jimmy hendrix

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

wels

Post by wels »

TEXTOVI PJESAMA POPIS ALBUMA

BIOGRAFIJA

James Marshall Hendrix, "Jimi" , živio je život skitnice. Otkrićem njegova talenta, također je bio i početak njegova kraja.

"Izdigao se kao kometa , da bi izgorio brzo, nestao"

Sve njegove ploče, snimljeni albumi, sačuvani su sve do današnjeg dana, od 1966-1970. U tom relativno kratkom razdoblju, Hendrix je snimio punih šest ("long-playing") ploča.

Rođen je u Seattleu,Washington, 27. studenog 1942. pod imenom Jonny Allen Hendrix. 1946. godine , roditelji mjenjaju njegovo ime u James Marshall Hendrix. Nakon razvoda njegovih roditelja, već u ranim pedesetima, nastavlja život s ocem(Al Hendrix). Očeva blues i jazz kolekcija ploča, upoznala je Jimija sa vrstom muzike koja će mu kasnije biti pretećom za njegov daljnji rad. Svoju prvu gitaru dobio je sa jedanaest godina od svog oca. Bio je samouk. Nakon godinu dana, otac mu kupuje prvu električnu gitaru .

1961.g.- Hendrix napušta Seattle kako bi odslužio vojni rok u 101. Airborne diviziji. Pravom ozlijede, otpušten je iz vojske nakon odsluženih četrnaest mjeseci.

U slijedeće dvije godine, Jimi je skitao kroz razne države, kao muzičar. Svirao je između raznih nastupa, ali i s mnogim danas poznatim muzičarima(B.B. King, Wilson Pickett, Sam Cooke, Little Richard...). Nazivavši sebe "Jimmy James" našao je svoj prvi stabilni band "The Blue Flames" u New Yorku, Greenwichu. Tamo je prvi puta nastupio kao pjevač. Greenwich Village je mješavina blues, jazz i drugih umjetničkih klubova. Za vrijeme jednog nastupa u klubu "Cafe Wha?", Chas Chandler(raniji bas-gitarista Erica Burdona & Animalsa) bio je impresioniran Hendrixom. Taj nastup bio je glavni pokretač cijelog Hendrixovog života. Na Chandlerov poziv Jimi je otišao u London 24. rujna 1966. Chandler je također zaslužan za Hendrixovo umjetničko ime "Jimi" po kojem su ga svi lako upamtili.

Samo dva tjedna poslije izlazi album "The Jimi Hendrix Experience". Hendrix je bio gitarist i vokal, Noel Redding bas-gitara, a bubnjeve je svirao Mitch Mitchell. Johnny Halliday želio je Hendrixa dovesti na Olympiju,u Paris, ali samo pod uvjetom da nastupa s bandom. Zatim su slijedili koncerti po Europi. Nastupi u Stocholmu i Kophenhagenu bili su začuđujuće uspješni, a šest koncerata u "Saville Theatreu", u Londonu, održani su pred punom dvoranom. Nedugo zatim izišao je Hendrix prvi single "Hey Joe". U prodaju je pušten u prosincu 1966., a u veljači sljedeće godine "Hey Joe" bio je među prvih pet na top-listama. Hendrixov prvi materijal ubrzo je nagrađen zlatnom pločom.

U siječnju sljedeće godine (11.1.1967.), zajedno s bandom snima "Purple Haze".U ljetu 1967. izdan je album "Are You Expirienced". Brza pojava albuma bila je posljedica što taj album nikada nije došao na prvo mjesto na ljestvicama. Beatlesov album "Sergeant Pepper" zauzeo je prvo mjesto dok je album "Are You Experienced", čuvao drugo mjesto tokom cijelog ljeta.1967. U lipnju iste godine Jimijev "Experience" sviran je na legendarnom "Monterey Pop Festivalu". Njegov nastup bio je nezaboravan po tome što je zapalio i uništio gitaru u komadiće.

Iste godine snimljen je materijal za njegov sljedeći album "Axis: Bold As Love". Treba spomenuti da je album "Are You Experienced" prodan više od milijun primjeraka u SAD-u.

Hendrix ostaje u Americi gdje je napisan dio sljedećeg albuma "Electric Ladyland", koji je izdan iste godine.

Važnost i napetost njegove nevjerojatne karijere ima i svoje posljedice. Band se ubrzo raspao ,tj. nakon što Chas Chandler nije bio voljan dalje voditi band i tolerirati Hendrixove mnogobrojne ispade. Jimi je čak završio u zatvoru na jednu noć, nakon nekoliko problema i svađe sa basistom Reddingom.

U kolovozu 1969. Hendrix je svirao na Woodstocku. To je vjerovatno bio njegov zadnji pravi uspjeh u životu.

Hendrixov glazbeni , udarnički rad prekinut je kratkim odmorom. 1969. vraća se s novim bandom "Band of Gypsies". Ova postava nikako nije mogla sustići uspjeh "The Experience"-a.

Hendrix je postajao sve više i više nervozniji. Za vrijeme jednog nastupa u New York Medson Square Gardenu, napustio je binu nakon trćeg djela ne rekavši ni riječi. Krajem 1969. "Band of Gypsies" snimio je album s nazivom grupe. Album je izišao u travnju 1970. U svibnju iste godine Hendrix je nastupao uglavnom u Europi. Imao je čak dva posve neuspješna nastupa. Iste godine izlazi album pod nazivom "The Cry of Love". Krajem kolovoza 1970. Hendrix je bio u Londonu , gdje je održao svoj posljednji koncert.

Večeri 17. rujna Hendrix je uzeo veliku dozu pilula za spavanje. Preko noći izgubio je svjest i ugušio se. Smatra se da je umro ugušivši se u vlastitoj bljuvotini. Postoji tvrdnja kako je bio još živ kada je dospio u bolnicu, ali da mu nije na vrijeme pružena potrebna pomoć zbog njegove boje kože. Nekoliko sati prije svoje smrti, Hendrix je radio na svojoj pjesmi "The Story of Life". Ovdje su njegovi zadnji stihovi te pjesme:

"The story of life is quicker than the wink of an eye.

The storry of life is helo and goodbye.

Until we meet again."

ALBUMI:

1967 Are You Experienced ?
1968 AXIS - Bold as Love
1970 Cry of Love
1971 Rainbow Bridge

TEKSTOVI:

http://rockallnight.4t.com/jimitext.htm
k_kanji

Post by k_kanji »

Jimi Hendrix Naj veci Gitarista sto je se ikad rodio!!!!!!!!

mi gitaristi se mozemo njemu zahvaliti za mnoge cake sto sad koristimo

kada sviramo...
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

Sta reci za covjeka kojem i Clapton, i Santana, i Page, i Satriani, i Vai itd. itd. da nenabrajem vise skidaju kapu za sve ono sto je radio u "ono vrijeme" sa tom za njega "igrackicom gitarom", ipak je on na kraju svega bio nenormalan sluhista, kazu da je znao odsvirati nesto sto je i njemu nepoznato dakle cisto iz osjecaja i da to bude fenomen...
Sve u svemu dobro je slusati njegove stvarke pogotovo solaze ali u zadnje vrijeme mi je gotivnije poslusati dobru izvedbu od Paco de Lucia.....
r_faruk

Post by r_faruk »

paco de lucia, on je zakon, imas li njegove muzike, ja imam samo spansku studiu, reci mi par naslova koje je odsviro da sknem s neta
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

heh................taj jimmy, pa jel iko od vas na forumu bio na njegovoj svirci????, mozda je pitanje glupo, mozda i nije, jest da je umro 1970, ali valjda ima neko ko ga je gledo............
Nisam mu bio na koncertu, ali sam prije par dana posjetio njegov spomenik/grob. Fino je uradjeno, bilo je puno Americkih rock-ra koji jus nisu izasli iz 60-tih sto se tice oblacenja i frizure. I naravno navili su muziku Jimi-ja do daske. Sto mi je malo bilo glupo, jer nije jedini Jimi na tom groblju, ali eto ovdje u Americi mozes raditi sta god hoces na groblju, jedino nisam vidio da ljudi rostiljaju.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

čekaj da se komi dokopa amerike :D
Hendrix

Post by Hendrix »

Pa bolan Faruk,hodaš li ti ikad po pijacama? :D
Na onoj kod Merkatora ja sam uzeo MP3 kolekcije od:Hendrixa,De Lucie,Stevie Raya,Robbena Forda.....i još svega ima.Dakle to skidanje s neta ti je nepotrebno ako imaš za 3 marke sve albume bilo koga.
Post Reply