Treci entitet

Locked
Skijash

#26 Re: Treci entitet

Post by Skijash »

Static-X wrote:Sto je najgore oni koji nezele da se to desi govore nece dotog doci neda svijet
Ne svijet nego ja ne dam.
Static-X

#27 Re: Treci entitet

Post by Static-X »

braco1 wrote:i ja se puno ne uzdam u stranu pomoc
arapima nepasemo jer ne licimo na njih i zene nam nisu pokrivene
a kad vidim kako pomazu palestincima...hvala im, ne trebamo takvu pomoc
evropa nas nevoli samo zato sto smo muslimani...
samo znam da smo se mi sami odbranili i uz boziju pomoc,pa kad je potpisan dejtonski ugovor? u za nas najpovoljnijem trenutku
kad je agresor bio na koljenima.
pitam se sto to neuradise 92?????
tako ovaj put mi bosnjaci sami odlucujemo o svojoj sudbini,na izborima dajuci nase glasove pravim patriotima.....
na referendum odgovoriti referendumom i to pitanjem
DA LI STE ZA VRACANJE REPUBLIKE BIH I NJENOG USTAVA
Slazem se, samo jedan "mali" problem - kada glasamo nemamo zakoga da bi nas podrza.
bogumil-8

#28 Re: Treci entitet

Post by bogumil-8 »

Poenta čitavog teksta bi mogla biti u ovome:
On je dodao da bi bilo dobro da SNSD i HDZ BiH imaju sagovornika i na bošnjačkoj strani.

Lideri SNSD-a i HDZ BiH smatraju da problem u BiH predstavlja bošnjačka strana koja "nema konsolidovanog pregovarača, spremnog da prihvati realizaciju dogovorenih obaveza".
Traži se stranka koja će "predstavljati" Bošnjačku stranu. Čik, pogodite je! Ko pretendira da to postane?
Prije svega niko ni HDZ-u nije dao eksluzivno pravo da predstavlja i zastupa Hrvate (a to kroz ovo zajedničko saopštenje protura D. Čović), niti je SNSD-u dato ekskluzivno pravo da predstavlja i zastupa Srbe (a to M. Dodik pokušava pridobiti za sebe i svoj SNSD).
Također se traži "treća strana" - nema je!
Postoje samo dvije strane: a) agresori - nacionalisti , oni koji su za razdvajanje, b) normalni - patrioti BiH, oni koji nisu za podjele i razdvajanja.
Upamtio sam rečenicu R. Karadžića: "Nemam ništa protiv da i muslimani osnuju svoju državu!" Propaganda!
Mislim da je mnogo više "normalnih ljudi" u BiH, od ovih "grlatih" zastupnika i "spasioca 'svog' naroda".
Priču o Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, treba zamijeniti pričom o Bosancima i Hercegovcima, i onim političarima koji na sve državljane gledaju jednakim očima.
kv99

#29 Re: Treci entitet

Post by kv99 »

Kopenhagen wrote:
Static-X wrote:Pozdrav svima,

Evo u zadnje vrijeme sve vise citam u vezi tog treceg (hrvatskog) entiteta. Ne samo da sam protiv toga nego sam inace protiv ikakve podjele Bosne kao sto je FBiH i RS. Al nebitno.

Recimo da se taj treci entitet oformi, po ovome sto znam i razumijem taj trci entitet bi nastao djeljenjem FBiH, sto znaci RS bi ostala netaknuta i samim tim bi postao najveci entitet u BiH.
Po svemu ovome, dakle, opet bi se sve slomilo o Bosnjacka ledja, doduse necudi me jer nije prvi put. Kao vecinski narod pocetkom 90ih godina, sada bi izgubili i taj teritorialni odnos prema drugim stranama. Ne samo to, posto bi Hercegovina (dio koji pripada FBiH) poprilicno sva pripala Hrvatima, fakticki Bosnjacki etintet bi vrlo lahko mogao postati najmanji entitet teritorijalno.
Recimo da dodje do tog treceg entiteta, vase misljenje kako bi se Bosna podjelila?
Ko je šta jamio jamio. :run:
To ste mogli da govorite kad ste imali apsolutnu vlast i vecinu u Zepcu,Jajcu, Novom Travniku, Busovaci, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu Ili kad su vam saveznici imali koridor kroz Brcko.... ali prosao je i vas vakat :run:
kosir

#30 Re: Treci entitet

Post by kosir »

bogumil-8 wrote:Poenta čitavog teksta bi mogla biti u ovome:
On je dodao da bi bilo dobro da SNSD i HDZ BiH imaju sagovornika i na bošnjačkoj strani.

Lideri SNSD-a i HDZ BiH smatraju da problem u BiH predstavlja bošnjačka strana koja "nema konsolidovanog pregovarača, spremnog da prihvati realizaciju dogovorenih obaveza".
Traži se stranka koja će "predstavljati" Bošnjačku stranu. Čik, pogodite je! Ko pretendira da to postane?
Prije svega niko ni HDZ-u nije dao eksluzivno pravo da predstavlja i zastupa Hrvate (a to kroz ovo zajedničko saopštenje protura D. Čović), niti je SNSD-u dato ekskluzivno pravo da predstavlja i zastupa Srbe (a to M. Dodik pokušava pridobiti za sebe i svoj SNSD).
Postoje samo dvije strane: a) agresori - nacionalisti , oni koji su za razdvajanje, b) normalni - patrioti BiH, oni koji nisu za podjele i razdvajanja.
Upamtio sam rečenicu R. Karadžića: "Nemam ništa protiv da i muslimani osnuju svoju državu!" Propaganda!
Mislim da je mnogo više "normalnih ljudi" u BiH, od ovih "grlatih" zastupnika i "spasioca 'svog' naroda".
Priču o Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, treba zamijeniti pričom o Bosancima i Hercegovcima, i onim političarima koji na sve državljane gledaju jednakim očima.

Ovo mi liči na komunističku utopiju. Stvorili su poredak i onda su htjeli preformirati ljude pogodne za taj poredak.
Treba poći od realnog postojećeg stanja i uvažavati volju građana, uvažavati i volju naroda koji sačinjavaju Državu BiH.
Unitarna BiH nema izgleda za opstanak. U unitarnoj BiH postojati će stalni skobi i ne vjerujem da to odgovara ikome, osim nekim protuhama kojima nije do vlastitog naroda i države.
Osim BiH višenacionalna država je Belgija i postoje federalne jedinice Flamanaca i Valonaca.
Što je možda manje poznato manje od 100 tisuća Nijemaca u Belginji ima svoju federalnu jedinicu jednakopravni s Valoncima i Flamancima.
and

#31 Re: Treci entitet

Post by and »

kosir wrote:
bogumil-8 wrote:Poenta čitavog teksta bi mogla biti u ovome:

Ovo mi liči na komunističku utopiju. Stvorili su poredak i onda su htjeli preformirati ljude pogodne za taj poredak.
Treba poći od realnog postojećeg stanja i uvažavati volju građana, uvažavati i volju naroda koji sačinjavaju Državu BiH.
Unitarna BiH nema izgleda za opstanak. U unitarnoj BiH postojati će stalni skobi i ne vjerujem da to odgovara ikome, osim nekim protuhama kojima nije do vlastitog naroda i države.
Osim BiH višenacionalna država je Belgija i postoje federalne jedinice Flamanaca i Valonaca.
Što je možda manje poznato manje od 100 tisuća Nijemaca u Belginji ima svoju federalnu jedinicu jednakopravni s Valoncima i Flamancima.
daleko je belgija,hrvatska nam je bliže.da se na njih ugledamo?
Miss RX

#32 Re: Treci entitet

Post by Miss RX »

Ja sam protiv svakog entiteta jer i ovi entiteti sto postoje jedva opstaju i narod izdise....Samo su se nacionalisti,kojima je u korist ovolike podijele obogatili.
A sitna raja ,pati,ili je vecina stanovnista u inostranstvu.
U svakom slucaju,ako neko racuna na treci intetitet,molim lijepo ,da se ,racuna na jos jedan.Taj bi se zvao mjesoviti,i okupljo bi ljude koji su iz mjesovitih brakova,ili tih parova i plus onu grupu ljudi koji nisu optereceni nacionalnim pitanjem.Kojima nije vazno tko je koje vjere,vec ko je kakav covjek.
pozzz. :bih: :bih: :bih:
kosir

#33 Re: Treci entitet

Post by kosir »

Miss RX wrote:Ja sam protiv svakog entiteta jer i ovi entiteti sto postoje jedva opstaju i narod izdise....Samo su se nacionalisti,kojima je u korist ovolike podijele obogatili.
A sitna raja ,pati,ili je vecina stanovnista u inostranstvu.
U svakom slucaju,ako neko racuna na treci intetitet,molim lijepo ,da se ,racuna na jos jedan.Taj bi se zvao mjesoviti,i okupljo bi ljude koji su iz mjesovitih brakova,ili tih parova i plus onu grupu ljudi koji nisu optereceni nacionalnim pitanjem.Kojima nije vazno tko je koje vjere,vec ko je kakav covjek.
pozzz. :bih: :bih: :bih:
Dobro Mix!
Vi koji niste opterećeni vama je svejedno u svakom entitetu, nećete biti remetilački faktor. u Državi. Zalažite se za Mirnu Bosnu sa ili bez entiteta.
osa

#34 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:
kosir wrote:

daleko je belgija,hrvatska nam je bliže.da se na njih ugledamo?

nije valjda da bi želio da bih bude "država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive".
_majevica_

#35 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

Evo u zadnje vrijeme sve vise citam u vezi tog treceg (hrvatskog) entiteta. Ne samo da sam protiv toga nego sam inace protiv ikakve podjele Bosne kao sto je FBiH i RS. Al nebitno.

Recimo da se taj treci entitet oformi, po ovome sto znam i razumijem taj trci entitet bi nastao djeljenjem FBiH, sto znaci RS bi ostala netaknuta i samim tim bi postao najveci entitet u BiH.
Po svemu ovome, dakle, opet bi se sve slomilo o Bosnjacka ledja, doduse necudi me jer nije prvi put. Kao vecinski narod pocetkom 90ih godina, sada bi izgubili i taj teritorialni odnos prema drugim stranama. Ne samo to, posto bi Hercegovina (dio koji pripada FBiH) poprilicno sva pripala Hrvatima, fakticki Bosnjacki etintet bi vrlo lahko mogao postati najmanji entitet teritorijalno.
Recimo da dodje do tog treceg entiteta, vase misljenje kako bi se Bosna podjelila?

Ako bi se dijelio jedan entitet kao sto kazes(FBiH) a zasto mislis da se nebi dijelio i drugi entitet(RS)
Jedno bez drugog ne moze proci.Pa onda ako se vrsi podjela na tri entiteta prvo nebi sigurno ostala
ni nalik ova podjela BiH onda bi se podijelili pravicno :D
osa

#36 Re: Treci entitet

Post by osa »

rs je i sada najveći entitet u bih, naime srbi suvereno kontroliraju 49% teritorija, bogami hrvati i bošnjaci ni približno, pri tom mislim pojedinačno, a zajednički oni nisu u stanju kontrolirati ništa.
and

#37 Re: Treci entitet

Post by and »

osa wrote:

rs je i sada najveći entitet u bih, naime srbi suvereno kontroliraju 49% teritorija, bogami hrvati i bošnjaci ni približno, pri tom mislim pojedinačno, a zajednički oni nisu u stanju kontrolirati ništa.
evo sad se dodik i čović međusobno podržavaju i dodiku se sviđa ideja o trećem entitetu,pa može bit da da čoviću entitet u rs-u pa se stvari promijene,na bolje :mrgreen:
osa

#38 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:

evo sad se dodik i čović međusobno podržavaju i dodiku se sviđa ideja o trećem entitetu,pa može bit da da čoviću entitet u rs-u pa se stvari promijene,na bolje :mrgreen:

rs je završena priča, na to ne treba trošiti vrijeme i energiju.
Bosnolog

#39 Re: Treci entitet

Post by Bosnolog »

Prozor wrote:
essex wrote:
Republika Bosna i Hercegovina
pozdrav domovini.
Pozdrav!
Image
Pozdrv jedinstvenoj i nepoderivoj BiH,treci blantitet ili etnotortiteti su neodrzivi,nasilno nametanje je nemoguce bez novog rata ,time pada i Deytonska ludacka kosulja nametnuta ilegalno za sto se nikada narod nije demokratski izjasnio ,raspadom ludacke dejtonske kosulje vraca se Republika BiH, kojace se svakako roditi i preporoditi u novoj slobodi za sve one prave i istinske rodoljube.Ovo sto imao danas je neodrzivo i posljedica necovjecnosti zla susjedne ideologije koja je zeljela a nije uspjela zlocinacko ilegalnim nametom kada smo bili mnogo manje spremni ali je junacko bosanskohercegovacko srce odbranilo i sacuvalo od aveti zla .

Gradani RBiH su rekli na poslednje demokratskom izjasnjavanju 1 /3/1992. sta zele a na osnovu cega imamo danasnju neovisnu medunarodnu i krvlju odbranjenu BiH.

Ja bih samo poruco bh patriotama da se traba naoruzavati i popuniti sa svim MTS- i razraditi planove oslobodenaj BiH od genocidno fasitickih planova njene podjele i unistenja povampirenih kartografa Karadordeva,jasno im poruciti da nece uspjeti u svojim bolesnim nakanama,samo mogu iz BiH iznijeti krvave gace ili u njoj krvavoj zemlji zauvijek zavrsiti u nemogucoj misiji unistenja neunistive ,jedinstvene ,slobodne nase drage i jedine RBiH.Do tada nam valja cekatia radanje i povrat nase RBiH a koja ce se desiti kad se za to stvore uslovi a oni se stvaraju svakim novim danom.

http://www.youtube.com/watch?v=lAVnkl8m ... ure=relate
and

#40 Re: Treci entitet

Post by and »

pa ne znam što onda čović ide u banjaluku da traži entitet?
osa

#41 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:pa ne znam što onda čović ide u banjaluku da traži entitet?
pitaj ga, ne znam ni ja.
_majevica_

#42 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

Pa novi entiteti ako se dodje do te podjele.Garant od trojice pregovaraca nece ni Dodo proci u toj ebacini
da ne bude eban.To je isto sto prthodnik kaze moze i Tihi da ucestvuje u ebanju a da mu ne udje ako
treci entitet se bude pravio u RS-u..
Bez daljnjeg ne moze se izvuci ni jedan u novim podjelama entiteta...A ko zna kako bi se to dogovorilo mirom.
pokusano je 92 pa nije islo mirom..a sada takodje cisto sumnjam da moze mirom neka nova podjela ...
osa wrote:rs je završena priča, na to ne treba trošiti vrijeme i energiju.
Kad je to sta zavrseno u Bosni a da stima svima...Nista nije konacno zavrseno sve se moze napraviti da bude bolje :D
osa

#43 Re: Treci entitet

Post by osa »

_majevica_ wrote:Pa novi entiteti ako se dodje do te podjele.Garant od trojice pregovaraca nece ni Dodo proci u toj ebacini
da ne bude eban.To je isto sto prthodnik kaze moze i Tihi da ucestvuje u ebanju a da mu ne udje ako
treci entitet se bude pravio u RS-u..
Bez daljnjeg ne moze se izvuci ni jedan u novim podjelama entiteta...A ko zna kako bi se to dogovorilo mirom.
pokusano je 92 pa nije islo mirom..a sada takodje cisto sumnjam da moze mirom neka nova podjela ...
osa wrote:rs je završena priča, na to ne treba trošiti vrijeme i energiju.
Kad je to sta zavrseno u Bosni a da stima svima...Nista nije konacno zavrseno sve se moze napraviti da bude bolje :D

tko reče da štima svima, štima srbima, .ebi ga to je njima njihova borba dala.
Bosnolog

#44 Re: Treci entitet

Post by Bosnolog »

and wrote:pa ne znam što onda čović ide u banjaluku da traži entitet?
Dodik ga tjesio da prestane plakati dao mu cuclu i objasnio mu kako su Zlobo i Sranjo dogovorili treci blentitet oko Knina za oluju,95.......
_majevica_

#45 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

osa wrote:tko reče da štima svima, štima srbima, .ebi ga to je njima njihova borba dala.
Ta borba je zaustavljena :D
Nego mi uglavnom nasijedamo na osnovno ..a to je strategija velikosrba koja je bila u ratu i nastavljena je
da za cementira postojece stanje u BiH(koje je znamo nelogicno).
Strategija Hrvata i Bosnjaka se svodi da je nema nikako..neke ratne strategije tj.nacionalni interesi iz
rata i poslije rata su samo magla i nemaju danas tako jasan stav.Bosnjaci su pokusali i pokusavaju izgraditi
poslije ratnu strategiju povratka u RS.Da bi vremenom bili neki faktor u RS-u.Znaci bar su pokusali i pokusavaju
u miru na nacin povratkom u RS da ucestvuju u vlasti i da sacuvaju teritoriju i da budu ravnopravni u RS-u.
Moguce da su Hrvati imali neku drugu strategiju u pogledu na povratak u RS.Medjutim to je samo plus Srbima...
Medjutim mozda Hrvati imaju neki drugi strateski plan u BiH ali sve to ide na ruku trenutnoj vlasti u RS-u...
Hocu da kazem Srbi imaju strateski nacionalni plan koji su samo nastavili zavrsetkom rata 95..
Bosnjaci i Hrvati lutaju i nemaju jasan stav i plan u BiH u zastiti svog nacionalnog interesa.
jutarnji

#46 Re: Treci entitet

Post by jutarnji »

Ja ne znam sto raja pjeni na taj treci entitet. Dati ljudima njihovo, Grude, dva sela oko Livna i pola Zadra :D
osa

#47 Re: Treci entitet

Post by osa »

_majevica_ wrote:
osa wrote:tko reče da štima svima, štima srbima, .ebi ga to je njima njihova borba dala.
Ta borba je zaustavljena :D
Nego mi uglavnom nasijedamo na osnovno ..a to je strategija velikosrba koja je bila u ratu i nastavljena je
da za cementira postojece stanje u BiH(koje je znamo nelogicno).
Strategija Hrvata i Bosnjaka se svodi da je nema nikako..neke ratne strategije tj.nacionalni interesi iz
rata i poslije rata su samo magla i nemaju danas tako jasan stav.Bosnjaci su pokusali i pokusavaju izgraditi
poslije ratnu strategiju povratka u RS.Da bi vremenom bili neki faktor u RS-u.Znaci bar su pokusali i pokusavaju
u miru na nacin povratkom u RS da ucestvuju u vlasti i da sacuvaju teritoriju i da budu ravnopravni u RS-u.
Moguce da su Hrvati imali neku drugu strategiju u pogledu na povratak u RS.Medjutim to je samo plus Srbima...
Medjutim mozda Hrvati imaju neki drugi strateski plan u BiH ali sve to ide na ruku trenutnoj vlasti u RS-u...
Hocu da kazem Srbi imaju strateski nacionalni plan koji su samo nastavili zavrsetkom rata 95..
Bosnjaci i Hrvati lutaju i nemaju jasan stav i plan u BiH u zastiti svog nacionalnog interesa.

čini ti se , svi imaju neke planove, samo oni se malo sudaraju pa nisu tako lako ostvarivi, srbi u najgorem slučaju žele cementiranje ovakvog stanja i u najboljoj su poziciji, bošnjaci žele unitarnu bih u najboljoj opciji ili u nešto lošijoj faktičku prevlast u federaciji, hrvati žele entitet kao garant ravnopravnosti.
e sada, zavisno od prilika mijenja se taktika, saveznici i sl., ništa što već nije viđeno gotovo svugdje u svijetu.
_majevica_

#48 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

osa wrote:čini ti se , svi imaju neke planove, samo oni se malo sudaraju pa nisu tako lako ostvarivi, srbi u najgorem slučaju žele cementiranje ovakvog stanja i u najboljoj su poziciji, bošnjaci žele unitarnu bih u najboljoj opciji ili u nešto lošijoj faktičku prevlast u federaciji, hrvati žele entitet kao garant ravnopravnosti.
e sada, zavisno od prilika mijenja se taktika, saveznici i sl., ništa što već nije viđeno gotovo svugdje u svijetu.
E ovo podebljano treba malo objasniti..jer se neki plase ovo"UNITARNA BiH"...Ta prevlast nemora i nemoze biti kao sto
je recimo danas u RS-u.To je pravi unitarni entitet.Zato sto neda ni po starom popisu niti po poslije ratnom neku vlast
drugim narodima u svim nivoima vlasti.Tu je apsolutna vladavina jednog naroda nad drugima...
Medjutim BiH moze biti u najvisim vlastima da podjednako podijeli vlast.Tako u drzavnim institucijama da bude
podjednako podijeljena izmedju naroda.U opcinama neka se dijeli po procentu stanovnika prije rata ili sadasnjem.Samo da se u skupstinama podijeli vlast da nema apsolutne vecine a to je jedino moguce nametanjem zakona takvog sastava tih skupstina.Nego unitarna se svata nesto kao bauk,centralizovana ili nesto negativno...sve samo zakonski ograditi i nema straha od tog unitarnog...

http://sh.wikipedia.org/wiki/Unitarna_dr%C5%BEava
osa

#49 Re: Treci entitet

Post by osa »

_majevica_ wrote:
osa wrote:čini ti se , svi imaju neke planove, samo oni se malo sudaraju pa nisu tako lako ostvarivi, srbi u najgorem slučaju žele cementiranje ovakvog stanja i u najboljoj su poziciji, bošnjaci žele unitarnu bih u najboljoj opciji ili u nešto lošijoj faktičku prevlast u federaciji, hrvati žele entitet kao garant ravnopravnosti.
E ovo podebljano treba malo objasniti..jer se neki plase ovo"UNITARNA BiH"...Ta prevlast nemora i nemoze biti kao sto
je recimo danas u RS-u.To je pravi unitarni entitet.Zato sto neda ni po starom popisu niti po poslije ratnom neku vlast
drugim narodima u svim nivoima vlasti.Tu je apsolutna vladavina jednog naroda nad drugima...
Medjutim BiH moze biti u najvisim vlastima da podjednako podijeli vlast.Tako u drzavnim institucijama da bude
podjednako podijeljena izmedju naroda.U opcinama neka se dijeli po procentu stanovnika prije rata ili sadasnjem.Samo da se u skupstinama podijeli vlast da nema apsolutne vecine a to je jedino moguce nametanjem zakona takvog sastava tih skupstina.Nego unitarna se svata nesto kao bauk,centralizovana ili nesto negativno...sve samo zakonski ograditi i nema straha od tog unitarnog...

http://sh.wikipedia.org/wiki/Unitarna_dr%C5%BEava
za koji bi ti to narod u bih stavio ruku u vatru da će ako bude većina poštivati prava onih koji su manjina, koji to narod ima toliki demokratski kapacitet.
isto tako možeš urediti i federalne jedinice i nema straha od njih.
_majevica_

#50 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

osa wrote:za koji bi ti to narod u bih stavio ruku u vatru da će ako bude većina poštivati prava onih koji su manjina, koji to narod ima toliki demokratski kapacitet.
isto tako možeš urediti i federalne jedinice i nema straha od njih.
Nema toga na postenje i prepustanje "dobroj volji"i tog stupnja svijesti demokratije...
Samo zakonom podebljati...Zato je SFRJ Zakon bio cvrst i drzao cvrsto sve pod kontrolom.
Kada se poceo zakon izvrgavati ruglu i trazenje rupa u zakonu onda je sve prslo.
Znaci samo jakim Zakonom i sprovodjenjem istog...naravno prvo omesti sve zatvore a ako
treba malo i prosiriti kapacitete :D
Kod nas u BiH sada vladaju kriminalci a ne nacionalisti...al ima i toga nacionalizma...
Al nas ubi za sada kriminal i to je problem danasnjice u BiH a ne podjele na entitete..
Zato kazem samo zakonom sve se moze postici ako se i sprovodi taj zakon...
Locked