Kad zaboravimo isključiti šporet...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sheilak

#26 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by sheilak »

@ Bosanac
Ok je provjeriti, to je normalno, ali sam mislila na opsesivno provjeravanje, kao kad nas je moja nana natjerala da se vratimo s pola puta ka Zagrebu jer je mislila da nije iskljucila peglu i masinu za ves! :-D

@ Chmoljo

Uh, to se i meni znalo desavati. Npr., morala sam preci odredjeni broj koraka do skole ili kad ujutro ustanem, odredjenim redom se oblaciti! Ali, onda sam sebe natjerala da prestanem jer se vrlo lako moze oteti kontroli i skroz te obuzeti. Like Jack :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#27 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Pera Trta »

Chmoljo wrote:hm, ja se nekad zabrinem za sebe, i mislim da imam taj poremećaj...

nekad se borim protiv toga, jer nekad krenem iz kuće, pređem nekih stotinjak metara i spuca me sumnja, jesam ili nisam uopšte zaključao kuću? :?

a da ne govorim o jednoj čudnoj stvari koja me morila, ali sam se izborio protiv nje.

naime, dok sam hodao po pločniku, i dok sam prelazio pukotine, i lijeva i desna noga su morale preći preko jednakog broja tih pukotina. ako nisu, u jednoj bi osjećaj bio da je "teža".

smijao sam se kada sam gledao film sa Jackom Nicholsonom čini mi se da se zove "Gore ne može"... kad glumi onog ekscentrika, pisca... on je imao istih problema :D :D :D
Pa da, to je OCD. Kao i ovo kod mene uostalom. Većina nas u današnjem vremenu ima neku od tih anomalija ponašanja koje su se nekada u stručnoj literaturi zvale "neuroze". Neko ima neku fobiju, neko ovo o čemu pričamo, neko je samo tako, malo..."živčan". To nisu bolesti ni poremećaji, već tek devijacije u svakodnevnom ponašanju i poimanju stvari, kojih je svaki čovjek ponaosob potpuno svjestan, ali se teško toga oslobađa.
bez_ideje

#28 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by bez_ideje »

Ma to kad se razvije,zna biti bas kocnica u normalnom funkcionisanju.....neke banalne stvari postaju opsesije,citala sam o djevojci koja mora tacno odredjeni broj puta da kucne nogom od rub kreveta inace ne bi zaspala,olovke moraju biti poslagane po velicini,hrana na tanjuru tacno odredjeno raporedjena......... :-) :-) :-)

Ja sam imala opsesiju pranja zuba, i dan danas imam,ali ne u tolikoj mjeri,zubi su morali biti cisti u svakom trenutku......po 15 puta dnevno sam ih znala oprat :-)
Sad kad sam nervozna perem zube cesto,inace sam unormalila to
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Chmoljo »

ah da... u pubertetu sam također imao te kompulzivne nagone. evo jedan najčešći:

dakle, ležim potrbuške, i nategnem lijevi guzni mišić. eh sad, nije dovoljno samo nategnuti desni, nego sam morao poštovati formu tj, uvijek završavati s onom stranom sa kojom počinjem. dakle, ako je to bio lijevi, onda ide desni, desni, pa opet lijevi...

uh, nekad se znalo i zapetljati pa i po desetak puta to ponavljati... ali, bilo tu još situacija, npr. određena kretnja rukom, nogom... sad sam to potpuno iskorijenio... ali je bilo wierd... u najmanju ruku :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#30 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by ladyblue18 »

Brat je kao manji imao isto te opsesije, 3 puta je morao svaku stvar dotaci, i danas zna to uraditi npr. 3 puta dotaknut salter od svijetla a mene to nervira.

Ja jedino provjeravam 100 puta jesul vrata ulicna i od baste zakljucana.
Chmoljo

#31 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Chmoljo »

Image

kralj svih tikova :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#32 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Big Boy »

Stvari koje se opetovano ponavljaju lako odlaze pod automatiku i onda skoro nagonski radimo neke stvari tako da se kasnije lako upitamo jesmo li ili nismo nesto uopste uradili.

Ono sto kod mene fercera je "iskakanje iz sina"... zakljucavas kucu i umjesto da strpas kljuc na svoje odredjeno mjesto... igras se sa njim do auta, uzmes kljuc od auta i umjesto njega stavis kljuc od kuce i tako uvijek znas da si zakljucao kucu. Ili npr. sporet... uzmes nekad krpu i ocistis plocu... ostavis casu od vode na ploci sporeta.

U sustini... konstantno se trudis da razbijes kontinuitet ponavljanja i tako to polako krene.
encian

#33 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by encian »

ja se vracam sa pola puta da provjerim jesu li vrata zakljucana. svaki put sebi opravdam povratak jer "bolje je provjeriti nego se sutra kajati" valjda zvuci dovoljno dobro. moja prijateljica ovdje napusti zemlju na mjesec dana i ostavi vrata otkljucana, a ja ... u posljednje vrijeme sam smanjila. kazu treba razmisljati dok radis to sto sumnjas pa poslije ZNAS da si zakljucao vrata. godinama sam se udalara tri puta kad me nos zasvrbi. vise to svjesno ne radim ali uhvatim se kad sam duboko koncentrisana na nesto drugo kako mi kaziprst "udara" palac nakon sto pocese nos :lol:

za ringlu: jednom ja dosla kuci i sjela sa mamom. ljeto, divno popodne, svi prozori otvoreni. poce ulaziti nesto kroz prozor, smrdi ne moze se disati. kaze mama "nekom mlijeko gori", ustanem ja i zatvorim prozor. ma smrdi ono i dalje, ulazi valjda na one pukotine u prozorima. sta ces, sjedi i trpi dok ne prodje. i tako sjedimo nas dvije jos jedno sat vremena, kad skoci moja mama i viknu "mlijeko!" :lol: . u trenutku kad je otvorila kuhinjska vrata, sadrzaj se zapalio i plamen je suknuo nekih pola metra u visinu. sve dobro proslo, sreca, samo je serpa zaplatila :-D
giordania

#34 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by giordania »

Pegla :sad:

Po tri puta provjeravam da li je iskljucena.Sporet,ulazna vrata i ostalo nikad ne provjeravam,ali pegla :-)
-Romeo-

#35 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by -Romeo- »

Chmoljo wrote:hm, ja se nekad zabrinem za sebe, i mislim da imam taj poremećaj...

nekad se borim protiv toga, jer nekad krenem iz kuće, pređem nekih stotinjak metara i spuca me sumnja, jesam ili nisam uopšte zaključao kuću? :?

a da ne govorim o jednoj čudnoj stvari koja me morila, ali sam se izborio protiv nje.

naime, dok sam hodao po pločniku, i dok sam prelazio pukotine, i lijeva i desna noga su morale preći preko jednakog broja tih pukotina. ako nisu, u jednoj bi osjećaj bio da je "teža".

smijao sam se kada sam gledao film sa Jackom Nicholsonom čini mi se da se zove "Gore ne može"... kad glumi onog ekscentrika, pisca... on je imao istih problema :D :D :D
koliko se ja sjećam, to bi bile prisilne radnje.......(psihopatologija) :D
-Romeo-

#36 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by -Romeo- »

giordania wrote:Pegla :sad:

Po tri puta provjeravam da li je iskljucena.Sporet,ulazna vrata i ostalo nikad ne provjeravam,ali pegla :-)
za tebe ima lijeka, kupiš onu peglu koja se sama isključi kada je neko vrijeme niko ne dira.
giordania

#37 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by giordania »

-Romeo- wrote:

za tebe ima lijeka, kupiš onu peglu koja se sama isključi kada je neko vrijeme niko ne dira.
Iskljuci se ona sama ali ja je ipak moram provjeriti.........tri puta :D
Zlata M.

#38 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Zlata M. »

Pera Trta wrote:

Pa da, to je OCD. Kao i ovo kod mene uostalom. Većina nas u današnjem vremenu ima neku od tih anomalija ponašanja koje su se nekada u stručnoj literaturi zvale "neuroze". Neko ima neku fobiju, neko ovo o čemu pričamo, neko je samo tako, malo..."živčan". To nisu bolesti ni poremećaji, već tek devijacije u svakodnevnom ponašanju i poimanju stvari, kojih je svaki čovjek ponaosob potpuno svjestan, ali se teško toga oslobađa.
Pomnije posmatrano,te "anomalije" su nadomjestak za neki prihvatljiviji i zdraviji nacin uspostavljanja strukture,reda...
..."...ali se toga tesko oslobadja",jer ih nesvjesno cuva,kao nekakvu garanciju da ce,ako sve bude kao i juce,i sutrasnji dan proci bez vecih shokova.
Strah je pogotovo onda opasan,kad se manifestuje tako da ga je tesko prepoznati.
atko

#39 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by atko »

Ide fata u carsiju napucala se i u ruci nosi peglu
susrece je jaranica
-kud si posla tako napucana sa peglom u ruci
-ama da jednom odem rahat u carsiju da ne mislim jesam li je iskljucila nisma li je iskljucila :D

Moram priznati da i ja u zadnjr vrijeme provjeravam cesto po 2-3 puta jesam li zakljuco zeder, ugasio sporet, iskljucio fen :lol: katastrofaaaa ... sve brzi tempo zivota sve vise obaveza ... onda vise se ni ne sjeca covjek jel uopste izutra pio kafu a kamoli jel iskljuciio kafe aparat :D :D :D
Drvosjeca iz Dejcica

#40 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pera Trta wrote:Pošto sam totalni laik za elektriku, interesuje me jedna stvar, naizgled glupa, ali kako rekoh, ne razumijem se u to, pa ko zna neka odgovori:
-šta će se desiti ako se ostavi uključen električni šporet, na čijem kolu nema ništa? Da li je opravdan strah da može doći do požara (jer svi znamo kako se uključeno kolo usije kada nema na njemu ničega na šta bi prenijelo toplotu) i ako može, ŠTA se u stvari zapali (sa usijanog kola počnu da lete varnice ili šta)? Ili će se prije desiti da pregori neki spoj u šporetu i da strada samo šporet, ali ne i stan? Molim neka mi odgovori neko ko se razumije u elektriku. Ovo me često kopka :) Hvala.
Većina boljih električnih šporeta ima samozaštitu, tj. da se sami isključe nakon dva sata rad...barem ja imam takav. Ako šporet nema samozaštitu, onda najbolje pri izlasku isključi osigurače. :)
-Romeo-

#41 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by -Romeo- »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pera Trta wrote:Pošto sam totalni laik za elektriku, interesuje me jedna stvar, naizgled glupa, ali kako rekoh, ne razumijem se u to, pa ko zna neka odgovori:
-šta će se desiti ako se ostavi uključen električni šporet, na čijem kolu nema ništa? Da li je opravdan strah da može doći do požara (jer svi znamo kako se uključeno kolo usije kada nema na njemu ničega na šta bi prenijelo toplotu) i ako može, ŠTA se u stvari zapali (sa usijanog kola počnu da lete varnice ili šta)? Ili će se prije desiti da pregori neki spoj u šporetu i da strada samo šporet, ali ne i stan? Molim neka mi odgovori neko ko se razumije u elektriku. Ovo me često kopka :) Hvala.
Većina boljih električnih šporeta ima samozaštitu, tj. da se sami isključe nakon dva sata rad...barem ja imam takav. Ako šporet nema samozaštitu, onda najbolje pri izlasku isključi osigurače. :)
pa da onda poslije konta je li isključio osigurače. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

-Romeo- wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
pa da onda poslije konta je li isključio osigurače. :D
:lol:
Ljuska_u_BaklaFi

#43 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Uvijek ju iskljucim i uvijek odem misleci da ju nisam iskljucila :lol:
pirmin

#44 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by pirmin »

NI jednog elektricara ovdje, ode tema na psihologiju, kompulsivne radnje :D :sax:

Pod uslovom da nema nista lako-zapaljivoga na sporetu i da je sve u redu sa instalacijama(kablovi, osiguraci, prikljucci) ne moze se desiti nista tragicno osim po novcanik.
Isti je slucaj kao kad zaboravis ugasiti grijalicu na struju koja je kao i sporet omski potrosac sa proracunatom energijom(koja nije beskonacna :-) ) na vanjskim povrsinama.
pogresna

#45 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by pogresna »

Big Boy wrote:Stvari koje se opetovano ponavljaju lako odlaze pod automatiku i onda skoro nagonski radimo neke stvari tako da se kasnije lako upitamo jesmo li ili nismo nesto uopste uradili.

Ono sto kod mene fercera je "iskakanje iz sina"... zakljucavas kucu i umjesto da strpas kljuc na svoje odredjeno mjesto... igras se sa njim do auta, uzmes kljuc od auta i umjesto njega stavis kljuc od kuce i tako uvijek znas da si zakljucao kucu. Ili npr. sporet... uzmes nekad krpu i ocistis plocu... ostavis casu od vode na ploci sporeta.

U sustini... konstantno se trudis da razbijes kontinuitet ponavljanja i tako to polako krene.
Ovo je definitivno tačno! jer ako svaki dan radiš iste stvari po automatizmu, svako dan je potpuno isti, i više i ne znaš kad si zaključao vrata...da li sam isključila peglu i sl....da li sam uopše i peglala taj dan :?

Ali mislim, zapravo znam da komšije kontaju da sam luda jer po šest puta provjeravam blindirana vrata, pa pozovem lift...pa ponovo provjeravam....a da ne pominjem auto i kastofon.... :-)
Bosanac sa dna kace

#46 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Bosanac sa dna kace »

Bogu fala nemam trenutacno vlastite pegle, a ni fena, pa makar o tome ne mislim....
kamilica.ba

#47 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by kamilica.ba »

ja sam mislila da samo moj dragi ima ovaj problem :lol: vjecito zbog njega negdje kasnim,i kad konacno krenemo iz kuce,dodjemo do ulaznih vrata haustora,on se,onako u zurbi,vraca,kaze da provjeri jel ugasio sporet ili zakljuco vrata,pa reko covjece vidjela sam svojim ocima kad si ugasio sporet,kaze on-neka neka da ipak provjerim :lol: al sta cu takav je :)
mondo bizarro

#48 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by mondo bizarro »

ja se vala ne vraćam da provjeravam. kad izlazim iz stana, samo pobrojim: vrata, prozor, telefon, novčanik, ključevi, i ako sam koristila peglu i nju spomenem :lol: , a šporet vidim sa vrata kad izlazim tako da mi je na oku i ne mislim na njega više :lol:
imam kao tu neku mentalnu šemu i kad prebrojim šta sam uključivala, otvarala...tj koristila to jutro onda znam da je sve ok :D
dosad nije bilo zijana :lol:
Chmoljo

#49 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by Chmoljo »

-Romeo- wrote:

koliko se ja sjećam, to bi bile prisilne radnje.......(psihopatologija) :D
ne baš. nije to bilo toliko prisilno. samo osjećaj neugode, usporediv recimo, sa svrabom... ako bih se zamislio, na to nisam obraćao pažnju.
samo malo

#50 Re: Kad zaboravimo isključiti šporet...

Post by samo malo »

PipiDugaDevetka wrote:Isprintaš sebi poruku većih dimenzija, pa je staviš na izlazna vrata sa unutrašnje strane:
@Pero-Trto, provjeri:
1.) Ringlu
2.) Plin
3.) Balkonska vrata
4.) UPS i punjače baterija
5.) Programiraj veš-mašinu na jeftinu struju (14-16)
6.) Kići staviti sipinu kost i dosuti vode
7.) Zaliti cvijeeće (Suzama sreće) :mrgreen:.
A sa vanjske strane "Pero, otkljucaj vrata i provjeri jesi li provjerio spisak sa unutrasnje strane"
Post Reply