Kakvi su ljudi Bosanci?

Post Reply
Bosanski_kralj

#26 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosanski_kralj »

1gorstak wrote:
isaisa wrote:Bosanci jesu naivan narod jer poslje svega vjeruju vlasima i hrvatima
Vlaha u BiH nema. Hrvati su etnicka grupa dok je termin Bosanac geografska (a ne etnicka) odrednica.
Bosanci su nacija
salihh

#27 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

1gorstak wrote:
isaisa wrote:Bosanci jesu naivan narod jer poslje svega vjeruju vlasima i hrvatima
Vlaha u BiH nema. Hrvati su etnicka grupa dok je termin Bosanac geografska (a ne etnicka) odrednica.
ja sam etnicki bosanac, imas li nesto protiv?
1gorstak

#28 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by 1gorstak »

Bosanski_kralj wrote:
1gorstak wrote:
Bosanci su nacija
Sta su Hercegovci ? Mi (Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Jevreji ..... ) pripadamo bosanskohercegovackoj naciji, drzava se zove Bosna i Hercegovina, a termin Bosanac je geografska odrednica.
pengpeng

#29 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by pengpeng »

Bosanski_kralj wrote: Bosanci su nacija
Ako su Bosanci nacija, onda su to i Hercegovci. Znaci BiH zemlja koja ima min. 5 nacionalnsti: Bosnaci, Hercegovci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci. :D
tranquil

#30 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by tranquil »

_BaD_BoY wrote:Meša Selimović: Kakvi su ljudi Bosanci?
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.

A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego Ðemail, ali isto tako sigurno. A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!
nadam se da tema nije vec otvarana..u svakom slucaju stvarno se postavlja pitanje kakvi smo mi ljudi?mnogi narodi kroz historiju imaju svoje heroje i sama uvreda tih heroja je i uvreda tog istog naroda..sta se sa nama bosancima desava pa jednostavno sve sto je vrijedno kod nas mi popljujemo..vecinu intelektualaca koje imamo sveli smo na to ma sta on prica on je matori jarac,senilna budala itd..licno smatram da je kod nas jako mala svijest o naciji..mislim da je mesa sve rekao al me zanima kako pojedini furumasi gledaju na sve ovo..posebno je zanimljivo ovo boldirano bar meni?

p.s.Posto sam postavio izvorni Mesin text nisam mijenjao ime ali svakako da ja u ovom slucaju mislim i na Hercegovce,Krajsnike i ostale..znaci uopste narodi u BIH koji se osjecaju drzavljanima iste:)
Tema je već bila otvarana, zapravo malo malo pa osvane i diže mi pritisak, al' haj'. Nije bilo dugo.

Uz svo poštovanje prema Meši kao piscu, mislim da je ovaj tekst hrpa gluposti.
1. Ovdje se ne opisuje Bosanac, nego neki looser sa elementima iskompleksiranog shoopka, a takvih ljudi naravno ima u Bosni, ali i svugdje u svijetu
2. Ja sam Bosanac i ne identificiram se sa gornjim opisom. Većina ljudi koje poznajem - takođe Bosanci - takođe ne spadaju u gornji opis.

@_BaD_BoY, da te pitam, da li vidiš sebe u gornjem tekstu? Da li vidiš članove svoje porodice ili svoje prijatelje kada čitaš gornje redove? Ako ne vidiš, shvatićeš da pokušavam da kažem kako nam stvarno ne trebaju ovakvi romansirani stereotipi.

O, ni drugi ponuđeni odgovori na ovoj temi nisu ništa tačniji. I mene je, kao i Katarinu, dirnuo Bosnologov tekst - al' u želudac.
pengpeng

#31 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by pengpeng »

salihh wrote: provokatoru... bosanac je nacionalna odrednica i ukljucuje i hercegovce i semberce i krajisnike..., to sto tebi smeta nije nas problem nego tvoj
Ako bi rekao Hercegovcu da je Bosanac, siguran sam da ne bi bila pozitivna reakcija. Il' si Bosanac il Hercegovac. :D
Bosanski_kralj

#32 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosanski_kralj »

Historiju Bosne(i Hercegovine) u ruke i ponovite neke stvari. Usput naučite razlikovati pjmove nacionalnost, narodnost, etnička pripadnost...
Bosnolog

#33 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosnolog »

Bosanski_kralj wrote:
1gorstak wrote:
Bosanci su nacija
Ne postoji drzava bez nacije,ovdje se u BiH namjerno brkaju etnicke i nacionalne odrednice.Kod nas se etnicka pripadnost poput Bh Srba,Bosnjaka i Bh Hrvata namjerno promovise ka nacije,nacija je vezana za drzavu a to je bosanskohercegovacka naconlan pripadnost.

Kada je rat u BiH bijesnio i svaki izvjestaj novinara je pocinjao terminom etnik klenzing/etnicko ciscenje/Etno -etnos karakterise kultura,jezik,vjera,obicaji,historija , moze ali ne mora biti vezan za drzavu.Nacionalna /Nation/ pripadnost se uvijek veze i poistovjecije za drzavu i drzavotvorni prostor,da bi poistovjetili tou slucjau BiH onda bi se BiH zvala Bosnjacko-Srpsko-Hrvatska republika ili federacija ili konfederacija.Belgija ima etnicke komponenete ali je nacionalnost Belgiijanska/Belgeum/Tako je isto i sa Svicarskom koju cine tri komponte ali se nacionalno svi izjasnjavaju Svicarcima/Swis/.Kod nas su susjedi uspjeli kroz historiju nametnuti i ubjediti kroz dvije Yugoslavije etnickim Bh Hrvatima i BH Srbima nacionalnu pripadnost sto kao smisljenog projekta otimanja i aneksije BiH kroz zamjenu teza etnicke i necionalne pripadnosti te dvije etnicke drzavotvorne zajednice pored bosnjacke .

Bosanskohercegovacka nacionalnost je jedina legitimna i prihvatljiva nacionalan odrednica svih BH drzavljana/starosjedioca i naturalizovanih emigranata koji su postali ili ce postati u buducnosti BH drzavljani/ dok su etnicke ,srpske,hvratske ,bosnjacke a i druge manjinske samo i iskljucivo etnicke pripadnosti.

Ovo je najveca podvala i zlo koje se forsiralo godinama a posebno nakon krvavog raspada ex YU cime su susjedi koristili ovu komponentu radi razvaljivanaj BH drzave i njenih etnickih zajednica koje su nazalost uveliko nesvjesno rusile i svoju domovinu BiH a i danas ih Dodik po planu SANU staba ubjeduje da su oni samo Srbi i da je njihov glavni grad Beograd, sto nije sasvim slucajno i to je dio kontinuirane politike jos iz Nacartanija kada smo svi bili Bosnjaci.Bosnjani,vrjiedi citati histroijske fakte nase krvave proslosti ali svako ima pravo da se osjeca pa ako zeli biti i stranac sa nacionalni identitetom susjedne drzave kakav Dodik zagovara Srbima u BiH takvim izjavama ,Francuz je nacionalna pripadnost tranca u BiH,naturalizovani Francuz sa BH drzavljanstvom postaje Bosanskohercegovacki Francuz,.....itd
salihh

#34 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

1gorstak wrote:....
Sta su Hercegovci ? Mi (Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Jevreji ..... ) pripadamo bosanskohercegovackoj naciji, drzava se zove Bosna i Hercegovina, a termin Bosanac je geografska odrednica.
ne kaki gurabije... bosanac je nacija, hercegovac geografska odrednica... pa necu valjda dijete uciti da je po nacionalnosti bosanskohercegovac... pa majka mu stara da li moramo vjekovima kusati sto nam drugi zakuhaju da nas podijele i umanje...
bosanac i tacka, mozda nije po tvome ukusu, mozda nije ni de jure... ali je de facto tako.
Bosanski_kralj

#35 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosanski_kralj »

Bosnolog wrote: Ne postoji drzava bez nacije,ovdje se u BiH namjerno brkaju etnicke i nacionalne odrednice.Kod nas se etnicka pripadnost poput Bh Srba,Bosnjaka i Bh Hrvata namjerno promovise ka nacije,nacija je vezana za drzavu a to je bosanskohercegovacka naconlan pripadnost.

Kada je rat u BiH bijesnio i svaki izvjestaj novinara je pocinjao terminom etnik klenzing/etnicko ciscenje/Etno -etnos karakterise kultura,jezik,vjera,obicaji,historija , moze ali ne mora biti vezan za drzavu.Nacionalna /Nation/ pripadnost se uvijek veze i poistovjecije za drzavu i drzavotvorni prostor,da bi poistovjetili tou slucjau BiH onda bi se BiH zvala Bosnjacko-Srpsko-Hrvatska republika ili federacija ili konfederacija.Belgija ima etnicke komponenete ali je nacionalnost Belgiijanska/Belgeum/Tako je isto i sa Svicarskom koju cine tri komponte ali se nacionalno svi izjasnjavaju Svicarcima/Swis/.Kod nas su susjedi uspjeli kroz historiju nametnuti i ubjediti kroz dvije Yugoslavije etnickim Bh Hrvatima i BH Srbima nacionalnu pripadnost sto kao smisljenog projekta otimanja i aneksije BiH kroz zamjenu teza etnicke i necionalne pripadnosti te dvije etnicke drzavotvorne zajednice pored bosnjacke .

Bosanskohercegovacka nacionalnost je jedina legitimna i prihvatljiva nacionalan odrednica svih BH drzavljana/starosjedioca i naturalizovanih emigranata koji su postali ili ce postati u buducnosti BH drzavljani/ dok su etnicke ,srpske,hvratske ,bosnjacke a i druge manjinske samo i iskljucivo etnicke pripadnosti.

Ovo je najveca podvala i zlo koje se forsiralo godinama a posebno nakon krvavog raspada ex YU cime su susjedi koristili ovu komponentu radi razvaljivanaj BH drzave i njenih etnickih zajednica koje su nazalost uveliko nesvjesno rusile i svoju domovinu BiH a i danas ih Dodik po planu SANU staba ubjeduje da su oni samo Srbi i da je njihov glavni grad Beograd, sto nije sasvim slucajno i to je dio kontinuirane politike jos iz Nacartanija kada smo svi bili Bosnjaci.Bosnjani,vrjiedi citati histroijske fakte nase krvave proslosti ali svako ima pravo da se osjeca pa ako zeli biti i stranac sa nacionalni identitetom susjedne drzave kakav Dodik zagovara Srbima u BiH takvim izjavama ,Francuz je nacionalna pripadnost tranca u BiH,naturalizovani Francuz sa BH drzavljanstvom postaje Bosanskohercegovacki Francuz,.....itd
Nisi mene trebao citirati, kad i sam tako mislim, a i tako jeste.
Državljanstvo = nacija
U nas kako se shvata nacija Francuza bi u Francuskoj bilo oko 30%, dok Amerikanci ne bi ni postojali. :roll:
salihh

#36 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

pengpeng wrote:
salihh wrote: provokatoru... bosanac je nacionalna odrednica i ukljucuje i hercegovce i semberce i krajisnike..., to sto tebi smeta nije nas problem nego tvoj
Ako bi rekao Hercegovcu da je Bosanac, siguran sam da ne bi bila pozitivna reakcija. Il' si Bosanac il Hercegovac. :D
ja koliko god znam hercegovaca ne smeta im da su bosanci u nacionalnom smislu (naravno onih kojima bosna nije kost u grlu)... pa hebemu misa kako onda hercegovci osjecaju bosnjacima?
ili mi zelis reci da u hercegovini nema bosnjaka
glog

#37 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by glog »

Glupi ko noc:
  • Znamo da se svaka kola preko nasih ledja lome, pa opet guramo ledja pod kola...
  • Kada se komsije sporjeckaju, mi se izmedju sebe podijelimo i bijemo do istrebljenja, i to i dugo nakon sto su se komsije izljubile i izmirile
  • Vecina nas zivi na granici socijale, a svi su opet protiv socijalne drzave i zastite, jer se nadaju da ce postati novi Radoncic prodajuci kafu i napolitanke u garazi koju su pretvorili u granap...
  • Samo neka nam vlah, sokac i balija nisu sefovi, pa makar grbacili za Indusa u zeljezari...
  • Ma neka su Hare i Mile razbojnici, samo nek' dizu pritisak onim drugima - mi imamo tablete za pritisak iz Bosnalijeka/Galenike...
  • Evo nama brata Pakistanca/Rusa/Nijemca - sa njima smo povezani u pizdu materinu, blizi su mi nego onaj sto stanuje preko puta mene zadnjih 50 godina i sa kojim sam sjedio u klupi i dijelio uzinu 12 godina...
  • Oni komunisti su supci, izgradise trosobne vikendice po Neumu na kredit, a Nedzad je inzenjer i to najbolji, reciklirao je svoju rezidenciju, isto kao i Reis
Last edited by glog on 22/12/2009 23:59, edited 4 times in total.
1gorstak

#38 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by 1gorstak »

salihh wrote:
1gorstak wrote:
Nista, samo se (ovaj put) tako izjasni na popisu, jer prema zadnjem popisu, nema vas ni na mapi, a ja se po tom orijentisem.
salihh

#39 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

1gorstak wrote:...
Nista, samo se (ovaj put) tako izjasni na popisu, jer prema zadnjem popisu, nema vas ni na mapi, a ja se po tom orijentisem.
ja gdje god me pita za nationality ja upisem bosnian... pa ti vidi
Bosanski_kralj

#40 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosanski_kralj »

1gorstak wrote: Nista, samo se (ovaj put) tako izjasni na popisu, jer prema zadnjem popisu, nema vas ni na mapi, a ja se po tom orijentisem.
Ako imaš BH pasoš i državljasntvo, već si se izjasnio šta si. :wink:
Bosnolog

#41 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosnolog »

Bosanski_kralj wrote:
Bosnolog wrote: Ne postoji drzava bez nacije,ovdje se u BiH namjerno brkaju etnicke i nacionalne odrednice.Kod nas se etnicka pripadnost poput Bh Srba,Bosnjaka i Bh Hrvata namjerno promovise ka nacije,nacija je vezana za drzavu a to je bosanskohercegovacka naconlan pripadnost.

Nisi mene trebao citirati, kad i sam tako mislim, a i tako jeste.
Državljanstvo = nacija
U nas kako se shvata nacija Francuza bi u Francuskoj bilo oko 30%, dok Amerikanci ne bi ni postojali. :roll:
Upravo tako,nacia se veze za drzavu dok etnicke zajednice su dio etnickog miksa jedinstvene nacije,...... :thumbup: :bih:
Van Halen

#42 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Van Halen »

salihh wrote:Meša Selimović: Kakvi su ljudi Bosanci?
...
A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.
ovako je bilo u mesino doba... bosnjaci / bosanci ubijeni u pojam mitovima i legendama koje su drugi kovali o nama samima, nasem porijeklu, historiji... nametnut ogroman osjecaj krivice i nabijen kompleks nize vrijednosti... danas je bitno drugacije, iako jos uvijek treba vremena da se neke stvari u nasim glavama posloze...
danas se ponosim svojim bosanskim porijeklom, svojim bosanskim jezikom... znam da moji predaci nisu nikoga ni izdali ni prodali, bili bosanci, ostali bosanci. ponosim se islamskim naslijedjemi nemam ni najmanju potrebu nekome se pravdati ili objasnjavati...
postali smo pametni iz prkosa a jedini nacin da prezivimo je bio da se sjetimo ko smo i sta smo... cini mi se da smo se sjetili...
:thumbup: :bih:
1gorstak

#43 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by 1gorstak »

Bosanski_kralj wrote:
1gorstak wrote: Nista, samo se (ovaj put) tako izjasni na popisu, jer prema zadnjem popisu, nema vas ni na mapi, a ja se po tom orijentisem.
Ja sam Hrvat bosanskohercegovacke nacionalnosti.
Bosnolog

#44 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by Bosnolog »

1gorstak wrote:
salihh wrote:

Bosansca nije etnicka vec nacionalan pripadnost a etnicka pripadnost su Srbi Hrvati i Bosnjaci kao i Romi,Jvreji
Etnicko izjasnjavanje je potpuno druga prica zasto se brka etnicka i nacionalna pripadnost,stoga treba razdvojiti ovu cinjenicu naconalna pripadnost o nacionalnoj pripadnosti se ne mozes izjasnjavati ako si BH drzavljanin ti si tada dio BH nacije dok etnicka pripadnost je unutrasnja etnicka slika jedne jedinstvene nacije,nemoj da podvaljujet i stavljate stvari naopako,oni koji ne giraju da su dio nacionalne pripadnosti BH drzave negiraju i samu drzavu ili su stranci koji zive u BiH i zele zadrzati samo etnicku pripadnost susjedne etnicke zemlje koja ih udaljava od zemlej u koji zive i postaju dijaspora susjedne zemlje sa susjednim pasosem,kada bi se donio zakon o samo jednom drzavljanstvu na nivou BiH a moze se desti u buducnosti mnogi ce morati da izaberu da li su za naconalnu pripadnost BiH ili susjedne drzave tako i pasosa/putovnice.Etnicka pripadnost je stvar izbora pojedinca dok nacionalna je stvar pripadnosti drzave i drzavnog prostora.Brkaju se dvije odrednice etnicka -etnos/i nacionalna /nation-drzava/
salihh

#45 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

1gorstak wrote:
Bosanski_kralj wrote:
zar ne bi ljepse i prakticnije bilo biti bosanac i tacka... :D
salihh

#46 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

Bosnolog wrote:...

Bosansca nije etnicka vec nacionalan pripadnost a etnicka pripadnost su Srbi Hrvati i Bosnjaci kao i Romi,Jvreji
Etnicko izjasnjavanje je potpuno druga prica zasto se brka etnicka i nacionalna pripadnost,stoga treba razdvojiti ovu cinjenicu naconalna pripadnost o nacionalnoj pripadnosti se ne mozes izjasnjavati ako si BH drzavljanin ti si tada dio BH nacije dok etnicka pripadnost je unutrasnja etnicka slika jedne jedinstvene nacije,nemoj da podvaljujet i stavljate stvari naopako,oni koji ne giraju da su dio nacionalne pripadnosti BH drzave negiraju i samu drzavu ili su stranci koji zive u BiH i zele zadrzati samo etnicku pripadnost susjedne etnicke zemlje koja ih udaljava od zemlej u koji zive i postaju dijaspora susjedne zemlje sa susjednim pasosem,kada bi se donio zakon o samo jednom drzavljanstvu na nivou BiH a moze se desti u buducnosti mnogi ce morati da izaberu da li su za naconalnu pripadnost BiH ili susjedne drzave tako i pasosa/putovnice.Etnicka pripadnost je stvar izbora pojedinca dok nacionalna je stvar pripadnosti drzave i drzavnog prostora.Brkaju se dvije odrednice etnicka -etnos/i nacionalna /nation-drzava/
sve je to lijepo osim sto je tesko kada te neko pita what is your nationality? a ti trebas odgovoriti bosnia and herzegovinian!!!! potom obicno ide sljedece pitanje WHAT??? , onda kazes bosnian, a ciko odgovori aaaaaaa bosnian, welcome sir... :D :D :D
salihh

#47 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

zagazaga wrote:
salihh wrote: zar ne bi ljepse i prakticnije bilo biti bosanac i tacka... :D
najljepše i najpraktičnije bi bilo kad bi se svi izjašnjavali kako hoće a ostali to poštovali :roll:
eto, ja sam bosanac, ali ne daju mi... te geografska odrednica, te ti si bosanskohercegovac, te... a ja samo glupi i tvrdoglavi bosanac, a svima smetam, svi bi da sam nesto drugo, a meni bas merak da sam bosanac
1gorstak

#48 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by 1gorstak »

salihh wrote:
1gorstak wrote:
Bosanski_kralj wrote:Ako imaš BH pasoš i državljasntvo, već si se izjasnio šta si. :wink:
zar ne bi ljepse i prakticnije bilo biti bosanac i tacka... :D
To me ne interesuje. Prilagodjavam se samo svojoj zeni a i tu postoje granice.
bez_ideje

#49 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by bez_ideje »

pametni svima sem sebi
salihh

#50 Re: Kakvi su ljudi Bosanci?

Post by salihh »

1gorstak wrote:...

To me ne interesuje. Prilagodjavam se samo svojoj zeni a i tu postoje granice.
eto vidis da su pravi bosanac... vamo ti se drzava rastura, a ti se zeni prilagodjavas... kome ba da se mi prilagodjavamo, dosta smo se mi prilagodjavali, neka se sada malo i one prilagodjavaju :D
hajde mi samo direktno odgovori na pitanje koje si nacionalnosti? pitanje je malo trik pitanje...
Post Reply