1gorstak wrote:ajrokrem wrote:1gorstak wrote:
Pa eto, ako Sarajevo (recimo Tihic) izda i drzava ne poduzme korake kojim se sankcionise to velikosrpsko divljanje, lovacki karabin s optikom u ruke, ranac na ledja i u lov na Dodikove policajce. A ima nas dosta koji bi tako postupili. Znaci to je neka najnepovoljnija opcija, malo bolja bi bila da Sarajevo djeluje u skladu sa zakonom i sankcionise separatisticko djelovanje, a najbolja bi bila da separatisti uopste ne povlace glupe poteze.
1gorstak, ja taman pomislih, vidju ovog, ozbiljan i razuman, kad on konta produzeni lovacki vikend vaninstitucionalnim djelovanjem.
Ma ne. Ja se zalazem za postivanje zakona, a reakcija bi bila upravo to, reakcija. Ili ti pustas da te neko gazi ?
hmmm, mozda, u nekom marginalnom obimu, taman u onolikoj mjeri koliko bi bilo i onih koji bi rekli "e nek smo se i njih rjesili, sad smo bar svi svoji i na svome"...pricamo ovde o krajnjem strahu bosnjaka, "otcjepljenje rs-a", jel' tako???
moje misljenje, kao jednog srbina koji je i u federaciji i u rs-u, da je to jedna, aj da kazemo, fikcija, o kojoj tesko da mozes cuti u razgovoru sa obicnim covjekom. ne kazem da to prosjecan srbin ne bi onako intimno volio (ko prosjecan slovenac, hrvat, musliman, pocetkom '90.) al' i taj prosjecan srbin ima dovoljno razuma da je svjestan da time ne bi skoro nista dobio, a mnogo bi izgubio. formalno-pravno bitisanje u formi neceg sto se zove drzava bih, za prosjecnog srbina je prihvatljiva, jer uz postojanje rs-a i njenih institucionalnih kapaciteta, omogucava mu (ni drugima to nije uskraceno) prije svega slobodno kretanje.
a to sto kod srba nema zelje, a tesko da ce je i u doglednoj buducnosti biti, za nekom "duhovnom" nadgradnjom, koja se manifestuje u mahanju zastavama (plavo-zutim), pjevanjem bosni, navijanjem za reprezentativne selekcije...to ne bi trebalo da je u prvom planu. ekonomija treba, i u sustini, jedino i moze da bude kohezioni faktor, jer svima guzica zine na pare, tu smo svi isti...