Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dinaraaa wrote:Joj što varamo druge, al što lažemo sebe..prema vašem pisanju ispada da 1,6 benzin troši 5-6l na otvorenom Onda auto punto koji je 1,1l i lakši dobro od nabrojanih treba da na otvorenom troši 2-3l benzina
A dizel npr 1,6 TDI bi trošio na otvorenom oko 1- 2 l
Niste malo subjektivni nego ono skroooz do daske
Pojma ti nemaš druže. Kako objašnjavaš da moj mali motocikl od 150 ccm snage 13 ks troši 3 litre na otvorenom. Znaći samo litru manje od nekog modernog dizela koji ima 10-12 puta veću zapreminu motora i 10 puta je teži.
Volvo sa motorom 2.0 i 140 ks na otvorenom vozim sa 7 litara ali pod uslovom da ne prelazim 90-100 km/h i da se ne glupiram nepotrebnim ubrzanjima i kočenjima. Dok po gradu srkne 11-12 litara kao od šale.
moja fiesta 1.25 75KS po gradu trosi tacno 9,3l/100km na 15'' felgama.. na otvorenom trosi 5,6l/100km. tacno. focus 1.6 100KS tacno po gradu trosi 8,6l/100km, na fabrickim 15'' alu felgama, na otvorenom ne znam tacno, pa necu da pisem.
znaci 1.25 75KS trosi vise od 1.6 100KS...
e hajde kako to objasnjavas?
nije sve u kubikazi i ks, ima tu dosta faktora koji uticu na potrosnju.
isti slucaj je i kod mene bio imao 1.4 75ks i sada 2.0 136ks i pogodi ko manje trosi?
razlog je u tome da bi ti dostigao 60km/h ovog slabijeg pritisnes do kraja i uvijek moras vise drzati gas da bi odrzao tu brzinu i po gradu i van grada dok ovaj jaci vise trosi samo u startu i onda laganim gasom odrzavas tih 60km/h
dodje recimo ovako u startu ovaj slabiji trosi 10l i odrzavanjem brzine koja traje duze od starta trosi 8l
dok kod jaceg ti na startu trosis 15l a odrzavanjem 5l i kad otprilike uzmes prosjek dodje ti da ovaj manji prosjecno trosi 9 recimo dok ovaj trosi 7
ovdje govorim o normalnoj voznji i jednog i drugog bez nekih gasanja i trkanja
u mene je Kia 1,4 i po gradu 10,5 ko s poslom troši , otvoreno je druga prića , prema mostaru sam ga dušio 60 petom i trošio je 4,2 l , a normala mu je npr za Tuzlu kad idem , silna brda i zajebancije 6,7 zimi odnosno 6,3 ljeti , pa ti vidi gdje taj tvoj ševrolet
Sa zakašnjenjem se javljam ali što se tiče potrošnje goriva bilo kojeg motora 1,6 benzinca ne može se niko pohvaliti da mu je potrošnja u gradskim uslovima vožne od 10l. Imam benzinca 1,4 i potrošnja mi je oko 9,3l/100KM. Jedino rješenje je ugradnja plina. Ako kupujete novo vozilo onda treba da razmislite da li se uopće isplati dati 5-6000KM za kupovinu automobila sa dizel motorom. Treba da vozite 3god preko 15000km/god da bi ste došli na neku pozitivnu nulu i tek onda da Vam se isplati disel motor. Puno bolja varijanta je ugradnja plina gdje se čak više isplati voziti na plin nego na disel gorivo.
Skoro dvije godine vozim lacettija 1,4l benzin.
Zasad nema nikakvih problema i sve funkcioniše kako treba.
Ovakva je situacija što se tiće potrošnje goriva.
Otvororena cesta - 5,9l/100KM sa klimom 7,2l/100km
Otvorena cesta izrazito brdoviti predjeli - 6,5l/100km sa klimom 7,8l/100km
Što se tiće gradske vožnje tu je malo komplikovano.
Da bi Vam potrošnja bila 8l/100km max broj obrtaja pri ubrzanju do 2000/min "sa 5 brzinom možete na 1800/min voziti 60km/h.
U svim drugim uslovima vožnje potrošnja goriva je od 9,5-12l/100km sa korištenjem klime ljeti.
Posto ne znam kakvi su modeli lacettija bili prije ne bi o njima pričao ali o modelu 2009 i dalje samo mogu reći da je izuzetno udobno i tiho auto. Posebno se istiće prostor za putnike pozadi koji je odličan i izuztno komforan.