Polaganje vozačkog ispita

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ado-šampion

#26 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by ado-šampion »

username_ne_postoji wrote:ja sam polago prije 4 godine... tada su stele bile uveliko prisutne... i polozio sam iz prvog pokusaja bez stele... dakle, VEOMA JE MOGUCE poloziti bez stele

Pred komisijom ne treba sjesti za volan sa stavom JA SAM NAJBOLJI, ali ne treba ni onaj stav SAD CE DA ME OBORE. Ako nesto i kazu da si krivo uradio, onda pokusaj objasniti zasto si to tako uradio, a ne drugacije...
I dok ti njemu objašnjavaš i baciš koncentraciju na to, on kaže ovdje ćemo desno, a ti se nisi prestrojio i ona qrcu sviraj jer si napravio grešku za koju se pada. :roll: :-)

Haveru, kad sam ja polagao, a to je bilo prije 7 godina, da se položi iz prve trebalo je imati takvu sigurnost koja se ne može steći za 35 časova obuke. Mene su pitali jesi prije vozio - jesam, odmah se to vidi, ne moraju te ni pitat...
edina_

#27 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by edina_ »

Pozdrav svima, molim vas imam jedno pitanje i ako iko zna neka mi pomogne, naime bila sam u jednoj auto - skoli, polozila testove odradila par casova voznje i dalje nisam mogla nastaviti zbog porodicnih problema, kada sam kontaktirala instruktora da pitam da li mogu nastaviti sa voznjom on mi je rekao kako mi je sve isteklo i da to sve moram obnoviti, mene sada zanima da li testovi mogu isteci i koliko kosta ( ako mogu ) njihova ponovna obnova posto mi je instruktor trazio jos 500KM ?? :-?
daxon

#28 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by daxon »

Da, potvrda o položenom ispitu iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja važi godinu dana, prijava za ponovno polaganje ispita, ukoliko sami prijavljujete je 50 KM, potrebno Vam je i novo ljekarsko uvjerenje, jer i ono važi godinu dana, a košta 40 KM, dakle, to je sve što Vam je propalo i što morate ponovo platiti.

E sada, jedino postoji mogućnost da ste unaprijed platili obuku iz upravljanja, te da ste sa autoškolom, nečitajući potpisali ugovor, u kojemu se naglašava da ukoliko ne završite obuku i ne položite u tom i tom roku, škola zadržava sav novac koji ste prethodno uplatili na ime obuke u autoškoli, a sada traže da to isto ponovo platite, jedino tako mogu razumjeti tih 500 KM koje Vam traže. U tom slučaju, sami ste krivi za situaciju u kojoj ste se našli, jer ste svojom voljom potpisali za Vas nepovoljan ugovor, koji daje autoškoli pravo da zadrži vaša unaprijed uplaćena sredstva sredstva.

Ukoliko ste iz Sarajeva, detaljnije se možete informirati kod:
SEKTOR ZA SAOBRAĆAJ I EDUKACIJU
Adresa: Sarajevo, Obala Kulina bana 4
Tel: +387(0)33 564-447

POMOĆNIK MINISTRA
Azra Ivazović
Adresa: Sarajevo, Obala Kulina bana 4
Tel: +387(0)33 564-449
[email protected]

http://mon.ks.gov.ba/sektori/saobracajedukacija
edina_

#29 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by edina_ »

ne nazalost nisam, 1.500KM sam dala instruktoru sutri dan, naravno prije toga sam otisla sa njim po ljekarsko na kom mi je pisalo da polazem za A i B kategoriju, on mi je rekao kako je samo pisalo za B sto naravno nije jer sam vidjela sta je pisalo na ljekarskom, ugovor nikakav nisam potpisala samo sam se potpisala na ljekarsko ( jer je on rekao da treba moj potpis ) takodje niti jedan racun nisam dobila osim od ljekarskog
daxon

#30 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by daxon »

Ovako, ukoliko je instruktor pošten, poslati će Vas da izvadite novo ljekarsko uvjerenje i ponovo Vas prijaviti na ispit iz poznavanja propisa bez da Vam traži ikakav novac, jer ipak ste platili 1500 KM, iako je realna cijena kompletnog procesa polaganja vozačkog ispita max. 1100 KM. Dakle, Vi ste to debelo pretplatili, ili će Vam u najgoram slučaju traži 50-60 KM koliko košta ponovno prijavljivanje. Sa druge strane, ukoliko je taj vaš instruktor nepošten, on će se praviti lud, kao da mu ništa niste platili, te tražiti još novca i Vi tu ne možete ništa, jer niti imate račun, niti imate ugovor.

Uglavnom, izvadite, ljekarsko 40 KM, na linku koji sam Vam ostavio pronađite podatke o žiro računu i uplatite sebi ponovni izlazak na testove 50 KM, a instruktora natjerajte da izvrši svoju obavezu, tj. da Vam pruži obuku iz upravljanja mv koju ste duplo pretplatili, ili da Vam vrati novac.
Inače, obuka iz upravljanja motornim vozilom u trajanju obaveznih 35 časova, uglavnom košta 700 KM, dakle 20 KM po času, dok ispit iz upravljanja košta nekih 100 KM. Ipak, nikako mi nije jasno za šta ste dali 1 500 KM? :-?
edina_

#31 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by edina_ »

Ocito nije posten dok trazi jos dodatnih 500KM, platila sam 1.500 za A i B kategoriju jer je toliko trazio za obje kategorije tj za motor i za auto jer sam tada imala motor i policija me stalno zezala za vozacku. Inace u Visokom sam polagala, ja sada nemam pravo na povrat novca niti hoce da nastavi dalje sa obukom dok mu ne dam tih 500KM navodno za prvu pomoc, testove i ljekarski ja naravno necu mu dati te pare jer me vozacki izadje 2000KM kao da za avion polazem a ne za auto a novac cu pokusati na bilo kakav nacin vratiti.
selma 83

#32 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by selma 83 »

edina_ wrote:Ocito nije posten dok trazi jos dodatnih 500KM, platila sam 1.500 za A i B kategoriju jer je toliko trazio za obje kategorije tj za motor i za auto jer sam tada imala motor i policija me stalno zezala za vozacku. Inace u Visokom sam polagala, ja sada nemam pravo na povrat novca niti hoce da nastavi dalje sa obukom dok mu ne dam tih 500KM navodno za prvu pomoc, testove i ljekarski ja naravno necu mu dati te pare jer me vozacki izadje 2000KM kao da za avion polazem a ne za auto a novac cu pokusati na bilo kakav nacin vratiti.
pozz u sarajevu ide ovako :testovi 70 km 98% škola uzima; prva pomoć ,ide se u crveni krst 82KM ; ljekarko A,B do 50 KM. OBUKA ZA A KATEGORIJU 350 DO 400 OBUKA, OBUKA B 700km, NASTAVA 140 km, polaganje 120 do 130 KM PA ETO nađi se u ovom :razz: pozz 500 km je puno
junior3

#33 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by junior3 »

E,da postavim ovde jedno pitanjce,da ne otvaram bezveze novu temu.Naime,sin mi ima polozenu vozacku za kamion,pa bi sad trebao da polozi drzavni ispit,tj,da uradi prekvalifikaciju.Zna li neko koliko kosta 1 predmet ?

On ima zavresenu elektrotehnicku skolu,4 stepen,ima maksimalno 5 predmeta da polozi,mada vjerovatno i manje.
hamburg10

#34 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by hamburg10 »

Eh ja nisam nepismjen..ja nisam roden u bosni..a citam ja ove komentare..ja nisam nikakav kreten nit sam koga vredao..a to vi ovde radite...ja sam vozio auto imam i hrvasku dozvolu koja je istekla..a ima u komisij provokatora a vi pisete sta hocete..u zenici je tako jel nisam jedini koj ima takav problem za obarabjem mozda je to u sarajvu drugacije neznam ali u :run: zenici je to tako.. :-?
vješalica

#35 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by vješalica »

junior3 wrote:E,da postavim ovde jedno pitanjce,da ne otvaram bezveze novu temu.Naime,sin mi ima polozenu vozacku za kamion,pa bi sad trebao da polozi drzavni ispit,tj,da uradi prekvalifikaciju.Zna li neko koliko kosta 1 predmet ?

On ima zavresenu elektrotehnicku skolu,4 stepen,ima maksimalno 5 predmeta da polozi,mada vjerovatno i manje.
nazoveš srednju u velešićima pa pitaš
ili odeš u široki pa završiš samo nezz koliko para
junior3

#36 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by junior3 »

Zavrseno je davno. Zaboravio sam i da sam pisao ovdje, hvala opet. ;-)
Nisrin

#37 Re: Polaganje vozačkog ispita

Post by Nisrin »

dA SE POHVALIM, POLOZIH bez stele, kod najzeznutijeg ispitvaca (za kojeg svi tvrde da se ne moze bez stele tj 200KM, da namjerno navodi kandidate da pogrijese, trazi dlaku u jajetu iitd)...prema meni je bio krajnje fer i korektan, ja sam dobro vozila, nisam imala gresaka osim sto sam nekoliko puta koila u posljednjem trenu, zahvaljujuci nesavjesnim pjesacima koji prelaze gdje hoce i kad hoce :D
Post Reply