Zabrana alkohola
-
blenta
lakapo, kaudersAlfons Kauders wrote:Jah, Muderis & Ceric fino naklapaju samo...
Ispade veci grijeh popit pivu, nego ukrast milone ko Sacirbey...
Veci grijeh stuci koju duplu votkicu, nego dijelit Bosnu, ko njihovi sponzori...
A tek jeger u po bijela dana, mjesto kafe, uh...
Jest, jest, alkohol je najvece zlo naseg drustva... Niposto kriminal, tj. politika, nepismenost, siromastvo i slicni problemi koji se gore navedenih ne ticu... Imaju ljudi preca posla...
jedna hutba-jedna tema. ovaj put je to alkohol i njegov shtetni uticaj. zna tema biti i kradja. zna i pismenost/obrazovanje. ne znash shta znaci ikre bismi rabbike i odakle potiche? a siromashtvo, tek da znash da je davanje zekata jedan od pet uslova da se neko nazove muslimanom i da mu to bude prihvacheno kod Boga. ipak, ne zaboravi da vjerski sluzhbenici tretiraju duhovni zhivot i aspekt. za kriminalce ipak drzhava treba obezbijediti dobru policiju i sudstvo, za obrazovanje dobre nastavnike, programe, shkole. svako u svom fahu, alfonse.
-
H2SO4
JBT wrote:E ako sta ne gotivim onda je to zavirivanje u tudju kesu.
Inace, grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi.
"grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi"
to je navodno rekao Isus (Isa poslanik)
-
blenta
draga hananah, ako mislish na to shto ja umjesto nashih slova sa kvakicama i crticama iznad, koristim anglizirane znakove sh, ch, zh i ako ti to predstavlja nepremostivu prepreku da bi mogla pratiti shta pishem, onda ti zaista ne mogu pomochi sa tvojim nivoom, na prvom mjestu vizuelne, a zatim i opche, apstrakcije. jer, biche da si vjerovatno jedina na forumu koja to ne mozhe pratiti. inache, ti su znakovi nezvanichni standard u chat komunikaciji. ako pak mozhesh shvatiti shta pishe, ali te iritira shto ja tako pishem, opet ti ne mogu pomochi. svako svoje probleme rjeshava kako najbolje zna, a to bi ipak bio tvoj, a ne moj problem.hananah wrote:Ma blento ja tebe pola rijeci ne razumijem, te hudba te fah te ch, te sh, te ph, ja jedino sto razumjeh iz tvog govora jeste fhph, uhrh alkohol, psms, alkohol![]()
De pricaj Bosanski da te bona mogu skonati
ako pak imas problema sa shvatanjem rijechni stranog porijekla koje koristim, onda to opet znachi da imash mal fond stranih rijechi i da ne bi bilo zgoreg da ga proshirish. poznavanje stranih rijechi u nashem jeziku je ipak stvar opche kulture, jednako germanizama, anglizama, turcizama, arabizama, kao i onih koje su manje-vishe u osnovi svega-grchkih i latinskih.
trebalo bi ti biti poznato da neke strane rijechi nisu nashle adekvatnu slavensku/bosansku zamjenu. kako npr. prevesti rijechi poput: dijagnoza, mazohizam, slauf, televizija itd? ili preferirash komichni pokushaj zapadnog susjeda, pa imash samokres, zrakomlat, prichuvni preslik (backup) itd? kako prevesti rijech kava koja je arapskog porijekla?
isto tako, i neke rijechi koje sam ja koristila, poput rijechi hutba ili zekat su neprevodive, jer bi pokushajem prevoda izgubile na preciznosti.
tako bi rijechi hutba bila najblizha propovijed, ali kad kazhem "propovijed" ti nechesh znati da je to propovijed koju imam drzhi petkom nakon dzume (sigurno ne znash ni shta je dzuma) vjernicima u dzamiji.
isto tako, zekat bi bilo prevedeno kao milosrdje, ili tako nekako, ali ako kazhem milosrdje, ti nechesh znati da je to dio akumulirane i nekorishtene imovine muslimana koji se u toku jedne godine nakupi i chiji procenat treba podijeliti onim kojima je potreban (ima 8 grupa, ali chemo apstrahirati i rechi da se radi o siromashnim) i da je zekat jedan od pet uslova da bi neko bio musliman (da vjeruje u jednog Boga, moli mu se kako je propisano, posti mjesec ramazana, daje zekat, za zhivota ode jednom na hadz, ako mozhe priushtiti).
a ikre bismi rabbike, to sam citirala izvorno, jer neke izreke su prihvachenije u svome originalu nego kao prevodi. npr. per aspera ad astra, alter ego itd. ikre bismi rabbike znachi: chitaj/uchi u ime svoga gospodara i to je prvi kur'anski ajet (rechenica
eto, toliko od mene, hananah, nadam se da te ch, sh i zh nisu omeli da prochitash ovaj post
-
blenta
chitaj kako pishe, po vuku, ali naglas. po potrebi vishe puta. mozhda te taj egzotichni jezik podsjeti na neki poznat.hananah wrote:De prevedi molim te![]()
pa da i ja sta procitam sto si ti napisala
p.s slichnih problema sa razumijevanjem "stranih" jezika su imali ante jelavich, slobodan miloshevich i vojislav sheshelj, pogadjash-pred sudovima i to dok su im chitali optuzhnice. rekli su da ne razumiju to shto im chitaju, a ja mislim da su razumjeli, samo im je vishe odgovaralo da se prave da ne razumiju ono shto im ne odgovara.
-
nebi
blenta wrote:draga hananah, ako mislish na to shto ja umjesto nashih slova sa kvakicama i crticama iznad, koristim anglizirane znakove sh, ch, zh i ako ti to predstavlja nepremostivu prepreku da bi mogla pratiti shta pishem, onda ti zaista ne mogu pomochi sa tvojim nivoom, na prvom mjestu vizuelne, a zatim i opche, apstrakcije. jer, biche da si vjerovatno jedina na forumu koja to ne mozhe pratiti. inache, ti su znakovi nezvanichni standard u chat komunikaciji. ako pak mozhesh shvatiti shta pishe, ali te iritira shto ja tako pishem, opet ti ne mogu pomochi. svako svoje probleme rjeshava kako najbolje zna, a to bi ipak bio tvoj, a ne moj problem.hananah wrote:Ma blento ja tebe pola rijeci ne razumijem, te hudba te fah te ch, te sh, te ph, ja jedino sto razumjeh iz tvog govora jeste fhph, uhrh alkohol, psms, alkohol![]()
De pricaj Bosanski da te bona mogu skonati
ako pak imas problema sa shvatanjem rijechni stranog porijekla koje koristim, onda to opet znachi da imash mal fond stranih rijechi i da ne bi bilo zgoreg da ga proshirish. poznavanje stranih rijechi u nashem jeziku je ipak stvar opche kulture, jednako germanizama, anglizama, turcizama, arabizama, kao i onih koje su manje-vishe u osnovi svega-grchkih i latinskih.
trebalo bi ti biti poznato da neke strane rijechi nisu nashle adekvatnu slavensku/bosansku zamjenu. kako npr. prevesti rijechi poput: dijagnoza, mazohizam, slauf, televizija itd? ili preferirash komichni pokushaj zapadnog susjeda, pa imash samokres, zrakomlat, prichuvni preslik (backup) itd? kako prevesti rijech kava koja je arapskog porijekla?
isto tako, i neke rijechi koje sam ja koristila, poput rijechi hutba ili zekat su neprevodive, jer bi pokushajem prevoda izgubile na preciznosti.
tako bi rijechi hutba bila najblizha propovijed, ali kad kazhem "propovijed" ti nechesh znati da je to propovijed koju imam drzhi petkom nakon dzume (sigurno ne znash ni shta je dzuma) vjernicima u dzamiji.
isto tako, zekat bi bilo prevedeno kao milosrdje, ili tako nekako, ali ako kazhem milosrdje, ti nechesh znati da je to dio akumulirane i nekorishtene imovine muslimana koji se u toku jedne godine nakupi i chiji procenat treba podijeliti onim kojima je potreban (ima 8 grupa, ali chemo apstrahirati i rechi da se radi o siromashnim) i da je zekat jedan od pet uslova da bi neko bio musliman (da vjeruje u jednog Boga, moli mu se kako je propisano, posti mjesec ramazana, daje zekat, za zhivota ode jednom na hadz, ako mozhe priushtiti).
a ikre bismi rabbike, to sam citirala izvorno, jer neke izreke su prihvachenije u svome originalu nego kao prevodi. npr. per aspera ad astra, alter ego itd. ikre bismi rabbike znachi: chitaj/uchi u ime svoga gospodara i to je prvi kur'anski ajet (rechenica) koji je poslaniku a.s objavljen. time sam alfonsu htijela odgovoriti na njegovu pogreshnu primjedbu da vjera ne uchi obrazovanju, kad je spomenuo nepismenost kao problem danashnjice.
eto, toliko od mene, hananah, nadam se da te ch, sh i zh nisu omeli da prochitash ovaj post...i da chesh chitati i nakon trecheg reda
Vidim,cita se ilmihal...i uci napamet.Ali se mozak ne ukljucuje.
Sa koje ce cune ova bosanska sirotinja skinuti taj zekat koji trebaju dati
drugoj sirotinji?A oni tvoji koji su bili ugrozeni u komunizmu,sad to kompenziraju vozajuci bijesna kola i "tajnice" u njima.I puca im za zekat.Mala,tebi nedostaj jedna vrlo muslimanska osobina: malo skromnosti.OK,nedostaje i meni,ali ja sam po tebi cuko-cafir.
-
BosnjakAga
Alkohol je droga broj 1.
Zabranjeno ga je piti, posto pravi ovisnim.
Koristit ga protiv infekcija rana je dozvoljeno.
Al kako za koga
Zabranjeno ga je piti, posto pravi ovisnim.
Koristit ga protiv infekcija rana je dozvoljeno.
Al kako za koga
-
hananah
Jeste hemijska formulo povlacim se
je li ti milo i drago
Aga, moje je misljenje da je glupo zivjeti po nekim zabranama, svako nek radi sta hoce ako time ne ugrozava druge, da bog nije htio mnogo stosta nam ne bi dao na raspolaganje. Uzivajmo dok zivimo, kad budemo pod crnom zemljicom kasno ce biti. Naravno uzivati treba umjereno i ponavljam nikoga ne ugroziti time.
Aga, moje je misljenje da je glupo zivjeti po nekim zabranama, svako nek radi sta hoce ako time ne ugrozava druge, da bog nije htio mnogo stosta nam ne bi dao na raspolaganje. Uzivajmo dok zivimo, kad budemo pod crnom zemljicom kasno ce biti. Naravno uzivati treba umjereno i ponavljam nikoga ne ugroziti time.
-
maraDONa
hanice,H2SO4 wrote:drugarica se povlaci sa frontahananah wrote:nebi, ma ti si cudo jedno ali u pozitivnom smislu![]()
Sasvim normalna osoba sa normalnim i umjerenim razmisljanjima![]()
A ti hemijska formulo ne eto ti blente pa pricajte, ionako imate isto obrazovanje
-
Stitch__
hananah wrote:Meni vjera uopce nije prva ni druga ni stota stvar u zivotu. Toliko pametnijih stvari za potrositi vrijeme ima.
Bilo bi lijepo da je tebi prva stvar da pomognes siromasnima, i u tvom zivotu alkohol nece smetati u normalnim kolicinama i da ne ides svukud vec pravo
vidi, i hanananananah ima klikere
slazem se sa tobom
ozbiljno
potpisujem ti ovo
-
H2SO4
pa ko ti brani,draga drugarice,ne zivimo vise u diktaturihananah wrote:Jeste hemijska formulo povlacim se![]()
je li ti milo i drago
![]()
tema je na RELIGIJI a tebi niko ne brani budi u kafani dok te metlama ne izmetu
-
BosnjakAga
hananah wrote: Aga, moje je misljenje da je glupo zivjeti po nekim zabranama, svako nek radi sta hoce ako time ne ugrozava druge...
Alkohol je jedan od najvećih uzročnika prometnih nesreća. Alkoholizirani vozač ima mnogo veću mogućnost sudjalovanja u prometnoj nesreći od trijezna vozača.
Ako vozač ima 0,5-0,8 ‰ alk. u krvi , ima tri puta veću vjerojatnost sudjelovanja uprometnoj nesreći od trijeznog vozača
Ako vozač ima 1,0 ‰ alk. u krvi , postoji sedam puta veća mogućnost od prometne nesreće.
A ako vozač ima 1,2 ‰ alk. u krvi , tada je rizik barrem 12 puta veći nego kod vozača koji nije konzumirao alkohol.
Na 1.000 nesreća u Hrvatskoj u kojima nije bilo alkoholiziranih sudjelovatelja, u prosjeku ima 25 mrtvih i 289 teško ranjenih osoba
http://www.pfri.hr/plima/plima7/alkohol.htm
----------------------------------------------------------------------------------
To i jest problem, ugrozavaju i druge. Da ne racunamo ubistva i samoubistva pod dejstvom alkohola.
I to je za tebe uzivanje?
-
nebi
Kad sam bio mali,imao sam jednog "druga",koji bi,kad god se posvadjamo,H2SO4 wrote:drugarica se povlaci sa frontahananah wrote:nebi, ma ti si cudo jedno ali u pozitivnom smislu![]()
Sasvim normalna osoba sa normalnim i umjerenim razmisljanjima![]()
A ti hemijska formulo ne eto ti blente pa pricajte, ionako imate isto obrazovanje
ponavljao kao cegrtaljka:"Ti nemas oca,eeeee,ti nemas ocaaaa"(starci su mi razvedeni).Ovaj forum je pun "sagovornika" koji samo do besvijesti ponavljaju kako su ostali glupi,komunisti,mrzitelji muslimana itd.,bez i jednog argumenta.Ili samo aplaudiraju drugima,u stilu:"Aferim curo/momcino,nek si kazao/la cafiru".I uvijek se nadje cura/momcina,koja drzi otvoren kitab pored pc i prepisuje od slova do slova,jer,hey,svijet je crn ili bijel,nema nijansi,ili si za nas ili protiv nas.
Ali,polako,dame i gospodo,novo vrijeme-nova ideologija.Sutra ce razni blenteh2so4engramireaktori opet aplaudirati nekoj novoj ideologiji,vec prema tome kakav je tal.Vjerovatno ce se naci neki nadobudni brat/sestra
da mi kaze kako pricam gluposti,ali mi onda pojasnite:kako su preko noci nestali toliki komunisti,a pojavili se toliki vjernici i demokrate?
-
BosnjakAga
U USA je nekada vladala prohibicija, alkohol je bio zabranjen u 20 godinama proslog vijeka, al posto narod nije sisao zakon i mafija sa svercom alkohola silne pare zaradila morali maknut zabranu.
Ko sto je rijeko rahmetlji Aljo: "Narod mozes samo sa bozijim zakonima promijenit".
Ko sto je rijeko rahmetlji Aljo: "Narod mozes samo sa bozijim zakonima promijenit".
-
Maverick_
hananah ja ne znam koji je tebi,cura ti je fino napisala da ne moras da postis ako neces,pij isto tako ako hoces,to je stvar izbora. Pusti nas koji postujemo da nastavimo s tim pravom,valjda imamo pravo na to, svoga izbora. Glupo je raspravljati o tome ko je u pravu,a ko nije,jel treba postiti il ne treba,jel treba piti ili ne treba.....radi kako ti odgovara i vozdra
Peace
Peace
-
Stitch__
samo sam jednom vozio pod uticajem alkoholaBosnjakAga wrote:hananah wrote: Aga, moje je misljenje da je glupo zivjeti po nekim zabranama, svako nek radi sta hoce ako time ne ugrozava druge...
Alkohol je jedan od najvećih uzročnika prometnih nesreća. Alkoholizirani vozač ima mnogo veću mogućnost sudjalovanja u prometnoj nesreći od trijezna vozača.
Ako vozač ima 0,5-0,8 ‰ alk. u krvi , ima tri puta veću vjerojatnost sudjelovanja uprometnoj nesreći od trijeznog vozača
Ako vozač ima 1,0 ‰ alk. u krvi , postoji sedam puta veća mogućnost od prometne nesreće.
A ako vozač ima 1,2 ‰ alk. u krvi , tada je rizik barrem 12 puta veći nego kod vozača koji nije konzumirao alkohol.
Na 1.000 nesreća u Hrvatskoj u kojima nije bilo alkoholiziranih sudjelovatelja, u prosjeku ima 25 mrtvih i 289 teško ranjenih osoba
http://www.pfri.hr/plima/plima7/alkohol.htm
----------------------------------------------------------------------------------
To i jest problem, ugrozavaju i druge. Da ne racunamo ubistva i samoubistva pod dejstvom alkohola.
I to je za tebe uzivanje?
vraco se kuci sa oprostajnog, prije vojske
helem, srecom pa nije bilo posljedica, i ja i bibi smo dosli kuci citavi, al otad ni pivu ne popijem ako vozim. uzasan je osjecaj kad skontam sta je moglo bit. jos gori kad skontam da sam mogo bez vozacke dozivotno ostat, s obzirom na kolicinu alkohola u krvi