osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
naravno da jeste, ukoliko nije pokusana biti istrijebljena genocidom i najcrnjim oblicima fasizma i zlocina
Mislis da u Tuzli nije prednost?
osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
svugdje na svijetu je to prednost samo "voj" nijeosa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
mostarac wrote:osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
naravno da jeste, ukoliko nije pokusana biti istrijebljena genocidom i najcrnjim oblicima fasizma i zlocina
Kopenhagen wrote:svugdje na svijetu je to prednost samo "voj" nijeosa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
Ovdje je to najbolje "rodilo".Porediš Baskiju,Kataloniju,Belgiju sa BiH ? Putuj malo,kreći seosa wrote:Kopenhagen wrote:svugdje na svijetu je to prednost samo "voj" nijeosa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
kao u sjevernoj irskoj, baskiji, vidimo pomalo u kataloniji, belgiji, o zemljama bivšeg sssr-a i africi da ne govorimo, slabi argumenti danče.
osa wrote:mostarac wrote:osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.
mostarac wrote:osa wrote:mostarac wrote:
sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.
Ako su imali stavove ko ti ne cudi me da su se iseliliNjima bi samo Zagreb 1942. bio multietnican po njihovom ukusu
mostarac wrote:nije do tuzle nego do daidza ili ujaka
takvima nista osim posusja i gruda nije dovoljno multietnicno po njihovom ukusu
samo nam je falio tudjmanov etnicki cistac da nam naprdjuje o multietnicnosti.osa wrote:mostarac wrote:osa wrote:[sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.
Ako su imali stavove ko ti ne cudi me da su se iseliliNjima bi samo Zagreb 1942. bio multietnican po njihovom ukusu
čudilo te ili ne, ljudi otišli, mislim njihov izbor, punoljetni su, samo nemoj o multietničnosti tuzle.
osa wrote:mostarac wrote:nije do tuzle nego do daidza ili ujaka
takvima nista osim posusja i gruda nije dovoljno multietnicno po njihovom ukusu
ja mislim ipak da je do tuzle.
Sjeća li se ko Općine Mostar Jug, Mostar Istok...?travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes
2004 je gradonacelnik izabran nakon 8 mjeseci i tada su jedni druge jebavali.Haris.ba wrote:Sjeća li se ko Općine Mostar Jug, Mostar Istok...?travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes
Ovaj statut je ujedinio grad Mostar (bez njega bi danas imali nekoliko općina na tom području). Niko nije rekao da ce biti lahko. I ko hoće da vidi - uvidjeće da je problem u raspodjeli političke moći (u strankama), a ne u statutu. Jer kada je postojala politička volja ( 2004. -2008.) statut nije bio problem da se izabere gradonačelnik i buđet.
Pričao sam "dole" sa mostarcima. I sami su sebi krivi. Prvo jer neće da se bune(grad je u totalnom rasulu), a drugo jer bi sutra jopet glasali za iste (nadam se da griješim). Jer ono što su vatrogasci pokušavali je meni sitno. Vjerujem da bi u Sarajevu, da je slična situacija, ako ništa bila konstantno blokirana cesta kroz grad.
Znaci ovo je najbolje rijesenje.Geronimo81 wrote:ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
A svi lete u Europsku Uniji i Africku Uniju zavsi na kojeme su kontinentu. Slaba tebi konstatacija.osa wrote:Kopenhagen wrote:svugdje na svijetu je to prednost samo "voj" nijeosa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
kao u sjevernoj irskoj, baskiji, vidimo pomalo u kataloniji, belgiji, o zemljama bivšeg sssr-a i africi da ne govorimo, slabi argumenti danče.
pa i nije recimo da gradonacelnik nemoze biti neki nezavisni kandidat a sto se tice raspodjela novca i gradskog vijeca ok je ali ga treba u svakom gradu primjeniti a ne samo u Mo.BHCluster wrote:Znaci ovo je najbolje rijesenje.Geronimo81 wrote:ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
upravo tako zato sam ja za to da građani biraju gradonacelnika.BHCluster wrote:Srz ovoga pitanja jeste FOTELJA svko je hooce hebe se njima za narod a bio on Hrvatski/Srpski ili Bosnjacki da nepricam o Drugima...
I prosta vecina i dvotrecinska vecina su legitimni alati demokratskih sistema. Ne postoji mehanizam da prosta manjina diktira prostakluk najprostijoj vecini. Oni koji misle da ce iz mostarskog prostakluka proste vecine jamit neki sicar za Herceg Bosnu grdno se varaju. Ne postoji prosta vecina za Herceg Bosnu. Herceg-Bosna je imala sanse samo u paritetnom modelu. U modelu proste vecine HB je prosta manjina. Princip proste vecine ce se za HB pretvoriti u princip proste sirine pa ce se HB, u svojo zelji za siremenjem, prosiriti samo na Siroki Brijeg. Herceg-Bosna bi se odmah sad mogla preimenovati u Sirokobrijezija, ne samo zato sto naziv Herceg-Bosna podsjeca na nesto sto je brze nestalo nego postalo, nego i zato: sto je to relan domet koju prosta manjina moze dobaciti.kv99 wrote:Nije problem sto se nacelnik bira prostom vecinom vec je problem sto se do promjene doslo poslije blokade gardskih institucija a razlog je ...zato sto neki tvrde da u Mostaru MORA da bude gradonacelnik Hrvat. Znaci nije im zelja da grad funkcionise vec da imaju vlast u gradu za kojeg smatraju da treba da bude glavni grad novostvorene HB a svi vec znamo u sta to vodi. Poslije Mostara ce se isto tako krenuti u trazenje da se MORA stvoriti treci entitet, da se MORA treci entiti stvoriti i u vecem dijelu Srednje Bosne i da ce MZ sa OHR na celu popustati onom koje je najbezobrazniji ili ko najvise opstruise.Socijalista wrote:Ja ne znam sto se ovdje neko buni, meni je ovo najnormalnija stvar da se nacelnik bira prosto vecinom.
mostarac wrote:osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
To sto se desava u Mostaru je zivi primitivizam, i jednih i drugih i nista vise. Kao ako bude Bosnjak nacelnik onda je to Bosnjacki grad ili obrnuto Hrvatskipure_love wrote:mostarac wrote:osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
kako je Tuzla multi kada bosnjaci cine preo 80%
Mostar je jedini pravi multi grad u BIH
o cemu ti pricas ??? Pa majka mu stara sto ja trazim da gradonacelnika biraju građani mostara a ne stranke (HDZ i SDA) odamh pises gluposti a i veze nemas o Mostaru.Nemora znaciti kad bi građani birali gradonacelnika da bi bio hrvat bas u ovim izborima kad gledas gradsko vijece ocigledno bi bio bosnjak jer SDA je pobrala sve bosnjacke glasove i ima najvise svoji prestavnika u gradskom vijecu.Zelim samo da ga biraju Mostarci pa mozda nekad i bude neko ko nije iz HDZ ili SDA ili netko ko ne zavisi od politicki stranaka.BaileyS wrote:Statut grada Mostara je rezultat rata, kao sto je sve u BiH rezultat rata...
Eh sad, rezultat rata je i to da su Hrvati u Mostaru od relativne manjine postali nadpolovicna vecina. Taj rezultat rata se dopada dijelu bh Hrvata (pitajte Osu, geronima, travnika) ali im nikako ne odgovara rezultat rata zbog kojeg jedino Mostar ima specijalni status s obzirom da se radi o gradu gdje su se teritorije pod kontrolom dvije vojske ujedinile. Jasno je ovo i njima ali se prave ludi.
ps. Kad se i ako se ujedine Sarajevo, Lukavica, Kiseljak i glavni grad ce dobiti specijalni status.
Medjuetnicki odnosi su bili problem prije koju godinicu. Sad se upetljala demokratija i imamo ovo sto sto se jasno vidi u Mostaru. Po onome sta se desava u Gradskom vijecu Mostara tamo je problem demokratija a ne medjuetnika.cyprus wrote:Ovo je dokaz da kod nas nije problem državno i administrativno uređenje, nego međuetnički odnosi. Kakav god sistem bio, dok je ovako shvatanje među političarima i narodima uvijek će bit sranja, navlačenja, preglašavanja, nepravdi, minoriziranja, majoriziranja, ugroženosti, aparthejda, diskriminacije...
pure_love wrote:mostarac wrote:osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
kako je Tuzla multi kada bosnjaci cine preo 80%
Mostar je jedini pravi multi grad u BIH