Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
- statix
#26 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Bilo bi zanimljivo otvoriti temu gdje ce se postati ti stihovi iz turbofolk industrije, sta ce ti bolji vicevi od tih.
Hej konobaru donesi mi stok, hocu da se napijem da zaigram rok!
Imam garazu i mercedesa tri, jos samo mi falis ti!
Hej konobaru donesi mi stok, hocu da se napijem da zaigram rok!
Imam garazu i mercedesa tri, jos samo mi falis ti!
- Krvotok
#27 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Ti si nakanio da mene nema i pod svaku cijenu
Ideš prema meni. I u jurišu
Smijući se i plačući
Pred sobom
Sve čistiš
i ništiš
Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš
Ali nikako da nađeš
Istinski put
Do mene
Jer
Ti poznaješ uklesane i utrte pute
I niti ijedan drugi
( A mali su zapravo i jalovi
Bez obzira koliko su
Za tebe
Oholog i jakog
I preteški
I
Dugi)
Ti poznaješ samo one puteve
Što prolaze
Od srca
I
Oka
Ali to nije sve
Ima puteva što su se ispružili pred nama
Bez javnog traga kolovoza
Bez voznog reda
Bez vremena
I roka
Ti misliš da je tvoja putanja do ubogog mene
Veoma sigurna i česna
Ona
Što dolazi
S lijeva
Ili
Zdesna
Zavaravaš se stalno da do mene treba ići
Smjerovima sličnim
Sa sjevera
Ili
Juga
Ali to nije sve
Kuga
Oči uvijek
Pametno mi traži
Ispod ustalasale na vjetru raži
Iz korijena zemlje gdje se zgusla tmina
A iz bezmjernih visina
Odozgora
Pritiskivati
Grudi
Najjače
Može
Mora
Ali to nije sve
Ti ne znaš zakon raskrsnice
Između svjetlila
I
Tmice
Ali to nije sve
Jer najmanje znaš da u svom žiću
Najteža rvanja su
I ratovi pravi
U samom
Biću
Ti ne znaš dakle da zlo si moje najmanje
Između mnogih
Mojih
Velikih
Zala
Ti ne znaš s kim
Imaš posla
Ti ne znaš ništa o mojoj mapi putova
Ti ne znaš da put od tebe do mene
Nije isto što i put
Od mene
Do tebe
Ti ne znaš ništa o mome bogatstvu
Skrivenom za tvoje moćne oči
( Ti ne znaš da meni je
Mnogo više
Nego što misliš
Sudbina
Namrijela
I
Dala)
Ali nikako da nađeš istinski put
Do mene
( Shvatam te:
Čovjek si u jednom prostoru i vremenu
Što živi tek sada i ovdje
I ne zna za bezgranični
Prostor vremena
U kojem se nalazim
Prisutan
Od dalekog jučer
Do dalekog sjutra
Misleći
O tebi
Ali to nije sve )
Pipiduga9, stihovi za koje pitaš su Sidranova "Sarajevska molitva"...
Ideš prema meni. I u jurišu
Smijući se i plačući
Pred sobom
Sve čistiš
i ništiš
Ali nikako da nađeš
Istinski put
Do mene
Jer
Ti poznaješ uklesane i utrte pute
I niti ijedan drugi
( A mali su zapravo i jalovi
Bez obzira koliko su
Za tebe
Oholog i jakog
I preteški
I
Dugi)
Ti poznaješ samo one puteve
Što prolaze
Od srca
I
Oka
Ali to nije sve
Ima puteva što su se ispružili pred nama
Bez javnog traga kolovoza
Bez voznog reda
Bez vremena
I roka
Ti misliš da je tvoja putanja do ubogog mene
Veoma sigurna i česna
Ona
Što dolazi
S lijeva
Ili
Zdesna
Zavaravaš se stalno da do mene treba ići
Smjerovima sličnim
Sa sjevera
Ili
Juga
Ali to nije sve
Kuga
Oči uvijek
Pametno mi traži
Ispod ustalasale na vjetru raži
Iz korijena zemlje gdje se zgusla tmina
A iz bezmjernih visina
Odozgora
Pritiskivati
Grudi
Najjače
Može
Mora
Ali to nije sve
Ti ne znaš zakon raskrsnice
Između svjetlila
I
Tmice
Ali to nije sve
Jer najmanje znaš da u svom žiću
Najteža rvanja su
I ratovi pravi
U samom
Biću
Ti ne znaš dakle da zlo si moje najmanje
Između mnogih
Mojih
Velikih
Zala
Ti ne znaš s kim
Imaš posla
Ti ne znaš ništa o mojoj mapi putova
Ti ne znaš da put od tebe do mene
Nije isto što i put
Od mene
Do tebe
Ti ne znaš ništa o mome bogatstvu
Skrivenom za tvoje moćne oči
( Ti ne znaš da meni je
Mnogo više
Nego što misliš
Sudbina
Namrijela
I
Dala)
Ali nikako da nađeš istinski put
Do mene
( Shvatam te:
Čovjek si u jednom prostoru i vremenu
Što živi tek sada i ovdje
I ne zna za bezgranični
Prostor vremena
U kojem se nalazim
Prisutan
Od dalekog jučer
Do dalekog sjutra
Misleći
O tebi
Ali to nije sve )
Pipiduga9, stihovi za koje pitaš su Sidranova "Sarajevska molitva"...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#28 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Namjerno ne napisah ime pisca i naslov jer je pjesma nastala drugim povodom, ali eto, poezija je univerzalna, pa Sa. molitva odgovara i ovoj temi.Pikaboo wrote:Odavno nista slicno ne procitah!Svaka cast.KO je ovo napisao?
Sidran Abdulah, Sarajevska molitva.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Borimo se protiv graditelja ružnih džamija, hotela i restorana kao što je hotel ''Saraj'' i slično. Neko je dobro zaključio, nema svrhe borba, nego treba razgovarati, ubjeđivati do groba, a onda će već odrasti nove generacije.Gospoda Ministarka wrote:A protiv koga se Vi kao borite![]()
Zar se ne osjećaš neprijatno što si i ti dio tog miljea, ružiš i rušiš ovu jedinstvenu, unikatnu, Bosnu i Hercegovinu, a pojma nemaš da je urušavaš?
-
zonbirile
#30 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
dovoljno je pročitati više tema na forumu pa shvatiti sraz razuma i duhovnosti u zemlji,i to na mlađem pismenijem uzorku .Ostali,pa odron uglavnom i šta nas onda može iznenaditi,a život čini svoje.
-
Gospoda Ministarka
#31 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
PipiDugaDevetka wrote:Borimo se protiv graditelja ružnih džamija, hotela i restorana kao što je hotel ''Saraj'' i slično. Neko je dobro zaključio, nema svrhe borba, nego treba razgovarati, ubjeđivati do groba, a onda će već odrasti nove generacije.Gospoda Ministarka wrote:A protiv koga se Vi kao borite![]()
Zar se ne osjećaš neprijatno što si i ti dio tog miljea, ružiš i rušiš ovu jedinstvenu, unikatnu, Bosnu i Hercegovinu, a pojma nemaš da je urušavaš?
Pipi, neko diro???
- Pikaboo
#32 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Dok sam cekla tvoj odgovor,nadjoh ko je napisao.Ne kontam kako do sada nisam znala za nju? Odgovara ovoj temi itekakoPipiDugaDevetka wrote:Namjerno ne napisah ime pisca i naslov jer je pjesma nastala drugim povodom, ali eto, poezija je univerzalna, pa Sa. molitva odgovara i ovoj temi.Pikaboo wrote:Odavno nista slicno ne procitah!Svaka cast.KO je ovo napisao?
Sidran Abdulah, Sarajevska molitva.
-
kijameta
#33 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Ne sekiraj se,nemas zasta. Ja sam Sarajlija i sva moja uza i sira porodica i nikad niko nije ruznu rijec rekao protiv ljudi iz IB,jer dobro znamo i sjecamo se da su Sarajevo uvijek najvecim djelom cinili ljudi iz IB. Talas izbjeglica 41-45 i ekonomsko doseljavanje do sredine 80-ih iz IB u Sarajevo je cinilo vecinu gradske urbane raje prije rata.alijagoro wrote:Ne znam zasto uvjek nas krive iz IB za danasnje probleme Sarajeva i to na gotovo svakoj temi i kakav nam je to bogati mentalitet?ins wrote:Nista. Mogu odseliti ili stvoriti svoj mikrosvijet u kojem nece imati dodira sa vecinom. Treceg nema.
Bitka je izgubljena onog trenutka kada se onaj srednji sloj bezeveznjaka koji nit' smrdi nit' mirise iduci linjom manjeg otpora priklonio provincijskom, rekao bih podrinjsko-sandzackom mentalitetu (posto ej taj dominantan)...
To fino oslikava NTV Hayat koja se u roku 3-4 godine srozala ispod svakog nivoa, nakon sto je u par godina bila donekle sebe isprofilirala u neki slabasni mainstream! A danas im je dovoljno pogledati imena voditeljica, pa da zna covjek s kim ima posla...
To su samo frustracije,jad i nemoc satro-urbanih da nadzu krivca za vlastite promasene zivote.
- PipiDugaDevetka
#34 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Priznajem poraz, pobijedili ste,...Vi iz naslova.Gospoda Ministarka wrote:PipiDugaDevetka wrote:Borimo se protiv graditelja ružnih džamija, hotela i restorana kao što je hotel ''Saraj'' i slično. Neko je dobro zaključio, nema svrhe borba, nego treba razgovarati, ubjeđivati do groba, a onda će već odrasti nove generacije.Gospoda Ministarka wrote:A protiv koga se Vi kao borite![]()
Zar se ne osjećaš neprijatno što si i ti dio tog miljea, ružiš i rušiš ovu jedinstvenu, unikatnu, Bosnu i Hercegovinu, a pojma nemaš da je urušavaš?![]()
![]()
![]()
Pipi, neko diro???
Ostaje samo da vidimo da li je to Pirova pobjeda.
-
zonbirile
#35 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
[q
Pipi, neko diro???[/quote]
Priznajem poraz, pobijedili ste,...Vi iz naslova.
Ostaje samo da vidimo da li je to Pirova pobjeda.[/quote]
------------------------------------------------
nemaš šta čekati,već je viđeno.Sjećam se starih gradskih familija iz 80-tih koje su jebale mater došljama,jer im otimaju posao,mjesto za upis djece u škole i faks.Eto ti za koju godinu ista priča,starih familija iz 90-tih.
Pipi, neko diro???[/quote]
Priznajem poraz, pobijedili ste,...Vi iz naslova.
Ostaje samo da vidimo da li je to Pirova pobjeda.[/quote]
------------------------------------------------
nemaš šta čekati,već je viđeno.Sjećam se starih gradskih familija iz 80-tih koje su jebale mater došljama,jer im otimaju posao,mjesto za upis djece u škole i faks.Eto ti za koju godinu ista priča,starih familija iz 90-tih.
- PipiDugaDevetka
#36 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
@zonbirile,
Nisam ja protiv došlja. Grad Sarajevo je glavni grad BiH i svako je dobrodošao.
Ostalo, pročitaj Zecov članak sve je čovjek rekao, možda je samo zaboravio Igman i Bjelašnicu,...
Ima li neko sliku te građevine na Babića Bašti?
Ostalo, pročitaj Zecov članak sve je čovjek rekao, možda je samo zaboravio Igman i Bjelašnicu,...
- alijagoro
#37 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Hvala za ovaj komentar citam ovaj forum blizu a mozda i ima pet godinakijameta wrote:Ne sekiraj se,nemas zasta. Ja sam Sarajlija i sva moja uza i sira porodica i nikad niko nije ruznu rijec rekao protiv ljudi iz IB,jer dobro znamo i sjecamo se da su Sarajevo uvijek najvecim djelom cinili ljudi iz IB. Talas izbjeglica 41-45 i ekonomsko doseljavanje do sredine 80-ih iz IB u Sarajevo je cinilo vecinu gradske urbane raje prije rata.alijagoro wrote:Ne znam zasto uvjek nas krive iz IB za danasnje probleme Sarajeva i to na gotovo svakoj temi i kakav nam je to bogati mentalitet?ins wrote:Nista. Mogu odseliti ili stvoriti svoj mikrosvijet u kojem nece imati dodira sa vecinom. Treceg nema.
Bitka je izgubljena onog trenutka kada se onaj srednji sloj bezeveznjaka koji nit' smrdi nit' mirise iduci linjom manjeg otpora priklonio provincijskom, rekao bih podrinjsko-sandzackom mentalitetu (posto ej taj dominantan)...
To fino oslikava NTV Hayat koja se u roku 3-4 godine srozala ispod svakog nivoa, nakon sto je u par godina bila donekle sebe isprofilirala u neki slabasni mainstream! A danas im je dovoljno pogledati imena voditeljica, pa da zna covjek s kim ima posla...
To su samo frustracije,jad i nemoc satro-urbanih da nadzu krivca za vlastite promasene zivote.
-
zonbirile
#38 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
-------------------------------------------------PipiDugaDevetka wrote:@zonbirile,
da pojasnim,samo kažem kako došlje za 10g su strašno protiv mehaničkog priliva u grad.
-
maher
#39 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
provjerite cija je to gradjevina na babica basci pa cete vidjeti da se bas i ne radi o doslji...
-
duboka_misao
#40 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
resistance is futile! 
- PipiDugaDevetka
#41 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Ja i nisam govorio o došljama (I sam sam došljo), nego o ovim iz naslova.maher wrote:provjerite cija je to gradjevina na babica basci pa cete vidjeti da se bas i ne radi o doslji...
Ljudi, pročitajte članak Safeta Zeca sa prve stranice ove teme, pa onda diskutujte.
-
Gospoda Ministarka
#42 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
PipiDugaDevetka wrote:Ja i nisam govorio o došljama (I sam sam došljo), nego o ovim iz naslova.maher wrote:provjerite cija je to gradjevina na babica basci pa cete vidjeti da se bas i ne radi o doslji...
Ljudi, pročitajte članak Safeta Zeca sa prve stranice ove teme, pa onda diskutujte.
Kakva bi tek prepotencija od covjeka bio da nisi dosljo iz IB?
- valterbranisarajevo
#43 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Ovo je taj objekat na b.b.

- metar_drva
#44 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
resistance is futile, you will be assimilatedkomi wrote:zašto se boriti protiv njih?
![]()
samo se treba prilagoditi
- cappy_tempo
#45 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
ne znam jel prava tema ili je ona tema "sarajevo se promjenilo" ali neko je cini mi se na ovom forumu dobro rekao ili neki drugi forum al ne bitno to sad "bio jednom jedan grad i agresor mu dohaka... agresor naceo, papci ga s merakom dokrajcili..."
- Sandra N.
#46 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Katastrofa ;(
ne znam kako se borati, ludjaci bacaju smece na svakom koraku, a jadraze im je u rijeku! ;(
ne znam kako se borati, ludjaci bacaju smece na svakom koraku, a jadraze im je u rijeku! ;(
- PipiDugaDevetka
#47 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
Došljo, nedošljo, ja sam se kultivis'o, a ti prestani da sječeš granu na kojoj sjediš. Došlje su bili, i Mirza Kindže Delibašić, Ivo Nobel Andrić,...Da ne nabrajam sugrađane došlje koji su bili građani našeg grada.Gospoda Ministarka wrote:PipiDugaDevetka wrote:Ja i nisam govorio o došljama (I sam sam došljo), nego o ovim iz naslova.maher wrote:provjerite cija je to gradjevina na babica basci pa cete vidjeti da se bas i ne radi o doslji...
Kakva bi tek prepotencija od covjeka bio da nisi dosljo iz IB?
Evo, vidi na ovoj slici, pa ovaj hotel,...Čovjek će probiti tunel uspravno, liftove instalirati do Jajce kasarne kada bude moguće privatizovati tu građevinu.
Kako ćeš ti sada objašnjavati ''pravo na pogled'' kada hotel odudara, drastično odudara?
Malo, po malo, mic-po mic, neće više biti prava na pogled, neće više biti starih bosanskih kuća, ćevape i burek će ''klepiti'' Slovenci,...Neće više biti turista:

Ljepše je to objasnio Safet Zec, pređi na prvu stranu ove teme i čitaj Zeca!
-
popajic
#48 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
[quote]Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...[/quote]
1 : 0 za ove iz naslova !
Igraju se produzeci...more bit krene na bolje, ali kako je poslo...hm...
1 : 0 za ove iz naslova !
Igraju se produzeci...more bit krene na bolje, ali kako je poslo...hm...
-
Gospoda Ministarka
#49 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
PipiDugaDevetka wrote: Došljo, nedošljo, ja sam se kultivis'o, a ti prestani da sječeš granu na kojoj sjediš. Došlje su bili, i Mirza Kindže Delibašić, Ivo Nobel Andrić,...Da ne nabrajam sugrađane došlje koji su bili građani našeg grada.
Evo, vidi na ovoj slici, pa ovaj hotel,...Čovjek će probiti tunel uspravno, liftove instalirati do Jajce kasarne kada bude moguće privatizovati tu građevinu.
Kako ćeš ti sada objašnjavati ''pravo na pogled'' kada hotel odudara, drastično odudara?
Malo, po malo, mic-po mic, neće više biti prava na pogled, neće više biti starih bosanskih kuća, ćevape i burek će ''klepiti'' Slovenci,...Neće više biti turista:
Ljepše je to objasnio Safet Zec, pređi na prvu stranu ove teme i čitaj Zeca!
Gledajte, nemojte da napadate jer nisam ja ta koja je izgradila tu skalameriju nizeg kvaliteta kada je u pitanju hotelska ponuda grada,cak sta vise ta gradevina je izgradena i izdata dozvola puno prije nego su se ljudi iz IB dscepali fotelja.
Bosanske kuce su takoder pocele nestajati prije no sam ja i vi doselili u ovaj grad... vjerujte ni zato ne snosim nikakvu odgovornost
I da za cevape... Pipi pa globalizacija cini svoje... eno odi na temu o McDonaldsu, i vidjet ces da ljudi pate sto u ovom gradu nema te trovacnice ( ja sam uvijek bila za bosanasku hranu i bosanski cevap) , i ako se ikad otvori svi ce pohrliti tamo jer je out mirisati na luk
Ukoliko imas bilo sto licno protiv mene molim te nemoj to pokazivat na svakoj temi na pf Sarajevo
- PipiDugaDevetka
#50 Re: Borba protiv primitivizma, krkanluka, papanluka...
@Gospodo Ministarka,
Kultivizacija je mukotrpan i dug proces. Već druga generacija @PipiDugihDevetkovića se kultivira u Sarajevu (Nemamo kultivator, nije ni potreban na asfaltu).
Upadom na ovu temu i pitanjem koje si postavila + smaje govori da ti navijaš za ove domicilne što grade ''skalamerije'', a u stvari, kako kaže Zec, čine urbicid. Znači, ti si, ne svojom voljom, bježeći od genocida velikosrpskog, došla i sada nastavljaš njihovo djelo.
Pozdrav svima u studiju i režiji, imam muzičku, ja bih htjela da mi pustite Stoju,...
Ovo je prava tema da pokažem da pripadaš ovima iz naslova i da ti dokažem da neplaćanjem poreza, radom na crno, ne štetiš samo meni što mi otimaš posao turističkog vodiča, nego sječeš granu na kojoj sjediš (Bosnu i Hercegovinu).
Pa, ja, kada branković Sve Po Zakonu nedžaset može 'ladno da kupi stančugu za 920KM i ti si osjetila da možeš odraditi malo pljahe (Pljaha=Sitna kradja, recimo, iz firme odneseš olovku djetetu). Problem je što tih pljahatora ima na stotine hiljada, pa moj komšija krade državnu struju, a sin mu poginuo za tu istu državu, BiH, ti malo na crno radiš, branković se uortačio pa ne zna da li bi kupio E-invest ili nešto drugo, krupno,...Stotine hiljada takvih. Ma znam ja nas, od 1463.g. nemamo samostalne države, pa vidimo u državi protivnika, nasilnika, kojeg vazda i uvijek, gdje god i kad god možeš treba izlevatiti,...Hebo ti nas.
Jesi li ikada vidjela Slovenca/Slovenku da vodi grupu turista, recimo, ispred Begove? Zamisli da ti odeš u Dubrovnik ili na Bled sa grupom turista da ih vodaš?
U stvarnom životu ti ne mogu ništa, sve što mogu je ovdje na forumu i kada god vidim tvoj avatar i nick (Znaš li da je gospođa ministarka negativan Nušićev lik?), na bilo kojoj temi, uključiću se da ti pokažem da si se spustila na nivo švercera parfemima. Pih,...!
Ima na forumu još turističkih vodiča, ali ni jedan, ama baš ni jedan od njih nije izjavio da ih voda ''na divlje''. Znaju da krše zakone i kriju se, ne iskazuju tu svoju pljahu. Ako si pohađala kurs, fino su predavači objasnili, nakon primanja uvjerenja, u opštinu, registrovati djelatnost.
Evo jedna pomirljiva.
Zajednički spriječimo strance da ''divljaju'', ''na divlje'' vodaju svoje turiste po Sarajevu.
Meni ne smetaju toliko naši državljani, razumijem, kriza, recesija i tako to, koliko mi smetaju stranci.
Pozelenim kada čujem slo. vodičku:
''Evo, tukaj imate minaret visok pet in štirideset metrov, šerefet je tistega obujma i oblika kot ovaj šadrvan....''
Ovo je poruka i ostalim ''divljim'' turističkim vodičima - čitačima ove teme.
Suludo je ovo što šaljem pomirljivu porku, jer sa sigurnošću znam kome odgovara haos i nepostojanje Udruženja TV Sarajeva i koji je sa Slovencima napravio dogovor sa IMT klauzulom. Sve u našem turizmu je kriminal i prevara. Optimista sam, nepopravljivi.
Legalni i registrovani turistički vodič Sarajevo, [email protected]
Kultivizacija je mukotrpan i dug proces. Već druga generacija @PipiDugihDevetkovića se kultivira u Sarajevu (Nemamo kultivator, nije ni potreban na asfaltu).
Upadom na ovu temu i pitanjem koje si postavila + smaje govori da ti navijaš za ove domicilne što grade ''skalamerije'', a u stvari, kako kaže Zec, čine urbicid. Znači, ti si, ne svojom voljom, bježeći od genocida velikosrpskog, došla i sada nastavljaš njihovo djelo.
Pozdrav svima u studiju i režiji, imam muzičku, ja bih htjela da mi pustite Stoju,...
Ovo je prava tema da pokažem da pripadaš ovima iz naslova i da ti dokažem da neplaćanjem poreza, radom na crno, ne štetiš samo meni što mi otimaš posao turističkog vodiča, nego sječeš granu na kojoj sjediš (Bosnu i Hercegovinu).
Pa, ja, kada branković Sve Po Zakonu nedžaset može 'ladno da kupi stančugu za 920KM i ti si osjetila da možeš odraditi malo pljahe (Pljaha=Sitna kradja, recimo, iz firme odneseš olovku djetetu). Problem je što tih pljahatora ima na stotine hiljada, pa moj komšija krade državnu struju, a sin mu poginuo za tu istu državu, BiH, ti malo na crno radiš, branković se uortačio pa ne zna da li bi kupio E-invest ili nešto drugo, krupno,...Stotine hiljada takvih. Ma znam ja nas, od 1463.g. nemamo samostalne države, pa vidimo u državi protivnika, nasilnika, kojeg vazda i uvijek, gdje god i kad god možeš treba izlevatiti,...Hebo ti nas.
Jesi li ikada vidjela Slovenca/Slovenku da vodi grupu turista, recimo, ispred Begove? Zamisli da ti odeš u Dubrovnik ili na Bled sa grupom turista da ih vodaš?
U stvarnom životu ti ne mogu ništa, sve što mogu je ovdje na forumu i kada god vidim tvoj avatar i nick (Znaš li da je gospođa ministarka negativan Nušićev lik?), na bilo kojoj temi, uključiću se da ti pokažem da si se spustila na nivo švercera parfemima. Pih,...!
Ima na forumu još turističkih vodiča, ali ni jedan, ama baš ni jedan od njih nije izjavio da ih voda ''na divlje''. Znaju da krše zakone i kriju se, ne iskazuju tu svoju pljahu. Ako si pohađala kurs, fino su predavači objasnili, nakon primanja uvjerenja, u opštinu, registrovati djelatnost.
Evo jedna pomirljiva.
Zajednički spriječimo strance da ''divljaju'', ''na divlje'' vodaju svoje turiste po Sarajevu.
Meni ne smetaju toliko naši državljani, razumijem, kriza, recesija i tako to, koliko mi smetaju stranci.
Pozelenim kada čujem slo. vodičku:
''Evo, tukaj imate minaret visok pet in štirideset metrov, šerefet je tistega obujma i oblika kot ovaj šadrvan....''
Ovo je poruka i ostalim ''divljim'' turističkim vodičima - čitačima ove teme.
Suludo je ovo što šaljem pomirljivu porku, jer sa sigurnošću znam kome odgovara haos i nepostojanje Udruženja TV Sarajeva i koji je sa Slovencima napravio dogovor sa IMT klauzulom. Sve u našem turizmu je kriminal i prevara. Optimista sam, nepopravljivi.
Legalni i registrovani turistički vodič Sarajevo, [email protected]