PITANJE BOGU
- tranquil
#26 Re: PITANJE BOGU
Nemam niti jedno pitanje (s obzirom na vjeronazor, jel') ali imam prigodnu pjesmu za koju me čudi da niko nije postavio, a već smo na strani 2:
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27 Re: PITANJE BOGU
neka pokretač teme odredi dalji tok diskusije. pretvori li se tema u "ima Boga nema Boga" ide pod ključ.
jeste li vi svjesni da iste stvari pričate na svakoj temi?
jeste li vi svjesni da iste stvari pričate na svakoj temi?
- Pikaboo
#28 Re: PITANJE BOGU
Bas?Vares City wrote:Bogu se ne postavljaju pitanja,..
Njemu se obraca,..moli,..
-
asteroid
#29 Re: PITANJE BOGU
Luter wrote:Bili ste sigurno ne jednom u prilici da upitate "Zašto Bože, zašto?", ili "Bože ako te ima, zašto ovo gledaš, zašto ovo dozvoliš", hiljade (tisuće) situacija i isto toliko pitanja. Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga" ili da dajete odgovore preuzimajući na sebe ulogu Stvoritelja, Boga, Alaha, Jehove... Pomoćićete ako samo ljudski, onako od srca postavite pitnje, ovoga puta upravo Njemu, BOGU. [/i]
Zašto da čovjek krivi nekog drugog za ono što je on odgovoran? Kao da je sad Bog kriv što ljudi iz svoje slobodne volje čine svakakve gluposti i greške, te svoju vlastitu krivnju hoće prenijeti na Boga. Zašto da Boga osuđujemo za svoja nedjela???? Bog od nas zahtjeva da činimo dobro jedni drugima, a ne da se međusobno uništavamo. Božja zapovijed da se razmnožavamo prozlazi iz njegove želje da stvaramo nove živote, i ne trebamo se u toj gomili ponašat prema principu borbe za opstanak tj. da opstanu oni najbolji i najsposobniji. Bog ima svoje namjere s čovječanstvom i mislim da mu nije namjera da ljudske promašaje riješi općim potopom ili nekim pogromom. To je, nažalost, ljudska namjera kojoj je cilj da ovaj zagađeni i prljavi svijet stavi pod vlast nekoličine ljudi.
Po naglim klimatskim promjenama vidi se koliko je čovjek naudio samom sebi svojim neodgovornim ponašanjem. Dovodi se u pitanje naš opstanak na ovom plavom planetu. Neki traže rješenje u svemiru, neki u (kontra)klimatskim sporazumima, a gdje je tu ljudski razum kojega posjeduje svaki čovjek. Svatko od nas treba donijeti osobnu odluku da naš život na zemlji učinimo ljepšim i boljim, da život na zemlji učinimo prema nekom idealnom primjeru raja. Svi čeznu za nekim rajem, a ja se pitam zašto da raj ne napravimo ovdje. Taj raj ne mora biti vječan, ali da pruži život dostojan svakog čovjeka.
Svima želim dobro jutro!!!
P.S. Unatoč tome što se naglo promjenila temperatura, sinoć sam se skoro mogo zaledit, a sada ujutro plus 10.
-
ate
#30 Re: PITANJE BOGU
Ima li Bog uticaja na slobodnu volju ?asteroid wrote: ... Kao da je sad Bog kriv što ljudi iz svoje slobodne volje čine svakakve gluposti i greške, te svoju vlastitu krivnju hoće prenijeti na Boga...
-
Murisno1
#31 Re: PITANJE BOGU
Bože, nemam te šta pitat'glade wrote:Bog zna sve, sta je bilo, sta se desava, sta ce biti.
A stvori nas ovako agresivne i zatucane, pa se koljemo svakih 10, 20, 50 godina (kako gdje).
Meni se cini da je taj Bog malo sadistican.
p.s. Nemojte mi pocet sa slobodnom voljom, sto nas je uopste stvarao kad je znao gdje ce nas ta slobodna volja odvest? Malo je to ipak supacki od njega.
p.p.s. Stvarno nemam nista protiv vas vjernika, ali protiv vaseg boga (koji god da je i ako postoji) imam podosta toga.
p.p.p.s. Meni se cini da smo mi malo premasili Boga. On nema kontrolu nad ljudima, al zato Avaz kontrolise 2 miliona ljudi, HRT 5, SRNA 10, CNN haman citav svijet. Mozda bi se trebao ugledati na danasnje medije.
p.p.s. i ti ba vjeruješ u nešto
p.p.p.s. znaš li ti kakve su sve katastrofe u univerzumu morale da se dese da bismo danas ti i ja mogli da chatamo
p.p.p.p.s. Vjerovatno ti je teško povjerovati da na svijetu nije sve ubijanje, klanje, masakr, genocid, rat, droga ovo ono ... ali to je istina, fala Bogu
- ljubav_aha
#32 Re: PITANJE BOGU
ate wrote:Ima li Bog uticaja na slobodnu volju ?asteroid wrote: ... Kao da je sad Bog kriv što ljudi iz svoje slobodne volje čine svakakve gluposti i greške, te svoju vlastitu krivnju hoće prenijeti na Boga...
dobro pitanje
- Nićifor
#33 Re: PITANJE BOGU
Da nema ovih tema o Bogu, za neke ovde bih pomislio da su stvarno pametni. Ovako mi postane jasno da je to samo zabluda.
-
ate
#34 Re: PITANJE BOGU
"Tim nekima ovde" je vjerovatno jako stalo do tvoga cijenjenog suda o njihovoj intelEgenciji.Nićifor wrote:Da nema ovih tema o Bogu, za neke ovde bih pomislio da su stvarno pametni. Ovako mi postane jasno da je to samo zabluda.
Sta je zabluda ?
-
vesna3
#35 Re: PITANJE BOGU
Dragi Bože koji jesi, gore na nebesima
Sorry što te davim u ovaj kasni sat
Ali, ja prije svitanja
Imam još par pitanja
Kad je nebo gorilo bio sam tebi ravan
Nisam išao tamo da bih postao slavan
Pa na koju sam foru
Sad na birou
Al' sad ću reći što mi leži na duši
Makar me ubio gromom
Reci na koju foru stalno ja pušim
Pa nisam ratovao s tobom
Ako mi ujutro pokloniš smisao
Ja ću povući, što sam napisao
I bit ću vojnik tvoj, bit ću tvoj zaštitnik
I svima pričati koji si super lik
Repetiranje u svitanje i poznati mi glasovi
Ispituju susjede, gdje je onaj drukčiji
Pogrešno mi ime piše na vratima
Pa je došao da ga skine moj drug iz djetinjstva
Sorry što te davim u ovaj kasni sat
Ali, ja prije svitanja
Imam još par pitanja
Kad je nebo gorilo bio sam tebi ravan
Nisam išao tamo da bih postao slavan
Pa na koju sam foru
Sad na birou
Al' sad ću reći što mi leži na duši
Makar me ubio gromom
Reci na koju foru stalno ja pušim
Pa nisam ratovao s tobom
Repetiranje u svitanje i poznati mi glasovi
Ispituju susjede, gdje je onaj drukčiji
Pogrešno mi ime piše na vratima
Pa je došao da ga skine moj drug iz djetinjstva
-
asteroid
#36 Re: PITANJE BOGU
ljubav_aha wrote:ate wrote:Ima li Bog uticaja na slobodnu volju ?asteroid wrote: ... Kao da je sad Bog kriv što ljudi iz svoje slobodne volje čine svakakve gluposti i greške, te svoju vlastitu krivnju hoće prenijeti na Boga...
dobro pitanje
Čovjekova volja je čovjekova vlastita stvar koja mu je darovana od Boga. Ta je volja slobodna i razumljivo je da čovjek njome može upravljati kako on hoće. Slobodan mu je put prema dobru ili zlu, to je već stvar izbora. Svaka zamisao koju čovjek nastoji izvesti biva ostvarena koliko to dopuštaju uvjeti. Osobno mislim da Bog nema utjecaja na SLOBODNU volju, jer da ima, onda bi svi bili Božji anđeli ili meleci, čovjek bi uživao u zemaljskom raju i ne bi se morao mučiti kako će preživjeti ovu sadašnjicu. Čovjek je iz svoje slobodne volje sagriješio protiv Božje naredbe da ne jede sa stabla dobra i zla. Sada plaća golemu cjenu za svoju neposlušnost i mislim da je, iako je čovjek u ovoj priči ispao gubitnik, pitanje apsolutne slobode čovjekove volje neupitno.
-
Updated
#37 Re: PITANJE BOGU
Za ovakav nacin obracanja Bogu, u islamu postoji istihara namaz.
- Vares City
#38 Re: PITANJE BOGU
BasPikaboo wrote:Bas?Vares City wrote:Bogu se ne postavljaju pitanja,..
- Pikaboo
#39 Re: PITANJE BOGU
Lupetas gluposti.Neznam kako si dosao na tu idejuVares City wrote:BasPikaboo wrote:Bas?Vares City wrote:Bogu se ne postavljaju pitanja,..
- alen_zenica
#40 Re: PITANJE BOGU
Eto Bog jutros čita ovaj forum pa će ti udobrovoljiti:::Luter wrote:Bili ste sigurno ne jednom u prilici da upitate "Zašto Bože, zašto?", ili "Bože ako te ima, zašto ovo gledaš, zašto ovo dozvoliš", hiljade (tisuće) situacija i isto toliko pitanja. Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga" ili da dajete odgovore preuzimajući na sebe ulogu Stvoritelja, Boga, Alaha, Jehove... Pomoćićete ako samo ljudski, onako od srca postavite pitnje, ovoga puta upravo Njemu, BOGU. Može biti od značaja uopšte za opstanak svijeta ali i obično ljudsko, samo moje. Hvala, obično, samo moje.
Počinjem:
O Gospode, što sve vidiš i sve znaš, što Si ih pistio da se iz Kopenhagena raziđu a da se ne dogovore, da se uljude?
-
Murisno1
#41 Re: PITANJE BOGU
a šta bi bilo kada bi dobio odgovor ... ? štaš onda ...Luter wrote:Ovo sa istihara namazom za muslimane nisam znao, pitanje je samo da li mu se bar tad obracaju na svom jeziku ili tudjem koji ni oni a vjerovatno ni On ne razmije? Jer Bog je poslao objave da ih ljudi razumiju, poslao svete knjige svima a ne samo probranima (arapima) sultanima, vjerskim sluzbenicima ili papi Svetom ocu.
Pitanje: Ti sto sve vidis i sve znas, zasto si dozvolio da se desi Bosnajcima (muslimanima) to sto se desilo, desetak genocida, jedan za drugim?
- Nićifor
#42 Re: PITANJE BOGU
Luter wrote:Ovo sa istihara namazom za muslimane nisam znao, pitanje je samo da li mu se bar tad obracaju na svom jeziku ili tudjem koji ni oni a vjerovatno ni On ne razmije? Jer Bog je poslao objave da ih ljudi razumiju, poslao svete knjige svima a ne samo probranima (arapima) sultanima, vjerskim sluzbenicima ili papi Svetom ocu.
Pitanje: Ti sto sve vidis i sve znas, zasto si dozvolio da se desi Bosnajcima (muslimanima) to sto se desilo, desetak genocida, jedan za drugim?
Ate, pa evo pročitaj ovaj gore citirani post. Čovjek koji kao vjeruje u Boga, a smatra da On ne razumije neki jezik?
- Vares City
#43 Re: PITANJE BOGU
@Pika,...nesta,...
Skontah da nemas KILA,..de svega ti nastavi te svoje crtane gledat',..
Skontah da nemas KILA,..de svega ti nastavi te svoje crtane gledat',..
- arzuhal
#44 Re: PITANJE BOGU
O, Bože Koji Jesi....
Jesi li odgovorio Luteru na jeziku mu maternjem ili ćeš mu odgovor dat na Danu sudnjem?
Jesi li odgovorio Luteru na jeziku mu maternjem ili ćeš mu odgovor dat na Danu sudnjem?
- HAVANA
#45 Re: PITANJE BOGU
Može i ova pjesmica
previše ih tvoje sinove glumi
previše ih na tvoj račun svoje džepove puni
priznajem da ne znam,molim te objasni mi neke stvari
tko je kriv što ljudi imaju krive čipove u glavi
imaš li ti uopšte bradu,imaš li ikakvu fasadu
molim te objasni,svrati na kafu kad si u gradu
nije da sam pametan,nisam previše bahat
želim znat zašto ću sutra za dobrima plakat...
i još ti moram reć
da svaku tvoju riječ,iskrivljuju i zaobilaze
u tvoje ime jedni druge gaze
i da ti postao si isprika
za svakog fanatika
baliju ,ustašu i četnika...
previše ih tvoje sinove glumi
previše ih na tvoj račun svoje džepove puni
priznajem da ne znam,molim te objasni mi neke stvari
tko je kriv što ljudi imaju krive čipove u glavi
imaš li ti uopšte bradu,imaš li ikakvu fasadu
molim te objasni,svrati na kafu kad si u gradu
nije da sam pametan,nisam previše bahat
želim znat zašto ću sutra za dobrima plakat...
i još ti moram reć
da svaku tvoju riječ,iskrivljuju i zaobilaze
u tvoje ime jedni druge gaze
i da ti postao si isprika
za svakog fanatika
-
zelenashica
#46 Re: PITANJE BOGU
O Bože,ne želim Te pitati ništa u vezi sebe,...jer sve što trebadnem saznati već ćeš mi poslati neki znak....
- ljubav_aha
#47 Re: PITANJE BOGU
znakzelenashica wrote:O Bože,ne želim Te pitati ništa u vezi sebe,...jer sve što trebadnem saznati već ćeš mi poslati neki znak....
- ljubav_aha
#48 Re: PITANJE BOGU
HAVANA wrote:Može i ova pjesmica![]()
previše ih tvoje sinove glumi![]()
previše ih na tvoj račun svoje džepove puni![]()
priznajem da ne znam,molim te objasni mi neke stvari![]()
tko je kriv što ljudi imaju krive čipove u glavi![]()
imaš li ti uopšte bradu,imaš li ikakvu fasadu![]()
molim te objasni,svrati na kafu kad si u gradu![]()
nije da sam pametan,nisam previše bahat![]()
želim znat zašto ću sutra za dobrima plakat...![]()
i još ti moram reć![]()
da svaku tvoju riječ,iskrivljuju i zaobilaze![]()
u tvoje ime jedni druge gaze![]()
i da ti postao si isprika![]()
za svakog fanatika
-
zelenashica
#49 Re: PITANJE BOGU
Da znak....ono nešto unutar mene,neki osjećaj,intuiciju....kad mi se postavi neko pitanje odgovor ću naći u samoj sebi.....ljubav_aha wrote:znakzelenashica wrote:O Bože,ne želim Te pitati ništa u vezi sebe,...jer sve što trebadnem saznati već ćeš mi poslati neki znak....
- Vares City
#50 Re: PITANJE BOGU
Jel' to ti SVOG nekog PRIVATNOG pitasLuter wrote:O Boze, mogu misliti kao se grohotom smijes da i zemlja podrhtava, kad gledas i slusas da se tebi mole na jeziku koji ne razumiju ni oni ni oni koji su ih ucili.Znam da je to tebi smjesno, ali da znas da od nepismenih imaju samo jedni gori, to su oni polupismeni, oni sto u ime tebe na zemlji red uvode a ne znaju ga ni sebi uvesti. Zasto si to dopustio?