voziti u drugoj zoni, je li tako (tako si rekao)?
Kod nas je jedna zona Čaršija - Katedrala i Katedraa- Ilidža ista cijena a razdaljina ...
Drugo;
ti možeš kupiti kartu ujutro, a sjesti u trolejbus popodne i vožnja jedne ili 21 stanice te isto košta - znači da zaključimo (po ko zna koji put ovo ponavljam) nema zona po osnovu pređenih stanica - ne znam stvarno kako da ti ovo bolje objasnim!

U Londonu; Parizu i Berlinu sigurno nije slučaj da se istom cijenom karte voziš 3 ili 15 stanica, kao što je to u GRASU!
Znači radi se o tome da što se duže voziš u vozilu gradskog prevoza to više platiš.

Već sam rekao da je GRAS (opšte poznata stvar) poznato JP koje decenijama radi sa gubicima, i da je redovno predmet subvencija, a da oni pomažu penzionere, đake i studente to je tačno (samo što se mali dio tih subvenicja slučajno našao na računima bivšeg višedecenijskog rukovodstva, koje je za "zaslužan rad" priuštilo sebi kuće od "svega" nekoliko miliona KM - pa i nije čudo što su radnici štrajkovali)

Do njih je da nađu metode i mehanizme kako da natjeraju putnike da kupuju karte (zar ne misliš valjda da će se građani skupljati pred zgradom Vlade KS i na transparentima nositi ispisane prijdeloge o tome kako GRAS treba da vrši naplatu karata)
- imaju direktore koji su pravili vile sa bazenima i inkasirali hiljade KM mjesečno, pa neka izvole i nešto radikalno promjene

Protesti ispred Vlade KS su se odnosili na sigurnost građana u gradu, a ne nehigjenske uslove u vozilima GRASA, ali tu ideju nikako ne treba zanemariti :thumbup:
pita

#39 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

Dovoljno je pogledati samo webpage od gras-a i sve je vec jasno..tamo je napredak prestao u 18 stoljecu... :-) ....
skorpija1S

#40 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by skorpija1S »

pita wrote:Dovoljno je pogledati samo webpage od gras-a i sve je vec jasno..tamo je napredak prestao u 18 stoljecu... :-) ....
:lol: :lol: :lol:
poplava

#41 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Downunda wrote:Zone su u Beču vremenski ograničene, ali sa kartom jedne zone se ne možeš voziti u drugoj zoni, je li tako (tako si rekao)?
Kod nas je jedna zona Čaršija - Katedrala i Katedraa- Ilidža ista cijena a razdaljina ...
Drugo;
ti možeš kupiti kartu ujutro, a sjesti u trolejbus popodne i vožnja jedne ili 21 stanice te isto košta - znači da zaključimo (po ko zna koji put ovo ponavljam) nema zona po osnovu pređenih stanica - ne znam stvarno kako da ti ovo bolje objasnim!
Jeste tako, ali sam isto tako rekao da je cijeli Bec jedna zona, dakle vozio se ti U banom jednu stanicu ili isao do zadnje pa presjeo na bus dalje, kostace te isto - 1.7 Eura.
Downunda wrote:
U Londonu; Parizu i Berlinu sigurno nije slučaj da se istom cijenom karte voziš 3 ili 15 stanica, kao što je to u GRASU!
Znači radi se o tome da što se duže voziš u vozilu gradskog prevoza to više platiš.
Za ove gradove ne znam, sad sam ti rekao da je u Becu isto kao i kod nas.
Downunda wrote:
Već sam rekao da je GRAS (opšte poznata stvar) poznato JP koje decenijama radi sa gubicima, i da je redovno predmet subvencija, a da oni pomažu penzionere, đake i studente to je tačno (samo što se mali dio tih subvenicja slučajno našao na računima bivšeg višedecenijskog rukovodstva, koje je za "zaslužan rad" priuštilo sebi kuće od "svega" nekoliko miliona KM - pa i nije čudo što su radnici štrajkovali)
Odlicno, slazem se. Ali mislim da radnici nisu krivi sto se to desavalo. Sad je na redu tuzilastvo da to zavrsi.
Downunda wrote: Do njih je da nađu metode i mehanizme kako da natjeraju putnike da kupuju karte (zar ne misliš valjda da će se građani skupljati pred zgradom Vlade KS i na transparentima nositi ispisane prijdeloge o tome kako GRAS treba da vrši naplatu karata)
- imaju direktore koji su pravili vile sa bazenima i inkasirali hiljade KM mjesečno, pa neka izvole i nešto radikalno promjene
Kako ce oni naci mehanizme? Evo ti primjer. Neki dan cura sjedi u troljebusu. Ulazi revizor, pregleda karte, dolazi do nje. Bez ikakvog povoda, ona ga napade - ko si ti da ti mi trazis kartu, kako te nije sramota, ovo, ono... Trajalo je to par minuta, covjek se okrenu i ode dalje. Kakav bi ti tu mehanizam primjenio?
Downunda

#42 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

poplava wrote:
Downunda wrote:Zone su u Beču vremenski ograničene, ali sa kartom jedne zone se ne možeš voziti u drugoj zoni, je li tako (tako si rekao)?
Drugo;
Jeste tako, ali sam isto tako rekao da je cijeli Bec jedna zona, dakle vozio se ti U banom jednu stanicu ili isao do zadnje pa presjeo na bus dalje, kostace te isto - 1.7 Eura.
Downunda wrote:
Za ove gradove ne znam, sad sam ti rekao da je u Becu isto kao i kod nas.
Downunda wrote:
Odlicno, slazem se. Ali mislim da radnici nisu krivi sto se to desavalo. Sad je na redu tuzilastvo da to zavrsi.
Downunda wrote: Do njih je da nađu metode i mehanizme kako da natjeraju putnike da kupuju karte (zar ne misliš valjda da će se građani skupljati pred zgradom Vlade KS i na transparentima nositi ispisane prijdeloge o tome kako GRAS treba da vrši naplatu karata)
Kako ce oni naci mehanizme? Evo ti primjer. Neki dan cura sjedi u troljebusu. Ulazi revizor, pregleda karte, dolazi do nje. Bez ikakvog povoda, ona ga napade - ko si ti da ti mi trazis kartu, kako te nije sramota, ovo, ono... Trajalo je to par minuta, covjek se okrenu i ode dalje. Kakav bi ti tu mehanizam primjenio?
Nismo na istim talasnim dužinama kad je u pitanju definisanje saobraćajne zona (moža je bolje da kažem da je samo kod nas čitav grad jedna zona, što u Beču nije slučaj), al nema veze. Destinacija tramvaja br. 3 se treba podijeliti na zone;
to cijelo vrjeme pokušavam da naglasim,razumiješ?

Mene pitaš kakve bih ja metode koristio da natjeram ljude za plaćanje:
to trebaš da pitaš direktore GRASA jer oni primaju hiljade maraka da rade taj posao, a ne ja nti iko od građana koji decenijama ispaštaju zbog nesposobnosti rukovodstva GRASA.
Pitanje ti je dobro, samo ga trebaš poslati na GRAS-ov site, ane na SA-X; pa ako ne znaju, neka prepišu od pametnijih zemalja.
Za tužilaštvo se nema šta dodati,ljudi rade svoj posao (samo niko još nije skontao šta im je posao.... :? )
poplava

#43 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Heej, ne mogu vise.... Kazem ti da je Bec jedna zona, a znas li koliki je Bec?

Tuzilastvo treba da digne optuznicu protiv lopova, a sudije da da donesu presudu. Vrlo jednostavno. I to nema veze sa GRAS-om, osim sto je u svemu tome ostecen.

A mehanizam? Za to je najbolje da odes negdje na zapad pa se probas besplatno voziti u javnom prevozu. Sve ce ti se samo reci. Vjerujem da bi to bio prvi i zadnji put.
Downunda

#44 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

poplava wrote:Heej, ne mogu vise.... Kazem ti da je Bec jedna zona, a znas li koliki je Bec?

Tuzilastvo treba da digne optuznicu protiv lopova, a sudije da da donesu presudu. Vrlo jednostavno. I to nema veze sa GRAS-om, osim sto je u svemu tome ostecen.

A mehanizam? Za to je najbolje da odes negdje na zapad pa se probas besplatno voziti u javnom prevozu. Sve ce ti se samo reci. Vjerujem da bi to bio prvi i zadnji put.
Bio, vidio i probao !
Samo sto gradski transport ne radi 100 godina u minusu nigdje u Evropi, kao kod nas
poplava

#45 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

:D Evo nas opet na pocetku price... :D
pita

#46 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

sheilak wrote:Sam spomen GRAS-a razbjesni me nenormalno. Pa, to su takvi kriminlaci, neosjetljivi papani da je to za anale. Sva vozila su im smrtne klopke, pogotovo ljeti, kad naguraju more ljudi u hermeticki zatvorena vozila ( pa, gdje to ima da se u vozilima javnog prevoza ne mogu otvoriti prozori, nikako! ), a nakon sto ste ih cekali u prosjeku 30 min, ali dosta cesto, cak i duze. Cekaju da im se vozilo napuni, a zanemaruju pri tom red voznje ( onaj na internetu je iz 2005 ili 2003, ali niko ga ne ferma nizasto ). Dovode ljude u nemogucu situaciju, pogotovo one narusenog zdravlja. Evo, ja, primjerice, zbog zdravstvenih razloga, ne smijem dugo stajati niti biti u zagusljivim prostorima. Zamislite sad kako mi je, kad cekam na vrucini komercijalu i po 40 min i kada napokon dodje, prepuna je, ljudi se guse. Alternativa mi je, dakle, ili se onesvijestiti u vozilu ( sto mi se vise puta desilo ) ili zakasniti na predavanja, posao! Izmedju ostalog, i zbog toga, presla sam na vanredni studij i nasla honoraran posao, ali to nije rjesenje. Ne mogu stalno uzimati taxi, jer su poskupjeli van svake pameti ( o taksistima necu reci nista ruzno, ali ni nista lijepo! ). Nekoliko puta sam im se obracala sa prijedlogom da pustaju vise vozila ili da barem postave red voznje na svakoj stanici, ali sve su to odbili rijecima da je gorivo preskupo, a da bi koristili toliki broj vozila te da je svaki red voznje, koji su do sada postavili, bio unisten. I, sta sad? Primorana sam koristiti taj prevoz, a oni taj svoj privilegirani polozaj besramno koriste ( jednako kao i, primjerice, Toplane, koje u prosjeku efektivno griju oko 3 mjeseca, a uzimaju novac cijele godine, sto je protuzakonito, bez obzira kakvo opravdanje gospoda iz Toplane imali ! ). Nadam da li ce biti ponovo pokrenuta inicijativa za alternativnim gradskim prijevozom, pa neka bude i skuplji. Ja sam voljna platiti vise, samo da prevoz ( koji je sada preskup, mjereci ga prema usluzi koju pruza ) bude siguran, brz, higijenski ili barem da mi ne ugrozava zivot.
uh...pisi semihi :D ...mozda ima zelju da sada uradi jednu pozitivnu stvar za malog covjeka :-)
Šapat

#47 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Šapat »

Pa ljudi moji...sta ocekujete? Ta firma nakon rata sluzi jedino za pranje enormnih kolicina novca, i to naseg novca, gradjanskog.

Autobusew koje i dan danas vozem one zute, im je donirala Vlada Japana preko svoje agencije za pomoc JICA-e. I to 1998/1999. Voze ih i dan danas i uz to sada ponovo traze od Japanaca da im doniraju nove autobuse. Ovo su cak i javno rekli prije neki dan.
onda kada mi pogledamo unazad par godina, a ne mroamo ici daleko, svega dvije-tri godine unazad dok je jos Bimo Strasni vodio taj isti GRAS, sve je jasno.

Covjek je slupao bukvalno milione na kupovinu dijelova koji su u njegovim papirima kostali i po, opet bukvalno, 20 puta vise nego sto im je stvarna cijena. Ovo je i utvrdjeno i potvrdjeno. Covjek je kupovao mjenjace za tramvaje, i to, koliko se sjecam, mehanicke mjenjace poput onih u automobilima ?! Pa da je bar napisao "izmjenjivaci struje" ili ne znam ni ja sta...pa i nekako. Ali mjenjaci?!?!?!

I onda njega "otjerase", ali mu niko ne uze ni pfeninga od svega sto je pokrao, niko ga ne upita odakle ti pare za kucu koja sada vrijedi, brat bratu, 5-6 miliona KM. Niko ga ne upita odakle mu pare za silne dionice koje je pokupovao i tako psotao suvlasnik vrlo profitabilnih kompanija. Naravno da ga niko to nije pitao jer su ovi bilmezi koji kolo vode sve to znali. I to vrlo dobro.
Cak sta vise - ucestvovali su u svemu tome, a to rade i danas. Tacnije, danas i dalje kroz taj isti GRAS peru ogromnu lovu, milionsku, i to iskljucivo nasu.
Cifra od skoro 8 miliona KM koje je GRAS dobio prosle godine se odnosi samo na prvu polovicu, do 31.06.2007. Rezultate za drugu polovicu ocekujemo, a cisto sumnjam da ce biti ista manje. I onda se postavljaju logicna pitanja - cemu toliko davanje GRASU, i to jos iz budzetskih fondova koji ama bas nikako ne sluze tome, kada GRAS vozi donirana vozila, ne nabavlja nova, a od svojih prihoda (iako je Samirova Vlada rekla da su oni neprofitna organizacija) moze vise nego dobro zvijeti?

Lako je, jednostavno je toliko da boli - da bi na taj nacin opravdali kradju naseg novca. Nista manje i nista vise.
Alhemicarkaa

#48 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Alhemicarkaa »

Ma to i jeste problem, sto nas narod u sebi jos uvijek ima onaj komunisticki cip i misli da je sve djabe i na dobrovoljnoj bazi. Nikako da shvate da i to sto dobijaju kupon od preduzeca, nije besplatno, vec to jesu njegove pare i za svoje pare moze traziti bolju i kvalitetniju uslugu.

A da ne govorim o bezobrazluku Grasa zvani monopolizam, sjetimo se kako je prosao pokusaj uvodjenja konkurencije, a sve pod mentorstvom vlade. Jer da vlada kaze moguca je druga kompanije, Grasovci bi se poklopili po usima, ali znajz da imaju zaledjinu...

Kad se samo sjetim gradskog saobracaja u Pragu, platis kartu koja traje sat vremena i s njom u tom vremenu mozes koristiti vise prevoznih sredstava, sjednes u bus, izadjes, predjes u podzemnu i dodjes do centra, sjednes u tramvaj i odes u stari grad, sve za 1, 20 km... A imaju i 15minutne karte, ili karte za jednu stanicu... Ali sta se to tice Grasa?
pita

#49 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48 ...zanimljivo...znaci vesna55 nisi jedina :-)
munevera44

#50 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:31, edited 1 time in total.
Locked