Vjerujete li u sudbinu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Truba »

ja vjerujem kako ništa nema smisla :mrgreen: moj osobni stav o svemu

s druge strane u katoličkoj vjeri čovjek je aktivni sudionik svoje sadašnjosti i budućnosti... stoga priče o sudbini i predestinaciji nemaju mjesta :?

znam da ništa ne znam :|
Masooma

#27 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Masooma »

Svakako da sudbina postoji i to je nepobitno.
Moj odgovor je: da, vjerujem !
Zlata M.

#28 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Zlata M. »

Vjerujem. :)
Margita81

#29 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Margita81 »

Ne vjerujem. :)
ljubav_aha

#30 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

vjerujete li u citanje sudbine :mrgreen:
Margita81

#31 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Margita81 »

Ni to :D
daleko

#32 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by daleko »

Zlata M. wrote:
daleko wrote:Ja vjerujem da su oko nas znakovi, koji nam pokazuju put. Moze to biti u formi pogleda, pitanja od blizih ili drugih osoba oko nas, sitnica u supermarketu, reklame na zidu zgrade pored koje prolazimo svaki dan, recenice iz filma, stiha iz pjesme koju nam je neko preporucio…….itd….itd....
Sve to nas zna odvesti do sljedeceg desavanja u zivotu, do male ili velike odluke. Treba to sagledati, treba malo i treninga ali onaj ko se malo fokusira na te detalje otkrije cijelu mrezu stvari povezanih, ne bas tako slucajno.
Vjerujem da je svako od nas probao da pomisli na nekoga i za dvije minute covjek ispred tebe. Jedni kazu slucajnost, ja se ne slazem.

A tek kod velikih odluka u zivotu, hoces ili neces, stomak kaze jedno a glava drugo. Sta izabrati :) :) :)

Ne vjerujem da se stvari oko nas desavaju slucajno.
dr. Joseph Murphy...? :wink:
Nisam ga citala, je li ga predlazes?

Ja sam citala danskog medija, Marion Dampier-Jeans, koja inace zivi u Engleskoj (struka joj je mnogo popularnija u Engleskoj nego u Danskoj) i opisuje kako bi to moglo izgledati. Ona je pisala o znakovima koji su mi inspirisali da probam to malo "analizirati" i traziti svoje znakove.

Nema tu jednog odgovora, svi mi to dozivljavamo razlicito.

Knjige koje mediju pisu su svakako interesantne ako te interesuje tema.

Mene i najmanji znak moze odvratiti od neke velike odluke koja je kao bila donesena i meni niko ne moze reci da je to pogresno. Bitno je da svako sebi nade put kojim ce on ili ona proci.
zlafa

#33 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by zlafa »

Posto je to jedan od sartova Imana. Da naravno da vjerujem.
ljubav_aha

#34 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:vjerujete li u citanje sudbine :mrgreen:
Margita81 wrote:Ne vjerujem. :)

aha,a sto je sa osobama koje su dobile odgovore o citanju buducnosti,i koje su se kasnije uvjerile,da je citanje sudbine bilo tacno,slucajnost :mrgreen:
spreca

#35 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by spreca »

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote:vjerujete li u citanje sudbine :mrgreen:
Margita81 wrote:Ne vjerujem. :)

aha,a sto je sa osobama koje su dobile odgovore o citanju buducnosti,i koje su se kasnije uvjerile,da je citanje sudbine bilo tacno,slucajnost :mrgreen:

citanje sudbine je grijeh a ja u sdbinu ne vjerujem jer svako je tvorac svoje sudbine.
znas kako moj komsija kaze : "dala znaci sudbina nije dala znaci nije sdbina"zavisi koliko se je doticni trudio :D
ljubav_aha

#36 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

spreca wrote:
ljubav_aha wrote: aha,a sto je sa osobama koje su dobile odgovore o citanju buducnosti,i koje su se kasnije uvjerile,da je citanje sudbine bilo tacno,slucajnost :mrgreen:
citanje sudbine je grijeh a ja u sdbinu ne vjerujem jer svako je tvorac svoje sudbine.
znas kako moj komsija kaze : "dala znaci sudbina nije dala znaci nije sdbina"zavisi koliko se je doticni trudio :D
aha, znaci sudbina je trud doticnog/doticne,stoga ne razumiijem,ako je tako : kako citanje sudbine moze biti grijeh :D
vox-populi

#37 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by vox-populi »

Vjerujete li u sudbinu?
Ne. Ne vjerujem u sudbinu, predodredjenje, veliki ili mali plan za svakoga. Nista nije planirano niti unaprijed odredjeno. Zivot je skup slucajnosti a nase je da te slucajnosti iskoristimo na najbolji moguci nacin. I malo prosirenje: zivot traje od rodjenja do smrti. Poslije nema nista. Zato zivite svoj zivot najbolje sto mozete, drugu priliku necete dobiti.
spreca

#38 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by spreca »

ljubav_aha wrote:
spreca wrote:
ljubav_aha wrote: aha,a sto je sa osobama koje su dobile odgovore o citanju buducnosti,i koje su se kasnije uvjerile,da je citanje sudbine bilo tacno,slucajnost :mrgreen:
aha, znaci sudbina je trud doticnog/doticne,stoga ne razumiijem,ako je tako : kako citanje sudbine moze biti grijeh :D

grijeh je po religioznom 'ustavu"jer samo alah /bog zna sta ce se desit i niko vise :D a ono sto gataju itd.je samo prognoza kao loto ili sportska prognoza
:lol: :lol: :lol: a bez truda i sam znas nema ni uspjeha(sudbine :D )
ljubav_aha

#39 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
Vjerujete li u sudbinu?
Ne. Ne vjerujem u sudbinu, predodredjenje, veliki ili mali plan za svakoga. Nista nije planirano niti unaprijed odredjeno. Zivot je skup slucajnosti a nase je da te slucajnosti iskoristimo na najbolji moguci nacin. I malo prosirenje: zivot traje od rodjenja do smrti. Poslije nema nista. Zato zivite svoj zivot najbolje sto mozete, drugu priliku necete dobiti.
ok,sto je tvoja definicija slucajnosti :?:

da li je slucjanost slucajna :?:
ljubav_aha

#40 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

spreca wrote:
ljubav_aha wrote: aha, znaci sudbina je trud doticnog/doticne,stoga ne razumiijem,ako je tako : kako citanje sudbine moze biti grijeh :D

grijeh je po religioznom 'ustavu"jer samo alah /bog zna sta ce se desit i niko vise :D a ono sto gataju itd.je samo prognoza kao loto ili sportska prognoza
ok,znaci Bog zna sto ce se desiti nama,jucer,danas,sutra,,pa zar to upravo nije nasa sudbina :mrgreen:

ne govorim o pukom gatanju,vec o ljudima koji 6D-imenizonalno,svakako mogu dozivjeti proslost ili buducnost

kremansko prorocnstvo je slucjanost,OK
vox-populi

#41 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by vox-populi »

ljubav_aha wrote:
vox-populi wrote:
Vjerujete li u sudbinu?
ok,sto je tvoja definicija slucajnosti :?:

da li je slucjanost slucajna :?:
hmm, pa recimo, dvije osobe se susretnu u vozu na liniji Sarajevo-Budimpesta, zaljube se, vjencaju, dobiju djecu i zive sretno do kraja svojih zivota. Slucajno su se sreli, niko nije unaprijed odredio da ce bas ON i bas ONA biti u istom vozu, na istoj liniji, u istom kupeu. Jednostavno se desilo. Ko trazi dublji smisao u tome ima previse vremena u zivotu pa ga trosi na gluposti umjesto da bude sretan s onim sto dobije i slobodno vrijeme koristi u uzivanju u zivotu.

A slucajnost definitvno jeste slucajna.
statix

#42 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:
spreca wrote:
ljubav_aha wrote: aha, znaci sudbina je trud doticnog/doticne,stoga ne razumiijem,ako je tako : kako citanje sudbine moze biti grijeh :D

ok,znaci Bog zna sto ce se desiti nama,jucer,danas,sutra,,pa zar to upravo nije nasa sudbina :mrgreen:

ne govorim o pukom gatanju,vec o ljudima koji 6D-imenizonalno,svakako mogu dozivjeti proslost ili buducnost

Znacio on upravlja svim sto postoji kako bi ostvario to sto zna da ce se desiti.
Drugim rjecima sluga je buducnosti, brine se da sve bude kako je zamislio ili .... :-)
ljubav_aha

#43 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

[quote="vox-populi"]

hmm, pa recimo, dvije osobe se susretnu u vozu na liniji Sarajevo-Budimpesta, zaljube se, vjencaju, dobiju djecu i zive sretno do kraja svojih zivota. Slucajno su se sreli, niko nije unaprijed odredio da ce bas ON i bas ONA biti u istom vozu, na istoj liniji, u istom kupeu. Jednostavno se desilo. Ko trazi dublji smisao u tome ima previse vremena u zivotu pa ga trosi na gluposti umjesto da bude sretan s onim sto dobije i slobodno vrijeme koristi u uzivanju u zivotu.

a kako bi obajsnio istu situaicju ako su se upoznali uz pomoc zajdnickoh prijatelja :?:
Last edited by ljubav_aha on 04/01/2010 19:41, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#44 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:
ljubav_aha wrote: ok,znaci Bog zna sto ce se desiti nama,jucer,danas,sutra,,pa zar to upravo nije nasa sudbina :mrgreen:

Znacio on upravlja svim sto postoji kako bi ostvario to sto zna da ce se desiti.
Drugim rjecima sluga je buducnosti, brine se da sve bude kako je zamislio ili .... :-)

prije svega mi ne znamo kako Bog upravlja ,ali sve zna ,znaci zna i nasu buducnost ,moze je primjeniti,on to zna unapred ,a mi svakako nemamo pojma ,ali meni je jasno da slucajnost ne postoji :)
Static-X

#45 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Static-X »

Nekontam kakve ima veze dali ima i dali viejrujete u sudbinu?
Recimo vjerujes u sudbinu, to ti uopste nece pomoci rijesavanju problema jer iako ta sudbina postoji ti je neznas, neznas sta ce se dogoditi. neznas sta te ceka i nemozes sjesti i nista neraditi nadajuci se da je tvoja sudbina da dobijes na lutriji ili sta vec.
S druge strane ako nevjerujes u sudbinu isto ti se pise. Odgovoran si za svoje postupke.
statix

#46 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:
statix wrote:
ljubav_aha wrote: ok,znaci Bog zna sto ce se desiti nama,jucer,danas,sutra,,pa zar to upravo nije nasa sudbina :mrgreen:

prije svega mi ne znamo kako Bog upravlja ,ali sve zna ,znaci zna i nasu buducnost ,moze je primjeniti,on to zna unapred ,a mi svakako nemamo pojma ,ali meni je jasno da slucajnost ne postoji :)
Ima li smisla ovo sto si napisala, ili je ovo tvoja sudbina. :mrgreen:
ljubav_aha

#47 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Nekontam kakve ima veze dali ima i dali viejrujete u sudbinu?
Recimo vjerujes u sudbinu, to ti uopste nece pomoci rijesavanju problema jer iako ta sudbina postoji ti je neznas, neznas sta ce se dogoditi. neznas sta te ceka i nemozes sjesti i nista neraditi nadajuci se da je tvoja sudbina da dobijes na lutriji ili sta vec.
S druge strane ako nevjerujes u sudbinu isto ti se pise. Odgovoran si za svoje postupke.
:thumbup:
ljubav_aha

#48 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:[Ima li smisla ovo sto si napisala, ili je ovo tvoja sudbina. :mrgreen:
sto tacno ne kuzis
statix

#49 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:
statix wrote:[Ima li smisla ovo sto si napisala, ili je ovo tvoja sudbina. :mrgreen:
sto tacno ne kuzis
Pa sta ako je ne primjeni, sta je onda nasa sudbina?
ljubav_aha

#50 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:
ljubav_aha wrote:
sto tacno ne kuzis
Pa sta ako je ne primjeni, sta je onda nasa sudbina?
oh,sad sma procitala svoj post,s obzirom da si podvukao rijec

slucajno sam napisala,po obicaju :lol: stalno imam visak ili manjak slova :-)

napisala sam "promjeniti"
Post Reply