forsiranje i maltretiranje FTV
- Prozor
#26 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Ne spavam i ne jedem, danonoćno bdijem nad televizorom i smišljam rješenje ove verbalne agresije, kada riješim, biće mi sve rahat u životu!
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#27 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
U cemu je problem da svako prica svoju interpretaciju,dijalekt i nacin na koji prica svoj "jezik",ovaj nas juznoslavenski.
Razlicitost je bogastvo,ako se ovo moze uopste nazvati razlicitostima
Sve mi to razumijemo,i nema potrebe da se ulazi u diskusiju oko toga,jer je i zakonom potvrdjena ravnopravnost i bosanskog i srpskog i hrvatskog interpretiranja naseg juznoslavenskog jezika

Razlicitost je bogastvo,ako se ovo moze uopste nazvati razlicitostima
Sve mi to razumijemo,i nema potrebe da se ulazi u diskusiju oko toga,jer je i zakonom potvrdjena ravnopravnost i bosanskog i srpskog i hrvatskog interpretiranja naseg juznoslavenskog jezika
- viva_castro
#28 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Imaš objašnjenje i u postu koji si citirao ali evo ponovit ću.Alfa Kentaur wrote:Ako je razlicitost nase bogatstvo, sto i jeste, zasto je problem da djeca znaju da su razlicite vjere i nacije?? Zar nije dobro sto djeca znaju da su razlicita, a ipak se svjesno zajedno igraju!? Od malena ih treba uciti da razlicitost nije nista ruzno, nego je to pozitivna cinjenica!viva_castro wrote:
MOLIM TE DA MI ODGOVORIŠ KAKO SI I ZBOG ČEGA DOŠAO DO TOG ZAKLJUČKA, NE MOGU DA SE NAČUDIM, HAJDE MOLIM TE ODGOVORI MI FINO NA OSNOVU ČEGA SI TO ZALJUČIO. MOLIM TE!
Ili je mozda bolje odgajati djecu po principu "svi smo mi samo arijevci" ??
Nije problem da djeca ZNAJU da su različite vjere i nacije, problem je da djecu ODVAJAJU na osnovu različite vjere i nacije, i to još u obdaništima! Dječiji mentalni sklop u tom dobu nije zreo za tako kompleksna shvatanja, djeci kada objasnite u tom dobu da oni navijaju za Želju a oni drugi za Sarajevo, djeca to tako prihvate k srcu da se vrlo često tuku na dvorištima upravo zbog toga. Nažalost ima onih koji to ne prerastu ni u kasnijem periodu, dakle ne sazrijevaju iznad tog nivoa ali tu su krive odgojno-obrazovne institucije, kao i obitelj, društvo, mediji,...
Ako želiš da djeca znaju da su različita to ne radiš tako što ih 14 ode na vjeronauku a ono 15. čeka prestrašeno pred vratima, žalosno što se ne može igrati sa svojim drugarima, zbunjeno što je samo, drugačije itd. Ako hoćeš da ZNAJU, vole i poštuju to što su različiti onda ih o tome učiš na nečemu što je recimo predškolska verzija "Kulture religija", kroz zajedničku igru i zajedničko učenje, mada opet ponavljam da ne vjerujem da je to ok jer dječije glavice ne funkcionišu tako. Dakle u pitanju je razumijevanje temeljne dječije i ljudske psihologije za što je dovoljna gimnazija. Ova vjeronauka u obdaništima je pogotovo nepravedna kada znamo da djeca nisu uskraćena za ovo pravo, da djeca to mogu učiti u veoma dobro osmišljenim crkvenom i mektebskom obrazovanju. Ova vjeronauka koju ovdje žele u obdaništima, pa čak i u osnovnim školama, je opravdana u Iranu i sl. gdje je 98% muslimana, pa se sistem temelji na skroz drugim vrijednostima i premisama...
Ali ti mi opet ne odgovori kako si prvi put došao do onog zaključka da sam "ja ZA uvođenje vjeronauke u obdaništima" odnosno da sam taj "tip" čovjeka, na šta si vjerovatno i ciljao? MOLIM TE DA MI ODGOVORIŠ, STRAŠNO ME INTERESUJE.
-
elSaik
#29 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Ja vas uopšte ne razumijem.
-
Margita81
#30 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Zalosna je cinjenica da mi Bosanci nemamo svoj pravopis. Ono sto je Halilovic izbrljo i nazv'o Pravopisom Bosanskog Jezika nema veze s pamecu, sramota teska. Zato ne potezite njega i njegov rad kao nesto sto ima znacenje.
I na fakultetima iz predmeta koji su vezani za jezik dobivamo preporuke profesora da spremamo ispite iz knjiga hrvatskih jezikoznalaca jer ovaj nas ne vrijedi ni pisljiva boba
I na fakultetima iz predmeta koji su vezani za jezik dobivamo preporuke profesora da spremamo ispite iz knjiga hrvatskih jezikoznalaca jer ovaj nas ne vrijedi ni pisljiva boba
- Pasiflora
#31 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Ako je cirilica konstitutivna, onda je to i - opcina 
Niti malo ne ne zivcira!
Niti malo ne ne zivcira!
- chuchumbamayumbe
#32 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Dodje mi dijete iz obdanista i pocne pjevati pjesmicu:viva_castro wrote:Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.
To što voditelji, novinari itd. govore na nekoliko verzija istog jezika ili kako to ovdje više vole reći "na nekoliko različitih jezika" je jedno veliko bogatstvo, baš kao što su i dva pisma koja koristimo. Svako kome ovo smeta, naručito kada živi u multietničkoj državi poput naše, je ili dobro glup i neobrazovan ili je nacionalista koji bi da tu državu za sebe "očisti".
Svako ko se boji za to da mu "djeca ne počnu pričati njihov jezik" zapravo je jedna obična hulja koja ne provodi dovoljno vremena sa svojim djetetom i koja ne želi da mu dijete zna i poštuje diverzitet nego bi da svoje dijete ugura u vlastite aršine i spriječi ga od eventualnog kosmopolitizma, čemu prihvatanje drugog i drugačijeg nužno vodi. Ako se pravdate sa onim otrcanim "ja njemu kažem znaj tuđe al poštuj svoje, nek on zna kako drugi al nek radi kako mi" opet ste obične hulje, istim principom trebate mu iskorijeniti mogućnost naobrazbe preko vašeg stupnja, mogućnost upotrebe stranih jezika itd.
Evo da odem na banalan primjer. To što možemo reći da je zgrada desetospratnica a da nam djevojka živi na petom katu se može tretirati samo kao blago i nikako drugačije. To što su Sabaheta i Zorana imenjakinje može biti blago i ništa drugo, itd.
Bum, bum, bum, bum...to je pjesma laFka.
Naucilo ga u obdanistu da je pjesma "laHka", kod kuce je pjesma "laka", i sta sada?!
Jesam li ja hulja?
Sta zna dijete sta je sprat, a sta kat...
Ali, biljka je to mlada, da se lijepo "obraditi", pogotovu u obdanistu.
Skontace prije nego sto sam ja skontao gdje je ona stvar, da nema Djeda Mraza, da je pjesma lahka, da je...
I ja hulja?
- slavkoimamodilera
#33 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Postavljacu teme je bilozoom66 wrote:da ne bude zabune i ne ode sve u klipanjslavkoimamodilera wrote:To sto si ti nepismen pa ti treba da brojis do lipnja, to je tvoj problemnapishi kome si se obratio.
ja teme![]()
dvaupitnika wrote:3. Kada dnevnik, ili vijesti vodi voditelj iz reda hrvatskog naroda, vijesti, odnosno dnevnik pratimo na „hrvatskom“ jeziku, pa tako slušamo siječanj, veljača i sl., pa dođemo u situaciju da se zabrojimo koji je koji mjesec, a prilog već prošao...
- amrica
#34 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Margita81 wrote:Zalosna je cinjenica da mi Bosanci nemamo svoj pravopis. Ono sto je Halilovic izbrljo i nazv'o Pravopisom Bosanskog Jezika nema veze s pamecu, sramota teska. Zato ne potezite njega i njegov rad kao nesto sto ima znacenje.
Taj pravopis je uzas!!!!
Gomila turcizama i arabizama i dualnost svih ostalih varijanti, ili napr. rijeci sa kojim ne zna sta ce kao sto su: prevod i prijevod, dosije i dosje, prenos i prijenos.... a cak mislim da dopusta i dualnost delinkvencija i delikvencija (nisam 100% sigurna)... Ukratko, ako trazis nesto konkretno, neces to naci.
- Prozor
#35 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Pa i mnogi su u kući prije govorili meHko pa ih u školi učili meko, pa šta sada neki su nastavili po školskom a neki po kućnom.....chuchumbamayumbe wrote:Dodje mi dijete iz obdanista i pocne pjevati pjesmicu:viva_castro wrote:Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.
To što voditelji, novinari itd. govore na nekoliko verzija istog jezika ili kako to ovdje više vole reći "na nekoliko različitih jezika" je jedno veliko bogatstvo, baš kao što su i dva pisma koja koristimo. Svako kome ovo smeta, naručito kada živi u multietničkoj državi poput naše, je ili dobro glup i neobrazovan ili je nacionalista koji bi da tu državu za sebe "očisti".
Svako ko se boji za to da mu "djeca ne počnu pričati njihov jezik" zapravo je jedna obična hulja koja ne provodi dovoljno vremena sa svojim djetetom i koja ne želi da mu dijete zna i poštuje diverzitet nego bi da svoje dijete ugura u vlastite aršine i spriječi ga od eventualnog kosmopolitizma, čemu prihvatanje drugog i drugačijeg nužno vodi. Ako se pravdate sa onim otrcanim "ja njemu kažem znaj tuđe al poštuj svoje, nek on zna kako drugi al nek radi kako mi" opet ste obične hulje, istim principom trebate mu iskorijeniti mogućnost naobrazbe preko vašeg stupnja, mogućnost upotrebe stranih jezika itd.
Evo da odem na banalan primjer. To što možemo reći da je zgrada desetospratnica a da nam djevojka živi na petom katu se može tretirati samo kao blago i nikako drugačije. To što su Sabaheta i Zorana imenjakinje može biti blago i ništa drugo, itd.
Naucilo ga u obdanistu da je pjesma "laHka", kod kuce je pjesma "laka", i sta sada?!
Jesam li ja hulja?
Skontace prije nego sto sam ja skontao gdje je ona stvar, da nema Djeda Mraza, da je pjesma lahka, da je...
I ja hulja?
-
MmeDeLafayette
#36 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Ja bih se slozila sa chuchumbamayumbe sto se tice ovog lako i laHko... i u jos nekoliko izraza gdje je H dodato naknadno jerchuchumbamayumbe wrote:Dodje mi dijete iz obdanista i pocne pjevati pjesmicu:viva_castro wrote:Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.
Jesam li ja hulja?
I ja hulja?
ne sto meni to H smeta, daleko od toga, nego iskreno... nekada mi ne zvuci prirodno da izgovorim to H i ucinim napor pri izgovoru... ne zelim da me se pogresno shvati, ovo je doista samo za nekolicinu rijechi npr. hergela, lahko, nahuditi, mahrama i jos nekoliko
- amrica
#37 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
MmeDeLafayette wrote:
Ja bih se slozila sa chuchumbamayumbe sto se tice ovog lako i laHko... i u jos nekoliko izraza gdje je H dodato naknadno jer
ne sto meni to H smeta, daleko od toga, nego iskreno... nekada mi ne zvuci prirodno da izgovorim to H i ucinim napor pri izgovoru... ne zelim da me se pogresno shvati, ovo je doista samo za nekolicinu rijechi npr. hergela, lahko, nahuditi, mahrama i jos nekoliko
hergela
to jos nisam cula.
-
skojotovski
#38 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
a ti si inace od osnovne skole govorio općina?sitno wrote:Ako je cirilica konstitutivna, onda je to i - opcina
Niti malo ne ne zivcira!
p.s.
da ne bi bilo zabune, ne smeta mi ni jedan, ni drugi, ni treci jezik, ako se to tako sada zove
- chuchumbamayumbe
#39 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Teta koja ih uci tu pjesmicu nije Bosnjakinja.Prozor wrote:Pa i mnogi su u kući prije govorili meHko pa ih u školi učili meko, pa šta sada neki su nastavili po školskom a neki po kućnom.....chuchumbamayumbe wrote:Dodje mi dijete iz obdanista i pocne pjevati pjesmicu:viva_castro wrote:Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.
Jesam li ja hulja?
I ja hulja?
Teta je normalna, 100%, ali je Arzija strasna takvu pjesmicu poslala, i takva pjesmica se i uci.
E to je problem.
Nametanje.
A to sto je neko govorio mehko u kuci, a ucio u skoli, kladim se da se to nije desavalo na Alipasinom, nego negdje malo dalje odavde?
- Prozor
#40 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Recimo odakle sam ja, uvijek se govorilo mehko, lahko, hin(mjesto ih), pa i sada mnogi tako govore pa i sam znam mješati hin i ih....i ne stidim se zbog toga. oni što se sa time šrdaju i sami svi imaju nane ili pak matere što tako pričaju. Eh sad ipak se u školi uvijek učilo meko, lako, ih, pa niko nije dizao frku zbog toga. I, šta ima veze ako se ne radi o Alipašinom? To se kao bosanski samo govori u Sarajevu?
- chuchumbamayumbe
#41 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
A vidis, tamo odakle sam ja, uvijek se govorilo meko, lako, ih.Prozor wrote:Recimo odakle sam ja, uvijek se govorilo mehko, lahko, hin(mjesto ih), pa i sada mnogi tako govore pa i sam znam mješati hin i ih....i ne stidim se zbog toga. oni što se sa time šrdaju i sami svi imaju nane ili pak matere što tako pričaju. Eh sad ipak se u školi uvijek učilo meko, lako, ih, pa niko nije dizao frku zbog toga. I, šta ima veze ako se ne radi o Alipašinom? To se kao bosanski samo govori u Sarajevu?
Meni niti mati niti otac nikada nisu tako govorili, niti mi je iko u raji na Alipasinom ikada tako govorio, a sada bi Arzija da se tako govori?
Neka prica kako ko hoce, i moja je nana iz okoline Bihaca govorila nerandze, chekulata, itd (izvinjavam se, nemam nasih slova na tastaturi), ali je moja mati kada je krenula u skolu naucila sta je ispravno, a sta arhaicno. A pogotovu kada je dosla u "grad".
A danas je normala reci, npr, dacka (daska), hin (ih), itd... I jos te niko ne pogleda, postalo normalno.
Vidis, moja se mati naucila nekim stvarima i, hajde da kazem, emancipovala.
I tako bi trebalo da bude kada zivis u jednom gradu kao sto je Sarajevo (bar bi tako trebalo da bude).
Ali jok, Arzija&co ce se truditi svim silama (u tome poprilicno i uspijevaju). Uz svesrdnu pomoc kolega iz vladajucih konstitutivnih, vecinskih, itd, itd naroda.
A moje dijete vise ne zna ni je li lako, lahko, ili lafko.
Sta moraju dirati djecu od 3 godine?
A sto se tice bosanskog, u bosanskom moze i lako i lahko, i kafa i kahva, nije problem.
Nemam ja nista protiv bosanskog, dapace, ja govorim bosanskim jezikom. Ali nije sve sto ima "aschare H" u sebi ispravno i po bosanskom pravopisu, niti se bilo kome treba nametati, pogotovu ako je neispravno.
Sve dok lako ne postane lahko i ne ostane lahko, laFko cemo.
- viva_castro
#42 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Teta koja ih uci tu pjesmicu nije Bosnjakinja.chuchumbamayumbe wrote:Pa i mnogi su u kući prije govorili meHko pa ih u školi učili meko, pa šta sada neki su nastavili po školskom a neki po kućnom.....Prozor wrote:Dodje mi dijete iz obdanista i pocne pjevati pjesmicu:chuchumbamayumbe wrote:[quote="viva_castro"Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.
Jesam li ja hulja?
I ja hulja?
Teta je normalna, 100%, ali je Arzija strasna takvu pjesmicu poslala, i takva pjesmica se i uci.
E to je problem.
Nametanje.
A to sto je neko govorio mehko u kuci, a ucio u skoli, kladim se da se to nije desavalo na Alipasinom, nego negdje malo dalje odavde?[/quote]
Jesi, hulja si. Dobro ti je rekao, dolazilo je ljudi sa svih strana, ljudi koji ne samo da su isključivo učili meHko i laHko nego nisu ni čuli za drugačije, pa su ih u školi učili mekom i lakom. Hoćeš li možda kasnije ružiti dijete kad upotrijebi riječ koju ti nisi znao ili riječ koja nije bila u upotrebi kad si ti ganjao loptu na Alipašinom?
Sličan si onim Bošnjacima koji danas sve iz bivše države što je bilo nazivaju nametanjem, ne kažem da nije bilo ali kažem da sigurno nije toliko koliko tvrde.
Danas je u državi u kojoj živiš normiran bosanski srpski i hrvatski jezik. Svi oni imaju pravopise, gramatike i rječnike. Naravno da će se knjige pisati i da će se u školama raditi prema tim normama.
Tvoja primjedba ima mjesta koliko i primjedba nekog ko je "vascjeli život govorio 'hin' i 'odunda' a onda mu đetić došo i'škole da mu reče da je 'ih' i 'odande' ". Hvala Bogu pa ima neki red, ne bi valjalo da ga nema, gdje bi dospjeli da svaka škola uči kako svaka kuća hoće...
Tvoja primjedba možda je na mjestu, ali nije dobro usmjerena, ti si ljut na one koji su normirali bosanski jezik. Ipak moramo povući ovdje liniju razgraničenja između kritike nove norme bosanskog jezika i nove norme hrvatskog jezika.
Hrvatski jezik danas ima za cilj da se trajno distancira od ostalih Južnih Slavena. To je neka luđačka utrka za pokazateljem i braniteljem nacije, rekao bih slobodno posljedica krize identiteta i fanatičnog straha od neke buduće krize identiteta. Zbog toga nailazimo na pregršt novih, smiješnih, čudnih riječi u hrvatskom jeziku.
Bosanski jezik je normiran po uzoru na normu srpskog jezika. Naime Vuk je srpski jezik arhaizirao, pojednostavio, približio puku i seljaku. Nametnuo je za pravilno ono što i kako seljak zbori a ne kako se priča u gradu.
Normiranje bosanskog nije bilo tako radikalno ali je svakako uzelo mnoge slične elemente. Izmeđuostalog i to famozno "H" koje je, vrijedi napomenuti, zaista jedan od pokazatelja bosanske jedinstvenosti, govorim naravno o masovnoj upotrebi "H" u srednjovjekovnoj Bosni, što možemo prijetiti na svim domaćim pisanim dokumentima, poveljama,...
Da me ne shvatite pogrešno, ne govorim u odbranu bilo kojeg od navedenih ili protiv nekog, trudim se biti objektivan a moj jezik je mješavina svih jezika koji se u BiH govore i on tek treba biti pokršten i normiran, aBd.
- chuchumbamayumbe
#43 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
@viva_castro,
Procitaj od pocetka do kraja sta sam napisao, pa probaj da shvatis u kojem kontekstu sam to isto napisao.
U kontekstu kada vaspitacica nebosnjakinja uci moje dijete nebosnjaka da je pjesmica lahka.
A sve u strahu za svoj posao, znam.
I to je to.
A da li cu ja ruziti svoje dijete ili necu, to je moja stvar. Ti kada budes imao svoju djecu (ako ih vec nemas), onda imas pravo da se brines o njima, a o mojoj djeci nema potreba da se brines ni ti, niti Arzija, ni bilo ko, niti da ih uzimas u usta u bilo kojem kontekstu. Kraj.
A mnogo grijesis kada me svrstavas u kos sa Bosnjacima u kontekstu nametanja, to nema veze sa zivotom, ocito ili nisi shvatio ili ne mozes da shvatis moju sustinu.
Covjece, ti si ovdje napisao nekakav satarash, nidje veze, malo ovoga, malo onoga, da li je tebi samom jasno sta si ustvari htio da napises, ili si pisao onako, sta ti je palo na pamet. Cas spominjes red, cas spominjes slobodu u izrazavanju, cas ovo, cas ono.
Sta jos da ti kazem, osim da, ili slabo citas, ili slabo razumijes o cemu sam pisao.
Kako god, ode tema u off-topic, zalim.
Procitaj od pocetka do kraja sta sam napisao, pa probaj da shvatis u kojem kontekstu sam to isto napisao.
U kontekstu kada vaspitacica nebosnjakinja uci moje dijete nebosnjaka da je pjesmica lahka.
A sve u strahu za svoj posao, znam.
I to je to.
A da li cu ja ruziti svoje dijete ili necu, to je moja stvar. Ti kada budes imao svoju djecu (ako ih vec nemas), onda imas pravo da se brines o njima, a o mojoj djeci nema potreba da se brines ni ti, niti Arzija, ni bilo ko, niti da ih uzimas u usta u bilo kojem kontekstu. Kraj.
A mnogo grijesis kada me svrstavas u kos sa Bosnjacima u kontekstu nametanja, to nema veze sa zivotom, ocito ili nisi shvatio ili ne mozes da shvatis moju sustinu.
Covjece, ti si ovdje napisao nekakav satarash, nidje veze, malo ovoga, malo onoga, da li je tebi samom jasno sta si ustvari htio da napises, ili si pisao onako, sta ti je palo na pamet. Cas spominjes red, cas spominjes slobodu u izrazavanju, cas ovo, cas ono.
- Jesi li ovo ozbiljno mislio, ili se samo salis?! Da ja govorim kao neko iz nekog zaseoka Sumadije, ili, jos blize, da ja govorim kao neko iz nekog zaseoka Istocne Bosne (neka se niko ne nadje uvrijedjenim, molim vas), to je OK, a nije OK da govorim onako kako su mi mati i otac govorili, da moje dijete govori onako kako mu mati i otac govore, onako kako pise u knjigama?! Da mi "gorikan", "dolikan", "vamdoli", "vamgori", "itakodalje", bude neka norma?! Ma daaaj, radije cu odmah da se roknem nego sto ce mi to ikada biti prihvatljivo i normalno, a moje dijete ce prije prihvatiti da govori engleski, a ne da govori hin, lahko, mahrama i ostalo. Za inat.Bosanski jezik je normiran po uzoru na normu srpskog jezika. Naime Vuk je srpski jezik arhaizirao, pojednostavio, približio puku i seljaku. Nametnuo je za pravilno ono što i kako seljak zbori a ne kako se priča u gradu.
Sta jos da ti kazem, osim da, ili slabo citas, ili slabo razumijes o cemu sam pisao.
Kako god, ode tema u off-topic, zalim.
- ecstase
#44 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Aj ba dok mozete pjevati i pevate pesme Dragane i Mine mozete i slusati FTV isto vam ga dodje
- chuchumbamayumbe
#45 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Arkadash, prifati se tog kebaba, bolje ti je...ecstase wrote:Aj ba dok mozete pjevati i pevate pesme Dragane i Mine mozete i slusati FTV isto vam ga dodje
- ecstase
#46 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
chuchumbamayumbe wrote:Arkadash, prifati se tog kebaba, bolje ti je...ecstase wrote:Aj ba dok mozete pjevati i pevate pesme Dragane i Mine mozete i slusati FTV isto vam ga dodje
![]()
mislis
- Prozor
#47 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Čovjek bi rekao da ti u životu nemaš većih problema. Ako je stvarno to tvoja najveća briga što te izjeda, zahvali se Bogu na tome što nemaš većih. Ima porodica što bi govorile i lahko i mehko i mehaloburahno da im daju malo više za hljeba, ali nema tu Arzije.chuchumbamayumbe wrote:A vidis, tamo odakle sam ja, uvijek se govorilo meko, lako, ih.Prozor wrote:Recimo odakle sam ja, uvijek se govorilo mehko, lahko, hin(mjesto ih), pa i sada mnogi tako govore pa i sam znam mješati hin i ih....i ne stidim se zbog toga. oni što se sa time šrdaju i sami svi imaju nane ili pak matere što tako pričaju. Eh sad ipak se u školi uvijek učilo meko, lako, ih, pa niko nije dizao frku zbog toga. I, šta ima veze ako se ne radi o Alipašinom? To se kao bosanski samo govori u Sarajevu?
Meni niti mati niti otac nikada nisu tako govorili, niti mi je iko u raji na Alipasinom ikada tako govorio, a sada bi Arzija da se tako govori?
Neka prica kako ko hoce, i moja je nana iz okoline Bihaca govorila nerandze, chekulata, itd (izvinjavam se, nemam nasih slova na tastaturi), ali je moja mati kada je krenula u skolu naucila sta je ispravno, a sta arhaicno. A pogotovu kada je dosla u "grad".
A danas je normala reci, npr, dacka (daska), hin (ih), itd... I jos te niko ne pogleda, postalo normalno.
I tako bi trebalo da bude kada zivis u jednom gradu kao sto je Sarajevo (bar bi tako trebalo da bude).
Ali jok, Arzija&co ce se truditi svim silama (u tome poprilicno i uspijevaju). Uz svesrdnu pomoc kolega iz vladajucih konstitutivnih, vecinskih, itd, itd naroda.
A sto se tice bosanskog, u bosanskom moze i lako i lahko, i kafa i kahva, nije problem.
Nemam ja nista protiv bosanskog, dapace, ja govorim bosanskim jezikom. Ali nije sve sto ima "aschare H" u sebi ispravno i po bosanskom pravopisu, niti se bilo kome treba nametati, pogotovu ako je neispravno.
Ozbiljno, vjeruj mi da ni ja ne volim silovanje jezika, nametanje nekog govora koji nije domaći. Ali eto, meni ni lahko ni mehko nije strano pa možda to bolje podnosim od tebe. E sad što se po tvome ukusu nisam emancipovao dovoljno da budem Sarajlija, to je tvoj problem. A eto, nisam ni govorio uopĆe, pa sad kažem, jer sam tako naučio ovih 15 godina. A ti ako hoćeš i dalje živi u Alipašinom svoga djetinstva i odbijaj svaki pomak, makar se radilo o slovu, u nešto "novokomponovano". Sva moja poenta je bila da su mnogi ljudi učili sve i svašta drukčije od onoga što govore u kući, ali nisu kukali što im se oduzima ili nameće extra slovo. Lično me stvarno boli briga hoće li biti lahko ili lako!
I, ako je učiteljica nebošnjakinja, to je po tebi šta? Tlačenje?
- chuchumbamayumbe
#48 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
zasto pitasecstase wrote:chuchumbamayumbe wrote:Arkadash, prifati se tog kebaba, bolje ti je...ecstase wrote:Aj ba dok mozete pjevati i pevate pesme Dragane i Mine mozete i slusati FTV isto vam ga dodje
![]()
mislis
- chuchumbamayumbe
#49 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
Kako koji covjek, moj ti, kako koji covjek.Prozor wrote:Čovjek bi rekao da ti u životu nemaš većih problema. Ako je stvarno to tvoja najveća briga što te izjeda, zahvali se Bogu na tome što nemaš većih. Ima porodica što bi govorile i lahko i mehko i mehaloburahno da im daju malo više za hljeba, ali nema tu Arzije.chuchumbamayumbe wrote:A vidis, tamo odakle sam ja, uvijek se govorilo meko, lako, ih.Prozor wrote:Recimo odakle sam ja, uvijek se govorilo mehko, lahko, hin(mjesto ih), pa i sada mnogi tako govore pa i sam znam mješati hin i ih....i ne stidim se zbog toga. oni što se sa time šrdaju i sami svi imaju nane ili pak matere što tako pričaju. Eh sad ipak se u školi uvijek učilo meko, lako, ih, pa niko nije dizao frku zbog toga. I, šta ima veze ako se ne radi o Alipašinom? To se kao bosanski samo govori u Sarajevu?
Ozbiljno, vjeruj mi da ni ja ne volim silovanje jezika, nametanje nekog govora koji nije domaći. Ali eto, meni ni lahko ni mehko nije strano pa možda to bolje podnosim od tebe. E sad što se po tvome ukusu nisam emancipovao dovoljno da budem Sarajlija, to je tvoj problem. A eto, nisam ni govorio uopĆe, pa sad kažem, jer sam tako naučio ovih 15 godina. A ti ako hoćeš i dalje živi u Alipašinom svoga djetinstva i odbijaj svaki pomak, makar se radilo o slovu, u nešto "novokomponovano". Sva moja poenta je bila da su mnogi ljudi učili sve i svašta drukčije od onoga što govore u kući, ali nisu kukali što im se oduzima ili nameće extra slovo. Lično me stvarno boli briga hoće li biti lahko ili lako!
I, ako je učiteljica nebošnjakinja, to je po tebi šta? Tlačenje?Da je bošnjakinja bilo bi ok?
Meni je moje dijete i njegovo dobro najveca briga u zivotu, da ti to opet ponovim ako vec nisi shvatio, ili ne zelis.
Ima svakavih porodica ako cemo gledati ko ima a ko nema hljeba, hajmo malo onda i do Crne Afrike, oni nemaju ni vode, a kamoli hljeba. Pusti tu pricu sada.
Ma nije ni meni strano niti mrsko ni mehko ni lahko, ja to jednako ponavljam. Nema mi drazega nego kada zena pritakari kafu, pa je donese, a ja viknem "kahva, draga kahva". Ozbiljno. I fakat mi ne smeta, nemoj bezze da si se opravdavam i kunem, ali zaista tako mislim.
Mahrama, hajkula, hlopta i tako to, to je meni vise zajebancija nego sto uzimam zdravo za gotovo, ali opet kazem, a ako treba moze i boldovano, velikim slovima (da slucajno ne bi bilo da sam sta pogresno napisao ili da mi se rijec ne izvlaci iz konteksta).
SMETA MI KADA TETA NEBOSNJAKINJA UCI MOJE DIJETE NEBOSNJAKA "bum, bum...to je pjesma LAHKA...", a iz razloga da je strasna Arzija ne bi uzela na zub, jer ima raznih teta dusmana (udbasa
A sutra, ako moje dijete dobije slabu ocjenu zato sto govori i pise onako kako su ga ucili otac i mati, a ne onako kako nova ideologija nalaze, e tek onda ce da bude belaj.
To je to. As simple as that.
Moj Prozor-e, moj Prozore... Ti si vjerovatno veci sarajlija od mnogih "velikih" sarajlija ovdje, vjeruj mi. Ali dje ces bolan, bolan, izaci sa "ribom" na kafu (ne znam da li si solo ili nisi, nije sada ni bitno
A to sta su ljudi ucili u skoli, ucili su da je 1+1=2, i ucili su i latinicu i cirilicu, ucili su kako se pravilno izgovaraju rijeci, ucili su gramatiku. Ono sto su nosili iz kuce (ako je to bilo pogresno u odnosu na ono sto se ucilo u skoli), to su morali da nekako probaju da prevazidju. E, sada se na bosanskom moze reci i lahko i lahko, i to je ok. Ali kada na bosanskom lahko bude lahko i samo lahko i nikako drugacije, moje ce dijete onda da uci srpski/hrvatski (ima pravo na to), a ne bosanski, jer su ih takvi koji siluju bosanski na to natjerali.
A ja cu i dalje zivjeti na Alipasinom (makar sam privremeno preko hiljadu kilometara daleko od istog), i uporno cu odbijati svaki napredak koji se svodi na to da je bitno promijeniti jedno slovo u rijeci, a nije bitno nauciti da se smece ne baca preko balkona, da nije bitno nauciti osnovna pravila lijepog ponasanja, da nije bitno nauciti biti covjek, a ne medjed.
- ecstase
#50 Re: forsiranje i maltretiranje FTV
mislis[/quote]
zasto pitas[/quote]
zabranjeno?
zasto pitas[/quote]
zabranjeno?