Narodi koji imaju svoje nacionalne drzave (monoetnicke ili multietnicke) su samim time rjesili i nacionalno pitanje. Narodi kao Romi ili Kurdi nemaju rjeseno nacionalno pitanje.popajic wrote:Nikad niko da mi objasni sta u praksi znaci to: rijesiti nacionalno pitanje u BIH !?Postao/la osa dana 24/11/2009 14:09
cjlovitost bih u njenim međunarodno priznatim granicama nije ugrožena, zato na to po meni ne treba ni trošiti energiju, nego se fokusirati na unutarnje uređenje, čijim bi se rješenjem riješilo i nacionalno pitanje u bih, koje je po meni broj jedan od svih pitanja, bez rješenja toga, neće biti ni rješenja ekonomskih teškoća, obrazovanja, zdravstva i dr.
Kada bi se to "pitanje" smatralo rijesenim?
Da svako krvno zrnce ima svoju skolu, svoju avlijicu, svoj dom zdravlja, svoju tv i radio stanicu, svoj autobus, svoju pekaru , svog bricu ...???
Karikiram...ali stvarno - je li sav problem u jos jednom entitetu ?
Ako jeste, hocu i ja jedan, da se razrahatim i odvojimod ovih sto bi samo da razdvajaju !
Navodno nerjeseno nacionalno pitanje u BH potenciraju oni koji zele da daljnjim cjepanjem multietnicke drzave (recimo BH, CG, Amerike i td) stvore nove monoetnicke drzavice. Da se razumijemo u BH to niu samo desne struje Srba i Hrvata vec kompletna SDA, SBIH i SDP. S toga BH tavori na dnu dna. Oni to ne mogu uciniti odmah, vec to pokusavaju uarditi kroz takozvani dejtonski proces ("realnom" politikom korak po korak, koja priznaj samo genocidnu realnost) rusenja BH drzave i legalizacija RS, odnosno legalizacijom nezakonitih radnji, poput genocida, zlocina, progona, izdaje drzave kojoj su se zaklinjali na vjernost, zloupotrebom mandata, podjelom resursa i imovine, pljackom, kriminalnim privatizacijama i td.
Inace multietnicke drzave i multikonfesionalne drzave pitanje prava razlicitih grupa rjesavaju zakonima, po kojima je gradjnin, kao nosilac suvereniteta, jednak pred zakonom, a strogo se zabranjuje i kaznjava bilo kakav rasizam, uvrede na etnickoj osnovi i td.