Otvaranje Firme d.o.o. za Export

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#26 Re: Otvaranje Firme d.o.o. za Export

Post by Toto »

Odlicno. Bas ti hvala. Ovo je i vise nego je meni potrebno, ali ce svi tvoji materijali otici nekome kome ce jako dobro doci. Ja upravo prevodim slicne materijale sa engleskog.
Ja nisam od ove struke ali nastojim pomoci svojima tako sto im bar prevedem neke korisne informacije. U nas u BiH ima jako puno strucnih ljudi koji -na zalost- jako malo poznaju strane jezike. Misljenja sam da bi dijaspora mogla jako puno pomoci kada bi prevodili korisne poslovne informacije. Posebno je to vazno kod transfera tehnologije ideja i znanja.
Sto ti kazes: kada bi samo 15 minuta odvadili od Facebooka i preveli po nesto na naski i postavili to ovdje bilo bi neke koristi.

Tvoj prijedlog da se na drugoj temi pozabavimo tehno-ekonomskim analizama ove proizvodnje u BiH prihvatam. Bilo bi mi jako drago da se ukljucis. Ti imas mogucnost da sagledas neke vazne aspekte ove djelatnosti i tvoje opservacije mogu biti jako korisne. Ja pripremam jednu temu i uskoro cu je postavit na forum. Namjera mi je da promoviram poslovne ideje, tehnologije i poslovne informacije na osnovu kojih bi se mogle razvijati dohodovne aktivnosti; ne samo u smislu mikro i malog biznisa vec i dopunskog rada. Mislim da ima smisla da takve informacije plasiramo preko ovog foruma i medija jer postoji velika potreba za njima u BiH.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#27 Re: Otvaranje Firme d.o.o. za Export

Post by Admir_1984 »

Pitanje, al je vezano za zatvaranje firme.

Firma je d.o.o, manja (4-5 zaposlenih), direktor=vlasnik. Posao ishao relativno dobro, zaradjivalo se fino. Vlasnik, tj direktor za svoje privatne potrebe povuce sa racuna dobiti firme 30-40 hiljada KM, a to knjigovodja proknjizi kao neku posudbu radniku koju ce postepeno (2-3 godine) nekako otpisati.

Proslo je i 4-5 godina, al knjigovodja to nije otpisao. Mene zanima ako sutra vlasnik odluci zatvoriti firmu, izmiri sve obaveze prema kreditorima, drzavi, povjeriocima, klijentima...., da li moze zatvoriti firmu i sta bude sa ovim sto knjigovodja nikad nije zavrsio :? :?
gaius

#28 Re: Otvaranje Firme d.o.o. za Export

Post by gaius »

provozate to kao povrat pozajmice pa onda isplatu dobiti u kešu.. prema članu 5. Zakona o porezu na dohodak učešće u dobiti se ne smatra dohodkom i nema oporezivanja..

no to svakako podrazumjeva da je društvo iskazalo dobit... a to onda podrazumjeva plaćanje poreza na dobit.. ako nije iskazalo dobit a društvo ne traži povrat pozajmice onda se to potraživanje mora oprihodovati kao da je naplaćeno i eto ti onda i poreza :)

što se tiče likvidacije.. društvo se može likvidirati i onda kada ima nenaplaćenih potraživanja (što je konkretno).. ne može se likvidirati samo kad su dugovanja veća od prava..

prema tome nemate nikakvih problema izuzev poreza državi :)
donja_crtica

#29 Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by donja_crtica »

dfs ssr
Last edited by donja_crtica on 03/12/2010 07:54, edited 1 time in total.
Eshek

#30 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Eshek »

Postoji more skrivenih troškova...imam firmu i na skrivene troškove odvojim 10-tak hiljada KM godišnje, pored činjenice da plaćam jednu osobu čije je jedino zaduženje da prati te zajebancije kako ne bih zaglavio na sud i u prdekanu zbog istih. Moraš imati sjedište firme (ko je to kućna adresa, moraš imati ugovor o najmu, koji moraš ovjeravati i nositi u poreznu), moraš istaknuti znak, tj. natpis firme na istoj adresi i mislim da svake godine to moraš platiti oko 500 KM (nisam siguran).

Savjetujem ti da se ne upuštaš u registraciju nove firme. Ako imaš nekoga od povjerenja, ko već ima registrovanu firmu, bolje ti je da se prijaviš kod te postojeće firme i da radiš preko iste.

Od dobiti plati svoju platu i doprinose, daj njima neku proviziju, a ostatak povuci preko dnevnica za službena putovanja i na druge načine.
donja_crtica

#31 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by donja_crtica »

Znam, i bojim se toga da postanem krava muzara.
Eshek

#32 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Eshek »

donja_crtica wrote:Znam, i bojim se toga da postanem krava muzara.
S pravom se bojiš. Kada sam krenuo u privatne vode, prijavio sam se u dajdžinu firmu i poslovao po principu koji sam ti već naveo. Drugačije ne bih mogo podnijeti sve troškove. Predlažem ti isto. Sretno
Eshek

#33 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Eshek »

BTW...ako zapne i ako misliš da mogu pomoći, slobodno se obrati na PP.
nexo

#34 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 18:12, edited 1 time in total.
xyz101

#35 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

Eshek wrote:Postoji more skrivenih troškova...imam firmu i na skrivene troškove odvojim 10-tak hiljada KM godišnje, pored činjenice da plaćam jednu osobu čije je jedino zaduženje da prati te zajebancije kako ne bih zaglavio na sud i u prdekanu zbog istih. .
zasto nam ne kazes koliko ljudi zaposljavas ?
nije apsolutno moguce da one-man kompanija izdvojava toliko za skrivene dazbine.
to je banalno..
i bez razloga plasis covjeka. :x
Neelix

#36 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Neelix »

ako otvaras firmu onda moraju biti najmanje 2 zaposlena, direktor + uposlenik. probaj sa otvaranjem privatnog obrta, to ti je mnogo jeftinija opcija.
xyz101

#37 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

Neelix wrote:ako otvaras firmu onda moraju biti najmanje 2 zaposlena, direktor + uposlenik. .
to prvi put cujem.
donja_crtica

#38 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by donja_crtica »

Neelix wrote:ako otvaras firmu onda moraju biti najmanje 2 zaposlena, direktor + uposlenik. probaj sa otvaranjem privatnog obrta, to ti je mnogo jeftinija opcija.
Nisam siguran da bih mogao fakturisati u inostranstvo onda
xyz101

#39 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

crtice,

ja mislim da je neelix lupnuo izmisljotinu.
nigdje u svijetu ne trebas imati dva covjeka da otvoris firmu, pa ne vjerujem da je to moguce u bih.

pozdrav.
atko

#40 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by atko »

Eshek wrote:
donja_crtica wrote:Znam, i bojim se toga da postanem krava muzara.
S pravom se bojiš. Kada sam krenuo u privatne vode, prijavio sam se u dajdžinu firmu i poslovao po principu koji sam ti već naveo. Drugačije ne bih mogo podnijeti sve troškove. Predlažem ti isto. Sretno
Ovo ti je najbolji prijedlog ;) ... inace s pravom se bojis ... ne bi ti posto krava muzara nego bi zavrsio u klaonici ... takva nam drzava i poticaj razvoja malog biznisa :x
Neelix

#41 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Neelix »

xyz101 wrote:crtice,

ja mislim da je neelix lupnuo izmisljotinu.
nigdje u svijetu ne trebas imati dva covjeka da otvoris firmu, pa ne vjerujem da je to moguce u bih.

pozdrav.
jezik ti nije primjeren temi, neznalico.

o kakvoj firmi govorimo? za obrt ti ne trebaju dva covjeka. za d.o.o. trebaju, 99% sam siguran, eto da ostavim malu sansu da grijesim. str/szr/sur nemam pojma, ali o tome ovdje nije svakako rijec.

sta god odlucis, i ja mislim da je eshekov prijedlog najbolji.

EDIT:

http://www.bhfirme.com/tekstovi.aspx?idtekst=18
Svako preduzeće je dužno da Fondu PIO prijavi najmanje dvoje zaposlenih.
xyz101

#42 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

crtice,

nemoj da te pesimisti obeshrabe.
zapamti,
negativni ljudi nisu nikad nista ostvarili u zivotu.

kako su drugi poceli svoje firme tako ces i ti.
goethe je rekao, 'sta god mislis da mozes uciniti, pocni to odmah. u radnji je moc, snaga i vrlina'.

sve najbolje :thumbup:
donja_crtica

#43 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by donja_crtica »

Hvala svima

nista, moracu do opstine da vidim kakva je procedura prijave dijela stana kao poslovni prostor
xyz101

#44 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

Neelix wrote: EDIT:

http://www.bhfirme.com/tekstovi.aspx?idtekst=18
Svako preduzeće je dužno da Fondu PIO prijavi najmanje dvoje zaposlenih.
neelix,, ja nisam u bosni ali znam sta je pio.
penziono-invalidno osiguranje .
koje se odnose normalno,, na koga ?
pa na radnike.
ako nemas radnika, onda ti pio znaci shit.
jesam li jasan >?

pio nije potrebno ako firma nema radnika.
osim ako u bosni nije penziono-invalidno osiguranje potrebno za svako lice.
iskreno, mislim da nije tako.

ps,
poslije chitanja tvog linka , evo ja sam 90% siguran da u bosni ne trebas imati dva lica za registraciju firme.
to je apsurdna misao.
blue033

#45 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by blue033 »

Eshek wrote:Postoji more skrivenih troškova...imam firmu i na skrivene troškove odvojim 10-tak hiljada KM godišnje, pored činjenice da plaćam jednu osobu čije je jedino zaduženje da prati te zajebancije kako ne bih zaglavio na sud i u prdekanu zbog istih. Moraš imati sjedište firme (ko je to kućna adresa, moraš imati ugovor o najmu, koji moraš ovjeravati i nositi u poreznu), moraš istaknuti znak, tj. natpis firme na istoj adresi i mislim da svake godine to moraš platiti oko 500 KM (nisam siguran).

Savjetujem ti da se ne upuštaš u registraciju nove firme. Ako imaš nekoga od povjerenja, ko već ima registrovanu firmu, bolje ti je da se prijaviš kod te postojeće firme i da radiš preko iste.

Od dobiti plati svoju platu i doprinose, daj njima neku proviziju, a ostatak povuci preko dnevnica za službena putovanja i na druge načine.
Ovo ti je najbolji savjet, slično sam i ja uradio, ugasio firmu nakon pola godine zbog raznih gluposti i prijavio se kod rodjaka. On šalje fakture za mene, ne naplaćuje mi proviziju:) a lovu je lako izvući. Kod mene se radi od nekoliko hiljada eura mjesečno i mislim da nema bolje varijante.
Neelix

#46 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Neelix »

PIO se u BiH placa kroz doprinose na platu. Dakle, ako primas platu, a da nije na crno, onda moras uplacivati i odredjenu kolicinu novca u PIO fond.

Dakle, svako preduzece je duzno da uplacuje PIO za dva zaposlena.
xyz101

#47 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

blue033 wrote:
Ovo ti je najbolji savjet, slično sam i ja uradio, ugasio firmu nakon pola godine zbog raznih gluposti i prijavio se kod rodjaka. On šalje fakture za mene, ne naplaćuje mi proviziju:) a lovu je lako izvući. Kod mene se radi od nekoliko hiljada eura mjesečno i mislim da nema bolje varijante.
dali si razmisljao koliko je to legalno?
u principu, tvoj rodjak te drzi kao na crno zaposlenog.
znaci isplacuje te novcem koji ne vodi u svom proracunu.
ali ako ga porezna policija uhvati, nadrljao je zestoko.,
jer je lako provjeriti na bankovnom racunu koliko ulazi i koliko izlazi.
razumijes >?
Neelix

#48 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by Neelix »

http://www.capital.ba/usvojen-zakon-o-doprinosima/
Od ukupne zbirne stope doprinosa na bruto platu u RS, doprinos za PIO povećan je sa predloženih 16 na 17 odsto, za zdravstveno osiguranje sa 10 na 11,5 odsto, za dječiju zaštitu sa 1,30 na 1,40 odsto....
p.s.

sasvim slucajno se oba linka koja sam postavio odnose na RS. slicna situacija je i u FBiH.
xyz101

#49 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by xyz101 »

neelix,

nigdje ne pise da moras imati dva zaposlena kako bi otvorio firmu.
to je za mene vic.
mislim kad bi to od mene trazili ja bih se upisao od smijeha.
ne vjerujem da su toliki idioti tamo.

osim toga, nisi pravilno chitao zakon.
evo ja cu ga citirati rijec po rijec.
"" Svako preduzeće je dužno da Fondu PIO prijavi najmanje dvoje zaposlenih.""
ali ako nemas zaposlenih,,sta onda ?
ne prijavljujes se onda fondu pio.

jer da je suprotno, onda bi se boldirano napisalo, "POTREBNO JE NAJMANJE DVA LICA ZA REGISTRACIJU D.O.O"
ali to nigdje ne pise !!
SSemir

#50 Re: Pokretanje posla - najjeftinija opcija?

Post by SSemir »

Neelix wrote:http://www.capital.ba/usvojen-zakon-o-doprinosima/
Od ukupne zbirne stope doprinosa na bruto platu u RS, doprinos za PIO povećan je sa predloženih 16 na 17 odsto, za zdravstveno osiguranje sa 10 na 11,5 odsto, za dječiju zaštitu sa 1,30 na 1,40 odsto....
p.s.

sasvim slucajno se oba linka koja sam postavio odnose na RS. slicna situacija je i u FBiH.
lupas gluposti konstantno. ne razumijem te, sam nisi siguran, ali smaras konstatnim ubjedjivanjem ljudi. ako sa nekom materijom nisi dobro upoznat, nisi imao priliku da se ti susretnes, pa nemoj da pametujes.. dzaba prepadas covjeka.
evo ja radim knjigovodstvo za firmu koja ima jednog zaposlenog. znaci moguce je
Post Reply