Ebay i Carina

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

toniran

#26 Re: Ebay i Carina

Post by toniran »

aha, rekao sam im vec da necu , valjda ce vratiti , a i nije neka suma :). hvala
toniran

#27 Re: Ebay i Carina

Post by toniran »

Duge wrote:
toniran wrote:da pitam nekoga ko ima iskustva sa e bay, narucio sma neki gel za kosu i stize mi mail sa ovim textom

Hello there,
We would like to THANK YOU! in advance for the lightning payment! However, your shipping fee is unsufficient? In order for us to ship this to you would cost $10.00.. Thank you for your kind consideration. Have a nice evening!

da platim jos 10$ , e sad ja ne zelim to da platim , i posalo sma im e mail , da obustave kupovinu jer ne zelim da placam jos 10$ , sad kako ce mi pare vratiti i to ne znema i hoce li !? jer prvi put se susrecem sa e bay , rijec je o gelu za kosu koji kosta 9.99$ i tamo pise free shipping za taj gel . ..
Kada trazis nesto na ebay-u pored opcije customize view imas opciju shipping to i tu moras izabrati BiH da bi vidio koliko kosta dostava za BiH. Reci im da neces da kupujes da ti vrate pare inace ces im ostaviti negativni feedback. Ako kojim slucajem ti ne vrate imas opciju report seller ili tako nesto. Mislim da ce ti vratiti, ne bi trebalo biti problema

a gdije se nalazi ta opcija report seller, ili to za negativan feedback ? tek sam se prijavio na E-bay , veze nemam tamo :(..
Sajo---:

#28 Re: Ebay i Carina

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 17:14, edited 1 time in total.
eeddiinn

#29 Re: Ebay i Carina

Post by eeddiinn »

moguće da za taj tablet nećeš ni platiti carinu i porez. ja sam svoj platio 120$ isto iz hong konga i samo sam u pošti platio dodatno 3,5KM.
Sajo---:

#30 Re: Ebay i Carina

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 17:14, edited 1 time in total.
markorf1

#31 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

Pozdrav svima na forumu. Zelio bih da kupim navedeni artikal. Zanima me dali se placa carina neki dodatni troskovi na navedeni artikal i koliko (otprilike)? Hvala svima :)

http://www.ebay.com/itm/Oregon-Scientif ... 1010668050
lajkujMe

#32 Re: Ebay i Carina

Post by lajkujMe »

markorf1 wrote:Pozdrav svima na forumu. Zelio bih da kupim navedeni artikal. Zanima me dali se placa carina neki dodatni troskovi na navedeni artikal i koliko (otprilike)? Hvala svima :)

http://www.ebay.com/itm/Oregon-Scientif ... 1010668050
Ne bi trebalo da se placa carina, vrijednost je ispod 50 km moguce jedino da ti pregledaju paket a to ce te doci 9 km ako ga otvore i pregledaju.
markorf1

#33 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

A dali se carina naplacuje na cijenu samog proizvoda ili proizvod zajedno sa postarinom koji predje 50km (u mome slucaju, proizvod 41km + 22km postarine = 63km)
lajkujMe

#34 Re: Ebay i Carina

Post by lajkujMe »

markorf1 wrote:A dali se carina naplacuje na cijenu samog proizvoda ili proizvod zajedno sa postarinom koji predje 50km (u mome slucaju, proizvod 41km + 22km postarine = 63km)
Nazalost i postarina se ukljucuje u ukupnu vrijednost proizvoda pa tako ce ti vrlo moguce naplatiti carinu ako je s postarinom 63 km.

Vidi s likom na ebayu da ti na paketu napise vrijednost posiljke manje od placene da izbjegnes carinu ali opet ovi iz carine imaju svoje kataloge s vrijednoscu proizvoda pa bi te tako mogli uhvatiti i naplatiti carinu.

Iznos carine je 5 % + pdv 17% + carinske dadzbine oko 15 km
markorf1

#35 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

Pa izadje me sve to zajedno oko 100km. A sam proizvod 41km :( Ne vrijedi :(
markorf1

#36 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

A u Srbiji da se naruci nesto preko ebay, carina se ne placa ako je vrijednost robe do 140km (70eu). Pa dali bi se moglo da se naruci u Srbiju (da promjenim svoju adresu na tetkinu koja zivi u Bg) ? Ona je fizicko lice tako da se ne placa ni carinske dadzbine. I kada joj stigne ona meni posalje busom. Sta mislite o ovome, dali ce uspjeti>?

http://www.capital.ba/u-bih-preko-pay-p ... o-do-50km/
zecov

#37 Re: Ebay i Carina

Post by zecov »

nema tu pravila
ja sam naručivao naočale u vrijednosti 150 KM i ipod 200 KM i ništa nisam platio
a jednom sam naručio baglame za vrata koje su koštale 40 KM i platio sam carinu sve ukupno oko 70 KM
markorf1

#38 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

Da ali ako narucim za Srbiju, svakako je manja sansa da mi naplate carinu. :)
alcho

#39 Re: Ebay i Carina

Post by alcho »

markorf1 wrote:A u Srbiji da se naruci nesto preko ebay, carina se ne placa ako je vrijednost robe do 140km (70eu). Pa dali bi se moglo da se naruci u Srbiju (da promjenim svoju adresu na tetkinu koja zivi u Bg) ? Ona je fizicko lice tako da se ne placa ni carinske dadzbine. I kada joj stigne ona meni posalje busom. Sta mislite o ovome, dali ce uspjeti>?

http://www.capital.ba/u-bih-preko-pay-p ... o-do-50km/
Najbolje ako ti tetka ima nekoga u Kini. Nek taj neko iz Kine njoj posalje busom za Srbiju, a onda ona tebi iz Srbije busom ovamo...
markorf1

#40 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

E sada, ne zezaj :D . Ozb sam mislio :)
Tkanton

#41 Re: Ebay i Carina

Post by Tkanton »

Ja sa ebaya non stop narucujem i nikad nisam imo nikakvih problema, ako prodje rok dobijes novac nazad i td....

A sto se tice nase carine, zakonski iznos na koji se ne placa carina je do 50 KM i to dva puta u 15 dana...... a vidim da neki nisu platili carinu iako je roba vrijedila vise a to je zato sto vrijednost robe procjenjuje carinik na osnovu nekog njegovog misljenja, znaci nemaju nikakve tabele i koje kakve gluposti, on jednostavno otvori paket i procijeni koliko to vrijedi..... i ako procijeni da naplati carinu on je duzan da nazove onoga od koga to treba da naplati........

I nevidim zasto placate postarinu, kad gotovo za svaki proizvod mozete naci besplatnu dostavu
Antifriz+

#42 Re: Ebay i Carina

Post by Antifriz+ »

Tkanton wrote:Ja sa ebaya non stop narucujem i nikad nisam imo nikakvih problema, ako prodje rok dobijes novac nazad i td....

A sto se tice nase carine, zakonski iznos na koji se ne placa carina je do 50 KM i to dva puta u 15 dana...... a vidim da neki nisu platili carinu iako je roba vrijedila vise a to je zato sto vrijednost robe procjenjuje carinik na osnovu nekog njegovog misljenja, znaci nemaju nikakve tabele i koje kakve gluposti, on jednostavno otvori paket i procijeni koliko to vrijedi..... i ako procijeni da naplati carinu on je duzan da nazove onoga od koga to treba da naplati........

I nevidim zasto placate postarinu, kad gotovo za svaki proizvod mozete naci besplatnu dostavu

Moze li mala pomoc oko boldiranog? Nekoliko puta sam porucivao stvarcice i sve uredno doslo, medjutim poslednji artikal nije, danas istice vrijeme za dostavu koje je navedeno pored artikla, a prodavac se ne javlja iako sam ga pokusao kontaktirati par puta. I da dodam jos artikal je placen preko paypala... Na koji nacin izvrsiti prijavu i pokusati vratiti novac?
markorf1

#43 Re: Ebay i Carina

Post by markorf1 »

Ali ovaj proizvod sto ja hocu da kupim je jako povoljan :) i jedini je na ebay-u :) Znaci mozda mogu da prodjem i bez carine ? :)
Tkanton

#44 Re: Ebay i Carina

Post by Tkanton »

markorf1 wrote:Ali ovaj proizvod sto ja hocu da kupim je jako povoljan :) i jedini je na ebay-u :) Znaci mozda mogu da prodjem i bez carine ? :)
Ovdje imas sve opisano kako sta.

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ ... 67189.aspx
zLatk0

#45 Re: Ebay i Carina

Post by zLatk0 »

Antifriz+ wrote:
Tkanton wrote:Ja sa ebaya non stop narucujem i nikad nisam imo nikakvih problema, ako prodje rok dobijes novac nazad i td....

Moze li mala pomoc oko boldiranog? Nekoliko puta sam porucivao stvarcice i sve uredno doslo, medjutim poslednji artikal nije, danas istice vrijeme za dostavu koje je navedeno pored artikla, a prodavac se ne javlja iako sam ga pokusao kontaktirati par puta. I da dodam jos artikal je placen preko paypala... Na koji nacin izvrsiti prijavu i pokusati vratiti novac?
To estimated ti pogodi ako dolazi iz VB ili SAD, ostalo HK i Kina ne znam bas. Ti imas rok 45 dana da trazis pare nazad ako ne dodje artikal. Meni sve kasni svakako, raja puno salje u ovom periodu, tako da ne moze sve stici na vrijeme.

Imas resolution center (ebay) i tu otvoris case. NE ZATVARAJ CASE DOK NE BUDES ZADOVOLJAN!!!, jer kad ga ti zatvoris pisi propalo.
SONY_91

#46 Re: Ebay i Carina

Post by SONY_91 »

evo da ne otvaram novu temu ovdje ću upitati, da li netko zna koliko bi otprilike platio carine i poreza i svih ostalih dažbina na smartphone koji bih naručio sa portala chinabuye.com a ukupna vrijednost sa dostavom je 106 dolara?
alcho

#47 Re: Ebay i Carina

Post by alcho »

SONY_91 wrote:evo da ne otvaram novu temu ovdje ću upitati, da li netko zna koliko bi otprilike platio carine i poreza i svih ostalih dažbina na smartphone koji bih naručio sa portala chinabuye.com a ukupna vrijednost sa dostavom je 106 dolara?
Mislim 60-70 KM
Mustang1

#48 Re: Ebay i Carina

Post by Mustang1 »

Racunajte da ce postarina biti 50 % .. Nece biti bas toliko ali preko toga nece biti moze biti samo ispod 5-10 %
Post Reply