Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SenSen

#26 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by SenSen »

sistem wrote:
suspect_zero wrote:Žena prije svega treba da bude ŽENA........treba da nauči da uživa u svojoj ljepoti, ženstvenosti, koketnosti, zavodljivosti.......i ostalim blagodatima kojima je Bogom obdarena.
a sta sa ruznim zenama, grubih crta, koje bog nije obdario nicim sto ti gledas kao 'zenstvenost' :?
kakva koketnost, kakva zavodljivost?

zene nek rade ono sto one hoce, a ne ono sto drustvo od njih ocekuje - to je sustina ravnopravnosti. a ne slanje u rudnike i u rat.
Imam osjecaj da on opisuje ne zenu, nego Perzijsku macku :D One su ti poznate po svojoj ljepoti i zavodljivosti :lol:
suspect_zero

#28 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by suspect_zero »

sistem wrote:
suspect_zero wrote:Žena prije svega treba da bude ŽENA........treba da nauči da uživa u svojoj ljepoti, ženstvenosti, koketnosti, zavodljivosti.......i ostalim blagodatima kojima je Bogom obdarena. Ako spominjemo ravnopravnost u zakonskom smislu, onda ni BiH nije mimo ostalih zemalja (Zakon o ravnopravnosti spolova, donesen negdje 2004. god. :roll: ).......samo što je to više mrtvo slovo na papiru i u praksi se ne primjenjuje :evil: lično, ne volim termin ''feministkinja'' niti podržavam žene koje se tako izjašnjavaju.....previše radikalnosti :oops: ........u biti, žena i ne može biti ravnopravna 100% sa muškarcem......ona ima reproduktivnu ulogu u društvu - majčinstvo :) A ako govorimo o ravnopravnostu u kontekstu zaposlenja, uslova na radu (mobinga), tretiranja u društvu, poštovanja, obrazovanja......onda imamo pravo na jednak tretman kao i muškarci. Sa historijsko-sociološkog gledišta, žena u BiH ima posebno mjesto u porodici.......''porodica je osnovna ćelija društva...... a žena je njen nositelj'' :)
a sta sa ruznim zenama, grubih crta, koje bog nije obdario nicim sto ti gledas kao 'zenstvenost' :?

zene nek rade ono sto one hoce, a ne ono sto drustvo od njih ocekuje - to je sustina ravnopravnosti. a ne slanje u rudnike i u rat.

Po meni ne postoje ružne žene.........samo lijepe i one manje lijepe :) ......svaki insan ima nešto lijepo na sebi i u sebi........zavisi samo kako to reflektuje i kako se sam nosi sa tim :) .........i da, svaka žena ima koketnosti i zavodljivosti u sebi i to po meni nije loša osobina......naročito ako to upućujem voljenoj osobi.

Za ovo boldirano se slažem, ženi nije mjesto u rudniku, kamenolomu, bušotini........
chuchumbamayumbe

#29 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by chuchumbamayumbe »

U kojem su to segmentu atletike, ili u bilo kojem drugom sportu, zene ravnopravne muskarcima (osim mozda u ritmickoj gimnastici, koja je ionako za pedere)?! 8-)
Pa ko su najbolji kuhari?! Muskarci, naravno! Zene ni u kuhinji ne mogu biti ravnopravne muskarcima, a kamoli u drugim stvarima.
Problem muskaraca je sto su preumorni od svoje superiornosti i zele da podjele makar dio te svoje sposobnosti, pameti i jacine sa zenama, spustajuci se na njihov nivo. 8-)
BTW, muskarac moze i mora raditi na busotini, a zena je tu da mu pripomogne! :D :D :D 8-)
jedna tamo

#31 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by jedna tamo »

chuchumbamayumbe wrote:U kojem su to segmentu atletike, ili u bilo kojem drugom sportu, zene ravnopravne muskarcima (osim mozda u ritmickoj gimnastici, koja je ionako za pedere)?! 8-)
Pa ko su najbolji kuhari?! Muskarci, naravno! Zene ni u kuhinji ne mogu biti ravnopravne muskarcima, a kamoli u drugim stvarima.
Problem muskaraca je sto su preumorni od svoje superiornosti i zele da podjele makar dio te svoje sposobnosti, pameti i jacine sa zenama, spustajuci se na njihov nivo. 8-)
BTW, muskarac moze i mora raditi na busotini, a zena je tu da mu pripomogne! :D :D :D 8-)

Šta bi na ovo rekla Pčelica Maja :mrgreen:
suspect_zero

#32 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by suspect_zero »

SenSen wrote:
sistem wrote:
suspect_zero wrote:Žena prije svega treba da bude ŽENA........treba da nauči da uživa u svojoj ljepoti, ženstvenosti, koketnosti, zavodljivosti.......i ostalim blagodatima kojima je Bogom obdarena.

Imam osjecaj da on opisuje ne zenu, nego Perzijsku macku :D One su ti poznate po svojoj ljepoti i zavodljivosti :lol:

Pa nisam baš Perzijska :mrgreen: ..........ali umijem da predem :P :mrgreen:
debela

#33 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by debela »

joj teme :D vecina jos uvijek nije savladala pojam ravnopravnost, a mozda im se i gace tresu jer puno zena vise ne dozvoljava da im muskarci upravljaju zivotima. zato smo ruzne, feministkinje, nismo zene, sta god to bilo. joj :razz:
pjegica

#34 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by pjegica »

EnglishmanInBosnia wrote:To je rlo tesk opisati, al' prvenstveno je bitna kultura, elokventnost, gracioznost, treba voditi
racuna o sebi, ne treba biti nametljiva i niz drugih stvari koje cine zenu privlacnom.

Nemoj me pogresno razumjeti, ne osudujem ja nicije ponasanje, ponasaj se kako hoces, nije me briga, samo
me nemoj dirati i ometati.

Al' evo sta ti mislis o zeni koja dimi ko Turcin, loce, vice kad prica, nema osnovnih manira?
Da li bi tebi ista bila privlacna?
I ovo ja gledam ravnopravno. Nikad ne bih mogla biti sa muškarcem koji dimi ko Turčin, loče, viče kad priča i nema osnovnih manira. Nisu takvi privlačni ni jedan ni drugi (s)pol.

I molim te, šta fali ženi pilotu, a posebno šta fali ako je direktor neke velike firme? Bar u ovoj zemlji su pokazale da mogu biti mnogo uspješnije nego mnogi muškarci.

Sreća moja pa odrastoh u nekoj normalnoj, ravnopravnoj, sredini.
EnglishmanInBosnia

#35 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by EnglishmanInBosnia »

chuchumbamayumbe wrote:U kojem su to segmentu atletike, ili u bilo kojem drugom sportu, zene ravnopravne muskarcima (osim mozda u ritmickoj gimnastici, koja je ionako za pedere)?! 8-)
U svemu se slazem, samo sto zena moze zatvoriti busotinu i na taj nacin nas kontrolisu kao
marionete.
mostarac

#36 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by mostarac »

SenSen wrote:
mostarac wrote:
SenSen wrote:
...........

...........
nisi shvatila smisao sta je covjek htio reci :)
Nije problem u tome sto zena pije i to nije nista lose samo po sebi.
Meni iskreno to ne smeta, ali kad vidim zenu kako zagrli pivsku flashu meni je to totalno out. Nema to veze sa pogledom na svijet, ali mi nije zenstveno. Nek pije pivo i meni je to skroz normala, ali kad zagrli flashu meni je to totalno nezenstveno ali to ima veze sa ukusima, a ne sa onim sto ja mislim o zenama. Meni se to ne svidja :)
Upravo sam na to htjela da obratim paznju. Svi ti ukusi i koncepti "zenstvenosti" su subjektivni, i zavise od kulturoloskog konteksta, vremena i lokacije. Tako su i stvari koje mi danas smatramo sasvim normalnima prije bile nezamislive za zene. I protivnici prava glasa za zene su se koristili istom tom retorikom, "sufragete su ruzne, nezenstvene i neprirodne" ili ono uvijek popularno "zena vec ima prava u danasnjem drustvu, kao cijenjena majka i supruga, i treba da obavlja svoje zenske duznosti".. Dok mi danas naravno znamo da su sufragete bile u pravu dok su trazile osnovna prava za zene, i da je barabarizam ne dati zenama ta prava. Isto tako znamo da zivot kao "supruga i majka" nije bio lak, jer su zene ovisile o nekom drugom, koji je komotno mogao da potrosi citavu platu u birtiji pa onda dodje kuci i namlati zenu i djecu jer mu je tako prahnulo.. Ako ikome treba dokaza, neka pogleda zivot u onih par zemalja u kojima zene jos uvijek nemaju ni ova osnovna prava..
Sto je ruzno ruzno je bez obzira u kojem vremenu se odvijalo i zena treba da je dama, a ne da kopira muskarca :)
Shvatam ja sta ti pokusavas da kazes al piti iz flase nije po bontonu ni muskarcima i djeluje ruzno, al eto mozda to nekad bude sexy, sta ja znam.
Al tu se ne radi o osporavanju nekog prava zenama. U silnoj borbi za svoja prava zene su postale paranoicne zivota mi.
Al svakoj gorljivoj zagovornici tih prava tj. feministkinji bi ja to i omogucio al ono ravnopravnost 100%. Zbog loseg polozaja unutar porodice koji je kroz vijekove bio evidentan i koji je i danas cesto prisutan zene su pokrenule proces promjene prirode, a te dvije stvari ne mogu da idu jedna sa drugom. Osnovna stvar ravnopravnosti je da zena bude finansijski nezavisna, a ne da bude musko. To dvoje su zene zamjenile meni se cini. U zelji za ravnopravnoscu postaju muskarci, a u sustini u svijetu kapitalizma u kojem zivimo osnovni stub ravnopravnosti je finansijska nezavisnost. kad to postignes ostalo je lako. Al ravnopravnost se ne ogleda u tome da zene postanu muskarci, a danasnje zene teze tome ali do onog momenta dok im to odgovara.
A kad vide ovu sliku onda polude

Image

a ne znam sto. eto vam ravnopravnost :D
Last edited by mostarac on 12/12/2009 17:46, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#37 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by Ajatolah_ »

pjegica wrote:
EnglishmanInBosnia wrote:To je rlo tesk opisati, al' prvenstveno je bitna kultura, elokventnost, gracioznost, treba voditi
racuna o sebi, ne treba biti nametljiva i niz drugih stvari koje cine zenu privlacnom.

Nemoj me pogresno razumjeti, ne osudujem ja nicije ponasanje, ponasaj se kako hoces, nije me briga, samo
me nemoj dirati i ometati.

Al' evo sta ti mislis o zeni koja dimi ko Turcin, loce, vice kad prica, nema osnovnih manira?
Da li bi tebi ista bila privlacna?
I ovo ja gledam ravnopravno. Nikad ne bih mogla biti sa muškarcem koji dimi ko Turčin, loče, viče kad priča i nema osnovnih manira. Nisu takvi privlačni ni jedan ni drugi (s)pol.

I molim te, šta fali ženi pilotu, a posebno šta fali ako je direktor neke velike firme? Bar u ovoj zemlji su pokazale da mogu biti mnogo uspješnije nego mnogi muškarci.

Sreća moja pa odrastoh u nekoj normalnoj, ravnopravnoj, sredini.
Uzimaš Moćnastičnog previše za ozbiljno. ;-)
chuchumbamayumbe

#38 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

jedna tamo wrote:

Šta bi na ovo rekla Pčelica Maja :mrgreen:
Nista, divila bi se mojim rijecima i mudrostima, kao i uvijek.
Ona zna da sam ja dominantan, prejak i nepobjediv, tu sam da zastitim nju i djecu, ja sam ratnik, a ona je tu da se brine oko djece, ruchka, gacha, i naravno, da sluzi za odmor ratnika (sto bi rekao jedan moj poznanik koji ce vjerovatno ce ovo procitati, pa ga ovim putem i pozdravljam, kao i sve one koji me poznaju!). 8-)
McMoy

#39 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by McMoy »

Volio bih da mi neka od uvazenih dama objasni dvije stvari:
- dokle sežu granice te ravnopravnosti, treba li zaista da žena u svemu bude jednaka muškarcu da bi bila ravnopravna?
- šta je po vama uspješna žena?
Biću zahvalan na odgovorima... :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#40 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

EnglishmanInBosnia wrote:
U svemu se slazem, samo sto zena moze zatvoriti busotinu i na taj nacin nas kontrolisu kao
marionete.
Gdje postoji jedna busotina, tu mora da postoji i naftno polje, sha drugo da ti ka'em ja'ane...
8-)
bez_ideje

#41 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by bez_ideje »

Ja u potpunosti zagovaram vojnu obavezu za oba spola,ako vojna obaveza postoji u datoj zemlji,to je zakonski dio.......a sto se izbora zanimanja tice,ne bi mi bilo nista neobicno vidjeti zenu na gradilistu i u rudniku (ako se ne varam kod nas u nekom rudniku i ima zena)!.to je u domenu licnih izbora.
Ja stvarno nisam licemjer po tom pitanju,i zalazem se za ravnoravnost u svim smjerovima
Zlata M.

#42 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by Zlata M. »

dupli !
Last edited by Zlata M. on 12/12/2009 18:01, edited 1 time in total.
Zlata M.

#43 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by Zlata M. »

suspect_zero wrote:Žena prije svega treba da bude ŽENA........treba da nauči da uživa u svojoj ljepoti, ženstvenosti, koketnosti, zavodljivosti.......i ostalim blagodatima kojima je Bogom obdarena. Ako spominjemo ravnopravnost u zakonskom smislu, onda ni BiH nije mimo ostalih zemalja (Zakon o ravnopravnosti spolova, donesen negdje 2004. god. :roll: ).......samo što je to više mrtvo slovo na papiru i u praksi se ne primjenjuje :evil: lično, ne volim termin ''feministkinja'' niti podržavam žene koje se tako izjašnjavaju.....previše radikalnosti :oops: ........u biti, žena i ne može biti ravnopravna 100% sa muškarcem......ona ima reproduktivnu ulogu u društvu - majčinstvo :) A ako govorimo o ravnopravnostu u kontekstu zaposlenja, uslova na radu (mobinga), tretiranja u društvu, poštovanja, obrazovanja......onda imamo pravo na jednak tretman kao i muškarci. Sa historijsko-sociološkog gledišta, žena u BiH ima posebno mjesto u porodici.......''porodica je osnovna ćelija društva...... a žena je njen nositelj'' :)
:)
Meni malo cudno da je na Zapadu (naprednom :-) ) "Muskarci su sa Marsa,zene sa Venere"(John Gray) ,nezaobilazno stivo. :roll: ..mislim,izgleda da je doslo do nesporazuuumaaa... :roll: ....mislim,knjiga je puna savjeta tipa "kako ces zenskim oruzjem pridobiti njegovu paznju i ljubav".Razlika izmedju savjeta moje rahmetli nane (kojoj je ravnopravnost bila nesto nevazna...) i njegovih savjeta je samo - u stilu jezickome! :shock:
Cudno skroz. :roll:
SenSen

#44 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by SenSen »

bez_ideje wrote:Ja u potpunosti zagovaram vojnu obavezu za oba spola,ako vojna obaveza postoji u datoj zemlji,to je zakonski dio.......a sto se izbora zanimanja tice,ne bi mi bilo nista neobicno vidjeti zenu na gradilistu i u rudniku (ako se ne varam kod nas u nekom rudniku i ima zena)!.to je u domenu licnih izbora.
Ja stvarno nisam licemjer po tom pitanju,i zalazem se za ravnoravnost u svim smjerovima
Ditto! Samo bih htjela da dodam da cu ja ici u rat kada doticni rat budu zapocinjale zene u svrhu zapisavanja teritorije itd. I kada svako vece na vijestima budem gledala bar polovinu starijih zena u kostimima koje odlucuju sudbinu svijeta.. Cekam...
mostarac

#45 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by mostarac »

bez_ideje wrote:Ja u potpunosti zagovaram vojnu obavezu za oba spola,ako vojna obaveza postoji u datoj zemlji,to je zakonski dio.......a sto se izbora zanimanja tice,ne bi mi bilo nista neobicno vidjeti zenu na gradilistu i u rudniku (ako se ne varam kod nas u nekom rudniku i ima zena)!.to je u domenu licnih izbora.

a sta cemo ako zena dobije rod vojske brdska pjesadija :D pa 50-60 kila opreme na ramena, a oni dani u mjesecu i goni. :D
Da ne govorim o strazi na -10 i onim danima u mjesecu :D
I uz to sve na kraju dobijes zenu sa muskulaturom ko silvestera stalone-a, a onda se ona jadna zapita sto je niko nece :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#46 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by Truba »

jedva čekam da najbolji šahista pobijedi... ne pobijedi podere najbolju šahistkinju :mrgreen:
isto tako i u formuli :mrgreen:

živim za taj dan :mrgreen: dok se koka cifra start davno završio :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
burek_in_space

#47 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by burek_in_space »

SenSen wrote:
Ditto! Samo bih htjela da dodam da cu ja ici u rat kada doticni rat budu zapocinjale zene u svrhu zapisavanja teritorije itd. I kada svako vece na vijestima budem gledala bar polovinu starijih zena u kostimima koje odlucuju sudbinu svijeta.. Cekam...
Nije problem u mushkarcima.
Nachelno, u svakoj drzhavi vecinu stanovnishtva chine zhene, a nije "mushki" problem shto dosta zhena svoje glasove na izborima daje na osnovu ljepote nekog mushkog kandidata. :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by Truba »

mostarac wrote:

a sta cemo ako zena dobije rod vojske brdska pjesadija :D pa 50-60 kila opreme na ramena, a oni dani u mjesecu i goni. :D
Da ne govorim o strazi na -10 i onim danima u mjesecu :D
I uz to sve na kraju dobijes zenu sa muskulaturom ko silvestera stalone-a, a onda se ona jadna zapita sto je niko nece :D
ma jebo vojsku rudnik mesaru bauštel nisam ni ja za to :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a službeno sam muškarac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: oćemo deračinu u svim sportovima i većini natjecanja koje je ljudski rod izmislio :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

dosta je više podčinjenosti i neravnopravnosti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mostarac

#49 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by mostarac »

SenSen wrote:
eh jbg sad to se zove zenski sovinizam. Hoces da budes ravnopravna, ok? Idi u rat i cuci u nekom vlaznom rovu 15-30 dana i nemoj da se bunis u smislu ti si zena. Neces jer zene ne pocinju ratove? Ok nije frka, al isto tako onda imaj u vidu cinjenicu da svijet jos uvijek ceka na genija zenu. Imali smo newtona, teslu, einsteina, plancka al zene jos nismo imali.
Ti izmedju redova guras sovinizam i ravnopravnost al kad tebi odgovara i onda tjeras ljude da ti odgovaraju na taj nacin, a iako im to nije u skladu sa zivotnim stavovima.
Eto zene ce imati udio u donosenju odluka proporcionalan njihovom udjelu u razvoju ljudske civilizacije. To ti zahtjevas i ne bi da se pogresno shvati da su ovo moji pogledi na svijet, ali ti jednostavno zoves da ti se to kaze.

@komi: a sta cemo sa sahom :D
EnglishmanInBosnia

#50 Re: Ravnopravnost medju (s)polovima...prednosti i nedostaci

Post by EnglishmanInBosnia »

burek_in_space wrote:
SenSen wrote:
Nije problem u mushkarcima.
Nachelno, u svakoj drzhavi vecinu stanovnishtva chine zhene, a nije "mushki" problem shto dosta zhena svoje glasove na izborima daje na osnovu ljepote nekog mushkog kandidata. :mrgreen:

Znaci, samo se moram uclaniti u SDA, a ostalo ce zene da odrade?
8-)
Post Reply