Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:...Sta se sa ovog popisa moze kupiti na BiH trzistu a domace je proizvodnje Diplomato?

Spisak ovih osnovnih potreba civilizirane osobe nastojao sam maksimalno minimizirati.
Uglavnom vecinu sto si nabrojo.I dodji ponekad u ove krajeve.Vidi se da nisi dugo bio.Nece ti niko nista.Zivi se bolje nego sto mislis(na tvoju zalost)
Nisam mislio da nema kupiti. Znam da ima na trzistu za kupiti, ali sta je od ovog domace proizvodnje da bi kupovali uz parolu "KUPUJMO DOMACE" ?

Trebaju li se ljudi odreci svih ovih potrepstina i tako ne dozvolili odlijev kapitala strancima ?

Jos da spomenem kuhinjsko posudje... auto gume...

A o tome kako se zivi jako dobro znam, jer nekoliko njih u BiH zivi od onoga sto im ja posaljem. Nedavno sam bio.
Tebi izgleda treba sve nacrtati.Vecina od ovog sto si nabrojo proizvodi se i u mojoj dragoj BiH.Doduse,ima i uvoznih stvari pa tako sad ne moramo putovati u Trst da bi kupili farmerke ili kafu, ili u Madjarsku da bi kupili puter ili sir trapist(kao onda).Sad imamo to i ovde uz vec pobrojano nase.Pa sad izaberi,uvozno ili domace.Do tebe je...
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:Tebi izgleda treba sve nacrtati.Vecina od ovog sto si nabrojo proizvodi se i u mojoj dragoj BiH.Doduse,ima i uvoznih stvari pa tako sad ne moramo putovati u Trst da bi kupili farmerke ili kafu, ili u Madjarsku da bi kupili puter ili sir trapist (kao onda).Sad imamo to i ovde uz vec pobrojano nase.Pa sad izaberi,uvozno ili domace.Do tebe je...
Nisam naveo ni traperice, ni kafu, ni puter, a ni sir trapist.

Uostalom "sir trapist" se proizvodio jedino u samostanu Trapisti kod Banja Luke, tako da se nije moralo ici u Madjarsku da bi ga se kupilo.

Lupas !

Ja sam precizno naveo na primjer "odijelo", a ne traperice.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:Tebi izgleda treba sve nacrtati.Vecina od ovog sto si nabrojo proizvodi se i u mojoj dragoj BiH.Doduse,ima i uvoznih stvari pa tako sad ne moramo putovati u Trst da bi kupili farmerke ili kafu, ili u Madjarsku da bi kupili puter ili sir trapist (kao onda).Sad imamo to i ovde uz vec pobrojano nase.Pa sad izaberi,uvozno ili domace.Do tebe je...
Nisam naveo ni traperice, ni kafu, ni puter, a ni sir trapist.

Uostalom "sir trapist" se proizvodio jedino u samostanu Trapisti kod Banja Luke, tako da se nije moralo ici u Madjarsku da bi ga se kupilo.

Lupas !

Ja sam precizno naveo na primjer "odijelo", a ne traperice.
Dobro znas da smo isli u Madjarsku po sir i puter a u Trst po farmerke i kafu.Dobro to znas.Ponovio sam ovo opet zbog mladjih koji neznaju.I ne lupam ja nego ti.A za odijelo mozes trknut u Travnik i konfekciju Borac.Da ostalo ne pominjem.Nisu neka al nisu ni losa,vjeruj a da budem i ja precizan evo pa se sam uvjeri znam da mi ne vjerujes
http://www.kboract.com/page.htm
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Smijmo se domaćem,
a naročito konfekciji iz kombinata Borac N. Travnik.

1999. sam na političaru A. Terziću vidio odlično samtano odijelo smeđe boje i poželio sebi kupiti tako nešto. Džaba internet i pozivanje telefonom komericijale u N. Travniku. U sarajevskoj prodavnici su mi rekli da oni to nemaju, a da im Terzić dobavlja robu.(Ne radi se o Terziću - političaru.)
1999. sam imao novca jer sam radio za strance, a sada se mogu pušiti i oni i ja.
Zbog bolesti kupujem vodu, običnu vodu. Sarajevska voda iz zida jeste ukusna i kvalitetna, ali je pretvrda za moje bubrege. Firma Vlašička rosa prodaje 5l vode za 1,05KM, ali vam se može desiti da stjenka pvc. flaše bude obložena algama i zelenilom kao što se meni desilo.
Firma koja proizvodi vlašićki sir, Eko ili Eko - ing (nisam siguran za tačan naziv) je u stvari zadruga. U jednoj poljoprivrednoj emisiji je jedan njihov farmer objasnio kako se pravi potpuno prirodni vlašički ovčiji sir. Direktno sa muže mlijeko se filtrira (valjda kroz gazu) i još dok je toplo započinje sirenje. Dakle, nema pasteriziranja, nema sterilizacije, a nije ni sedam dana prošlo buknula epidemija bruceloze na Vlašiću. Kasnije sam u Zetri na sajmu KKD(vidi FL-ovu sliku) dao ovu primjedbu nekome od rukovodilaca ove firme koji se zatekao na štandu.
Vlašički sir volim jesti, ali od tada ne kupujem ništa što dolazi iz Travnika, N. Travnika i okoline.
Vidi samo šta su uradili sa vikendicama na Vlašiću, bio prilog u emisiji 60 minuta.
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/11/2004 10:46, edited 3 times in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Borac je u Travniku, a ne u N.Travniku... :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

isti bolac , N. ili bez N.
DiplomataSaSela

PipiDugaDevetka wrote:Smijmo se domaćem,
a naročito konfekciji iz kombinata Borac N. Travnik.

1999. sam na političaru A. Terziću vidio odlično samtano odijelo smeđe boje i poželio sebi kupiti tako nešto. Đaba internet i pozivanje telefonom komericijale u N. Travniku. U sarajevskoj prodavnici su mi rekli da oni to nemaju, a da im Terzić dobavlja robu.(Ne radi se o Terziću - političaru.)
1999. sam imao novca jer sam radio za strance, a sada se mogu pušiti i oni i ja.
Zbog bolesti kupujem vodu, običnu vodu. Sarajevska voda iz zida jeste ukusna i kvalitetna, ali je pretvrda za moje bubrege. Firma Vlašička rosa prodaje 5l vode za 1,05KM, ali vam se može desiti da stjenka pvc. flaše bude obložena algama i zelenilom kao što se meni desilo.
Firma koja proizvodi vlašićki sir, Eko ili Eko - ing (nisam siguran za tačan naziv) je u stvari zadruga. U jednoj poljoprivrednoj emisiji je jedan njihov farmer objasnio kako se pravi potpuno prirodni vlašički ovčiji sir. Direktno sa muže mlijeko se filtrira (valjda kroz gazu) i još dok je toplo započinje sirenje. Dakle, nema pasteriziranja, nema sterilizacije, a nije ni sedam dana prošlo buknula epidemija bruceloze na Vlašiću. Kasnije sam u Zetri na sajmu KKD dao ovu primjedbu nekome od rukovodilaca ove firme koji se zatekao na štandu.
Vlašički sir volim jesti, ali od tada ne kupujem ništa što dolazi iz Travnika, N. Travnika i okoline.
Vidi samo šta su uradili sa vikendicama na Vlašiću, bio prilog u emisiji 60 minuta.
Ma dobro Borac Travnik mi je prvi pao na pamet.Mislio sam samo reci da postoji nesto da se proizvodi i u BiH.Pa kakvo takvo.Nisam mislio na kvalitet,cijene,nacin poslovanja, itd.Mnoge uvozne stvari su kvalitetnije i cak jeftinije to znamo svi.Al eto Fair Life opisa to jako ruzno ili mu njegovo hrvatstvo ne dozvoljava da prizna da se i u BiH nesto radi
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Probaj to reci nekome iz Travnika...uh... :D :D :D
PipiDugaDevetka

BigusDickus wrote:Probaj to reci nekome iz Travnika...uh... :D :D :D
Što ne bih rekao. Rekao sam im na KKD (Kupujmo koristimo domaće) u Zetri, a rukovodilac sliježe ramenima.

Kad je Z.Marić u emisiji 60 minuta intervjuisao doktora čiji je brat proširio brucelozu na Vlašiću i okolini kupujući humanitarne bolesne ovce, doktor umalo pred kamerama ne doživi kolaps. Doktor je pokušavao prikriti nalaze jednog oboljelog momka koji ostade sterilan. Sreća da već ima kćerku.
_________
Da ne bi bilo zabune, koliko god mogu, trudim se da kupujem domaće, ali kad je nešto kreka...
Država i same firme moraju posvetiti mnogo više pažnje zdravstvenoj i hemijskoj kontroli prehrambenih artikala. Međutim,...
Današnja vijest:Bosanska djeca imaju mnogo više uvećanu štitnu žlijezdu nego djeca iz drugih zemalja.
Ja mislim da je do hemijski neispravne hrane, uvozne i domaće.
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/11/2004 11:09, edited 4 times in total.
IRENA

Post by IRENA »

Pridruzujem se akciji,svaka cast!
reaktor

Post by reaktor »

borac? imam njihovo odijelo i zadovoljan sam skroz, ko hoce malo skuplje, bujrum u granoff

naravno da imamo kvalitetnih domacih proizvoda... na zalost repe sa korijenom faira, vecunu proizvoda sa njegovog spiska i proizvodimo
Potkosulja, kosulja, odijelo, cipele, sesir ... trenerka, automobil (moze i biciklo), TV... radio, telefonski aparat, cetkice za zube, kalodont, kompjuteri i kompjuterska oprema, frizideri, ves masine, usisivaci prasine, vina, ugostiteljska oprema... ,mali kucanski aparati...
eto, bilo je jos nekoliko stvari za koje nisam potpuno siguran, pa sam ih izostavio da ne bi repa od bijesa iz korijena iskocila
imigrant

Post by imigrant »

Nevjerovatno je da zrtve srpskih zlocina kupuju proizvode svojih dusmana a tako ih direktno ekonomski uzdize i omogucava im da se ponovo pripreme za pohod i osvajanje bosanskohercegovackih teritorija. To je nevjerovatna ludost ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Mene je skoro jedan jaran iz amerike nazvo da pita imamo li mi ovdje bankomat :roll: pa kad sam mu reko da imamo onda je komentar bio al garant ne prima vizu maestro itd itd...

Najgori su mi ovi iz dijaspore sa svojim pametovanjem za Bosnu....dodji ovdje pa se zajedno sa nama potrudi da bude bolje eto imas ideju da pravis usisivace :lol: , stvarno ti nije losa ideja mi cemo je podrzati :)

Sto se hrane tice skoro je bila afera za slovenacki parizer Poli....100x su bolji proizvodi OVAKO....meni su fenomenalni od pilecih prsa pa nadalje :).....tako da pored toga sto vlasicki sir neko rece moze biti neispravan tako isto moze i slovenacki proizvod kojeg glupe Bosnje kuju u nebesa....
Evo spisak domacih proizvoda ako se sjetite jos nekog dopisite:

1. BIO Tjestenine, ALADIN Tjestenine ADI-C Breza

2. Domaci kolaci, brasno, makaroni KLAS Sarajevo

3. Tvornica cipsa FERIMPEX Zavidovici

4. Pilece salame, pilece pastete, govedji naresci OVAKO Sarajevo

5. Eurokrem, kafa, secer, cajevi, supe, zacini VISPAK Visoko

6. Mesna industrija VALJEVAC Visoko

7. Mesna industrija BRAJLOVIC Visoko

8. Mineralna voda - Tesanjski dijamant, OAZA Tesanj

9. Sarajevska mineralna Sarajevo

10. Coca-Cola, Sprite, Fanta, mineralna voda Bonaqua COCA-COLA Hadzici

11. Sve vrste dzemova i sokova VEGAFRUT Gracanica

12. Travnicki sir, pakovanje SARKUS Sarajevo

13. Proivodnja cigareta TVORNICE Mostar i Sarajevo

14. Deterdzenti i sva higijenska sredstva DITA Tuzla

15. Frizideri, ves masine BIRA Bihac

16. Tvornice namjestaja
SABIX Hadzici
SIPADOVE tvornice namjestaja
KRIVAJA Zavidovici

17. Proizvodjaci cipela
FORTUNA Gracanica
KTK Visoko
AIDA Tuzla

18. Konfekcija BORAC Travnik

19. Mlijeko, pavlake, razni namazi
MEGLA Bihac
MLIJECNA INDUSTRIJA Gradacac
MLIJECNA INDUSTRIJA Zenica
MLIJECNA INDUSTRIJA Tuzla
MLIJECNA INDUSTRIJA Maglaj
MILK Vlasic

20. Sapuni i ostala higijenska sredstva ASTRO Sarajevo

21. Medikamenti i lijekovi BOSNALIJEK Sarajevo

22. Motorna ulja i maziva MAXIMA, OPTIMA, PREMANT Gradacac

23. Sipanje goriva, firma koja jedina uredno placa porez ENERGOPETROL Sarajevo

24. Gradjevinski materijal. Ima jako puno firmi u BiH koje proivode gradjevinski materijal. Opredjelite se za BH firme.

25. Cokolade, bombonjere, rahat lokumi, Tvornica kandita SARABON Sarajevo

26. Mineralna voda ILIDZANSKI DIJAMANT Sarajevo

27. Tuzlanska, Sarajevska,Bihacka pivara (ukljucuju proizvodnju piva, kiselih voda,sokova itd )

28. Vegafruit Gracanica (odlicni sokovi, dzemovi,salate itd itd)

eto pa ako se jos neko necega sjeti nek dopunjava sa brojevima....ima ba i nasih dobrih proizvoda samo mi malo seremo...
Mrmak

Post by Mrmak »

Ovo je totalno debilna diskusija.

Coca Colu niti bilo sta drugo iz Hadzica ne pijem zbog osiromasenog uranijuma. Ima ih koji kazu da je sve to suplja prica al' kako jos uvijek imam slobodu da potrosim moje pare kako ja hocu Hadzici su iskljuceni.

Proizvode maglajske mljekare (kad sam tamo) ne trosim iz prostog razloga sto ljudi koji su profesionalni laborantii i koje znam sumnjaju u kvalitet obavljenih analiza.

Manimo suplje o patriotizmu tako sto cemo kupovati domace. To prolazi samo kod polupismenih.
Prica je totalno drugacija a to je da drzava MORA stvoriti takve trzisne uvjete na kojima ce domaci proizvodjac biti u prednosti u odnosu na uvoznu robu. Normalno, ne na ustrb kvaliteta i svih marifetluka kojima su samo nasi vicni.
Zato, ne tupite previse o fals-patriotizmu vec izlazite na izbore na kojima cete vlast dati ljudima koji se razumiju i u ekonomiju i u politiku a ne samo u ubiranje vlastite provizije prilikom pljackanja bosanskohercegovackih resursa.
Onako uzgred, kad vec tupite, znate li za koju sumu i kome je prodata treća licenca za mobilnog operatera u BiH??
Ili ko i za koje pare kontrolise avio-saobracaj preko BiH?
Samo vi kupujte domaca jaja, sir, pekmeze, pastete, konfekciju (pa ce svi izgledat' ko Kinezi) a kajmak ce pokupit bratija. Oni koji znaju kako se to radi.

Al' dok vi to prokontate jos ce vode ispod mostova proci.
Fair Life

Post by Fair Life »

Mrmak wrote: ...Samo vi kupujte domaca jaja, sir, pekmeze, pastete, konfekciju (pa ce svi izgledat' ko Kinezi) a kajmak ce pokupit bratija. Oni koji znaju kako se to radi.

Al' dok vi to prokontate jos ce vode ispod mostova proci.
Image
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Ljudi, kad god odete u kupovinu ima sanse da se kupi nesto bosansko! Pogotovo u prehrani. U gradjevini se i dalje kod nas prodaje Dalmacija cement kod kakanjskog i lukavackog...

A, sto je medju nama mnogo usranog naroda kao npr. ovi idioti koji kazu da nema sta da se kupuje bosansko nikad nece biti napredka!

Idiotizam je opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Trebate dokaze? Pogledaj vanjskotrgovinski deficit! http://www.fzs.ba
Mrmak

Post by Mrmak »

Cazinjanin wrote:Ljudi, kad god odete u kupovinu ima sanse da se kupi nesto bosansko! Pogotovo u prehrani. U gradjevini se i dalje kod nas prodaje Dalmacija cement kod kakanjskog i lukavackog...

A, sto je medju nama mnogo usranog naroda kao npr. ovi idioti koji kazu da nema sta da se kupuje bosansko nikad nece biti napredka!

Idiotizam je opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Trebate dokaze? Pogledaj vanjskotrgovinski deficit! http://www.fzs.ba
Ako cemo vec o idiotizmu onda tebi nema premca.
Nije pitanje "nesto" bosansko. Pitanje je ekonomske politike uopste.

Sad kako vidim ti si od Cazina a u vasem je kraju bio neki Agrokomerc koliko se sjecam.
Pa ono neke dionice bez pokrica koliko se sjecam.
Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Znamo da je idiotizam opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Ne trebamo dokaze. Ti si ocigledan primjer. Ko je kreirao taj vanjskotrgovinski deficit?? Ko je omoucio da nastane??
I tu se radi samo o podacima na nivou FEDERACIJE, a da ne govorimo na nivou fol drzave.
Zato olabavi malo sa tim falsnim "kupuj-domace" patriotizmom.
Il' kako bi rekli u mom kraju: ne jedi govana kraj bijela hljeba.
Mozes ga kupit' domaceg.
margareta

Post by margareta »

Mrmak dusho paaaaasimo d0mche (uranijume , pesticide, insekticide..)

paaaasimo jer smo ovce i koze..................stoka smo :oops:
radogost bosnjanin

Post by radogost bosnjanin »

Mrmak wrote:
Cazinjanin wrote:Ljudi, kad god odete u kupovinu ima sanse da se kupi nesto bosansko! Pogotovo u prehrani. U gradjevini se i dalje kod nas prodaje Dalmacija cement kod kakanjskog i lukavackog...

Sad kako vidim ti si od Cazina a u vasem je kraju bio neki Agrokomerc koliko se sjecam.
Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Znamo da je idiotizam opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Ne trebamo dokaze. Ti si ocigledan primjer. Ko je kreirao taj vanjskotrgovinski deficit?? Ko je omoucio da nastane??
I tu se radi samo o podacima na nivou FEDERACIJE, a da ne govorimo na nivou fol drzave.
Mozes ga kupit' domaceg.

Kakva je ovo diskusija?

Pa pobogu ljudi, odakle ste?

Mislim da CAZINJANIN misli sasvim OK,

Mrmak, sefe dragi, kakav je to rijecnik... mislim prvo opceniti:

krajisnici su najveci patrioti ove drzave! Imaju najtezi polozaj, a stoljecima stoje tu gdje su< u poredjenju sa Focom, Rogaticom i sl. Toliko apr pro patriotizma.

A sto se tice domaceg, pa Mrmak, hoces li ti sutra imati veci budzet ako ne kupis Borac Travnik, domace mlijeko, domaci prehrambeni proizvod. Lobiji znamo nasi da su prodane duse, ali mi na kraju krajnji kupci kazemo, pomazem slovenacke, hrvatske ili ine ucitelje, doktore, nova radna mjesta...

Izvoli za protuargument g. Mrmak,
radogost bosnjanin

Mrmak wrote:

Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Mozes ga kupit' domaceg.

Kakva je ovo diskusija?

krajisnici su najveci patrioti ove drzave! Imaju najtezi polozaj, a stoljecima stoje tu gdje su< u poredjenju sa Focom, Rogaticom i sl. Toliko apr pro patriotizma.

A sto se tice domaceg, pa Mrmak, hoces li ti sutra imati veci budzet ako ne kupis Borac Travnik, domace mlijeko, domaci prehrambeni proizvod. Lobiji znamo nasi da su prodane duse, ali mi na kraju krajnji kupci kazemo, pomazem slovenacke, hrvatske ili ine ucitelje, doktore, nova radna mjesta...

radogost bosnjanin

Mrmak wrote:

Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Mozes ga kupit' domaceg.

Kakva je ovo diskusija?

reaktor

Post by reaktor »

margareta wrote:Mrmak dusho paaaaasimo d0mche (uranijume , pesticide, insekticide..)

margi dusho, samo pasi, prijatno ti bilo, a ako kazes da si stoka i to imas pravo, pa demokracija je, zar ne, dakle i stoka ima pravo da se izjasni...
ali kada imamo diskusiju, za tebe bi mozda najbolje bilo da prezivas i citas, ako nemas sta pametno reci, barem pametno suti
reaktor

Post by reaktor »

a inace i susjedi su nam kvalitetni, ali eto, bosanci kao u onoj srpskoj prici o ruskim govnima i americkim tortama, da oprostite, samo nek je uvozno i haman lijepo upakovano, ma mora da je dobro, i zdravo, ko eto slovenci i hrvati se ubise proizvodeci zdravo, posebno za nas bosnje :-)
ma ljudi moji, recimo taj sir sa vlasica, ma ako je mlijeko netom pomuzeno i procijedjeno na gazu, ma to je super, ono jest puno bakterija, ali bezopasnih :D , zamisli kada ti ga industrija obradi svojim "galofazima", ma nema tu onih finih domacih bakterija, ali ima, da prostis, kojekakvih mutanata da ni laboratorije ne kontaju sta je to...

evo, ko nije cuo pricu o medu koji se kod nas naveliko prodaje, a zamislite zove se nekako kao hrvatski sampion kvalitete, bosanci moji, taj med "sampion2 nije vidio pcele ni kosnice :shock:
http://free-ck.htnet.hr/karlovic/024.htm
Mrmak

Post by Mrmak »

radogost bosnjanin wrote:
Mrmak wrote:

Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Mozes ga kupit' domaceg.

Kakva je ovo diskusija?

Moze bit' da rijecnik i nije bas pristojan no znas kako je: kako neko sije tako i zanje.
Pricu o najvecim patriotima cemo zanemariti posto je patriotizam poprilicno relativan pojam, jer samim tim ako je neko "najveci" neko drugi po logici bi trebao biti automatski "manje" patriota. A to bi vec moglo da ide i na "onu stvar".
Zato zaobidjimo suplju pricu.

Nije poenta u tome sta ce ko kupovati. Ja licno za moje pare kupujem ono sto je meni cejf i ne pada mi na pamet da osjecam krivnju zato sto nisam kupio neku nasu cokoladu umjesto "Milke".

Problem je u pljacakskoj privatizaciji, problem je u lopovskoj vlasti, problem je u katastrofalnim zakonima, problem je u poreskom sistemu, problem je u mentalitetu ljudi da vazda biraju istu stoku koja ce i narednih hiljadu godina odrzavati ovakvo stanje.

Prica o tome da kupujem bosansko jer cu tako pomoci domacu privredu ne funkcionise jer ovdje se ne radi o nekom normalnom, KONKURENTSKOM, uvozu vec o STIHIJI uvoza.
Gdje to ima da se firma proda za jednu marku i ocekuje se da novi vlasnik plati fol dugove i da nakon toga posluje u kriminalim uslovima.

Gdje je novac od dijaspore??
WESTERN UNION trlje zadovoljno ruke zahvaljujuci nama koji smo vani jer na svaku novcanu transakciju naplati i te kakvu proviziju. Nek me neko ispravi ako grijesim ali meni se cini da to nije BiH firma.

Banke??
U mom gradu posluje poslovnica UnionCredit banke iz Zagreba, koja nije cak ni hrvatska vec italijanska. Sad, kako italijanske banke bukvalno KONTROLISU novcane tokove u Hrvatskoj (koja uzgred receno kraj dugova nema cak ni vlastiti vazduh vise) primjenjuju recimo kamate na kredite za koje bi u samoj Italiji dobile po prstima (cisto zelenasenje) mislis li da je njeno poslovanje u Bosni drugacije?

Administracija?
Ko ce ba izdrzat' toliki parazitski organizam sa onim brojem nezaposlenih?

Finansiranja iz budzete?
Jeste li se ikada pitali koliko novca uzimaju recimo politicke partije, koje su sebe i te kako obezbjedile zahvatanjima iz drzavnih jaslica? Sta mislis ko je platio onolike izborne plakate i promociju za vrijeme zadnjih izbora??
Oni?? Politicke partije??
Jok, platila ih je moja mater kroz poreze i dazbine.
A platila ih je mojim novcem koji joj saljem jer drzava je penzionere toliko pokrala da im se maltene smije u lice.

Zato manimo pricu o kupovini domacih jaja jer dok se ti najedes te kajgane neko ce se Bogami dobro najest skupocjenog kavijara i narokat najskupljih sampanjaca.

Pa ti kupuj domace i nastavi da gledas odakle je vedro.
Al' sta da ti pricam.
Evo pogledaj danasnje Oslobodjenje pa sam izvlaci zakljucke:
Privatizacija nemoguca misija
”Aida” ide u stecaj
10.11.2004

TUZLA - Jos jedno tuzlansko preduzece uskoro ce u stecaj. To je jedini izlaz za Tvornicu obuce Aida Tuzla, koja uposljava 1.030 radnika i cija su dogovanja oko 20 miliona maraka. Zeljena privatizacija je nemoguca misija, iako se od aprila ove godine Aida nalazi na listi preduzeca za medjunarodni tender. “Niko ne zeli fabriku koja ima ogromna dugovanja. Za pola godine, koliko se nalazimo u nadleznosti federalne Agencije za privatizaciju, nismo dobili nijednu konkretnu ponudu”, kaze Enes Osmanovic, direktor Aide. Pokusat ce se jos sa rasparcavanjem preduzeca. U narednih nekoliko dana Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi razmotriti prijedlog menadzmenta, te Aidu podijeliti na tri samostalna pogona. Tuzli bi pripalo 690 radnika, dok bi pogonima u Dubokom Potoku i Lukavcu pripalo po oko 160 radnika. “Na taj nacin bismo mozda uspjeli privuci paznju nekih inostranih preduzeca koja bi ulozila kapital”, istice direktor Osmanovic. U Aidi, prema Osmanovicevim rijecima, trenutno je visak od 230 radnika, koji prave godisnji gubitak od oko 1,5 miliona KM. Izuzetno su velike obaveze prema PIO, ali i za zdravstveno osiguranje. Prilikom nedavne posjete nekadasnjem gigantu, Donald Hejs, prvi zamjenik visokog predstavnika, konstatovao je da se Aida nalazi u velikoj dubiozi, te da bi vec trebalo poceti razmisljati o programiranom stecaju u saradnji sa sindikatom i Vladom Tuzlanskog kantona.
Sto li su propali?
Zato sto nismo kupovali njihove cipele??
margareta

Post by margareta »

reaktor wrote:
margareta wrote:Mrmak dusho paaaaasimo d0mche (uranijume , pesticide, insekticide..)

margi dusho, samo pasi, prijatno ti bilo, a ako kazes da si stoka i to imas pravo, pa demokracija je, zar ne, dakle i stoka ima pravo da se izjasni...
ali kada imamo diskusiju, za tebe bi mozda najbolje bilo da prezivas i citas, ako nemas sta pametno reci, barem pametno suti
reaktoru dusho
obzirom da stoka brojno dominira kao i uvijek u odnosu na cobane, tj. pastire, mozemo i mi iz staaaada osim za izbore nesto da se pitamo.
Valjda imamo pravo da zableeeeejimo ne samo kad biramo cobane nego i za izbor trave. Ne mozemo ni mi bas pojesti sto nam se nudi, pa makar ti bio i za domaci korov ja sam za zdravu hranu a ne za pun cobanov bankovni racun preko doniranih krava itd....................
Post Reply