Isplata sa blagajne
Moderator: anex
-
gaius
#26 Re: Isplata sa blagajne
pogledati malo http://www.pufbih.ba/faq/odgovor.php?id=106
-
Qu-sky
#27 Re: Isplata sa blagajne
uvazeni gaius,
Vi ste racunovodja ili?
Vi ste racunovodja ili?
-
gaius
#28 Re: Isplata sa blagajne
nisam računovođa..
porezna upućuje na zakon o finansijskom poslovanju i kažnjavanje..
porezna upućuje na zakon o finansijskom poslovanju i kažnjavanje..
-
Qu-sky
#29 Re: Isplata sa blagajne
uvazeni,
pitam iz razloga, jer imam jednu ideju da napravim virtualnu konferenciju (to je neka moja zamisao) ovde na netu gdje bi racunovodje i knjigovodje kaoi ostali poznavaoci ove struke mogli uzeti ucesca kako bi jedni drugim pomogli i dali savjet,
s toga,kolegijalni poziv ovim putem da nacinimo neku vrstu naseg bloga, gdjese mozemo okupljati i jedni drugim pomoci
pitam iz razloga, jer imam jednu ideju da napravim virtualnu konferenciju (to je neka moja zamisao) ovde na netu gdje bi racunovodje i knjigovodje kaoi ostali poznavaoci ove struke mogli uzeti ucesca kako bi jedni drugim pomogli i dali savjet,
s toga,kolegijalni poziv ovim putem da nacinimo neku vrstu naseg bloga, gdjese mozemo okupljati i jedni drugim pomoci
-
MNaida
#30 Re: Isplata sa blagajne
1. Najjednostavniji način za naplatu gotovinom bez limita je maloprodajni račun, nikakvih granica nema u vezi sa vrijednosti maloprodajnog računa.Qu-sky wrote:pitanje za računovođu:
1. da li je dopusteno plcanje izmedju pravnih lica gotovinom sa blagajne ili mora ići preko žiro računa, ako može pak, da li postoji neki limit??
2. pravno lice eli stupiti u poslovni odnos sa firmom iz KINE, šta je potrebno od tog pravnog lica iz KINE prikupiti od dokumentacije kako bi to bilo valjano tj. postojli li posebna neka procedura za poslovanjem sa Kinom, recimo poreski isnpektor šta može tražiti od dokumentacije u vezi te firme iz KIne??
hvala
2. zavisi šta je u pitanju, usluga ili roba. Ako je roba ne treba ništa osim uvoznih papira, a ako postoji i rabat potrebno je imati ugovor u kome se naglašava taj rabat. Ako je u pitanju usluga, svakako treba ugovor, faktura i obračunati ulazni i izlazni PDV (obratiti pažnju da li je odbitni ili neodbitni ulazni, zavisno koja je usluga u pitanju). Za Poreznu Upravu je potrebno zatim obračunati porez po odbitku, o ovome mogu detaljnije ako je usluga u pitanju da džaba ne pišem ako nije.
-
Qu-sky
#31 Re: Isplata sa blagajne
uvazeni,,,
???, neznam jeste li svatili konktekst pitanja, a pitanje je bilo naplata gotovinom IZMEDJU PRAVNIH LICA,nikakva maloprodaja nije spomenuta...
ovo o cemu vi ste pisali je drugi kontekst, kao npr porez po odbitku,no.ova i sve ostale teme nadam se da cemo raspraviti na blogu koji se kanim pokrenuti, stoga u tom smislu ako ima neko prijedlog kako to najbolje uraditi, dajte..
,
???, neznam jeste li svatili konktekst pitanja, a pitanje je bilo naplata gotovinom IZMEDJU PRAVNIH LICA,nikakva maloprodaja nije spomenuta...
ovo o cemu vi ste pisali je drugi kontekst, kao npr porez po odbitku,no.ova i sve ostale teme nadam se da cemo raspraviti na blogu koji se kanim pokrenuti, stoga u tom smislu ako ima neko prijedlog kako to najbolje uraditi, dajte..
,
-
Qu-sky
#32 Re: Isplata sa blagajne
uvaženi,
želim Vas obavijestiti da sam napravio Blog vezano za računovodstvo i poslovne finansije, gdje mozemo razmjenjivati naša pitanja i odgovore iz ove struke, pa toplo preporucujem da posjetite:
http://racunovodja.blogger.ba/
zahvaljujem na vaše komentare, pogotovo hvala Vama ganius za onaj fini tekst od porezne uprave, iako evo vidim po broju posjetilaca cca 800 a samo vas nekoliko se bilo ukljucilo na temu,
no, nije bitno,sada ima Blog pa jos jednom poziv kolegama i dobronamjernima da se oglase na gore navedenoj adresi
s poštovanjem
želim Vas obavijestiti da sam napravio Blog vezano za računovodstvo i poslovne finansije, gdje mozemo razmjenjivati naša pitanja i odgovore iz ove struke, pa toplo preporucujem da posjetite:
http://racunovodja.blogger.ba/
zahvaljujem na vaše komentare, pogotovo hvala Vama ganius za onaj fini tekst od porezne uprave, iako evo vidim po broju posjetilaca cca 800 a samo vas nekoliko se bilo ukljucilo na temu,
no, nije bitno,sada ima Blog pa jos jednom poziv kolegama i dobronamjernima da se oglase na gore navedenoj adresi
s poštovanjem
-
Eshek
#33 Re: Isplata sa blagajne
Živio i radio u EU, tamo su me i naučili da svjesno pravim prekršaje koji su rentabilni i minorni, te da ne dangubim na komplikacije koje su nastale kao posljedica nečije gluposti. Tamo su me naučili da na sve legitimne načine umanjim iznos poreza koji plaćam državi.Qu-sky wrote:poznato je da naš covjek kada predje granicu i udje u područje EU, pazi na to kako ce disati, a kamoli da smislja neke marifetluke,postuje zakone, na vrjeme placa poreze itd..
Ja apelujem na svjest svakog pojedinca da to isto pocne primjenjivati i ovde jer je ova drzava kakva god da je na pragu ulaska u EU i pravila ponasanja koja su tamo propisana.
Zar je tako tesko u svojoj zemlji i u svojoj avliji biti moralan i kako Bog zapovjeda'?
Da budem iskren, u zemlji u kojoj država ne uzima porez, nego harač od kojeg se veći dio proćerda, ja koristim i nelegitimne načine, jer mi nije milo plaćati Audiji i BMW-ove polupismenim seljačinama u vladi.
Ali isto tako u svojoj zemlji i u svojoj avliji moralno (a i kako Bog zapovijeda) nikada me niti jedan zaposleni nije napustio, i sigurno imaju dobre razloge za to. Meni je moralnije oteti 100 KM od Dodika i povećati svom zaposlenom platu za taj iznos, nego bacati u crnu rupu zvanu "administracija BiH".
Nejse, svako piči na svoj način, a vrijeme pokazuje koji je ISPRAVAN, a koji USPJEŠAN
-
sefa77
#34 Re: Isplata sa blagajne
Imam i ja jedno pitanje tek sam se registrovao videci da raspravljate o raznim temama koje su meni interesantne...
Upravo pocinjem privatni biznis, otvorio sam d.o.o. i bavit cu se uvozom raznih roba iz Njemacke.
U tome svemu imam jedan problem, jer kupujem robu iz maloprodaje i iskljucivo je moram placati kesom, a radi se o robama (tekstil-gardaroba i kucne potrebstine-peskiri,tave i tepsije, sitne stvari za kucu itd) u paletama ne sortirano, znaci kupujem macka u vreci, koliko komada i cega tacno ne znam, dok mi ne dodje u Sarajevo...
Htio bih da pitam je li neko od Vas imao slicnih poslovnih poduhvata i uvoza slicne robe u BiH???
Da pomognem sa pocetka teme... Koliko sam ja saznao moguce je placati robu do 10.000KM mjesecno, odnosno zakon toliko dozvoljava da se iznosi iz drzave kes novca mjesecno, te da se uzme akontacija za iznos racuna i pravda u mom slucaju kassa racunom iz Njemacke od firme od koje kupujem robu!
Interesuje me i kako se takve robe tretiraju kod nasih dragih zakonom zasticenih carinika i mogu li mi osporiti takav vid placanja i uvecati vrijednost robe kroz njihovu "trzisnu procjenu", jer cu imati racune na oko 4000 Eura??
Hvala svim dobrim ljudima koji su spremni da mi daju neki konkretan savjet ili neko svoje licno iskustvo, jer do sada imam nekih 6-7 razlicitih informacija i polako ludim od svega toga a tek sam otvorio firmu d.o.o., prosle sedmice...
Hvala jos jednom.
Upravo pocinjem privatni biznis, otvorio sam d.o.o. i bavit cu se uvozom raznih roba iz Njemacke.
U tome svemu imam jedan problem, jer kupujem robu iz maloprodaje i iskljucivo je moram placati kesom, a radi se o robama (tekstil-gardaroba i kucne potrebstine-peskiri,tave i tepsije, sitne stvari za kucu itd) u paletama ne sortirano, znaci kupujem macka u vreci, koliko komada i cega tacno ne znam, dok mi ne dodje u Sarajevo...
Htio bih da pitam je li neko od Vas imao slicnih poslovnih poduhvata i uvoza slicne robe u BiH???
Da pomognem sa pocetka teme... Koliko sam ja saznao moguce je placati robu do 10.000KM mjesecno, odnosno zakon toliko dozvoljava da se iznosi iz drzave kes novca mjesecno, te da se uzme akontacija za iznos racuna i pravda u mom slucaju kassa racunom iz Njemacke od firme od koje kupujem robu!
Interesuje me i kako se takve robe tretiraju kod nasih dragih zakonom zasticenih carinika i mogu li mi osporiti takav vid placanja i uvecati vrijednost robe kroz njihovu "trzisnu procjenu", jer cu imati racune na oko 4000 Eura??
Hvala svim dobrim ljudima koji su spremni da mi daju neki konkretan savjet ili neko svoje licno iskustvo, jer do sada imam nekih 6-7 razlicitih informacija i polako ludim od svega toga a tek sam otvorio firmu d.o.o., prosle sedmice...
Hvala jos jednom.
-
Qu-sky
#35 Re: Isplata sa blagajne
uvaženi,
na temelju ovoga sto ste naveli malo ste pobrkali stvari, (sto i nije neka greska ako niste racunovodja), dakle,
kazete da vam je receno da se moze vrsiti placanje do 10.000 KM mjesecno, to ko vam je rekao ondnosi se na Olduku iz 2000 godine, sl novine 2/2000 i odnosi se na ODLUKU O USLOVIMA POD KOJIMA SE DOMACOJ PRAVNOJ OSOBI MOZE DATI ODOBRENJE DA SE NAPLATA I PLACANJE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE IZVRSI U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU i tamo u članu II pise, citiram:
II
Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) moze dati odobrenje domacem pravnom licu na njegov zahtjev, da naplatu izvora robe i usluga, odnosno placanje usluga stranom licu izvrsi u efektivnom stranom novcu, pod uslovima utvrdjenim ovom odlukom.
Odobrenje se izdaje uz uslov da je nastupila nemogucnost ili znatno otezavanje naplate iz inostranstva ili da priroda posla zahtijeva da se naplata ostvari u efektivnom stranom novcu.
Potrazivanje iz inostranstva po osnovu izvoza robe i usluga do iznosa od 10.000 DEM mjesecno domace pravno lice moze naplatiti u efektivnom stranom novcu bez odobrenja Ministarstva.
dakle, toliko o tome,
bojim se da ćete imati problema ako tvoj poslovni planovi su zasnovani na gotovinskom plaćanju nabavke robe od dobavljača, u ovom slučaju nabavke robe iz maloprodajnih objekata u Njemackoj, pogotovo vrsta robe o kojoj govorite ce se cariniti po važećim carinskim propisima i utvrdjenim procentima.
na temelju ovoga sto ste naveli malo ste pobrkali stvari, (sto i nije neka greska ako niste racunovodja), dakle,
kazete da vam je receno da se moze vrsiti placanje do 10.000 KM mjesecno, to ko vam je rekao ondnosi se na Olduku iz 2000 godine, sl novine 2/2000 i odnosi se na ODLUKU O USLOVIMA POD KOJIMA SE DOMACOJ PRAVNOJ OSOBI MOZE DATI ODOBRENJE DA SE NAPLATA I PLACANJE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE IZVRSI U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU i tamo u članu II pise, citiram:
II
Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) moze dati odobrenje domacem pravnom licu na njegov zahtjev, da naplatu izvora robe i usluga, odnosno placanje usluga stranom licu izvrsi u efektivnom stranom novcu, pod uslovima utvrdjenim ovom odlukom.
Odobrenje se izdaje uz uslov da je nastupila nemogucnost ili znatno otezavanje naplate iz inostranstva ili da priroda posla zahtijeva da se naplata ostvari u efektivnom stranom novcu.
Potrazivanje iz inostranstva po osnovu izvoza robe i usluga do iznosa od 10.000 DEM mjesecno domace pravno lice moze naplatiti u efektivnom stranom novcu bez odobrenja Ministarstva.
dakle, toliko o tome,
bojim se da ćete imati problema ako tvoj poslovni planovi su zasnovani na gotovinskom plaćanju nabavke robe od dobavljača, u ovom slučaju nabavke robe iz maloprodajnih objekata u Njemackoj, pogotovo vrsta robe o kojoj govorite ce se cariniti po važećim carinskim propisima i utvrdjenim procentima.
- KadSeMrtviProbudimo
#36 Re: Isplata sa blagajne
sefa77 wrote:Imam i ja jedno pitanje tek sam se registrovao videci da raspravljate o raznim temama koje su meni interesantne...
Hvala jos jednom.
Da bi tvoja roba prošla kroz postupak carinjenja u BiH, uz transportne dokumente iz kojih se može utvrditi tačna adresa ukrcaja robe, neophodno je da imaš i uredan trgovački - izvozni račun iz Njemačke, iz kojeg će carinski organi utvrditi sve parametre za utvrđivanje carinske osnovice: Naziv i adresa pošiljaoca, tačan trgovački naziv robe sa potpunom specifikacijom po količini i vrijednosti (u zavisnosti od vrste robe), Paritet isporuke, Način plaćanja...i td.
Ukoliko svom dobavljaču robu plaćaš gotovinom, onda takva transakcija mora biti naznačena na trgovačkoj dokumentaciji, tj. mora pisati da je plaćanje izvršeno gotovinom i u kolikom iznosu, i gdje je vršeno plaćanje.
Takav račun se mora pokazati prilikom izvoznog carinjenja, i na njemu mora postojati carinski pečat države izvoznice, podudaran sa pečatom na transportnom dokumentu.
Takav račun, dalje, treba biti ovjeren i kod svih provoznih - graničnih carinarnica, ta na ulazu u BiH.
Samo na taj način je moguće dokazati stvarnu transakcijsku vrijednost robe, i samo takav račun će prihvatiti carina, ukolko je plaćanje izvršeno gotovinom.
Usput, carina ima zakonski osnov i da ne prihvati transakcijsku vrijednost, već da izvrši procjenu vrijednosti robe po drugim parametrima, ali to nije tema...
-
Wind
#37 Re: Isplata sa blagajne
Qu-sky....
cijenim vas trud da pomognete, pozdravljam i pokretanje vaseg tematskog bloga...to je ipak nesto konkretno za razliku od mnogih
drugih "savjetnika" ali iz vas jednostavno isijava neiskustvo i nepoznavanje realne situacije na trzistu...
mozda ste iz nekog manjeg mjesta pa jednostavno niste bili u prilici da okusite situaciju iz prve ruke kako to sve ide ali to je zaista tako...pogotovo na carini....
tako da vasi savjeti izgledaju kao da nekom prvacicu govorite sta se smije a sta ne.....na zalost, realnost je nesto drugo i ako mislite
biti dobar knjigovodja...opustite se malo....
cijenim vas trud da pomognete, pozdravljam i pokretanje vaseg tematskog bloga...to je ipak nesto konkretno za razliku od mnogih
drugih "savjetnika" ali iz vas jednostavno isijava neiskustvo i nepoznavanje realne situacije na trzistu...
mozda ste iz nekog manjeg mjesta pa jednostavno niste bili u prilici da okusite situaciju iz prve ruke kako to sve ide ali to je zaista tako...pogotovo na carini....
tako da vasi savjeti izgledaju kao da nekom prvacicu govorite sta se smije a sta ne.....na zalost, realnost je nesto drugo i ako mislite
biti dobar knjigovodja...opustite se malo....
-
Qu-sky
#38 Re: Isplata sa blagajne
uvaženi Wind,
ako Vam to što znači, nisam knjigovodja nego računovođa,(fakultet)
drugo, nisam iz malog mjesta nego iz prijestonice,
treće, mene zanimaju računovodtveni aspekti poslovnih promjena a ne tamo neki carinski postupak, za to postoje carinske službe koje imaju svoj pravilnik, uradiš kako tamo piše i kakve tu filozofije treba još ..
ja nisam postavio upit o carinskim propisima već o isplati gotivnom izmedju pravnih lica, carinske problematike su od drugih učesnika postavljene
ako Vam to što znači, nisam knjigovodja nego računovođa,(fakultet)
drugo, nisam iz malog mjesta nego iz prijestonice,
treće, mene zanimaju računovodtveni aspekti poslovnih promjena a ne tamo neki carinski postupak, za to postoje carinske službe koje imaju svoj pravilnik, uradiš kako tamo piše i kakve tu filozofije treba još ..
ja nisam postavio upit o carinskim propisima već o isplati gotivnom izmedju pravnih lica, carinske problematike su od drugih učesnika postavljene