Starbucks u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#26 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

respo wrote:jebla vas vise ta imena i ti neki in shopovi i stvari
mc burgerking starbucks iphone i sta ti ja znam

mtv generacija
:roll: ma ja najbolje je ostati rupa zatvorena za sve i svakoga.Tako je. Kao sto vec rekoh na temi o Mc-u "mi smo najpametniji i nama niko i nista ne treba, zato nam i jest ovako".
Kako li boze ostatak svijeta zivi u toj "mtv generaciji"...kako li oni uspjevaju. :roll:
Klodovik

#27 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Klodovik »

Bilo bi jako lijepo da se otvori Starbucks. Imao bi on svoje mušterije.
oktobar07

#28 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by oktobar07 »

respo wrote:ma ovdje nek vecini pise starbucks mcqueen mcdonalds big burger i kojekavi nazivi i to ti je to

cudi me sto niko jos uvijek ne trazi da se wallmart otvori ovdje
upravo. ne razumijem cemu tolika fascinacija prema nekakvim americkim brendovima.
posebno taj mcdonalds i burger king, to su bukvalno rupe od restorana po kanadi i americi.
ima ih na svakoj raskrsnici, vise od benzinskih pumpi, i najgori sljam se skuplja po tim rupama.
tu svratim samo kada putujem autom, pa ogladnim na putu i to mi dodje kao najprakticnija varijanta, posto su ih nastancali pored svih mogucih autoputeva. samo skrenes, jedes i vozi dalje.
A-ZO

#29 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by A-ZO »

respo wrote:ma ovdje nek vecini pise starbucks mcqueen mcdonalds big burger i kojekavi nazivi i to ti je to

ustvari sam htio otvoriti temu o morskoj hrani koja nam svima toliko nedostaje, ali reko napasce me ove cevabdzije pa se usutih :lol:

Image
Image
ladyblue18

#30 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

oktobar07 wrote:

upravo. ne razumijem cemu tolika fascinacija prema nekakvim americkim brendovima.
posebno taj mcdonalds i burger king, to su bukvalno rupe od restorana po kanadi i americi.
ima ih na svakoj raskrsnici, vise od benzinskih pumpi, i najgori sljam se skuplja po tim rupama.
tu svratim samo kada putujem autom, pa ogladnim na putu i to mi dodje kao najprakticnija varijanta, posto su ih nastancali pored svih mogucih autoputeva. samo skrenes, jedes i vozi dalje.
Ne razumijes? da ti pokusam objasniti.
Vecina naroda iz ove zemlje nije makla dalje od Neuma, ova drzava i nakon 14 godina od zavrsetka rata i dalje tapka u mjestu.
Narod je zeljan necega novog, dosta mu je jednog te istog, po pitanju bilo cega. I koliko god to zvucalo smijesno ili zalosno pa i vama koji ste na zapadu, narodu ovdje je Mc, Starbucks i ostalo pojam.
Znas kao sto je covjeku iz plemena u nekoj prasumi pojam vidjeti normalnog covjeka, mobitel, tv, tako je nama pojam i fascinantno nesto sto je u ostatku svijeta normalno.
Eto o tome se radi u vecini slucajeva.
Toliki smo debili valjda da ne znamo sta znaci Mc i ostalo, pa nam je to zato zanimljivo koliko god se vi ibretili.
Bolno ali istinito draga moja dijasporo.

Vi ste eto srecom sve to vidjeli i probali, ali nemojte nama pametovati ovdje koji zivimo u ovom obrucu. Pustite nas da odlucimo jel zdravo il nije, jel fensi ili nije itd...
Ali posto to necemo docekati, mirno spavajte.
detroit-mercy

#31 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

oktobar07 wrote:imam starbucks bukvalno 27 koraka od moje zgrade.
mozda sam bio svega 2-3 puta u njemu. kafa bezveze, precjenjena i nasminkana kojekakvim aromama i slagom.
cak i obicna kafa ima neki njihov miris, a i da popijes najmanju solju, pisas poslije ko da si ih pet popio.

razlog zbog kojeg starbucks ne bi uspio kod nas, je taj sto nismo mi takvog mentaliteta.
mi smo narod koji voli sjesti, i s ceifom popiti kafu, a ne hodajuci ulicom, ili vozeci se u autu i piti.

neke stvari sa americkog kontinenta se jednostavno ne mogu primjeniti kod nas.
druge navike, drugi tempo zivota, tradicija, mentalitet, ocekivanja ....
Vidis, cio Starbucks-ov koncept je zasnovan na bazi Evropskih kafea, tako kada je utemeljitelj Sturbuck-sa nekada davno boravio u Italiji svidio mu se koncept prisnosti Italijanskih kafea i taj isti koncept je prenio u Ameriku. Tako da danas u Starbuck-su moze fino posjediti i popiti kafu na miru bez da te konobar svako dvije minute handri sta hoces i sta neces.
Za one koji opet vole da srcu kafu u autu to je drive-thru pa udri. Kafa im je naravno malo skuplja ali imaju i odredjeni kvalitet, Starbucks je inace poznat kao socijalno-odgovorna kompanija, pocevsi od nacina na koji tretira svoje uposlenike, pa do mjesta odnosno plantaza gdje uzima kafu za svoje restorane.
Sada, imas raje koja voli razlicite flavors u kafi i ona ce se naci onaj koji im odgovara. Licno, ne idem tako cesto, mogao bih reci da jednom u dva mjeseca svratim na kafu u Starbucks, i svidja mi se obicna mocca.
Ja mislim da je prednost Starbucks-a upravo ta razlicitost, jer moze popiti kafu sa 20-30 razlicitih varijacija ukusa, sto je opet za nekoga bolje nego svratiti u pet lokala na kafu i svugdje ista, u stvari imas dvije varijante esspreso ili cappucino.
Opet sto ljudi, sto cudi, mene Caribou and Starbucks upravo privlace radi onog nase smeka, tj da malo ljencaris dok pijes kafu i mjeris raju koja prolazi okolo.
Ne vidim razloga zasto Starbuck's ne bio uspio u BiH, osim mozda cijene.
Šaner

#32 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Šaner »

oktobar07 wrote:

ja eto samo sljam se okuplja. pasa moj kako onda profitiraju, kako to da ima mcd u 187 drzava na svijetu?pusti suplju pricu,mcd je ekonomski gigant i skoro svako nekad jede tu.
mcd je kod nas dobrodosao jer,
1. privlacit ce dalje investicije (gdje ima mcd-nema rata)
2. obogatit ce ponudu u gradu, niko te nece tjerat u mcd, ko voli nek izvoli.
oktobar07

#33 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by oktobar07 »

Šaner wrote:ja eto samo sljam se okuplja. pasa moj kako onda profitiraju, kako to da ima mcd u 187 drzava na svijetu?pusti suplju pricu,mcd je ekonomski gigant i skoro svako nekad jede tu.
cuj kako profitiraju. kako nece profitirati kada koriste najjeftinije moguce meso i krompir, a radnici su placeni najnizom platom koja je zakonski dozvoljena. procitaj malo i o tome koliko ih se zatvori godisnje po svijetu.
ali nije bitno, slazem se s tobom po tome "ko voli nek izvoli"....

i pustite vi americke filmove i fazone, procitajte malo tim "gigant" kompanijama po novinama i knjigama, kako posluju, cime se sve bave, kakva se hrana tu prodaje....

zar mislis da je amerika onako dzaba zemlja sa procentualno najvecim brojem debele djece i odraslih?
HAVANA

#34 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Jedva čekam :oops:
alica.k

#35 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

Klodovik wrote:Bilo bi jako lijepo da se otvori Starbucks. Imao bi on svoje mušterije.
naravno da bi.
ja kafu ionako ne pijem, ali volim u starbucksu popit onaj frapuccino, njami.
jasana

#36 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by jasana »

Starbuckscafei koje sam ja dozivjela po Evropi nigdje nisu neuredni ,ne serviraju ti u kartonskoj ambalazi ako ne trazis i najeftinija kafa je coffee of the day
1,7 eura.
mislim da bi SB imao svoje musterije,kad se moze u Vatri,moze se i u SB sjediti!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#37 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Toto »

todd_smith wrote:starbucks je poznat po vrlo visokom standardu i kvaliteti...ali nazalost sve ovo dolazi pod vrlo skupom cijenom...obicna solja kafe bi vjerovatno kostatala 4-5km najmanje
kad pola fildzana esspreso kafe -u kojem je prst kafe i dva prsta secera- kosta 1 KM: onda ni ova ćasa od frtalj litra Starbuckove prilivuse nece biti skupa - ako bude 4-5 KM. Jedino sto bi BiH Starbucks mogao uz kafu servirat i snitu dvije domace struce - da se ima sta udrobit.
Mislim da bi kod nas Starbuck bolje prolazio ko fast food restoran kad bi prodavo "drobu" vengo ko kafana.

Tesko je procijeniti koliko bi se ovaj brend mogao uspjesno uguzeljat u BiH biznise. To je pitanje od milion dolara i za ove svjetske parese, a ne samo za nase razvojne agencije i akademije znanosti i umjetnosti.
Starbuck je proizvod jednog drugog svijeta, mentaliteta, navika, potreba. Dok razni McDonaldsi imaju svoje odraze u nasim ogledalima i mogu racunati na profitabilnu zainteresovanost balkanskih trzista, dotle je jako diskutabilno: kako bi se Starbuck mogao "ugraditi" u BiH. Nase relacije prema cevapu su u velikoj mjeri komplementarne sa raznim haburgerima i pljeskavicama amerikanskog tipa. To se ne moze reci za nase poimanje kafe i kafenisanja sa ovim americkim "trčipiš" stilom zivota. U USA je kafa topli napitak. U nas je kafa filozofija, stil zivota. Dok se u nas kafa otklopi da zamirise, ovdje je poklapaju da im se ne prospe, jer je piju u trku ili za volanom. U USA 98 % automobila ima automatik mjenjac, pa soferi mogu jednom rukom vozit a u drugoj drzat Starbuck ibrik, i iz njega srkat kafu. Ne mogu zamislit nekog sarajevskog sofera da pici kroz Sa i u jednoj ruci drzi mjenjac a u drugoj Starbuck ibrik. Ja mislim da bi nasa murija zakonom zabranila Starbuck, jer: ko bi drzo volan dok srce starbuck-ovu kafu.
U USA je sve na-vrat-na-nos. Ovaj dunjaluk se ne zna "sabirati". Sve im je zasnovano na "oduzmanju".
Starbuck koristim kad mi zafali kofeina i rahatluka, jer je to jedno od rijetkih ugostiteljskih objekata u USA gdje se moze osjetiti mrva rahatluk atmosfere. Sratbuck je americka blijeda kopija naseg rahatluk kafenisanja i "sabiranja". To se moze prepoznat tek kad ste na americkom kontinentu pa vam zafali nasega "sabiranja". tesko da bi se to moglo prepoznat u nekom Starbuck-u u Sarajevu.
Jedino sto u Starbuck kafeima nema dosadnih i tabijasus konobara, da ti se "istovare" u ceif, ali je -po meni- i to dio opsteg kolorita, koji je uracunat u cijeni naseg "sabiranja" i kahvenisanja.
Last edited by Toto on 05/11/2009 01:18, edited 1 time in total.
ladyblue18

#38 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

jasana wrote:Starbuckscafei koje sam ja dozivjela po Evropi nigdje nisu neuredni ,ne serviraju ti u kartonskoj ambalazi ako ne trazis i najeftinija kafa je coffee of the day
1,7 eura.
mislim da bi SB imao svoje musterije,kad se moze u Vatri,moze se i u SB sjediti!
Ma nije poenta u parama, to je samo izvlakusa, u sustini narod ne moze smisliti da bilo sta sa zapada dodje ovdje jer je to kao neka sodoma i gomora.
Jah eto vatra puna uvijek, a brandovi koji bi dosli sa zapada ce propasti zbog skupoce...how yes no. :-)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#39 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Admir_1984 »

mtv generacija
:thumbup: :bih: :bih:
respo

#40 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

ladyblue18 wrote:

mtv generacija
:roll: ma ja najbolje je ostati rupa zatvorena za sve i svakoga.Tako je. Kao sto vec rekoh na temi o Mc-u "mi smo najpametniji i nama niko i nista ne treba, zato nam i jest ovako".
Kako li boze ostatak svijeta zivi u toj "mtv generaciji"...kako li oni uspjevaju. :roll:
a cim dodje mcdonalds i starbucks bosna ce se popeti na ljestvici i presti ce norvesku po standardu jah samo se zbog toga cekaju ove kompanije

mi smo zatvoreni sami od sebe kad ne zelimo vidjeti stvari kakve jesu a ne onakve kakve zelimo vidjeti
sto je upravo slucaj sa ovim i da se zakljuciti po ovim temama
da 5 iole poznatijih amera pocne piti mokracu to bi kod nas bilo wow ajmo i mi vidis kako to rade na zapadu
a ne vidimo svoje prednosti
nek je nama voda evian sa stiliziranom flasom koju je napravio neki dizajner zajebanog imena to je in
a posto je dijamant ili bilo koja druga voda u bih u obicnoj flasi ona ne valja

eto vam mc starbucks evian i klinci palci

p.s. i ja zivim u sa kao ti nisam iz us and a
dobar_ti?

#41 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by dobar_ti? »

Hebo Starbucks, hocemo Subway!!! :-D
ladyblue18

#42 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Evian kod nas i nema koliko ja znam. :roll:

Ja ne znam zasto kod tebe i jos dosta naroda postoji tolika odbojnost prema zapadu i bilo cime sto dolazi sa njega?
Nece BiH ni Sa propasti ako dodje Mc, Starbucks, ili bilo sta drugo. Ja stvarno ne kontam, haman pa se mrznja osjeti u vasim komentarima, a ne vidim razloga za tim.
Treba pitati stvarno ostatak svijeta kako se oni bore sa tim zlima u njihovim zemljama. :roll:

I ne, nece BiH presisati Norvesku, Svicu ni bilo koju drugu zemlju po standardu ako dodje jedan od tih brandova (nedajBoze jel) u Sa, ali ce dovesti sa sobom vece i jace stvari i investitore to vise i ptice na grani znaju, jer gospodo svidjalo se to vama ili ne to su globalni brandovi koji su sastavni dio svjetske ekonomije.

U cemu je problem ako neko zeli da ima izbor u gradu? Ako je nekome puna kapa pita, cevapa i kafa koje stanu u oku a kostaju 2 KM, zasto ne moze taj pozeljeti da ima izbor?
Koje su to nase prednosti? Cevapi, burek? Sta?
Narod jel nema pravo zeliti neku novinu? Da vidi sta je to cudo zvano Mc ili nesto drugo.
To sto se tebi i ostalima ne svidja ti mozes slobodno to zaobici jednog dana ako slucajno se desi da se nesto od toga otvori u Sa, svaciji je izbor.
Ali ne moras ovdje pricati kao da smo mi svi neki iskompleksirani debili sa kompleksom nize vrijednosti. Jer nismo.
A ti se ponasas kao lik koji je jako isfrustiran ne znam ni ja cime, i sada dosao te frustracije da istrese ovdje, jer tako izgledaju tvoji postovi na temi.

Ali ne brini se, mi smo navikli biti rupa koju svako zaobilazi u sirokom luku, zato nema briga za tebe, sigurno ces jos jako dugo biti siguran od tih silnih zlih stvari sa zapada.
Pacificgirl

#43 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Pacificgirl »

Ima Evian kod nas, ja sam je u Mercatoru vidjela... :)
ladyblue18

#44 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Pacificgirl wrote:Ima Evian kod nas, ja sam je u Mercatoru vidjela... :)
Eh super, sad cemo svi da kupujemo Evian i da se furamo na zapad juhuuuu. :mrgreen: :oops: Jer mi bolujemo da budemo zapadnjaci. :skoljka:
Bodkin

#45 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Bodkin »

jedino mjesto u Sarajevu koje imalo lici na SB je onaj klub knjige ili tako nesto na Carsiji.ima kakav takav wi-fi i mirno je mjesto skroz.procitas knjigu,niko te ne pegla,popnes se na sprat i odvojen si.Samo zbog toga bih volio SB i placao bih 4 km za 0.3 kafe ako mogu 3 km nes.I da to da pijes iz kartonskih casa i da su papiri po podu se moze desiti u selima po Midwestu.sto se tice Evrope(ogradjujem se na onaj dio gdje sam ja bio) nisam to jos nigdje vidio
simpozijum delirijum

#46 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by simpozijum delirijum »

Mc Donalds i Burger King su smece , Starbucks glupost , ima deset puta boljih kafica u najzescoj BiH provinciji definitivno , Mc Donaldse i slicno jedem samo kada sam panicno gladan,nisu cak ni pretjerano uredni ovdje u USA i to jedem samo kada nema nista bolje u blizini
ja sam recimo zavolio latino americke "cevabdzinice" ili "ascinice" , na primjer ; vikendom parkira prikolicu preko puta robne kuce ili uz cestu i neka stara latinas zena pravi i buritose i tortilje , nachose po domaci , da prste oblizes ( a volim zacinjeno :evil: )
ili sam nasao slicno neki Grk u robnoj kuci ima malu kao ascinicu i coe'k kuha ko ' veliki ,
Americka kuhinja nisu samo Mc Burgeri i Starbuckshit, i tako ta sranja
vec kuhinja imigranata , americkih crnaca , evropskih doseljenika
kako americki crnci sa juga amerike prave super rostilj ?
ma da se razvalis !
ili probao sam i Texasku kuhinju , ili Luizijanu i njihove specijalitete i takve restorane treba otvarati za ljude koji su gurmani i usput i naucis o kulturi i nacinu zivota drugih ,to bi bio super fazon za Sarajevo , privuci prave Americke kuhare i prave restorane a ne plastificirano genetski modifikovano smece koje nazivaju hrana iz skladista bez porijekla pohlepnih multinacionalnih kompanija
ma kakav Starshit caffe :lol:
imaju ameri super klope da se razvalis, nije to samo smece navedenih kompanija
pozdrav!
exliberal

#47 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by exliberal »

Ma sta god da se otvori u Sarajevu od ovih fransiza bi radilo ko ludo jer narod se pali na te marke. Ja licno nevolim Starbucks jer od njohovog esspresa dobijem kiselinu. Cijena duplog esspresa je $2.71 koliko se sjecam i jest jak ali kiseo. Ostale kafe koje oni prave su za mene muckalice koje nemogu da shvatim pogotovo njihove cijene koje idu hladno preko $5. Ovdje gdje sam ja svi starbuck su manje vise isti, sank, dvija mala pomocna sanka gdje stoje secer i mlijeko i 4-5 stolova....rijetki su oni veci i zato je uvijek u njima guzva. Posto imaju besplatni internet mnogo je studenata i "intelktualaca" ( sa kockastim naocalama..da izgledaju jos vise intelektualno ;-) ) koji se parkiraju unutra i srcu kafu satima....a tek ritual narucivanja....caj makiato sa dosta pjene ali molim te fat free milk...ajde treba mu pola sata da izdiktira sta zeli....
Primjetio sam da sad pocinje sve vise da se otvaraju kafanice koje sluze samo kafu i sokove, gdje imas besplatan internet,novine ali kafa koju oni sluze je mnogo bolja od starbucks-a...sluze se organic kafe ( u sta ja nevjerujem al nejse), italijaske kafe ( illy lilly, lavazza) i koji pocinju da pariraju Starbacksu na lokalnim nivoima. Starbucks jos uvijek drma u downtown-u jer rijetko koji mali biznis moze da izdrzi cijenu rente.( zajedno sa Timotty's -kanadska verzija starbucksa, malo otmjenija i Tim Hortons...to je jeftinija kafa i donati...uf to tek nemogu )
Zapamtite ako iko dodje od ovih velikih fransiza to ce biti Wallmart....a gdje oni dodju tu trava neraste.... :evil: :evil: oni kad otvore big box 70% malih prodavnica u okrugu od 10 km ili zatvore ili jedva prezivljava
sandra01

#48 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by sandra01 »

Starbucks ima super espresso!!!
Ja sam se navukla na doublesshot espresso and cream.Nesto najbolje sto sam probala.Pije se hladan sa ledom i dovoljna mi je jedna konzerivca 192 ml.(da ,kupuje se u konzervi!) da me drzi budnom cijeli dan i jako je ukusno.
Kada se govori o papirnoj amablazi to je stvar izbora.Ja licno volim uzeti njihov esspresso allonge i fino sjesti u park na klupu posmatrati svijet oko sebe i piti moju kafu.
Mislim da Sarajevu treba Starbucks ,ja bi prva bila stalna musterija tamo 8) ne zbog brenda nego zato sto volim njihovu kafu.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/05/2015 08:12, edited 2 times in total.
alica.k

#50 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:
Pacificgirl wrote:Ima Evian kod nas, ja sam je u Mercatoru vidjela... :)
Eh super, sad cemo svi da kupujemo Evian i da se furamo na zapad juhuuuu. :mrgreen: :oops: Jer mi bolujemo da budemo zapadnjaci. :skoljka:
et vidis, ima evian, i ja sam vidjela, al ja bogme samo nasu vodu kupujem (ako vec kupujem vodu).

a lady, ne isplati ti se s njima prepirat oko ovoga svega, to je nedokazno. nekako mi je to isto ko i sve ostalo u nasoj bih....zaostali i zatvoreni umovi. ko da ce neko nekog tjerat da ide u mcd starbucks il sta vec.

btw, sumnjam da ce se otvorit u bih starbucks, nema ga ni u srbiji ni hrvatskoj...
Post Reply